|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1261 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.5. świętujemy Roczek.
Nie zawstydzajcie mnie... ![]() I dobranoc
|
#1262 |
|
Zakorzenienie
|
Achna ja tam kawy w ogóle nie pijam ani przed ciążą, ani w ciąży, ani też po ciąży
Despa dla Emilki za pierwsze kroczki ![]() Moderna dobrze że nic się nie stało Marcelkowi, u nas Anielka się czasem jeszcze zapomina i tak właśnie dziś było klęczy klęczy i tak się zafascynowała własną opaską że się zapomniała i do tyłu głową o podłogę dobrze że rybki w akwarium w 20 sekund ją rozśmieszają
|
|
|
|
#1263 |
|
Zakorzenienie
|
no ale jakby tak teściową oszczedzic ??? a po co ?
![]() ja bym dawała mm tak właśnie . ja w sumie do teraz starszakom podaje do sniadania kubek mleka i do kolacji .....
|
#1264 |
|
Zakorzenienie
|
Tasia w moim bliskim otoczeniu dzieciaczki z 19 i 25 kwietnia - chłopcy - piją tylko na noc mm a rano i w ciągu dnia jak się dopominają dostają zwykłe z kartonika, kaszki typu manna, budynie wszytsko na mleku zwykłym 1,5 - 2 procentowym.
---------- Dopisano o 22:52 ---------- Poprzedni post napisano o 22:50 ---------- ... zmieniłam dziś kolor włosów pod wpłwyem chwili a miałam iść zrobić odrostu a kolor nie wiem jaki tż stwierdził ze brązowy |
|
|
|
#1265 |
|
Zadomowienie
|
cathlyn już jest- zdjęcia wpisowego nie ma
trolla- zapraszamy do klubu i jw
|
|
|
|
#1266 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
za stopki ...- co do deszczu nawet mi nie gadaj :/ nie chcialabys widziec norweskiego dzis jak ze szkoly wracalam, najlepsze w tym to ze po godzinie Swiecilo Slonce Cytat:
BoBie - tak to jest jak sie czyta w busie, i jest sie zaspanym :P Cytat:
![]() za spiewanie Cytat:
taaaa i znowu nie do konca dzis ale za to wybabelkowalam sie - we koncu podlaczyli babelki do wanny dobranoc |
||||
|
|
|
#1267 |
|
Zakorzenienie
|
nie jestem lekarzem . sa teorie ze najlepiej podawac mm do 2 nawet do 3 a nawet do 4 r.z.( ja tak podawałam). wiadomo teorie się zmianiają tak jak zalecenia odnośnie kp kiedyś krótko się karmiło teraz długo najlepiej. podobnie z glutenem . Czytałam ze krowie mleko ma za dużo białka dla niemowlaka .ale zawsze się znajdą ludzie których to nie zniechęci to będą dawac nawet przed ukończeniem 1 r.z.
tak jak niektórzy karmią bigosami niemowlaki ![]() ciekawy atr. jest tu http://butelkowy.blox.pl/2010/03/Do-...zmieniaja.html a jeszcze ciekawszy tu https://mamotoja.pl/kiedy-przestac-k...8919,r1p1.html mąz mi kazał napisac : " ze mam natychmiast isc do łozka " dobranoc .
