|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4771 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Interakcje tabletek antykoncepcyjnych z lekami/dietami, itp. - wątek zbiorczy
Cytat:
|
|
|
#4772 | |
|
Are you talking to me?!
|
Dot.: Interakcje tabletek antykoncepcyjnych z lekami/dietami, itp. - wątek zbiorczy
Cytat:
|
|
|
|
|
#4773 |
|
Raczkowanie
|
a jak jest z tabletkami zawierającymi ekstrakt z żurawiny? np. Mega Żurawina (500g ekstraktu) albo Urinal? można brać ich taką ilosc jaką się chce bez ryzyka osłabienia działania pigułek?
Edytowane przez Vermira Czas edycji: 2014-01-24 o 18:01 |
|
|
|
#4774 |
|
Raczkowanie
|
Witam , właśnie zaczęłam drugie opakowanie yaz . Niestety przeżywam teraz ogromny stres , z tego względu lekarka przepisała mi Pramolan i hydroxyzinum . poki co nie brałam tych tabletek ponieważ obawiam sie ze wpłyną na działanie tabletek anty .... Czytałam że tabletki te są dość słabe , ale czy faktycznie osłabiają antykoncepcje?
|
|
#4775 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#4776 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Podobno nie jest to typowy psychotrop więc nie powinien obniżać. Warto przeczytać ulotkę, bo może ma "coś w sobie" co może obniżać, a nie wiem czy skład nadal pozostaje ten sam.Oczywiście nie traktuj też tej informacji jak "wyroczni", ale skonsultuj z lekarzem, który swoją drogą powinien spytać czy nie przyjmujesz jakichś leków. Edytowane przez marta26pl Czas edycji: 2014-01-26 o 17:07 |
|
|
|
|
#4777 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
.Lekarka mówiła że to słabe leki i na ulotce nie znalazłam skladnika obniżającego dzialanie tabletek anty . Jednak wole nie ryzykować i zapytać ginekologa
|
|
|
#4778 |
|
Raczkowanie
|
wiecie może czy masci kortykosteroidowe stosowane na całkiem spore obszary skóry (konkretnie Novate, ta sama substancja czynna co Dermovate) obniżają działanie tabletek anty?
|
|
|
|
#4779 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
2. Co Ci odpowiedzial lekarz/farmaceuta? Chyba jednak nie wiesz wiecej niz producent ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#4780 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
napisałam, że "czasem mam wrażenie, że wiem więcej niż producent" w kontekscie pisania o tym, że czasem trochę przesadzam i panikuję jeżeli chodzi o interakcje leków. wobec tego nawet nie sądziłam, że będą jakies problemy ze zrozumieniem, ale cóż... daruj sobie odpowiadanie zgryźliwie na moje wiadomosci, bo niczemu to nie służy (sorry za offtop)
Edytowane przez Vermira Czas edycji: 2014-01-28 o 12:25 |
|
|
|
|
#4781 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ciekawostka, ze nie odpowiedzialas na dwa pytania, a zareagowalas na moj komentarz do Twojej absurdalnej wypowiedzi. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#4782 |
|
Raczkowanie
|
dziś wzięło mnie lekkie przeziębienie, tj katar i ból gardla.. nie mam zamiaru brac zadnych lekow z tego powodu, witamin itp. Tylko wygrzać się w łóżku. i stąd moje pytanie, czy samo w sobie przeziebienie bez stosowania lekow moze wplynac na oslabienie tabletek antykoncepcyjnych? Bo ze leki przyjmowane np z witaminą C to wiem.. ale czy samo przeziebienie?
|
|
|
|
#4783 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
...ze nie. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#4784 |
|
Raczkowanie
|
czyli, ze nie? hahaha
a ja na telefonie tylko spojrzalam na odpowiedź OCZYWISCIE ii juz chcialam leciec po prezerwatywy D
|
|
|
|
#4785 |
|
Przyczajenie
|
tabletki
Witam.
Od pewnego czasu biorę tabletki anty Naraya Plus. Niestety wyszla mi alergia i musialam wziasc tabletke alergiczna TELFEXO. Czy jestem nadal chroniona przed ciaza ???? Bardzo prosze o odpowiedz ! |
|
|
|
#4786 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: tabletki
ulotka nie gryzie, tam wszystko jest napisane
|
#4787 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: tabletki
Cytat:
|
|
|
|
|
#4788 |
|
Zakorzenienie
|
Kupiłam dzisiaj opakowanie tabletek "na dobry sen", które zawierają chmiel, melisę i passiflorę. Zaczęłam się zastanawiać czy nie osłabiają przypadkiem działania tabletek anty. W necie piszą różnie, czy może ktoś z Was wie jak jest naprawdę?
Odkryłam za to, że grapefruity i żurawina osłabiają działanie tabletek, co było dla mnie nowością!
|
|
#4789 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4790 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4791 |
|
Przyczajenie
|
Niby jestem spokojna ale proszę o radę. Po krótce przedstawię swoją sytuację. Biorę tabletki antykoncepcyje od roku. Tydzień temu bylam w szpitalu i miałam zabieg pod narkozą(6.02). Obecnie jestem na antybiotykoterapii. Lekarz prowadzący stwierdził, że antykoncepcja „może działać ale może nie dzialać” dlatego postanowiłam się dodatkowo zabezpieczać prezerwatywą. Pech chciał, że w trakcie gumka pękła (10.02)
|
|
|
|
#4792 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Napisalas ze pekla wam gumka w trakcie, rozumiem, ze nie bylo jeszcze wytrysku? BTW:dziwi mnie to ze mialas robiony zabieg w narkozie, a nikt ci nie powiedzial ze powinnas odstawic na ten czas pigulki. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#4793 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#4794 |
|
Przyczajenie
|
Wytrysk niestety był ale w drodze już do wyjścia, nie mamy 100% pewności że coś nie zostało w środku. Że tak powiem oboje byliśmy w szoku, tym bardziej że na tą okazję specjalnie wybraliśmy się do apteki po gumki
Zabieg miałam wykonywany podczas tygodniowej przerwy podczas brania tabletek. Po zabiegu byłam przygotowana na zmniejszenie działania i owulację. Mam nadzieję, że ona jeszcze przede mną. Na pewno dam znać, trzymajcie kciuki!
|
|
|
|
#4795 |
|
Raczkowanie
|
hej, czy cos z tych leko oslabia tabletki?
naproksen ( niesteroidowy lek przeciwzapalny (NLPZ) z grupy pochodnych kwasu propionowego (pochodna naftalenowa) NanokoloidAg, Mentol, Wyciąg z irlandzkich glonów morskich,Sole mineralne (chlorki), Sorbitol,Gliceryna? Edytowane przez Nelada Czas edycji: 2014-02-14 o 13:52 |
|
|
|
#4796 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez Diablica z Tasmanii Czas edycji: 2014-02-14 o 15:36 |
||
|
|
|
#4797 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
W mojej ulotce nie ma informacji o odstawianiu.Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#4798 |
|
Przyczajenie
|
Od trzech dni używam Alpicort E, zawiera on estrogeny. Ale czy one przenikają w znaczący sposób do krwi??? Nie mam zamiaru już go używać. Tylko 3 razy go wtarłam. Wczoraj się kochałam, czy mogę być w ciąży? Biorę tabletki- Regulon.
|
|
|
|
#4799 |
|
Raczkowanie
|
Ja nie w sprawie tabletek antykoncepcyjnych, również chodzi o interakcję leków i zależy mi na odpowiedzi. Od 18 dni zażywam Cyclo-Progynova na wywołanie okresu, zatrzymanego przez odchudzanie. Jutro zamierzam wziąć kilka tabletek na uspokojenie Labofarm.
Skład tabletek na uspokojenie: Korzeń kozłka (Valerianae radix) - 170 mg Liść melisy (Melissae folium) - 50 mg Szyszka chmielu (Lupuli flos) - 50 mg Ziele serdecznika (Leonuri cardiacae herba) - 50 mg Cyclo-Progynova: Każda biała tabletka powlekana zawiera 2,0 mg estradiolu walerianianu (Estradioli valeras). Każda jasnobrązowa tabletka powlekana zawiera 2,0 mg estradiolu walerianianu (Estradioli valeras) i 0,5 mg norgestrelu (Norgestrelum). W ulotce Cyclo-Progynova znalazłam jedynie taką informację o interakcji: Preparaty ziołowe zawierające dziurawiec zwyczajny (Hypericum perforatum) mogą pobudzać metabolizm estrogenów i progestagenów. W składzie tabletek Labofarm on nie występuje ale mimo wszystko, czy takie leki wzięte w odstępie kilku godzin mogą przynieść jakieś szkody? Z góry dziękuję za odpowiedź.
|
|
#4800 |
|
Raczkowanie
|
Mam takie pytanie, czy któraś z Wizażanek stosowała może krople do oczu Posorutin i Vitreolent biorąc jednocześnie tabletki anty (ja akurat biorę Naraya)?
Wiem, że może to głupie w ogóle się pytać o opinie, ale czy krople do oczu mogą mieć jakikolwiek wpływ na tabletki anty? Ja zawsze uważałam, że żadne krople nie mają wpływu na tabletki, ale dzisiaj po wykupieniu powyższych kropli jakoś tak mnie naszła dziwna myśl. Jakby nie patrząc to też są jakieś lekarstwa, a tym bardziej te, które ja wymieniłam, bo mają silny wpływ na oczy. Także proszę o jakieś opinie, albo chociaż przeczucia, chyba, że ktoś znalazł się w podobnej sytuacji jak ja
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:29.

mam taki sam stosunek - lepiej dmuchać na zimne, a że ja panikara jestem to prawdopodobnie już w ogóle innej opcji nie brałabym pod uwagę 
.Lekarka mówiła że to słabe leki i na ulotce nie znalazłam skladnika obniżającego dzialanie tabletek anty 

(sorry za offtop)