Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.5. świętujemy Roczek. - Strona 44 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-02-13, 09:18   #1291
Moderna
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.5. świętujemy Roczek.

Cytat:
Napisane przez bzinka Pokaż wiadomość
Teraz ma fazę na piegi, pieprzyki, syfki ja tylko coś widzi na ciele, to chce zdrapywać, nie chce mówić, co mój biedny pieprzyk przy ustach przechodzi czasem
o to to! U nas to samo! moja biedna skora, nie dosc, ze przeze mnie podrapana, to mlody tez sie do niej dobiera

---------- Dopisano o 09:18 ---------- Poprzedni post napisano o 09:11 ----------

Cytat:
Napisane przez nestelle Pokaż wiadomość
idąc do pediatry może usłyszeć właśnie ze z kp można zrezygnować zastępując "krowimi produktami " albo idąc do innego pediatry "tylko mm" . także nie ma jednoznacznego zalecenia -tylko to i nic innego .

Ja jestem za zastąpieniem kp -mm. a nie mlekiem krowim. a dlaczego jogurty można wprowadzać,serki .... może dltego ze dzieci częściej po krowim mleku zle reagują . ja mogę jesc jogurty ,sery itp. karmiąc R. jak się napije mleka to on ulewa .... wiadomo to kwestia indywidualna dziecka tez. ja tylko radze i opisuje jak to wygląda z mojej str. łóżku"
ale kp nie zastepuje sie mlekiem krowim- tylko wlasnie MM. Natomiast tutaj w zaleceniach mleko krowie wprowadzane jest jako jeden posilek zastepujacy, czyli kaszka na mleku gotowanym - co nie oznacza wykluczenia mm - bo MM to mleko zastepujace mleko matki, czyli zawierajace odpowiednia ilosc witamin - mleko krowie tego nie ma.
Dlatego ja rad lekarzy o wykluczeniu calkowicie MM przed ukonczeniem pierwszego roku nie rozumiem
Stary 2014-02-13, 09:18   #1292
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez scarlett26 Pokaż wiadomość

w sumie nie wiem czy pisałaś to w związku z nami, czy dziećmi,
pisałam to bez związku już w sumie nie chce mi się pisać na ten temat .....
Stary 2014-02-13, 09:20   #1293
Moderna
Zakorzenienie

JolanT hej hej, gdzie sie podziewalas?
Stary 2014-02-13, 09:22   #1294
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Moderna Pokaż wiadomość

ale kp nie zastepuje sie mlekiem krowim- tylko wlasnie MM. Natomiast tutaj w zaleceniach mleko krowie wprowadzane jest jako jeden posilek zastepujacy, czyli kaszka na mleku gotowanym - co nie oznacza wykluczenia mm - bo MM to mleko zastepujace mleko matki, czyli zawierajace odpowiednia ilosc witamin - mleko krowie tego nie ma.
Dlatego ja rad lekarzy o wykluczeniu calkowicie MM przed ukonczeniem pierwszego roku nie rozumiem
masz racje. ja to rozumiem i Ty to rozumiesz . ale ja pisze odnośnie sytuacji Tasi - to jej lekarz poradzil zrezygnowanie z mleka na rzecz kaszek jogurtów. tego nie rozumiem . bo moim zdaniem -tak jak piszemy właśnie- w tym wieku potrzebne jest jeszcze mleko -po prostu mleko (w tym przypadku mm)
Stary 2014-02-13, 09:25   #1295
Moderna
Zakorzenienie

bzinka na YT widze jest sporo instrukcji, nawet nie wyglada to tak strasznie ... ale dziewczyna mimo wszytsko upocona
http://www.youtube.com/watch?v=PD2ogNotD60
Stary 2014-02-13, 09:51   #1296
scarlett26
Zakorzenienie

Złośliwie przypominam, że jutro koniec promocji w arosie - hihi, nie chcę być jedynym bankrutem....

Dziś mam dostać wózek, ciekawam go bardzo, już mi się dosusza pranie, więc zaraz będę mogła wózek prać...

Wczoraj znowu zrobiliśmy maraton po mieście, Z anioł, w TK Maxxie znalazła sobie super rozrywkę - tam tak gęsto stoją te wieszaki z ciuchami, że zawsze z wózka do jakiegoś ciucha dosięgała, weszłam po nowy śpiworek, bo już żyrafie nogi za długie i raptem słyszę hihihi. Jak szarpnęła to sobie do wózka ściągnęła.... Kostium kąpielowy, size 86.... Skoro pierwszy raz sobie coś wybrała, to co było robić, nabyłam, zresztą przeceniony ze 186 na 19,99 to niech ma.... Tylko był bulwers straszny przy kasie jak musiałam go jej zabrać do płacenia.... Potem dostała z powrotem i miętosiła radośnie i ciuch i metki i była znów z godzina spokoju..... Mam tylko nadzieję, ze nie miętosiło go wcześniej 200 chorych na coś osób.... W ogóle po takim wyjściu z domu najchętniej wrzuciłabym ją do pralki razem z ciuchami... Wiem, że kiedyś w końcu zachoruje po raz pierwszy i robię w gacie ze strachu na myśl jak strasznie może być.....

- 100/2017 (28304 strony)
- 143/2018 (35435 strony)
- 45/2019 (9833 strony)
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-13, 09:53   #1297
megi-megi
Zakorzenienie

Spóźnione, ale najserdeczniejsze życzenia uśmiechu, szczęścia i radości poznawania świata dla naszych falstartowych śliczności - Misi i Jasminki - 101 lat Dziewczynki!

Temat ubrań - metek - będę oryginalna - mam wyrąbane na marki. Często kupuję w Lidlu Cena akceptowalna wg mnie za coś, co ponosimy chwilę. Jakość mi odpowiada. A jak dzieć dorośnie nieco, to kupujemy, co nam się podoba i obojętnie gdzie - o ile wygląda chociaż trochę solidnie. Jesienią Guciowi w Biedrze kupiłam buty za 35 zł chyba - no super są. Wygląd i noszenie - czekamy na wiosnę, żeby znów założyć... a nie spodziewałam się, myślałam, że będą raczej jednorazówki.

My po formalnościach żłobkowych. Pani pielęgniarka już mi zapowiedziała, że po ukończeniu roku dzieci na śniadanie jedzą zupę mleczną na mleku krowim. Ech... 100ml może jej nie zabije. Ale średnio mi się to podoba.

---------- Dopisano o 09:53 ---------- Poprzedni post napisano o 09:51 ----------

No i szybciutko nadrabiam, szukając szczególnie plebsu - pasuje mi do patologii Ja to jestem dopiero patologiczny plebs.
megi-megi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-13, 09:55   #1298
monicca1989
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pani22ka Pokaż wiadomość
175 zł stało na metce (nie powiem jej, nawet ja mam serce...)

a jaki namiocik? u moich rodziców miejsce jest
No to pięknie miała by 3 (Doczytałam, że jednak w promocji no ale i tak 2 by były)

A namiocik taki:
https://www.google.pl/search?q=namio...ml%3B400%3B260

Cytat:
Napisane przez Tasia34 Pokaż wiadomość
Dziś w przychodni Krzyś machał do innego chłopca (2-3 lata), śmiał się do niego Nawet, jak w TV widzi inne dzieci, to się do nich cieszy - wie, że to dzieciaki
Ostatnio miałam taką sytuację, w przychodni podeszła do mnie dziewczynka roczna i przytuliła mi się do nogi, stała koło mnie i oglądała leżące obok buciki F. nie chciała iść do mamy, która stała obok niej z kurtką i chciała ją ubrać. Jak podchodziła bliżej z tą kurtką to zaczynała płakać. I tak krążyła koło mnie a F. na rękach Tż-ta mało nie wyszedł z siebie tak krzyczał jak się do mnie przytulała. Chyba mały zazdrośnik rośnie

Cytat:
Napisane przez achna79 Pokaż wiadomość
Ja też uwielbiam. Zasmakowała mi w szpitalu. Jestem uzależniona od Anatola waniliowego Zwykła kawa mi już nie smakuje
Ja pamiętam anatola, zawsze moja babcia robiła nam do macy/proziaków (nie wiem jak się u Was na nie mówi)

Cytat:
Napisane przez Tasia34 Pokaż wiadomość
Krzyś też babeczki bardzo lubi Panie Pogodynki najfajniejsze
Poradnik znam, dzięki Ale tam jest o żywieniu dzieci pow. 1 roku, już mogę to odnieść do mojego 9 miesięczniaka..? Poczytam.
No nie mówiła konkretnie. Ja sobie tak wykoncypowałam:
- rano kaszka (Holle albo jaglana) z owocami;
- drugie śniadanie to jogurt/serek - coś nabiałowego;
- obiadek mięsko/rybka;
- owocek na deserek;
- kolacja kaszka typu Nestle czy jakaś Hipp.
Ja bym dawała mm. Bo wydaje mi się że jednak za ubogi jadłospis.
U nas jest tak:
mm 240ml
kaszka mleczna 150ml
obiadek 190g
kasza jaglana/kanapki/manna/owoce/jogurt/serek zamiennie
mm 240ml
i czasem w nocy mm 200ml

Cytat:
Napisane przez kwiatuszekkk21 Pokaż wiadomość
rozciąga się pod koniec ciąży miałam w pasie prawie metr i na pewno jeszcze większy brzuch by wszedł.
A zobacz sobie inne rzeczy tego sprzedawcy, bo wstawiłam Ci rozmiar s/m a ma jeszcze takie bluzki w rozmiarze l/xla wcale nie są jakieś wielkie, więc może będą lepsze skoro obawiasz się że s/m nie rozciągnie się wystarczająco
Mam bardzo podobną bluzkę a może nawet identyczną, nie pamiętam gdzie ją kupiłam nawet. Chodziłam w niej przed ciążą, w ciąży do ostatnich dni i po ciąży też chodzę. Nic się nie rozciągnęła.

Cytat:
te dwa artykuly poniekad sie troche wykluczaja - bo pierwszy pisze o zmianach w zaleceniach na wzor tych zachodnich, czyli, ze mleko krowie mozna podawac juz od skonczonego 6. miesiaca, natomiast w drugim MM ma wieksze znaczenie.

Ja daje mleko krowie, nie robie dziecku krzywdy - przegotowane, do ugotowania kaszki, zaczelam dawac w ok. siodmym miesiacu (w max. ilosci 200ml, po skonczonym roku zycia bialko krowie mozna do 300-350g dziennie)- i tak stoi jak byk w zaleceniach pediatrow niemeickich- Troche dziwi mnie, ze tak krytykowane jest mleko krowie do kaszki, a jogurt i serki chetnie sa podawane dziecku przed ukonczeniem pierwszego roku zycia, mimo, ze tych w zaleceniach nie ma
Też daję raz na jakiś czas mleko krowie(nie z kartonu, prosto od krowy) rozcieńczone mocno z wodą do gotowania np kaszy, płatków owsianych.

Odnośnie upadków dzieci. F. jest bardzo ostrożny, zdarzyło mu się kilka drobnych uderzeń jak zaczynał wstawać ale teraz kiedy już stabilnie stoi przy czymś (sam na razie tylko kilka sekund) raczej się nie zdarza (odpukać)
Jak puści się i stoi sam, to jak go zachwieje od razu ugina nogi i siada na pupę. Boję się żeby nie odwinął jak klęczy i zaczyna się chwiać ale jak na razie radzi sobie.
monicca1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-13, 09:57   #1299
Malpka
Zakorzenienie

hej
widze ze znów mam mnóstwo do nadrabiania

byliśmy wczoraj na bilansie z Karolem wszystko ok Karolowi bardzo się spodobała waga taka duża jak kiedyś w szkole ważono dzieci i ciągle na nią właził a potem chodził za panią pielęgniarką pomiędzy pokojami

Cytat:
Napisane przez Luna0 Pokaż wiadomość
Dziewczyny nadrabiam powoli ale mam dwa pytania:

1. Czy wasze dzieci się zapominają?
Mojemu Kamilowi się zdarza, najczęściej jak się go odłoży gdy jest głodny lub na siłę trzyma w pozycji leżącej.
Dziś jadł mleko i zatkało butelkę... tak się zdenerwował że nie mógł złapać powietrza tylko siniał, ja chucham w twarz-ZAWSZE DZIAŁA-ło, TŻ woła głośno Kamil, ja klepie po plecach i znów chucham w twarz a on nic tylko sinieje i nie może wziąść powietrza. Świat mi się zawalił! Chciałam wybiec z nim na balkon ale chuchnęłam jeszcze raz a on załapał
Straszne to było... musiałam się wypłakać. Pierwszy raz aż tak się zapomniał, bo od małego mu się zdarza ale z reguły chuchnięcie go "obudza" a tu nic Ile strachu.. ile myśli....
Boje się że kiedyś będzie to wykorzystywał chociaż teraz jeszcze nie jest tego świadomy i czy nic mu się nie stanie...

2. To ile mm i ile razy dziennie dajecie dziecku?
Ja daje rano i wieczorem po 240ml a w południe ok 200 i słyszałam (z głupiego źródła) że to za dużo??
u nas się nigdy nie zdażyło więc nie pomogę ale jak radziły dziewczyny dobrze pogadać z lekarzem

Cytat:
czesc
...... jak karmie siedząc w nocy na łóżku -to mysle o Malpce i jej poduszce -oparciu ..... do 2 razu karmienia wytrzymuje .jeśli się zdarzy ze musze wstać 3 raz ...pomysle o tej poduszce Malpki i ...biore R do siebie
jak miło że ktoś o mnie myśli w nocy
K http://www.suwaczek.pl/cache/f2a2119f90.png
W http://www.suwaczek.pl/cache/ef8b004f6a.png
Malpka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-13, 10:01   #1300
scarlett26
Zakorzenienie

Aaaa właśnie co do Biedry to wczoraj kupiłam rajty dla Zośki takie grube bardzo, fajne na podłogę, bo już dresów na to nie ubieram - po 8,99. Jedyny minus, że długo schną, uprałam wieczorem, jeszcze wilgotne.

Do Lidla nie chadzam, za daleko z wozem, za to Pepco mam obok Biedry osiedlowej, Z większość bodziaków ma stamtąd, tanie i wg mnie bardzo przyzwoite idzie znaleźć.

- 45/2019 (9833 strony)
Stary 2014-02-13, 10:08   #1301
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cathlyn Pokaż wiadomość
Ja na wakacje na pewno MT zabiorę, więc mam nadzieję, że będzie dobrze,. Teraz mam wrażenie, że jej niewygodnie przez tyle ubrań... Po domu czasami ją w MT włożę jak muszę coś zrobić w kuchni, ale tylko chwilę daję radę, bo mi wystaje zza szyi - chce widzieć co robię

Cytat:
Wczoraj znowu zrobiliśmy maraton po mieście, Z anioł, w TK Maxxie znalazła sobie super rozrywkę - tam tak gęsto stoją te wieszaki z ciuchami, że zawsze z wózka do jakiegoś ciucha dosięgała, weszłam po nowy śpiworek, bo już żyrafie nogi za długie i raptem słyszę hihihi. Jak szarpnęła to sobie do wózka ściągnęła.... Kostium kąpielowy, size 86.... Skoro pierwszy raz sobie coś wybrała, to co było robić, nabyłam, zresztą przeceniony ze 186 na 19,99 to niech ma.... Tylko był bulwers straszny przy kasie jak musiałam go jej zabrać do płacenia.... Potem dostała z powrotem i miętosiła radośnie i ciuch i metki i była znów z godzina spokoju..... Mam tylko nadzieję, ze nie miętosiło go wcześniej 200 chorych na coś osób.... W ogóle po takim wyjściu z domu najchętniej wrzuciłabym ją do pralki razem z ciuchami... Wiem, że kiedyś w końcu zachoruje po raz pierwszy i robię w gacie ze strachu na myśl jak strasznie może być.....
za wybór
i
Cytat:
Napisane przez megi-megi Pokaż wiadomość
My po formalnościach żłobkowych. Pani pielęgniarka już mi zapowiedziała, że po ukończeniu roku dzieci na śniadanie jedzą zupę mleczną na mleku krowim. Ech... 100ml może jej nie zabije. Ale średnio mi się to podoba.
no i to by było na tyle naszych zaleceń

Cytat:
Napisane przez Malpka Pokaż wiadomość
byliśmy wczoraj na bilansie z Karolem wszystko ok Karolowi bardzo się spodobała waga taka duża jak kiedyś w szkole ważono dzieci i ciągle na nią właził a potem chodził za panią pielęgniarką pomiędzy pokojami

dzień dobry!

Dragusia88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-13, 10:12   #1302
trolla2405
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez achna79 Pokaż wiadomość

Ja też uwielbiam. Zasmakowała mi w szpitalu. Jestem uzależniona od Anatola waniliowego Zwykła kawa mi już nie smakuje
ja na tego anatola waniliowego polowałam chyba z pół roku, bo lubie takie wynalazki czasem, a był tylko w makro w zgrzewce chyba 12 szt.wiec nie kupiłam i tak łazilam i łaziłam za tym a jak to wreszcie mi sie udało kupic to sie okazało ze wiekszego świństwa w życiu nie piłam, jak dla mnie okropne :/
Cytat:
Napisane przez jolanT Pokaż wiadomość
cathlyn już jest- zdjęcia wpisowego nie ma

trolla- zapraszamy do klubu i jw
dzieki
co do zdjecia mam nadzieje ze maluszka, nie moje zaraz obczaje co i jak, jestem ciekawa ile tam nawsadzałyscie fotek, pewnie mi zejdzie do jutra ogladanie

Cytat:
Złośliwie przypominam, że jutro koniec promocji w arosie - hihi, nie chcę być jedynym bankrutem....

Dziś mam dostać wózek, ciekawam go bardzo, już mi się dosusza pranie, więc zaraz będę mogła wózek prać...

i dodatkowo wysmarowala clotrimazolum

co do ciuszków to my ubieramy sie w smyku,zarze, lidlu, tesco (F&F i cherokee) rzadziej w 5-10-15, endo, mothercare. h&m rzadko bo niby fajne ale często niepraktyczne, uwielbiam zara ale po przecenie, tak jak pisała nestelle bez misiów-pysiów, wąskie fasony często wiec idealne dla mojej młodej. raczej wszystko po przecenie, nie lubię przepłacać, za to lubię mieć zapasy, ogarnia mnie jakiś dziwny błogi spokój jak widzę szafkę zapasu większych ciuchów dla dzieci. tylko buty kupuje prawie na "teraz"

miałam jechać w odwiedziny a tu d... dziecie gospodarz ma zapalenie spojówek, podobno zaraźliwe...
Stary 2014-02-13, 10:15   #1303
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:

nie no spoko dziewczyny . jam burzuazja a z lidla rajtki tez mamy .

Megi - złobek już w poniedziałek tak?

---------- Dopisano o 10:15 ---------- Poprzedni post napisano o 10:12 ----------

Cytat:
jak miło że ktoś o mnie myśli w nocy

Cytat:
Napisane przez Dragusia88 Pokaż wiadomość
no i to by było na tyle naszych zaleceń
Stary 2014-02-13, 10:21   #1304
trolla2405
Rozeznanie

Cytat:

nie no spoko dziewczyny . jam burzuazja a z lidla rajtki tez mamy .

Megi - złobek już w poniedziałek tak?

---------- Dopisano o 10:15 ---------- Poprzedni post napisano o 10:12 ----------

rajtki z lidla wymiataja, całkiem niezle ale zdarzyło mi się ze dwa razy ze jedna stópka był w inną stronę
Stary 2014-02-13, 10:31   #1305
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez trolla2405 Pokaż wiadomość
rajtki z lidla wymiataja, całkiem niezle ale zdarzyło mi się ze dwa razy ze jedna stópka był w inną stronę
ale jak w inną str? tzn. tak już na stałe ?
rajty z lidla dla niemowlaków są w porzo , ale dla starszaków już nie bardzo... kupiłam 2 razy Nince pod spodnie, takie grubsze -załozyla kilka razy i się na stopach przetarły - abyły po 12,90 para. jak kupie po 39,90 2 pary w hm to nosi przez 2 lata.... także znowu temat do dyskusji
Stary 2014-02-13, 10:41   #1306
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie ciągnie specjalnie, jak nie chcę wstać rano, to chwyci nawet najmniejszy włosek, a jak schowam głowę pod kołdrę, to włazi na mnie i mnie wygrzebuje.

Cytat:
tak sobie myślałam o Tobie Pani - z tą pracą ...i decyzją otoczenia ..... cholera masz racje . ja to widze tak czarne albo białe . a tak nie zawsze idzie .
No niestety (prostszy byłby czarno-biały świat; może ciut nudny, ale prostszy). ku modowej radości świat to jeszcze cała gama szarości i półtonów

Cytat:
W ogóle po takim wyjściu z domu najchętniej wrzuciłabym ją do pralki razem z ciuchami...
:cojest :

Cytat:
tesco (F&F i cherokee)
gdzie, jak, kiedy????
myślałam, że wycofali?!

Gusta i guściki. Co jednemu pasuje, drugiemu nie pasuje.
Miałam bodziaki z Biedry - dla mnie klapa (pomijam fakt, że dwa miały już jako nówki wyrwane zatrzaski - kupiłam większe awansem i nie miałam jak zwrócić). Pajac z Pepco - haniebnie rozłazi się na udzie (wygląda jak brzeg poduszki z dziecięcych kolorowanek - fakt, że młody ma uda po mamusi, ale bez przesady... ).
Co z tego, że tanie, jak $ wyrzucona w błoto?

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-13, 10:42   #1307
trolla2405
Rozeznanie

Cytat:
ale jak w inną str? tzn. tak już na stałe ?
rajty z lidla dla niemowlaków są w porzo , ale dla starszaków już nie bardzo... kupiłam 2 razy Nince pod spodnie, takie grubsze -załozyla kilka razy i się na stopach przetarły - abyły po 12,90 para. jak kupie po 39,90 2 pary w hm to nosi przez 2 lata.... także znowu temat do dyskusji
no tak na stałe o 180st, albo o 90st
kupowałam też z tup tup, z h&m nie nosila, może sprobuje jak polecasz, generalnie nie chodzi dużo w rajtuzkach bo na placu zabaw średnio wygodnie

panika wycofali cherokee? mały ma cos tam po młodej, ale wydaje mi sie ze cos mamuska moja kupowała jeszcze nowego dla niego tez, jak był mlodszy, zonk

Edytowane przez trolla2405
Czas edycji: 2014-02-13 o 10:46
trolla2405 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-13, 10:47   #1308
jolanT
Zadomowienie

Cytat:
JolanT hej hej, gdzie sie podziewalas?
jam zakrzakowa

Cytat:

dzieki
co do zdjecia mam nadzieje ze maluszka, nie moje zaraz obczaje co i jak, jestem ciekawa ile tam nawsadzałyscie fotek, pewnie mi zejdzie do jutra ogladanie

co do ciuszków to my ubieramy sie w smyku,zarze, lidlu, tesco (F&F i cherokee) rzadziej w 5-10-15, endo, mothercare. h&m rzadko bo niby fajne ale często niepraktyczne, uwielbiam zara ale po przecenie, tak jak pisała nestelle bez misiów-pysiów, wąskie fasony często wiec idealne dla mojej młodej. raczej wszystko po przecenie, nie lubię przepłacać, za to lubię mieć zapasy, ogarnia mnie jakiś dziwny błogi spokój jak widzę szafkę zapasu większych ciuchów dla dzieci. tylko buty kupuje prawie na "teraz"

miałam jechać w odwiedziny a tu d... dziecie gospodarz ma zapalenie spojówek, podobno zaraźliwe...
to galeria naszych maluszków ale mamy też mile widziane

F&F lubię bardzo, wszystkie rzeczy dla malutkiej, które kupiłam są jak nowe a noszone bardzo często' jak jestem w Polsce to zawsze cisnę do Tesco jak dla mnie lepsze od tych hm'owskich.. Ewa ma najwięcej chyba z Reserved bo i w spadku po kuzynce i od jednej cioci dostaje namiętnie- chwalę sobie

29.04.2015
OLAF !

http://fajnamama.pl/suwaczki/yvpga7q.png
jolanT jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-13, 10:49   #1309
Malpka
Zakorzenienie

położyłam dziś Karola na drzemke troche później bo mamy w przedszkolu dzien babci i dziadka wiec chciałam mu ułozyć drzemki odpowiednio a tu po 20 min domofon i to nie raz krótko a dryn i dryn i dryn i to tak długo to był pan z poczty ale powiedziałam mu ze mógłby krócej dzwonic bo mi dziecko obudził naszczescie docyckowałam i jeszcze usnał ciekawe na jak długo

Cytat:
Napisane przez oliwka__ Pokaż wiadomość
Widzę Małpkę na dole pewnie pisze jak to Karolek poszedł sam na spacerek
hehe czasami włacze kampa a potem nie mam czasu siąść i tak wiszę na pasku na dole

Cytat:

sobie na spacerze myślałam o Karolku. i wymyśliłam, że on sam chce prowadzić auto, dlatego nie może usiedzieć w foteliku. zbyt mobilny
hehe mamy taki samochód na akumulator Julka kiedyś dostała na 1 ur że mozna dziecko posadzić i sterowac pilotem a potem jak starsze to są pedały w środku i samo moze kierować wypróbujemy na wiosne
Ostatnio na spacerze wyjełam Karola z wózka na chodnik ale miał szczęśliwą minę jak tam mógł sobie pochodzić
Stary 2014-02-13, 10:52   #1310
megi-megi
Zakorzenienie

Cytat:

Gusta i guściki. Co jednemu pasuje, drugiemu nie pasuje.
Miałam bodziaki z Biedry - dla mnie klapa (pomijam fakt, że dwa miały już jako nówki wyrwane zatrzaski - kupiłam większe awansem i nie miałam jak zwrócić). Pajac z Pepco - haniebnie rozłazi się na udzie (wygląda jak brzeg poduszki z dziecięcych kolorowanek - fakt, że młody ma uda po mamusi, ale bez przesady... ).
To chyba też kwestia szczęścia - kupiłam w Lidlu rajtki kiedyś Kalinie - 62. Musiałam je rozciąć na brzuszku, bo takie ciasne były. Więc wg mnie rajtki tam bywają mniej udane. W Pepco kilka body kupiłam i były ok, chociaż bez achów i ochów. Mnie przypasowały bodziaki z h&m.
Myślę, że jak nasze Skarby podrosną, to wtedy bardziej będziemy patrzeć na modę. Lubię te starsze ubranka z endo, 5-10-15, h&m, c&a, a jeansy i spodnie dresowe na Iguta najczęściej kupuję w Lidlu. Tak samo skarpety i majty. Cena powala w porównaniu.
megi-megi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-13, 11:03   #1311
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
panika wycofali cherokee? mały ma cos tam po młodej, ale wydaje mi sie ze cos mamuska moja kupowała jeszcze nowego dla niego tez, jak był mlodszy, zonk
może nie w każdym Tesco?! u rodziców na wsi nie ma, na Kapelance też nie, o tym koło parku Wyspiańskiego nie wspomnę.
zwracam uwagę, bo sama lubiłam. Mój ukochany szlafrok jest cherokee - a ma z 15 lat (z usa sobie przywiozłam).

Mamy właśnie po starszych kolegach.

Cytat:
jam zakrzakowa
wyłazić z krzaczorów!!!!

Cytat:
F&F lubię bardzo
ja też. właśnie bez misiów-pysiów są a jak już motywy - to fajne (seria z piratem - nie załapaliśmy się niestety ).

Cytat:
ale miał szczęśliwą minę jak tam mógł sobie pochodzić
no właśnie. on jest mobilki, mobilki

a domofon też najchętniej bym wyłączyła na drzemkę...

---------- Dopisano o 11:03 ---------- Poprzedni post napisano o 10:59 ----------

Cytat:
Tak samo skarpety i majty. Cena powala w porównaniu.
Lidl jest burżujski skarpetowo (fajny marynarski motyw, nie było naszych rozmiarów, ale przedwczoraj widziałam 3 za 9,99 zł; w Auchan - para kosztuje 1,99 zł lub 2,49 zł - z abs'em)

Stary 2014-02-13, 11:13   #1312
Malpka
Zakorzenienie

Cytat:
a co do tzta - ..... no nie wiem skąd takie egzemparze macie ????? hehe . nie no ja mojego bardzo ,bardzo ,kocham i w ogole ...jest niesamowity w niektórych aspektach ...ale takich cudów nie robi . nie można mieć wszystkiego co nie? także od dzieci jestem JA. mój tzt nawet paznokci starszakom nie obetnie . na spacerze z R tez nie był sam (nie licząc ze jak był 3 mies. to ubrałam zapakowałam i wywiozłam do parku - to był bo tylko w ten sposób mogłam oddalić się na 2-3 godzin.tyle R.spał ),ja kąpie ,w ogóle to ja,ja,ja .... ostatnio jak jechaliśmy na spacer autem bo do oddalonego parku- to ubierałam R. pakowałam wszystkich-wszystko a tz. poszedł do auta . przyniosłam wsztko -wszystkich i ruszamy ,po 10 min.odwracam się i zaglądam do bagażnika ....a wózka brak .nawet wózka nie spakował . .... ) .
dałabym swojemu kopa w tyłek hehe u nas podział ja ubieram jedno dziecko on drugie może sobie wybrać które chce jak nie powie któro to ja wybieram pierwsza I zwykle tż ubiera rano Karola ja idę się myć ubierać ja ubieram potem Julke tż mi robi kanapk do pracy i sobie i w kurtki on Karola ja Julkę i idziemy

a co do pluszków to u nas niestety już się zdażyło przyciąć w szafce

Cytat:
Napisane przez klementyna1 Pokaż wiadomość
HEj
CZuje się jak plebs ;p Wózki-parasolki za prawie 2tys. szczoteczki za 1000zł i płyny do demakijazu za 70 zeta a o niektóych kosmetykach to nawet nie wiem, ze istnieją;p Ale co tam, stać mnie na łososia(czy jaka to ryba była?) i na dziecko,więc zostaje;p
Gratuluje wszystkich raczków, kroczków i innych osiagnięc.
Na mojedziecko: pokaż gdzie jest....-nie działa;p Potrafi pokazac tylko światełko;pó
p.s i pieczarek w zyciu nie obierałam, w ogóle jak to się robi ?
hehe dołączem do twojego grona plebsu

Cytat:
Kupiłam dziś nocnik. I się okazał (chłop mnie oświecił) żeński nie wiedziałam, że w nocnikach też kwestia gender by się zdała
nawet nie wiedziałam ze są chłopiece i dziewczęce

Cytat:
Napisane przez alliw Pokaż wiadomość
Wiecie, ze jutro ROCZEK Misi i Jaski?
I wlazłam na stary watek i zaczełam czytać i az się wzruszyłam kiedy to zleciało....
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=673806&page=64 wpis Megi z 11:05 no i dalej
przeczytałam te wpisy i aż mnie ciarki przeszły

Cytat:
Napisane przez kwiatuszekkk21 Pokaż wiadomość
Hej

[SIZE=4][B]Wszystkiego najlepszego dla Misi i Jaśki! Nasze pierwsze roczniaki
dołaczam do życzeń
Stary 2014-02-13, 11:23   #1313
BYou
MBZ♥

Hej

Wpadam na chwilkę bo my dalej się gościmy

Przeczytałam rozważania i też dzięki Babci wyznaję zasadę, że na bylejakość mnie nie stać. Tylko z tym też problem bo można się naciąć w większości sklepów.Lubię Zosię fajnie ubrać, zwracając przy tym uwagę na to aby było Jej wygodnie. Nie przepadam za ubrankami w typowo dziecięce wzory, wolę bardziej stonowane.
Żarty czy nie ale jakoś dziwnie czytać:/ale może się czepiam bo mam @

Scarlett dla Zosi za cierpliwość i spokojność

Malpko, tez nie lubię takiego dzwonienia jak po ogień

Monicca , Zosia też ostrożnaasekuracja pełna
zbożowej niecierpię bo na studiach mieszkałam blisko fabryki-zapodowało przed deszczem masakrycznie

Jola, co u Was?

Bzinko u nas podgryzanie na tapecie:/zwłaszca przy zabawie z piechem, jak Zosia sięwe mnie wtula uciekając przed nim to zdarzy się Jej w euforii ugryźć:/

Despa, brawo za pierwsze kroczki

Moderna, Tobie to Śpiewak rośnie

Nestelle uwielbiam Twoje wyważenietak potrafisz trudny temat ubrać w słowaszapoba.

Pani, Ty teżi za decyzję.

Oliwka, tak Ci dobrze ta szczoteczka robi, żeś tak nisko zjechała?

Kasia coś w nocy robiła, że zaspałaś?

Megi za szybkie przyzwyczajenie się do żłobka

Tyle zapamiętałam na szybko
Dziewczyny dziś jadą to nadrobię wieczorem pewnie

Edytowane przez BYou
Czas edycji: 2014-02-13 o 11:27
BYou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-13, 11:46   #1314
Malpka
Zakorzenienie

co do zabawek u nas na dłużej zajmują samochodu a jaeszcze jak np Juka mu puszcza a on biegnie po nie i przynosi to tak długo się mogą bawić

Cytat:
oooo raju. teraz mam dylemat. powiedzieć t. jak bardzo przepłaciła czy nie
T. bał się tego rżenia. a z konika najbardziej interesowała go metka nad tylnym kopytem.
ku mojej radości

Pamietam jak Julke posadziliśmy na konia w sklepie przed 1 urodzinami a ona krzykneła "nie" i prawie zeskoczyła z tego konia to juz wiedziałam czego nie kupować , teraz pewnie też nie kupimy

Cytat:
Napisane przez cathlyn Pokaż wiadomość
A dzisiaj polała się krew Lila raczkowała w kuchni - raczkuje już naprawdę dłuugo, więc wprawiona, nigdy nic się nie działo, a dzisiaj siedziała w kuchni, ruszyła do mnie i jej się ręką jakoś dziwnie zawinęła i rąbnęła buzią na kafelki. Ryk, dotykała ręką buzi, jakby chciała sprawdzić, co się dzieje. Szybko na ręce, TŻ ją utulił, a ja pobiegłam po chusteczkę, żeby wytrzeć krew i zobaczyć czy zęby całe. Na szczęśćie tylko warga była przecięta od środka - musiał ząb ją uszkodzić. Ale strachu się najadłam, a ona się upłakała i nacierpiała.. Na szczęśćie po 5 minutach się uspokoiła i już się wyrywała z rąk na podłogę do zabawy. Ale dzisiaj matka panikara położyła się z nią do karmienia i usypiania - poprzytulałam ją i obydwie usnęłyśmy. Dopiero wstałam, L. się właśnie przebudza.
bidulka

---------- Dopisano o 11:46 ---------- Poprzedni post napisano o 11:30 ----------

Cytat:

a z zbawek też klocki lego, kubeczki, ksiazeczki do obgryzania, bączek, piramidka i szał: gadająca lalka młodej tzn jak sie dotknie dłoni albo stóp i głowy to płacze albo sie smieje albo mowi mama. to jest ulubiona zabawka mojego syna. czy to już gender???
po prostu szykuje sie na troskliwego i opiekuńczego tatę

Cytat:
Ha! Pochwalę się, że dzisiaj Hania w końcu sama wstała w łóżeczku, bo próbowała od jakiegoś czasu, ale albo gdzieś noga się podwinęła, albo nie było jak dobrze się chwycić...

coś mi mało pocytowało z tej strony
wybaczcie jeśli kogoś omijam
Stary 2014-02-13, 12:00   #1315
cathlyn
Rozeznanie

Witam z rana
Cytat:
Troche dziwi mnie, ze tak krytykowane jest mleko krowie do kaszki, a jogurt i serki chetnie sa podawane dziecku przed ukonczeniem pierwszego roku zycia, mimo, ze tych w zaleceniach nie ma
Ja daję młodej jogurt, mleka nie. Przyznam się, że patrzę nie na zalecenia, ale na siebie - ja po mleku nie za bardzo się czuję, za to po jogurcie jest ok. Nie wiem, czemu tak jest, wydaje mi się, że jogurt jest jakby "przetworzony" - jest mleko + bakterie, w sumie jak probiotyk. Kaszkę robię na wodzie i dodaję z 2 łyżki jogurtu + owoce
Cytat:

a dlaczego nie dasz rady z przodu?

ja sie caly czas zastanawiam, jak wsadzic mlodego na plecy i zawiazac bondolino (da sie w ogole samemu, jak to robicie?)
Cytat:
Widziałaś instrukcję? To jest nie-wy-ko-nal-ne! I jak to przerzucić dziecko z boku na plecy? Maskara
Hmmm... Ja wrzucam L. na plecy bez większych problemów - chwila ćwiczeń i opanowałam Ale absolutnie nie metodą z filmiku - rady bym nie dała tak przekręcać dziecko z nosidłem z przodu na tył.
Cytat:

piękności Twoja córcia- złotowłosa?
dzięki w sumie co zdjęcie to ma inny kolor włosów Raz rudawy, raz blond jasny raz ciemny. Ogólnie blondynka
Cytat:

Teraz ma fazę na piegi, pieprzyki, syfki ja tylko coś widzi na ciele, to chce zdrapywać, nie chce mówić, co mój biedny pieprzyk przy ustach przechodzi czasem
U mnie to samo
Cytat:

Kciuki za pierwsze dni w żłobku
Stary 2014-02-13, 12:04   #1316
BYou
MBZ♥

Cathlyn doczytałam o upadku
ja daję rady jeszcze w nosidle taszczyć Zosię przodemale to krótkie dystanse bo do sklepu na dół czy z piechem czy jak odkurzam i myję podłogi, a Ona nie śpikompletnie nie wiem jak dam radę wkładać Ją tyłem:/tak nosi Ją Mąż ale jak idziemy razem

BYou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-13, 12:11   #1317
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
i dodatkowo wysmarowala clotrimazolum

a wcześniej płukanie w octenisepcie...

też bardzo lubię Tesco - jednak różnice w asortymencie między sklepami gigantyczne

ja chyba zostanę preppersem - ciągle myślę o tym, że jak już wrócę do pracy to nie będę miała czasu i ciuchów na 86 mam już mniej więcej komplet i sporo na 92 a teraz jeszcze planuję podokupować żeby nie mieć stresa.... już nie wspominając o kiecy do sypania kwiatków

- 45/2019 (9833 strony)
Stary 2014-02-13, 12:37   #1318
corka_rosy
Wtajemniczenie

Cytat:
CR u nas najdluzej zajmuje stolik z FP, piramida interaktywna z FP, garnuszek na klocuszek i ksiazeczki z odglosami zwierzat z przyciskami - no i odkrywanie nowych rzeczy np. pociaganie za pasek do zaluzji zewnetrznych, firanka, drzwiczki od szafek, odkurzacz
U mnie zabawką, którą jest najdłużej zainteresowany są kubeczki z ikei. Ma jeszcze te z fishera, ale średnio się nimi bawi, jedynie toczenie głowy zajmie go na 3 minutki
A odkurzacz - szał! Jak widzi, że wyjmuję z szafy, to robi brawo, a jak włączę, to słyszę tylko radosne krzyki, a Wojtek dotyka odkurzacza i biegnie z krzykiem i śmiechem w najbardziej odległy kąt i tak przez całe odkurzanie.
Chyba mu powinnam odkurzać kupić, a nie żadne fiszer szajsy

Cytat:
a ja jestem bardzo zadowolona z H&M, w sumie to wszystkie ubranka na teraz mam wlasnie tej marki - smykowych nie kupie nigdy wiecej, bo wszystko zmienia sie strasznie po praniu, szybko mechaci, rozciaga.
Te dresy dzieciowe z h&m są super, a smykowe tak jak piszesz, fatalne. A nakupiłam jak głupia i jeszcze ze 4 komplety bodziaków czekają aż W. do nich dorośnie.

Cytat:
tak wcześniej pisałyśmy o ciuszkach dla dzieci . ale CR napisała o swoich z hm ze wadliwe .
dokładnie, "dorosłe" koszulki się zepsuły.
I masz rację, też wolę jedną porządną sztukę, niż od groma lichej jakości.

Cytat:
heh. mam wrażenie że ta decyzja nie należy do mnie...

Cytat:
hihi... i jeszcze sie pochwale, jak M. spiewa jak ja robie la la la, to on tez porusza albo niemo tak samo jezykiem, albo wydaje dzwieki la la la (tzn. takie mowione, bo melodyjne jezszce nie sa) slodki jest moze keidys uda mi sie to nagrac
Super!
Mój W. nuci-mruczy. Jak ja śpiewam , to razem ze mną, jak się bawi, to sam sobie pod nosem, bardzo często to robi.

21.04.2013.
corka_rosy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-13, 12:48   #1319
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez corka_rosy Pokaż wiadomość
U mnie zabawką, którą jest najdłużej zainteresowany są kubeczki z ikei.
one są magiczne.

ale ustalmy co dla której znaczy "najdłużej"

Cytat:
Chyba mu powinnam odkurzać kupić
sa wszak. kiedyś z chłopem się podśmiewaliśmy z takich zabawek. ale to było w erze przedTorresowej
Michał nauczył się odsuwać szafę i często sobie kręci kólkiem odkurzaczowym

Cytat:
jak się bawi, to sam sobie pod nosem, bardzo często to robi.

Megi, masz rację z tą "kwestią szczęścia" przy ciuchowych zakupach. Tylko jak się człowiek raz zrazi/przejedzie to potem ciężko dać drugą szansę (i może coś się na tym traci).
W Biedzie kocham Dady. aa! i jak znów rzucą te kocyki z mikrofibry to kupię trzy (dla nas i dla dwóch znajomych brzuchatek).

Byou, jeśli tyle zapamiętujesz na szybko, to ja nie mam pytań

Stary 2014-02-13, 13:17   #1320
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
Potem dostała z powrotem i miętosiła radośnie i ciuch i metki i była znów z godzina spokoju..... Mam tylko nadzieję, ze nie miętosiło go wcześniej 200 chorych na coś osób....
hehe..
mamy dwie opcje, nie dawac dziecku do mietolenia albo dac i nie rozkminiac za bardzo
Cytat:

No i szybciutko nadrabiam, szukając szczególnie plebsu - pasuje mi do patologii Ja to jestem dopiero patologiczny plebs.
a nie da sie tego rozwiazac jakos - bo jezeli jestes przecwina mleku, to powinny miec jakas inna opcje - bo np. co z dziecmi ze skaza bialkowa?

hehe.. patologia, plebs, co rusz nieporozumienia - chyba typowa babolandia, co?
Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość
Ostatnio miałam taką sytuację, w przychodni podeszła do mnie dziewczynka roczna i przytuliła mi się do nogi, stała koło mnie i oglądała leżące obok buciki F. nie chciała iść do mamy, która stała obok niej z kurtką i chciała ją ubrać. Jak podchodziła bliżej z tą kurtką to zaczynała płakać. I tak krążyła koło mnie a F. na rękach Tż-ta mało nie wyszedł z siebie tak krzyczał jak się do mnie przytulała. Chyba mały zazdrośnik rośnie
.
jakie slodkie sa takie dzieci
Cytat:
a no wlasnie, ja staram sie jednak wybierac ze sredniej polki, a jak widze, ze cos z lidla itp. wyglada ok, to tez kupie - bo czasami da sie wyczuc, ze cos jest lepiej czy gorzej uszyte
Cytat:
jam zakrzakowa

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości