|
|
#211 | |
|
.
|
Dot.: Opresywna przyszła teściowa
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#212 |
|
Zakorzenienie
|
No jak dla mnie zmienia, bo dla mnie co innego, jak ktoś mówi, że kościół jest be, taki i owaki i mu z nim nie po drodze, a co innego jak ktoś podjął chociaż takie kroki, by móc powiedzieć, że faktycznie nie chce się z nim mieć nic wspólnego. Fakt, statystyki się nie zmienią, ale dla mnie dokonanie apostazji czy wypisanie się drogą świecką jest znakiem, że się tego kk jednak nie akceptuje i się nie chce w tym wszystkim uczestniczyć, z kolei ślub kościelny jest dla mnie oznaką, że ludzie wierzą w boga i jednak żyją jakimiś zasadami katolików.
Postanowienie: jeździć, latać, zwiedzać za grosze! ![]() 2016: Berlin, Monachium, Erfurt, Budapeszt, Chicago, Nowy Jork Podróże 2015: Praga, Bolonia, Oslo, Rodos, Kijów, Kos Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż K&K
|
|
|
|
#213 |
|
.
|
A jak ktos ma kosciol na tyle w du..ie, ze mu sie nie chce nawet palcem u stopy kiwnac, nie chodzi do kosciola, nie przyjmuje sakramentow (lacznie ze slubem) to jaki wniosek?
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#214 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Więc i tak ten małżonek będzie chciał wychować dziecko w wierze katolickiej. Osobiście nie mogłabym tak żyć, nie chcąc ochrzcić swojego dziecka, itp., a musieć to zrobić ze względu na małżonka. Do kościoła mogę z dzieckiem pójść jak poprosi, przejście przez próg kościoła nie spowoduje u mnie samozapłonu, a dziecko może być ciekawe, jak to dziecko. I tak do każdej świątyni każdego wyznania jak będzie miało ochotę
Mydła, oleje, no poo Edytowane przez Kretka666 Czas edycji: 2014-01-08 o 14:40 |
|
|
|
|
#215 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#216 |
|
.
|
ach te wizażowe szpileczki :P
/ale tak, też to zauważyłam
|
#217 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#218 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#219 | ||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Coś w tym jest.W przypadku nieruchomości liczą się odpowiednie zapisy w księgach wieczystych i akty notarialne. Nie, w tym wypadku taka umowa jest o kant pupy rozbić. Ewentualnie po długich latach mogą ratować się "zasiedzeniem nieruchomości". ---------- Dopisano o 14:54 ---------- Poprzedni post napisano o 14:49 ---------- Cytat:
|
||||
|
|
|
#220 |
|
Zakorzenienie
|
Jakie jest znaczenie dla wątku, że teściowa jest otyła?
|
|
#221 |
|
Zakorzenienie
|
Bo dostała wszystko za darmo, a jest otyła, a takim się nie należy
|
#222 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To juz zalezy kto czego chce i z czego moze zrezygnowac. Poza tym nie przysiega sie w kosciele tego o czym mowisz. Kiedys sie deklarowalo (przed slubem) ze nie bedzie sie przeszkadzali w sakramentach dzieci itp. Wychowanie katolickie nie musi sie rownac czytaniu biblii.
|
|
#223 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U |
|
|
|
|
#224 |
|
Rozeznanie
|
cukratywna,
czemu obrażasz swoją przyszłą teściową? tu moje pytanie: czy twój narzeczony wie, jakie jest Twoje zdanie o jego matce? bo gdyby mój miał takie podejście do moich bliskich, chyba byłabym załamana. akurat u mnie relacje są idealne w obie strony, ale w poprzednim związku było inaczej - i bardzo mnie to bolało. rozumiem, że kobieta może być małostkową hipokrytką, ale obrzucać ją błotem i dodawać, że jest otyła? obawiam się, że gdyby narzeczony to zobaczył, trochę inaczej by spojrzał na swojego "romantycznego anioła". bo jednak każdy jest wrażliwy na punkcie swoich rodziców. co do ślubu - mam takie zdanie, jak większość wizażanek. na początku chrześcijaństwa oddawano majątki w imię poglądów, teraz oddaje się poglądy za mieszkanie. ![]() i jeszcze jedno: gdy zakładasz tak kontrowersyjny temat, radziłabym bardziej chronić swoją prywatność w internecie. obrączki macie piękne, ale ekhm, dość charakterystyczne...
Edytowane przez lilia_pamplemousse Czas edycji: 2014-01-09 o 13:39 |
|
|
|
#225 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
edit: może trochę przesadzam, ale mam na tym punkcie mini fioła. Edytowane przez 150f22149d232a15625e38a732d46b6c6e220cbb_63e043022f3b0 Czas edycji: 2014-01-09 o 14:04 |
|
|
|
|
#226 |
|
Rozeznanie
|
[1=150f22149d232a15625e38a 732d46b6c6e220cbb_63e0430 22f3b0;44515737]Cukraktywna podała akurat baaardzo dużo prywatnych danych o sobie - myślę, że jak ktoś chce to ją znajdzie, ewentualnie znajomi są w stanie ją na pewno rozpoznać. Oczywiście z jednej strony wiem, że jest małe prawdopodobieństwo, że ktoś kto zna i ją i teściową spędza czas na wizażu w odpowiednich działach, a z drugiej strony - los, karma, (czy jakkolwiek się to określa) może się okazać złośliwy
edit: może trochę przesadzam, ale mam na tym punkcie mini fioła. [/QUOTE] no to los okazał się złośliwy. dlatego na przyszłość - radzę uważać, nie chwalić się wszystkim wszędzie i tak dalej... nie rozumiem ludzi, którzy nie uważają w internecie. |
|
|
|
#227 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#228 |
|
Konto usunięte
|
Miałam o to samo pytać
Ale zgaduję, że pewnie prędzej chodzi o koleżankę, znajomą, może jakąś kuzynkę - niemniej jednak faktycznie może być to niezręczna sytuacja. Co innego kiedy ktoś Cię rozpozna w sieci, kiedy rozprawiasz o ukochanym serialu albo pytasz o radę w kwestii wyboru sali na wesele, a co innego, kiedy obsmarowujesz swoją przyszłą rodzinę.
|
|
|
|
#229 |
|
Zakorzenienie
|
[1=150f22149d232a15625e38a 732d46b6c6e220cbb_63e0430 22f3b0;44516765]Miałam o to samo pytać
Ale zgaduję, że pewnie prędzej chodzi o koleżankę, znajomą, może jakąś kuzynkę - niemniej jednak faktycznie może być to niezręczna sytuacja. Co innego kiedy ktoś Cię rozpozna w sieci, kiedy rozprawiasz o ukochanym serialu albo pytasz o radę w kwestii wyboru sali na wesele, a co innego, kiedy obsmarowujesz swoją przyszłą rodzinę.[/QUOTE]I to jeszcze w tak paskudny sposób Jednocześnie ciągle nawijając o tym, że Ci się NALEŻY mieszkanie..Aż chciałoby się wyslać linka do tematu do narzeczonego autorki, ciekawe co on na to
|
|
|
|
#230 | |
|
Rozeznanie
|
myślę, że teściową będę najprędzej za jakieś 25 lat.
![]() ludzie zupełnie nie widzą zagrożenia, gdy piszą o sobie w internecie. zdjęcia dzieci, domów, wakacji (wyjechałam na miesiąc na rajskie plaże, złodzieju, przybywaj!), nagich ciał, rzeczonych obrączek... a na wizażu wiek, wykształcenie, miasto, praca, sytuacja życiowa, data zaręczyn, ślubu, pesel i nip. ![]() wątpię, by na wizażu można było zachować całkowitą anonimowość, szczególnie, że dużo osób jest z Warszawy. ja już rozpoznałam dwie osoby, akurat nie z bliskiego otoczenia, ale co by było, gdyby na wątek trafiła właśnie kuzynka ze strony teściowej? brak mieszkania ani grosza do wesela rodzinna awantura ... ---------- Dopisano o 15:13 ---------- Poprzedni post napisano o 15:11 ---------- Cytat:
ale wysyłanie linków to już parszywość, bez przesady. chociaż, gdybym była z rodziny, to bym pewnie tak zrobiła. |
|
|
|
|
#231 |
|
Zakorzenienie
|
Ja może jestem okropna, ale jakbym była blisko z panem młodym, to bym link wysłała
Chociażby dlatego, że gdyby mój TŻ założył temat w takim stylu, to chciałabym o tym wiedzieć: raczej wolę nie brać ślubu z kimś, kogo KOMPLETNIE nie znam. |
|
|
|
#232 |
|
Zakorzenienie
|
A może TŻ Autorki wie co ona myśli o teściowej, o całej tej sytuacji, generalnie "jest w temacie" i wie kogo bierze?
|
#233 | ||
|
Zasiedzenie
|
Cytat:
Cytat:
Ale to chyba i tak nie wchodzi w grę w tym przypadku, bo o ile dobrze pamiętam, narzeczony też się zapiera przed pójściem do kościoła. Tak na marginesie co do apostazji, czy kościół nie uznaje wówczas takiej osoby nadal za katolika, lecz takiego który zbłądził? Tak coś mi się kojarzy.
|
|
#234 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
|
|
#235 |
|
Zakorzenienie
|
No Chatul, mieliby pozbyć się takiej rzeszy "wyznawców"?
Nieważne, że nie wierzysz w Boga, że nie chodzisz do kościoła, w ogóle Cię ten cały interes nie obchodzi - JESTEŚ katolikiem. Paranoja. Dlatego totalnie nie rozumiem ludzi, którzy chrzczą dzieci, a są ateistami, po kiego?!
|
#236 |
|
po drugiej stronie szafy
|
A ekskomunika?
|
|
#237 |
|
.
|
jest szansa
Ekskomunika grozi za:
|
#238 |
|
po drugiej stronie szafy
|
No mój kumpel został automatycznie ekskomunikowany po dokonaniu apostazji, pismo nawet dostał, temu ciekawa jestem czy po ekskomunice KK dalej go uważa za swoją owieczkę, bo jeśli tak, to się chłopak srogo zdziwi i zawiedzie
|
|
#239 |
|
Zakorzenienie
|
Jesteś ekskomunikowany, ale chrztu to chyba nie cofa... nie wiem w sumie.
|
#240 |
|
Raczkowanie
|
Dla Kościoła apostata nie należy do wspólnoty już za życia(apostatę tylko ta perspektywa interesuje, a Kościół nie może patrzeć tylko na ten krótki czas), natomiast nie da się anulować chrztu i innych sakramentów, które miał. I o to się wszystko rozbija. Bo dla Kościoła one są wiążące i nie ma prawa ich anulować. Nie da się odczynić sakramentów. Wraz z formalnym aktem apostazji następuje wpis do księgi parafialnej przy akcie chrztu, następuje automatyczna ekskomunika. Od tej pory nie można przyjmować sakramentów, być chrzestnym, świadkiem na ślubie i bierzmowaniu, jest zakaz przynależenia do organizacji i ruchów kościelnych, no i oczywiście brak pogrzebu kościelnego. Tak więc Kościół uznaje, że za życia taka osoba nie jest formalnie katolikiem, aczkolwiek nie da się odczynić sakramentów, stąd ta rozbieżność. Wszystko się rozbija o kwestię spojrzenia na rzeczywistość. Natomiast Kościół nie odmawia apostacie możliwości powrotu, dlatego nie mają prawa usunąć informacji o sakramentach, które były w życiu apostaty.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:00.

Jednocześnie ciągle nawijając o tym, że Ci się NALEŻY mieszkanie..