|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Druga czesc wątku nosić będzie nazwę: | |||
| Były bąki, kupy i marudzenia, od dziś myślimy co dzieciom dać do jedzenia. |
|
1 | 2,78% |
| Marchew, jabłko i ziemniaczek, niech nam rośnie zdrowo każdy dzieciaczek. |
|
0 | 0% |
| Nasze pociechy poznają nowe smaczki i w miseczkach znajdują marchew, dynię i ziemniaczki. |
|
1 | 2,78% |
| Daj mi tę noc, tę jedną noc! Przespaną noc- tę jedną noc! |
|
3 | 8,33% |
| Mama biega już od rana, chociaz mocno niewyspana! |
|
0 | 0% |
| Skazy, krostki i wysypki- od tygodni męczą wszystkich! |
|
0 | 0% |
| Ach to wszystko trudne strasznie- niech to dziecko wreszcie zaśnie! |
|
1 | 2,78% |
| Gdzieś promocja na pampersy? Wątek nasz wie o tym pierwszy! |
|
3 | 8,33% |
| Uff jak gorąco! Puff jak gorąco! Słuchają maluchy nieustająco |
|
0 | 0% |
| Lokomotywa i kaczka dziwaczka to repertuar dla każdego dzieciaczka |
|
0 | 0% |
| Na pierwszy ząbek czekamy i dietę malucha rozkminiamy. |
|
1 | 2,78% |
| W głos się śmieją dzieci nasze, zaraz będą wciinać kaszę! |
|
9 | 25,00% |
| Mama pokaż cały świat, bo ja nie chce lezeć tak! |
|
11 | 30,56% |
| Zieleń, złoto, jajecznica- w kupie cała okolica! |
|
1 | 2,78% |
| Już marchewka się szykuje, mama dziecku ją gotuje! |
|
2 | 5,56% |
| ostre tutaj są rozmowy, wątek mamy odlotowy! |
|
1 | 2,78% |
| Rozszerzania diety czas - oby kolki poszły w las! |
|
1 | 2,78% |
| Marchew, jabłko dobra rzecz - oby kolki poszły precz |
|
1 | 2,78% |
| mamusie listopad-grudzień. |
|
0 | 0% |
| Głosujący: 36. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2521 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Kupy, bąki,ulewania - WSZYSTKO WARTE OBGADANIA! Mamy XI-XII'13 cz.I
Cytat:
Fajne krzesełko Domii Zrobie jutro foto stroju na chrzciny i wrzuce
|
|
#2522 |
|
Zakorzenienie
|
Lineczko- dziękuję za zimę
Co do rozszerzania diety, w piątek napomknęłam pediatrze to powiedziala ze można już, ale ze bedziemy rozmawiac w pon jak zobaczymy co z Kacperkowymi kupkami.. Mama mi powiedziałą zebym nie dawała kleiku ani kaszki, ale ze to mój wybór, ale jeżeli mam podawac to czystą bez cukru. Zadn bananowe, jabłkowe itd bo wiecej tam cukru niż tych "bananów". Nawet stwierdziła zebym mannę dawała jak chce i leakrz pozwoli bo "zdrowsza" niż te od nestle, a my jesteśmy na mannie i nic nam nie jest [moja mama sądzi ze tam pełno cukru w tych z nestle, nie wiem... nie rozglądałam sie za kaszkami.. ale ona kupowała mojej siostrzenicy i jak kiedys poszli na kontrole to lekarka[ ta sama co od kacpra] powiedziałą zeby nie dawać bo sie dziecko tuczy [siostrzenica była "bułą"] no...]
|
#2523 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2524 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2525 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
o taki https://www.google.pl/search?q=bobov...%3B1319%3B1477 w składzie ma mąkę ryżową i witaminę b1
20.08.2005 14.11.2013 nasz maluszek <3 20.08.2014 20.08.2016 ![]() Edytowane przez Madzik 89 Czas edycji: 2014-01-17 o 11:40 |
|
|
|
|
#2526 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2527 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2528 |
|
Zadomowienie
|
|
#2529 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
dla Jaska ![]() Cytat:
![]() oddaj mi, u mnie 10 stopni i słonko, juz mi się znudziło
|
|
#2530 |
|
Zadomowienie
|
Skoro jesteśmy w temacie rozszerzania diety, to macie zamiar samemu produkować słoiczki? Wekować, mrozić, czy raczej robić na bierząco??
Ja myślałam, czy by nie powekować w takich małych słoiczkach po koncentracie, żeby było np. na wyjście czy w awaryjnych sytuacjach, wgl ile taki zapasteryzowany słoiczek może postać??
20.08.2005 14.11.2013 nasz maluszek <3 20.08.2014 20.08.2016 ![]() Edytowane przez Madzik 89 Czas edycji: 2014-01-17 o 11:51 |
|
|
|
#2531 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak bede w domu to bede robila na bieżąco ale na wyjscia tez chce miec swoje. pewnie zdarzy sie ze kupie sloiczek;da co powiecie o kaszkach holle np jaglana/ bo tez znalazlsam ze bez cukru...?
|
|
#2532 |
|
Zadomowienie
|
Widzę, że ekologiczna, ale pewnie w sklepach w moim mieście nie dostane, bo pierwszy raz taką widzę..
|
#2533 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
o 10:02 ---------- Cytat:
![]() Po swoich ostatnich wpisach stwierdziłam, że muszę nabrać trochę dystansu do forum, bo jakoś tak się za bardzo emocjonuję i miałam zrobić sobie kilka dni przerwy, ale to się przedłużyło. No ale już od kilku dni podczytuję i się wdrażam W międzyczasie musiałam się trochę pouczyć do egzaminu na moim kursie. No i jestem bardzo z siebie dumna, że udało mi się zaliczyć kurs no i nawet nie opuścić żadnych zajęć w ciągu kilku miesięcy Wiem że to nic wielkiego w porównaniu z dziewczynami, które ciągną studia, ale bardzo się cieszę, że w tym zamieszaniu ciążowo- porodowo-norowodkowym zrobiłam przy okazji coś dla siebie ![]() U Helenki wszystko dobrze, choć miałyśmy pierwsze szczepienia we wtorek i jestem też jak niektóre z was przerażona sprawą tej małej Basi. Więc miałam i mam trochę stracha. Na drugi dzień mała była trochę ospała, wieczorem zmierzyliśmy gorączkę i okazało się że ma 38, chyba w Polsce gorączka jest od 38,5 ale tutaj od 38 i nikt nie odejmuje niczego jak się mierzy w pupie Nie nadaję się na matkę, jak mojemu dziecku coś się dzieje, bo za bardzo panikuję
|
|
#2534 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() 28 stycznia mamy szczepienie to i ja pediatry zapytam o tą dietę D: Cytat:
![]() chyba mi pozazdrościłyście śniegu bo deszcz co chwilę pada
"Nikt mnie nie ostrzegał, że urodzenie dziecka przypomina zakochanie, tyle że w kimś, kto jest znacznie młodszy od mojego męża i ładniej pachnie. Nikt mi nie powiedział, że praktycznie rzecz biorąc, macierzyństwo jest niebezpiecznie podobne do romansu". Nela 5/11/13 |
|||
|
|
|
#2535 |
|
Wtajemniczenie
|
jejku dziołchy dzieki za rade bede masowac oczko
![]() aaby dzieki rowniez lusesita nic jej nie bedzie nie boj ![]() a co do karmi to nooo...taki niepozorne a tyle kalorii
|
#2536 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. U mnie też śnieżnie ---------- Dopisano o 12:50 ---------- Poprzedni post napisano o 12:47 ---------- Jak myślicie jak mój maluch jest troszkę przeziębiony, temperaturę ma cały czas w porządku, to mogę iść z nim na spacer? Jest lekko mroźnie, jest śnieg, ale wichury żadnej nie ma to chyba mogę??
|
|
#2537 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i tego jak jedzenie będzie rozrzucać po podłodze ![]() jakoś mi zimo dzisiaj... grzejniki gorące a mi nawet gorąca herbata nie pomaga ![]() dzisiaj fitness Madzik, jak gile nie są zielone to chyba można iść [tak coś kojarzę że Dzidzia tak pisała ]
"Nikt mnie nie ostrzegał, że urodzenie dziecka przypomina zakochanie, tyle że w kimś, kto jest znacznie młodszy od mojego męża i ładniej pachnie. Nikt mi nie powiedział, że praktycznie rzecz biorąc, macierzyństwo jest niebezpiecznie podobne do romansu". Nela 5/11/13 Edytowane przez lineczka1989 Czas edycji: 2014-01-17 o 12:55 |
|
|
|
|
#2538 |
|
Zakorzenienie
|
a aj widziałam ją gdzieś.. tylko gdzie..
|
#2539 |
|
Zadomowienie
|
Ja to takie bio produkty widziałam u siebie tylko w rossmanie więc może tam by była
Muszę sprawdzić jak będę..
|
#2540 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2541 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale dziś już chyba odpuścimy spacer najwyżej na balkonie posiedzimy, a jutro wyruszymy w teren, tak patrze przez okno na te dzieci na sankach i patrze i myślę, że za rok i nasze dzieci będą się w nich wozić jeśli zima pozwoli Może naucze moją sukę (husky) ciągnąć sanki to będzie mnie wyręczać za kilka lat
|
|
#2542 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oooj tak, za rok będziemy na sanki chodzić a nie z wózkiem ![]() może ja mamy yorka naucze ciągnąć sanki, jak myślicie my na spacer pójść nie pójdziemy dzisiaj bo Nelka śpi zanim wstanie, zanim zje to i ciemno się zrobi i dupcia blada
"Nikt mnie nie ostrzegał, że urodzenie dziecka przypomina zakochanie, tyle że w kimś, kto jest znacznie młodszy od mojego męża i ładniej pachnie. Nikt mi nie powiedział, że praktycznie rzecz biorąc, macierzyństwo jest niebezpiecznie podobne do romansu". Nela 5/11/13 |
|
|
|
|
#2543 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Chcecie opis porodu??
|
|
#2544 |
|
Zakorzenienie
|
wiesz, Kama waży 2,5kg więc nie wiem czy da radę
no pewnie że chcemy! ![]() wiecie ile Nela spała w łóżeczku? całe 20 min
|
|
|
#2545 |
|
Zakorzenienie
|
ja tam chodze jak jest ciemno a sie nie wyrabiam ;d raz o 20 bylam ;d
|
#2546 |
|
Zakorzenienie
|
ja chodzę tylko jak jest widno w sumie to nie wiem czemu tak może dlatego że jak jest ciemno to jest dużo zimniej
![]() znowu deszcz pada :/
|
|
|
#2547 |
|
Zadomowienie
|
Wieczorem nic jeszcze nie wskazywało na to że za kilkanaście godzin będę mama. Położyłam się spać ale coś nie mogłam zasnąć i kręciłam się z boku na bok. W końcu zasnęłam.
Przed 4 w nocy obudził mnie dziwny ból, jakby nerki (miałam kiedyś zapalenie a powiem ze bolało podobnie ). Ból się nasilał, a ja sobie łaziłam po pokoju żeby jakoś ulżyć i miałam w planach rano szybko pojechać z tymi nerkami do lekarza. Później się okazało, że to już były bóle krzyżowe... O 5 stwierdziłam ze idę umyć głowę. No i tak kręciłam się do 7 nie siałam paniki w ogóle, bo gdzie by mi do głowy przyszło ze to już to. O 7:30 Tż pojechał do pracy.Położyłam się do łóżka w nadziei że jeszcze jakoś zasnę, bo nie chciałam tabletek przeciwbólowych brać na tą "nerkę" .No i kładę się , a tu słyszę takie "pyk, pyk" - no i zaczęła się heca Idę do łazienki sprawdzam, a tu się wody sączą. Łapie się za telefon i ściągam tż z pracy (na szczęscie pracuje u rodziny to nie było problemu). O 8 już był po mnie umyłam się szybko, ubrałam i dzida na pogotowie ![]() Oczywiście przy rejestracji nikogo nie było to sobie poczekałam i pojęczałam W końcu jakaś szanowna Pani ruszyła 4 litery i nas pokierowała dalej. Poszliśmy na oddział, lekarz mnie zbadał rozwarcie - 4 cm, podłączyli mnie pod ktg, miedzy skurczami wypisywałam papierologię, ale już z bólu przestawałam trzeźwo myśleć - na polowe pytań odpowiedział tz ![]() Męczyli mnie tam około 40 minut, o 9:15 poszliśmy rodzic, na porodówce miałam już pełne rozwarcie.Nawciągałam się gazu, moim zdaniem bólu nie uśmierza, ale bombę miałam, aż miło Nie powiem - było ciężko miałam parte co 1-2 minuty i tak próbowalam rodzic godzinę czasu. Synek wstawił się do kanału potylicą i dlatego akcja nie postępowała. Dodatkowo przy moich parciach zaczęło mu zanikać tętno, dlatego lekarz zdecydował się na ciecie.Przewieźli mnie na operacyjną, tam nawet w trakcie wbijania igły ze znieczuleniem siedząc na tyłku miałam parte - to było najgorsze doświadczenie podczas porodu.. Po chwili zrobiło się błogo Zero bólu, pełen lajcik, lekarze żartowali, miła atmosfera. O 10:37 na świat przyszedł mój synek miałcząc jak mały kotek Miał 58 cm długości i wagę 3310 g, 10/10 pkt . Złapałam go za łapkę, pocałowałam pomiziałam i zabrali go na badania. Mnie w tym czasie oporządzili i pojechałam na pooperacyjna. Miałam spać, ale gdzie mi tam spanie w głowie było, po takich wrażeniach Nie spałam czekałam na mojego synka, aż mi go przywiozą, dadzż do piersi i będziemy mieli czas tylko dla siebie Na opiekę w szpitalu nie narzekam, super ekipa była, tylko w ciągu tych 4 dni co byłam w szpitalu pielęgniarki mnie do szalu doprowadzały! Przygodziły do mnie i tłumaczyły - ok taka ich rola, ale co zmiana to inna wersja rad. Na przykład z nocnej zmiany mówila - nie wybudzaj dziecka do spania jak będzie głodne samo się doprosi, a z popołudniowej - bódź co 2 godziny.. i bądź tu mądry jak każdy inaczej gada...Miałam całe mnóstwo odwiedzin, ale to dlatego ze miałam sale rodzinna, nie żałuję wydanych pieniędzy, w przyszłości jeśli będę mieć cesarkę to też się zdecyduje ze względu na to ze gdy moje dziecko spało to nie słyszałam jak dzieci innych mam płaczą i mogłam odpocząć po operacji. Teraz już to wszystko wspominam z radością i łezka w oku, ale przez jakieś 2-3 tygodnie po porodzie zarzekałam się ze więcej rodzić nie będę Taaaa ja już myślę kiedy by tu się zdecydować na siostrę dla Alexa - nic wspanialszego nie mogło mi się przytrafić od niego
|
#2548 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"fajny" ból nerki powiem Ci, że podziwiam Cię że po takim czasie napisałaś opis bo ja już nie pamiętam połowy szczegółów, a drugą połowę pamiętam jak przez mgłę
|
|
|
|
#2549 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2550 |
|
Zakorzenienie
|
byłyśmy na spacerze i kupiłam infacol... nie było boboticu, podałam przed karmieniem i poszła mga kupa plus zjadła i teraz z pojękiwanie lekkim zaseła... zobaczymy
kurcze byłam w biedronce i weszły wczoraj takie fajne herbatki rozgrzewające i co? wszytsko wykupione została jedna pomarańczowa z goździkami i cynamonem na którą się załapałam...
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:32.

na razie jeszcze nie myśleliśmy o zakupie (TŻ na razie załatwiał huśtawkę), ale dalej poważnie mi to chodzi po głowie 
Kciuki za Anię
[moja mama sądzi ze tam pełno cukru w tych z nestle, nie wiem... nie rozglądałam sie za kaszkami.. ale ona kupowała mojej siostrzenicy i jak kiedys poszli na kontrole to lekarka[ ta sama co od kacpra] powiedziałą zeby nie dawać bo sie dziecko tuczy [siostrzenica była "bułą"] no...]

Co mówią lekarze ?
dla Jaska 

. Złapałam go za łapkę, pocałowałam pomiziałam i zabrali go na badania. Mnie w tym czasie oporządzili i pojechałam na pooperacyjna. Miałam spać, ale gdzie mi tam spanie w głowie było, po takich wrażeniach