|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy Prowadząca II część naszego wątku | |||
Aldrin |
![]() ![]() ![]() ![]() |
7 | 25,93% |
Kakusia |
0 | 0% |
Berenika_26 |
4 | 14,81% |
agaaga89 |
2 | 7,41% |
Ramona_85 |
0 | 0% |
eweden |
0 | 0% |
Prowansja88 |
0 | 0% |
Pradip |
0 | 0% |
Sola1 |
2 | 7,41% |
pater86 |
6 | 22,22% |
TroppoSensibile |
0 | 0% |
sylvuniaa84 |
0 | 0% |
kamilla123 |
0 | 0% |
beat@ |
0 | 0% |
NecroKitty |
0 | 0% |
Anteria |
0 | 0% |
Kucyk_Truskawkowy |
1 | 3,70% |
malin30 |
3 | 11,11% |
alingles |
0 | 0% |
Monica80 |
0 | 0% |
poziomkka |
0 | 0% |
Mala_Czarno_Biala |
0 | 0% |
Majkela12 |
1 | 3,70% |
zaaaabcia |
0 | 0% |
Sylwia__88 |
1 | 3,70% |
Głosujący: 27. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3421 | |||||||
Zadomowienie
|
Dot.: Letnią porą nasze serca rozpromienieją sie miłością- Mamusie czerwcowe 2014
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Też tak myślałam jak Ty, a widzisz Monia wyprowadziła nas z błędu ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() [1=7436419bdde6dac9254d6bd 67d9526de215a6d26_5f3c5da c4904a;44701328] miałam dwa egzaminy. Z rozwoju kadr administracji publicznej i z postępowania administracyjnego. Wyniku pierwszego jeszcze nie znam, ale z drugiego mam 5 [/QUOTE] ![]() ![]() ![]() ---------------------- Zapomniałam się pochwalić dzisiaj z tż się wieczorem ukulturalniamy-tzn.odchamiamy ![]() ![]() Edytowane przez majkela12 Czas edycji: 2014-01-20 o 13:35 |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#3422 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Letnią porą nasze serca rozpromienieją sie miłością- Mamusie czerwcowe 2014
Cytat:
bazile możesz mi dopisać do kalendarza wizyt na 28.01.2014 godz. 17:50 USG 4D połówkowe |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3423 |
Zadomowienie
|
No i nie wiem co myśleć o tym mieszkaniu... Właściciel wziął się za remont (to dobrze), musi go skończyć do czwartku bo wtedy wyjeżdża za granice, więc ma na to w sumie 2 dni :/ trochę mało jak się ma w planie wszystko odmalować i kłaść tapety... No chyba, że ktoś mu pomoże...
W środę mąż ma jechać odebrać mieszkanie, które ma być skończone, ciekawe jak to będzie wyglądało, jakoś nie bardzo w to wierzę, ale zobaczymy ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:12 ---------- Poprzedni post napisano o 15:00 ---------- majkela12 ale Wam fajnie, że idziecie do teatru, też bym się gdzieś wybrała ![]() beat@ jak chodzisz do ordynatora, to w ogóle bym się już nie zastanawiała, tylko rodziła u niego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3424 |
Raczkowanie
|
Devil_Kitty witaj!
![]() Berenika_26 ja chodzę na te ćwiczenia dla ciężarówek, karnet na 8 zajęć w mcu kosztuje 120 zł (ja płace mniej, bo mam kartę sportową z pracy i się dogadałam w klubie, że będę dopłacać różnice). Szczerze mówiąc wg mnie 120 zł czy 130 zł to sporo, chyba, że oprócz tych zajęć ktoś korzysta jeszcze z innych rzeczy, choć w ciąży siłownia czy sauna to raczej nie... zophiee piękny synuś!! ![]() ![]() ![]() Prowansja88 ja siedzę na zwolnieniu od 13.12 i też jeszcze nie zdążyłam się znudzić, a wszyscy pytają co robie, czy się nie nudzę itp... Tak naprawde to cały czas coś robię, a nawet jak nic do roboty specjalnie nie mam to a to posiedze przed kompem, poczytam książkę czy coś i cieszę się wolnością ![]() ![]() majkela12 udanego kulturalnego wieczoru w teatrze ![]() pater86 trzymam kciuki za przeprowadzkę! Monica80 jakoś wcześniej do mnie te chusty nie przemawiały, ale jak tak czytałam jak o nich piszesz to sobie pomyślałam, że to jednak fajna rzecz i może by sobie zakupić ![]() ![]() Chciałam się jeszcze wypowiedzieć ogólnie odnośnie porodu i powiedzieć, że ja to chyba jestem jakaś dziwna, bo jakoś nie przeraża mnie to narazie ![]() ![]() ![]() Wrócę jeszcze do tematu toxo, bo sobie przypomniałam, że któraś z was mnie pytała dlaczego mam powtarzać te badania (chyba TroppoSensible?) - więc na pierwszym badaniu wyszło mi IgG 2599, IgM ujemny i gin kazał mi zrobić dodatkowe badanie żeby upewnić się, że nie jestem chora tzn awidność toxo. Ta cała awidność wyszła mi 0,221 co oznacza "wynik wątpliwy". Udałam się do gina co dalej, dostałam skierowanie do poradni chorób zakaźnych, tam powtórzyli mi badania i wyszło wszystko ok. Teraz tylko dla pewności musiałam powtórzyć badanie po 7 tyg od pierwszego, a pod koniec lutego znowu. Sama nie wiedziałam do końca co o tym myśleć, bo naprawdę wyszły 2 całkiem od siebie różne wyniki, ale w tych chorobach zakaźnych powiedzieli mi, że jedno laboratorium nie jest równe drugiemu itd i w sumie to chyba bardziej wierzę klinice, która specjalizuje się w tych chorobach niż jakiemuś tam innemu laboratorium...
#3425 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja nigdzie indziej tylko tam chce rodzić. Leżałam tam dwukrotnie po kilka dni na oddziale ginekologii i w sumie nie było tak źle. pater86 no to powodzenia przy przeprowadzce, żeby szybko poszło a własciciel zdążył z remontem ![]() Prowansja88 widze że nie tylko ja zaszalałam z zakupami ![]() ![]() TroppoSensibile juz niedługo też będziesz mieć maratony ![]() ![]() zophiee jaki śliczny chopczyk ![]() Edytowane przez Kucyk_Truskawkowy Czas edycji: 2014-01-20 o 14:27 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3426 |
Raczkowanie
|
Bardziej niż na wyposażeniu zależy mi na miłym i pomocnym personelu. Sam szpital może być stary i do remontu, byle ludzie byli na właściwym miejscu, tzn nie za karę tylko z powołania. A takich opinii słyszałam najwięcej o Brochowie i Kamińskiego. Chociaż wiadomo, każdy mówi na podstawie swoich doświadczeń ze spędzonych w szpitalu kilku dni, to nie daje idealnego obrazu całości, ale jakiś tam pogląd na tej podstawie można sobie wyrobić.
A kto wie, może jeszcze 10 razy zmienię zdanie ![]()
#3427 | |||
Rozeznanie
|
Witam! Ale nam weekend zleciał... Była moja siostra z siostrzenicą więc nasze dzieci się super wybawiły
![]() ![]() Z dobrych wiadomości to odzyskałam część rzeczy dla dziecka - 2 torby ubranek, stelaż do wanienki, sterylizator, zabawki ![]() ![]() ![]() Póki jestem sama w domu to robię herbatę i trochę ponadrabiam ![]() ---------- Dopisano o 16:43 ---------- Poprzedni post napisano o 16:14 ---------- Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() zophiee ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Prowansja88 śliczne ciuszki ![]() [1=7436419bdde6dac9254d6bd 67d9526de215a6d26_5f3c5da c4904a;44701328] miałam dwa egzaminy. Z rozwoju kadr administracji publicznej i z postępowania administracyjnego. Wyniku pierwszego jeszcze nie znam, ale z drugiego mam 5 ![]() [/QUOTE] ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3428 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3429 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3430 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Dziewczyny może wy mi coś doradzicie... Jutro jak wiadomo jest dzień babci. I z tego względu chciałam by moja mama i teściowa dostały tak jakby od mojego dziecka jakiś prezent. Sądzę, że wystarczy drobiazg, Adaś jest mały jeszcze w końcu. Pomyślałam o kwiatach. Ale pojutrze jest dzień dziadka i tu mam problem. Macie jakieś pomysły co można kupić, coś niedrogiego, jakiś drobiazg?? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3431 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny jeśli to prawda, że jak w ciąży chce się jeść słodkie to będzie dziewczynka, to u mnie jest jednak baba jak nic
![]() Mam do niego jakieś 3 minutki, a jak wróciłam to czułam jakbym przeszła maraton, takie mrowenie w nogach, jakby na skurcz... Chyba faktycznie mam za mało magnezu i stąd te skurcze, i chęć na czekoladę ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3432 | |||||||
Wtajemniczenie
|
Ale się rozpisałyście. Ja dzisiaj cały dzień ganiałam z jednego końca miasta na drugi i o 14 padłam a teraz nieprzytomna jestem
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#3433 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3434 |
Zadomowienie
|
[1=7436419bdde6dac9254d6bd 67d9526de215a6d26_5f3c5da c4904a;44706836]ja jadłam słodkie w poprzedniej ciąży i moja szwagierka też i w obu przypadkach wyszedł chłopak
![]() Hehehe to może faktycznie i u mnie będzie synuś ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3435 |
Konto usunięte
|
to się okaże
![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:58 ---------- Poprzedni post napisano o 17:57 ---------- A jeszcze w temacie tego fitnessu, właśnie doczytałam, że jedno wejście kosztuje tam 15zł, czyli jeśli te zajęcia są raz w tygodniu, to na miesiąc wyszłoby mi 60zł, to chyba nie tak źle ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3436 | ||||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
A z Adasiami to nie strasz, bo chcemy tak nazwać dzidziusia. Musi być grzeczniutki i już - tylko po kim.....? ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() -------- Dziewczyny czy któraś z Was brała Tardyferon - żelazo na anemię? Mam z tym problem, bo odkąd zobaczyłam na wypisie ze szpitala, że mam słabsze wyniki (m.in. hemoglobina 10,5) biorę witaminy, które mają 60 mg żelaza. Potem na wizycie lekarz mi przepisał ten lek tardyferon - to jest żelzo 80 mg plus kwas foliowy ileś tam. Boję się tego brać, bo chyba wtedy powinnam zrezygnować z witamin? Poza tym na ulotce tego leku piszą, że bierze się tylko wtedy kiedy zdrowie matki przewyższa ryzyko zdrowia płodu ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#3437 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Co do Adasia.. My z mężem jesteśmy spokojni, a nasz Adaś to zupełne przeciwieństwo. Całymi dniami biega, piszczy, tańczy do reklam, śpiewa i gada w swoim języku i nie wiem po kim ![]() Jeśli chodzi o Tardyferon... I w poprzedniej ciąży go brałam i w tej nadal biorę. Anemii nie mam, witaminy biorę cały czas (Vitaminer Prenatal + Dha), lekarz sam kazał. Biorę przez słabsze wyniki hematokrytu, pewnie z tego względu, że pierwsze trzy miesiące wymiotowałam i wtedy, i teraz. Na ulotkę bym nie patrzyła, bo lekarz sam lepiej wie co jest dobre. Jeśli miało by to źle wpływać na matkę lub dziecko, to raczej nie ryzykowałby, bo przecież wpisuje tą informację do karty. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3438 |
Zadomowienie
|
TroppoSensibile może jutro coś upolujesz
![]() Moje słodkie wojaże jeszcze się nie zakończyły na dzień dzisiejszy... Najadłam się ciastek i tofifi do tego :/ tak się cieszyłam, że do tej pory nie za dużo przytyłam... Jak tak dalej pójdzie to waga teraz nieźle podskoczy ![]() Tardyferon brałam przed ciążą, jak miałam problemy z żelazem i baaardzo szybko poziom się podniósł, więc może lepiej chwilę wziąć te tabletki, żeby poziom żelaza był w normie, a później brać zwykłe witaminy... Tylko, że u mnie powodował zaparcia :/ ale to częste przy preparatach z żelazem... Ja też myślę o Adasiu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3439 |
Raczkowanie
|
Berenika_26 15 zł za jednorazowe wejście to nie dużo, w tym moim klubie kosztuje 25 z tego co się orientuje...
TroppoSensible co do żelaza w tabletkach to mi lekarz polecił Biofer (narazie nie biorę, bo wspomagam się sokiem z buraków, a moja hemoglobina nie jest taka zła). Z tego co czytam to nawet jest zalecany dla kobiet w ciąży, 1 tabletka zawiera 9 mg żelaza... Może poczytaj sobie i o tym? A co do takiej adnotacji na ulotce to tak samo miałam napisane na maści na uczulenie, smarowałam się nią tylko tyle ile to było konieczne tj chyba 3 dni, sama się przestraszyłam trochę tego co tam napisali, ale w końcu stwierdziłam, że chyba dermatolog by mi nie przepisał czegoś co miałoby zaszkodzić...
#3440 |
Raczkowanie
|
[1=7436419bdde6dac9254d6bd 67d9526de215a6d26_5f3c5da c4904a;44707964]dziękuję
![]() Co do Adasia.. My z mężem jesteśmy spokojni, a nasz Adaś to zupełne przeciwieństwo. Całymi dniami biega, piszczy, tańczy do reklam, śpiewa i gada w swoim języku i nie wiem po kim ![]() Jeśli chodzi o Tardyferon... I w poprzedniej ciąży go brałam i w tej nadal biorę. Anemii nie mam, witaminy biorę cały czas (Vitaminer Prenatal + Dha), lekarz sam kazał. Biorę przez słabsze wyniki hematokrytu, pewnie z tego względu, że pierwsze trzy miesiące wymiotowałam i wtedy, i teraz. Na ulotkę bym nie patrzyła, bo lekarz sam lepiej wie co jest dobre. Jeśli miało by to źle wpływać na matkę lub dziecko, to raczej nie ryzykowałby, bo przecież wpisuje tą informację do karty. ![]() Mój lekarz jedynie mówił żebym brała jakieś witaminy - nie naciskał na żadne konkretne. Biorę Prenatal Classic i tam ta dawka (żelaza i kwasu foliowego) jest moim zdaniem spora... I właśnie zastanawiałam się czy można to tak łączyć. Czyli myślisz, że nie ma przeciwwskazań żeby brać i to, i to czy jednak dać sobie spokój na wszelki wypadek z witaminami? Wizytę mam dopiero za tydzień, a nie chce żeby mnie zjechał, że nie słucham jego zaleceń. Lek wykupiłam już dawno, a nie biorę ![]() Co do mojego dzidziusia to ja właśnie liczę (jak już kiedyś pisałam), na to że mój chłopczyk będzie spokojny, bo my właśnie jesteśmy bardzo narwani i raczej do spokojnych nie należymy ![]() ![]() ![]() Pater no imię Adaś jakoś przyciąga ![]() Eweden też właśnie zaczęłam znowu buraczki pić i wydaje mi się, że hemoglobina 10,5 to jeszcze nie koniec świata - pod warunkiem, że znowu nie spanie... Edytowane przez TroppoSensibile Czas edycji: 2014-01-20 o 18:20 |
![]() ![]() |
![]() |
#3441 |
Zadomowienie
|
Ja po sobie wiem, że jak żelazo czy hemoglobina mi spadnie, to już niczym innym niż tardyferonem (czy innymi mocnymi tabletkami z żelazem) nie podniosę, sok z buraków mogę sobie pić zapobiegawczo, ale ten tardyferon jest faktycznie skuteczny i szybko podnosi poziom, a co jak co, hemoglobinę w ciąży musimy mieć w normie, dla naszego dobra i dla dzidzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3442 |
Raczkowanie
|
Ja mam hemoglobine niecałe 12 i już gin kazał mi pić ten sok buraczany, ew brać ten Biofer więc myślę, że twoje 10,5 to raczej kwalifikuje się do tabletek... Zwłaszcza, że podobno im dalej jest się w ciąży tym ta hemoglobina jeszcze spada więc chyba lekarz wiedział co mówi przepisując ci to żelazo...
#3443 |
Raczkowanie
|
Dzięki dziewczyny
![]() ![]() ----- Wiecie co przeglądam szafę i jestem w szoku ile mam bluzek "ciążowych" ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3444 |
Zadomowienie
|
TroppoSensibile to super, że się tak pięknie podświadomie zaopatrywałaś w "ciążowe" ciuszki
![]() ![]() |
![]() |
#3445 |
Zadomowienie
|
Witam się z Wami wieczornie.
Pater nie wiem czy Ci zazdroszczę. Bo moje D sprzed ciąży już ważyło, teraz to już szkoda gadać;/ Zazdroszczę Wam pogody. U mnie cały dzień arktyka. 'Cieplej' niż -8 nie było.A jutro ma być jeszcze gorzej. Chyba muszę zacząć jakieś witaminy brać. Bo i skurcze mnie łapią, i paznokcie - pożal się Boże, o cerze nic nie mówię. ![]() Któraś z Was pisała o czekoladzie. Tak mnie naszło, że byłam wstanie wyjść w ten mróz do sklepu, już się ubierałam a tu tata z pokoju z czekoladą. ![]() ![]() Poza tym, ja vs jakiekolwiek ostre przybory: 0:3. Mama dziś myje mi włosy, bo tż by się w nich zaplątał.
#3446 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() [1=7436419bdde6dac9254d6bd 67d9526de215a6d26_5f3c5da c4904a;44706163] Dziewczyny może wy mi coś doradzicie... Jutro jak wiadomo jest dzień babci. I z tego względu chciałam by moja mama i teściowa dostały tak jakby od mojego dziecka jakiś prezent. Sądzę, że wystarczy drobiazg, Adaś jest mały jeszcze w końcu. Pomyślałam o kwiatach. Ale pojutrze jest dzień dziadka i tu mam problem. Macie jakieś pomysły co można kupić, coś niedrogiego, jakiś drobiazg??[/QUOTE] Teraz to już trochę za późno, bo to trzeba więcej czasu, ale ja na święta zamawiałam fotokalendarze i książkę - album ze zdjęciami małej. Jeszcze myślę o kubkach z podobizną małej, ale to może na następną okazję. Babcie były zachwycone. Jak się trafi na promocję to można nawet za 15 zł zrobić taką fotoksiążkę. ---------- Dopisano o 20:28 ---------- Poprzedni post napisano o 20:16 ---------- Co do niskiej hemoglobiny - do produktów bogatych w żelazo lepiej nie pić czarnej herbaty czy kawy, coli, bo utrudniają wchłanianie żelaza - zresztą dobrze jest je ogólnie ograniczyć bo wypłukują magnez. Produkty bogate w żelazo dobrze się wchłaniają z wit. C- czyli na przykład jakiś naturalny soczek, owoc, warzywo itp. Jak miałam kiedyś anemię to lekarka odradzała mi drób na rzecz czerwonego mięsa - wieprzowina, wołowina. Jeszcze mówiła o niełączeniu podczas jednego posiłku produktów bogatych w żelazo i bogatych w wapń jak nabiał, bo wapń może utrudniać przyswajanie żelaza. Ja dodatkowo piłam pokrzywę, jedną szklankę dziennie, nie więcej, bo ona też zapobiega anemii i przez całą ciążę miałam żelazo w normie. Niestety po porodzie nabawiłam anemii - ale może przez to że straciłam trochę krwi. Ale potem wyszłam z tego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3447 |
Zadomowienie
|
Kurcze tyle napisałam i mi się coś wcisnęło i wykasowało !!! Wrrr!!!!!!!
Witam się po weekendzie, podleczyłam zatoki i jest już ok ![]() ![]() A teraz w skrócie, witam nową mamusię ![]() Zophiee gratuluję chłopczyka ![]() No i nie pamiętam więcej...aa poród - podobnie jak eweden póki co o nim nie myślę, jest to dla mnie zbyt odległy temat, może bliżej tp będę panikować, albo najpewniej jak pojawi się cała akcja porodowa, ale póki co jest luzik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kucyk piękny fotel i widać bardzo wygodny, jednak na nasze mieszkanko jest za mały. Będę karmić dzidzię pewnie na sofie, albo jak Sola na wygodnym fotelu od kompa ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3448 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jeśli chodzi o takie skurcze brzucha to mogą być to również takie niegroźne które zaczynają się mniej więcej w połowie ciąży. Są to skurcze Braxtona-Hicksa, które przygotowują macicę do porodu: https://polki.pl/rodzina_ciaza_artykul,10013569.html |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3449 |
Zakorzenienie
|
Melduje, że żyję, ale jestem kompletnie bez energii. W dodatku niewesole perspektywy przed nami w pracy. Dobrze, że w ciąży jestem i na macierzyńskim będę miała czas rozejrzeć za inną robotą...
#3450 |
Zadomowienie
|
Berenika jasne,ze Cie dopisze.Przepraszam,bo pamietalam o Tobie rano jak pisalam psta i jakos wkoncu nie napisalam
![]() a dopiero teraz zagladam... a info,tak jak widzisz podajemy wiek,imi,tp i teraz zamiast om wpisuje pierwsze dzieciatko.Takze pisz,a ja jutro dorzuce,bo dzis juz zmykam. Dziewczyny ja mam taka " mala " prosbe,nie piszmy juz wiecej o zaslyszanych przykrych informacjach zwiazanych z ciaza... Co innego,jak u nas tak sie dzieje,mnie jakos nie podbudowuja informacje o takich przypadkach,sama moglabym napisac o kilku znajomych,ale tego nie robie,bo sama po sobie wiem,ze czlowiek wtedy o tym mysli i sie martwi o siebie,w sensie o wlasne dzieciatko.I wiem,ze kazda z nas jest pelna obaw,wiec po co dokladac sobie stresow? Mam nadzieje,ze zadna sie nie urazila i rozumie o co mi chodzi.
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:34.