|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2671 |
Raczkowanie
|
Dot.: Prokrastynacja, czyli zgubne odkładanie na później... cz.IV
Dzieki za porady dotyczace wspollokatorow. Nie musialam sie jednak uciec do tak drastycznych metod - napisalam na grupie na fb, ze mam tego dosyc i co chwile o to samo jest klotnia i czy ludzie sie moga wziac do roboty. Naczynia zostaly pozmywane. Jak na razie jest spokoj.
Odwiedza mnie wlasnie moj mlodszy brat ![]() Nebula i Di- przesylam pozytywne fluidy ![]() Buziaki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2672 |
Rozeznanie
|
Wlasnie najbardziej uciekajacy czas mnie przeraza. Dzis mam zapieprz i nie mam czasu myslec.
Ellefant, napisalas cos o czym ja sama mysle, byc szczesliwa tu i teraz, jednoczesnie nie rezygnujac z marzen. Ale trudne to gdy wlasnie z nich zrezygnowalam, choc powtarzam sobie, ze zrobilam to bo chce odlozyc kase. Aaaa dlaczego nie moge byc normalna i sie nie przejmowac? Sent from my HTC Wildfire S A510e using Wizaz Forum mobile app
#2673 |
Zadomowienie
|
Grey inną metodą jest chwalenie ludzi za ich prawidłowe postawy :P niemal jak przy wychowywaniu dzieci
![]()
#2674 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() [QUOTE=ellefant;44954717] Trochę się wzięłam na sposób....jestem uparta. W sobotę np. jasno określiłam: ja sprzątam, ty jedziesz wysłać paczkę (oboje to odkładaliśmy). Albo mówię: ja nie wiem, ty zadzwoń, ty dzwonisz i mówisz. Jeśli chodzi o znajomych myślę, że temat się rozwinie jak pójdę do pracy, dzieci do normalnej szkoły. ![]() ![]() [QUOTE] Fajnie, że się "postawiłaś". Chociaż z moim byłym takie rzeczy nie działały. On nie cierpiał jak mu coś kazałam albo oznajmiałam. Musiałam prosić. A prosić się o wszystko to był koszmar. Joanna XL tak, byliśmy prawie 9 lat, ale wiecie, że różnie między nami bywało. Niby nie czuję jakiegoś większego braku, nawet poczułam ulgę. Ale to może tylko dlatego, że wiem że i tak będziemy się widywać, więc go całkowicie nie stracę. Najgorzej jak on już sobie kogoś znajdzie. Tak, wiem, jestem psem ogrodnika. Niestety wczoraj w nocy też zakończyłam jedną znajomość. Nie wiem czy nie postąpiłam zbyt drastycznie, ale co ja poradzę, że ja po prostu nie umiem wybaczać ani chować urazy... Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Przeglądam ofertę wyjazdów na Erasmusa i w sumie nie ma na czym oka zawiesić. Ale postaram się coś wybrać. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#2675 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:43 ---------- Poprzedni post napisano o 15:32 ---------- Cytat:
A w liście 100 mam wszystko, co sprawia, że czuję się nikim ![]()
FILIŻANKA ![]() Kilka filmików dających do myślenia: 1. How to stop screwing yourself over. 2. Bez działania marzenie nie ma sensu. 3. The Neuroanatomical Transformation of the Teenage Brain.(Jill Bolte Taylor) 4. Stroke of insight.(JBT) |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2676 |
Rozeznanie
|
O dziwo dzis mialam calkiem niezly dzien w pracy, mam poczucie, ze zrobilam duzo i produktywnie. Rano sie zalamalam, bo okazalo sie, ze zapomnialam cos tam zrobic, ale co gorsza ja nawet nie pamietam, ze o to zostalam poproszona, choc dziewczyna twierdzi ze na 100%tak. I w takim momencie czuje sie jak , bo rozumiem, ze sama czynnosc zrobienia czegos mogla mi wyleciec z glowy, ale sam fakt tego zrobienia? Przeraza mnie wizja powtorki sprzed roku i staram sie byc uwazna jak moge, ale boje sie, ze nie ogarniam i mi wazne rzeczy umkna.
Jak wasz dzisiejszy dzien? Woman jak tam w pracy? Isza jak Twoj powrot do rzeczywistosci? Patri swietnie, ze zlapalas chwile oddechu. Popatrz na liste 100 nie jak na spis rzeczy, ktorych nie masz, a jak na podpowiedz na czym mozesz sie koncentrowac kazdego dnia. Wybierz 1-2pkt i skoncentruj wszystkie mysli i czynnosci by je osiagnac. Najlepiej te, ktore np kiedys zaczynalas i masz juz pewna wiedze albo takie, ktore nie wymagaja duzego nakladu pracy i sa dostepne albo ktore sa najbardziej atrakcyjne. Kocur uporalas sie z ubezpieczeniem? Change, wiem, ze bardzo Cie rani niewrazliwosc innych ludzi, ale postaraj sie to zlewac. I zauwazylam, ze ludzie rzadko spotykaja sie w entuzjazmie. Ja jak jestem czyms podjarana tez raczej nie znajduje kompana. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 17:50 ---------- Poprzedni post napisano o 17:42 ---------- Nad ranem przyszla mi do glowy fajna obserwacja, o ktorej wiedzialam, ale nie umialam przelozyc na zycie. Otoz jest teoria, ze zachowanie czlowieka jest spojne i te same aspekty przejawiaja sie w roznych czynnosciach. Czyli ja np mam tendencje do zaczynania czytania ksiazki, po czym zainteresuje mnie inna i ja rzucam niekonczac. I to sie moze przejawiac w moim chaotycznym podejsciu do zycia, wahaniach i zmianach zdania. Z Tego wniosek, ze moze jakbym wyrobila nawyk konczenia rozpoczetej ksiazki, czulabym sie bardziej stabilna w zyciu. Od malej zmiany do duzej Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#2677 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Tak jak to, że masz Julkę (nigdy nie zostaniesz sama, może za kilkanaście lat stanie się Twoją najlepszą przyjaciółką, a jak założy rodzinę i będzie miała dzieci to będzie to Twoja duża rodzina ![]() I jest mnóstwo takich rzeczy z powodu których warto rano wstać i uśmiechnąć się do siebie ![]() Patri, doceń to co masz w życiu i ciesz się tym ![]() Nie trać życia na zamartwianiu się rzeczami, które są tylko w Twojej głowie ![]() Cytat:
![]() U mnie dziś ok (pracowałam tylko przepisowe 9 h wow ![]() Jestem chyba wredną osobą z natury ![]() Jak mi baba przynosi jakieś dokumenty o 16:55 (a pracuję niby do 17:00) i muszę je jeszcze przygotować na następny dzień to mam ochotę powiedzieć jej "WON" ![]() Z reguły nie mówię nic chamskiego, ale myślę że ton mojego głosu każe jej szybko uciekać z biura ![]() ![]() Cytat:
Pewnie czujesz się teraz spokojniejsza i bardziej panujesz nad swoim życiem? Pewnie łatwiej będzie Ci z dystansem spojrzeć na ten związek za kilka miesięcy, rok czasu. Mam nadzieję, że sprawy sercowe ułożą się pomyślnie i spotkasz osobę bardziej Ci odpowiadającą niż były TŻ. Trzymaj się ![]() |
|||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2678 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jeju tęsknie za tym ![]() ![]() Także polecam listy Zaś obserwacja w stylu, że zmiana pewnego nawyku wywoła efekt kuli śniegowej jest moim zdaniem mega słuszna, ja to widze po sobie, wprowadziłam nawyk modlitwy, nawet nie wpisuje tego w listy do zrobienia, bo to po niecałym miesiacu tak jakbym pisała w liście, że musze umyć zęby. Stałam się też cierpliwsza dzięki temu, łatwiej jest mi się skupić na książkach, odpisywaniu na posty itd... Naprawdę warto spróbować ![]() Trzeba pamiętać (genialny jest ten Brian Tracy jak dostanę pracę to chyba każdej z was kupię na urodziny, bo traktuje go jak biblię) że człowiek rodzi się jako tabula rasa i tak naprawdę można się zmienić, nie muszę być do końca życia nieogarniętą i niesamodzielną change jeśli tylko włoże w to trochę wysiłku... Co do list ![]() Najgorsze w mojej sprawie jest to, że włącza mi się taka głupia reakcja na granicy focha "jak tak to mam was tam gdzie plecy tracą swą szlachetną nazwę" i zamiast przyjąć ludzi takimi jacy są, to wymagam od nich bycia fajnymi zawsze i takimi jakich sobie wyobraziłam. Wtedy też zaczynam się dobrze czuć tylko w towarzystwie rodziny i zwierzaków, a nie po to wyłaże z tej jaskini, żeby znowu do niej włazić, nie mniej jednak znalezienie kogoś komu by na mnie zależało tak naprawdę, czy kogoś w stylu bratniej duszy wydaje mi się niemożliwe. Znajoma od kotów z samego rana zauważyła, że zamroziłam fejsa.. ale też od razu mam myśl, że tylko dlatego że w przyszłym tygodniu mam niańczyć jej zwierzaki... A tak naprawdę to też z mojej strony jest ciągła zaczepka i zainteresowanie, a jak nam się zdarzyła rozmowa, w której aktywnie uczestniczyła okazało się, że czekała na faceta, jak się pojawił znowu było pobłażliwe traktowanie... Nie mówie o naszym spotkaniu, ale ostatnio mam wręcz jakiś przesyt ludźmi i problemami innych, dzisiaj wracając patrzylam się w chodnik,żeby przypadkiem znowu nie poderwać jakiejś staruszki. Już mam dwie obce babcie do ogarniania , to w jakims sensie jest moja inicjatywa, na dodatek wydzwania do mnie pan z pracy co już jest dla mnie kłopotliwe, ale nie da się go za bardzo unikać, bo siedzi na recepcji i jest inwalidą (trochę jak Tygrys z murzinami) ![]() Widać praca z dziećmi w śpiączce jest też u mnie podświadomą ucieczką od takich sytuacji... ![]() a moje motto na dziś to "against all odds" ![]() ---------- Dopisano o 18:53 ---------- Poprzedni post napisano o 18:41 ---------- Cytat:
Tak apropo Tego co napisałaś o pracy ![]() ![]() ![]() Ja takich akcji "mord w oczach" to miałam pełno, a ludzie chyba odbierają mnie jako ogólnie spokojną osobę ![]() ![]() Zgadzam się z tym co napisałaś o Patri. Przede wszystkim jestescie wszyscy zdrowi!! to jest ogromna nieoceniona doza szczęścia na codzień, o której nie można zapominać...
“Happiness is when what you think, what you say, and what you do are in harmony.” ― Mahatma Gandhi I) 10 kg ![]() II) 10 kg ![]() Edytowane przez change Czas edycji: 2014-02-06 o 17:58 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2679 |
Raczkowanie
|
Change, myślę że Twoim problemem jest to, że jesteś zbyt dobrym człowiekiem. Zawsze chcesz być dla kogoś miła, dobra, dać z siebie więcej. Ale ludzie, których opisujesz nie są tego warci. Co gorsza, w pewnym sensie Ty dajesz im się tak traktować (!) Właśnie takim swoim zachowaniem i przyzwoleniem, że inni mogą Ciebie olewać, czy nie uszanować Twoich uczuć.
Dziewczyno, tupnij w końcu nogą! Po co Ci tacy znajomi?! Jakaś laska olewa Cię, a Ty jej zwierzaczków pilnujesz. Miej więcej "szacunku" do siebie, tzn. doceń siebie oraz swój czas. Jak koleżanka tego typu odezwie się to Ciebie następnym razem to olej ją, powiedz że nie masz czasu rozmawiać, bo jesteś zajęta. Nie przypilnujesz jej zwierzaków, bo masz plany na ten tydzień. Po prostu odmawiaj. Nie zabiegaj o nikogo przesadnie. Jest mała garstka ludzi, którzy docenią Twoje starania i dobre serce. Naprawdę lepiej kupić piwo i samej obejrzeć film w piątkowy wieczór niż zabiegać o kogoś, kto nie jest tego wart. Spróbuj na siłę olewać innych, zobaczysz że zaczną bardziej doceniać Ciebie oraz szanować Twój czas. Edytowane przez WomenInTheMirror Czas edycji: 2014-02-06 o 19:37 |
![]() ![]() |
![]() |
#2680 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z rzeczy, które czuję, wybieram pisanie, a ostatnio rozkręcam nowy blog. O dzieciach, dziecku, przygodzie z rodzicielstwem - czasem mocno skomplikowanym. Tak o, bo mam chęć, bo mam wenę.
FILIŻANKA ![]() Kilka filmików dających do myślenia: 1. How to stop screwing yourself over. 2. Bez działania marzenie nie ma sensu. 3. The Neuroanatomical Transformation of the Teenage Brain.(Jill Bolte Taylor) 4. Stroke of insight.(JBT) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2681 |
Rozeznanie
|
Troche mi sie klocki w glowie poukladaly. Przede wszystkim problem polega na tym, ze fiksuje sie na brakach, a nie mozliwosciach.
Przeciez te moje znienawidzone studia mogly stac sie najpieknieszym doswiadczeniem, gdybym skoncentrowala sie na tym co moge, a nie na tym czego nie moge. Moglam wyjechac na erazmusa, nauczyc sie plywac, nauczyc jezyka, udzielac sie w kolach itd. I tego tez probowalam, ale bylam tak zafiksowana na negatywnym mysleniu, ze po prostu nie moglam przyjac nic pozytywnego. I teraz mam podobnie, koncentruje sie na brakach zamiast popatrzec szerzej i skoncetrowac na plusach. Ciezkie to dla mnie, bo narzekanie mam nijako we krwi. I teraz musze wykonac robote i spojrzec na wszystko z innej perspektywy. Latwo winic warunki zewnetrze, ale skoro sytuacja sie powtarza to znaczy, ze problem tkwi jednak we mnie. Dzieki Change za rade. I Tak duzo zapisuje, ale zaczne wiecej ![]() Sent from my HTC Wildfire S A510e using Wiza z Forum mobile app
#2682 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedyś ja byłam taka, że miałam czas dla wszystkich, a sama żebrałam o towarzystwo. Gdy zaczęłam nie mieć czasu dla innych, nagle okazało się, że mam znajomych, którzy zabiegają o mój czas. I naprawdę byłam w szoku, że tacy ludzie istnieją. ---------- Dopisano o 21:53 ---------- Poprzedni post napisano o 21:51 ---------- Cytat:
![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
#2683 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2684 | ||
Zakorzenienie
|
Inga - bliskie jest mi Twoje zwątpienie, ponieważ mam je w każdej pracy, która nie jest "tą pracą"...czyli w każdej dotychczas
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Tak a propos uważności...zawiozłam jednego dnia dokumenty do ubezpieczenia, pani nie miała czasu na nie spojrzeć. Dzwoni do mnie dziś rano (budząc mnie) czy mogę przyjechać, bo zapomniałam się podpisać na drugiej stronie ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Change, ja też mam kilka takich koleżanek, które wyrażały wielkie zainteresowanie moją osobą tylko i wyłącznie wtedy, kiedy nie miały faceta, bo wtedy najwyraźniej czuły się samotne i łaknęły towarzystwa kogokolwiek. A ja nie chcę być kimkolwiek ![]() ![]() ![]() I powiem Ci, że w ten sposób nie mam kontaktu z dwoma, kiedyśwręcz przyjaciółkami...jedna przestała odzywać się do kogokolwiek ze starych znajomych, druga olała mnie kilkukrotnie i znudziło mi się namawianie...nie odzywa się już długi, długi czas, a mieszka niemal obok mnie. Częściej spotykam jej rodziców i z nimi rozmawiam, niż z nią ![]() ![]()
![]() |
#2685 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja w ogóle ostatnio preferuje spotkania w małym gronie ew. zapraszam sporo osób(no 6-8) z nadzieją że choć 2-3 sie zjawią , ale odpuszczam sobie dopominanie się o feedback i martwienie się zawczasu .... W efekcie mój mały sylwester skończył się na 15 osobach - bo nagle wszyscy przyszli- pierwszy raz w historii - i choć raz dobrze że zawsze przygotuję za duzo żarcia ![]() A kiedys strasznie mnie irytowało że na konkretną propozycję ludzie nie potrafią się określić/nie chce im się napisać/zapominają napisać itd... Może dotarło do mnie że czasem sama nie wiem czy będę miała ochotę wynurzyć sie z jaskini ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() A co do samopoczucia - życzę poprawy nastroju ![]() Cytat:
![]() ![]() [QUOTE=zywieczdroj;4501482 3]Do Łodzi!!! ![]() [QUOTE=ellefant;44954717] Trochę się wzięłam na sposób....jestem uparta. W sobotę np. jasno określiłam: ja sprzątam, ty jedziesz wysłać paczkę (oboje to odkładaliśmy). Albo mówię: ja nie wiem, ty zadzwoń, ty dzwonisz i mówisz. Jeśli chodzi o znajomych myślę, że temat się rozwinie jak pójdę do pracy, dzieci do normalnej szkoły. ![]() ![]() Cytat:
![]() Co do proszenia/wymagania/rozkazywania w związku -ja prosić nie muszę i choć okraszam żądania słowem "proszę" to raczej są to rozkazy... Za to staram sie pamiętać o docenianiu i dziękowaniu - nawet za bzdury w stylu wbity haczyk (czyli wychowuję jak to ktoś wspomniał wyżej)... Problemem jest że o wszystkim muszę przypominać milion razy - najlepsze efekty są jak stanę nad mężem i palcem pokaże co ma zrobić i będe stała aż to zrobi ... Problem nie jest przy sprawach domowych -ale np zapominanie o opłatach/przelewach nieraz się zemsciło ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Działam, wczoraj czytałam nawet do pracy, reszty nie zaniedbuję (choć po raz pierwszy od lat zupełnie zapomniełam o imieninach brata ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Joanna XL Czas edycji: 2014-02-07 o 07:03 |
|||||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2686 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#2687 |
Zadomowienie
|
Witajcie
patri-super pomysł z blogiem chwile Ci nie uciekna.wspomnienia zostaną zapisane ![]() I można miec dystans do mijajacego czasu....pizmowe party super pomysł ![]() pewnie będe podgladąc i szukac pomysłów i inspiracji ...podział polityczny mnie powalił ![]()
#2688 |
Wtajemniczenie
|
Witajcie,
można dołączyć? Chciałabym móc nie dołączać do takiego wątku, ale w grupie pewnie będzie raźniej... Niestety, jestem z tych które potrafią odkładać ważne rzeczy na później, tak że potem wszystko się wali na łeb na szyję. Tak już zawaliłam kilka lat swego życia, zwykłe drobnostki też mnie gubią...
#2689 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:49 ---------- Poprzedni post napisano o 10:48 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2690 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Patri - nie zauważyłam Twojego bloga dzieciowego! Super ekstra! ![]() ![]()
![]() |
#2691 |
Zakorzenienie
|
Patri, blog jest rewelacyjny!!!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
#2692 |
Raczkowanie
|
Tak, właśnie odwiedziłam
![]() Świetne połączenie tematyki dzieciowej z własnymi wspomnieniami i doświadczeniami ![]() ![]() Kibicuję i trzymam kciuki ![]()
#2693 |
Raczkowanie
|
Patri, w ramach prokrastynowania wlazłam na Twój blog i przeczytałam notki
![]() ![]()
#2694 |
Raczkowanie
|
Padłam
![]() Szperam w necie, szukam inspiracji, wymyślam nazwę bloga, "senere" - w języku norweskim oznacza "później", wchodzę na: http://www.senere.blogspot.no/ i co widzę? ![]()
#2695 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Dziękuję Dziewczyny za miłe słowa o blogu dzieciowym ![]() ![]() Bardzo dziękuję. ![]() Córcię urodziłam 7 lat temu. ![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#2696 |
Wtajemniczenie
|
Jaki tort, jaki tort ?
![]()
#2697 |
Raczkowanie
|
Mój starszy syn skończy w niedzielę 7 lat
![]()
#2698 |
Raczkowanie
|
Tego samego dnia?????
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2699 |
Rozeznanie
|
Patri Twój blog jest super
![]() Podziwiam Cię jako mamę, sama bym chciała taką mieć albo taką być ![]()
#2700 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale czad! Mnie tez pieczenie przeraża, boję się, że się tort nie uda. Stwierdziłam, że i tak wtedy nawalę kajmaku i bitej śmietany i tyle. ![]() ---------- Dopisano o 00:35 ---------- Poprzedni post napisano o 00:35 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 00:36 ---------- Poprzedni post napisano o 00:35 ---------- mam nadzieję, że biszkoptowy, śmietanowy, kajmakowy i zjadliwy ![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:31.