Były mierzenia, wiesiołki, teraz każda zazdrości fasolki-mamusie po staraniach 2014 - Strona 115 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-02-14, 11:02   #3421
Zalamana_girl
Wtajemniczenie

Dot.: Były mierzenia, wiesiołki, teraz każda zazdrości fasolki-mamusie po staraniach

JAK PRZEĆ
Przygotowanie do II okresu porodu polega na nauce bezdechu. Ćwiczenia takie można rozpocząć w czasie ciąży ale z wyłączeniem parcia.
Nauka bezdechu:
• Najpierw wykonujemy pogłębiony wdech i wydech
• Po czym nabieramy powietrza do dolnych partii płuc i zatrzymujemy go tam oczywiście z wyłączeniem parcia. Nie dłużej niż 2- 3 sekundy. W Stanach Zjednoczonych ta technika budzi wiele kontrowersji, ponieważ powoduje wzrost ciśnienia w klatce piersiowej, spadek wydolności serca i zmniejszenie dopływu krwi popłodu. Dlatego preferuje się tu technikę otwartej głośni, która polega na wzięciu głębokiego wdechu i wydechu. Następnie kobieta znów głęboko nabiera powietrze i podczas etapu parcia wypuszcza je bardzo powoli.
Pamiętaj! Gdy już będziesz na Sali porodowej podczas parcia głowa przyparta do klatki piersiowej- zwiększona tłocznia brzuszna, oczy zamknięte- ochrona przed popękanymi naczynkami w oku
• Wdech zawsze nabieramy głęboko do brzucha a nie do ust, gdyż parcie w tym przypadku jest nieefektywne.
• W przerwie międzyskurczowej odpocznij

III OKES PORODU:
• Zwany łożyskowym
• Od momentu urodzenia się dziecka do urodzenia się popłodu
• Pierwiastka 15-30 min., wieloródka 5-15 minut wg. Troszyński
• Kilka minut po narodzinach dziecka powraca czynność skurczowa macicy.
• Skurcze są już niebolesne i powodują odklejanie i wydalenie się łożyska wraz z błonami płodowymi
• Zawsze po jego urodzeniu dokonywana jest kontrola popłodu (wygląd, prawidłowość zrazików, waga, wymiary, długość pępowiny)

IV OKRES PORODU:
• Zwany wczesnym okresem poporodowym
• To czas pierwszych 2 godzin po porodzie, zostajemy na Sali porodowej
• Położna obserwuje; obkurczanie się macicy, krwawienie, ranę krocza, parametry życiowe, stan fizyczny i psychiczny

Kolejna ważna rzecz o której mówiła położna to utrzymywanie pozycji pionowej i dotyczy I okresu porodu, oraz dlaczego to takie wazne:
• szyjka macicy rozwiera się szybciej
Główka dziecka mocniej naciska na szyjkę macicy i przyspiesza jej rozwieranie. Natomiast w pozycji leżącej ucisk główki na szyjkę jest minimalny, więc proces rozwierania jest wolniejszy i trudniejszy - taki poród wymaga dużo większego wysiłku, zarówno ze strony matki, jak i dziecka.
• skurcze macicy są bardziej regularne, efektywne i mniej bolesne
Czas porodu w pozycjach wertykalnych w porównaniu z porodem tradycyjnym skraca się nawet o 35%! Skrócenie czasu i wzrost dynamiki porodu nie wymaga większego wysiłku, także dlatego, że mięśnie krocza pozostają rozluźnione. W tym przypadku mniejsza jest również potrzeba użycia środków uśmierzających ból.
• dziecko jest lepiej dotlenione
Łożysko jest lepiej ukrwione, a co za tym idzie dziecko otrzymuje więcej tlenu. Natomiast podczas leżenia na plecach, uciśnięta zostaje aorta zstępująca i żyła główna wewnętrzna, co utrudnia dotlenianie dziecka.
• ułatwione jest oddychanie
Możesz wykorzystać swobodny i głęboki oddech do zmniejszania bólu, łatwiej jest Ci zapanować nad rytmem porodu poprzez dostosowanie rytmu oddechu do skurczy. Natomiast w czasie leżenia na plecach oddech staje się na tyle płytki, że wykorzystanie przepony jest praktycznie niemożliwe.
• zmniejsza się lęk i napięcie
Wydzielana jest mniejsza ilość adrenaliny, hamującej skurcze, zwiększa się za to produkcja naturalnej oksytocyny. Dzięki temu poród przebiega szybciej i regularniej. Unieruchomienie na łóżku porodowym spowalnia lub nawet zatrzymuje akcję porodową, ponieważ wzmaga niepokój, który zakłóca równowagę hormonalną i mechanizm porodu.
• parcie jest łatwiejsze
Kanał rodny skierowany jest do dołu. Na przesuwające się dziecko działa więc dodatkowa siła – grawitacja – która wzmacnia siłę skurczy. Leżenie na plecach powoduje, że kanał rodny skierowany jest skośnie do góry. Mięsień macicy pracuje, pokonując dodatkowy opór siły ciążenia, która zamiast pomagać, przeszkadza. Dziecko z trudnością przesuwa się w kanale rodnym w stronę ujścia, gdyż „przyciskane” jest siłą grawitacji do kręgosłupa matki.
• mniejsze jest ryzyko pęknięć krocza
W czasie parcia tkanki wokół krocza naciągają się równomiernie w trakcie wyrzynania się główki. W pozycji „na wznak” główka dziecka najmocniej napiera na krocze w okolicach

Co do pęknięcia krocza,aby tego uniknąć położna nam je przecina, następuje to wtedy kiedy ona sama widzi, że może ono pęknąć, a tkanki tam są tak cieniutkie jak kartka papieru, dlatego też nie używa się do tego znieczulenia. Dopiero szycie wykonywane przez ginekologa jest pod znieczuleniem miejscowym, a szycie trwa około godziny. Dlaczewgo tak długo? A mianowicie podczas, gdy położna przecina krocze jest bardzo rozciągnięte, więc wystarczy jeden ruch nożyczkami, żeby je przeciąć. Jednak gdy nastepuje szycie, lekarz musi zszyc wszystkie trzy warstwy skorne, ktore sie tam znajduja

Mówiła również i pokazywała różne pozycje podczas porodu, ale to zajmuje bardzo duzo miejsca i jesli ktoras by chciala, mam to na komputerze wraz z obrazkami, wiec moge przeslac

Aaaaa mowila jeszcze co robic, gdy bedac jeszcze w domu poczujemy, ze zamiast glowki dziecka w kanal rodny wpadla nam pepowina...
To wazne poniewaz gdybysmy staly, albo zaczely panikowac, dziecko zwyczajnie nie mialoby czym oddychac...
Dlatego, gdy wyczujemy cos dziwnego reka miedzy nogami ( na szczescie zdaza sie to 1 na 1000 przypadkow) wowczas klekamy na kolanach, pupa do gory, opieramy sie na lokciach i staramy sie spokojnie oddychac, az do przyjazdu pogotowia ratunkowego.

Na koniec spotkania byla pierwsz lekcja oddychania Polozna wlaczyla relaksujaca muzyke i zaczelysmy oddychac
Polega to mniej wiecej na tym, iz nabieramy powietrze przez nos, tak aby uniol sie brzuch (poniewaz dotleniamy tak malucha i to dla niego nabieramy powietrza), potem powoli wypuszczamy powietrze ustami, tak aby wygladalo jakby powietrze schodzilo z brzucha i tak kilka razy
Bedzie nam to potem potrzebne podczas porodu

Bylo tak wiele informacji, ze na pewno nie zamieszcze tu wszystkiego niestety za co przepraszam

Przepraszam, ze post pod postem, ale inaczej sie nie zmieslilo

Moje największe szczęście <3
Zalamana_girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-14, 11:16   #3422
(kicia)
Zakorzenienie

Dot.: Były mierzenia, wiesiołki, teraz każda zazdrości fasolki-mamusie po staraniach

Cytat:
Napisane przez jagodzia133 Pokaż wiadomość
Że niby teściu z mężem miał by to robić "Przecież to nie problem" a najlepiej jak o chrzcinach gadaliśmy kiedyś. Mamy małe mieszkanie 2 pokojowe 37m ma w sumie. Więc jak robiliśmy parapetówkę to wchodzi góra 15 osób. Więc moi rodzice, męża rodzice, rodzeństwo z dziećmi i żonami mężami, prababcie i już miejsca nie ma. A teściu na to: że jak to rodziny nie zaprosić?? Oni swoją rodzinę zapraszali najbliższą to najbliższą ale zapraszali i wymienia :wujek Marek, ciotka Elka itd. Ku.rwa no tak tylko że to jest teściów rodzeństwo! A my swoje tez zapraszamy więc o co im chodzi?? Może ja mam lokal wynająć zapłacić 5tys. zł żeby ich gości pospraszać. Same rodzeństwo teściów z dziećmi i ich dziećmi to: 20 osób oni naprawdę są inni. A jak im mówię że to nasze dziecko i my zapraszamy tylko rodzeństwo,rodziców i prababcie to teściu z tekstem: ale myśmy byli na chrzcinach u tych i u tych to my musimy im oddać. zabiję. Dobrze że szwagierka ma w sierpniu ślub. My chcemy chrzcić w międzyczasie: czerwiec bądź lipiec. Więc mam nadzieję że odpuszczą. Bo komu się będzie chciało jeździć 2 razy skoro daleko mają. A jak nie to będzie wojna i w dupce mam o.

to mi się przypomniało od razu jak moja koleżanka robiła chrzciny na 70 osób i potem przeżywała że jej połowa ludzi odmówiła a lokal zamówiony. Tzn ja też planuję w lokalu bo nasz salon na święta przy 8 osobach był na full a byli tylko moi rodzice jedna babcia i siostra z synem.

A u nas nie zaproszenie rodzeństwa moich rodziców nie przejdzie bo: brat mojej mamy mieszka z babcią i ktoś babcię przywieźć musi te 150 km, chrzestnym będzie syn brata mojego ojca a on ma 17 lat teraz więc sam też nie przyjedzie. U TŻ brat jego mamy to jego jedyna najbliższa rodzina. Ale ja jeszcze o chrzcinach nie myślę bo my to będziemy późno robić...Ale to wraz wyjdzie max 25 osób
Bartuś 11.08.2014 godz.15:10 3810 g 55 cm

Edytowane przez (kicia)
Czas edycji: 2014-02-14 o 11:17
(kicia) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-14, 11:45   #3423
beat@
Zakorzenienie

GG do beat@ Send a message via Skype™ to beat@

Cytat:
Napisane przez Zalamana_girl Pokaż wiadomość
Mówiła również i pokazywała różne pozycje podczas porodu, ale to zajmuje bardzo duzo miejsca i jesli ktoras by chciala, mam to na komputerze wraz z obrazkami, wiec moge przeslac
Kochana, jesteś wielka Tyle cennych informacji.

Ja mam coś takiego od położnej ale bez obrazków więc jak możesz wysłać to ja poproszę

Patrycja 28.06.2014

beat@ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-14, 12:13   #3424
Zalamana_girl
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez beat@ Pokaż wiadomość
Kochana, jesteś wielka Tyle cennych informacji.

Ja mam coś takiego od położnej ale bez obrazków więc jak możesz wysłać to ja poproszę
Zapisalam Ci to w formacie pdf daj znac czy dasz rade otworzyc
Załączone pliki
Rodzaj pliku: pdf Pozycje podczas porodu.pdf (303,5 KB, 7 załadowań)

Moje największe szczęście <3
Zalamana_girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-14, 12:40   #3425
fantastka
Zakorzenienie

Widzę, że o chrzcinach... Ja na początku chciałam robić w restauracji dla rodziców moich, męża i rodzeństwa naszego (czyli razem 16 osób dorosłych), ale w sumie doszłam do wniosku, że mam to gdzieś, nie będę kasy w błoto wywalać, więc plan jest taki, że zrobimy w mieszkaniu, ale tylko dla rodziców naszych i dla chrzestnych dziecka, czyli razem 8 dorosłych osób. Zrobię jakiś obiad i tyle. Ja rozumiem komunię św. robić na całą rodzinę, ale nie chrzciny, szczególnie, że mąż ma piątkę rodzeństwa, z tego połowa jest w parach... A przed chrzcinami robi się u nas jeszcze pępkowe, więc jeszcze jedna impreza będzie...

Dzisiaj siedzę od rana i szukam koszuli nocnej do szpitala, mam przeszukane już cały internet i jak już jest coś ładniejszego to za minimum 60 zł A ja chcę jak już to dwie za tyle kupić... Nie cierpię ogólnie koszul, będę je nosić tylko do czasu, jak mi się tam wszystko na dole zagoi...

Załamana dzięki za informacje

25.05.2013

Michał
Szymon

Chudnę! Cel 77,5 --- 72 --- 66 --- > 64 kg

fantastka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-14, 13:15   #3426
beat@
Zakorzenienie

GG do beat@ Send a message via Skype™ to beat@

Załamana, otworzyło się

My chrzciny pewnie w lokalu robić będziemy ale jedynie dla około 10 osób. Nasi rodzice, moja siostra z narzeczonym i szwagier ze szwagierką, my to już 10 i babcia to 11. może jeszcze jedną ciocię bo ona jest spoko i ją lubimy. a jak nie w lokalu to w domu u moich rodziców na wigilię dla około 20 osób się kolację robiło to te 12 na chrzciny to pikuś będzie

Patrycja 28.06.2014

beat@ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-14, 13:21   #3427
jagodzia133
Zakorzenienie

załamana super że wszystko opisałaś przyda się
Cytat:
Napisane przez (kicia) Pokaż wiadomość
to mi się przypomniało od razu jak moja koleżanka robiła chrzciny na 70 osób i potem przeżywała że jej połowa ludzi odmówiła a lokal zamówiony. Tzn ja też planuję w lokalu bo nasz salon na święta przy 8 osobach był na full a byli tylko moi rodzice jedna babcia i siostra z synem.

A u nas nie zaproszenie rodzeństwa moich rodziców nie przejdzie bo: brat mojej mamy mieszka z babcią i ktoś babcię przywieźć musi te 150 km, chrzestnym będzie syn brata mojego ojca a on ma 17 lat teraz więc sam też nie przyjedzie. U TŻ brat jego mamy to jego jedyna najbliższa rodzina. Ale ja jeszcze o chrzcinach nie myślę bo my to będziemy późno robić...Ale to wraz wyjdzie max 25 osób
no właśnie a u mnie to wtedy wyjdzie 40! to ja wesele miałam na 100. Jak bym miała jeszcze te 10-15 osób to bym może i w loalu zrobiła ale to jeszcze zobaczymy z mężęm jak się będziemy wyrabiac przy dziecku. Ale na 40?? Po moim trupie!
Lili & Gabryś

jagodzia133 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-14, 13:22   #3428
zubi89
Zakorzenienie

Załamana dziękuje za te posty wrzuciłam wszystko na pierwszą stronę

Co do chrzcin...my jeszcze do końca nie mamy ustalonych chrzestnych...ja to bym bardzo chciała na chrzestnego mojego brata a na chrzestną moją kuzynkę, która już na tym etapie interesuje się bardzo moją ciążą

Z okazji walentynek mąż zrobił nam śniadanie do łóżka ale takie wypasione bo takie śniadanka to u nas często się zdarzają a po śniadanku były przytulanki ostatnio libido mi wzrosło więc korzystamy A teraz lecimy na miasto na gofry :slinka: chcemy dziś kupić smoczki itd.. jutro mąż znowu idzie do pracy w niedziele tak samo więc korzystamy z wolnego dnia

Niespodzianka 21.10.2021r.
zubi89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-14, 13:47   #3429
agaaga89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zubi89 Pokaż wiadomość
Odebrałam wczoraj kosz na pieluchy taka mała rzecz a cieszy wraz z koszem były worki ale jeszcze trzeba będzie zakupić większą ilość

W tym miesiącu chcemy jeszcze kupić ręczniczek, smoczki, smycz do smoczka i chyba tyle...
Super!! Napewno do końca miesiąca dokupicie całą planowaną resztę

Cytat:
Napisane przez Elfka86 Pokaż wiadomość
U mnie niestety po wizycie nic ciekawego macicę mam tak twardą jakbym miała permanentny skurcz - dostałam dalej Dupka tylko większą dawkę, do tego magnez i nospę i zobaczymy... przez ten skurcz ciągły macica jest dużo mniejsza i dziecku jest ciasno i zrobił mi usg tylko tak szybciutko, żeby sprawdzić czy z dzieckiem wszystko ok, ale trwało to może minutę, bo gin powiedział, że jeżdżenie głowicą jeszcze usztywni macicę a to niewskazane także nic nie wiem, tyle tylko, że dziecko w porządku, urosło sporo no i pomachało tatusiowi tak na szybko jak tylko małż się zbliżył do monitora i gin mu pokazuje, że tu ma to, tu ma tamto, to od razu łapkę wyciągnęło i pomachało także dzidziuś grzeczny tylko z tą moją macicą wciąż kłopoty :/ przez to mam teraz częściej wizyty, następną za 3 tyg. i kolejną za następne 2 tyg. - mam nadzieję, że się wszystko unormuje nawet zdjęcia nie dostałam, bo tak to wszystko szybko poszło
Jeju, biedna... Na dobrą sprawę każdy wysiłek i ruch może tylko pogorszyć sprawę, oby większa dawka lekarstw uporała się z problemem macicy

Cytat:
Napisane przez fantastka Pokaż wiadomość
Widzę, że o chrzcinach... Ja na początku chciałam robić w restauracji dla rodziców moich, męża i rodzeństwa naszego (czyli razem 16 osób dorosłych), ale w sumie doszłam do wniosku, że mam to gdzieś, nie będę kasy w błoto wywalać, więc plan jest taki, że zrobimy w mieszkaniu, ale tylko dla rodziców naszych i dla chrzestnych dziecka, czyli razem 8 dorosłych osób. Zrobię jakiś obiad i tyle. Ja rozumiem komunię św. robić na całą rodzinę, ale nie chrzciny, szczególnie, że mąż ma piątkę rodzeństwa, z tego połowa jest w parach... A przed chrzcinami robi się u nas jeszcze pępkowe, więc jeszcze jedna impreza będzie...

Dzisiaj siedzę od rana i szukam koszuli nocnej do szpitala, mam przeszukane już cały internet i jak już jest coś ładniejszego to za minimum 60 zł A ja chcę jak już to dwie za tyle kupić... Nie cierpię ogólnie koszul, będę je nosić tylko do czasu, jak mi się tam wszystko na dole zagoi...
Bardzo fajnie pomyślane, wiadomo, że jak się ma nadmiar pieniędzy to nic wygodniejszego jak impreza w restauracji, ale to koszt rzędu drugiej wyprawki więc... Napewno dacie radę zrobić imprezę w domu, zawsze Mamy pomogą czy coś przygotują też na stół żeby Cię odciążyć A myślicie już kiedy chrzcić?
Ja kupiłam takie dwie zwykłe szare z kotami co ich jest pełno na allegro za grosze i dokupiłam jedną porządną taką kremową z falbanką, mniamniusia W efekcie te zwykłe za grosze sprawdziły się lepiej niż ta elegancka

agaaga89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-14, 14:01   #3430
zubi89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agaaga89 Pokaż wiadomość
Super!! Napewno do końca miesiąca dokupicie całą planowaną resztę

Jeju, biedna... Na dobrą sprawę każdy wysiłek i ruch może tylko pogorszyć sprawę, oby większa dawka lekarstw uporała się z problemem macicy

Bardzo fajnie pomyślane, wiadomo, że jak się ma nadmiar pieniędzy to nic wygodniejszego jak impreza w restauracji, ale to koszt rzędu drugiej wyprawki więc... Napewno dacie radę zrobić imprezę w domu, zawsze Mamy pomogą czy coś przygotują też na stół żeby Cię odciążyć A myślicie już kiedy chrzcić?
Ja kupiłam takie dwie zwykłe szare z kotami co ich jest pełno na allegro za grosze i dokupiłam jedną porządną taką kremową z falbanką, mniamniusia W efekcie te zwykłe za grosze sprawdziły się lepiej niż ta elegancka
Aż tak to nie jeszcze nie złożyliśmy komody bo jednak poczekamy na malowanie więc nie miałabym gdzie trzymać całej wyprawki ale tak po trochu można już kupować.

Wrzuciłabyś link do tych koszul

Kupiła któraś z was smoczek z babyono ? bo się zastanawiam nad kupnem..

Edytowane przez zubi89
Czas edycji: 2014-02-14 o 14:05
Stary 2014-02-14, 14:04   #3431
fantastka
Zakorzenienie

Cytat:

No raczej mi nikt nie pomoże, ale to już sama przygotuję wcześniej jedzonko, żeby po mszy postawić na stole Wczoraj akurat o chrzcie rozmawialiśmy i z racji tego, że brat męża ma wesele 14.06 to my pewnie najwcześniej zdecydujemy się na 22.06, ale to się jeszcze zobaczy, może dopiero w lipcu Mi się nie śpieszy, mąż jakoś tak bardziej myśli, żeby szybko chrzcić, ale to się jakoś dogadamy. Pora będzie i tak letnia, więc stres, że dziecko w kościele zamarznie odpada

Jagodzia a ten twój teść to niezły numer, mi do głowy by coś takiego nie przyszło, żeby jakieś ciotki, wujków zapraszać. Mąż ma dość rodzeństwa, żeby z nimi był kłopot Swoją drogą mam nadzieję, że nikt nie będzie komentował, że nie zaprosimy wszystkich... Ja nie mam ochoty robić za służącą dla prawie 20 osób i podawać, usługiwać, a potem słuchać komentarzy. A w restauracji to wiadomo jakie koszty.

Mnie najbardziej stresuje kwestia alkoholu na chrzcinach, wydaje mi się to dość nieodpowiednie, ale znając przyzwyczajenia rodziny to pewnie się pojawi jakaś flaszeczka... Mam nadzieję, że skończy się na symbolicznych ilościach jak już, bo to niedziela będzie, więc wiadomo, że chyba do nocy siedzieć mi nikt nie będzie...

Zubi ja wczoraj kupowałam z NUKa W ogóle tak na ślepo te smoczki kupuję, już dwa dostałam, teraz ten jeden kupiłam i zobaczę, czy Mały będzie nimi pluł, czy zaakceptuje.

Z emocji na te chrzciny zapomniałam napisać o koszulach Mi się nie podobają jakieś takie z misiami, bym się czuła w tym jak jakaś niedorozwinięta, a nie dorosła kobieta i matka. Dlatego kupiłam na allegro używane i mam nadzieję, że tyłka mi nie będzie w nich widać i jakoś da się cycka wyjąć A jak się nie da to sobie pogłębię sama dekolt

25.05.2013

Michał
Szymon

Edytowane przez fantastka
Czas edycji: 2014-02-14 o 14:06
Stary 2014-02-14, 14:11   #3432
zubi89
Zakorzenienie

Cytat:
No raczej mi nikt nie pomoże, ale to już sama przygotuję wcześniej jedzonko, żeby po mszy postawić na stole Wczoraj akurat o chrzcie rozmawialiśmy i z racji tego, że brat męża ma wesele 14.06 to my pewnie najwcześniej zdecydujemy się na 22.06, ale to się jeszcze zobaczy, może dopiero w lipcu Mi się nie śpieszy, mąż jakoś tak bardziej myśli, żeby szybko chrzcić, ale to się jakoś dogadamy. Pora będzie i tak letnia, więc stres, że dziecko w kościele zamarznie odpada

Jagodzia a ten twój teść to niezły numer, mi do głowy by coś takiego nie przyszło, żeby jakieś ciotki, wujków zapraszać. Mąż ma dość rodzeństwa, żeby z nimi był kłopot Swoją drogą mam nadzieję, że nikt nie będzie komentował, że nie zaprosimy wszystkich... Ja nie mam ochoty robić za służącą dla prawie 20 osób i podawać, usługiwać, a potem słuchać komentarzy. A w restauracji to wiadomo jakie koszty.

Mnie najbardziej stresuje kwestia alkoholu na chrzcinach, wydaje mi się to dość nieodpowiednie, ale znając przyzwyczajenia rodziny to pewnie się pojawi jakaś flaszeczka... Mam nadzieję, że skończy się na symbolicznych ilościach jak już, bo to niedziela będzie, więc wiadomo, że chyba do nocy siedzieć mi nikt nie będzie...

Zubi ja wczoraj kupowałam z NUKa W ogóle tak na ślepo te smoczki kupuję, już dwa dostałam, teraz ten jeden kupiłam i zobaczę, czy Mały będzie nimi pluł, czy zaakceptuje.

Z emocji na te chrzciny zapomniałam napisać o koszulach Mi się nie podobają jakieś takie z misiami, bym się czuła w tym jak jakaś niedorozwinięta, a nie dorosła kobieta i matka. Dlatego kupiłam na allegro używane i mam nadzieję, że tyłka mi nie będzie w nich widać i jakoś da się cycka wyjąć A jak się nie da to sobie pogłębię sama dekolt
Z nuka chcę zamówić w marcu w jednej większej przesyłce od razu w niej chcę kupić butelki, pieluchy tetrowe itd... zobaczymy co uda mi się za ten czas kupić na miejscu i wtedy kliknę całą resztę.

Stary 2014-02-14, 14:14   #3433
fantastka
Zakorzenienie

Cytat:
Z nuka chcę zamówić w marcu w jednej większej przesyłce od razu w niej chcę kupić butelki, pieluchy tetrowe itd... zobaczymy co uda mi się za ten czas kupić na miejscu i wtedy kliknę całą resztę.
To ile ty tych smoczków planujesz mieć I butelek?

Ja w sumie kupiłam jedną butelkę TT i jeden przypadkowy smoczek, jak dziecku nie podejdzie to się będę zastanawiać, a jak będzie ok to dokupię. Nie boisz się, że Majce nie podpasuje to?

25.05.2013

Michał
Szymon

Stary 2014-02-14, 14:18   #3434
agaaga89
Zakorzenienie

Cytat:
Aż tak to nie jeszcze nie złożyliśmy komody bo jednak poczekamy na malowanie więc nie miałabym gdzie trzymać całej wyprawki ale tak po trochu można już kupować.

Wrzuciłabyś link do tych koszul

Kupiła któraś z was smoczek z babyono ? bo się zastanawiam nad kupnem..
Tzn. chodziło mi właśnie o te drobniejsze zakupy o których pisałaś, że planujesz zakupić do końca lutego
Ja kupowałam 3 lata temu, ale chodzi mi o takie: http://allegro.pl/koszula-do-karmien...965744069.html
Ja kupowałam z aventu smoczki i chyba z nuka miałam...

Cytat:
Ja się zastanawiam kiedy ogarnę temat chrzcin... Myślałam o świętach w grudniu, z Filipem też się zebraliśmy dopiero 5 miesięcy po narodzinach.
Oo to fajnie by Wam wypadało tydzień później, prawie jak poprawiny impreza O ile nie planują jechać gdzieś w podróż poślubną od razu

---------- Dopisano o 14:18 ---------- Poprzedni post napisano o 14:14 ----------

Pozwolę się wypowiedzieć w sprawie smoczków, że my z Filipem mieliśmy chyba z 3 różne marki, kupowaliśmy z aventu, ale w gratisie dostaliśmy raz z nuka i raz z jeszcze jakiejś mało znanej marki, a że szkoda mi było wywalić a były 0-6m to zmieniałam mu co 2 miesiące i nie było żadnych problemów z adaptacją innej marki Jedyne co słyszałam, to, że dobrze, żeby smoczek był tej samej marki co butelki, ze względu na podobny kształt i tworzywo, ale i to się nie sprawdziło u mnie

Stary 2014-02-14, 14:19   #3435
zubi89
Zakorzenienie

Cytat:
To ile ty tych smoczków planujesz mieć I butelek?

Ja w sumie kupiłam jedną butelkę TT i jeden przypadkowy smoczek, jak dziecku nie podejdzie to się będę zastanawiać, a jak będzie ok to dokupię. Nie boisz się, że Majce nie podpasuje to?
Nuka 1 szt. i jeszcze 2 szt. innej firmy.
Co do butelek to chcę TT antykolkową z rurką i jeszcze jedną innej firmy.
Więc nie jest tego dużo dlatego jakby coś nie pod pasowało to mam tylko jedną sztukę danej firmy

Cytat:
Tzn. chodziło mi właśnie o te drobniejsze zakupy o których pisałaś, że planujesz zakupić do końca lutego
Ja kupowałam 3 lata temu, ale chodzi mi o takie: http://allegro.pl/koszula-do-karmien...965744069.html
Ja kupowałam z aventu smoczki i chyba z nuka miałam...

Ja się zastanawiam kiedy ogarnę temat chrzcin... Myślałam o świętach w grudniu, z Filipem też się zebraliśmy dopiero 5 miesięcy po narodzinach.
Oo to fajnie by Wam wypadało tydzień później, prawie jak poprawiny impreza O ile nie planują jechać gdzieś w podróż poślubną od razu
U mnie dokładnie taka sama koszula kosztuje 44 zł

Stary 2014-02-14, 14:26   #3436
agaaga89
Zakorzenienie

Cytat:
Więc nie jest tego dużo dlatego jakby coś nie pod pasowało to mam tylko jedną sztukę danej firmy

Jeju, co to za butelka z rurką? Wstawisz linka? Ciekawa jestem aż
Co Ty mówisz, gdzie masz takie ceny??? U siebie gdzieś w sklepach? U mnie na bazarku takie za 25zł

Stary 2014-02-14, 14:33   #3437
zubi89
Zakorzenienie

Cytat:
Jeju, co to za butelka z rurką? Wstawisz linka? Ciekawa jestem aż
Co Ty mówisz, gdzie masz takie ceny??? U siebie gdzieś w sklepach? U mnie na bazarku takie za 25zł
W zwykłym sklepie jak zobaczyłam cenę to mnie wryło...mają dokładnie to samo co jest na all ale ceny z kosmosu..

Chodziło mi o tą z czujnikiem ;p ja na to mówię rurka
http://allegro.pl/butelka-antykolkow...945930076.html

Stary 2014-02-14, 14:36   #3438
fantastka
Zakorzenienie

Cytat:

Pozwolę się wypowiedzieć w sprawie smoczków, że my z Filipem mieliśmy chyba z 3 różne marki, kupowaliśmy z aventu, ale w gratisie dostaliśmy raz z nuka i raz z jeszcze jakiejś mało znanej marki, a że szkoda mi było wywalić a były 0-6m to zmieniałam mu co 2 miesiące i nie było żadnych problemów z adaptacją innej marki Jedyne co słyszałam, to, że dobrze, żeby smoczek był tej samej marki co butelki, ze względu na podobny kształt i tworzywo, ale i to się nie sprawdziło u mnie
A ich to wcale nie mam zamiaru zapraszać, więc niech sobie jadą gdzie chcą

No to fajnie, jak się sprawdziły różne firmy

Cytat:

Sprawdzałam u mnie w sklepach i tak samo Tylko w tańszych typu Textil takie kosztowały ok. 20-25 zł.

25.05.2013

Michał
Szymon

Stary 2014-02-14, 14:42   #3439
agaaga89
Zakorzenienie

Cytat:
Chodziło mi o tą z czujnikiem ;p ja na to mówię rurka
http://allegro.pl/butelka-antykolkow...945930076.html
O kurde, ale bajer!! Szczerze, nie interesowałam się przy zakupach teraz butelkami tt i nie wiedziałam, że takie gadżety mają

Cytat:
A ich to wcale nie mam zamiaru zapraszać, więc niech sobie jadą gdzie chcą
Aaaa to sorry

Stary 2014-02-14, 14:50   #3440
God Of War 20
Zakorzenienie

Cytat:

Już o butelki się martwicie
Większość jest antykolkowa ale to i tak nic nie daje bo dziecko jak ma mieć to będzie miało kolki jeśli jest karmione z butelki. Co do tego czujnika to hmm dla mnie to jakiś bajer jakoś nie wierzę w działanie tego sprzętu
Stary 2014-02-14, 14:53   #3441
(kicia)
Zakorzenienie

ale naskrobałyście

Zubi ale zazdroszczę śniadania do łóżka... mój mi robi tylko jak go poproszę... ale to w sumie dlatego że jego dobudzić zawsze rano się razem budzimy nie ma takiej fizycznej możliwości żeby on się obudził pierwszy i zrobił mi niespodziankę

Walentynki: ja dostałam bukiet tulipanów na wieczór planuję naleśniki na słodko, roladę lodową i truskawki w czekoladzie

Butelki ja planuje TT 2x 150 i lovi 250 czy tam 260

Smoczki mi się z lovi podobają wizualnie

Koszule ja nienawidzę długich koszul. mam w domu jedną z czasów panieńskich i była by idealna na poród do ściuchania tyle że ona jest tak sprana że trochę prześwituje a nie chce na porodówce jak jakiś totalny lump wyglądać i też chcę nie wiecej niż 50 zł wydać na nie

Pieluchy tetrowe poproszę dziewczynki o sprzedawce który ma dobrej jakości jak już będziecie miały bo kurcze słyszałam że często te z allegro są takie cieniuśkie jak gaza i po pierwszym praniu się rozlatują

Stary 2014-02-14, 14:56   #3442
zubi89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez God Of War 20 Pokaż wiadomość
Już o butelki się martwicie
Większość jest antykolkowa ale to i tak nic nie daje bo dziecko jak ma mieć to będzie miało kolki jeśli jest karmione z butelki. Co do tego czujnika to hmm dla mnie to jakiś bajer jakoś nie wierzę w działanie tego sprzętu
To prawda tak samo jak z dietą matki

Stary 2014-02-14, 15:00   #3443
God Of War 20
Zakorzenienie

kicia a nie lepiej kupić te pieluchy w sklepie widząc co się kupuje?

Widze, że jakaś moda kupowania na all, nie wiem czym to jest spowodowane

---------- Dopisano o 15:00 ---------- Poprzedni post napisano o 14:59 ----------

Cytat:
To prawda tak samo jak z dietą matki
Wiem bo to jest sprawdzone na wszystkich kobietach u mnie w rodzinie i wiele się też słyszało
Planujesz karmić piersią? Bo tu tak wszystkie się już w butelki zaopatrujecie
Stary 2014-02-14, 15:01   #3444
agaaga89
Zakorzenienie

Cytat:

Ceną. Wygodą.
Pieluchy tetrowe ktoś wspominał, że w auchanie są dobre, 1,99zł za sztukę.

Stary 2014-02-14, 15:01   #3445
zubi89
Zakorzenienie

Cytat:

Kochana cena...nawet nie wiesz ile można zaoszczędzić kupując na allegro...jak znajdziesz jednego sprzedawcę, który ma wszystko co potrzebujesz i jeszcze ceny niższe niż w sklepie to nie ma się nad czym zastanawiać.

Tak planuję karmić piersią...ale pomimo tego ze 2 butelki warto mieć. Jakbym musiała polecieć do chorej babci to odciągnę pokarm i zostawię dla małej

Edytowane przez zubi89
Czas edycji: 2014-02-14 o 15:03
Stary 2014-02-14, 15:04   #3446
God Of War 20
Zakorzenienie

Cytat:
Kochana cena...nawet nie wiesz ile można zaoszczędzić kupując na allegro...jak znajdziesz jednego sprzedawcę, który ma wszystko co potrzebujesz i jeszcze ceny niższe niż w sklepie to nie ma się nad czym zastanawiać.

Tak planuję karmić piersią...ale pomimo tego ze 2 butelki warto mieć. Jakbym musiała polecieć do chorej babci to odciągnę pokarm i zostawię dla małej
Ja tam wolę na żywo zobaczyć to co chce kupić dziecku

Moja kuzynka też tak odciąga a dziecko już ma kolki... ledwo mu butelkę dała i już się męcza a ich córa miała okropne kolki... już nie dawali rady z nią.

Edytowane przez God Of War 20
Czas edycji: 2014-02-14 o 15:07
God Of War 20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-14, 15:05   #3447
(kicia)
Zakorzenienie

Cytat:

-

przede wszystkim cena w leclerku widziałam tetrę za 3,99 zł/szt w pepco 3,5 zł/szt a tetry idzie sporo a to się uleje a to do wóżka a to to a to tamto i się robi spora suma

to samo butelki w sklepie tt widziałam za 28 zł na allegro znalazłam na 15 zł

grunt to znaleźć więcej rzeczy u jednego i całkiem sporo można zaoszczędzić

ja nawet wózek będę przez neta zamawiać ale nie na allegro

---------- Dopisano o 15:05 ---------- Poprzedni post napisano o 15:04 ----------

Cytat:

akurat w przypadku tetry to się nie sprawdzi ale ja większość rzeczy które planuję kupić oglądałam w sklepie

Stary 2014-02-14, 15:06   #3448
agaaga89
Zakorzenienie

Cytat:
Możesz zobaczyć na żywo, a zamówić dużo taniej na allegro Oszczędność
Co do butelek, to przy podawaniu odciągniętego pokarmu mogą się przydać na początek

Stary 2014-02-14, 15:07   #3449
zubi89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez (kicia) Pokaż wiadomość
przede wszystkim cena w leclerku widziałam tetrę za 3,99 zł/szt w pepco 3,5 zł/szt a tetry idzie sporo a to się uleje a to do wóżka a to to a to tamto i się robi spora suma

to samo butelki w sklepie tt widziałam za 28 zł na allegro znalazłam na 15 zł

grunt to znaleźć więcej rzeczy u jednego i całkiem sporo można zaoszczędzić

ja nawet wózek będę przez neta zamawiać ale nie na allegro

---------- Dopisano o 15:05 ---------- Poprzedni post napisano o 15:04 ----------

akurat w przypadku tetry to się nie sprawdzi ale ja większość rzeczy które planuję kupić oglądałam w sklepie
Dokładnie 1zł a tu 5 zł i się robi duża sumka

Stary 2014-02-14, 15:09   #3450
(kicia)
Zakorzenienie

ja byłam na tyle wrednym niemowlakiem że cyca nie chciałam wiec mamcia musiała mi ściągać

niestety kolki też miałam

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości