Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.5. świętujemy Roczek. - Strona 43 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-02-12, 22:43   #1261
Tasia34
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.5. świętujemy Roczek.

Cytat:
Napisane przez nestelle Pokaż wiadomość
ze Ty w ogole dajesz rade - wszystkie podziwiamy

Nie zawstydzajcie mnie...

I dobranoc
Ania
http://suwaczki.maluchy.pl/li-73227.png
Tasia34 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-12, 22:47   #1262
oliwka__
Zakorzenienie

GG do oliwka__ Send a message via Skype™ to oliwka__

Achna ja tam kawy w ogóle nie pijam ani przed ciążą, ani w ciąży, ani też po ciąży

Despa dla Emilki za pierwsze kroczki

Moderna dobrze że nic się nie stało Marcelkowi, u nas Anielka się czasem jeszcze zapomina i tak właśnie dziś było klęczy klęczy i tak się zafascynowała własną opaską że się zapomniała i do tyłu głową o podłogę dobrze że rybki w akwarium w 20 sekund ją rozśmieszają
oliwka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-12, 22:50   #1263
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez achna79 Pokaż wiadomość
Paskuda jesteś
no ale jakby tak teściową oszczedzic ??? a po co ?
Cytat:
Napisane przez Tasia34 Pokaż wiadomość

Oczywiście jest opcja np. mm 2 x dobę (rano i wieczór). I czy wtedy dawać to mm i wszystko to, co wyżej napisałam? Nie będzie za dużo? Jeju, jak ja nic nie wiem
ja bym dawała mm tak właśnie . ja w sumie do teraz starszakom podaje do sniadania kubek mleka i do kolacji .....
Stary 2014-02-12, 22:52   #1264
oliwka__
Zakorzenienie

GG do oliwka__ Send a message via Skype™ to oliwka__

Tasia w moim bliskim otoczeniu dzieciaczki z 19 i 25 kwietnia - chłopcy - piją tylko na noc mm a rano i w ciągu dnia jak się dopominają dostają zwykłe z kartonika, kaszki typu manna, budynie wszytsko na mleku zwykłym 1,5 - 2 procentowym.

---------- Dopisano o 22:52 ---------- Poprzedni post napisano o 22:50 ----------

... zmieniłam dziś kolor włosów pod wpłwyem chwili a miałam iść zrobić odrostu a kolor nie wiem jaki tż stwierdził ze brązowy
oliwka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-12, 22:53   #1265
jolanT
Zadomowienie

cathlyn już jest- zdjęcia wpisowego nie ma

trolla- zapraszamy do klubu i jw

29.04.2015
OLAF !

http://fajnamama.pl/suwaczki/yvpga7q.png
jolanT jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-12, 22:54   #1266
kasia86bgo
Zakorzenienie

GG do kasia86bgo Send a message via Skype™ to kasia86bgo

Cytat:
Napisane przez trolla2405 Pokaż wiadomość
my po lekarzu: stópki ok mamy się pojawić po 2 miesiącach od początku samodzielnego chodzenia :

za oknem armageddon, dobrze ze zdazyłam bo bym cała zmokła
za stopki ...
- co do deszczu nawet mi nie gadaj :/ nie chcialabys widziec norweskiego dzis jak ze szkoly wracalam, najlepsze w tym to ze po godzinie Swiecilo Slonce

Cytat:
Napisane przez pani22ka Pokaż wiadomość
z kolendrą
Cytat:
ale to chyba ok- T.głów chyba nie lubi

Kasia - pomyślałam ze sobie żartujesz z tą "kolendro-kolderka"
ale ja serio przeczytalam z KOLDERKA BoBie
- tak to jest jak sie czyta w busie, i jest sie zaspanym :P

Cytat:
Napisane przez Moderna Pokaż wiadomość
I czy Wasze dzieci tez czesto upadaja? Na glowe, do tylu lub na bok?

hihi... i jeszcze sie pochwale, jak M. spiewa jak ja robie la la la, to on tez porusza albo niemo tak samo jezykiem, albo wydaje dzwieki la la la (tzn. takie mowione, bo melodyjne jezszce nie sa) slodki jest moze keidys uda mi sie to nagrac
upada - na raczki, kolanka - w lozeczku tez upada - z lozka spad az 2 razy

za spiewanie

Cytat:
Napisane przez bzinka Pokaż wiadomość
Ha! Pochwalę się, że dzisiaj Hania w końcu sama wstała w łóżeczku, bo próbowała od jakiegoś czasu, ale albo gdzieś noga się podwinęła, albo nie było jak dobrze się chwycić...
gratulacje

taaaa i znowu nie do konca dzis
ale za to wybabelkowalam sie - we koncu podlaczyli babelki do wanny gdyby nie to ze wstac jutro musze, dalej bym tam siedziala

dobranoc

http://suwaczki.maluchy.pl/li-65599.png
kasia86bgo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-12, 23:02   #1267
nestelle
Zakorzenienie

nie jestem lekarzem . sa teorie ze najlepiej podawac mm do 2 nawet do 3 a nawet do 4 r.z.( ja tak podawałam). wiadomo teorie się zmianiają tak jak zalecenia odnośnie kp kiedyś krótko się karmiło teraz długo najlepiej. podobnie z glutenem . Czytałam ze krowie mleko ma za dużo białka dla niemowlaka .ale zawsze się znajdą ludzie których to nie zniechęci to będą dawac nawet przed ukończeniem 1 r.z.
tak jak niektórzy karmią bigosami niemowlaki
ciekawy atr. jest tu
http://butelkowy.blox.pl/2010/03/Do-...zmieniaja.html
a jeszcze ciekawszy tu https://mamotoja.pl/kiedy-przestac-k...8919,r1p1.html

mąz mi kazał napisac : " ze mam natychmiast isc do łozka "
dobranoc .
Stary 2014-02-12, 23:05   #1268
cathlyn
Rozeznanie

Witam i nadrabiam pomału
L. poszła spać o 18.30. Ja pomału sprzątnęłam, zjadłam, a ona wstała. Poszła spać 30 min temu.... Znowu jej się zmienia to spanie, nie nadążam
Cytat:
a o Mei Tai chodzi

jak Ci sie MT nosi? zadowolona jestes?
Ja w sumie tak, gorzej z Lilą, bo ostatnio jej się nie podoba. Ale nie, że MT, w ogóle chusta, noszenie jej się nie podoba, bo z przodu, Z tyłu nie noszę, bo w kombinezonie nie dam rady jej na plecy zarzucić, za bardzo się denerwuje, za ciepło jej. Z przodu jest ubrana jak po domu, wrzucam ją w MT i nakładam kurtkę dla dwojga i jest cieplutko. Tylko nie zawsze da radę ją tak zamotać, więc wychodzę w MT na krótkie wyjscie do sklepu - żeby wózka nie znosić. Mam nadzieję, że wiosną zacznę na plecach, jak już będzie mniej ciuchów do nakładania, oby jej podpasowało
Cytat:
Kurcze dolacze dzisiaj do wypadkowych-matek - M. spadl mi z lozka jakos szczesliwie sie sturlal, ale nic sie nie stalo - no ale zaliczylismy i my

I czy Wasze dzieci tez czesto upadaja? Na glowe, do tylu lub na bok?

hihi... i jeszcze sie pochwale, jak M. spiewa jak ja robie la la la, to on tez porusza albo niemo tak samo jezykiem, albo wydaje dzwieki la la la (tzn. takie mowione, bo melodyjne jezszce nie sa) slodki jest moze keidys uda mi sie to nagrac

1. Dobrze, że nic się nie stało.
2. Teraz już rzadko jej się zdarza - w sensie upadek. Bo upadek na pupę to nie jest upadek, ale kontrolowany powrót na ziemię w jej wykonaniu
Jak jej się zdarzy stracić równowagę, to robi półobrót, upada na bok od nóg wzywż i dopiero głowa, więc główka z małęj wysokości uderza - na ogół nawet nie płacze wtedy
3.
Cytat:

Ha! Pochwalę się, że dzisiaj Hania w końcu sama wstała w łóżeczku, bo próbowała od jakiegoś czasu, ale albo gdzieś noga się podwinęła, albo nie było jak dobrze się chwycić...

Cytat:
A Cathlyn już jest?
Melduję się. L. się znowu obudziłą na jedzenie, więc nadrobię Was póki je
Stary 2014-02-12, 23:05   #1269
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasia86bgo Pokaż wiadomość
ale ja serio przeczytalam z KOLDERKA BoBie
- tak to jest jak sie czyta w busie, i jest sie zaspanym :P

taaaa i znowu nie do konca dzis
ale za to wybabelkowalam sie - we koncu podlaczyli babelki do wanny gdyby nie to ze wstac jutro musze, dalej bym tam siedziala

Oliwka - fota! fota! a jak się czujesz w tym? tak właśnie chciałaś?
Stary 2014-02-12, 23:10   #1270
cathlyn
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez jolanT Pokaż wiadomość
cathlyn już jest- zdjęcia wpisowego nie ma

trolla- zapraszamy do klubu i jw
Baty Już nadrobiłam, więc się zabieram za rozkminianie jak się tam foty wrzuca.
Stary 2014-02-12, 23:18   #1271
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Poradnik znam, dzięki Ale tam jest o żywieniu dzieci pow. 1 roku, już mogę to odnieść do mojego 9 miesięczniaka..? Poczytam.
No nie mówiła konkretnie. Ja sobie tak wykoncypowałam:
- rano kaszka (Holle albo jaglana) z owocami;
- drugie śniadanie to jogurt/serek - coś nabiałowego;
- obiadek mięsko/rybka;
- owocek na deserek;
- kolacja kaszka typu Nestle czy jakaś Hipp.

I gdzieś tu bym jeszcze nabiał wtryniła... Może owocki by były z serkiem?
Na razie tylko tak sobie kombinuję, powiedzcie, czy dobrze..?

Oczywiście jest opcja np. mm 2 x dobę (rano i wieczór). I czy wtedy dawać to mm i wszystko to, co wyżej napisałam? Nie będzie za dużo? Jeju, jak ja nic nie wiem
wiem, że powyżej roku, ale wydaje mi się, że niemowlę potrzebuje jeszcze więcej mleka niż roczniak i starsze, więc nie do końca rozumiem radę pediatry. napisz jeszcze czy ta rada wynika z tego, że Krzyś nie może pić zwykłego lub jakiegokolwiek mm? bo nie pamiętam już na czym stanęliście, pisałaś kiedyś o pepti.

wg mnie: za dużo owoców. przy 5 posiłkach porcje muszą być spore, więc na deser i do kaszy rano może być za dużo. nie wiem czy samą kaszą na wodzie będzie się najadał tyle, żeby przetrwać całą noc. jak dla mnie za mało nabiału.

jeśli chcesz jednak dawać mm to zamiast któregoś posiłku. nie wiem, czy Ci to pomoże, ale napiszę Ci jadłospis mojego J:
-200ml mm
-kasza na mm lub mleczna z odrobiną owoców/soku lub bez dodatków, ponad 200ml na pewno, tak do 250.
-zupa z mięsem (ok 250ml) lub słoiczek mięsny/rybny
-słoiczek nabiałowy: twarożek/jogurt z owocami lub owoce z kaszką na wodzie/kleikiem
-240ml mm

---------- Dopisano o 23:18 ---------- Poprzedni post napisano o 23:15 ----------

Cytat:
Napisane przez cathlyn Pokaż wiadomość
Ja w sumie tak, gorzej z Lilą, bo ostatnio jej się nie podoba. Ale nie, że MT, w ogóle chusta, noszenie jej się nie podoba, bo z przodu, Z tyłu nie noszę, bo w kombinezonie nie dam rady jej na plecy zarzucić, za bardzo się denerwuje, za ciepło jej. Z przodu jest ubrana jak po domu, wrzucam ją w MT i nakładam kurtkę dla dwojga i jest cieplutko. Tylko nie zawsze da radę ją tak zamotać, więc wychodzę w MT na krótkie wyjscie do sklepu - żeby wózka nie znosić. Mam nadzieję, że wiosną zacznę na plecach, jak już będzie mniej ciuchów do nakładania, oby jej podpasowało
ja się zastanawiam jak to będzie nosić dziecko na plecach w nosidle, bo z przodu na pewno nie dam już rady. zimą wcale nie używamy, ostatni raz na imprezie mikołajkowej jak marudził, teraz pewnie wiosną dopiero nad morze weźmiemy z nadzieją, że zechce w tym jeszcze siedzieć, w dodatku na plecach..
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-12, 23:27   #1272
klementyna1
Zakorzenienie

Alescie naprodukowały laboga: przeleciałam po łebkach, współczuje upadków i kontuzji.... I co plebsową dyskusje rozpętałam-laski przeciez to wszystko z przymrózeniem oka, a czy wazne czy h&M,zary, pepco "tani armani"? Wazne, żeby pod kolor dobra czytam i ide spac, bo jutro cały dzien poza domem: 8-14.30 praca, 16.00 zebranie z rodzicami 18.00 szkolenie...a tz na nocke idzie...Niech moc bedzie z nami...
Cytat:
czyli jednak działa

Kupiłam dziś nocnik. I się okazał (chłop mnie oświecił) żeński nie wiedziałam, że w nocnikach też kwestia gender by się zdała
ja mam fp z komisu i nic sie K nie udało jeszcze do niego zrobic, ale czasem siusiek mu wystaje...może tez kobiecy kupiłam....?Ma taka nakladke z przodu która mozna zdjąć...
Cytat:
kl

dla mnie "plebs" czy "patologia" to jest stan umysłu. i tyle. piszę to ja - Jarząbek co dziś na obiad parówki żarł i namiętnie kupuje w swojej sieciówce (czyt. 3 szmateksy pod jednym szyldem). a w kosmetyczne ma Diory-sriory i nic to nie daje, bo i tak malować się nie umie

gdzieś ostatnio na wizażu czytałam, że teraz modne dziecko to dziecko ubrane na szaro. coś w tym jest.
a jednak T. też szary, a jednak nie-modny... w tym sensie: modnie=drogo.

noooooo!
T. mało co z wózka się nie katapultuje jak widzi dzieci. a już gromadkę przedszkolną w parku szałłłł. i ryk, że idziemy gdzieś indziej.

super!!!! nagrywaj, nagrywaj!!!!

no i współczuję upadku. T. na Marcelowym etapie cały czas upadał (wtedy byłam "matką-kwoką- 30 cm za dzieckiem"). teraz też się zdarza, ale dużo rzadziej.
oczywiście, ze stan umysłu ja patologia i plebs, a zarazem elita, bo kosmetyki z biedry, wózek za 100zł, ale mam fotelik maxi-cosi, co podnosi mnie w rankingah. prawda? żartuje oczywiscie, dobra zmęczenie się daje we znaki....
Pani uwielbiam Twoje komentarze i 3mam kciiuki za decyzję!
Cytat:
Haha czuję dokładnie to samo odnośnie makijażu więc powoli rezygnuję z diorów sriorów

brawa!!
Cytat:
N
i dzięki za napisanie niewidzialnego(niestety niewidzialnego .....) . już czasem czuje ze trzeba uwazac na słowa ...a tak nie powinno być ... ani w jedna str.ani w drugą ... bo to forum dla mamus 2013 a nie dla zarabiających od -do .

wiedziałam ze tak będzie .
ja pisałam ze jakościowo dla mnie sieciówki (hm,kappahl) kiepsko wypadają przy innych firmach . dlatego wole mieć cos innego ale mniej. ja tez ubieram wygodnie ,staram się fajnie ubierać . a co do mody nic o tym nie pisałam ale - no nie wiem co masz na myśli -w garnitur go nie wbijam.a modnie nie znaczy drogo ! a teraz spodnie dresowe sa bardzo hot .
pamiętaj tez ze każdy ma swoją perspektywę zycia. dla jednych hm -będzie na nie dla innych nawet basic z hm to szczyt marzeń .

(a tak w ogole to markowe nie markowe drogie nie drogie to rzecz wzgledna .ale mam znajoma - która twierdziła ze na głowe upadłam bo kupuje dzieciom takie buty (czyt drogie ) . ona kupiła w deichmanie sanadałki . dziecku po tygodniu już się cos tam zdarło , przetarło .po miesiącu pękły . reklamowała .uznali -ale na czas reklamacji musiała
przecież kupic drugie buty . buty pod koniec lata nadawały się do wywalenia... rozdeptane ,rozciagniete ,przetarte . Kuby buty (kupuje zawsze trochę większe)były w bdb stanie- nosił także drugiego lata . gdyby nie wyrósł z nich to nosił by pewnie jeszcze 3 rok... także czasem drogie bywa opłacalne)

kończe .i już więcej się nie wypowiadam na temat ciuszków, zabawek ,wózków -glowa mnie boli od poczucia ze powinnam mieć poczucie winy ...a nie mam.
nestelle, spoko foko- chyba nie musze sie tłumaczyc ze swoich postów Znsz mnie chyba i wiesz, ze nie napisałam tego, zeby biadolic nad swoim losem, lub zazdrościc komus. Zreszta tak źle jeszcze z nami nie ejstNikomu do portfela nie zaglądam, tak tylko napisałam, bo mi się jakos w oczy rzuciły takie "burżujskie" produkty;p zaraz znowu po łbie dostane za okreslenie Już nie komentuje nic;p i nie uwazam, zeby ktos sie musiał ograniczac.Po to forum, zeby pisać o wszystkim, róznych produktach, preferencjach i cenach. I oczywiście, że czasem bardziej zaoszczedzimy kupując jedną porzadna rzecz niz kilka słabych itp. Mam nadzieje, że nikogo nie uraziłam swoim postem- zreszta chyba zauwazyłyście, ze był napisany z przymrózeniem oka? Nic to ide spac! Peace and love
Poczucie winy?Z jakiego powodu?Mycie się w jeleniu zwalnia CIe z poczucia winy;*
klementyna1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-12, 23:29   #1273
cathlyn
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość

ja się zastanawiam jak to będzie nosić dziecko na plecach w nosidle, bo z przodu na pewno nie dam już rady. zimą wcale nie używamy, ostatni raz na imprezie mikołajkowej jak marudził, teraz pewnie wiosną dopiero nad morze weźmiemy z nadzieją, że zechce w tym jeszcze siedzieć, w dodatku na plecach..
Ja na wakacje na pewno MT zabiorę, więc mam nadzieję, że będzie dobrze,. Teraz mam wrażenie, że jej niewygodnie przez tyle ubrań... Po domu czasami ją w MT włożę jak muszę coś zrobić w kuchni, ale tylko chwilę daję radę, bo mi wystaje zza szyi - chce widzieć co robię

Edytowane przez cathlyn
Czas edycji: 2014-02-12 o 23:30
cathlyn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-12, 23:29   #1274
kasia86bgo
Zakorzenienie

Cytat:
Jeju, jak ja nic nie wiem
Ale pomysl zd za kwilunie bedziesz "mistrzuniem"

I TO juz 4 miesiac ... Przeciez w zeszly wtorek dopiero pisalas zes w ciazy ...!!! -

Cytat:
2 godziny w nocy gada? spiewa ? skąd siły ja się pytam ? odsypia to w dzień długo mam inne zmartwienia ..

a nie ma jej tam???
Ad 1 - Milus tez uwilebia nocno/ranne spiewania - ale max 30min i spiocha dalej

Ad 2 - ja tyz myslalam ze Trolla dawno we FotoClubie jest

Dobra teraz serio ide spac ;-)
Do jutra

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Stary 2014-02-12, 23:42   #1275
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
ale tylko chwilę daję radę, bo mi wystaje zza szyi - chce widzieć co robię
a nie wyciąga rąk? nie łapie czegoś przy okazji? ja nosząc J. na rekach staram się chodzić środkiem bo on ma rece wszedzie (dosłownie!), zaraz coś złapie, szarpnie, pociągnie, wyrywa się żeby światło zapalać (nie wiem skąd to upodobanie do włączników). już nie raz złapał czajnik w kuchni (dobrze, że zimny był), bo pół biedy magnesy na lodówce, niech lecą, ciągle mi się w coś wczepia, a to drzwi złapie, suszarkę z praniem, dosłownie wszystko. mając go na plecach pewnie pozbawiłabym się włosów, bo nie sądzę, żeby przepuścił taką okazję. mam nadzieję, że na wiosnę da radę mu wytłumaczyć, że nie można się wieszać na mamy włosach...
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-12, 23:52   #1276
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez klementyna1 Pokaż wiadomość
oczywiście, ze stan umysłu ja patologia i plebs, a zarazem elita, bo kosmetyki z biedry, wózek za 100zł, ale mam fotelik maxi-cosi, co podnosi mnie w rankingah. prawda? żartuje oczywiscie, dobra zmęczenie się daje we znaki....

brawa!!

nestelle, spoko foko- chyba nie musze sie tłumaczyc ze swoich postów Znsz mnie chyba i wiesz, ze nie napisałam tego, zeby biadolic nad swoim losem, lub zazdrościc komus. Zreszta tak źle jeszcze z nami nie ejstNikomu do portfela nie zaglądam, tak tylko napisałam, bo mi się jakos w oczy rzuciły takie "burżujskie" produkty;p zaraz znowu po łbie dostane za okreslenie Już nie komentuje nic;p i nie uwazam, zeby ktos sie musiał ograniczac.Po to forum, zeby pisać o wszystkim, róznych produktach, preferencjach i cenach. I oczywiście, że czasem bardziej zaoszczedzimy kupując jedną porzadna rzecz niz kilka słabych itp. Mam nadzieje, że nikogo nie uraziłam swoim postem- zreszta chyba zauwazyłyście, ze był napisany z przymrózeniem oka? Nic to ide spac! Peace and love
Poczucie winy?Z jakiego powodu?Mycie się w jeleniu zwalnia CIe z poczucia winy;*
nie no - ja napisałam tylko tak "a pro po" jakby inne wpadły na pomysł określenia siebie plebsem z powodu braku zakupu burżujskich produktów . nie chce być zaliczana do żadnej grupy . w żadnej szufladce nie będę. rozwinęła się dalej dyskusja o jakości ciuszków . i rozwinela się niebezpiecznie - krytyka jakości wyszła na przechwałki.a nie o to chodziło .
Pewnie ze znam Ciebie-dlatego wiem ze to co napisałaś było zartobliwym skomentowaniem sytuacji...
Uwielbiam Twoje posty -powinny być spisane

ide umuc się jeleniem i spac ,dobranoc
Stary 2014-02-13, 00:06   #1277
cathlyn
Rozeznanie

Cytat:
a nie wyciąga rąk? nie łapie czegoś przy okazji? ja nosząc J. na rekach staram się chodzić środkiem bo on ma rece wszedzie (dosłownie!), zaraz coś złapie, szarpnie, pociągnie, wyrywa się żeby światło zapalać (nie wiem skąd to upodobanie do włączników). już nie raz złapał czajnik w kuchni (dobrze, że zimny był), bo pół biedy magnesy na lodówce, niech lecą, ciągle mi się w coś wczepia, a to drzwi złapie, suszarkę z praniem, dosłownie wszystko. mając go na plecach pewnie pozbawiłabym się włosów, bo nie sądzę, żeby przepuścił taką okazję. mam nadzieję, że na wiosnę da radę mu wytłumaczyć, że nie można się wieszać na mamy włosach...
Na plecach nie ma za dużego pola manewru, więc chwyta włosy, niestety. Ciągnie i czeka aż obrócę głowę i się śmieje, a jak wracam to znowu ciągnie. Dlatego teraz jak L. w MT śmiga na plecach to daję jej zabawkę do ręki - na kilka minut da radę. Nie wiem, jak będzie na wiosnę, ale myślę, że to kwestia przyzwyczajenia + nudy - tzn. w domu wszystko zna, więc szuka atrakcji. Na dworze pewnie będzie zafascynowana światem i nie będzie marudzić - tak jak w wózku - w domu marudzi mi te kilka chwil zanim ubiorę kurtkę, ale jak wyjdziemy na dwór to już jest ok.
Stary 2014-02-13, 03:54   #1278
achna79
Rozeznanie

Hejo, dzień dobry

Mikolaj po nocnym mleczku urządził znów awanturę ale jakoś udało mi się go zostawić w łóżeczku i ucichł , mam nadzieje, że już śpi ale boję się wejść i sprawdzić

Cytat:

mąz mi kazał napisac : " ze mam natychmiast isc do łozka "
dobranoc .
Męża trzeba się słuchać:P

Cytat:
O tak, moje włosy też przeżywają nalot malutkich rączek, a siłę mają dużą

Kurcze Kasia i reszta dziewczyn, które nadrabiają, a przede wszystkim cytują na Tel. Szacuneczek. Coś mnie trafia normalnie. Miałam pocytowane ale po nakładały mi się literki i pousuwałam. Zdecydowanie wolę kompa

Macie wierszyki te znane Brzechwy, Konopnickiej, Tuwima itp w twardej oprawie z kartonowymi kartkami? Mam wiersze ale takie dla starszych dzieci. Dla Mikołaja się nie nadają i mało kolorowych obrazków.

Tyle czasu piszę tego posta i miałam nadzieję, że Mikołaj już usnął, a tu słyszę, że ten sobie gada yhhh. No nic, nie ruszam się na razie z wyrka. Poczekam na rozwój wydarzeń

Dziś w Biedrze mega paki pieluch. Np czwórki, 104 sztuki za 49,99.
Stary 2014-02-13, 05:51   #1279
kwiatuszekkk21
Zadomowienie

Hej
przeleciałam na szybko

bób? ze skórką? bez skórki? nigdy nie jadłam

Laski relax! przecież Klementyna napisała o plebsie z przymrużeniem oka i nie piszcie, że teraz będziecie uważać na słowa, bo będzie lanie bez przesady! Nikt tu nikomu nie wypomina żadnych zakupów, ani nie zagląda do portfela. znamy się już tak długo i dla mnie jest to oczywiste, że nikt nic złego nie miał na myśli.
Jednych stać na więcej, innych stać na mniej-normalna kolej rzeczy. Po prostu życie!
I pisać mi tu o tym wszystkim co do tej pory, bo nigdy niewiadomo kiedy wygram w totolotka więc trzeba się orientować co jest dobre a co nie

co do powiedzenia, że biednych nie stać na tanie rzeczy u nas mówi się, że oszczędny dwa razy traci i to niestety prawda

Pani ja bym nocnika nie wymieniała. nie wiem jaki mam - czy żeński czy męski i wg mnie nie ma w ogóle takiego podziału. mam taki sam jak Hania Bzinki i nigdy jeszcze siuśki nie wyleciały.

Cytat:
Ooo, dzięki! Ale ona się rozciąga, co? Bo jak zobaczyłam, ile tam jest w pasie, to ja bez ciąży mam sporo więcej
rozciąga się pod koniec ciąży miałam w pasie prawie metr i na pewno jeszcze większy brzuch by wszedł.
A zobacz sobie inne rzeczy tego sprzedawcy, bo wstawiłam Ci rozmiar s/m a ma jeszcze takie bluzki w rozmiarze l/xla wcale nie są jakieś wielkie, więc może będą lepsze skoro obawiasz się że s/m nie rozciągnie się wystarczająco

Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość

Nasza Księga Dźwięków jest chyba w 50 kawałkach. Co druga kartka przygryziona.
Nasza podobnie, największy kawałek liczy 3 strony. porobiłam dziurkaczem dziurki, związałam wstążeczką w jedną całość a K. podszedł, chwilę pomajstrował i znowu jest milion części

Cytat:
Alescie naprodukowały laboga: przeleciałam po łebkach, współczuje upadków i kontuzji.... I co plebsową dyskusje rozpętałam-laski przeciez to wszystko z przymrózeniem oka, a czy wazne czy h&M,zary, pepco "tani armani"? Wazne, żeby pod kolor

nestelle, spoko foko- chyba nie musze sie tłumaczyc ze swoich postów
o to to! mądrze pisze, polać jej
Stary 2014-02-13, 07:34   #1280
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
nie jestem lekarzem . sa teorie ze najlepiej podawac mm do 2 nawet do 3 a nawet do 4 r.z.( ja tak podawałam). wiadomo teorie się zmianiają tak jak zalecenia odnośnie kp kiedyś krótko się karmiło teraz długo najlepiej. podobnie z glutenem . Czytałam ze krowie mleko ma za dużo białka dla niemowlaka .ale zawsze się znajdą ludzie których to nie zniechęci to będą dawac nawet przed ukończeniem 1 r.z.
tak jak niektórzy karmią bigosami niemowlaki
ciekawy atr. jest tu
http://butelkowy.blox.pl/2010/03/Do-...zmieniaja.html
a jeszcze ciekawszy tu https://mamotoja.pl/kiedy-przestac-k...8919,r1p1.html

.
te dwa artykuly poniekad sie troche wykluczaja - bo pierwszy pisze o zmianach w zaleceniach na wzor tych zachodnich, czyli, ze mleko krowie mozna podawac juz od skonczonego 6. miesiaca, natomiast w drugim MM ma wieksze znaczenie.

nie wiem, dlaczego piszesz, ze niektorych to zniecheci i dlaczego porownujesz mleko krowie do bigosu?

Ja daje mleko krowie, nie robie dziecku krzywdy - przegotowane, do ugotowania kaszki, zaczelam dawac w ok. siodmym miesiacu (w max. ilosci 200ml, po skonczonym roku zycia bialko krowie mozna do 300-350g dziennie)- i tak stoi jak byk w zaleceniach pediatrow niemeickich- Troche dziwi mnie, ze tak krytykowane jest mleko krowie do kaszki, a jogurt i serki chetnie sa podawane dziecku przed ukonczeniem pierwszego roku zycia, mimo, ze tych w zaleceniach nie ma

Na temat mleka pisalam pierdyliard razy, i owszem obciaza nerki niemowlaka (tu bardziej chodzi o kwestie, ze mleko krowie zastepuje kp czy mm), dlatego sa podawane max. dozwolone ilosci i ich forma.

Edytowane przez Moderna
Czas edycji: 2014-02-13 o 08:13
Moderna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-13, 07:44   #1281
klementyna1
Zakorzenienie

Cytat:
nie no - ja napisałam tylko tak "a pro po" jakby inne wpadły na pomysł określenia siebie plebsem z powodu braku zakupu burżujskich produktów . nie chce być zaliczana do żadnej grupy . w żadnej szufladce nie będę. rozwinęła się dalej dyskusja o jakości ciuszków . i rozwinela się niebezpiecznie - krytyka jakości wyszła na przechwałki.a nie o to chodziło .
Pewnie ze znam Ciebie-dlatego wiem ze to co napisałaś było zartobliwym skomentowaniem sytuacji...
Uwielbiam Twoje posty -powinny być spisane

ide umuc się jeleniem i spac ,dobranoc

lece do pracy paa
klementyna1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-13, 08:17   #1282
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
I gdzieś tu bym jeszcze nabiał wtryniła... Może owocki by były z serkiem?
Na razie tylko tak sobie kombinuję, powiedzcie, czy dobrze..?
)
Na mleku modyfikowanym w praktyce sie nie znam -ale przy KP dziecko dostaje mleko na zadanie, i jezeli w ciagu dnia nie otrzyma odpowiedniej ilosci pozywienia, witamin - to uzupelni je mlekiem. I mysle, ze tak powinno byc tez z MM - nie rezygnowalabym z porcji mleka przed ukonczeniem pierwszego roku zycia, a po drugie do czasu, az dziecko bedzie jadlo pelne pelnowartosciowe posilki.
Do planu za bardzo nie pomoge - ale serki, jogurty ogolnie zalecane sa dopiero po pierwszym roku zycia (teraz mozna dac malenka porcje w formie deseru, nadprogramowo - oczywiscie jezeli dziecko toleruje) - dlatego zostawilabym na razie mleczne posilki mm (w praktyce to sa chyba dwa dziennie - samo mleko lub na kaszce?)

---------- Dopisano o 08:06 ---------- Poprzedni post napisano o 08:00 ----------

Cytat:

Macie wierszyki te znane Brzechwy, Konopnickiej, Tuwima itp w twardej oprawie z kartonowymi kartkami? Mam wiersze ale takie dla starszych dzieci. Dla Mikołaja się nie nadają i mało kolorowych obrazków.
z kartonowymi to sa np.
Jak Brzechwa - Wiersze i wierszyki dla najmłodszych, wyd. Wilga (z tej serii jest tez Julian Tuwim, Wanda Chotomska)
oraz
Jan Brzechwa Wiersze dla Najmłodszych, wyd. Zielona Sowa

---------- Dopisano o 08:17 ---------- Poprzedni post napisano o 08:06 ----------

Cytat:

Cytat:

a dlaczego nie dasz rady z przodu?

ja sie caly czas zastanawiam, jak wsadzic mlodego na plecy i zawiazac bondolino (da sie w ogole samemu, jak to robicie?)
Stary 2014-02-13, 08:18   #1283
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
a czy wazne czy h&M,zary, pepco "tani armani"? Wazne, żeby pod kolor
normalnie rżałam w łóżku (w poduszkę of course by Panicza nie obudzić)

tylko powiem, że żart nie żart, przymrużenie oka, nie przymrużenie oka, dziwnie mi sie zrobiło i dostałam lodowatą wodą po łbie. już mi przeszło. ale czasem się bardzo należy i bardzo Ci dziękuję

Cytat:
mam nadzieję, że na wiosnę da radę mu wytłumaczyć, że nie można się wieszać na mamy włosach...
jejkuuuu, marzę, by on to w końcu skumał. że mama nie kUń, wczepiać się w grzywę nie musi

Cytat:
ale jakoś udało mi się go zostawić w łóżeczku i ucichł , mam nadzieje, że już śpi ale boję się wejść i sprawdzić
hehe... znam ten stan

Cytat:
Dziś w Biedrze mega paki pieluch. Np czwórki, 104 sztuki za 49,99.
, suniemy!

Cytat:
Napisane przez kwiatuszekkk21 Pokaż wiadomość

też dłuuuugo nie jadłam. ale kiedyś na jakimś festiwalu się skusiłam na taki w papierowym rożku sprzedawany. i się zakochałam

Cytat:
Pani ja bym nocnika nie wymieniała. nie wiem jaki mam - czy żeński czy męski i wg mnie nie ma w ogóle takiego podziału. mam taki sam jak Hania Bzinki i nigdy jeszcze siuśki nie wyleciały.
, też tak uczynię.

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-13, 08:45   #1284
Moderna
Zakorzenienie

Przejrzałam ten blog butelkowy kazdy artykuł czy tez czasami i pseudo-artykuł rozwalany na czynniki pierwsze, by ukazac wady KP
no straszne, jak krzywdzimy dzieci

---------- Dopisano o 08:45 ---------- Poprzedni post napisano o 08:37 ----------

Cytat:
jejkuuuu, marzę, by on to w końcu skumał. że mama nie kUń, wczepiać się w grzywę nie musi

ciekawe co w tych naszych grzywach pociagajacego jest

Edytowane przez Moderna
Czas edycji: 2014-02-13 o 08:39
Moderna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-13, 08:55   #1285
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Przejrzałam ten blog butelkowy kazdy artykuł czy tez czasami i pseudo-artykuł rozwalany na czynniki pierwsze, by ukazac wady KP
no straszne, jak krzywdzimy dzieci

---------- Dopisano o 08:45 ---------- Poprzedni post napisano o 08:37 ----------

ciekawe co w tych naszych grzywach pociagajacego jest
ja grzywy nie mam, ścinam do długości za jaką trudno już złapać, a i tak nęci.... ostatnio jednak coraz częsciej bawi się swoimi włosami - dłuższe ma niż ja to łatwiej

a co do ciuchów raz jeszcze to nie mam 10 swetrów nestelle, minimalizm do mnie przemawia bardzo, pozbywam się mnóstwa rzeczy i żyje mi się lżej, w końcu mniej czasu można poświęcić na porządkowanie, układanie, dbanie o to wszystko.... w sumie nie wiem czy pisałaś to w związku z nami, czy dziećmi, Z nie ma jakiejś ogromnej ilości ciuchów, w której w danej chwili chodzi, wszystko w sumie mieści się w 3 szufladach komody, licząc na sztuki jednak ma na pewno kilka razy więcej niż ja, no ale w końcu bywa, że muszę przebrać ją i z 10x dziennie czasami...

- 100/2017 (28304 strony)
- 143/2018 (35435 strony)
- 45/2019 (9833 strony)
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-13, 09:02   #1286
kasia86bgo
Zakorzenienie

Cytat:

Męża trzeba się słuchać:P

Kurcze Kasia i reszta dziewczyn, które nadrabiają, a przede wszystkim cytują na Tel. Szacuneczek. Coś mnie trafia normalnie. Miałam pocytowane ale po nakładały mi się literki i pousuwałam. Zdecydowanie wolę kompa
Ad 1. - widac bylo jak sie meza slucha, godzine kazala mu na siebie czekac młuuuuuuuua :-*

Ad 2 - dzieks ... Idzie sie przyzwyczaic, a serio ost czasu mam tylko Czas jak w busie jade do szkoly i ze szkoly
A przeciez WAS tak latwo nie opuszcze

Cytat:

I pisać mi tu o tym wszystkim co do tej pory, bo nigdy niewiadomo kiedy wygram w totolotka więc trzeba się orientować co jest dobre a co nie
Ad 1 - SERIO nigdy BOBa nie jadlas ....???? "Gdzies tys sie uchowala"...??? ....

Ad 2 - co racja to racja - ja dalej mam nadzieje ze kiedys tam cos tam

Wiecie ci qrwa Zaspalam dzis ....!!!!
Dobrze ze autobus na centrum (bezposrednio) jedzie jeszcze o 8-45 wiec nim jade, ale jak ja to zrobilam Zem nie wstala chyba mnie te wczorajsze babbelki we wannie tak zrelaksowaly hahaha

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Stary 2014-02-13, 09:06   #1287
jolanT
Zadomowienie

Cytat:
Baty Już nadrobiłam, więc się zabieram za rozkminianie jak się tam foty wrzuca.

piękności Twoja córcia- złotowłosa?

Cytat:
Alescie naprodukowały laboga: przeleciałam po łebkach, współczuje upadków i kontuzji.... I co plebsową dyskusje rozpętałam-laski przeciez to wszystko z przymrózeniem oka, a czy wazne czy h&M,zary, pepco "tani armani"? Wazne, żeby pod kolor dobra czytam i ide spac, bo jutro cały dzien poza domem: 8-14.30 praca, 16.00 zebranie z rodzicami 18.00 szkolenie...a tz na nocke idzie...Niech moc bedzie z nami...
ja mam fp z komisu i nic sie K nie udało jeszcze do niego zrobic, ale czasem siusiek mu wystaje...może tez kobiecy kupiłam....?Ma taka nakladke z przodu która mozna zdjąć...

brawa!!

padłam

29.04.2015
OLAF !

http://fajnamama.pl/suwaczki/yvpga7q.png
jolanT jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-13, 09:07   #1288
bzinka
Zadomowienie

Cytat:
a dlaczego nie dasz rady z przodu?

ja sie caly czas zastanawiam, jak wsadzic mlodego na plecy i zawiazac bondolino (da sie w ogole samemu, jak to robicie?)
Widziałaś instrukcję? To jest nie-wy-ko-nal-ne! I jak to przerzucić dziecko z boku na plecy? Maskara

Cytat:

hehe
Hani juz trochę to przeszło na szczęście, a i tak zawsze włosy mam ulizane i spięte
U mnie ciągnie specjalnie, jak nie chcę wstać rano, to chwyci nawet najmniejszy włosek, a jak schowam głowę pod kołdrę, to włazi na mnie i mnie wygrzebuje.
Teraz ma fazę na piegi, pieprzyki, syfki ja tylko coś widzi na ciele, to chce zdrapywać, nie chce mówić, co mój biedny pieprzyk przy ustach przechodzi czasem

Mój BLOG, zapraszam http://blogagimamy.blogspot.com/
bzinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-13, 09:10   #1289
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
Widziałaś instrukcję? To jest nie-wy-ko-nal-ne! I jak to przerzucić dziecko z boku na plecy? Maskara
no wlasnie widzialam i sie zastanawiam: JAK?????
Stary 2014-02-13, 09:10   #1290
nestelle
Zakorzenienie

czesc ,
witam się -dzisiaj bardzo modna- w spodniach dresowych -a jakze popielatych
Cytat:
te dwa artykuly poniekad sie troche wykluczaja - bo pierwszy pisze o zmianach w zaleceniach na wzor tych zachodnich, czyli, ze mleko krowie mozna podawac juz od skonczonego 6. miesiaca, natomiast w drugim MM ma wieksze znaczenie.

nie wiem, dlaczego piszesz, ze niektorych to zniecheci i dlaczego porownujesz mleko krowie do bigosu?
wiem ze poniekąd się te art.wykluczają .wstawiłam bo chciałam aby Tasia miała ogolny pogląd .sama musi decyzje podiąc . idąc do pediatry może usłyszeć właśnie ze z kp można zrezygnować zastępując "krowimi produktami " albo idąc do innego pediatry "tylko mm" . także nie ma jednoznacznego zalecenia -tylko to i nic innego .
a dlaczego porównałam do bigosu? chodziło mi o zobrazowanie sytuacji co poniektórych ludzi - ze nie możemy patrzeć ze ktoś tam znajomy podaje niemowlakowi mleko krowie to i my możemy .i wszyscy inni . bo to tak jak pisałyśmy wcześniej o rodzinie szczególnie teściowych które najchętniej podawały by kotlety ,zurki , ciasta bo "ich dzieci jak miały 3 ,4,5 miesięcy to jadły" ba, one to jadły od urodzenia . także przykład co kto robi dla mnie jest mało istotny .
Ja jestem za zastąpieniem kp -mm. a nie mlekiem krowim. a dlaczego jogurty można wprowadzać,serki .... może dltego ze dzieci częściej po krowim mleku zle reagują . ja mogę jesc jogurty ,sery itp. karmiąc R. jak się napije mleka to on ulewa .... wiadomo to kwestia indywidualna dziecka tez. ja tylko radze i opisuje jak to wygląda z mojej str.
Cytat:
[/B]
lece do pracy paa
powodzenia w tym ciężkim dla Ciebie dniu (tak sobie myślałam o Tobie - i twoich postach , ze powinnas pisać felietony do Wprostu ,Newsweeka.... masz talent jak nic ! )
Cytat:
normalnie rżałam w łóżku (w poduszkę of course by Panicza nie obudzić)

.
nie no leze z Twoich tekstów
zwłaszcza ze piszesz ze " mama nie kUń ..." a wcześniej ze " rżałas w łóżku"

tak sobie myślałam o Tobie Pani - z tą pracą ...i decyzją otoczenia ..... cholera masz racje . ja to widze tak czarne albo białe . a tak nie zawsze idzie . trzymam za Ciebie kciuki ! aby się ułozylo nie zaleznie od decyzji jaką podejmiesz .

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości