Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW - Strona 115 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Zamknij w±tek
 
Narzêdzia
Stary 2014-01-21, 23:08   #3421
DudiBoy
Zakorzenienie
 
Avatar DudiBoy
 
Zarejestrowany: 2011-07
Lokalizacja: [x]¦l±sk / Ma³opolska[ ]
Wiadomo¶ci: 5 640
GG do DudiBoy
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez dezett Poka¿ wiadomo¶æ
Z jakiej piekarni masz grahamki?
A nie znam nawet nazwy, taka ma³a piekarnia na ul. Przelotowej w Kato, piek± w nocy i sprzedaj± od razu, trzeba o 5 wstaæ ¿eby co¶ kupiæ Mam tu jeszcze kilka sieciówek typu K³os, ale nie ufam ich pieczywu bo je przywo¿±

Tempeh to odmiana soji? (traktuje sie jako zrodlo bialka?) Gdzie mozna kupic?
Tempeh to taka jakby wêdlina (no bo ja w kszta³cie takiego salami kupujê i mi siê tak kojarzy ) z fermentowanej soi, doskona³e ¼ród³o bia³ka i smaczniejsze od tofu, ma taki s³odko-gorzkawy smak z wyra¼n± nut± orzechów, a na ciep³o to ju¿ wogóle poezja. Te¶æ go³±bki raz jad³ to my¶la³ ¿e normalne z miêsem dosta³

Makrela z puszki jakiej firmy? bo trudno mi trafic na dobra, a boje sie puszkowanych rzeczy. Lepiej chyba kupic taka cala wedzona?
King Oscar.
Mo¿e lepiej ale muszê ograniczyæ sól, wiêc za du¿ego wyboru nie mam.


Czy quiona mozna przygotowac jakos na szybko? Czy trzeba sie "bawic"
Nie wiem mi znajomy jest tyko jeden sposób, przep³ukaæ, zalaæ ciep³± wod± i odstawiæ na jaki¶ czas, wylaæ, wlaæ ¶wie¿± i dopiero gotowaæ.


Czy mandarynki Ci sie nie "kisna" w osiance? Kiedy dodaje owoce do owsianki to po pozniej mam rewolucje zoladkowe, i lepiej mi zjesc je PO
Jak mi maj± kisn±æ?? Przecie¿ dodajê je na koniec i zaraz jem, a nie trzymam tydzieñ pod ³ó¿kiem
Odpowiedzi wy¿ej.

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Edytowane przez DudiBoy
Czas edycji: 2014-01-22 o 01:04
DudiBoy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-21, 23:49   #3422
dezett
Zadomowienie
 
Avatar dezett
 
Zarejestrowany: 2013-08
Wiadomo¶ci: 1 405
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Poka¿ wiadomo¶æ
Odpowiedzi wy¿ej.

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
dzieki
chyba kupie ta fermentowana soje i wyproboje
a mandarynki, ja nawet jak wrzucam cytrusy do juz ugotowanej owsianki to jakos nie moge ich - razem z mlekiem zjesc dziwne. moze gydbym robila na wodzie owsianke ale z mlekiem mi nie podchodzi yh.
__________________
Cytat:
Napisane przez Poa alpina Poka¿ wiadomo¶æ
Kolejny dzieñ jest nowym rozdzia³em
poza schemat.
dezett jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-22, 00:38   #3423
azaina
Rozeznanie
 
Avatar azaina
 
Zarejestrowany: 2013-04
Lokalizacja: ¦l±sk/Trójmiasto
Wiadomo¶ci: 963
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez dezett Poka¿ wiadomo¶æ
dzieki
chyba kupie ta fermentowana soje i wyproboje
a mandarynki, ja nawet jak wrzucam cytrusy do juz ugotowanej owsianki to jakos nie moge ich - razem z mlekiem zjesc dziwne. moze gydbym robila na wodzie owsianke ale z mlekiem mi nie podchodzi yh.
mi te¿ jako¶ cytrusy z mlekiem nie bardzo pasuj± tak samo jab³ka. ale ju¿ np. truskawki, maliny, banany to okej
__________________
If you change nothing, nothing will change!
azaina jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-22, 00:59   #3424
DudiBoy
Zakorzenienie
 
Avatar DudiBoy
 
Zarejestrowany: 2011-07
Lokalizacja: [x]¦l±sk / Ma³opolska[ ]
Wiadomo¶ci: 5 640
GG do DudiBoy
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez azaina Poka¿ wiadomo¶æ
mi te¿ jako¶ cytrusy z mlekiem nie bardzo pasuj± tak samo jab³ka. ale ju¿ np. truskawki, maliny, banany to okej
Ale ja robiê owsiankê gêst± jak kaszka, ¿e mo¿na ³y¿kê postawiæ a nie p³atki na mleku
No to wrzucam ¶wie¿e owoce i zalewam jogurtem, serkiem homo, albo ¿ó³tkiem.

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Edytowane przez DudiBoy
Czas edycji: 2014-01-22 o 01:01
DudiBoy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-22, 06:10   #3425
dezett
Zadomowienie
 
Avatar dezett
 
Zarejestrowany: 2013-08
Wiadomo¶ci: 1 405
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

a bo ty nie gotujesz na mleku tak?
__________________
Cytat:
Napisane przez Poa alpina Poka¿ wiadomo¶æ
Kolejny dzieñ jest nowym rozdzia³em
poza schemat.
dezett jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-22, 09:08   #3426
DudiBoy
Zakorzenienie
 
Avatar DudiBoy
 
Zarejestrowany: 2011-07
Lokalizacja: [x]¦l±sk / Ma³opolska[ ]
Wiadomo¶ci: 5 640
GG do DudiBoy
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Gotuje na mleku, ale ca³e przecie¿ p³atki wpijaj±, wiêc nie dajê cytrusów bezpo¶rednio do mleka.

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
DudiBoy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-22, 09:25   #3427
dezett
Zadomowienie
 
Avatar dezett
 
Zarejestrowany: 2013-08
Wiadomo¶ci: 1 405
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

ja niby 200ml mleka na 40g platkow i mi nic nie wsiaka zawsze zostaje woda.
__________________
Cytat:
Napisane przez Poa alpina Poka¿ wiadomo¶æ
Kolejny dzieñ jest nowym rozdzia³em
poza schemat.
dezett jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-22, 09:47   #3428
Erena
Zadomowienie
 
Avatar Erena
 
Zarejestrowany: 2013-02
Lokalizacja: Getynga, Niemcy
Wiadomo¶ci: 1 119
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez dezett Poka¿ wiadomo¶æ
ja niby 200ml mleka na 40g platkow i mi nic nie wsiaka zawsze zostaje woda.
Ktos tu mial zdaje sie nie wazyc wszystkiego No przeciez nie odmirzaj, tylko np. zalej na noc cieplym mlekiem, taka iloscia, zeby przykrylo i zeby zostal na wierzchu moze z centymetr samego mleka. I wsiaknie.
Erena jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-22, 10:01   #3429
fusiacola
Wtajemniczenie
 
Avatar fusiacola
 
Zarejestrowany: 2013-01
Wiadomo¶ci: 2 499
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Poka¿ wiadomo¶æ
Nie wcale nie jest ok.
Posi³ek potreningowy jest ¼le skomponowany brak w nim wêgli z³o¿onych.
1/5 woreczka kaszy serio? ile to jedna ³y¿ka ? starasznie ma³o...
wszystkie posi³ki s± ma³e i wybrakowane
j.w.
dziêkuje za rady nie spodziewa³am siê, ¿e tyle b³êdów robie czyli w ka¿dym posi³ku ma byæ bia³ko, t³uszcze i wêgle? bo ja tu na wiza¿u czyta³am, ¿e posi³ek albo bia³ko + t³uszcz + warzywa lub bia³ko + wêglowodany a teraz to siê ju¿ pogubi³am czy chud³abym szybciej gdyby w ka¿dym posi³ku by³o wszystko czy niekoniecznie?

1/5 woreczka kaszy to jest 1 ga³ka, tak± ³y¿k± jak do ziemniaków. Zawsze my¶la³am, ¿e to du¿o.

---------- Dopisano o 11:01 ---------- Poprzedni post napisano o 10:55 ----------

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Poka¿ wiadomo¶æ
Popieram opiniê têczowej dlolinki21. 1/5 woreczka kaszy to nie jest porcja obiadowa! Chyba, ¿e mowa o innym woreczku ni¿ taki, który zawiera 100 g kaszy.

Herbatki fajne . Jednak¿e uwa¿a³abym na przysz³o¶æ z nadmiarem pu-ehr (ludzie na R czêsto siê ku temu sk³aniaj±) - ona naprawdê ma spory wp³yw na organizm. Mocno parzona i czêsto pita mo¿e dawaæ negatywne skutki...

No i u¿ywany przez Ciebie olej z pestek winogron jest nie najlepszym wyborem (z³e proporcje kwasów t³uszczowych omega 3 do 6, o czym wspomina³am ju¿ nie raz).
dziêkuje
o oleju wiem ju¿, ale chce go dokoñczyæ zanim kupiê inny nastawiam siê na oliwê z oliwek - mam nadziejê, ¿e to lepszy wybór ostatnio ogl±da³am olej lniany ale by³ mega drogi.
__________________

fusiacola jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-22, 10:07   #3430
Erena
Zadomowienie
 
Avatar Erena
 
Zarejestrowany: 2013-02
Lokalizacja: Getynga, Niemcy
Wiadomo¶ci: 1 119
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez fusiacola Poka¿ wiadomo¶æ
dziêkuje za rady nie spodziewa³am siê, ¿e tyle b³êdów robie czyli w ka¿dym posi³ku ma byæ bia³ko, t³uszcze i wêgle? bo ja tu na wiza¿u czyta³am, ¿e posi³ek albo bia³ko + t³uszcz + warzywa lub bia³ko + wêglowodany a teraz to siê ju¿ pogubi³am czy chud³abym szybciej gdyby w ka¿dym posi³ku by³o wszystko czy niekoniecznie?

1/5 woreczka kaszy to jest 1 ga³ka, tak± ³y¿k± jak do ziemniaków. Zawsze my¶la³am, ¿e to du¿o.
A w posilkach okolotreningowych (zwlaszcza po) duzo bialka i weglowodanow. Tak samo sniadanie powinno byc bogate w bialko (na zahamowanie nocnego katabolizmu) i w wegle (na "rozruch" metabolizmu). Na pewno nie w ilosci jednej lyzki Sporo to by byl caly woreczek, a nie ile? 20g? A zbyt niskie wegle moga metabolizm niezle spowolnic. Warzywa jesz do kazdego posilku. Bez ograniczen.

I zanim sie zacznie ciac ilosc jedzenia, powinno sie przede wszystkim wywalic wszelkie wysoko przetworzone i naszprycowane chemia syfy. Dopiero jak to nie pomaga, to sie zongluje makroskladnikami.

Cofnij sie kilka stron w tym watku - byla dyskusja, ze wiele informacji, ktore sa tu zamieszczone, jest mocno nieaktualnych...

Ty sie nie skupiaj na tym, zeby chudnac szybko, tylko zeby to bylo zdrowo i na stale.

Na oliwie z oliwek sie nie smazy, tylko uzywa na zimno. Do smazenia polecam smalec, albo, jak nie lubisz albo Ci sie zle kojarzy, olej kokosowy (do dostania we w miare sensownej cenie).

Edytowane przez Erena
Czas edycji: 2014-01-22 o 10:10
Erena jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-22, 10:08   #3431
azaina
Rozeznanie
 
Avatar azaina
 
Zarejestrowany: 2013-04
Lokalizacja: ¦l±sk/Trójmiasto
Wiadomo¶ci: 963
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Poka¿ wiadomo¶æ
Ale ja robiê owsiankê gêst± jak kaszka, ¿e mo¿na ³y¿kê postawiæ a nie p³atki na mleku
No to wrzucam ¶wie¿e owoce i zalewam jogurtem, serkiem homo, albo ¿ó³tkiem.

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
a no tak to ju¿ prêdzej ale i tak bym mia³a w g³owiê t± my¶l, ¿e jednak jest to mleko i no.. nie pasi mi to

Cytat:
Napisane przez dezett Poka¿ wiadomo¶æ
ja niby 200ml mleka na 40g platkow i mi nic nie wsiaka zawsze zostaje woda.
40g p³atków? tak ma³o? ja chyba jem z 3 razy wiêcej
__________________
If you change nothing, nothing will change!
azaina jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-22, 10:16   #3432
DudiBoy
Zakorzenienie
 
Avatar DudiBoy
 
Zarejestrowany: 2011-07
Lokalizacja: [x]¦l±sk / Ma³opolska[ ]
Wiadomo¶ci: 5 640
GG do DudiBoy
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez azaina Poka¿ wiadomo¶æ
a no tak to ju¿ prêdzej ale i tak bym mia³a w g³owiê t± my¶l, ¿e jednak jest to mleko i no.. nie pasi mi to



40g p³atków? tak ma³o? ja chyba jem z 3 razy wiêcej
Z dok³adno¶ci± co do grama. Kole¿anka wyrzuci³a wagê, ale wcze¶niej zapewne policzy³a ile ziarenek to 40g.

No bo jak inaczej to wyt³umaczyæ? Ja nigdy nie wiem ile sypiê, niby 5 ³y¿ek na osobê, gotuje dla trzech osób, ale ¿e liczê pi±te przez dziesi±te bo to mnie kto¶ zagada, to siê zamy¶lê, wiêc zawsze dodam jeszcze dwie w zapasie
Ile to gram? A po co mi to sprawdzaæ.

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Edytowane przez DudiBoy
Czas edycji: 2014-01-22 o 10:20
DudiBoy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-22, 10:22   #3433
Poa alpina
Zadomowienie
 
Avatar Poa alpina
 
Zarejestrowany: 2011-07
Lokalizacja: Poznañ
Wiadomo¶ci: 1 290
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Poka¿ wiadomo¶æ
¦wietne jedzonko, smacznie zdrowo i jest wszystko czego potrzeba!
Dziêkujê

Cytat:
Napisane przez Ashira Poka¿ wiadomo¶æ
Moje jutrzejsze "R":

¦niadanie: owsianka s³oikowa nocna - p³atki owsiane, amarantus, mielone siemiê lniane, ³y¿ka jogurtu greckiego, mleko, syrop z agawy, mas³o orzechowe, rano wkrojê banana

II ¦niadanie: sa³atka: kapusta pekiñska, pomidor, papryka, feta, pra¿one pestki dyni, cieciorka, oliwki, bazylia; muffinka razowa z jagodami

Obiad: kasza pêczak, jajka po szkocku (czyli jajka w miêsie mielonym, u mnie z piekarnika zamiast z g³êbokiego t³uszczu), jaka¶ surówka (jeszcze nie wiem)

Kolacja: 'muffinki' z soczewicy (zapiekana masa soczewicowo - jajeczna) i warzywa na parze (marchew, kalafior itp), buraki pieczone w occie balsamicznym
O ile porcje s± nie jak dla dzieci±tka - to SUPER!!! Bardzo warto¶ciowy, urozmaicony, czysty i smaczny jad³ospis .


Cytat:
Napisane przez fusiacola Poka¿ wiadomo¶æ
dziêkuje za rady nie spodziewa³am siê, ¿e tyle b³êdów robie czyli w ka¿dym posi³ku ma byæ bia³ko, t³uszcze i wêgle? bo ja tu na wiza¿u czyta³am, ¿e posi³ek albo bia³ko + t³uszcz + warzywa lub bia³ko + wêglowodany a teraz to siê ju¿ pogubi³am czy chud³abym szybciej gdyby w ka¿dym posi³ku by³o wszystko czy niekoniecznie?

1/5 woreczka kaszy to jest 1 ga³ka, tak± ³y¿k± jak do ziemniaków. Zawsze my¶la³am, ¿e to du¿o.

---------- Dopisano o 11:01 ---------- Poprzedni post napisano o 10:55 ----------


dziêkuje
o oleju wiem ju¿, ale chce go dokoñczyæ zanim kupiê inny nastawiam siê na oliwê z oliwek - mam nadziejê, ¿e to lepszy wybór ostatnio ogl±da³am olej lniany ale by³ mega drogi.
S± ró¿ne szko³y - wyt³umaczeñ znajdziesz sporo, dlaczego niektórzy uwa¿aj±, ¿e nie powinno siê ³±czyæ BTW w jednym posi³ku. Ja kierujê siê my¶l±, i¿ ka¿dy posi³ek w miarê mo¿liwo¶ci powinien byæ PE£NOwarto¶ciowy. A to oznacza, ¿e powinien zawieraæ w sobie ¼ród³o bia³ka, t³uszczu, wêglowodanów + warzywa lub owoce. Czyli wszystko to, czego do ¿ycia potrzebuje nasz organizm . Jedz±c tak czujê siê dobrze - zarówno psychicznie, jak i fizycznie .

Rzadko kiedy radzê wa¿yæ pokarmy, ale naprawdê sprawd¼, ile wa¿y taki woreczek suchej kaszy, z którego potem zjadasz 1/5. Je¶li gotujecie standardowy woreczek 100g, to Twoja porcja jest równa jedynie 20g suchego produktu... A to tylko niespe³na 70 kcal, czyli bardzo ma³o jak na ¼ród³o wêglowodanów w b±d¼ co b±d¼ Twoim g³ównym posi³ku.

Oliwa z oliwek to o wiele lepszy wybór . Dobra na zimno, jak i do krótkiego sma¿enia. Oleju lnianego te¿ warto poszukaæ gdzie¶ w korzystniejszej cenie - jest bardzo zdrowy, ale nale¿y pamiêtaæ, aby stosowaæ go tylko na zimno!

----

Co do komentowania wypowiedzi dezett w tym w±tku - chcê Was ostrzec, dziewczyna nadal ma z sob± bardzo du¿e problemy i ka¿de Wasze s³owo prawdopodobnie we¼mie sobie g³êboko do serca... Wa¿cie wiêc ka¿de zdanie...
__________________
od 10.7.2005 - T¯
od 3.03.2014 praca
od 11.07.2014 MGR IN¯




Edytowane przez Poa alpina
Czas edycji: 2014-01-22 o 10:24
Poa alpina jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-22, 10:29   #3434
fusiacola
Wtajemniczenie
 
Avatar fusiacola
 
Zarejestrowany: 2013-01
Wiadomo¶ci: 2 499
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez Erena Poka¿ wiadomo¶æ
A w posilkach okolotreningowych (zwlaszcza po) duzo bialka i weglowodanow. Tak samo sniadanie powinno byc bogate w bialko (na zahamowanie nocnego katabolizmu) i w wegle (na "rozruch" metabolizmu). Na pewno nie w ilosci jednej lyzki Sporo to by byl caly woreczek, a nie ile? 20g? A zbyt niskie wegle moga metabolizm niezle spowolnic. Warzywa jesz do kazdego posilku. Bez ograniczen.

I zanim sie zacznie ciac ilosc jedzenia, powinno sie przede wszystkim wywalic wszelkie wysoko przetworzone i naszprycowane chemia syfy. Dopiero jak to nie pomaga, to sie zongluje makroskladnikami.

Cofnij sie kilka stron w tym watku - byla dyskusja, ze wiele informacji, ktore sa tu zamieszczone, jest mocno nieaktualnych...

Ty sie nie skupiaj na tym, zeby chudnac szybko, tylko zeby to bylo zdrowo i na stale.

Na oliwie z oliwek sie nie smazy, tylko uzywa na zimno. Do smazenia polecam smalec, albo, jak nie lubisz albo Ci sie zle kojarzy, olej kokosowy (do dostania we w miare sensownej cenie).
ok dziêki, mam nadziejê, ¿e zrozumia³am teraz postaram siê ju¿ od dzisiaj zmieniæ nieco kompozycjê posi³ków

sory, za g³upie pytanie, ale czy olej kokosowy ma wyczuwalny zapach kokosowy? czy ogólnie nie ma ró¿nicy?

od 2ch miesiêcy nie jem przetworzonego jedzenia wszystko mo¿liwie proste i jak najmniej przetworzone. Nie zamierzam wracaæ do starych nawyków

a z odchudzaniem ¶pieszy mi siê, nied³ugo ¶lub a ja mam nadprogramowe 10kg conajmniej przez te 2 miesi±ce zdroego od¿ywiania i codziennych niemal æwiczeñ zrzuci³am tylko 4kg nie muszê chyba pisaæ, ¿e wcze¶niej jad³am byle (sporo s³odyczy, ciast i jedzenia w knajpach) jak i nie æwiczy³am w ogóle, wiêc taki spadek wagi mnie nie satysfakcjonuje wynik totalnie nieadekwatny do wk³adanego wysi³ku...

---------- Dopisano o 11:29 ---------- Poprzedni post napisano o 11:22 ----------

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Poka¿ wiadomo¶æ
S± ró¿ne szko³y - wyt³umaczeñ znajdziesz sporo, dlaczego niektórzy uwa¿aj±, ¿e nie powinno siê ³±czyæ BTW w jednym posi³ku. Mo¿na stosowaæ siê do zasad nie ³±czenia ze sob± konkretnych sk³adników pokarmowych, ale ja kierujê siê my¶l±, i¿ ka¿dy posi³ek w miarê mo¿liwo¶ci powinien byæ PE£NOwarto¶ciowy. A to oznacza, ¿e powinien zawieraæ w sobie ¼ród³o bia³ka, t³uszczu, wêglowodanów + warzywa lub owoce. Czyli wszystko to, czego do ¿ycia potrzebuje nasz organizm . Jedz±c tak czujê siê dobrze - zarówno psychicznie, jak i fizycznie .

Rzadko kiedy radzê wa¿yæ pokarmy, ale naprawdê sprawd¼, ile wa¿y taki woreczek suchej kaszy, z którego potem zjadasz 1/5. Je¶li gotujecie standardowy woreczek 100g, to Twoja porcja jest równa jedynie 20g suchego produktu... A to tylko niespe³na 70 kcal, czyli bardzo ma³o jak na ¼ród³o wêglowodanów w b±d¼ co b±d¼ Twoim g³ównym posi³ku.

Oliwa z oliwek to o wiele lepszy wybór . Dobra na zimno, jak i d krótkiego sma¿enia. Oleju lnianego te¿ warto poszukaæ gdzie¶ w korzystniejszej cenie - jest bardzo zdrowy, ale nale¿y pamiêtaæ, aby stosowaæ go tylko na zimno!
mam wagê kuchenn± i wa¿ê wszystkie produkty bo korzystam z dziennika posi³ków i tam wpisuje codziennie co zjad³am (pod koniec dnia proporcje B T W i kcal mi siê zgadzaj±). Ale postaram siê pozmieniaæ to skoro obecnie nie mam efektów.

Czy mo¿na gdzie¶ znale¼æ ile czego powinno byæ w ka¿dym posi³ku? np ile gramów bia³ka, ile t³uszczy i ile wêgl?
__________________

fusiacola jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-22, 10:47   #3435
azaina
Rozeznanie
 
Avatar azaina
 
Zarejestrowany: 2013-04
Lokalizacja: ¦l±sk/Trójmiasto
Wiadomo¶ci: 963
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Poka¿ wiadomo¶æ
Dziêkujê


O ile porcje s± nie jak dla dzieci±tka - to SUPER!!! Bardzo warto¶ciowy, urozmaicony, czysty i smaczny jad³ospis .



S± ró¿ne szko³y - wyt³umaczeñ znajdziesz sporo, dlaczego niektórzy uwa¿aj±, ¿e nie powinno siê ³±czyæ BTW w jednym posi³ku. Ja kierujê siê my¶l±, i¿ ka¿dy posi³ek w miarê mo¿liwo¶ci powinien byæ PE£NOwarto¶ciowy. A to oznacza, ¿e powinien zawieraæ w sobie ¼ród³o bia³ka, t³uszczu, wêglowodanów + warzywa lub owoce. Czyli wszystko to, czego do ¿ycia potrzebuje nasz organizm . Jedz±c tak czujê siê dobrze - zarówno psychicznie, jak i fizycznie .

Rzadko kiedy radzê wa¿yæ pokarmy, ale naprawdê sprawd¼, ile wa¿y taki woreczek suchej kaszy, z którego potem zjadasz 1/5. Je¶li gotujecie standardowy woreczek 100g, to Twoja porcja jest równa jedynie 20g suchego produktu... A to tylko niespe³na 70 kcal, czyli bardzo ma³o jak na ¼ród³o wêglowodanów w b±d¼ co b±d¼ Twoim g³ównym posi³ku.

Oliwa z oliwek to o wiele lepszy wybór . Dobra na zimno, jak i do krótkiego sma¿enia. Oleju lnianego te¿ warto poszukaæ gdzie¶ w korzystniejszej cenie - jest bardzo zdrowy, ale nale¿y pamiêtaæ, aby stosowaæ go tylko na zimno!

----

Co do komentowania wypowiedzi dezett w tym w±tku - chcê Was ostrzec, dziewczyna nadal ma z sob± bardzo du¿e problemy i ka¿de Wasze s³owo prawdopodobnie we¼mie sobie g³êboko do serca... Wa¿cie wiêc ka¿de zdanie...
od razu zaznaczam, ¿e nie mia³am nic z³ego na my¶li. po prostu czêsto czytam, ¿e kto¶ je w³a¶nie 4-5 ³y¿ek p³atków owsianych, a ja sypiê chyba z 1/3 opakowania i za 1,5h znowu jestem g³odna
__________________
If you change nothing, nothing will change!
azaina jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-22, 10:47   #3436
dezett
Zadomowienie
 
Avatar dezett
 
Zarejestrowany: 2013-08
Wiadomo¶ci: 1 405
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

bardzo przepraszam i przenosze sie oficjalnie na ten watek tylko na kz. jesli osoby ktore zawsze tutaj udzielaja cennych i madrych rad moglby tam rowniez czasem zerknac i skomentowac bylabym wdzieczna
__________________
Cytat:
Napisane przez Poa alpina Poka¿ wiadomo¶æ
Kolejny dzieñ jest nowym rozdzia³em
poza schemat.
dezett jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-22, 12:11   #3437
513900e90b83d91c2e26787f916d5639aed43c42
Konto usuniête
 
Zarejestrowany: 2008-11
Wiadomo¶ci: 2 319
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez dezett Poka¿ wiadomo¶æ
bardzo przepraszam i przenosze sie oficjalnie na ten watek tylko na kz. jesli osoby ktore zawsze tutaj udzielaja cennych i madrych rad moglby tam rowniez czasem zerknac i skomentowac bylabym wdzieczna
A w jakim celu te osoby maj± udzielaæ Ci rad? Przecie¿ odk±d jeste¶ na Wiza¿u dosta³a¶ ju¿ du¿o porad i jako¶ ich nie stosujesz. Wiêc po co?

Dla Ciebie jedynym rozs±dnym wyj¶ciem by³oby nie wchodzenie na dzia³ "Dietetyka", bo tylko siê nakrêcasz, prowadz±c wieczne dyskusje i rozwa¿ania na temat jedzenia. Najlepsze jest to, ¿e du¿o osób wdaje siê z Tob± w te dysputy, chc±c Ci pomóc, a efekt jest odwrotny, bo tylko "karmi±" Twoj± chorobê, a Ty jeszcze bardziej "fiksujesz" na punkcie jedzenia.
513900e90b83d91c2e26787f916d5639aed43c42 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-22, 13:36   #3438
dezett
Zadomowienie
 
Avatar dezett
 
Zarejestrowany: 2013-08
Wiadomo¶ci: 1 405
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

chcialabym zeby po prostu czasem zerkneli czy db jem..
__________________
Cytat:
Napisane przez Poa alpina Poka¿ wiadomo¶æ
Kolejny dzieñ jest nowym rozdzia³em
poza schemat.
dezett jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-22, 15:13   #3439
greta_s
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2013-11
Wiadomo¶ci: 82
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Moj przykladowy jadlospis.
Nigdy jakos specjalnie nie liczylam kalorii, ale moze ocenicie czy jest w miare ok ?
Wiem, ze jest dosc ubogi i nudny, ale nie lubie gotowac i nie mam zdolnosci kulinarnych

R


fg.jpg
greta_s jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-22, 15:44   #3440
Erena
Zadomowienie
 
Avatar Erena
 
Zarejestrowany: 2013-02
Lokalizacja: Getynga, Niemcy
Wiadomo¶ci: 1 119
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez greta_s Poka¿ wiadomo¶æ
Moj przykladowy jadlospis.
Nigdy jakos specjalnie nie liczylam kalorii, ale moze ocenicie czy jest w miare ok ?
Wiem, ze jest dosc ubogi i nudny, ale nie lubie gotowac i nie mam zdolnosci kulinarnych

R


Za³±cznik 5553093
Nie jest ok Pal licho monotoniê. Ale jest za ma³o ilo¶ciowo i przede wszystkim brak t³uszczy. A bêdzie jeszcze mniej, bo warzyw typu pomidor czy ogórek nie uwzglêdnia siê w liczeniu kcal.
Erena jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-22, 16:22   #3441
syklamen
Zakorzenienie
 
Avatar syklamen
 
Zarejestrowany: 2010-01
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzie¶ na Latarnianym Pustkowiu...:)
Wiadomo¶ci: 6 518
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

R dzisiejsze

I - kuskus na mleku, kiwi, kawa z mlekiem
II - dwie kromki chleba ¿ytniego posmarowanego grubo mas³em, na to dwa jajka i pomidor, zielona herbata z ananasem
trening cardio i si³owy
III - kawa³ki piersi z kurczaka w przyprawach, pó³ torebki br±zowego ry¿u, pomidor z jogurtem naturalnym, zielona herbata
IV - kromka chleba z mas³em i d¿emem wi¶niowym domowym , po³ plasterka szynki, kiwi
V - dwa tosty z mas³em i szynk±, jajko, papryka, ogórek, herbata owocowa

---------- Dopisano o 17:22 ---------- Poprzedni post napisano o 17:16 ----------

Cytat:
Napisane przez Erena Poka¿ wiadomo¶æ
Na oliwie z oliwek sie nie smazy, tylko uzywa na zimno. Do smazenia polecam smalec, albo, jak nie lubisz albo Ci sie zle kojarzy, olej kokosowy (do dostania we w miare sensownej cenie).
A zwyk³y olej rzepakowy nie jest dobry?
__________________
47/2017 48/2016 80/2015 95/2014
syklamen jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-22, 16:40   #3442
Ervisha
Zakorzenienie
 
Avatar Ervisha
 
Zarejestrowany: 2010-08
Wiadomo¶ci: 88 472
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

U

I grzanki z domowego chleba, twaro¿ek kakaowo-bananowo-orzechowy (serek wiejski zmiksowany z kakao, bananem i mas³em migda³owym)

II ry¿ z tartym jab³kiem i jogurtem naturlanym

III kotlety pieczarkowo-fasolowe, sezamowy ry¿ z fasolk± szparagow± i sezamem, surówka z kiszonej kapusty

IV fasolka szparagowa z mas³em i pra¿onym sezamem (wyjadali¶my w domu resztki z zamra¿alnika a w po³±czeniu z sezamem posmakowa³a nawet moim rodzicom )

V spora grahamka na pó³ obie skropione oliw± na to mozzarella, pomidor i ¶wie¿a
bazylia
__________________

Ksi±¿ki potrzebuj± nowego domu


Ervisha jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-22, 17:01   #3443
Erena
Zadomowienie
 
Avatar Erena
 
Zarejestrowany: 2013-02
Lokalizacja: Getynga, Niemcy
Wiadomo¶ci: 1 119
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez syklamen Poka¿ wiadomo¶æ
R dzisiejsze

I - kuskus na mleku, kiwi, kawa z mlekiem
II - dwie kromki chleba ¿ytniego posmarowanego grubo mas³em, na to dwa jajka i pomidor, zielona herbata z ananasem
trening cardio i si³owy
III - kawa³ki piersi z kurczaka w przyprawach, pó³ torebki br±zowego ry¿u, pomidor z jogurtem naturalnym, zielona herbata
IV - kromka chleba z mas³em i d¿emem wi¶niowym domowym , po³ plasterka szynki, kiwi
V - dwa tosty z mas³em i szynk±, jajko, papryka, ogórek, herbata owocowa

---------- Dopisano o 17:22 ---------- Poprzedni post napisano o 17:16 ----------



A zwyk³y olej rzepakowy nie jest dobry?
Do krótkiego sma¿enia ujdzie. Ale generalnie sma¿y siê na t³uszczach nasyconych.
Erena jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-01-22, 17:04   #3444
Linn13
Rozeznanie
 
Avatar Linn13
 
Zarejestrowany: 2013-12
Wiadomo¶ci: 845
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

R

1. owsianka (2 ³y¿ki p³atków owsianych, 2 ³y¿ki mieszanki p³atków ¿ytnich pszennych i jêczmiennych, 1 ³y¿ka musli owocowego satne bez cukru, ³y¿eczka poppingu z amarantusa, ³y¿eczka siemienia lnianego, cynamon, imbir, pó³ ³y¿eczki kakao) z po³owa ma³ego jogurtu naturalnego i ma³ym bananem, kawa rozpuszczalna z mlekiem 2%

- 2 cukierki sza³wiowe na ból gard³a

2. zupa krem z broku³ów z domowymi grzankami (chleb + odrobina oliwy + zio³a)

3. talerz fasoli z duszonymi warzywami (co¶ podobnego do tego http://www.olgasmile.com/fasola-z-du...warzywami.html )

- rowerek stacjonarny 60minut

4. serek wiejski lekki z siemieniem lnianym i papryk±
Linn13 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-22, 17:06   #3445
Ervisha
Zakorzenienie
 
Avatar Ervisha
 
Zarejestrowany: 2010-08
Wiadomo¶ci: 88 472
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez Erena Poka¿ wiadomo¶æ
Do krótkiego sma¿enia ujdzie. Ale generalnie sma¿y siê na t³uszczach nasyconych.
ale na rzepakowym mo¿na sma¿yæ i do sa³atek tez sie nadaje
__________________

Ksi±¿ki potrzebuj± nowego domu


Ervisha jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-22, 17:26   #3446
buty_na_plaskim
Raczkowanie
 
Avatar buty_na_plaskim
 
Zarejestrowany: 2013-09
Wiadomo¶ci: 79
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Poka¿ wiadomo¶æ
Dzisiaj zerknê³am tutaj tylko na chwilê, ale takiej wiadomo¶ci nie mog³am przegapiæ.... GRATULUJÊ!!! Nie zaprzepa¶æ tego! Widaæ przyda³o Ci siê przytycie i wyluzowanie w kwestii jedzenia. Nie warto wszystkiego kontrolowaæ za wszelk± cenê - nadmierna kontrola to negatywny stres, a jak widaæ to bez niego organizm za³apuje odpowiednie tryby. Jeszcze raz gratulujê! Ahh, jakie to piêkne uczucie mieæ w³asn± @
Dziêki, dziêki! Wprawdzie bardzo nie¶mia³a i uboga, ale nie bêdê jej zawstydzaæ ; ).
To wrzucê moje dzisiejsze U (ju¿ chyba mia³am du¿y skok wagi, teraz ju¿ siê nie wa¿ê ale ju¿ nie przybieram jako¶ drastyczniej nawet jak pojem DU¯O podczas nauki)

¦ I Owsianka z dodatkiem kaszy manny na wodzie i mleku 1,5%, z kakao i 1/2 banana

¦ II DWIE dro¿d¿ówki z serem (w drodze na i z wyk³adu.. s± cudowne ) edit: raczej DRO¯D¯ÓWY

O w±tróbka z cebulk±, z br±zowym ry¿em, surówka Coleslaw

podwieczorka ju¿ chyba nie bêdzie, bo obiad pó¼no dzi¶ ; ) pewnie kawka z mlekiem

K 1/2 makreli wêdzonej, kanapki z razowca z mas³em, pomidorem, szczypiorkiem, mo¿e twaro¿ek jak jeszcze bêdê g³odna

Pozdrawiam wszystkich i ¿yczê mi³ego wieczoru!
__________________
jesiennie szczê¶liwa

buty_na_plaskim jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-22, 17:27   #3447
Erena
Zadomowienie
 
Avatar Erena
 
Zarejestrowany: 2013-02
Lokalizacja: Getynga, Niemcy
Wiadomo¶ci: 1 119
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez Ervisha Poka¿ wiadomo¶æ
ale na rzepakowym mo¿na sma¿yæ i do sa³atek tez sie nadaje
Nie chcê paln±æ babola, ale wydaje mi siê, ¿e podobnie jak z oliw± (obydwa to t³uszcze jednonienasycone). Z za³o¿enia jest do stosowania na zimno, ale mo¿na na nim krótko sma¿yæ bez szkody.
Erena jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-22, 17:48   #3448
Ervisha
Zakorzenienie
 
Avatar Ervisha
 
Zarejestrowany: 2010-08
Wiadomo¶ci: 88 472
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez buty_na_plaskim Poka¿ wiadomo¶æ
Dziêki, dziêki! Wprawdzie bardzo nie¶mia³a i uboga, ale nie bêdê jej zawstydzaæ ; ).
To wrzucê moje dzisiejsze U (ju¿ chyba mia³am du¿y skok wagi, teraz ju¿ siê nie wa¿ê ale ju¿ nie przybieram jako¶ drastyczniej nawet jak pojem DU¯O podczas nauki)

¦ I Owsianka z dodatkiem kaszy manny na wodzie i mleku 1,5%, z kakao i 1/2 banana spróbuj owsianki na mleku jest i niebo lepsza ;D

¦ II DWIE dro¿d¿ówki z serem (w drodze na i z wyk³adu.. s± cudowne ) edit: raczej DRO¯D¯ÓWY

O w±tróbka z cebulk±, z br±zowym ry¿em, surówka Coleslaw

podwieczorka ju¿ chyba nie bêdzie, bo obiad pó¼no dzi¶ ; ) pewnie kawka z mlekiem

K 1/2 makreli wêdzonej, kanapki z razowca z mas³em, pomidorem, szczypiorkiem, mo¿e twaro¿ek jak jeszcze bêdê g³odna

Pozdrawiam wszystkich i ¿yczê mi³ego wieczoru!


---------- Dopisano o 18:48 ---------- Poprzedni post napisano o 18:46 ----------

Cytat:
Napisane przez Erena Poka¿ wiadomo¶æ
Nie chcê paln±æ babola, ale wydaje mi siê, ¿e podobnie jak z oliw± (obydwa to t³uszcze jednonienasycone). Z za³o¿enia jest do stosowania na zimno, ale mo¿na na nim krótko sma¿yæ bez szkody.
http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,1...smazenia_.html
http://dieta.mp.pl/lista/show.html?id=66074

ja zawsze sma¿y³am na rzepakowym
__________________

Ksi±¿ki potrzebuj± nowego domu


Ervisha jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-22, 18:00   #3449
fusiacola
Wtajemniczenie
 
Avatar fusiacola
 
Zarejestrowany: 2013-01
Wiadomo¶ci: 2 499
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

moja mama sma¿y³a zawsze na rzepakowym, a ja zmieni³am na olej z pestek winogron, bo na butelce piszê, ¿e idealny do sma¿enia i zawiera zdrowe t³uszcze omega 6
czyli zrobi³am jeszcze gorzej?


poza tym olej z pestek winogron by³ w takiej stylowej butelce, jak to w programach kulinarnych a ten rzepakowy pakowany w wielkiej plastikowej butki 5 l jak w przydro¿nej budce id±c do sklepu to olej z pestek winogron stoi dok³adnie pomiêdzy oliw± z oliwek a olejem lnianym....
__________________

fusiacola jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-22, 19:12   #3450
azaina
Rozeznanie
 
Avatar azaina
 
Zarejestrowany: 2013-04
Lokalizacja: ¦l±sk/Trójmiasto
Wiadomo¶ci: 963
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

z dzisiaj, na utrzymanie wagi

¶niadanie: p³atki owsiane zalane mlekiem migda³owym z cukini±, kakako, wiórkami kokosowymi i odrobin± miodu
obiad: halibut z puree ziemniaczanym i sa³at± z kukurydz± i sosem winegret
1h20min treningu
podwieczorek:jogurt grecki z bananem i s³onecznikiem i odrobin± miodu
kolacja:makaron z kalafiorem, kaparami, karczochami i suszonymi pomidorami+rydze w octcie
po kolacji: 2x liczi+kawa zbo¿owa z mlekiem migda³owym pos³odzona miodem (ci±gle ten miód, ale nie dajê go du¿o )
__________________
If you change nothing, nothing will change!

Edytowane przez azaina
Czas edycji: 2014-01-22 o 19:48
azaina jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Dietetyka


Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)
 

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki


Data ostatniego posta: 2014-04-04 19:07:29


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:16.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.