|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Czy kolejną część robimy na odchowalni ?? | |||
tak |
![]() ![]() ![]() ![]() |
22 | 57,89% |
nie |
![]() ![]() ![]() ![]() |
16 | 42,11% |
Głosujący: 38. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2731 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 11
Jozefinko: Ja po dzisiejszych przeżyciach
![]() ![]() ![]()
"Jak wychować szczęśliwe dziecko" John Medina "Mamo, Tato co Ty na to? 1,2,3" Paweł Zawitkowski "Język Niemowląt" Tracy Hogg, Melinda Blau http://suwaczki.slub-wesele.pl/20140129744753.html Edytowane przez selena85 Czas edycji: 2014-01-29 o 22:32 |
![]() ![]() |
![]() |
#2732 | |||||||
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do drugiego, zauważyłam, że często działa to w obydwie strony - ja już od dawna zwracam większą uwagę na Twoje posty ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Także chyba nie ma reguły. Co do dzielenia pokoju z płcią przeciwną - to niezbyt dobre rozwiązanie, zwłaszcza gdy zbliża się okres dojrzewania ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() I co do rzeczy nieco lepszych. Prowadząc obserwacje małych potworków postanowiłam, że będę inwestowała w dobre buty dla dziecka, mimo iż wiem, że dzieci szybko wyrastają. Na pewno z gumowanymi podeszwami, najlepiej z wypustkami ![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2733 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja chcialam ZZO bo mimo wszystko bol byl, ale nie zdazyli juz podac. A szkoda bo sie nameczylam przy partych. Aczkolwiek jestem troszke dumna ze dalam rade bez, ale nie ukrywam ze nie obylo sie bez placzu . Choc moj TZ mowi ze znioslam to dobrze i ze tylko mi sie wydaje ze tak histerycznie sie zachowywalam momentami. Polozna stwierdzila ze mam wysoki prog bolu ... chyba chciala mnie pocieszyc. Nie mniej jenak kolejnych dzieci NIE zamierzam miec ![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2734 |
Raczkowanie
|
Boże Dziewczyny, nie wyrabiam
![]() Spróbuję skrobnąć opis porodu, póki w miarę na swieżo, choć nie ukrywam mam luki w pamięci... a zatem... W poniedziałek tydzień temu, na dzień przed TP pojechałam do doktora, zrobił usg, zabadał mnie, wypisał L4 do 26...i się zamyślił.... "Bo wie pani, pani doktor...Bo te przepływy mi się coś nie podobają...Spotkajmy się jutro o 16 w szpitalu, spróbujemy coś pomyśleć, pogorszyło się to przez te 2 tygodnie, nie powinniśmy czekać". On z reguły mało mówi, więc przygwoździło mnie do krzesła...i faktycznie, w trakcie usg w ogóle nic nie mówił... No to dobra, na miękkich n ogach wyszłąmn stamtąd i jak w aucie ryknęłam płaczem, to mąż myślał, że coś najgorszego się stało. Jak mu powiedziałam, to ze stoickim spokojem powiedział, że zabiera mnie na ostatnią wspólną romantyczną kolację tylko we dwoje:P Pojechaliśmy, mało co zjadłam, łzy mi w tej knajpie nad żurkiem leciały strugami:P Wieczorem ( w nocy)dostałam powera wysprzątałam mieszkanie, zrobiłam porządek we wszystkich swoich torebkjach....W nocy dobrze spałam, rano popłaciłam babci i swoje rachunki, napisałam zaległe pisma i wyleżałam się w wannie, obcięłam paznokcie, wszystko....o 16 bylismy na porodówce...Było zamieszanie, bo kilka porodów było, ale czekali na mnie (zadzwoniłam do koleżanki położenj:P) ....dostałam łózeczko na sali 2-os. i o 17 już po lewatywie (pikuś, bałam się jak pieron)...zrobiono mi masaż szyjki (też pikuś)...podłączyli kroplóweczke z oxy, a skurczy nie było...dostałam to ktg na brzuch co można chodzić, w sali obok dziewczyna rodziła, widziałam jak zemdlała i wymiotowała po porodzie i miałam pomału dośc, było coś koło 18h....nagle zaczęli biegać i krzyczec...okazało się, że przyszła kobitka co od 16 nie czuła ruchów, szybkie cięcie, wydobyli martwy płód, mój mąż się popłakał...masakra, kazali mi o tym nie myśleć...potem zmiana warty, przyszła mała Ola(ta co mariee odbierała poród), już byłam spokojniejsza ![]() Całą noc pisałam smsy, czego nie do końca pamiętałam:P O 5 rano wstałam się wykąpać, o 6 przystawiliśmy małą i zaczęła ssać. Suma sumarum, poród był gwałtowny, wszyscy byli w szoku, ja też, bo nie ogarniałam tego co się działo od 22 do 22.50, I faza 2h, II faza 10 minut mam wpisane...gdyby nie tak szybko mała mogła byc poważnie niedotleniona, zwłaszcza przez ta pepowinę i to że najpierw raczka szła... nie myślcie o mnie źle, ale dopatruję się w tym roli mojej śp. Mamy, która, jak nie patrzeć byłaby babcią...i w dzień babci pomogła mi urodzić zdrową, śliczną kruszynkę......znów się popłakałam:P To tyle...Mała jest cudowna, wynagradza nam wszystkie troski, teściowa ze swoją głupotą może się schować, zresztą już niedługo będziemy się tu męczyć...mój ojciec w ogóle się juz nie odezwał, choć minął juz tydzień......na ślubie nie był, to i na chrzcinach nie chcę go widzieć..Niech się oni wszyscy pocałują w du.py...i tak jestem szczęsliwa...a mój Tż oszalał na punkcie Zosi ![]()
#2735 |
Gang Iren
|
Od dwóch godzin Kacper wisi mi na cycku,tzn w międzyczasie próbuję dawać smoczka,gadam do niego,żeby go zająć,uśpić próbuję,ale on twardo do cycka chce.
#2736 |
Rozeznanie
|
jak mozecie sie domyslec syrena zawyla tak mocno i dopiero niedawno ja uciszylam
![]() ![]() ale dzieki za kciuki ![]() teraz sie odciagam i znowu pisanie jedna reka. podczytuje tez dopiero, bo przez pol godziny bylam doslownie unieruchomiona:/ |
![]() ![]() |
![]() |
#2737 |
Gang Iren
|
Agoola
![]()
![]() |
#2738 |
Raczkowanie
|
Gratulacje!
![]() ![]() Dzięki ![]() ![]() Mały strasznie mnie kopie,brzuchol się spina.Pewnie i tak fałszywe sygnały wysyła ale idę się już położyć co by nie wyglądać rano jak straszydło,jeszcze jak mi do tego córa się w nocy przebudzi to już w ogóle będzie wesolutko ![]() Dobranoc ![]() P.S. jak mi wyszedł cały tekst na bordowo to wybaczcie, edytor w moim tablecie to jakaś porażka ![]()
#2739 | |||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2740 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#2741 |
Rozeznanie
|
dopiero doczytałam
![]() Inw GRATULACJE!!!!! ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2742 |
Zakorzenienie
|
Agoola - dzięki za opis porodu - ciekawy i lekko nie miałaś
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2743 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój ssak to Mega ssak jest taki zaciekły w ssaniu że każde coś przesskadzające w ssaniu jest traktowane jak wróg numer jeden łącznie z moim cyckirm - bo tak ![]()
![]() |
#2744 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, muszę was nadrobić ale to chyba już jutro, bo rano lecę do gina i po wczorajszej nieprzespanej nocy liczę na to że chociaż dziś uda mi się pospać normalnie
![]() Pytanie: macie jakieś rady o co powinnam jutro zapytać swojego gina poza godziną planowanego cc? No i oczywiście kiedy i o której ma się wstawic w szpitalu ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2745 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na której sali leżysz? ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2746 |
Zakorzenienie
|
Mam pytanie - wczoraj w nocy obudziłam się z powodu bardzo mocno ściśniętego brzucha w dolnej części - nie wiem, czy to był skurcz? Ale taki długi? Miałam tak jakby na dole bardzo mocno ściśniętą macicę i to mnie bolało (nie jakoś ogromnie, ale jednak spowodowało, że się obudziłam). Po wizycie w toalecie i zmianie pozycji - położyłam się na drugim boku - przeszło, ale trwało z 5 min
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2747 |
Rozeznanie
|
Ok, dziś już 30.01.2014 - witam się przeterminowała i nieświeża (tudzież drugiej świeżości
![]() Inw, gratuluję! ![]() Agoola, fajny opis i dosyć nietypowy przebieg porodu... Magnusiu, żadnych bóli krzyżowych, a Ty słaniałaś się z bólu? To ja już nie rozumiem, myślałam, że to tylko krzyżowe są takie tragiczne ![]()
![]() |
#2748 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Adaś dossał się do Mamy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2749 |
Rozeznanie
|
już po odciąganiu 50ml raz po 7 minut i po 5 minut. nie chciało mi się dłużej poza tym pustki, bo karmiłam przed odciąganiem.
agoola super opis!!!! coś niesamowitego czytać opis okiem lekarza ![]() ![]() Edytowane przez pilotka86 Czas edycji: 2014-01-29 o 23:14 |
![]() ![]() |
![]() |
#2750 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#2751 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2752 |
Rozeznanie
|
A tak w ogóle to cały dzień strzyka mi dzisiaj w doopie. Jak posiedzę chwilę to mam problem wstać, bo mi coś pyka i przeskakuje w okolicach kości ogonowej. Ma tak któraś z Was...?
![]() |
#2753 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Justien to co się zje to gdzieś czytałam, że nawet do 3 dni Potrafi być w mleku, ale ekspertem nie jestem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2754 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Selena no po prostu brak słów, takim to tylko ![]() Dobrze, że stamtąd poszłaś. [1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;44876914]O ![]() ![]() ![]() ![]() On to pewnie stwierdził na swoim przykładzie ![]() To tak jak u mnie ![]() Cytat:
![]() Kukurydziana i Vacuity popieram ![]() ![]() Ja również byłam tak wychowana i uważam, że wyszło mi to na dobre ![]() Agoola super opis porodu ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2755 |
Rozeznanie
|
Moja Droga, krzyżowe to pikuś w porównaniu z imadłem ściskającym macicę.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2756 | |||||||||
Rozeznanie
|
nadrabiam
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
ale mimo to, moja córka pozostanie jedynaczką. narazie ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() te cuda wianki też robiłam, ale stwierdziłam że koniec z tym i trzeba kupić ten wentyl polecony przez iwantyou ![]() tyle, że u mnie te wzdęcia to najprawdopoodobniej wina smoczka ![]() Cytat:
![]() ![]() ja wysyłam męża do pokoju obok z córką jak chce sobie wypocząć np dzisiaj ![]() ![]() Cytat:
![]() chociaż w sumie ja nabiału bardzo mało jem (oprócz masła i jogurtów) i nawet z tego powodu w ciąży obawiałam się o niedobory i piłam specjalną wodę.. Cytat:
![]() ![]() Cytat:
|
|||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#2757 |
Gang Iren
|
A no fakt ![]() Dla mnie te krzyżowe bóle były właśnie najgorsze.
#2758 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() moja rada to spróbuj przetrzymać go an piersi do mleka z drugiej fazy, tego tłustszego, które zaspokaja głód ![]() dlatego śpi po mieszance, bo mleko kobiece jest szybciej przyswajalne i szybciej trwione (jako najdoskonalszy produkt) przez organizm dziecka, dlatego szybciej dziecko robi się głodne ![]() ![]() Cytat:
co do opinii, że karmienie piersią wcale nie jest takie łatwe - zgadzam się! wg mnie wręcz jest cholernie trudne i nudne w dodatku jest mnóstwo mitów i mało fachowej pomocy a same zabobony:/ wśród lekarzy i położnych również. ja już się osłuchałam o cienkim pokarmie, diecie, dokarmianiu, cudownym środku na wszytsko (butelka) itp ![]() moja córka w jeden dzień parę razy robiła zieloną kupę, ale jej przeszło. było to spowodowane podaniem jej mleka z pierwszych dni które miałam zamrożone. było świeże, ale podałam za późno, ponieważ było ono dostosowane do niej w początkowych dniach - było jeszcze żółte. Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2759 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Najgorsze dla mnie jest to oczekiwanie i zastanawianie się jak coś zaboli inaczej, czy to może już to, czy to może jakieś przygotowania? Cytat:
Ja jeszcze nigdy nie miałam bóli krzyżowych (jakichś takich większych), ale intuicja podpowiada mi, że one są straszne... ---------- Dopisano o 01:37 ---------- Poprzedni post napisano o 01:10 ---------- Co do wychowywania dzieci i posiadania rodzeństwa lub bycia jedynakiem to moim zdaniem składa się na to wieeeele różnych spraw. Byłabym daleka od generalizowania. Każdy z nas ma inne doświadczenia, inne pragnienia i inne możliwości. Osobiście uważam, że nie można wartościować - rodzina wielodzietna czy 2+1. Nie lubię jednak, gdy ludzie dorośli mówią czasem, że decydują się na drugie dziecko ze względu na to pierwsze, żeby nie było samo, że dla nie go to robią. Dla mnie to bzdura. Za dziecko odpowiedzialni są dorośli i to ich potrzeba jest zaspakajana, gdy powołują na świat drugie (czy kolejne) dziecko. To oni chcą mieć większą rodzinę, kolejne dziecię - po prostu powołać na świat kolejną istotę. I to jest fajne. Myślę jednak, że mimo tego, iż jesteśmy przywiązani do swojego rodzeństwa to Ci, którzy są najstarsi wyobrażają sobie życie bez niego - zwłaszcza jeśli różnica wieku jest większa ![]() Co do skromnego wychowania i antykonsumpcyjnych wartości to wiadomo, że relacje między ludźmi są najważniejsze, ale nie jest wcale tak łatwo odrzucić na maksa popkulturę i konsumpcję ![]() ![]() Ja wiem tylko, jako macocha nastolatki wychowywanej nieco inaczej niż większość młodzieży, że to wcale nie jest takie proste i nie zawsze dziecko uważa nasze decyzje za właściwe i dobre dla siebie, mimo, iż pozornie się z nami zgadza. Moim zdaniem najważniejsza jest rozmowa / dialog z dzieckiem i tłumaczenie dlaczego podejmujemy takie, a nie inne decyzje - to wbrew pozorom wcale nie jest takie łatwe ![]() Co do zamożności - uważam jednak, że dzisiejsze czasy różnią się od lat 80' czy "dzikich" lat 90' - moim zdaniem trochę jednak tej kasy trzeba mieć, żeby móc fajnie "utorować" życie dzieciom - choćby na zajęcia dodatkowe, wyjazdy, pasje itd. Plus oczywiście kino, teatry, wystawy, książki itd. No i ostatnia sprawa - dzieciom trzeba poświęcać czas - im więcej dzieci, tym mniej czasu dla siebie. Jeśli jest nam z tym dobrze to ok, ale jeśli ktoś jest typem człowieka, który także realizuje się w innych dziedzinach, poza rodziną i standardową pracą to może być już ciężko. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2760 | |
Gang Iren
|
Cytat:
Ja mam porównanie,bo przy Wiki takich bóli nie miałam i faktycznie są straszne.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:12.