|
#1268 | ||
|
Rozeznanie
|
Witam i nadrabiam pomału
L. poszła spać o 18.30. Ja pomału sprzątnęłam, zjadłam, a ona wstała. Poszła spać 30 min temu.... Znowu jej się zmienia to spanie, nie nadążam ![]() Ja w sumie tak, gorzej z Lilą, bo ostatnio jej się nie podoba. Ale nie, że MT, w ogóle chusta, noszenie jej się nie podoba, bo z przodu, Z tyłu nie noszę, bo w kombinezonie nie dam rady jej na plecy zarzucić, za bardzo się denerwuje, za ciepło jej. Z przodu jest ubrana jak po domu, wrzucam ją w MT i nakładam kurtkę dla dwojga i jest cieplutko. Tylko nie zawsze da radę ją tak zamotać, więc wychodzę w MT na krótkie wyjscie do sklepu - żeby wózka nie znosić. Mam nadzieję, że wiosną zacznę na plecach, jak już będzie mniej ciuchów do nakładania, oby jej podpasowało ![]() Cytat:
2. Teraz już rzadko jej się zdarza - w sensie upadek. Bo upadek na pupę to nie jest upadek, ale kontrolowany powrót na ziemię w jej wykonaniu ![]() Jak jej się zdarzy stracić równowagę, to robi półobrót, upada na bok od nóg wzywż i dopiero głowa, więc główka z małęj wysokości uderza - na ogół nawet nie płacze wtedy 3. Cytat:
![]() Melduję się. L. się znowu obudziłą na jedzenie, więc nadrobię Was póki je
|
|
|
#1269 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oliwka - fota! fota! a jak się czujesz w tym? tak właśnie chciałaś?
|
|
#1270 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Już nadrobiłam, więc się zabieram za rozkminianie jak się tam foty wrzuca.
|
|
|
#1271 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wg mnie: za dużo owoców. przy 5 posiłkach porcje muszą być spore, więc na deser i do kaszy rano może być za dużo. nie wiem czy samą kaszą na wodzie będzie się najadał tyle, żeby przetrwać całą noc. jak dla mnie za mało nabiału. jeśli chcesz jednak dawać mm to zamiast któregoś posiłku. nie wiem, czy Ci to pomoże, ale napiszę Ci jadłospis mojego J: -200ml mm -kasza na mm lub mleczna z odrobiną owoców/soku lub bez dodatków, ponad 200ml na pewno, tak do 250. -zupa z mięsem (ok 250ml) lub słoiczek mięsny/rybny -słoiczek nabiałowy: twarożek/jogurt z owocami lub owoce z kaszką na wodzie/kleikiem -240ml mm ---------- Dopisano o 23:18 ---------- Poprzedni post napisano o 23:15 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#1272 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Alescie naprodukowały
laboga: przeleciałam po łebkach, współczuje upadków i kontuzji.... I co plebsową dyskusje rozpętałam-laski przeciez to wszystko z przymrózeniem oka, a czy wazne czy h&M,zary, pepco "tani armani"? Wazne, żeby pod kolor![]() dobra czytam i ide spac, bo jutro cały dzien poza domem: 8-14.30 praca, 16.00 zebranie z rodzicami 18.00 szkolenie...a tz na nocke idzie...Niech moc bedzie z nami...Cytat:
Cytat:
ja patologia i plebs, a zarazem elita, bo kosmetyki z biedry, wózek za 100zł, ale mam fotelik maxi-cosi, co podnosi mnie w rankingah. prawda? żartuje oczywiscie, dobra zmęczenie się daje we znaki....Pani uwielbiam Twoje komentarze i 3mam kciiuki za decyzję!Cytat:
Cytat:
Znsz mnie chyba i wiesz, ze nie napisałam tego, zeby biadolic nad swoim losem, lub zazdrościc komus. Zreszta tak źle jeszcze z nami nie ejst Nikomu do portfela nie zaglądam, tak tylko napisałam, bo mi się jakos w oczy rzuciły takie "burżujskie" produkty;p zaraz znowu po łbie dostane za okreslenie![]() Już nie komentuje nic;p i nie uwazam, zeby ktos sie musiał ograniczac.Po to forum, zeby pisać o wszystkim, róznych produktach, preferencjach i cenach. I oczywiście, że czasem bardziej zaoszczedzimy kupując jedną porzadna rzecz niz kilka słabych itp. Mam nadzieje, że nikogo nie uraziłam swoim postem- zreszta chyba zauwazyłyście, ze był napisany z przymrózeniem oka? Nic to ide spac! Peace and lovePoczucie winy?Z jakiego powodu?Mycie się w jeleniu zwalnia CIe z poczucia winy;* |
||||
|
|
|
#1273 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Edytowane przez cathlyn Czas edycji: 2014-02-12 o 23:30 |
|
|
|
|
#1274 | |
|
Zakorzenienie
|
Ale pomysl zd za kwilunie bedziesz "mistrzuniem"
I TO juz 4 miesiac ... Przeciez w zeszly wtorek dopiero pisalas zes w ciazy ...!!! -Cytat:
Ad 2 - ja tyz myslalam ze Trolla dawno we FotoClubie jest ![]() Dobra teraz serio ide spac ;-) Do jutra Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#1275 |
|
Zakorzenienie
|
a nie wyciąga rąk? nie łapie czegoś przy okazji? ja nosząc J. na rekach staram się chodzić środkiem bo on ma rece wszedzie (dosłownie!), zaraz coś złapie, szarpnie, pociągnie, wyrywa się żeby światło zapalać (nie wiem skąd to upodobanie do włączników). już nie raz złapał czajnik w kuchni (dobrze, że zimny był), bo pół biedy magnesy na lodówce, niech lecą, ciągle mi się w coś wczepia, a to drzwi złapie, suszarkę z praniem, dosłownie wszystko. mając go na plecach pewnie pozbawiłabym się włosów, bo nie sądzę, żeby przepuścił taką okazję. mam nadzieję, że na wiosnę da radę mu wytłumaczyć, że nie można się wieszać na mamy włosach...
|
|
|
|
#1276 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. nie chce być zaliczana do żadnej grupy . w żadnej szufladce nie będę. rozwinęła się dalej dyskusja o jakości ciuszków . i rozwinela się niebezpiecznie - krytyka jakości wyszła na przechwałki.a nie o to chodziło .Pewnie ze znam Ciebie-dlatego wiem ze to co napisałaś było zartobliwym skomentowaniem sytuacji... Uwielbiam Twoje posty -powinny być spisane ide umuc się jeleniem i spac ,dobranoc
|
|
#1277 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#1278 | ||
|
Rozeznanie
|
Hejo, dzień dobry
Mikolaj po nocnym mleczku urządził znów awanturę ale jakoś udało mi się go zostawić w łóżeczku i ucichł , mam nadzieje, że już śpi ale boję się wejść i sprawdzić ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Kurcze Kasia i reszta dziewczyn, które nadrabiają, a przede wszystkim cytują na Tel. Szacuneczek. Coś mnie trafia normalnie. Miałam pocytowane ale po nakładały mi się literki i pousuwałam. Zdecydowanie wolę kompa ![]() Macie wierszyki te znane Brzechwy, Konopnickiej, Tuwima itp w twardej oprawie z kartonowymi kartkami? Mam wiersze ale takie dla starszych dzieci. Dla Mikołaja się nie nadają i mało kolorowych obrazków. Tyle czasu piszę tego posta i miałam nadzieję, że Mikołaj już usnął, a tu słyszę, że ten sobie gada yhhh. No nic, nie ruszam się na razie z wyrka. Poczekam na rozwój wydarzeń Dziś w Biedrze mega paki pieluch. Np czwórki, 104 sztuki za 49,99.
|
|
#1279 | |||
|
Zadomowienie
|
Hej
przeleciałam na szybko bób? ze skórką? bez skórki? nigdy nie jadłam ![]() Laski relax! bez przesady! Nikt tu nikomu nie wypomina żadnych zakupów, ani nie zagląda do portfela. znamy się już tak długo i dla mnie jest to oczywiste, że nikt nic złego nie miał na myśli.Jednych stać na więcej, innych stać na mniej-normalna kolej rzeczy. Po prostu życie! I pisać mi tu o tym wszystkim co do tej pory, bo nigdy niewiadomo kiedy wygram w totolotka więc trzeba się orientować co jest dobre a co nie co do powiedzenia, że biednych nie stać na tanie rzeczy u nas mówi się, że oszczędny dwa razy traci Pani ja bym nocnika nie wymieniała. nie wiem jaki mam - czy żeński czy męski i wg mnie nie ma w ogóle takiego podziału. mam taki sam jak Hania Bzinki i nigdy jeszcze siuśki nie wyleciały. Cytat:
A zobacz sobie inne rzeczy tego sprzedawcy, bo wstawiłam Ci rozmiar s/m a ma jeszcze takie bluzki w rozmiarze l/xla wcale nie są jakieś wielkie, więc może będą lepsze skoro obawiasz się że s/m nie rozciągnie się wystarczająco Cytat:
Cytat:
|
|
#1280 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie wiem, dlaczego piszesz, ze niektorych to zniecheci i dlaczego porownujesz mleko krowie do bigosu? ![]() Ja daje mleko krowie, nie robie dziecku krzywdy - przegotowane, do ugotowania kaszki, zaczelam dawac w ok. siodmym miesiacu (w max. ilosci 200ml, po skonczonym roku zycia bialko krowie mozna do 300-350g dziennie)- i tak stoi jak byk w zaleceniach pediatrow niemeickich- Troche dziwi mnie, ze tak krytykowane jest mleko krowie do kaszki, a jogurt i serki chetnie sa podawane dziecku przed ukonczeniem pierwszego roku zycia, mimo, ze tych w zaleceniach nie ma ![]() Na temat mleka pisalam pierdyliard razy, i owszem obciaza nerki niemowlaka (tu bardziej chodzi o kwestie, ze mleko krowie zastepuje kp czy mm), dlatego sa podawane max. dozwolone ilosci i ich forma.
Moja dziewczynka Edytowane przez Moderna Czas edycji: 2014-02-13 o 08:13 |
|
|
|
|
#1281 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
paa
|
|
|
|
|
#1282 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do planu za bardzo nie pomoge - ale serki, jogurty ogolnie zalecane sa dopiero po pierwszym roku zycia (teraz mozna dac malenka porcje w formie deseru, nadprogramowo - oczywiscie jezeli dziecko toleruje) - dlatego zostawilabym na razie mleczne posilki mm (w praktyce to sa chyba dwa dziennie - samo mleko lub na kaszce?) ---------- Dopisano o 08:06 ---------- Poprzedni post napisano o 08:00 ---------- Cytat:
Jak Brzechwa - Wiersze i wierszyki dla najmłodszych, wyd. Wilga (z tej serii jest tez Julian Tuwim, Wanda Chotomska) oraz Jan Brzechwa Wiersze dla Najmłodszych, wyd. Zielona Sowa ---------- Dopisano o 08:17 ---------- Poprzedni post napisano o 08:06 ---------- Cytat:
Cytat:
ja sie caly czas zastanawiam, jak wsadzic mlodego na plecy i zawiazac bondolino (da sie w ogole samemu, jak to robicie?)
|
|
#1283 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() tylko powiem, że żart nie żart, przymrużenie oka, nie przymrużenie oka, dziwnie mi sie zrobiło i dostałam lodowatą wodą po łbie. już mi przeszło. ale czasem się bardzo należy i bardzo Ci dziękuję Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() też dłuuuugo nie jadłam. ale kiedyś na jakimś festiwalu się skusiłam na taki w papierowym rożku sprzedawany. i się zakochałam Cytat:
|
|
|
#1284 | |
|
Zakorzenienie
|
Przejrzałam ten blog butelkowy
kazdy artykuł czy tez czasami i pseudo-artykuł rozwalany na czynniki pierwsze, by ukazac wady KP ![]() no straszne, jak krzywdzimy dzieci ![]() ---------- Dopisano o 08:45 ---------- Poprzedni post napisano o 08:37 ---------- Cytat:
ciekawe co w tych naszych grzywach pociagajacego jest
Moja dziewczynka Edytowane przez Moderna Czas edycji: 2014-02-13 o 08:39 |
|
|
|
|
#1285 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a co do ciuchów raz jeszcze to nie mam 10 swetrów nestelle, minimalizm do mnie przemawia bardzo, pozbywam się mnóstwa rzeczy i żyje mi się lżej, w końcu mniej czasu można poświęcić na porządkowanie, układanie, dbanie o to wszystko.... w sumie nie wiem czy pisałaś to w związku z nami, czy dziećmi, Z nie ma jakiejś ogromnej ilości ciuchów, w której w danej chwili chodzi, wszystko w sumie mieści się w 3 szufladach komody, licząc na sztuki jednak ma na pewno kilka razy więcej niż ja, no ale w końcu bywa, że muszę przebrać ją i z 10x dziennie czasami...
|
|
#1286 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ad 2 - dzieks ... Idzie sie przyzwyczaic, a serio ost czasu mam tylko Czas jak w busie jade do szkoly i ze szkoly A przeciez WAS tak latwo nie opuszcze Cytat:
Ad 2 - co racja to racja - ja dalej mam nadzieje ze kiedys tam cos tam ![]() Wiecie ci qrwa Zaspalam dzis ....!!!! Dobrze ze autobus na centrum (bezposrednio) jedzie jeszcze o 8-45 wiec nim jade, ale jak ja to zrobilam Zem nie wstala chyba mnie te wczorajsze babbelki we wannie tak zrelaksowaly Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
||
|
|
|
#1287 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
piękności Twoja córcia- złotowłosa? ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#1288 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
heheHani juz trochę to przeszło na szczęście, a i tak zawsze włosy mam ulizane i spięte U mnie ciągnie specjalnie, jak nie chcę wstać rano, to chwyci nawet najmniejszy włosek, a jak schowam głowę pod kołdrę, to włazi na mnie i mnie wygrzebuje. Teraz ma fazę na piegi, pieprzyki, syfki ja tylko coś widzi na ciele, to chce zdrapywać, nie chce mówić, co mój biedny pieprzyk przy ustach przechodzi czasem
|
|
#1289 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i sie zastanawiam: JAK?????
|
|
#1290 | ||
|
Zakorzenienie
|
czesc
, witam się -dzisiaj bardzo modna- w spodniach dresowych -a jakze popielatych Cytat:
a dlaczego porównałam do bigosu? chodziło mi o zobrazowanie sytuacji co poniektórych ludzi - ze nie możemy patrzeć ze ktoś tam znajomy podaje niemowlakowi mleko krowie to i my możemy .i wszyscy inni . bo to tak jak pisałyśmy wcześniej o rodzinie szczególnie teściowych które najchętniej podawały by kotlety ,zurki , ciasta bo "ich dzieci jak miały 3 ,4,5 miesięcy to jadły" ba, one to jadły od urodzenia ![]() ![]() . także przykład co kto robi dla mnie jest mało istotny . Ja jestem za zastąpieniem kp -mm. a nie mlekiem krowim. a dlaczego jogurty można wprowadzać,serki .... może dltego ze dzieci częściej po krowim mleku zle reagują . ja mogę jesc jogurty ,sery itp. karmiąc R. jak się napije mleka to on ulewa .... wiadomo to kwestia indywidualna dziecka tez. ja tylko radze i opisuje jak to wygląda z mojej str. powodzenia w tym ciężkim dla Ciebie dniu Cytat:
zwłaszcza ze piszesz ze " mama nie kUń ..." a wcześniej ze " rżałas w łóżku" tak sobie myślałam o Tobie Pani - z tą pracą ...i decyzją otoczenia ..... cholera masz racje . ja to widze tak czarne albo białe . a tak nie zawsze idzie . trzymam za Ciebie kciuki ! aby się ułozylo nie zaleznie od decyzji jaką podejmiesz
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:25.

dobrze że rybki w akwarium w 20 sekund ją rozśmieszają
i jw 

jak ja robie la la la, to on tez porusza albo niemo tak samo jezykiem, albo wydaje dzwieki la la la (tzn. takie mowione, bo melodyjne jezszce nie sa) 

laboga: przeleciałam po łebkach, współczuje upadków i kontuzji.... I co plebsową dyskusje rozpętałam-laski przeciez to wszystko z przymrózeniem oka, a czy wazne czy h&M,zary, pepco "tani armani"? Wazne, żeby pod kolor
i 3mam kciiuki za decyzję!
-

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)