|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3181 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Były mierzenia, wiesiołki, teraz każda zazdrości fasolki-mamusie po staraniach
Cytat:
za wizytę śliczne mają być te ciuszki Cytat:
Cytat:
Teraz podawaj dane na pierwszą stronę ![]() A ja jestem przeziębiona a jutro mam ostatni egzamin :/ może brat mnie zawiezie. Wiedziałam, że mnie dopadnie przeziębienie bo już brat i ojciec się zarazili a teraz ja i mama został jeszcze mąż...
|
|||
|
|
|
#3182 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Były mierzenia, wiesiołki, teraz każda zazdrości fasolki-mamusie po staraniach
Cytat:
no to kuruj się Kochana przeziębienie w ciąży to masakra i za egzamin
|
|
#3183 | ||
|
Zadomowienie
|
God, jeszcze raz ogromne
za udaną wizytę. Śliczny maluszek ![]() Cytat:
Cytat:
Ja przy córci nie kupowałam laktatora i w ogóle go nie potrzebowałam. Na początku miałam mało tego pokarmu i taki lichy, ale często przystawiałam córcię do piersi i produkcja ruszyła No to zdrówka życzę
|
|
#3184 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Maluch już duży, 1,5 cm, wow ![]() Co do badań dodatkowych to ja miałam robione z tych tylko TOXO, teraz dopiero ginka zleciła mi HBS i HIV Lekarz wydaje się miły, ale z tym farbowaniem włosów to mnie trochę rozśmieszyło ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#3185 |
|
Zakorzenienie
|
dzięki za odp... no tak właśnie mi się wydawało że jedni lekarze to robią w standardzie a inni każą iść gdzieś indziej i płacić. I co za kurde różnica to ja nie wiem widzę że niektóre moje nawiedzone koleżanki uważają że jak ktoś nie pójdzie za coś jeszcze dodatkowo nie zapłaci to ma gorzej
|
#3186 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
za egzamin
|
||
|
|
|
#3187 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dziękuje
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ja miałam robione na różyczkę, toxo, TSH, HIV, morfologia, glukoza na czczo, mocz i chyba tyle. Dziękuje egzamin w sumie to formalność bo sam wykładowca idzie nam na rękę bo to przedmiot dodatkowy. Ale sam fakt, że muszę jechać 45 km w takim stanie ![]() Cytat:
mam to same badanie co inne osoby, które idą dodatkowo i wydaja kasę także nie przejmuj się tym co mówią inne osoby ![]() Maja dała nam pokaz teraz ją wycałował i nie długo leci do pracy
|
|||
|
|
|
#3188 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
woow ale fajnie mój mąż ma bojowe zadanie od 20 tygodnia czytać Maleństwu bajki na dobranoc ![]() denerwuje mnie tylko przykładaniem ucha do brzucha że może uszłyszy serce dziecka i nie dociera że nie usłyszy czasami taki totalny osioł z niego
|
|
#3189 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie martw się czytałam na innym wątku, że nie jeden przyszły tatuś tak robi Kiciu a zamówiłaś z bebilonu płytę z kołysankami instrumentalnymi ? jeżeli nie to zamów koniecznie !! codziennie do spania puszczamy a mała przestaje kopać kiedyś puściłam w ciągu dnia akurat była aktywna....po chwili cisza a jak już skończyła się płyta znowu zaczeła kopać
|
|
|
|
|
#3190 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tzn wypełniłam tam kwestionariusz i zamówiłam tam jakiś upominek ale do tej pory nic nie dotarło więc czekam
|
|
#3191 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja dostałam takie 2 paczki chyba coś w systemie im się pomieszało ale to nic w razie gdyby ta się zużyła to będzie druga
|
|
|
|
|
#3192 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3193 |
|
Zakorzenienie
|
Jakoś tak ponad miesiąc
|
|
|
|
#3194 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
więc kolejny zakup z głowy oddała mi tez wkładki laktacyjne co jej zostały i ma mi dać takie nakładki sylikonowe na sutki bo ona ich nie używała więc grosz do grosza ![]() Cytat:
pod koc herbatka z miodem i cytryną. Na noc mleko z miodem czosnkiem i masłem i heja.Cytat:
Ja też dostałam ta płytę ale jeszcze nie słuchałam muszę ją znaleźć.
|
|
#3195 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czyli jeszcze prawie 2 msc muszę poczekać bo mój gin ma takie usg że nawet ja jeszcze nie słyszałam dopiero po 20 tyg może włączyć
|
|
#3196 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#3197 |
|
Zakorzenienie
|
Beata tylko też trzeba znaleźć dobry sklep w którym pozwolą na złożenie tam gdzie ja ostatnio oglądałam nie było takiej możliwości
|
#3198 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Hej
Strasznie was przepraszam, ze dopiero teraz bede zdawac relacje ze szkoly rodzenia, ale zajecia skonczyly sie po 20, potem pojechalismy jeszcze na zakupy, wiec wrocilismy byla 22, zanim zjedlismy kolacje byla 23, a ja bylam tak padnieta, ze nawet nie wiem kiedy usnelam... Dzisiaj za to jestem na nogach od 7 i dopiero przed momentem sobie usiadlam. Ale wracajac do zajec ![]() Powiem, ze jestem bardzo zadowolona, na poczatku byla oczywiscie kwestia czysto formalna, trzeba bylo wypisac deklaracje nfz co do poloznej, ze wzgledu na to, ze podczas zajec jestemy pod opieka innej poloznej niz w przychodni. Trzeba bylo tez wypisac kilka kartek informacyjnych co do przebiegu ciazy... Co do zajec byly tez typowo organizacyjne, na samym poczatku kobitka mowila nam o masazu krocza, a mianowicie jakich olejkow do niego uzyc, najwygodniejsze pozycje do niego, a wymienila dwie: - klek na jednym kolanie z druga noga lekko odwiedzono i oparta stopa o podloge; - pozycja stojaca z noga oparta np o krzeslo ( gdy bardzo boli kregoslup i nie mozemy dluzej kucac ) Mowila, tez ze masaz tez ze wzgledu na to, iz ma ulatwic porod ( bo wowczas po nim pochwa jest bardziej elastyczna) nalezy wykonywac, go od 34 tc, a wykonywac go systematycznie 4-5 razy w tygodniu Sam masaz polega na wprowadzeniu czubka palca do pochwy i lekkim rozciaganiu ku dole ( w kierunku odbytu) , az poczuje sie lekkie szczypanie. Na poczatku uzywa sie jednego palca, po kilku dniach dwoch, az dojdziemy do 4 do tego cwiczyc miesie Kegla 100 razy 4 do 5 razy w tygodniu ![]() Moj tz ucieszyl sie jak uslyszla, ze do masazu mozna zatrudnic partnera hehe ![]() Potem przeszla do drobnych porad dotyczacych dolegliwosci ciazowych na tym etapie, miedzy innymi jak radzic sobie z: 1.Zgaga : zucie migdalow; imbir- napar, ciasteczka czy tez dodawany do potraw, oraz siemie lniane (wypic najlepiej na noc) 2. Bol krzyza: tu podala kilka sposobow, ale zapamietalam ten iz napezly polozyc sie i trzymac nogi wyzej ![]() 3. Zaparcia: sliwki suszone, blonnik, zielona herbata, kefir, mleko z dodatkiem masla, szklanka letniej wody nad czczo, oraz w razie gdy nic nie pomaga wtedy czopki glicerynowe(ale nie za czesto, aby nie przyzwyczajac jelit) Mowila tez o obrzekach nog, hemoroidach itp, itd ![]() Mowila rowniez jak radzic sobie z przeziebieniem, katarem, kaszlem, goraczka czy bolem gardla... Bylo tez o kompletowaniu torby do porody ( nie bede opisywac wszystkiego, bo zajeloby to z godzinke hehe ) Wspominala o banku komorek macierzystych z krwi pepowinowej Oraz na koniec rozdala nam kartki,aby zapisywac sobie ruchu maluszka zaczynac od godziny 9 i jesli do godziny 12 doliczymy sie 10 pelnych ruchow, czyli jak ona to mowila zgiecie np nozki do jej wyprostowania, wowczas mozemy przestawac liczyc jesli do 12 nie doliczymy sie tych 10 ruchow nic sie nie dzieje, wowczas liczymy dalej i tak do godziny 21 ![]() Wazne aby pomiedzy godzina 9 a 21 doliczyc sie tych 10 ruchow ![]() Mowila rowniez, ze jesli dziecko jest malo ruchliwe w dzien to nic sie nie dzieje, jezeli zaczyna rozrabiac wieczorem po 21 kiedy np juz sie polozymy ![]() Bylo o joge w ciazy, jakie mozemy wykonywac cwiczenia (np. pozycja krawca, rozluznianie miednicy, przysiady, koci grzbiet, wzmacnianie dna miednicy ) oraz jak je wykonywac ![]() Na koniec oczywiscie mozna bylo zadac jej swoje wlasnie, nurtujace nas pytania, w koncu jako polozna spokojnie mogla na nie odpowiedziec Nie wiem czy wszystko zapamietalam, ale na pewno nie, bo na prawde wiele cennych informacji przekazala nam wiec moge z czystym sumieniem powiedziec, ze jestem zadowolona, mimo iz byly to pierwsze zajecia, ktore byly czysto teoretyczne Nie, polecila mi meridol, a dentoseptem mozna plukac w ciazy? Cytat:
![]() Cytat:
Oj kuruj sie kochana i za egzamin ![]() God sliczna ta Twoja dzidzia, i juz sporawa gratulacje ![]()
|
|
|
#3199 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#3200 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a mowila jeszcze, ze jak nie czujemy np ruchow do 12, to zeby od razu nie leciec do lekarza, tylko zjesc cos slodkiego, np. cukierka, batonika czy nawet lyzke miodu i po jakims czasie powinno sie dzieciatko poruszyc ![]() albo np tatus dzidziusia niech potrzyma ok 5 minut reke na brzuszku u nas, po tym czasie dzidzia powinna kopnac w to miejscce, poniewaz bedzie ono przyciemnione i cieplutkie
|
|
|
#3201 |
|
Raczkowanie
|
zalamana - super relacja, fajna sprawa z tą szkołą
Ja już po wizycie, wszystko w porządku, chociaż usg jakoś tak na szybko zrobił - powiedział że nie będzie budzić dzieciaczka bo sobie smacznie drzemał. Potwierdził, że będzie chłopczyk chociaż mały zakrywał najpierw rączką między nóżkami Zbadał też szyjkę i na razie wszystko w normie.Pytałam o kwas foliowy więc mówił, żeby już odstawić a w zamian brać witaminki. Mąż był ze mną cały czas. W czasie badania na samolocie po prostu lekarz poprosił, żeby sobie stanął za parawanem a na usg to już normalnie siedział. I w sumie tyle Następna wizyta 7 marca i to już ma być usg połówkowe (zubi jeśli mogłabyś mi zmienić też nick na liście wizyt bo mnie ciut odmłodziłaś ) - akurat początek 20. tygodnia będzie.Acha i mówił lekarz, że filmik z 3d poleca tak koło 24. tygodnia nagrać że wtedy najlepiej widać. |
|
|
|
#3202 | |
|
Zakorzenienie
|
God gratuluję wizyty, fajnie, że doktor daje tyle wyczerpujących wyjaśnień i odpowiedzi, grunt to dobry kontakt
![]() Cytat:
Załamana fajnie, że jesteś zadowolona z lekcji, obyś wyniosła z nich jak najwięcej wiedzy I pisz nam tutaj relacje, chętnie będziemy czytały dalej ![]() Krusia super, gratuluję zdrowego chłopczyka!! ![]() Ja się pochwalę, że zrobiłam dziś wyprawkę kosmetykową z rossmana i do tego w biedronce obkupiłam się na promocji w ponad 200 pieluch na początek (2 paczki newborn i 2 mega paki dwójek ). Moim zdaniem warto zacząć kompletować wyprawkę wcześniej a potem na spokojnie leżeć do góry brzuchem
|
|
#3203 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U mojej siostry farbowanie włosów się sprawdziło, może to śmieszne ale siostra w ciąży malowała włosy i raz się zaplamiła dość na czole a młody ma teraz plamę w tym miejscu Farby to sama chemia więc ja bym i tak nie ryzykowała ![]() ---------- Dopisano o 20:14 ---------- Poprzedni post napisano o 20:12 ---------- Cytat:
Natalia, 24 lata, OM 12.12.2013, termin porodu 24.09.2014 wg USG
|
|
|
#3204 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a mi każdy mówi żeby nie robić zapasów pieluch kosmetyków i chusteczek ![]() i już nie wiem kogo słuchać
|
|
#3205 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale co do pieluch to wolę skupować, nauczyłam się po Filipie, że pieluch na początek nigdy mało
|
|
#3206 |
|
Zakorzenienie
|
Mam takie pytanie do Was. Do mojego gina na NFZ się ciężko dostać to już Wam pisałam ale jakbym np zapisała się do kogoś innego i poprosiła o wypisanie badań tych potrzebnych w ciąży to muszą mi wypisać chyba prawda?
Gin mi mówił, że z kartą ciąży mogę wszędzie pójść i mają obowiązek mi wypisać.
|
|
#3207 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oszaleć można ![]() ![]() Cytat:
|
|
#3208 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Robiłaś już wcześniej tokso, hbs czy hcv, że teraz Ci ich nie każe robić obowiązkowo?Cytat:
|
|
#3209 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
super że wizyta udana gratuluję synka
|
|
#3210 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja robiłam i co z tego jak kazał powtórzyć bo wyszły oba ujemne pewnie jakbym przechodziła toxo to bym nie musiała robić a tak kazał mi powtórzyć ze względu na to że mogłam być teraz zakażona już będąc w ciaży a poprzednie badanie było z maja. I jeszcze raz będę robić
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:39.

za wizytę
śliczne mają być te ciuszki 

a jutro mam ostatni egzamin :/ może brat mnie zawiezie. Wiedziałam, że mnie dopadnie przeziębienie bo już brat i ojciec się zarazili a teraz ja i mama został jeszcze mąż...

za udaną wizytę. Śliczny maluszek
więc chciałam zapytać dziewczyn które takowe miały oddzielnie za dodatkową opłatą itp co Wam lekarze na tym oddzielnym usg badali. Bo u mnie normalnie na usg zmierzył przezierność, zmierzył dzieciątko, kości nosowe, obejrzał mózg żołądek serduszko rączki nóżki. I cały czas zastanawiam się co takiego jest w tych usg prenatalnych innego? Jak dla mnie to usg co miałam było prenatalne tylko nie płaciłam za nie dodatkowo
także nie przejmuj się tym co mówią inne osoby 

i nie dociera że nie usłyszy czasami taki totalny osioł z niego

18.08.2010 - zaręczyny
Natalia, 24 lata, OM 12.12.2013, termin porodu 24.09.2014