|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4711 | ||
|
Gang Iren
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 10
Cytat:
A może grzybki spożywałaś? ![]() Cytat:
A to nie zależy od szpitala/lekarza prowadzącego/sytuacji cieżarnej?
|
|
#4712 |
|
Zadomowienie
|
Emma wracajcie jak najszybciej do zdrówka
Evi współczuję Kochana. Najważniejsze, że już jesteście w domku teraz to już będzie z górki Magnusia świetni wyglądasz, masz naprawdę bardzo ładny zgrabny brzuszek ![]() Dziewczyny nie obawiajcie się jak to będzie po porodze. Gwarantuje Wam, że pokochacie Wasze małe ssaczki od pierwszych chwil, ja tez sie balam cholernie, tym bardziej, że nieszczególnie przepadam za małymi dziećmi, a teraz nie wyobrażam już sobie życia bez Alka. Mam wrażene, że jest z nami od zawsze. Pewne, że mam gorsze chwile, jak Alek płacze, a ja nie wiem co mu jest, dodatkowo zmęczenie niewyspanie, ale jakoś to jest tak zrobione, ż nadal mam siłe, żeby się Nim zająć. Poza tym kocham Go ponad wszystko ![]() I z tej miłość kupiłam mu na allegro 3 zestawy pajacyków, a kolejne 3 licytuje ![]() Alek śpi już ponad dwie godziny, mam nadzieję, że to jego dłuższe spanie w dzień nie wpłynie na jego nocny sen
Edytowane przez Le La Czas edycji: 2014-01-21 o 15:22 |
|
|
|
#4713 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4714 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4715 |
|
Gang Iren
|
Ale to chodzi,ze na wywołanie już?
Bo tu (w UK) to różnie,jednej koleżance kazali 10 dni po,ja miałam z Erykiem stawić się 12 dni po.
|
#4716 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Przecież nawet przez weekendy może kąpać, przebierać i zmieniać pieluchy Tobie też przyda się czas dla siebie, a TŻ z córką jak pobędzie sam na sam to łatwiej nawiąże ten kontakt bez czujnej obserwacji Twojej.A jak zostanie z dzieckiem sam pierwszy i drugi raz, to się przekona że to wcale nie takie hop siup i się skończy wizja łatwej obsługi dziecka
|
|
#4717 |
|
Zadomowienie
|
U mnie gin tłumaczył, że jeśli wszystko bedzie ok to 8 dnia po terminie się stawić już z torbą w ręku. Czyli termin+7dni, a 8 dzień porodówka.
Ale powiedział też, że jeśli będę się czuła bezpieczniej w szpitalu to mam jechac na ip i powiedziec chociażby, że czuję słabsze ruchy - wtedy zajmą się mną już do porodu ![]() Po terminie też często karzą się stawiać na codziennym ktg, więc gdyby coś się działo to "wszystko" jest pod kontrolą.
|
#4718 |
|
Zakorzenienie
|
Byliśmy na spacerze - alez tam jest zimno. Coraz bardziej kusi mnie, zeby czasem odpuscic sobie spacer i wystawić Emila na taras.
Ambrella gratulacje! ![]() Nettka trochę z buzi to mu prawie zawsze wypływa. Czesto leci mu z buzi tak solidnie, ze 2 łyżki jak nic. Ale zdarza mu sie niestety tez chlusnac coraz częściej No ale przybiera aż nadto, a ulewanie mu nie przeszkadza
|
#4719 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#4720 | |||
|
Zadomowienie
|
![]() Cytat:
![]() doczekałyśmy sie pierwszych fałdek cherubinkowych ![]() jak w tej piosence "a ja rosne i rosne" ![]() Cytat:
Cytat:
|
|
#4721 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4722 | |
|
Zadomowienie
|
Inwantyoy gdzie ty sie podziewasz?
Cytat:
|
|
#4723 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#4724 |
|
Zakorzenienie
|
Co zrobiłabym przed porodem?
(uprzedzam, że są to głównie przyziemne sprawy) 1. Zrobiła bardzo duże porządki w szafkach w całym mieszkaniu! 2.Posortowała ubranka dziecięce na te najmniejsze, na te do spania/ po domu i te ładniejsze "na wyjście" 3.Zrobiła porządek w dokumentach... 4. Inaczej zaplanowała miejsce do kąpieli - kąpiemy w sypialni, przeiwjam na łóżku - kręgosłup mi siada JUŻ 5. Masowała się tam ile wlezie. Boję się jak będą wyglądać przytulanki ![]() 6. Ćwiczyłabym mięśnie kegla.... po samym porodzie miałam spoooore problemy z siusianiem.... teraz już przeszło. 7.Nakupowałabym więcej ubrań dla siebie, teraz miałam problem bo nie mam jakiejś podkoszulki do karmienia i muszę pokazywać brzuch, który nie jest najładniejszy z powodu rozstępów. 8. Zafarbowałabym włosy. 9. Wydepilowała (nie goliła ) nogi i pachy. 10. Zainwestowała w wygodną piżamę do karmienia. Koszule są be. teraz mam mało czasu na podstawowe czynności np. prysznic. Serio! Kąpię się i słyszę jak Borys wrzeszczy to wylatuję i biegnę z cyckiem! Zawsze mu się zachce jak ja się kąpię lub jem. Z mniej przyziemnych: Pozamykałabym sprawy służbowe, tak, żeby NIKT I NIC nie zawaracło mi głowy, bo to tylko potęgowało te krążące nade mną doły. Dużo więcej czytałabym o pielęgnacji malucha i ogólnie więcej instrukcji obsługi, do mojego egzemplarza nie dano :P Szkoda, że nie można wyspać się na zapas.... Dowiedziałabym się więcej o emocjach które mogą mi towarzyszyć po porodzie, wiedziałam, że może być różnie, ale chyba myślałam, że mnie ominie - g.. prawda. Nie ominęło wyłam na początku codziennie. Nie oczekiwałabym tyle od siebie jako mamy. Ogólnie, takie spostrzeżenie - w reklamach, tv prasie ble ble widzimy i czytamy o więzi jaką łączy malucha z mama. Owszem więź jest, ale nie ma sielanki którą widać wokół. Na początku jest trudno, dziecko płacze, a ja nie wiem czasem do dziś czego chce, czy jest głodne, ma mokrą pupę, marudzi a może coś go boli!? NIE WIEM! Wtedy myślę, że powinnnam wiedzieć, bo w końcu istnieje TA więź, powinnam przytulić malucha i wszytsko ja ręką odjął. Nie, nie jest tak. Czasem wezmę go na ręce i dalej się drze, nerwowo szukam sposobu, żeby go uspokoić. Bardzo boję się, że będzie płakać, a ja nie będę wiedzała co zrobić, powoli dociera do mnie - że tak będzie. Ah wiele z nas pewnie wysoko stawia sobie poprzeczkę nawet podświadomie, ale wsyztsko wychodzi w praniu. Ja nie potrzebnie wyobraziłam sobie macierzyństwo, wszystko poukładałam, bo wyszło inaczej. Jest pięknie, ale chwilami bardzo ciężko. trzeba dać sobie więcej czasu, aby nauczyć się nowej bardzo trudnej roli. takie moje wywody.
|
#4725 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przestałam tez lubić body rozpinane po całości. 62 kupię już tylko przez głowę ,
|
|
#4726 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Body - ciężko m założyć mu to przez głowę, zapinane z przodu też mam, ale za dużo zachodu jak dla mnie z tym przy przebieranu pieluchy Koszulki, bluzeczki - totalnie neprzydatne, Alek całe placy ma na wierzchu przy podnoszeniu, poza tym zwijają się Spodenki - dla mnie niewygodne do ubierania/rozbierania Kurcze mam tyle ciuszków dla niego, różnego rodzaju bluzeczki, spodenki, ogrodniczki, jeansy i już wiem, że tych z rozmiaru 56 na pewno ani razu nie założy ![]() Zobaczymy, może przy 62 będę miała więcej wprawy, żeby go ubierać w jakies inne rzeczy, niż pajacyk
|
|
|
|
|
#4727 |
|
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny. Ja znów tylko na momencik - póki dzieciaki śpią. Od soboty jesteśmy w domu i walczymy ze sobą
![]() Mamy problem z zaparciami u obojga dzieciaków. Antek gorzej to przechodzi. W nocy śpią po 2,5 godziny. Jak już usną - bo ciężko je uśpić po jedzeniu. Możliwe, że to zmiana otoczenia+zaparcia+pewnie jeszcze kilka innych rzeczy takich jak lekarstwa (między innymi żelazo). Dzisiaj miałam wizytę położnej. Wytłumaczyła mi dużo rzeczy. Mam dawać więcej wody do picia dzieciom. Wszyscy nam mówią, że na mm powinny wypijać dziennie tak jedną porcję mlekową czyli w naszym przypadku w okolicach 100ml. No zobaczymy. Objawów przebytej choroby na razie nie widać chyba - a przynajmniej ja nie widzę. Dobrze, że mam męża przy sobie bo z dwójką bym sobie sama nie poradziła na pewno. On spokojniejszy jest choć widzę, że mu się serce kraje jak Antek płacze z bólu brzucha. I dodam jedno - cena mleka mnie powaliła. Puszka wystarcza nam na 3 dni nie całe a za preNAN, którym karmiłam maluchy zapłaciłam u nas w aptece 45 zeta. Dobra spadam już bo młody zaczyna coś się rozbudzać. Widziałam sporo nowych mam na liście. Gratuluję wszystkim i trzymam kciuki za kolejne porody. Może jak następnym razem znajdę chwilkę to postaram się doczytać to co napisałyście przez ostatni tydzień.
|
|
#4728 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#4729 |
|
Raczkowanie
|
![]() Od rana cały czas lecę na marchewkach (taka zachcianka), może karoten tak na mnie wpływa
|
|
|
|
#4730 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nettka co to za odzywka w ogóle że kilkudniowe dziecko może być niegrzeczne. Brak słów. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#4731 |
|
Gang Iren
|
Mezaga fajnie,że się odezwałaś.
Wierzę,że ciężko jak dzieciakom coś dolega,a co dopiero przy dwójce! O rany,cena mleka faktycznie powala!
|
#4732 |
|
Zakorzenienie
|
mezaga-- fajnie że zajrzałaś do nas. Cieszę się że maluchy zdrowe i podziwiam Was- zapanować logistycznie nad dwójką to nie lada wyczyn
Cena mleka mnie zabiła.. to nei jest jakoś refundowane czy coś?
|
|
#4733 |
|
Zakorzenienie
|
Chociaż pare nocy temu mój maz mnie rozwalil jak przyniósł Emila w body z krótkim rekawkiem twierdząc, ze nic innego nie ma w szafie (bo bylo oczywista nieprawda ). Swoja droga mam chyba z 10 par body z krótkim rękawem, nie mam bladego pojęcia po co.My cały czas przebieramy Emila z 4 razy dziennie jak nic. Jak skoczył sie zasikiwac to teraz ulewa na całego
|
#4734 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tak, położna mówiła mi, że 7 dni. Ale mi się to wydaje za długo jakoś... hmmm... W sumie co ma powiedzieć Gosia
|
|
#4735 |
|
Zakorzenienie
|
Mezaga super, ze sie odezwałas! Wyobrażam sobie, ze musi być Wam mega cieżko, jesteście bardzo dzielni!
|
#4736 |
|
Zakorzenienie
|
kupiłam faworki
zaraz zjem całą paczkę chyba
|
|
#4737 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
co do przewijania dla mnie z pajacami za duzo zachodu-półspiochy scagam,rozpinam 2 napki body i gotowe. Cytat:
Edytowane przez em ma Czas edycji: 2014-01-21 o 16:03 |
||
|
|
|
#4738 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A może warto zamówić gdzieś przez internet mleko, pewnie będzie taniej bo 45 zł to dużo
|
|
#4739 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
zuch mamuśka jesteś kochana ![]() ![]() a cena mleka faktycznie powala.... Ja już patrzeć nie mogę na faworki, od tygodnia codziennie u mnie na stole, bo teściowa przynosi cały czas.... Uciekam na urodziny do koleżanki śmiałam się, że dobrze, że blisko szpitala mieszka to w razie czego będziemy sobie spacerkiem na porodówkę walić
|
|
|
|
|
#4740 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a juz wyrosła z niektórych
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:00.

Tobie też przyda się czas dla siebie, a TŻ z córką jak pobędzie sam na sam to łatwiej nawiąże ten kontakt bez czujnej obserwacji Twojej.

to nei jest jakoś refundowane czy coś?
zaraz zjem całą paczkę chyba