|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1321 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.5. świętujemy Roczek.
CR, jak ja lubię ten jeden kocyk mifrofibrowy z Biedronki... Jakby były jeszcze to bym zakupiła dla kumpeli w ciąży
U nas cały czas w użyciu, mimo tylu prań mięciusi jak kaczuszka
|
|
#1322 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Piękne streszczenie ![]() Cytat:
Ja mam zamiar dziś spróbować, najpierw zupa burak+ziemniak+królik, za 2-3 godzinki jaglanka z brokułem. Na podwieczorek kisiel i jabłko do rączki. Do tej pory dawałam zupę, potem moje mleczko, na podwieczorek kaszę z mlekiem i owocem. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Nestelle, a po tych sterydach w szpitalu karmiłaś jeszcze Kubę piersią? Cytat:
![]() no tak. 3 minuty pozostają niezmienne, jednak bawi się nimi kilka razy dziennie od 4 miesięcy, dlatego kubeczki pozostają niekwestionowanym liderem ![]() Wczoraj byłam na winku z koleżanką. Uwielbiam kp, ale świetnie czułam się wychodząc i pijąc lampkę wina bez strachu, że będę musiała wracać na sygnale
|
|
#1323 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Dzien dobry
![]() Dwie pobudki, tragedii nie ma, ale mogłoby być lepiej Dziewczyny mm, jak Wy usypiacie dzieciaczki w dzień??? Same zasypiają? Utulone? Krzyś tylko przy cycu. Kolejny problem ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
2. A to Krzyś identiko ![]() Cytat:
![]() Lekarka po prostu uważa, że K. ma już 10 mcy i nie trzeba wprowadzać Mu teraz butelek, smoczków itp. Mogę, ale nie jest to mus. Poza tym mam zacząć od jogurtu nat., żeby w ogóle zobaczyć, jak z tą Jego "skazą" czy "nie-skazą". Bo może kwestia mm w ogóle nie jest do dyskusji (dziś dostał już kilka łyżeczek, czekamy na rozwój wydarzeń...)Jeśli przejdzie i zdecyduję się na mm, to mam dawać mm. I chyba tak zrobię, 2 razy dziennie butla (albo na wieczór z kaszką..?). A owocków chyba nie rozpisałam za dużo, bo do kaszki i tak daję kilka łyżeczek słoiczkowych tylko, tylko podwieczorek to więcej - pół jabłka czy banan ![]() I na chwilę obecną K. je mniejsze porcje - np. obiad 190gr, kaszka 150-200. Wszystko do przemyślenia ![]() Cytat:
I tak mają mało w pasie, ale skoro się rozciągają, to może zaryzykuję Na razie zobaczę jak te, które mi przyjdą ![]() Cytat:
![]() Jak pisałam wcześniej, na razie jak do jeża podchodzę do tych mlek, czy mm czy krowiego Z racji ewent. alergii i poza tym wg mnie za wcześnie na krowie. Artykułów jeszcze nie czytałam, więc się nie ustosunkowałam ![]() Cytat:
|
|
#1324 |
|
Rozeznanie
|
A, dziewczyny piekące chleb - mój chleb - robię cały czas z jednego przepisu - się rozpłaszczył. Mam jeden wielki placek w piekarniku... Czemu? Czy możliwe, że przez to, że wczoraj suche składniki wymieszałam, a dopiero dziś rano dodałam wody i zagniotłam ciasto? Ciasto było jakies lepkie w ogóle, kurcze no...
|
|
#1325 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:42 ---------- Poprzedni post napisano o 13:39 ---------- Cytat:
![]() wlasnie sprawdzialm wartosci na opakowaniach: i tak mleko 3,5% zawiera 3,3g bialka na 100g, a jogurt naturalny 3,5% zawiera az 4,5g bialka. ---------- Dopisano o 13:54 ---------- Poprzedni post napisano o 13:42 ---------- Cytat:
nam wczoraj sasiad o 10 zaserwowal wiertarke, tez byla pobudka ![]() Cytat:
ja sama raczej nie dam rady... a dlaczego nie chcecie juz nosic przodem? Cytat:
moj uwielbia dlatego po odkurzaniu zostawiam w pokoju ![]() o jak slodko nagralam krotki filmik, ale on umie jeszzce ladniej, tu tak na odczepnego zaspiewal - wiec nie pokaze :P
Moja dziewczynka Edytowane przez Moderna Czas edycji: 2014-02-13 o 14:05 |
|||||
|
|
|
#1326 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja tez pytałam o tą rezygnacje z KP wcoraj tyle ze u nas ten problem ze Karol nie chce butelki nie chce mm pić mówiła ze po roczku mozna spróbowac dac mleka 2% moze to zechce a jak nie to jogurty serki twarożekCytat:
![]() oj tam oj tam już ci Klementyna odpisała o tym poczuciu winy: moj w bodziaku i rajstopach i tez modny ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#1327 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nestelle - ruszamy w pn na 9:30 pierwszy raz, na godzinkę, razem. Ciężko mi bardzo. Igor miał nianię, a później prywatny żłobek od 2 rż, a tu niemowlaczek do obcych - 4 ciocie i 17 dzieci. Chyba melisę zacznę już dzisiaj pić. Moderna - w żłobkach jest tak, że one realizują zalecenia lekarza, jak dziecko ma skazę, to jest na specjalnej diecie. Ja do mleka krowiego mam to, że ma dużo więcej białka niż moje i to niezbyt dobrze. Ale... o ile ja bym jej go nie dała jako takiego, to mam nadzieję, że mała ilość u ponad rocznego dziecka nie jest niczym złym. W ogóle ostrzeżono mnie o tym, jak powiedziałam, że my dalej kp. Dzieci w żłobku piją z małych filiżanek! (nie kubeczki, nie butelki), uczą się jeść same. Jako matka kwoka - panikuję oczywiście.
|
|
#1328 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
nie próbowałam jeszcze na plecach go nosić, moje nosidło schowane głęboko w szafie na zimę. nie wiem jak to będzie, boję się, że przy tym tajfunie się nie da i zanim bym zamotała on by się milion razy wywinął, ale może kiedyś jakoś spróbuję. ---------- Dopisano o 15:12 ---------- Poprzedni post napisano o 15:02 ---------- Cytat:
doszłam do momentu jak miała nie zawiązane szelki i rozpięła pas biodrowy...... zawału bym dostała robiąc coś takiego.
|
||||
|
|
|
#1329 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
kiedyś z jednej bluzki musiałam odciąć metkę, na metce kokardkę i z przodu koronkę a to wszystko na m-p'siu różowym z koroną i takie tam ![]() Cytat:
u nas wszystko w porządku Cytat:
u mnie teściowa co chwile widzi na skype'ie inne odcienie ![]() kiedyś nawet szwagier pytał bo też wyglądały na lekko rudawe swoją drogą takie malutkie złotowłose księżniczki są super! do tego pieguski ![]() dziewczyny' pewnego razu siedzimy z mężem w domu, Ewa w łóżeczku- a tu słychać jakiś dziwny odgłos.. sobie myślę, że coś gdzieś skrobie.. szukamy! jak się okazuje dobiega z łóżeczka.. zaglądamy a to nasz zbój- szlifuje zęby! jak się okazało- już dłuższy czas bo łóżeczko całe w rysach- z każdej strony musieliśmy zmienić na turystyczne..muszę Wam pokazać
|
|||
|
|
|
#1330 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
trzymam kciuki za ustalenie jadłospisu ---------- Dopisano o 15:21 ---------- Poprzedni post napisano o 15:17 ---------- Moje dziecię ma "karę". ostatnio ma jedną drzemkę w dzień, 30-40 minut.... całe dnie marudzi, płacze, a ja już nie wyrabiam z nim. Dziś znów spał max 40 minut i kupa.... dalej spać nie chciał, więc po przewinięciu wsadziłam do łóżeczka, dałam smoka, owcę - przytulankę i kazałam się relaksować chociaż jak spać nie chce. leży tak już ponad pół godziny bez marudzenia, płaczu, tuli się do owcy, gadał coś do niej, tłukł się z nią. ja obok z laptopem. ale mi się udało ![]() ale koniec dobrego, trzeba uwolnić dziecko od karnego łóżeczka
|
|
|
|
|
#1331 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
heh ja kocham szarości Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
no ale masz złotego chłopa (ja pozłacanego )aaaaaa ! no nie mogę BYou jesteś mistrzynią recenzji i puenty !!!! Cytat:
przeszedł na mm -kubeczek . Cytat:
jak nie ma nas w domu -tzn.w drodze ,w sklepie .... to padnie kiedy ...padnie . dziś wstał o 7.30 ,ale ze lataliśmy dużo az do 14.15 to padł o 14 w wózku .przyszłam -przełożyłam do łóżeczka .pospi godzinke. odnośnie mleka - to powiem Ci ze ja musiałam odstawić Kube jak miał niecały rok . nagle -w sekundę ,bardzo się rozchorowałam i podali bardzo ciężkie sterydy . koniec z kp był .nikt nie przygotowany .dziecko nie znało smoczka ,butelki . na początku tz karmił mlekiem z łyżeczki a potem wyszłam ze szpitala i pił z kubka . oczywiście mm (bebilon) . dawałam jogurty natural ale i tak na pewno rano i wieczorem było mleko bebilon ,nie pamiętam czy nie dawałam także popołudniu .no i kaszki na mm tez były. to z mojego doświadczenia . teraz gdybym musiała odstawić to podawałabym mm . Cytat:
U Ninki w przedszkolu także jest złobek - i maluszki od 6 mies. , potem pedza do przedszkolakow pod koniec dnia . powinny być zmeczone ,ztesknione a dobrze się bawia . pij meliske ,pij byłam w centrum hand.po prezent dla Ninki, potem w innym sklepie tez po prezent , a potem w lidlu - pomimo ze R siedzi ładnie w wózku sklepowym podczas zakupów -tyle się nanosiłam wcześniej ,wkładając,wykładajac i noszac wózek ze kręgosłup mi chyba się złamał . jak przyjechałam to musiałam znowu wszystko przynieść ,wózek wyjac i isc po kube (i kolege)... a potem jechać po Ninke i znowu R noszac . jestem w domu i chodzic nie mogę ...tak boli .a ja niedługo musze jechać dalej .... nie wiem czy to tylko ja -ale nie daje rady czasem wyjmować wózka z bagażnika 1 reka bo w 2 trzymam Rocha .... albo nosic R jedna reką podczas zakupów ... sypie się
|
|
#1332 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Najbardziej to bym chciała, żeby ktoś mi powiedział "rób tak a tak, bo TAK będzie dobrze". A tak to dupa, nie wiem. A chcę jak najlepiej...Jeśli po tym jogurcie nic nie będzie (ja oczywiście nie mam zamiaru dawać K. krowio-mlecznych rzeczy jako osobnego posiłku, tylko deserek/przekąskę My po spacerze, ale maruda byłem... Tylko do kaczek się śmiał, a tak to miauki- nie wiem, coś Go dręczy...
|
|
#1333 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1334 | |
|
Wtajemniczenie
|
Hej
Jestem chora Kubuś też ode mnie załapał już trochę...leczymy się tym co mamy. Cytat:
Ostatnio czytałam, że z czasem będzie trzeba to zmienić - tzn. zastąpić tą butlę wodą, a potem całkowicie zrezygnować. Kubuś i Krzyś praktycznie tacy sami wiekowo. Kubus też je na obiad słoiczek 190g, a kaszki tak 150. |
|
|
|
|
#1335 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() a łóżeczko fest zgryzione ![]() Cytat:
aaaa! wyobraźnia działa ![]() ![]() no niestety. jak burżua, to burżua. na Dady za 49 zł się nie załapaliśmy ![]() ![]() dobrze, że jeszcze 1,5 pudła pampków z listopadowej promocji w Lidlu mamy
|
|
|
#1336 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ale Ty i tak dajesz mm, prawda? Dzieć mi dopiero padł na drugą drzemkę, a obiad jadłam w drugim pokoju, bo by mnie zaryczał na śmierć
|
|
#1337 | |||||
|
Rozeznanie
|
[QUOTE=kasia86bgo;45126394]Ad 1. - widac bylo jak sie meza slucha, godzine kazala mu na siebie czekac
Wiecie ci qrwa Zaspalam dzis ....!!!! Dobrze ze autobus na centrum (bezposrednio) jedzie jeszcze o 8-45 wiec nim jade, ale jak ja to zrobilam Zem nie wstala chyba mnie te wczorajsze babbelki we wannie tak zrelaksowaly [QUOTE] Ad1. A co do bąbelków to zazdroszczę mrrrr ![]() Cytat:
![]() mnie jakoś przypasował. Ale wolę z dodatkiem mleka.Cytat:
Cytat:
Cytat:
Duuuużo zdrówka, bardzo dużo Cytat:
![]() I tak od rana Was nadrabiałam z przerwami zaznaczałam cytaty i komp mi się rozładował i padł ![]() Póki co dziękuję za linki do wierszyków. Muszę takie nabyć.
|
|
#1338 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jutro pokaże wam od Florka łóżeczko
|
|
#1339 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
To tylko dziś na promocja na Dady?
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ząbki świerzbią ![]() Cytat:
![]() Kara chyba fajna ![]() Cytat:
Cóż, będzie się musiał nauczyć.Cytat:
![]() Przy butli by zasnął, wiem. Ale chyba nie będę Go tak uczyła w dzień - na noc na razie pewnie tak - mleko i spanie. A w dzień nie chcę Mu dawać MM... Babci udało się 2 razy uśpić K. tak po prostu, na rękach. U mnie nie potrafi
|
|
#1340 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Zobacz pierwszy i trzeci obrazek https://www.google.pl/search?q=jogur...w=1280&bih=710 2. Napiszę wieczorem jak wrzucam, bo dłuugi opis pewnie mi wyjdzie, a mi się dziecie zaraz z drzemki obudzi A chcę nosić na plecach bo: a. na plecach wygodniej - lżej b. z przodu głowa już jest trochę za wysoko c. chyba już na moją przyszedł czas, że woli z tyłu. Z przodu nic nie widzi, kręci głową a i tak nie może nic dojrzeć. Z tyłu widziałaby świat znad mojego ramienia. Cytat:
![]() Co do posiłków to ja np. u L. bym nie miała jak zrezygnować z mleka, bo ona nie je posiłków - ona skubie. Składniki odżywcze ma z mleka. Jeśli wiedziałabym, że naprawdę je - zróżnicowanie - to bym pewnie myślała, czy zrezygnować z mm w ogóle. Ale to dopiero gdy rzeczywiście będzie jadła. Np. jajecznica rano, potem kasza np., manna + owoce, zupka, mięso + warzywa na obiad, kasza np. jaglana+ owoce deser, i może kaszka na mleku na kolację. Chodzi mi o to, że jak masz zróżnicowane posiłki, to można dumać... \Kiedyś czytałam o zastępowaniui mleka u niemowlaków - chyba od 10 miesiąca jeśli dobrze pamiętam - mlekiem ryżowym/jaglanym itd. Jako alternatywa dla MM i mleka krowiego. Tylko takie mleko samodzielnie się robi, więc nie wiem, jak to wygląda w praktyce.
|
|
|
#1341 |
|
Raczkowanie
|
Tasia nie chcę Cię straszyć ale czy Ty kontrolujesz ciśnienie krwi? Powinnaś o tym krwotoku powiedzieć lekarzowi
|
#1342 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1343 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Walnął takie kupsko, że ledwo przeżyłam tą zmianę pieluchy. Nie dość, że wielkie to jeszcze zębowe....i tak sobie przypomniałam... ostatni raz, kiedy byłam wielce zdziwiona, że moje dziecko leży cicho w bujaczku i nie wścieka się a ja na spokojnie mogę umyć włosy to było wtedy, kiedy zaraz po ogarnięciu się musiałam przebrać, wykapać i na nowo ubrać J., a potem uprać siedzenie w bujaczku ![]() tajfun nie uspokaja się bez powodu ![]() u mnie też nie było, ale podobnie mam 2 opakowania dadów z poprzedniej promocji, tyle, że ja dady tylko na noc daję więc jedna dziennie. jeszcze na reniferach jedziemy pampków też mam pudło z tesco. i dobrze, bo teraz już droższa promocja w tesco.fajny pomysł na kaszkę, dzięki! |
|
|
|
|
#1344 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mnie też ciągle nosi i jeżdżę kilka razy dziennie gdzieś. Za każdym razem jak wsadzam lub wyciągam wózek z bagażnika, to sadzam Hanię w foteliku i czeka aż to zrobię. Scarlett - i jak twój wóz? W jakim jest stanie? Zdezynfekowałaś i wyszorowałaś? Ja mój dostałam zakurzony i śmierdzący trochę stęchłym powietrzem (podobno stal na strychu) więc szorowałam go popołudniu, tapicerkę , kosz, zagłówek i osłonki na pasy wyprałam. Wszystko schnie, jak go ponownie "ubiorę" w to, to cyknę fotę Mam nadzieję, że będę umiała to teraz założyć, bo rozłożyłam go na części pierwsze Generalnie jestem zadowolona z jego stanu.
|
|
#1345 | ||
|
Rozeznanie
|
przyznam, słownictwo to mi się obecnie nie rozwija
![]() Cytat:
Cytat:
co wy macie z tym marJanem? przynajmniej ukrywa 3 piękne guziki w kształcie okręgów, świeżo nabite na klocku lego, takich jeszcze nie widziałam
|
|
#1346 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1347 |
|
Zakorzenienie
|
cathlyn a przy okazji jogurtow (nie znam tematu ale widze, ze jest dosc rozlegly
) - sa dwa rodzaje bakterii L+ i L- - i bakterie L+ to te lepsze i dla naszych dzieci czy dla odbudowy flory powinnysmy wybierac jogurty wlasnie z tym szczepem ahhh i sprawdzilam jeszcze zawartosc bialka w serkach - 11-13g! (teraz juz widac czarno na bialym dlazcego serkow sie malemu dziecku nie poleca) ---------- Dopisano o 20:45 ---------- Poprzedni post napisano o 20:44 ---------- JolanT hahah.. no niezle Ewcia lozeczko pogryzla to ile ona juz ma zabkow?
Moja dziewczynka Edytowane przez Moderna Czas edycji: 2014-02-13 o 20:58 |
|
|
|
#1348 |
|
Zakorzenienie
|
![]() ja akurat czczę i wielbię ![]() marJan szefem jest i basta ![]() ![]() ![]() ![]() (zazdrość... zwykła ludza, włosowa zazdrość). Bzinia, czekam na focisze bryki
|
|
#1349 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1350 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
coż to wandalizm ! ....)Cytat:
.R dzisiaj j tez spał 40 minut .no dokładniej 43 ... Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
poza tym bagażnik pełen zakupów ( zakupy dla 5 osób i 2 psów ) ,trzeba to wszystko przynieść do domu a nie zostawię R nawet w kojcu gdy przyprowadziłam Kube z jego kolegami -nie ufam nieswoim dzieciom...także R na rece i po 3,4 siaty zanosiłam i tak kilka razy .... i jeszcze bo cos mi się przypomniało : Scarlett- pisałaś o czyszczeniu uszu Z ze jak tego nie zrobisz to oguchnie itd.qrcze ja R czyściłam uszka chyba ze 2 razy delikatnie pałeczka kosmet. - w sumie to brudnych nie miał Despa-bo widziałam na focie ze masz łóżeczko na samej górze .... Emi nie spi w swoim łóżeczku? Pierwszy raz od dawna mi się zdarzyło ze nie miałam czasu zjeść obiadu ... cały dzień na owsiance i 2 kanapkach ..... tak mnie głowa rozbolała . obiad zjedzony o 20.20 ,teraz zjadłam jeszcze kolacje jest mi ciężko ,za ciężko
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:43.

U nas cały czas w użyciu, mimo tylu prań mięciusi jak kaczuszka

Panie Pogodynki najfajniejsze
(da sie w ogole samemu, jak to robicie?)
I tak mają mało w pasie, ale skoro się rozciągają, to może zaryzykuję ![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
naszczescie docyckowałam i jeszcze usnał ciekawe na jak długo
). Kaszki (bezmleczne!) zapewnią wszystkie składniki, do tego jogurty... Do picia woda. Ja jestem zaskoczona, myślałam, że w tym wieku to jeszcze niezbędne, ale pediatra powiedziała, że niekoniecznie.
05.07.2008 

doszłam do momentu jak miała nie zawiązane szelki i rozpięła pas biodrowy...... zawału bym dostała robiąc coś takiego.
).
za decyzję.