|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3091 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamy styczniowo-lutowe (XIII) ROCZKUJEMY! ;)
U nas podobnie jak u Szai:
8-9 kaszka gęsta łyżeczką 11-przed spaniem kisiel/kanapka/owoc, czasem wszystkiego po trochu i mleko do zaśniecia, ok 60ml 14-15 obiad, duży słoiczek +parę kęsów tego, co my jemy 17-owoc/bułka, coś lekkiego 19- kaszka manna na mm, gęsta łyżeczką, bo jak dawałam butlą to mało zjadał i zasypiał No i w nocy czasem wstanie to zwykle mm daję. |
|
|
|
#3092 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gratulacje ![]() Cytat:
Buziaki dla Darii Cytat:
My idziemy na bal 18 stycznia ale chyba nie przebieram Julka znaczy w garnitur wskoczy napewno W waszych rossmanach tez nie ma pieluch fan& fit u nas nie dokladaja a te nowe w gazetce widxialam i boje sie ze bedziemy musieli znalesc nowy ideal a Dad sie boje ze odoarza a Pampki wiadomo drogie Odnosnie szczepien MMR bylisny dzis w CZDz u neurologa i kazala nie szczepic nsrazie wogole powiedziala ze 13 miesiac to czas kiedy jux mozna a nie trzeba zaszczepic. ta szczepionka ze zywa itd a na koniec dodala najlepiej poczekac nawet do 6 lat Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#3093 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i taka jest marudna ostatnio ! masakra, tez licze na skokCytat:
no nic poczekam, przeczekam dziewczyny mogę się cos poradzić w klubie???
|
|
#3094 | |||
|
Raczkowanie
|
Dziękujemy za życzenia Cytat:
za podeptany roczekCytat:
A z pomysłów na przebranie podoba mi sie biedronka Cytat:
bo Mały miał taką czuprynę, że szok Obcinanie zajęło nam jakieś 15 min. Wszystko nożyczkami tylko na końcu maszynka boki z taką specjalna nasadką do cieniowania. Wituś siedział bardzo spokojnie Po wszystkim była kuuupa włosów na podłodze i cały pajacyk więc z marszu poszliśmy do wanny![]() A teraz bez tych włosków tak dziwnie wygląda, że się nie mogę na niego napatrzeć |
|||
|
|
|
#3095 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale mam uspawiedliwienie, zaraz wkleje fote ![]() sekju!!!! konbinowalam cos z befando, bylam blisko ![]() kupilismy z bartku, dalismy chyba 49zl ![]() oczywiscie je skleje i mlody bedzie dalej smigal ale szczerze mowiac spodziewalam sie ze jak kupie w takim sklepie i za taka cene to posluza troche dluzej ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#3096 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3097 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;44504656]Dziewczyny, a ja nie daję 2 dań (nooo BARDZO rzadko), zwyczajnie - ja sama nie robię 2daniowych obiadów, nie jemy tak. A jak pójdzie do przedszkola do tego oddziału żłobkowego od września, to myślę, że da radę u nas tak7-8 rano kaszka mleczna ok. 11 (czasem 10, czasem 12, jeśli poszła spać) kanapka albo owoce 14 obiad 16-16 kanapka albo owoce -19-20 kaszka przy czym dzisiaj dzień śmiecia był rano kasza, potem pół zupki mojej, bo tata ugotował źle makaron no to wiadomo, nie dojedzona, akurat zaraz wracałam z pracy to dałam pół banana w łapę, zjadła, do tego 2 chrupki. Potem kanapka z szynką nieduża, potem znów pół banana + kawałek chałki w łapkę, bo przecież jak zobaczyła, że tata je... na kolację kasza i znów kawałek chałki, bo znów jadł... W szoku jestem, ze tyle wystarcza Waszym dzieciom ![]() Ale to dobrze, mniejszy problem ![]() szaja, 3h wytrwac na kanapce/owocu? U nas caly banan wystarcza na max 1,5-2h... Gdyby jeszcze Kuba grubaskiem byl. A tu ledwie 5 centyl... Robakow raczej nie ma (3 probki oddane), badania kalu ok (przyswaja to, co zje). Cytat:
![]() Obstawiam biedronke lub dynie - o ksiezniczki sie jeszcze upomni ![]() Pytalas jak podroz Oprocz indydentu z konduktorem - naprawde ok. Kubus ladnie spal ![]() Cytat:
Cytat:
Przygotowujesz to tuz przed samym podaniem? Nie wiem jak to "technicznie" ogarnac... Cytat:
Ale o to jestem spokojna, bo duzo owocow je na sniadanie. Cytat:
Cytat:
)+czasem ukojenie wybitnej marudy (nic innego nie pomaga)+minimum 2x w nocyNiestety Kuba nie uznaje juz uu za posilek - nie najada sie tym. Nie ma jak kiedys - wiszenie po 30min i pelny brzuszek na 3h. Teraz ssie max kilka min. |
|||||||
|
|
|
#3098 |
|
Zakorzenienie
|
Z cyklu "Bo wchodzenie na kanape jest juz nuuuudne"
![]() |
|
|
|
#3099 |
|
Zakorzenienie
|
UWAGA dostałam sms od Szklanki, że są z Ewcia w szpitalu i że lekarze nie wiedza co to i że bardzo się stresuje i prosi o kciuki !!!
![]() Oby wszystko było ok ![]() napisałam w klubie,
|
#3100 |
|
Raczkowanie
|
![]() W załączniku fotki z roczku i czuprynka Witusia Jutro jak mi się uda to zrobię foto obecnej fryzurki
|
|
|
|
#3101 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
- mama kupila Amelce balerinki na % - beda na wiosne - one sa wlasnie 22 i sa wielkie, na pewno o 2 numery za duze. A te kapciowate z ccc co ja kupilam sa rozm. 20 - i tez za duze. A mierzac stope wychodzi mi 11cm. Pstryniu : on w tych bucikach chodzi po domu, bo to sandalki takie? zalozylas i poszedl? nie zdejmowal, nie denerwowal sie? mojej nawet skarpetki przeszkadzaja ![]() Aha! ja mam pytanie! Jak to jest teraz z prowadzaniem dzieci - dziecka, ktore wiemy juz ze potrafi przejsc dlugosc pokoju np, samodzielnie? Ale nadal glownym sposobem poruszania sie jest raczkowanie, chodzenie jak sie przypomni i male dystanse. Mozna, nie mozna? Wczesniej nie mozna bylo, a teraz jak to jest? Moja mama dala Amelce palec wczoraj, nic nie mowilam, bo to juz by chyba byla przesada, przy prawie roczniaku, ktory uczy sie chodzic sam a wiec chyba jest na to chodzenie gotow? Ale generalnie ona nigdy nie byla prowadzana i nie zna tego i nie lubi. Jakby ja chwycic do gory za rece to wgl. nie wie o co chodzi i sie denerwuje. Musi sama, ewentualnie trzymac sie bluzki/spodni kogos czy kawalka palca. Ale to ona musi prowadzic.
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#3102 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Oby wszystko było dobrze
|
|
|
|
|
#3103 |
|
Rozeznanie
|
ale zdolniocha
pomysłowy kciuki dla Szklanki i Ewulki
Edytowane przez misia1505 Czas edycji: 2014-01-08 o 22:02 |
|
|
|
#3104 |
|
Zakorzenienie
|
Pytanie!!!
O kurka |
|
|
|
#3105 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I robi to tak smiesznie. Przez 5 minut wtulony maly dzidzius z raczka na piersi, a nagle siada, otrzepuje sie i chce zejsc z kolan takie "dobra mama, to ja juz ide" ![]() - strasznie mnie to bawi!Tak samo na noc - jesli usnie przy uu, nagle gwaltownie chce sie obrocic na bok (pewnie na brzuch, bo natychmiastowo po wlozeniu do lozeczka fik na brzuch), i to jest takie "okej, juz starczy, idz sobie" Nadziwic sie nie moge jakie ogromne roznice moga byc miedzy dziecmi z tym jedzeniem! (u dzieci w podobnym wieku z teoretycznie takim samym/podobnym zoladkiem wielkosci wlasnej piesci..) Chodz, zamienimy sie dziecmi na chwile, cooo? :pros i:
|
|
|
|
|
#3106 |
|
Konto usunięte
|
Debrah, jeśli dziecko samo chodzi, to nic się nie dzieje gdy ma asekuracyjnie rękę, przecież większe dziecko tym bardziej za rękę prowadzisz. Ja pamiętam, gdy Agatka miała rok i 2 tygodnie, akurat dzień dziecka był, i 2h z nami łaziła za rękę, sama nie chciała, na ręce też nie
![]() Szklanko, trzymam kciuki za Ewcię! |
|
|
|
#3107 |
|
Zadomowienie
|
Szklanko sciskam mocno kciuki za Ewcie, oby szybko sie wyjasnilo co to bylo i mam nadzieje, ze to nic powaznego
|
|
|
|
#3108 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Yhym yhym ![]() Ty jestes spragniona postepow w jedzeniu, ja raczej celuje w ruchowe ![]() Juz nie marze o chodzeniu ![]() Od raczkowania zacznijmy ![]() szklanko, trzymamy kciuki za Was
|
|
|
|
|
#3109 |
|
Zakorzenienie
|
No wlasnie tez mi sie tak wydaje. Bo to ze ona plynnie nie chodzi jeszcze to wynika raczej chyba ze strachu ( jest z tych ostroznych) i malej wprawy, ale fizycznie gotowa jest skoro potrafi spokojnie przejsc kilkanascie krokow, powoli i bardzo pewnie.
To co w tym zlego jak ma ten palec, reke. Pewnie nic na tym etapie. A umiejetnosc chodzenia za reke z rodzicem ( w kontekscie wytrzymania ograniczenia) to sie pewnie przydaje potem, na spacerach na nozkach, gdy np trzeba przez ulice przejsc. |
|
|
|
#3110 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Może to jednak w końcu zęby? Kurde... U nas banan jest przekąską na max 30 minut - żeby się najeść na chociaż 2h, to by chyba musiała zjeść ze 3 sztuki I ja przedstawię nasz jadłospis. Mnie z punktu obserwatora i wykonawcy posiłków wydaje się, że Pola je dużo, bo ciągle jedzenie, jedzenie, jedzenie... Ale sama nie wiem ![]() Godziny są orientacyjne, bo budzi się z 2godz. rozrzutem: - 8/9 - kasza manna z jakimiś owocami, na oko zawsze robię, pewnie ok. 200 ml wyjdzie - 12/13 albo ok. 11 jak jest drzemka - 150 ml mm - 15/16 albo 14 - obiad, najczęściej to co ja jem: rosół, pomidorowa, ogórkowa, jarzynowa... Najczęściej jemy cały talerz na spółę; jak jest drugie danie, to zupy jej daję tak 1/3 talerza, a ziemniaki + cośtam wtedy na spółę - ok. 18/19 - jeśli idzie spać to 150 ml mm, a jeśli nie to... też mm, jeśli nie mam pomysłu, a tak to jakieś płatki kukurydziane z mlekiem albo jogurt z owocami... - ...i wtedy ok. 21 150 ml mm do spania. Ale się rozpisałam
Edytowane przez hje Czas edycji: 2014-01-08 o 22:20 |
||
|
|
|
#3111 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nie wiem czemu ta odleglosc od paluszkow bo brzegu/a bucika jest taka duza?moze tak powinno byc w sandalach co by sie dziecie nie piz.dnelo w paluszek (boszzzzzzzzzz, jaki to bol )tak, zalozylam i mlody od razu ruszyl jakby je mial od dawna na nogach. z kozakami bylo to samo, a przeciez kozuny to juz sa fest buty, duze, ciezkie, wysokie itd... sama w szoku bylam... teraz rano jak mu nie zaloze to mi sam czesto gesto je przynosi zeby zalozyc ![]() co do prowadzania (w tym wieku!) to ja sie nie znam ale chociazby dla wlasnej wygody jednak bym nie uczyla chodzenia za paluszek/raczke itd... moja kolezanka tak wlasnie prowadzala na poczatku swojego Kube i potem dlugo musialaz nim tak chodzic. ja swojego nie prowadzalam, sam chodzil i teraz mam wzgledny swiety spokoj ("wzgledny" - patrz zdjecie wyzej ale moze to wlasnie zalezy od dzieciaczka? u mnie mlody by sie wsciekl jakbym go miala tak prowadzac ![]() ---------- Dopisano o 22:11 ---------- Poprzedni post napisano o 22:10 ---------- Cytat:
podziwiam ze dalas rade ![]() i ze mlody dal rade ![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#3112 |
|
Konto usunięte
|
Przydaje się
![]() ---------- Dopisano o 22:15 ---------- Poprzedni post napisano o 22:13 ---------- Hje, na moje oko zwyczajnie za dużo dajesz. 400ml kaszki??? dziewczyno, to jest więcej niż porcja doroslego! popatrz, sama się wkurzasz, że chcesz mniej ważyć, a tu małej rozpychasz żołądek? dziecko ma żołądeczek wielkości swojej pięści. Nawyki żywieniowe od dziecka się ustalają... |
|
|
|
#3113 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
my jemy odobnie jak u Szajki, kiedys zjadal 2 obiadki (pierwsze i drugie danie) teraz je jedno no ale np doszedl chlebek zawsze i wszedzie
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#3114 |
|
Zakorzenienie
|
Aha...
HOPE, moje krwawe Bożeny zmieniają się jak w kalejdoskopie Pierwsza po porodzie była z zaskoczenia i bez absolutnie żadnych objawów, a i obfita zbyt nie była, ale trwała cały tydzień. Za to każda następna jest bardziej bolesna, i już 1-2 dni przez zaczyna mnie boleć brzuch, lędźwie i pachwiny - czyli chyba wracamy powoli do brania przeciwbólowych, bo dzisiaj to już tak mnie nogi bolały, że chodzić nie mogłam ![]() I ogólnie pierwsze 2 dni są mega obfite, przed ciążą takich nie miałam, ciemne i ze skrzepami niekiedy, a potem to już leci w sumie taka jasna krew i dość wodnista - czyli Bożena dogorywa... A ja też mam pytanie z tej serii Któraś z Was miała przed ciążą objaw zbliżającej się krwawicy w postaci bolących piersi, a teraz Wam zniknął? Mnie bolały nieraz i 2 tyg. aż do @ ( ), i nieraz aż mnie stanik drażnił i bolało, a teraz niiic, gdyby nie te pozostałe objawy, to bym nie wiedziała, że @ się zbliża.PSTRYCZKU, padłam! |
|
|
|
#3115 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;44505945]Przydaje się
[COLOR="Silver"][/QUOTE] ja juz czuje w kosciach ze mi mlody bedzie uciekal
|
|
|
|
#3116 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tak jak Szajka nie podaje drugiego dania. Menu wygląda mniej więcej tak:
7-8 mleko 11 kanapka z masłem/dżemem/jajkiem za godzinę już głodny więc... 12 albo mleko(zależy czy śpiący i współpracuje czy nie) albo już obiad (przeszło 200ml) 14 jogurt 16 trochę naszego obiadu + mleko 17 owoc 19 mleko W międzyczasie tu skubnie,tam trąci. Ale to takie dziecko że dla niego nie ma samej kanapki/jogurtu/owoca,musi po tym dostać mleko. Jak my jemy to zawsze staje przy nas i mlaska,albo jak widzi gdzieś jedzenie to tak samo. Upomina się już ładnie sam. Dużo w międzyczasie też pije (wcześniej mieliśmy z tym kłopot). Także ogólnie je wszystko,ładnie,ale odstępy czasowe mamy bardzo krótkie. I jeszcze nie mówiłam,praktycznie już sam chodzi
|
#3117 |
|
Zakorzenienie
|
PARDON! Tam miało 200 ml!!!
---------- Dopisano o 22:21 ---------- Poprzedni post napisano o 22:19 ---------- [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;44505945]Hje, na moje oko zwyczajnie za dużo dajesz. 400ml kaszki??? dziewczyno, to jest więcej niż porcja doroslego! popatrz, sama się wkurzasz, że chcesz mniej ważyć, a tu małej rozpychasz żołądek? dziecko ma żołądeczek wielkości swojej pięści. Nawyki żywieniowe od dziecka się ustalają...[/QUOTE] Już poprawiłam. |
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#3118 |
|
Zakorzenienie
|
Szajka - jak to jest z ta numeracja obuwia?
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=3095 |
|
|
|
#3119 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
bateria mi pada
|
|
#3120 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() klask i:![]() pol wizazu padlo na zawal a Ty Pardon!? |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:23.

Powinnam być na tych uroczystościach? Owszem, mogę zapytać Pań, ale nie chcę popełnić faux pas 
jakiś skok pewnie
Ale dziękujemy za brawa
u nas tak

klask i: