Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 5 - Strona 16 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-01-16, 13:06   #451
koziemleko
Zakorzenienie

GG do koziemleko
Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 5

Cytat:
Napisane przez wewillrockyou Pokaż wiadomość
zgadzam się, zwłaszcza w stanie większego upojenia.. to co to będzie jak oni będą pępkowe oblewać? na łańcuch i do kaloryfera!
Mój tż ma zakaz pępkowego
Miał czas na oblewanie ciąży przez 9 miesięcy, a po porodzie ma już obowiązki - dziecko i mnie.
Poza tym co to za świętowanie skoro jeden z rodziców nie może się bawić, bo karmi piersią

Cytat:
Napisane przez Smarrita Pokaż wiadomość
Proponuję to gdzieś wstawić na początku forum- przejrzyście napisane i nie trzeba będzie szukać kiedyś jak będzie już to nas dotyczyć.
Może baja_86 to wrzuci, bo była pierwsza? Taka nagroda :P

Edytowane przez koziemleko
Czas edycji: 2014-01-16 o 13:09
koziemleko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-16, 13:06   #452
bejb200
Raczkowanie

[QUOTE=mmhym;44637611]Brawo za wyniki Kciuki za jutrzejszą wizytę
A co do okulisty, to ginekolog chyba by Cię skierował, gdyby uznał, że jest taka potrzeba. Ale może zapytaj go o to jutro.

Chyba jutro go zapytam! dzieki!Moja koleżanka która miała wadę ponad -9 od razu miała powiedziane, że będzie cesarka bo jest to zbyt duże przemęczenie dla oczu taki naturalny poród.
bejb200 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-16, 13:11   #453
asienka213
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez teQiba Pokaż wiadomość

Tak bym chciala bo ja bez makijazu zle wygladam - faktycznie zapomnialam o plakaniu, ale ja chyba nie bede plakala, bo nigdy jeszcze mi sie nie zdarzylo plakac ze szczescia... No chyba ze hormony to zmienia
A ta henna to cos daje? Do kosmetyczki bym musiala isc?
ja robie henne na brwi, a daje tyle, ze nie trzeba kredka malowac
Co do placzu to nigdy nie mow nigdy ja ryczalam jak bobr

Cytat:
Napisane przez mmhym Pokaż wiadomość
Asienka, o tego typu huśtawki chodzi https://www.google.pl/search?q=hu%C5...tarts&tbm=isch
dzieki
podoba mi sie

A co do golenia przez tzta, to ja bym sie mojemu w zyciu nie dala mimo, ze jest delikatny

Cytat:
Napisane przez Ela87 Pokaż wiadomość
Nie, ale chyba jakaś nieproporcjonalna jestem mam 163 cm wzrostu i siedziałam w dwóch sedanach. W jednym siedzenie na maksa do przodu, a i tak nie dosięgałam a w drugim jak dałam do przodu to nawet fajnie dosięgałam, ale kierownica na kolanach i sięgała do czoła
Preferuję suvy
musialo to komicznie wygladac

Cytat:
Napisane przez kolba Pokaż wiadomość
Nie wiem, wydaje mi się, że brak chrztu może spowodować niepotrzebne problemy i komplikacje w przyszłości dziecka. Na o poza tym jedno mamy juz ochrzczone.
A nie wiecie czy mozna mieć tych samych chrzestnych dla dwójki dzieci???
no pewnie, ze mozesz

Cytat:
Napisane przez ag9 Pokaż wiadomość

Dziewczyny, a jak planujecie rozwiązać kwestię obiadów? Bo szczerze mówiąc to nie wiem czy będzie czas żeby codziennie coś gotować? Wiem że zupy można mrozić, ale co np. z przygotowanym mięsem?
Cytat:
no właśnie.. ja teraz przyzwyczaiłam swojego, ze codziennie świeży obiadek na stole, a jak się Młody urodzi no nie wiem jak to rozwiązać, zeby brzuchy były pełne dlatego też chcę, żeby od razu po porodzie był ze mną przynajmniej ten tydzień (może uda się dłużej) i zobaczył jak to jest z opieką nad noworodkiem.. że nie zawsze będzie czas na ugotowanie obiadku i zrobienie jakiegoś ciasta (teraz musowo raz w tygodniu, co zresztą sprawia mi ogromną przyjemność, no ale po porodzie.. chciałabym mieć czas i siły, żeby to ogarniać zwłaszcza, że jestem osobą, która lubi za dużo brać na siebie, a potem narzekam )
dziewczyny, takie malenstwo na poczatku duzo spi, wiec nie wierze, ze w ciagu dnia nie znajdziecie czasu zeby cos ugotowac Poza tym mozna robic na 2 dni, pozamrazac A potem mozna malenstwo wziasc ze soba do kuchni i tez problemu nie ma No ja przynajmniej nie mialam zadnego, nie jest to wbrew pozorom takie ciezkie do zoorganizowania

Cytat:
Napisane przez baja_86 Pokaż wiadomość
dzielna Natalka ach czas leci nieubłaganie, tylko my ciągle piękne i młode
sliczne, zgrabne - no moze akurat nie w tej chwili - i powabne ......no i skromne

Cytat:
Napisane przez bejb200 Pokaż wiadomość
Mam do Was pytanie- czy jeśli macie jakoś wadę wzroku konsultowałyście to wcześniej z okulistą? Do jakiej wady powinno się zgłosić do okulisty?
Nie mam zbyt dużej wady ( - 2 w prawym i -2,25 w lewym) ale wolę się upewnić;-)
takiej malej wady to chyba nie trzeba konsultowac z okulista No ale moze sie nie znam Ja mam +2 i +2,75, juz raz rodzilam, z nikim nic nie konsultowalam i jeszcze nie osleplam

asienka213 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-16, 13:12   #454
ag9
Zadomowienie

Cytat:
Dziewczyny nie było mnie tydzień, a tu tyle do nadrobienia;-( nie wiem czy mi się uda!!
Z dobrych rzeczy - robiłam krzywą cukrową, wszystko wyszło bardzo dobrze, wyniki wszystkie w normie, trochę tylko hemoglobina mała;-(
W piątek wizyta u lekarza, dowiem się co i jak i Wam napiszę;-) teraz u mnie 29 tydzień!
Mam do Was pytanie- czy jeśli macie jakoś wadę wzroku konsultowałyście to wcześniej z okulistą? Do jakiej wady powinno się zgłosić do okulisty?
Sama wada nie jest wskazaniem do cesarki, tylko jeśli są zmiany w siatkówce. Żeby to stwierdzić okulista powinien wykonać badanie dna oka. Może spytaj swojego gina co o tym sądzi, mój kazał mi iść do okulisty (mam ponad -4). A chcesz rodzić sn?
Stary 2014-01-16, 13:12   #455
kolba
Raczkowanie

Maggie to szczerze współczuję, że Zuzanka nie lubi spać! Ja nie mam pojęcia jak sie ogarnę przy drugim dziecku jak nie bedzie takie jak Ola. Miała 3 miesiące to spała juz ciągiem w nocy 6h, teraz ma 3 lata i dzień bez dwu lub najlepiej trzygodzinnej drzemki jest dniem straconym. No i o 19ej jest juz w łóżku, sama zasypia i śpi do 7ej - uwielbiam tego mojego Spiocha! Nie wiem co to usypianie dziecka! Podobno ma sie takie dziecko na jakie ma się siły )) Nie za dobrze to o mnie świadczy, ale zdecydowanie nie narzekam))

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
kolba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-16, 13:13   #456
ag9
Zadomowienie

Cytat:

U mnie mąż akurat dużo gotuje, jak tylko ma czas, więc on się zaoferował, że jak Mała będzie, to przejmie w większości na siebie ten obowiązek. Ale mam zamiar coś powekować (bigos) czy pomrozić (pierogi). Z tym, że ja mogę spokojnie żyć bez obiadów - po prostu jakoś od zawsze mogłyby dla mnie nie istnieć... Wolę kanapki wszamać czy jajecznicę Tu tylko kwestia mojego męża.
U mnie z kolei na odwrót, tzn. gotujemy raczej razem, ale ja nie wyobrażam sobie życia bez obiadu, a TZ z kolei obejdzie się właśnie kanapkami, jajecznicą czy kiełbaską na ciepło.
Stary 2014-01-16, 13:15   #457
wewillrockyou
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez koziemleko Pokaż wiadomość
Miał czas na oblewanie ciąży przez 9 miesięcy, a po porodzie ma już obowiązki - dziecko i mnie.
Poza tym co to za świętowanie skoro jeden z rodziców nie może się bawić, bo karmi piersią

nieeee noo, ja mojemu powiedziałam, że może to oblać grzecznie w domu z kumplami, a on na to przystał i ja już sobie wynajmę jego ojca, żeby tego dopilnował oczywiście 'impreza' odbędzie się, wtedy kiedy ja będę w szpitalu i to pierwszą noc po porodzie, tak żeby miał czas na ogarnięcie mieszkania

Bąbelek
wewillrockyou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-16, 13:18   #458
(t)asia
Zadomowienie

Cytat:
A ja właśnie po comiesięcznym rytualnym goleniu tym razem nie odbyło się bez pomocy tżta, bo już na prawdę nie widzę nic pod linią pępka.. Uwielbiam tę ciążę za to (i nie tylko za to ) że mogę golić nogi raz w miesiącu chociaż mam problem z nadmiernym owłosieniem i przed ciążą goliłam co 1-2 dni.. a teraz!? cudo chyba oddałam swój cały testosteron synkowi, obym nie wykluła małej małpki
Ja mam dokładnie tak samo i bardzo mnie to cieszy.
Cytat:
Napisane przez justine_87 Pokaż wiadomość
Ale mi siostra zrobi tylko takie zdjęcia w domu, wiec bez szału, ale pamiątka będzie i tak
Sesja noworodkowa... hmm marzenie Najpierw sama spróbuje pocykac jakieś fajne zdjęcia Małemu
I tak zazdroszczę bo mi nie ma kto takich zdjęć zrobić, a mąż na pewno nie będzie chciał wziąć w nich udziału. Jaka batalia była o sesję małżeńską...Maluchowi też będę sama zdjęcia cykała, mam jakąś lustrzankę, no ale chyba nie odważę się go tak przekręcać, układać i przebierać. W ogóle boję się obsługi takiego noworodka, ale mam nadzieję, że jak go zobaczę to będę wiedziała jak się nim zaopiekować.
filupka za wizytę!
Cytat:
Laski, a kto Wam maluje paznokcie u nóg, bo mój TZ nie chce
Ja spokojnie jeszcze sięgam, a później poproszę chyba siostrę bo obawiam się że mąż sobie z tym zadaniem nie poradzi. Chciałabym iść do kosmetyczki aby zrobić sobie stopy przed porodem z tym że nie znoszę jak ktoś obcy dotyka moich stóp więc kosztowałoby mnie to więcej stresu niż przyjemności.
koziemleko zapytam w aptece, dzięki.

Mnie gin na każdej wizycie bada na samolocie, zapisuje wysokość dna macicy, waży mnie, bada ph, i robi usg.

Cytat:
Napisane przez maggie123 Pokaż wiadomość
Ludzie są różni i niestety ale na uczciwość i troskę o inne dziecko bym nie liczyła.
Dokładnie, aczkolwiek ja np nie wiedziałam, że nie powinno się kupować fotelika po wypadku.

Co do wstawania w nocy. Mój mąż jest w domu max tydzień w ciągu miesiąca. Nawet jak jest na miejscu to ma pełno roboty i chyba nie będę miała sumienia żeby musiał wstawać do małego w nocy. Może sam będzie chciał, w ramach "budowania męskiej więzi" no ale to czas pokaże. Obiecał że w kwietniu postara się być już na miejscu, więc znając moje szczęście przenoszę z 2 tygodnie, akurat jak będzie musiał wyjechać...

Mi ostatnio zachciało się racuszka. Niestety w tym lokalu są tylko 3 stoliki i oczywiście wszystkie zajęte. 2 dorosłe panie i same dzieciaki. Jedna z pań ustąpiła mi miejsce! Aż w szoku byłam tym bardziej że akurat w kurtce w której byłam aż tak bardzo brzucha nie widać.
(t)asia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-16, 13:19   #459
cayenneOna
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bebe97 Pokaż wiadomość
Prosze bardzo zamierzałam się pochwalić, bo wygrałam licytację Otulaczek motherhood - nawet wzór takie jaki chciałam, w kwiatko-kropki - tyle że nie różowo- czerwony, a niebiesko zielony. Poszedł za 20,07
http://allegro.pl/otulaczek-motherho...tml#tabsAnchor

A dzisiaj kurier przyniósł mi zamówiony becik Jeśli którejś się spodobał na zdjęciu, to polecam kupno, jest śliczny, mięciutki w dotyku i ciepły. Zdjęcie dokładnie odzwierciedla kolor, przynajmniej na moim monitorze. W dodatku jest większy niż normalny rożek, spokojnie posłuży na jesień jako lżejszy śpiworek, a dla malucha można go fajnie upiąć. Także jestem bardzo zadowolona
A pokaz jeszcze raz link do tego beciku

cayenneOna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-16, 13:21   #460
ag9
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez magduś2 Pokaż wiadomość
Tak sobie właśnie pomyślałam, że ta apteka Gemini to ma niezły biznes na nas
Na hasło wizaż powinni dawać nam rabat

Odnośnie formalności związanych z urlopem macierzyńskim, to wkleję jeszcze moje info z kadr, może się przyda:

Niezbędne dokumenty jaki musi pracownica złożyć, aby otrzymać zasiłek macierzyński (poród 1 dziecko):
1/ skrócony odpis aktu urodzenie dziecka
2/ wniosek o zasiłek macierzyński - i tu mogą być dwie podstawowe wersje w całości lub częściach:
a/ jeżeli pracownica zdecyduje nie później niż 14 dni po porodzie na cały zasiłek macierzyński (urlop macierzyński -140 dni, dodatkowy urlop macierzyński - 42 dni i cały urlop
rodzicielski 182 dni) to składa jeden wniosek i wysokość zasiłku przez cały okres wynosi 80 %.
(Wzory dokumentów: wniosek o cały zasiłek macierzyński z góry)+ można razem oświadczenie rodzica

b/ jeżeli pracownica nie jest zdecydowana ile chce wykorzystać zasiłku macierzyńskiego - ile mąż.
- Składa wniosek o podstawowy urlop macierzyński 140 dni i wysokość jego jest 100%.(jeżeli wykorzysta co najmniej 98 dni to może zrezygnować i wrócić do pracy a pozostałą część
przekazać mężowi).
- Następnie bezpośrednio po urlopie macierzyńskim przysługuje dodatkowy urlop macierzyński 42 dni (wysokość 100%) i wniosek składa się nie później niż 14 dni przed rozpoczęciem korzystania z takiego
urlopu (mąż może przejąć dodatkowy urlop macierzyński a pracownica wrócić do pracy).
- dalej bezpośrednio po dodatkowym urlopie macierzyńskim przysługuje urlop rodzicielski (182 dni - wysokość 60%), gdzie wniosek składa się nie później niż 14 dni przed rozpoczęciem korzystania z
takiego urlopu (urlop rodzicielski może być udzielany jednorazowo albo nie więcej niż w trzech częściach, z których żadna nie może być krótsza niż 8 (56dni) tygodni, przypadających bezpośrednio jedna
po drugiej, części mogą być na przemian dzielone z mężem).
(wzory dokumentów: wniosek o urlop macierzyński, wniosek o dodatkowy urlop macierzyński, wniosek o urlop rodzicielski + oświadczenie rodzica)

Do wniosku o urlop rodzicielski dodatkowo trzeba załączyć - pisemne oświadczenie o braku zamiaru korzystania z urlopu rodzicielskiego przez okres wskazany we wniosku przez drugiego z rodziców dziecka.

Dodatkowe informacje: Pracownica może zrezygnować w terminie nie krótszym niż 14 dni przed przystąpieniem do pracy np. z dodatkowego urlopu macierzyńskiego lub urlopu rodzicielskiego, jeżeli zajdzie taka potrzeba.
W trakcie dodatkowego urlopu macierzyńskiego lub urlopu rodzicielskiego pracownica może także pracować max do 0.5 etatu i sama wyznacza wymiar czasu pracy.

Przy urodzeniu więcej niż jedno dziecko terminy zasiłku macierzyńskiego są dłuższe ale to będziemy rozpatrywać jak będzie taki poród.

Jeżeli pracownik chce zgłosić dziecko do ubezpieczenia zdrowotnego to są potrzebne dane: pesel, imiona, nazwiskodziecka i adres.

Macie rację, może z tymi obiadami nie będzie tak źle.
Co do pępkowego, to koledzy TZ mocno naciskali na pępkowe, oczywiście tego dnia jak się urodzi Mały. Rozgoniłam towarzystwo jednak szybko, jak się chcą napić to proszę bardzo, nawet im podeślę buteleczki. A TZ ma być u mnie w szpitalu (tu można być od 8 do 22) i uczyć się obsługi dziecka, a nie przychodzić wczorajszy, na chuchu i kacu. Pojął w końcu jak posłuchał od innych kolegów o cesarkach.
Pępkowe niech sobie robi, w maju

Aha, Tequiba - dopisz mi proszę wizytę : 22.01. g. 17:30. Idę ustalać termin cc

Edytowane przez ag9
Czas edycji: 2014-01-16 o 13:23
ag9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-16, 13:21   #461
agunia4ever
Zadomowienie

Cytat:
Mmhym może faktycznie przesadzilam z tym linczowaniem, ale coś na pewno jest na rzeczy. Sama pochodzę ze wsi i pamietam jak były traktowane dzieci innego wyznania. Ksiądz tez miał w tym swój udział, bo na każdym kroku to wypominal. A takich co nie chrzczą i nie chodzą do kościoła, to potrafił na mszy wyczytać. Pamietam, że kiedyś nawet pogrzeb odprawił przed kościołem, bo gość był alkoholikiem i nie uczęszczał na msze, ale żona była bardzo pobozna - jak to na wsi.
Nie wiem, wydaje mi się, że brak chrztu może spowodować niepotrzebne problemy i komplikacje w przyszłości dziecka. Na o poza tym jedno mamy juz ochrzczone.
A nie wiecie czy mozna mieć tych samych chrzestnych dla dwójki dzieci???

Na 100% można. Dzieci mojej siostry mają tych samych chrzestnych - mnie i brata szwagra

Impossible is nothing

I ślubuję Ci... Szczęśliwa żona od 9.11.2013r.

I kocham Cię ponad wszystko... Szczęśliwa mama od 06.04.2014r.

Sławcio
agunia4ever jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-16, 13:22   #462
Lewek
Zakorzenienie

Cześć Kobitki, chyba nie muszę Wam mówić że szalejecie a ja znów nie mogę nadrobić... ale jestem monotematyczna

Cytat:
Maggie to szczerze współczuję, że Zuzanka nie lubi spać! Ja nie mam pojęcia jak sie ogarnę przy drugim dziecku jak nie bedzie takie jak Ola. Miała 3 miesiące to spała juz ciągiem w nocy 6h, teraz ma 3 lata i dzień bez dwu lub najlepiej trzygodzinnej drzemki jest dniem straconym. No i o 19ej jest juz w łóżku, sama zasypia i śpi do 7ej - uwielbiam tego mojego Spiocha! Nie wiem co to usypianie dziecka! Podobno ma sie takie dziecko na jakie ma się siły )) Nie za dobrze to o mnie świadczy, ale zdecydowanie nie narzekam))

Łoboziu! Jak Ci dobrze! Mój w dzień śpi 2h max, wieczorem idzie 20-21 i wstaje ok 7.30. Też nie najgorzej, ale Ty masz rewelacyjnie!

Cytat:
U mnie z kolei na odwrót, tzn. gotujemy raczej razem, ale ja nie wyobrażam sobie życia bez obiadu, a TZ z kolei obejdzie się właśnie kanapkami, jajecznicą czy kiełbaską na ciepło.
To ja mam tak samo, ja muszę zjeść coś obiadowego, a TŻ byle co, a jak jest obiad po mojemu (np makaron) to tym bardziej zje byle co

Za maluszkiem można się zorganizować, o ile jest się w dobrej kondycji psychicznej. Ja byłam w kiepskiej i tak samo kiepsko byłam zorganizowana. Ciągle tylko płakałam, rany aby to się nie powtórzyło

Dziewczyny czy Was też boli głowa często? Mnie jakoś ostatnio zbyt często, a kilka razy miałam mroczki przed oczami... Dziś nic się nie dzieje, ale trochę mnie to zaniepokoiło.
Lewek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-16, 13:24   #463
kate1623
Zadomowienie

Cytat:
Magduś, ja ostatnio złozyłam zamówienie moje i mamy na 751 złotych i w gratisie dostałam 10 paczek chusteczek, 12 tab. witamin ciążowych i 4 tabletki na przeziębienie w ciązy. Się szarpnęli
To już w hebe kiedyś za zakupy za 20 złotych babeczka mi rzuciła 7 par wkładek laktacyjnych chicco
ale zaszalałyście

Cytat:
Prosze bardzo zamierzałam się pochwalić, bo wygrałam licytację Otulaczek motherhood - nawet wzór takie jaki chciałam, w kwiatko-kropki - tyle że nie różowo- czerwony, a niebiesko zielony. Poszedł za 20,07

A dzisiaj kurier przyniósł mi zamówiony becik Jeśli którejś się spodobał na zdjęciu, to polecam kupno, jest śliczny, mięciutki w dotyku i ciepły. Zdjęcie dokładnie odzwierciedla kolor, przynajmniej na moim monitorze. W dodatku jest większy niż normalny rożek, spokojnie posłuży na jesień jako lżejszy śpiworek, a dla malucha można go fajnie upiąć. Także jestem bardzo zadowolona
Elunka, Kate, Maggie dzięki za pomoc w wyborze rozmiaru stanika, pasuje
.
śliczny otulaczek
super że udało się dobrać stanik

Maja

Czytam
kate1623 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-16, 13:25   #464
agunia4ever
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Smarrita Pokaż wiadomość
Tacierzyński można później, po porodzie L4 na opiekę nad kobietą która urodziła, coś w tym stylu chyba jest i jeśli się uda to takie l4 weźmie. Musimy się zorientować
Dokładnie tak jest. Jeśli kobieta rodziła naturalnie to tż idzie do rodzinnego z papierkiem ze szpitala i dostaje zwolnienie na 2 tygodnie na opieke nad kobietą, a jak było cc to w szpitalu dają A urlop ojcowski może wykorzystać w ciągu roku - 2 tygodnie.

Impossible is nothing

Sławcio
Stary 2014-01-16, 13:26   #465
elunka88
Zakorzenienie

GG do elunka88

Cytat:
Napisane przez mona1 Pokaż wiadomość
elunka Tu nie masz nic do powiedzenia? nie wierzę
Sama nie mogłam uwierzyć
Cytat:

Elunka, Kate, Maggie dzięki za pomoc w wyborze rozmiaru stanika, pasuje
za wszystko za becik, otulaczek dla Małej i otulaczek na cyce
Cytat:
A znasz takiego który by się bronił? poznaj mnie z nim

Cytat:
Napisane przez Lewek Pokaż wiadomość

Dziewczyny czy Was też boli głowa często? Mnie jakoś ostatnio zbyt często, a kilka razy miałam mroczki przed oczami... Dziś nic się nie dzieje, ale trochę mnie to zaniepokoiło.
Mnie wcale

Dobra, uciekam powoli do miasta. Zamówić łóżeczko, na wizytę itp itd

I od razu mówię - nie będe nadrabiać 15 stron

Obudził mnie trzepot skrzydeł
Wyjrzałam przez okno
Na parapecie zostało
Białe piórko -
Pamiątka po Tobie
Mój Aniołku

01.12.2012 [*]
elunka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-16, 13:29   #466
bejb200
Raczkowanie

Cytat:
Sama wada nie jest wskazaniem do cesarki, tylko jeśli są zmiany w siatkówce. Żeby to stwierdzić okulista powinien wykonać badanie dna oka. Może spytaj swojego gina co o tym sądzi, mój kazał mi iść do okulisty (mam ponad -4). A chcesz rodzić sn?
Tak chcę naturalnie. Na razie nie mam żadnych przeciwskazań! jutro dopytam wszystko dokładnie gina;-)
bejb200 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-16, 13:29   #467
Smarrita
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agunia4ever Pokaż wiadomość
Dokładnie tak jest. Jeśli kobieta rodziła naturalnie to tż idzie do rodzinnego z papierkiem ze szpitala i dostaje zwolnienie na 2 tygodnie na opieke nad kobietą, a jak było cc to w szpitalu dają A urlop ojcowski może wykorzystać w ciągu roku - 2 tygodnie.
A to L4 się bierze od dnia porodu czy można od dnia jak kobieta wróci do domu?
Smarrita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-16, 13:32   #468
olakola
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez asienka213 Pokaż wiadomość
o jakiej elektrycznej hustawce wy mowicie ?? o lezaczku bujaczku ??
mi się bardzo podobają elektryczne HUŚTAWKI Z FISHER PRICE. Kuba miał "owieczkę" z fishera i usypiał w niej po minucie, potem sprzedaliśmy, gdybym wiedziała, że się jeszcze na jedno zdecydujemy nigdy bym nie sprzedała

Cytat:
Uważasz, że dziecku w ogóle nie powinno się kupować karuzeli Przecież ono tyle czasu spędza w tym łóżeczku to ma w sufit patrzeć
moje nie będzie leżało w łóżeczku i "sufitowało", jak tylko pępuszek się zagoi to na matę/kocyk na brzuszku, albo wózek i na dwór, albo ze mną; łóżeczko tylko do spania

Cytat:
A Wasi faceci biorą urlop tacierzyński od razu po porodzie?
ja wolę, żeby wziął później, jak będę czuła potrzebę pomocy
olakola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-16, 13:36   #469
bebe97
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ela87 Pokaż wiadomość
Wstawaj, bo Ci ucieknie

Nie, ale chyba jakaś nieproporcjonalna jestem mam 163 cm wzrostu i siedziałam w dwóch sedanach. W jednym siedzenie na maksa do przodu, a i tak nie dosięgałam a w drugim jak dałam do przodu to nawet fajnie dosięgałam, ale kierownica na kolanach i sięgała do czoła
Preferuję suvy
Hehe, budzik sobie nastawiłam pół godziny przed zakończeniem aukcji. Ale że nie chciało mi sie wstawać, to postanowiłam zdrzemnąć się 5 minut oczywiście ledwo się dobudziłam 4 minuty przed końcem

A ja lubię Pandę. Wysoko, kierownica i pedały blisko. Za to w naszej carismie tak sie muszę przysuwać, że siedzę prawie na szybie, a że ma niskie siedzenia to bez poduszki pod tyłek ani rusz

Cytat:
Tak, chodzi też o komunię - ale nie o prezenty , raczej o relacje z rówieśnikami. Dla każdego (albo większości) z nas komunia była wyjątkowym wydarzeniem, nie chcę pozbawiać tego swojego dziecka.

Jakie nie przyjemności? Jestem pedagogiem i widzę jakie dzieci potrafią być okrutne dla siebie. Dziewczynki ubrane od stóp do głów w różu szykanują inną, która ubiera się w inne kolory. Jak dzieci wyczają, że któreś dziecko jest nie ochrzczone to na pewno to wykorzystają. A jak wytłumaczyć 8- latkowi, dlaczego wszyscy chodzą na religię? Dlaczego uczą się modlitw? Mają spotkania w kościele? Jak wytłumaczyć po komunii jak każde dziecko przyniesie jakiś prezent do szkoły, a moje nie? Jak wytłumaczyć to, że po prostu jest inne?
Dokładnie.
To samo pomyślałam, gdy w zerówce dołożyli dzieciom religię. Na początku byłam zdecydowana, że nie będzie uczęszczał, po co 6-latkom religia w czasie, kiedy powinni się bawić? Za rok i tak w szkole będzie religia i to przez parę ładnych lat. Ale gdy sie okazało że na religie są zapisani wszyscy z grupy poza dwojgiem dzieci z rodzin niewierzących, to oczywiście zapisałam swojego syna też. Oczywiście to wiązało się z dodatkowymi opłatami, ale nie żałuję. Marcel nie czuje się jak dziwadło No i te jasełka ostatnio przedstawiane przez nasze dzieci w kościele. Z dumy spuchłam tak, że wyglądałam na podwójnie w ciąży.

Cytat:
Napisane przez Rossa1988 Pokaż wiadomość
hej prosze o kciuki o 16.00 bo mam wizyte z usg mam nadzieję, że Mała dobrze się rozwija

dziewczyny, mam już prawie wszystko oprócz wózka.. jest to dla mnie temat nie do ogarnięcia.. za dużo tego wszystkiego.. wiem tylko, że chce żeby był lekki (będziemy go znosić z II piętra), żeby miał amortyzację, pompowane i skrętne koła.. model 2w1 do 1400zł.. może któraś coś poradzi albo odradzi?:P
Trzymam kciuki!

Jeśli zależy Ci na wadze wózka odradzam koła pompowane, są sporo cięższe.

Cytat:
Wydaje mi się, że kurierzy z mojego miasta koniecznie chcą mnie zobaczyć nago
Dzisiaj był już 3 raz kiedy to w trakcie kąpieli przyszedł kurier
A jacy zaskoczeni są kiedy otwieram im taka ociekająca wodą, w samym szlafroku

Ale mam już łóżeczko Jak TŻ przyjdzie to będziemy otwierali paczkę, bo sama jej nie dźwignę - już się nie mogę doczekać
Skoro juz trzy razy byłaś napastowana w kąpieli, a masz tego dość, to może jednak pokaż im się nago. Zobaczą brzuch to zwieją gdzie pieprz rośnie, a Ty będzie mogła spokojnie w wannie poleżeć

Pokaż złożone łóżeczko

Cytat:
Mój tż często robi coś u ludzi w domu, ale bez przesady. Ja nie jestem z tych zazdrosnych.
Chociaż zdarza mi się pytać co tam, co robił i jak odpowiada, że montował to i to u jakiejś babki to zawsze pytam czy młoda czy stara A potem czy była miła, zrobiła im kawę
Mój tez łazi po ludziach, o ładnych kobitkach mi nie opowiada, ale zawsze o psach które spotkał (jeszcze bardziej kocha kudłacze niż ja) i o fajnych wystrojach mieszkania. Ale to własnie te kobitki potem dzwonią, że biednym znowu internet nie działa Dotąd nie bywałam zazdrosna, bo znamy się 17 lat i o ile pamiętam, to w podrywie za dobry nie był, poznał mnie i przepadł na amen. Taka pewna siebie byłam aż pewnego dnia na własne oczy widziałam, jak flirtuje z kasjerką w sklepie Pojęcia nie miałam, że umie No to teraz mam pole do wyobraźni, co wyprawia z tymi kobietkami, którym wiecznie net nawala

Cytat:
Dzisiaj moja siostra była na szczepieniu synka (13mies.), a później na pobraniu krwi i gdy trzy pielęgniarki szukały żyły u Małego i wbijały się na oślep to... moja sis zemdlała
Dzwoniła do mnie i opowiadała, że matka to normalnie czuje ból, jaki odczuwa jej dziecko
Potwierdzam. Kiedyś o mały włos nie zrobiłam awantury pielęgniarce, która nie potrafiła się wkłuć w żyłę Marcelka. Fakt, że płakał, wyrywał się, ale jak widziałam swoje dziecko takie przestraszone, to gotowa byłam wbić jej tą igłę w oko

Cytat:
A mój po porodzie dopiero zacznie, przez ciąże nie pije wcale. Chyba że mu ta abstynencja na dekiel padnie i już nigdy nie będzie pił..?

Cytat:
Napisane przez asienka213 Pokaż wiadomość
A co do golenia przez tzta, to ja bym sie mojemu w zyciu nie dala mimo, ze jest delikatny

dziewczyny, takie malenstwo na poczatku duzo spi, wiec nie wierze, ze w ciagu dnia nie znajdziecie czasu zeby cos ugotowac Poza tym mozna robic na 2 dni, pozamrazac A potem mozna malenstwo wziasc ze soba do kuchni i tez problemu nie ma No ja przynajmniej nie mialam zadnego, nie jest to wbrew pozorom takie ciezkie do zoorganizowania
Mój mi robił fryzurki golarką Teraz jeszcze sama sobie daje radę, ale pewnie za miesiąc znowu oddam się w jego ręce. Co ta ciąża z nami robi, rozkraczamy się do badania, do golenia...

Ja nie miałam czasu wcale by gotować

Edytowane przez bebe97
Czas edycji: 2014-01-16 o 13:38
bebe97 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-16, 13:40   #470
Ela87
Zakorzenienie

Cytat:
Dzisiaj moja siostra była na szczepieniu synka (13mies.), a później na pobraniu krwi i gdy trzy pielęgniarki szukały żyły u Małego i wbijały się na oślep to... moja sis zemdlała
Dzwoniła do mnie i opowiadała, że matka to normalnie czuje ból, jaki odczuwa jej dziecko

Cytat:
Mam nadzieje, że wszystkie Ole są takie grzeczne

Cytat:
Napisane przez olakola Pokaż wiadomość
moje nie będzie leżało w łóżeczku i "sufitowało", jak tylko pępuszek się zagoi to na matę/kocyk na brzuszku, albo wózek i na dwór, albo ze mną; łóżeczko tylko do spania
Tez mam taki zamiar ale tylko zamiar, wszystko wyjdzie w praniu, mam nadzieję, że będzie po mojej mysli i moich planach

Ela87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-16, 13:42   #471
JustiLbn
Raczkowanie

Dziewczyny, ale pędzicie Dziękuję za info o macierzyńskim. Zamierzam wziąć 20 tygodni, a potem zobaczymy co mi zaproponują w pracy, bo wcale mi się nie opłaca wracać, więc nie będzie mi szkoda.
Któraś pisała , że chce pedicure u kosmetyczki, to zapraszam do mnie Jestem certyfikowanym podologiem, specjalizuję się w schorzeniach stóp, więc nic mnie nie zdziwi
Byłam dziś na GBSie. Pielęgniarka zaskoczona, że mi tego doktorka nie pobrała I dała mi patyczek bym sobie sama tam grzebnęła Przynajmniej się nie wstydziłam. Potem trochę mieliśmy załatwień w mieście i w trakcie zaczęłam mieć skurcze i bolał mnie brzuch Już chyba ten czas, że nie bardzo mogę łazić.
Trzymam kciuki za wizyty dziewczyny
Ja mam jeszcze 2, ale już nie wpisuję, bo ostatniej w walentynki mam nadzieję, że nie doczekam i wcześniej urodzę
Ja akurat jestem katoliczką praktykującą w 80%. Zdarza mi się nie iść na mszę, bo mi się nie chce. Również nie akceptuję niektórych zasad i przykazań kościoła. Chciałabym , aby w przyszłości zawód ksiądz istniał tak samo jak każdy inny i aby księża dostawali pensję opodatkowaną jak nasze.

19.02.2014 g 18.20 Alicja moje marzenia się spełniły.
JustiLbn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-16, 13:43   #472
Lewek
Zakorzenienie

Cytat:
Też mam taki otulaczek, zakupiłam go przy Miśku, choć nie zdążyłam użyć, bo okazał się za mały. Ale teraz na pewno użyję

Maggie, bidulko, wnerwia mnie ten Twój mąż, czy dziś też ma w nosie to że się nie wyspałaś?? Ciekawa jestem czy będzie Ci pomagał jak już urodzi się Kornelcia.
Lewek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-16, 13:44   #473
koziemleko
Zakorzenienie

GG do koziemleko

Cytat:
nieeee noo, ja mojemu powiedziałam, że może to oblać grzecznie w domu z kumplami, a on na to przystał i ja już sobie wynajmę jego ojca, żeby tego dopilnował oczywiście 'impreza' odbędzie się, wtedy kiedy ja będę w szpitalu i to pierwszą noc po porodzie, tak żeby miał czas na ogarnięcie mieszkania
Ja się nie zgadzam na pępkowe i tyle. W dzień po porodzie tż ma być u mnie w szpitalu, dowieść mi niezbędne rzeczy i zająć się dzieckiem ,bo ja będę miała okazję wziąć prysznic
Poza tym jakby zrobił imprezę jakbym była w szpitalu, to by nie miał u mnie już czego szukać. Bo jak to? Robić imprezę z okazji urodzenia się dziecka i nie zaprosić jego matki Niech tylko spróbuje

Ja swojemu powiedziałam, że pić może teraz. Ma na to całą ciążę - no może oprócz ostatka, bo będę się bała, że zacznę rodzić. Ale by było tż pod wpływem na porodówce

Cytat:
Napisane przez olakola Pokaż wiadomość
Ja w ogóle nie wiem jak to będzie Chociaż masz rację, dziecko nie powinno ciągle leżeć w łóżeczku.
koziemleko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-16, 13:46   #474
elunka88
Zakorzenienie

GG do elunka88

Cytat:
Napisane przez JustiLbn Pokaż wiadomość
Ja akurat jestem katoliczką praktykującą w 80%.
Mam zasadę nie wypowiadania się nt. religii na forach, ale nie wytrzymam -

pierwszy raz słyszę taką bzdurę jak określanie swojej religijności w %. Koniec tematu.

Obudził mnie trzepot skrzydeł
Wyjrzałam przez okno
Na parapecie zostało
Białe piórko -
Pamiątka po Tobie
Mój Aniołku

01.12.2012 [*]
elunka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-16, 13:47   #475
Ela87
Zakorzenienie

Cytat:
Hehe, budzik sobie nastawiłam pół godziny przed zakończeniem aukcji. Ale że nie chciało mi sie wstawać, to postanowiłam zdrzemnąć się 5 minut oczywiście ledwo się dobudziłam 4 minuty przed końcem

A ja lubię Pandę. Wysoko, kierownica i pedały blisko. Za to w naszej carismie tak sie muszę przysuwać, że siedzę prawie na szybie, a że ma niskie siedzenia to bez poduszki pod tyłek ani rusz
:
Ważne, że się udało

No ja właśnie wolę albo hachbacki albo suvy ale mój tż to samo, więc na pewno nie będziemy mieli sedana nigdy

Stary 2014-01-16, 13:48   #476
agunia4ever
Zadomowienie

Cytat:
Dziewczyny nie było mnie tydzień, a tu tyle do nadrobienia;-( nie wiem czy mi się uda!!
Z dobrych rzeczy - robiłam krzywą cukrową, wszystko wyszło bardzo dobrze, wyniki wszystkie w normie, trochę tylko hemoglobina mała;-(
W piątek wizyta u lekarza, dowiem się co i jak i Wam napiszę;-) teraz u mnie 29 tydzień!
Ja mam sporą wadę -7,5 na obydwu ale to nie jest jakimś wskazaniem do cc. Wskazaniem jest stan siatkówki, jakieś jej zwyrodnienia, grubość, itp. Więc najlepiej iść do okulisty żeby sprawdził czy wszystko jest ok, żeby siatkówka się nie odkleiła przy porodzie. Ja planuje w lutym taką wizytę

---------- Dopisano o 13:48 ---------- Poprzedni post napisano o 13:48 ----------

Cytat:
Wydaje mi się, że kurierzy z mojego miasta koniecznie chcą mnie zobaczyć nago
Dzisiaj był już 3 raz kiedy to w trakcie kąpieli przyszedł kurier
A jacy zaskoczeni są kiedy otwieram im taka ociekająca wodą, w samym szlafroku

Ale mam już łóżeczko Jak TŻ przyjdzie to będziemy otwierali paczkę, bo sama jej nie dźwignę - już się nie mogę doczekać
To teraz pewnie będą się bili, który ma Ci paczki dostarczać

Impossible is nothing

Sławcio
Stary 2014-01-16, 13:49   #477
bebe97
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Lewek Pokaż wiadomość
1. Łoboziu! Jak Ci dobrze! Mój w dzień śpi 2h max, wieczorem idzie 20-21 i wstaje ok 7.30. Też nie najgorzej, ale Ty masz rewelacyjnie!

2. Za maluszkiem można się zorganizować, o ile jest się w dobrej kondycji psychicznej. Ja byłam w kiepskiej i tak samo kiepsko byłam zorganizowana. Ciągle tylko płakałam, rany aby to się nie powtórzyło

3. Dziewczyny czy Was też boli głowa często? Mnie jakoś ostatnio zbyt często, a kilka razy miałam mroczki przed oczami... Dziś nic się nie dzieje, ale trochę mnie to zaniepokoiło.
1. I mój spał tak zarąbiście odkąd skończył rok do wieku 2 lat spał po 4 godziny ciągiem w dzień, a do 3 lat po 3 godziny. Potem zmienił nawyki i nie robił drzemek w dzień wcale, ale szedł spać o 18.30 i spał do rana
A teraz w ogóle wyrósł i jest fanem rannego wstawania, co dla matki typu sowa nie jest takie super

2. Teraz będziemy miały udane początki, nie może być tak, żeby dwa razy powtórzyło sie to samo

3. Mierzyłaś ciśnienie? może od tego ta głowa Cie boli?
bebe97 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-16, 13:50   #478
czbasia
Zakorzenienie

Witam NAdrabiałam chyba z godzinę, ale strajkuję i nic nie odpisauje W tej czesci to istne szaleństwo z postami. Strach oddalić się od kompa. A czasmi trzeba Rano była u mnei kol z dzieckiem i niedawno pojechala, a jak tż wróci z pracy jedziemy na zakupy wiec tez bede miec co pozniej roboic.. Zwolnijcie bo na zakretach nie wyrabiam
czbasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-16, 13:50   #479
Ela87
Zakorzenienie

Cytat:
Ja się nie zgadzam na pępkowe i tyle. W dzień po porodzie tż ma być u mnie w szpitalu, dowieść mi niezbędne rzeczy i zająć się dzieckiem ,bo ja będę miała okazję wziąć prysznic
Poza tym jakby zrobił imprezę jakbym była w szpitalu, to by nie miał u mnie już czego szukać. Bo jak to? Robić imprezę z okazji urodzenia się dziecka i nie zaprosić jego matki Niech tylko spróbuje

Ja swojemu powiedziałam, że pić może teraz. Ma na to całą ciążę - no może oprócz ostatka, bo będę się bała, że zacznę rodzić. Ale by było tż pod wpływem na porodówce
Mój na szczęście nie pije i też nie uznaje takich pępkowych. Pewnie wypije piwo-dwa z moim tatą, ale jakby chciał jakąś imprezę, to na pewno bym nie pozowliła tego zrobić w pierwszych dniach przeciez ja wtedy go najbardziej będe potrzebowała. Jak on ma do mnie przyjechać na kacu samohodem? No nie przyjedzie, bo będzie miał jeszcze promile, więc zabroniłabym jak najbardziej

Stary 2014-01-16, 13:53   #480
filupka
Rozeznanie

Dziewczyny a tak Apropos tztow:p czy wasi przygotowują się jakoś na nadejście maluszka? Głównie chodzi mi o tztow którzy zostaną pierwszy raz tatusiem. Pytam bo mój szaleje...tzn niby pozytywnie wszystko ale zastanawia mnie czy wasi też tak mają. Mój na przykład : pije tylko piwko bezalkoholowe, rzuca palenie, zaczął biegać regularnie, zaczął uczyć się polskiego (jest niemcem) i teraz chce iść do dermatologa bo mu włosy zaczęły wypadać. Normalnie jestem w szoku i wszystko to zmieniło w nim takie małe dzieciątko, które jeszcze się nie urodziło:thumbup:

http://www.suwaczki.com/tickers/j5rbj44jqkxnhzqe.png
filupka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości