Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.5. świętujemy Roczek. - Strona 45 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-02-13, 13:27   #1321
cathlyn
Rozeznanie

Dot.: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.5. świętujemy Roczek.

CR, jak ja lubię ten jeden kocyk mifrofibrowy z Biedronki... Jakby były jeszcze to bym zakupiła dla kumpeli w ciąży U nas cały czas w użyciu, mimo tylu prań mięciusi jak kaczuszka
Stary 2014-02-13, 13:28   #1322
corka_rosy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Tasia34 Pokaż wiadomość
w nocy obudził mnie mega krwotok z nosa, spędziłam jakiś czas w łazience charcząc krwią
ojoj Z Krzysiem w brzuchu też tak miałaś?

Cytat:
Napisane przez nestelle Pokaż wiadomość
kończe .i już więcej się nie wypowiadam na temat ciuszków, zabawek ,wózków -glowa mnie boli od poczucia ze powinnam mieć poczucie winy ...a nie mam.
No co Ty, dobrze, że nie masz. Jedni mają tyle, inni mniej lub więcej i jeśli ktoś ma z tym problem... to jego problem.

Cytat:
Napisane przez trolla2405 Pokaż wiadomość
stópki ok, inka ble z mlekiem wielkie ble, bób i pieczarki mniam
Piękne streszczenie

Cytat:
Krzyś też babeczki bardzo lubi Panie Pogodynki najfajniejsze
Poradnik znam, dzięki Ale tam jest o żywieniu dzieci pow. 1 roku, już mogę to odnieść do mojego 9 miesięczniaka..? Poczytam.
No nie mówiła konkretnie. Ja sobie tak wykoncypowałam:
- rano kaszka (Holle albo jaglana) z owocami;
- drugie śniadanie to jogurt/serek - coś nabiałowego;
- obiadek mięsko/rybka;
- owocek na deserek;
- kolacja kaszka typu Nestle czy jakaś Hipp.
A drugi obiadek od kiedy się daje? Daje któraś z Was?
Ja mam zamiar dziś spróbować, najpierw zupa burak+ziemniak+królik, za 2-3 godzinki jaglanka z brokułem. Na podwieczorek kisiel i jabłko do rączki.
Do tej pory dawałam zupę, potem moje mleczko, na podwieczorek kaszę z mlekiem i owocem.

Cytat:
Napisane przez achna79 Pokaż wiadomość
Macie wierszyki te znane Brzechwy, Konopnickiej, Tuwima itp w twardej oprawie z kartonowymi kartkami? Mam wiersze ale takie dla starszych dzieci. Dla Mikołaja się nie nadają i mało kolorowych obrazków.
Ja mam kilka małych książeczek z wydawnictwa Zielona Sowa, np. http://www.zielonasowa.pl/ptasie-rad...erszykowo.html

Cytat:
Napisane przez Moderna Pokaż wiadomość
ja sie caly czas zastanawiam, jak wsadzic mlodego na plecy i zawiazac bondolino (da sie w ogole samemu, jak to robicie?)
Ja też! Zastanawialiśmy się ostatnio z TŻ i chyba będziemy go zakładać we dwoje (i tak TŻ głównie nosi, ja sporadycznie).

Cytat:
witam się -dzisiaj bardzo modna- w spodniach dresowych -a jakze popielatych
ja też
Nestelle, a po tych sterydach w szpitalu karmiłaś jeszcze Kubę piersią?

Cytat:
Napisane przez scarlett26 Pokaż wiadomość
Złośliwie przypominam, że jutro koniec promocji w arosie - hihi, nie chcę być jedynym bankrutem....
ehh właśnie kupiłam i bez Twojego przypomnienia

Cytat:
Napisane przez pani22ka Pokaż wiadomość
ale ustalmy co dla której znaczy "najdłużej"
no tak. 3 minuty pozostają niezmienne, jednak bawi się nimi kilka razy dziennie od 4 miesięcy, dlatego kubeczki pozostają niekwestionowanym liderem

Wczoraj byłam na winku z koleżanką. Uwielbiam kp, ale świetnie czułam się wychodząc i pijąc lampkę wina bez strachu, że będę musiała wracać na sygnale

21.04.2013.
corka_rosy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-13, 13:29   #1323
Tasia34
Wtajemniczenie

Dzien dobry
Dwie pobudki, tragedii nie ma, ale mogłoby być lepiej
Dziewczyny mm, jak Wy usypiacie dzieciaczki w dzień??? Same zasypiają? Utulone? Krzyś tylko przy cycu. Kolejny problem

Cytat:
Napisane przez oliwka__ Pokaż wiadomość
Tasia w moim bliskim otoczeniu dzieciaczki z 19 i 25 kwietnia - chłopcy - piją tylko na noc mm a rano i w ciągu dnia jak się dopominają dostają zwykłe z kartonika, kaszki typu manna, budynie wszytsko na mleku zwykłym 1,5 - 2 procentowym.
Jeśli chodzi o mleko zwykłe, to ja bym na razie się bała dawać... Pomijając fakt wcześniejszego podejrzenia skazy, to chyba jeszcze za wcześnie. Ale i tak głupieję coraz bardziej...

Cytat:
Blogi poczytam specjalną zakładkę o żywieniu sobie zrobiłam

Cytat:
Napisane przez cathlyn Pokaż wiadomość
1. Teraz już rzadko jej się zdarza - w sensie upadek. Bo upadek na pupę to nie jest upadek, ale kontrolowany powrót na ziemię w jej wykonaniu
2.Jak jej się zdarzy stracić równowagę, to robi półobrót, upada na bok od nóg wzywż i dopiero głowa, więc główka z małęj wysokości uderza - na ogół nawet nie płacze wtedy
1.
2. A to Krzyś identiko

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
wiem, że powyżej roku, ale wydaje mi się, że niemowlę potrzebuje jeszcze więcej mleka niż roczniak i starsze, więc nie do końca rozumiem radę pediatry. napisz jeszcze czy ta rada wynika z tego, że Krzyś nie może pić zwykłego lub jakiegokolwiek mm? bo nie pamiętam już na czym stanęliście, pisałaś kiedyś o pepti.

wg mnie: za dużo owoców. przy 5 posiłkach porcje muszą być spore, więc na deser i do kaszy rano może być za dużo. nie wiem czy samą kaszą na wodzie będzie się najadał tyle, żeby przetrwać całą noc. jak dla mnie za mało nabiału.

jeśli chcesz jednak dawać mm to zamiast któregoś posiłku. nie wiem, czy Ci to pomoże, ale napiszę Ci jadłospis mojego J:
-200ml mm
-kasza na mm lub mleczna z odrobiną owoców/soku lub bez dodatków, ponad 200ml na pewno, tak do 250.
-zupa z mięsem (ok 250ml) lub słoiczek mięsny/rybny
-słoiczek nabiałowy: twarożek/jogurt z owocami lub owoce z kaszką na wodzie/kleikiem
-240ml mm
I wiem jeszcze mniej
Lekarka po prostu uważa, że K. ma już 10 mcy i nie trzeba wprowadzać Mu teraz butelek, smoczków itp. Mogę, ale nie jest to mus. Poza tym mam zacząć od jogurtu nat., żeby w ogóle zobaczyć, jak z tą Jego "skazą" czy "nie-skazą". Bo może kwestia mm w ogóle nie jest do dyskusji (dziś dostał już kilka łyżeczek, czekamy na rozwój wydarzeń...)
Jeśli przejdzie i zdecyduję się na mm, to mam dawać mm. I chyba tak zrobię, 2 razy dziennie butla (albo na wieczór z kaszką..?).
A owocków chyba nie rozpisałam za dużo, bo do kaszki i tak daję kilka łyżeczek słoiczkowych tylko, tylko podwieczorek to więcej - pół jabłka czy banan
I na chwilę obecną K. je mniejsze porcje - np. obiad 190gr, kaszka 150-200. Wszystko do przemyślenia

Cytat:
Napisane przez kwiatuszekkk21 Pokaż wiadomość
rozciąga się pod koniec ciąży miałam w pasie prawie metr i na pewno jeszcze większy brzuch by wszedł.
A zobacz sobie inne rzeczy tego sprzedawcy, bo wstawiłam Ci rozmiar s/m a ma jeszcze takie bluzki w rozmiarze l/xla wcale nie są jakieś wielkie, więc może będą lepsze skoro obawiasz się że s/m nie rozciągnie się wystarczająco
No ba! Pewnie, że te xl znalazłam I tak mają mało w pasie, ale skoro się rozciągają, to może zaryzykuję Na razie zobaczę jak te, które mi przyjdą

Cytat:
Ja daje mleko krowie, nie robie dziecku krzywdy - przegotowane, do ugotowania kaszki, zaczelam dawac w ok. siodmym miesiacu (w max. ilosci 200ml, po skonczonym roku zycia bialko krowie mozna do 300-350g dziennie)- i tak stoi jak byk w zaleceniach pediatrow niemeickich- Troche dziwi mnie, ze tak krytykowane jest mleko krowie do kaszki, a jogurt i serki chetnie sa podawane dziecku przed ukonczeniem pierwszego roku zycia, mimo, ze tych w zaleceniach nie ma

Na temat mleka pisalam pierdyliard razy, i owszem obciaza nerki niemowlaka (tu bardziej chodzi o kwestie, ze mleko krowie zastepuje kp czy mm), dlatego sa podawane max. dozwolone ilosci i ich forma.
Bo jogurt czy serek to mleko przetworzone, czyli dla małego dziecka zdrowsze. Tak mi lekarka tłumaczyła, no i fakt, tak jest. W ogóle mleko nie jest zdrowe, dla dorosłego też nie
Jak pisałam wcześniej, na razie jak do jeża podchodzę do tych mlek, czy mm czy krowiego Z racji ewent. alergii i poza tym wg mnie za wcześnie na krowie.
Artykułów jeszcze nie czytałam, więc się nie ustosunkowałam

Cytat:
Napisane przez bzinka Pokaż wiadomość
Teraz ma fazę na piegi, pieprzyki, syfki ja tylko coś widzi na ciele, to chce zdrapywać, nie chce mówić, co mój biedny pieprzyk przy ustach przechodzi czasem
Mój pieprzyk koło ucha jest namiętnie oglądany
Ania
http://suwaczki.maluchy.pl/li-73227.png
Tasia34 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-13, 13:30   #1324
cathlyn
Rozeznanie

A, dziewczyny piekące chleb - mój chleb - robię cały czas z jednego przepisu - się rozpłaszczył. Mam jeden wielki placek w piekarniku... Czemu? Czy możliwe, że przez to, że wczoraj suche składniki wymieszałam, a dopiero dziś rano dodałam wody i zagniotłam ciasto? Ciasto było jakies lepkie w ogóle, kurcze no...
Stary 2014-02-13, 13:54   #1325
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
Bo jogurt czy serek to mleko przetworzone, czyli dla małego dziecka zdrowsze. Tak mi lekarka tłumaczyła, no i fakt, tak jest. W ogóle mleko nie jest zdrowe, dla dorosłego też nie
Jak pisałam wcześniej, na razie jak do jeża podchodzę do tych mlek, czy mm czy krowiego Z racji ewent. alergii i poza tym wg mnie za wcześnie na krowie.
Artykułów jeszcze nie czytałam, więc się nie ustosunkowałam
ale to nie jest prawda, ze jest zdrowsze - jest inne - w skrocie mleko jest rowniez przetworzone (a i niemowleciu mozna je podac tylko w w formie przegotowanej, nie surowej) - i to chodzi o zawartosc bialka w przetworach melcznych - dlatego nie sa one przeznaczone dla niemowlat - a jogurt zawiera nawet wiecej bialka niz mleko, bo mleko ok. 3 -3,5 - a wartosci jogurtu czasami siegaja nawet do 4-4,5 (mleko matki ok.1,5g, MM nie wiem, nie mam opakowania). Wszystkie produkty to mleko krowie i to jest temat dyskusyjny, a nie jego forma - choc owszem jogurt jest najzdrowszy, ale to tylko dlatego, ze zawiera dodatkowo kultury bakterii.

---------- Dopisano o 13:42 ---------- Poprzedni post napisano o 13:39 ----------

Cytat:
Poza tym mam zacząć od jogurtu nat., żeby w ogóle zobaczyć, jak z tą Jego "skazą" czy "nie-skazą". Bo może kwestia mm w ogóle nie jest do dyskusji (dziś dostał już kilka łyżeczek, czekamy na rozwój wydarzeń...)
a no wlasnie, przeciez wy mieliscie/macie to podejrzenie skazy - wiec dobrze, ze robisz najpierw test, bo faktycznie moze sie okazac temat zbedny do dyskusji

wlasnie sprawdzialm wartosci na opakowaniach: i tak mleko 3,5% zawiera 3,3g bialka na 100g, a jogurt naturalny 3,5% zawiera az 4,5g bialka.

---------- Dopisano o 13:54 ---------- Poprzedni post napisano o 13:42 ----------

Cytat:
Napisane przez Malpka Pokaż wiadomość
położyłam dziś Karola na drzemke troche później bo mamy w przedszkolu dzien babci i dziadka wiec chciałam mu ułozyć drzemki odpowiednio a tu po 20 min domofon i to nie raz krótko a dryn i dryn i dryn i to tak długo to był pan z poczty ale powiedziałam mu ze mógłby krócej dzwonic bo mi dziecko obudził naszczescie docyckowałam i jeszcze usnał ciekawe na jak długo
nam wczoraj sasiad o 10 zaserwowal wiertarke, tez byla pobudka
Cytat:
Napisane przez BYou Pokaż wiadomość
Dziewczyny dziś jadą to nadrobię wieczorem pewnie

Cytat:

Hmmm... Ja wrzucam L. na plecy bez większych problemów - chwila ćwiczeń i opanowałam Ale absolutnie nie metodą z filmiku - rady bym nie dała tak przekręcać dziecko z nosidłem z przodu na tył.
a jak ja wrzucasz?
ja sama raczej nie dam rady... a dlaczego nie chcecie juz nosic przodem?

Cytat:
Napisane przez corka_rosy Pokaż wiadomość
Chyba mu powinnam odkurzać kupić, a nie żadne fiszer szajsy

Super!
Mój W. nuci-mruczy. Jak ja śpiewam , to razem ze mną, jak się bawi, to sam sobie pod nosem, bardzo często to robi.
tak tak, odkurzacz moj uwielbia dlatego po odkurzaniu zostawiam w pokoju

o jak slodko
nagralam krotki filmik, ale on umie jeszzce ladniej, tu tak na odczepnego zaspiewal - wiec nie pokaze :P

Edytowane przez Moderna
Czas edycji: 2014-02-13 o 14:05
Moderna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-13, 13:59   #1326
Malpka
Zakorzenienie

Cytat:

I meritum - jako, że chcę rezygnować z kp i ewent. wprowadzać inne mleko, mam zacząć od jogurtów. Po troszku jogurt i obserwować. Dawać kaszkę bezmleczną (zaproponowała Sinlac, ale od razu powiedziałam, że z cukrem nie chcę, no to HIPP; w końcu kupiłam Nestle "zdrowy brzuszek" - wydaje mi się, że ona jest ok w składzie???). Starać się nie karmić przed samym snem (hahahaha ), w nocy dawać wodę ( tiaaaa, już to widzę będzie walka ).
Jajko spróbować, ale gdyby nadal chorował, to bez jajka może być. Mięsko lub rybka codziennie.
I co mnie zdziwiło najbardziej - możemy się obejść bez mm (). Kaszki (bezmleczne!) zapewnią wszystkie składniki, do tego jogurty... Do picia woda. Ja jestem zaskoczona, myślałam, że w tym wieku to jeszcze niezbędne, ale pediatra powiedziała, że niekoniecznie.
Czyli czeka nas czas eksperymentów
widze ze juz była dyskusja w odpowiedzi do ciebie ale i ja ci napiszę a co! ja tez pytałam o tą rezygnacje z KP wcoraj tyle ze u nas ten problem ze Karol nie chce butelki nie chce mm pić mówiła ze po roczku mozna spróbowac dac mleka 2% moze to zechce a jak nie to jogurty serki twarożek

Cytat:
Ale ale co ja słysze - pierwsze kroki !!!!
za zabek !

kończe .i już więcej się nie wypowiadam na temat ciuszków, zabawek ,wózków -glowa mnie boli od poczucia ze powinnam mieć poczucie winy ...a nie mam.
no właśnie brawa! tego mi wczesniej niezacytowało

oj tam oj tam już ci Klementyna odpisała o tym poczuciu winy:

Cytat:
wszystkie dzieci w bodziakach i dresach sa modne
moj w bodziaku i rajstopach i tez modny

Cytat:
nie no - ja napisałam tylko tak "a pro po" jakby inne wpadły na pomysł określenia siebie plebsem z powodu braku zakupu burżujskich produktów
no widzisz a tu co druga tak sie określiła oczywiście z przymrużeniem oka

Cytat:

nie no leze z Twoich tekstów
zwłaszcza ze piszesz ze " mama nie kUń ..." a wcześniej ze " rżałas w łóżku"
K http://www.suwaczek.pl/cache/f2a2119f90.png
W http://www.suwaczek.pl/cache/ef8b004f6a.png
Malpka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-13, 14:23   #1327
megi-megi
Zakorzenienie

Cytat:
Lidl jest burżujski skarpetowo (fajny marynarski motyw, nie było naszych rozmiarów, ale przedwczoraj widziałam 3 za 9,99 zł; w Auchan - para kosztuje 1,99 zł lub 2,49 zł - z abs'em)
Kochana, ja kupuję 7paki dla starszaków - majty, skarpety po ok 18zł. Jak za barszcz. No i jakość wg mnie ok. W Auchan czasem coś upoluję i też mi się ich ceny podobają.

Nestelle - ruszamy w pn na 9:30 pierwszy raz, na godzinkę, razem. Ciężko mi bardzo. Igor miał nianię, a później prywatny żłobek od 2 rż, a tu niemowlaczek do obcych - 4 ciocie i 17 dzieci. Chyba melisę zacznę już dzisiaj pić.

Moderna - w żłobkach jest tak, że one realizują zalecenia lekarza, jak dziecko ma skazę, to jest na specjalnej diecie. Ja do mleka krowiego mam to, że ma dużo więcej białka niż moje i to niezbyt dobrze. Ale... o ile ja bym jej go nie dała jako takiego, to mam nadzieję, że mała ilość u ponad rocznego dziecka nie jest niczym złym. W ogóle ostrzeżono mnie o tym, jak powiedziałam, że my dalej kp.
Dzieci w żłobku piją z małych filiżanek! (nie kubeczki, nie butelki), uczą się jeść same. Jako matka kwoka - panikuję oczywiście.
megi-megi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-13, 15:12   #1328
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Na plecach nie ma za dużego pola manewru, więc chwyta włosy, niestety. Ciągnie i czeka aż obrócę głowę i się śmieje, a jak wracam to znowu ciągnie. Dlatego teraz jak L. w MT śmiga na plecach to daję jej zabawkę do ręki - na kilka minut da radę. Nie wiem, jak będzie na wiosnę, ale myślę, że to kwestia przyzwyczajenia + nudy - tzn. w domu wszystko zna, więc szuka atrakcji. Na dworze pewnie będzie zafascynowana światem i nie będzie marudzić - tak jak w wózku - w domu marudzi mi te kilka chwil zanim ubiorę kurtkę, ale jak wyjdziemy na dwór to już jest ok.
też mam nadzieję, że na spacerach będzie dobrze.

Cytat:
Napisane przez achna79 Pokaż wiadomość
Macie wierszyki te znane Brzechwy, Konopnickiej, Tuwima itp w twardej oprawie z kartonowymi kartkami? Mam wiersze ale takie dla starszych dzieci. Dla Mikołaja się nie nadają i mało kolorowych obrazków.
mam ptasie radio duże wydanie i twarde kartki i małe formaty wierszy w twardych oprawach.

Cytat:
a dlaczego nie dasz rady z przodu?

ja sie caly czas zastanawiam, jak wsadzic mlodego na plecy i zawiazac bondolino (da sie w ogole samemu, jak to robicie?)
ciężki.... teraz 10,600 a co będzie wiosną?

nie próbowałam jeszcze na plecach go nosić, moje nosidło schowane głęboko w szafie na zimę. nie wiem jak to będzie, boję się, że przy tym tajfunie się nie da i zanim bym zamotała on by się milion razy wywinął, ale może kiedyś jakoś spróbuję.

---------- Dopisano o 15:12 ---------- Poprzedni post napisano o 15:02 ----------

Cytat:
bzinka na YT widze jest sporo instrukcji, nawet nie wyglada to tak strasznie ... ale dziewczyna mimo wszytsko upocona
http://www.youtube.com/watch?v=PD2ogNotD60
doszłam do momentu jak miała nie zawiązane szelki i rozpięła pas biodrowy...... zawału bym dostała robiąc coś takiego.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-13, 15:13   #1329
jolanT
Zadomowienie

Cytat:
ja też. właśnie bez misiów-pysiów są a jak już motywy - to fajne (seria z piratem - nie załapaliśmy się niestety ).
no dokładnie bez żadnych m-p itp.
kiedyś z jednej bluzki musiałam odciąć metkę, na metce kokardkę i z przodu koronkę a to wszystko na m-p'siu różowym z koroną i takie tam

Cytat:
Hej

Wpadam na chwilkę bo my dalej się gościmy

Przeczytałam rozważania i też dzięki Babci wyznaję zasadę, że na bylejakość mnie nie stać. Tylko z tym też problem bo można się naciąć w większości sklepów.Lubię Zosię fajnie ubrać, zwracając przy tym uwagę na to aby było Jej wygodnie. Nie przepadam za ubrankami w typowo dziecięce wzory, wolę bardziej stonowane.
Żarty czy nie ale jakoś dziwnie czytać:/ale może się czepiam bo mam @

Scarlett dla Zosi za cierpliwość i spokojność

Malpko, tez nie lubię takiego dzwonienia jak po ogień

Monicca , Zosia też ostrożnaasekuracja pełna
zbożowej niecierpię bo na studiach mieszkałam blisko fabryki-zapodowało przed deszczem masakrycznie

Jola, co u Was?

Bzinko u nas podgryzanie na tapecie:/zwłaszca przy zabawie z piechem, jak Zosia sięwe mnie wtula uciekając przed nim to zdarzy się Jej w euforii ugryźć:/

Despa, brawo za pierwsze kroczki

Moderna, Tobie to Śpiewak rośnie

Nestelle uwielbiam Twoje wyważenietak potrafisz trudny temat ubrać w słowaszapoba.

Pani, Ty teżi za decyzję.

Oliwka, tak Ci dobrze ta szczoteczka robi, żeś tak nisko zjechała?

Kasia coś w nocy robiła, że zaspałaś?

Megi za szybkie przyzwyczajenie się do żłobka

Tyle zapamiętałam na szybko
Dziewczyny dziś jadą to nadrobię wieczorem pewnie
a dziękujemy u nas wszystko w porządku

Cytat:
Witam z rana
dzięki w sumie co zdjęcie to ma inny kolor włosów Raz rudawy, raz blond jasny raz ciemny. Ogólnie blondynka
spytałam bo właśnie często na zdjęciach kolor włosów "przekłamany"
u mnie teściowa co chwile widzi na skype'ie inne odcienie
kiedyś nawet szwagier pytał bo też wyglądały na lekko rudawe
swoją drogą takie malutkie złotowłose księżniczki są super! do tego pieguski

dziewczyny'
pewnego razu siedzimy z mężem w domu, Ewa w łóżeczku- a tu słychać jakiś
dziwny odgłos.. sobie myślę, że coś gdzieś skrobie.. szukamy!
jak się okazuje dobiega z łóżeczka.. zaglądamy a to nasz zbój- szlifuje zęby!
jak się okazało- już dłuższy czas bo łóżeczko całe w rysach- z każdej strony musieliśmy zmienić na turystyczne..
muszę Wam pokazać
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC_0802.jpg (44,2 KB, 27 załadowań)

29.04.2015
OLAF !

http://fajnamama.pl/suwaczki/yvpga7q.png
jolanT jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-13, 15:21   #1330
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
I wiem jeszcze mniej
Lekarka po prostu uważa, że K. ma już 10 mcy i nie trzeba wprowadzać Mu teraz butelek, smoczków itp. Mogę, ale nie jest to mus. Poza tym mam zacząć od jogurtu nat., żeby w ogóle zobaczyć, jak z tą Jego "skazą" czy "nie-skazą". Bo może kwestia mm w ogóle nie jest do dyskusji (dziś dostał już kilka łyżeczek, czekamy na rozwój wydarzeń...)
Jeśli przejdzie i zdecyduję się na mm, to mam dawać mm. I chyba tak zrobię, 2 razy dziennie butla (albo na wieczór z kaszką..?).
A owocków chyba nie rozpisałam za dużo, bo do kaszki i tak daję kilka łyżeczek słoiczkowych tylko, tylko podwieczorek to więcej - pół jabłka czy banan
I na chwilę obecną K. je mniejsze porcje - np. obiad 190gr, kaszka 150-200. Wszystko do przemyślenia
jak nie butelka t kubeczek niekapek, kubek 360, bidon czy zwykły kubek, wybór spory.
trzymam kciuki za ustalenie jadłospisu

---------- Dopisano o 15:21 ---------- Poprzedni post napisano o 15:17 ----------

Moje dziecię ma "karę". ostatnio ma jedną drzemkę w dzień, 30-40 minut.... całe dnie marudzi, płacze, a ja już nie wyrabiam z nim. Dziś znów spał max 40 minut i kupa.... dalej spać nie chciał, więc po przewinięciu wsadziłam do łóżeczka, dałam smoka, owcę - przytulankę i kazałam się relaksować chociaż jak spać nie chce. leży tak już ponad pół godziny bez marudzenia, płaczu, tuli się do owcy, gadał coś do niej, tłukł się z nią. ja obok z laptopem. ale mi się udało
ale koniec dobrego, trzeba uwolnić dziecko od karnego łóżeczka
Stary 2014-02-13, 15:30   #1331
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
No niestety (prostszy byłby czarno-biały świat; może ciut nudny, ale prostszy). ku modowej radości świat to jeszcze cała gama szarości i półtonów
heh ja kocham szarości można mówic o mnie czasem "zrobiona na szaro ..."
Cytat:
no tak na stałe o 180st, albo o 90st
kupowałam też z tup tup, z h&m nie nosila, może sprobuje jak polecasz, generalnie nie chodzi dużo w rajtuzkach bo na placu zabaw średnio wygodnie
jakość rajtek z hm ,kapphalu i zary jest identyczna . Nina nosi od urodzenia ,bardzo dużo bo uwielbia sukienki ,spódnice ,szorty .
Cytat:
hehe czasami włacze kampa a potem nie mam czasu siąść i tak wiszę na pasku na dole
ja podobnie - tylko ze czasem włacze kompa i ....wyjeżdżam z domu ....
Cytat:
dałabym swojemu kopa w tyłek hehe u nas podział ja ubieram jedno dziecko on drugie może sobie wybrać które chce jak nie powie któro to ja wybieram pierwsza I zwykle tż ubiera rano Karola ja idę się myć ubierać ja ubieram potem Julke tż mi robi kanapk do pracy i sobie i w kurtki on Karola ja Julkę i idziemy
ja mogę tylko się /nas wytłumaczyć ze starszaki same się ubierają , same się myją i dużo same robią także tu akurat jestem niepotrzebna .
no ale masz złotego chłopa (ja pozłacanego )
Cytat:
.
Oliwka, tak Ci dobrze ta szczoteczka robi, żeś tak nisko zjechała?
aaaaaa ! no nie mogę
BYou jesteś mistrzynią recenzji i puenty !!!!
Cytat:
Nestelle, a po tych sterydach w szpitalu karmiłaś jeszcze Kubę piersią?
nie . to były bardzo silne leki brałam je jakiś tydzień ,a potem przez kilka tygodni sterydy tyle ze lżejsze .... To był koniec kp . tyle ze stało się to nagle - bez przygotowania dziecka ....
przeszedł na mm -kubeczek .
Cytat:
Dziewczyny mm, jak Wy usypiacie dzieciaczki w dzień??? Same zasypiają? Utulone? Krzyś tylko przy cycu. Kolejny problem

Lekarka po prostu uważa, że K. ma już 10 mcy i nie trzeba wprowadzać Mu teraz butelek, smoczków itp.
ja nie mm. ale powiem Ci ze Rocha nie usypiam przy cycu od początku listopada. w dzień i w nocy . wyrobiłam mu rytm . o jak jesteśmy w domu to drzemke ma o godz. 11 - jak się zbliza ta godz. to po prostu mówie mu ze idzie się przespać i go kłade w łóżeczku -włączam karuzele i wychodzę z pokoju .on zasypia. o 20.15 to samo.
jak nie ma nas w domu -tzn.w drodze ,w sklepie .... to padnie kiedy ...padnie . dziś wstał o 7.30 ,ale ze lataliśmy dużo az do 14.15 to padł o 14 w wózku .przyszłam -przełożyłam do łóżeczka .pospi godzinke.

odnośnie mleka - to powiem Ci ze ja musiałam odstawić Kube jak miał niecały rok . nagle -w sekundę ,bardzo się rozchorowałam i podali bardzo ciężkie sterydy . koniec z kp był .nikt nie przygotowany .dziecko nie znało smoczka ,butelki . na początku tz karmił mlekiem z łyżeczki a potem wyszłam ze szpitala i pił z kubka . oczywiście mm (bebilon) . dawałam jogurty natural ale i tak na pewno rano i wieczorem było mleko bebilon ,nie pamiętam czy nie dawałam także popołudniu .no i kaszki na mm tez były. to z mojego doświadczenia . teraz gdybym musiała odstawić to podawałabym mm .
Cytat:
Napisane przez megi-megi Pokaż wiadomość
Nestelle - ruszamy w pn na 9:30 pierwszy raz, na godzinkę, razem. Ciężko mi bardzo. Igor miał nianię, a później prywatny żłobek od 2 rż, a tu niemowlaczek do obcych - 4 ciocie i 17 dzieci. Chyba melisę zacznę już dzisiaj pić.
.
będzie dobrze . naprawdę .zobaczysz jak szybko Puszek "wsiąknie". na początku będzie trudno jak się kapnie ze mama jednak nie zostaje ale potem będzie pędziła do dzieci .
U Ninki w przedszkolu także jest złobek - i maluszki od 6 mies. , potem pedza do przedszkolakow pod koniec dnia . powinny być zmeczone ,ztesknione a dobrze się bawia .
pij meliske ,pij mamy najbardziej przezywają....

byłam w centrum hand.po prezent dla Ninki, potem w innym sklepie tez po prezent , a potem w lidlu - pomimo ze R siedzi ładnie w wózku sklepowym podczas zakupów -tyle się nanosiłam wcześniej ,wkładając,wykładajac i noszac wózek ze kręgosłup mi chyba się złamał . jak przyjechałam to musiałam znowu wszystko przynieść ,wózek wyjac i isc po kube (i kolege)... a potem jechać po Ninke i znowu R noszac . jestem w domu i chodzic nie mogę ...tak boli .a ja niedługo musze jechać dalej ....
nie wiem czy to tylko ja -ale nie daje rady czasem wyjmować wózka z bagażnika 1 reka bo w 2 trzymam Rocha .... albo nosic R jedna reką podczas zakupów ... sypie się
Stary 2014-02-13, 15:38   #1332
Tasia34
Wtajemniczenie

Cytat:
wiem ze poniekąd się te art.wykluczają .wstawiłam bo chciałam aby Tasia miała ogolny pogląd .sama musi decyzje podiąc . idąc do pediatry może usłyszeć właśnie ze z kp można zrezygnować zastępując "krowimi produktami " albo idąc do innego pediatry "tylko mm" . także nie ma jednoznacznego zalecenia -tylko to i nic innego .
No właśnie nie potrafię. Co innego mówi mi lekarz, co innego podpowiada rozum/intuicja (?). Wy też piszecie różne opinie Najbardziej to bym chciała, żeby ktoś mi powiedział "rób tak a tak, bo TAK będzie dobrze". A tak to dupa, nie wiem. A chcę jak najlepiej...
Jeśli po tym jogurcie nic nie będzie (ja oczywiście nie mam zamiaru dawać K. krowio-mlecznych rzeczy jako osobnego posiłku, tylko deserek/przekąskę ), to coś postanowię...

My po spacerze, ale maruda byłem... Tylko do kaczek się śmiał, a tak to miauki- nie wiem, coś Go dręczy...
Ania
Stary 2014-02-13, 15:47   #1333
Ewkaaa8891
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez jolanT Pokaż wiadomość
no dokładnie bez żadnych m-p itp.
kiedyś z jednej bluzki musiałam odciąć metkę, na metce kokardkę i z przodu koronkę a to wszystko na m-p'siu różowym z koroną i takie tam

a dziękujemy u nas wszystko w porządku

spytałam bo właśnie często na zdjęciach kolor włosów "przekłamany"
u mnie teściowa co chwile widzi na skype'ie inne odcienie
kiedyś nawet szwagier pytał bo też wyglądały na lekko rudawe
swoją drogą takie malutkie złotowłose księżniczki są super! do tego pieguski

dziewczyny'
jak się okazało- już dłuższy czas bo łóżeczko całe w rysach- z każdej strony musieliśmy zmienić na turystyczne..
muszę Wam pokazać
To jest pikuś. U mnie na całej długości poręczy nie ma już farby. Musiałam paskiem materiału owinąć wzdłuż bo za chwile miał by drzazgi w zębach
Ewkaaa8891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-13, 15:49   #1334
Demeter
Wtajemniczenie

GG do Demeter

Hej

Jestem chora Kubuś też ode mnie załapał już trochę...leczymy się tym co mamy.

Cytat:
Dzien dobry

Odkąd przeszliśmy na mm to butla w ruch, żeby małego uśpić - nawet jeśli przed chwilą zjadł kaszkę. Daję po prostu mniej mm a on sobie przy butli usypia. Zdarza się, że czasami uśnie bez tego i tylko się przytulamy, ale musi być bardzo zmęczony.
Ostatnio czytałam, że z czasem będzie trzeba to zmienić - tzn. zastąpić tą butlę wodą, a potem całkowicie zrezygnować.

Kubuś i Krzyś praktycznie tacy sami wiekowo. Kubus też je na obiad słoiczek 190g, a kaszki tak 150.
Demeter jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-13, 16:47   #1335
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
nagralam krotki filmik, ale on umie jeszzce ladniej, tu tak na odczepnego zaspiewal - wiec nie pokaze :P
to się staraj Mamuśka albo ten wstawiaj

Cytat:
Jak za barszcz. No i jakość wg mnie ok. W Auchan czasem coś upoluję i też mi się ich ceny podobają.
ale jakoś tych a. taka SE. za tą cenę nie marudzę

Cytat:
o rajjjuuu

a łóżeczko fest zgryzione

Cytat:
leży tak już ponad pół godziny bez marudzenia, płaczu, tuli się do owcy, gadał coś do niej, tłukł się z nią. ja obok z laptopem. ale mi się udało
Ty, ale mu się podoba!!!!

Cytat:
Napisane przez Ewkaaa8891 Pokaż wiadomość
za chwile miał by drzazgi w zębach
aaaa! wyobraźnia działa

no niestety. jak burżua, to burżua. na Dady za 49 zł się nie załapaliśmy dobrze, że jeszcze 1,5 pudła pampków z listopadowej promocji w Lidlu mamy

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-13, 18:04   #1336
Tasia34
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja daję młodej jogurt, mleka nie. Przyznam się, że patrzę nie na zalecenia, ale na siebie - ja po mleku nie za bardzo się czuję, za to po jogurcie jest ok. Nie wiem, czemu tak jest, wydaje mi się, że jogurt jest jakby "przetworzony" - jest mleko + bakterie, w sumie jak probiotyk. Kaszkę robię na wodzie i dodaję z 2 łyżki jogurtu + owoce
O. to jest fajny pomysł!
Ale Ty i tak dajesz mm, prawda?

Dzieć mi dopiero padł na drugą drzemkę, a obiad jadłam w drugim pokoju, bo by mnie zaryczał na śmierć
Ania
Stary 2014-02-13, 18:16   #1337
achna79
Rozeznanie

[QUOTE=kasia86bgo;45126394]Ad 1. - widac bylo jak sie meza slucha, godzine kazala mu na siebie czekac młuuuuuuuua :-*

Wiecie ci qrwa Zaspalam dzis ....!!!!
Dobrze ze autobus na centrum (bezposrednio) jedzie jeszcze o 8-45 wiec nim jade, ale jak ja to zrobilam Zem nie wstala chyba mnie te wczorajsze babbelki we wannie tak zrelaksowaly hahaha

[QUOTE]

Ad1.:haha ha:
A co do bąbelków to zazdroszczę mrrrr

Cytat:
ja na tego anatola waniliowego polowałam chyba z pół roku, bo lubie takie wynalazki czasem, a był tylko w makro w zgrzewce chyba 12 szt.wiec nie kupiłam i tak łazilam i łaziłam za tym a jak to wreszcie mi sie udało kupic to sie okazało ze wiekszego świństwa w życiu nie piłam, jak dla mnie okropne :/
mnie jakoś przypasował. Ale wolę z dodatkiem mleka.

Cytat:
dziewczyny'
muszę Wam pokazać

Cytat:

Cytat:
To jest pikuś. U mnie na całej długości poręczy nie ma już farby. Musiałam paskiem materiału owinąć wzdłuż bo za chwile miał by drzazgi w zębach

Cytat:
Napisane przez Demeter Pokaż wiadomość
Hej

Duuuużo zdrówka, bardzo dużo

Cytat:
no niestety. jak burżua, to burżua. na Dady za 49 zł się nie załapaliśmy dobrze, że jeszcze 1,5 pudła pampków z listopadowej promocji w Lidlu mamy
Ja się załapałam i wytargałam z Biedry dwa kartony pieluch

I tak od rana Was nadrabiałam z przerwami zaznaczałam cytaty i komp mi się rozładował i padł

Póki co dziękuję za linki do wierszyków. Muszę takie nabyć.
Stary 2014-02-13, 18:36   #1338
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
dziewczyny'
muszę Wam pokazać
słabo

jutro pokaże wam od Florka łóżeczko

Dragusia88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-13, 18:39   #1339
Tasia34
Wtajemniczenie

To tylko dziś na promocja na Dady?

Cytat:
ojoj Z Krzysiem w brzuchu też tak miałaś?
Przez jakiś czas praktycznie dzień w dzień. Teraz było to jednorazowe i oby tak zostało, bo przy Krzysiu mógłby byc to problem

Cytat:
widze ze juz była dyskusja w odpowiedzi do ciebie ale i ja ci napiszę a co! ja tez pytałam o tą rezygnacje z KP wcoraj tyle ze u nas ten problem ze Karol nie chce butelki nie chce mm pić mówiła ze po roczku mozna spróbowac dac mleka 2% moze to zechce a jak nie to jogurty serki twarożek
A mówiła, jak zastąpić te witaminy itp. z mm?

Cytat:
Będzie dobrze

Cytat:
dziewczyny'
muszę Wam pokazać
No faktycznie Ząbki świerzbią

Cytat:
jak nie butelka t kubeczek niekapek, kubek 360, bidon czy zwykły kubek, wybór spory.
trzymam kciuki za ustalenie jadłospisu

Moje dziecię ma "karę".
Mamy niekapek, umie pić z niego. Racja, butla niepotrzebna
Kara chyba fajna

Cytat:
ja nie mm. ale powiem Ci ze Rocha nie usypiam przy cycu od początku listopada. w dzień i w nocy . wyrobiłam mu rytm . o jak jesteśmy w domu to drzemke ma o godz. 11 - jak się zbliza ta godz. to po prostu mówie mu ze idzie się przespać i go kłade w łóżeczku -włączam karuzele i wychodzę z pokoju .on zasypia. o 20.15 to samo.
jak nie ma nas w domu -tzn.w drodze ,w sklepie .... to padnie kiedy ...padnie . dziś wstał o 7.30 ,ale ze lataliśmy dużo az do 14.15 to padł o 14 w wózku .przyszłam -przełożyłam do łóżeczka .pospi godzinke.
U nas tak się nie da... Jak odkładam, to jest ryk, wstawanie i wściek. A zostawić za bardzo nie mam jak - jeden pokój, więc przeważnie i tak ktoś się pęta Cóż, będzie się musiał nauczyć.

Cytat:
Odkąd przeszliśmy na mm to butla w ruch, żeby małego uśpić - nawet jeśli przed chwilą zjadł kaszkę. Daję po prostu mniej mm a on sobie przy butli usypia. Zdarza się, że czasami uśnie bez tego i tylko się przytulamy, ale musi być bardzo zmęczony.
Ostatnio czytałam, że z czasem będzie trzeba to zmienić - tzn. zastąpić tą butlę wodą, a potem całkowicie zrezygnować.

Kubuś i Krzyś praktycznie tacy sami wiekowo. Kubus też je na obiad słoiczek 190g, a kaszki tak 150.
O widzisz
Przy butli by zasnął, wiem. Ale chyba nie będę Go tak uczyła w dzień - na noc na razie pewnie tak - mleko i spanie. A w dzień nie chcę Mu dawać MM... Babci udało się 2 razy uśpić K. tak po prostu, na rękach. U mnie nie potrafi
Ania
Stary 2014-02-13, 18:46   #1340
cathlyn
Rozeznanie

Cytat:
a jogurt zawiera nawet wiecej bialka niz mleko, bo mleko ok. 3 -3,5 - a wartosci jogurtu czasami siegaja nawet do 4-4,5 (mleko matki ok.1,5g, MM nie wiem, nie mam opakowania). Wszystkie produkty to mleko krowie i to jest temat dyskusyjny, a nie jego forma - choc owszem jogurt jest najzdrowszy, ale to tylko dlatego, ze zawiera dodatkowo kultury bakterii.

wlasnie sprawdzialm wartosci na opakowaniach: i tak mleko 3,5% zawiera 3,3g bialka na 100g, a jogurt naturalny 3,5% zawiera az 4,5g bialka.

a jak ja wrzucasz?
ja sama raczej nie dam rady... a dlaczego nie chcecie juz nosic przodem?
1. Jogurt ma więcej białka, bo jogurty sklepowe na oŋół mają dodatek "białka mleka". I stąd tyle białka - 4,5. Jogurt powinien mieć mleko + baakterie i nic więcej - wg mnie. Ale ciężko taki zdobyć, chyba, że się samemu robi. Wtedy już białko to ok. 3
Zobacz pierwszy i trzeci obrazek
https://www.google.pl/search?q=jogur...w=1280&bih=710

2. Napiszę wieczorem jak wrzucam, bo dłuugi opis pewnie mi wyjdzie, a mi się dziecie zaraz z drzemki obudzi
A chcę nosić na plecach bo:
a. na plecach wygodniej - lżej
b. z przodu głowa już jest trochę za wysoko
c. chyba już na moją przyszedł czas, że woli z tyłu. Z przodu nic nie widzi, kręci głową a i tak nie może nic dojrzeć. Z tyłu widziałaby świat znad mojego ramienia.
Cytat:

nie próbowałam jeszcze na plecach go nosić, moje nosidło schowane głęboko w szafie na zimę. nie wiem jak to będzie, boję się, że przy tym tajfunie się nie da i zanim bym zamotała on by się milion razy wywinął, ale może kiedyś jakoś spróbuję.

doszłam do momentu jak miała nie zawiązane szelki i rozpięła pas biodrowy...... zawału bym dostała robiąc coś takiego.
Wieczorem napiszę jak wiążę na plecach
Cytat:
O. to jest fajny pomysł!
Ale Ty i tak dajesz mm, prawda?
Moja tylko kp. Poza tym znowu gardzi jedzeniem i w ciągu dnia je po kilka łyżeczek/gryzów czegokolwiek. Chyba zęby idą....

Co do posiłków to ja np. u L. bym nie miała jak zrezygnować z mleka, bo ona nie je posiłków - ona skubie. Składniki odżywcze ma z mleka. Jeśli wiedziałabym, że naprawdę je - zróżnicowanie - to bym pewnie myślała, czy zrezygnować z mm w ogóle. Ale to dopiero gdy rzeczywiście będzie jadła. Np. jajecznica rano, potem kasza np., manna + owoce, zupka, mięso + warzywa na obiad, kasza np. jaglana+ owoce deser, i może kaszka na mleku na kolację. Chodzi mi o to, że jak masz zróżnicowane posiłki, to można dumać... \Kiedyś czytałam o zastępowaniui mleka u niemowlaków - chyba od 10 miesiąca jeśli dobrze pamiętam - mlekiem ryżowym/jaglanym itd. Jako alternatywa dla MM i mleka krowiego. Tylko takie mleko samodzielnie się robi, więc nie wiem, jak to wygląda w praktyce.
Stary 2014-02-13, 18:54   #1341
Tajgusia
Raczkowanie

Tasia nie chcę Cię straszyć ale czy Ty kontrolujesz ciśnienie krwi? Powinnaś o tym krwotoku powiedzieć lekarzowi
Tajgusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-13, 20:12   #1342
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
1. Jogurt ma więcej białka, bo jogurty sklepowe na oŋół mają dodatek "białka mleka". I stąd tyle białka - 4,5. Jogurt powinien mieć mleko + baakterie i nic więcej - wg mnie. Ale ciężko taki zdobyć, chyba, że się samemu robi. Wtedy już białko to ok. 3
Zobacz pierwszy i trzeci obrazek
https://www.google.pl/search?q=jogur...w=1280&bih=710
masz racje, choc ja pisalam do jakich wartosci moze siegac ilsoc bialka. Sprawdzilam jeszcze jeden jogurt, jaki mam w lodowce, bez dodatku mleka, z naturalnymi bakteriami, 3,8% - zawiera az 4,9 g! bialka
Stary 2014-02-13, 20:20   #1343
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Ty, ale mu się podoba!!!!

NIE!!! Jednak mu się nie podobało chyba bo postanowił się zrewanżować i mnie ukarać Walnął takie kupsko, że ledwo przeżyłam tą zmianę pieluchy. Nie dość, że wielkie to jeszcze zębowe....

i tak sobie przypomniałam... ostatni raz, kiedy byłam wielce zdziwiona, że moje dziecko leży cicho w bujaczku i nie wścieka się a ja na spokojnie mogę umyć włosy to było wtedy, kiedy zaraz po ogarnięciu się musiałam przebrać, wykapać i na nowo ubrać J., a potem uprać siedzenie w bujaczku

tajfun nie uspokaja się bez powodu

u mnie też nie było, ale podobnie mam 2 opakowania dadów z poprzedniej promocji, tyle, że ja dady tylko na noc daję więc jedna dziennie. jeszcze na reniferach jedziemy pampków też mam pudło z tesco. i dobrze, bo teraz już droższa promocja w tesco.

Cytat:
Kaszkę robię na wodzie i dodaję z 2 łyżki jogurtu + owoce
fajny pomysł na kaszkę, dzięki!
Stary 2014-02-13, 20:26   #1344
bzinka
Zadomowienie

Cytat:

byłam w centrum hand.po prezent dla Ninki, potem w innym sklepie tez po prezent , a potem w lidlu - pomimo ze R siedzi ładnie w wózku sklepowym podczas zakupów -tyle się nanosiłam wcześniej ,wkładając,wykładajac i noszac wózek ze kręgosłup mi chyba się złamał . jak przyjechałam to musiałam znowu wszystko przynieść ,wózek wyjac i isc po kube (i kolege)... a potem jechać po Ninke i znowu R noszac . jestem w domu i chodzic nie mogę ...tak boli .a ja niedługo musze jechać dalej ....
nie wiem czy to tylko ja -ale nie daje rady czasem wyjmować wózka z bagażnika 1 reka bo w 2 trzymam Rocha .... albo nosic R jedna reką podczas zakupów ... sypie się
Nestelka, a po co ty go trzymasz na ręce wtedy?
Mnie też ciągle nosi i jeżdżę kilka razy dziennie gdzieś. Za każdym razem jak wsadzam lub wyciągam wózek z bagażnika, to sadzam Hanię w foteliku i czeka aż to zrobię.

Scarlett - i jak twój wóz? W jakim jest stanie? Zdezynfekowałaś i wyszorowałaś? Ja mój dostałam zakurzony i śmierdzący trochę stęchłym powietrzem (podobno stal na strychu) więc szorowałam go popołudniu, tapicerkę , kosz, zagłówek i osłonki na pasy wyprałam. Wszystko schnie, jak go ponownie "ubiorę" w to, to cyknę fotę Mam nadzieję, że będę umiała to teraz założyć, bo rozłożyłam go na części pierwsze Generalnie jestem zadowolona z jego stanu.

Mój BLOG, zapraszam http://blogagimamy.blogspot.com/
bzinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-13, 20:31   #1345
trolla2405
Rozeznanie

Cytat:

Piękne streszczenie
przyznam, słownictwo to mi się obecnie nie rozwija
Cytat:
dziewczyny'
muszę Wam pokazać
jak po chomiku
Cytat:

Moje dziecię ma "karę". ostatnio ma jedną drzemkę w dzień, 30-40 minut.... całe dnie marudzi, płacze, a ja już nie wyrabiam z nim. Dziś znów spał max 40 minut i kupa.... dalej spać nie chciał, więc po przewinięciu wsadziłam do łóżeczka, dałam smoka, owcę - przytulankę i kazałam się relaksować chociaż jak spać nie chce. leży tak już ponad pół godziny bez marudzenia, płaczu, tuli się do owcy, gadał coś do niej, tłukł się z nią. ja obok z laptopem. ale mi się udało

co wy macie z tym marJanem? przynajmniej ukrywa 3 piękne guziki w kształcie okręgów, świeżo nabite na klocku lego, takich jeszcze nie widziałam
Stary 2014-02-13, 20:36   #1346
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Mnie też ciągle nosi i jeżdżę kilka razy dziennie gdzieś. Za każdym razem jak wsadzam lub wyciągam wózek z bagażnika, to sadzam Hanię w foteliku i czeka aż to zrobię.

Scarlett - i jak twój wóz? W jakim jest stanie? Zdezynfekowałaś i wyszorowałaś? Ja mój dostałam zakurzony i śmierdzący trochę stęchłym powietrzem (podobno stal na strychu) więc szorowałam go popołudniu, tapicerkę , kosz, zagłówek i osłonki na pasy wyprałam. Wszystko schnie, jak go ponownie "ubiorę" w to, to cyknę fotę Mam nadzieję, że będę umiała to teraz założyć, bo rozłożyłam go na części pierwsze Generalnie jestem zadowolona z jego stanu.
Wypralam to co Ty, ale jeszcze się zastanawiam, czy jak rozwale budkę celem prania to da się ją złożyć z powrotem. W sumie to chyba najslabsza część tego wózka, ze po złożeniu te kolka są tak blisko budki.... No i nie umiem wbrew internetowym opisem złożyć i rozxlozyc jedna ręką. Przy srubkach ślady rdzxy niewielkie, ale to chyba nieuniknione.

- 100/2017 (28304 strony)
- 143/2018 (35435 strony)
- 45/2019 (9833 strony)
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-13, 20:45   #1347
Moderna
Zakorzenienie

cathlyn a przy okazji jogurtow (nie znam tematu ale widze, ze jest dosc rozlegly ) - sa dwa rodzaje bakterii L+ i L- - i bakterie L+ to te lepsze i dla naszych dzieci czy dla odbudowy flory powinnysmy wybierac jogurty wlasnie z tym szczepem

ahhh i sprawdzilam jeszcze zawartosc bialka w serkach - 11-13g! (teraz juz widac czarno na bialym dlazcego serkow sie malemu dziecku nie poleca)

---------- Dopisano o 20:45 ---------- Poprzedni post napisano o 20:44 ----------

JolanT hahah.. no niezle Ewcia lozeczko pogryzla to ile ona juz ma zabkow?

Edytowane przez Moderna
Czas edycji: 2014-02-13 o 20:58
Moderna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-13, 20:47   #1348
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
p

co wy macie z tym marJanem?

ja akurat czczę i wielbię
marJan szefem jest i basta

(zazdrość... zwykła ludza, włosowa zazdrość).

Bzinia, czekam na focisze bryki

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-13, 20:49   #1349
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
ojej, oby zapach zszedl
Stary 2014-02-13, 21:04   #1350
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
dziewczyny'
muszę Wam pokazać
coż to wandalizm ! (jak serio : 3 dzieci i żadne mi łóżeczka nie gryzło ....)
Cytat:
hehe .
R dzisiaj j tez spał 40 minut .no dokładniej 43 ...
Cytat:
następny wandal
Cytat:
.
zdrówka
Cytat:
dobrze, że jeszcze 1,5 pudła pampków z listopadowej promocji w Lidlu mamy
ile Ty kupiłaś wtedy tego??? ile zużywacie ? bo ja tez kupiłam wtedy 4 kartony i już dawno nie mamy tego .....
Cytat:
.
nie no tak to tez .... ale jak przyjezdzam do domu to biore R w foteliku . potem schodzę bo ide po kube to musze wyciagnac wóz z bagażnika . fotelik jest w domu . a także często jade jednym autem ,tam jest fotelik i wózek , potem tz potrzebuje moje auto (bo mam większy bagażnik ) to przekładam tylko fotelik do jego auta( którym akurat odjechał) . i tym sposobem jak znowu musze wyciagnac woz to na 1 reku mam R a druga musze dzwigac .i tak mi się zepsuł kręgosłup.
poza tym bagażnik pełen zakupów ( zakupy dla 5 osób i 2 psów ) ,trzeba to wszystko przynieść do domu a nie zostawię R nawet w kojcu gdy przyprowadziłam Kube z jego kolegami -nie ufam nieswoim dzieciom...także R na rece i po 3,4 siaty zanosiłam i tak kilka razy ....

i jeszcze bo cos mi się przypomniało :
Scarlett- pisałaś o czyszczeniu uszu Z ze jak tego nie zrobisz to oguchnie itd.qrcze ja R czyściłam uszka chyba ze 2 razy delikatnie pałeczka kosmet. - w sumie to brudnych nie miał

Despa-bo widziałam na focie ze masz łóżeczko na samej górze .... Emi nie spi w swoim łóżeczku?

Pierwszy raz od dawna mi się zdarzyło ze nie miałam czasu zjeść obiadu ... cały dzień na owsiance i 2 kanapkach ..... tak mnie głowa rozbolała . obiad zjedzony o 20.20 ,teraz zjadłam jeszcze kolacje jest mi ciężko ,za ciężko

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości