|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3421 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Były mierzenia, wiesiołki, teraz każda zazdrości fasolki-mamusie po staraniach
JAK PRZEĆ
Przygotowanie do II okresu porodu polega na nauce bezdechu. Ćwiczenia takie można rozpocząć w czasie ciąży ale z wyłączeniem parcia. Nauka bezdechu: • Najpierw wykonujemy pogłębiony wdech i wydech • Po czym nabieramy powietrza do dolnych partii płuc i zatrzymujemy go tam oczywiście z wyłączeniem parcia. Nie dłużej niż 2- 3 sekundy. W Stanach Zjednoczonych ta technika budzi wiele kontrowersji, ponieważ powoduje wzrost ciśnienia w klatce piersiowej, spadek wydolności serca i zmniejszenie dopływu krwi popłodu. Dlatego preferuje się tu technikę otwartej głośni, która polega na wzięciu głębokiego wdechu i wydechu. Następnie kobieta znów głęboko nabiera powietrze i podczas etapu parcia wypuszcza je bardzo powoli. • Pamiętaj! Gdy już będziesz na Sali porodowej podczas parcia głowa przyparta do klatki piersiowej- zwiększona tłocznia brzuszna, oczy zamknięte- ochrona przed popękanymi naczynkami w oku • Wdech zawsze nabieramy głęboko do brzucha a nie do ust, gdyż parcie w tym przypadku jest nieefektywne. • W przerwie międzyskurczowej odpocznij III OKES PORODU: • Zwany łożyskowym • Od momentu urodzenia się dziecka do urodzenia się popłodu • Pierwiastka 15-30 min., wieloródka 5-15 minut wg. Troszyński • Kilka minut po narodzinach dziecka powraca czynność skurczowa macicy. • Skurcze są już niebolesne i powodują odklejanie i wydalenie się łożyska wraz z błonami płodowymi • Zawsze po jego urodzeniu dokonywana jest kontrola popłodu (wygląd, prawidłowość zrazików, waga, wymiary, długość pępowiny) IV OKRES PORODU: • Zwany wczesnym okresem poporodowym • To czas pierwszych 2 godzin po porodzie, zostajemy na Sali porodowej • Położna obserwuje; obkurczanie się macicy, krwawienie, ranę krocza, parametry życiowe, stan fizyczny i psychiczny Kolejna ważna rzecz o której mówiła położna to utrzymywanie pozycji pionowej i dotyczy I okresu porodu, oraz dlaczego to takie wazne: • szyjka macicy rozwiera się szybciej Główka dziecka mocniej naciska na szyjkę macicy i przyspiesza jej rozwieranie. Natomiast w pozycji leżącej ucisk główki na szyjkę jest minimalny, więc proces rozwierania jest wolniejszy i trudniejszy - taki poród wymaga dużo większego wysiłku, zarówno ze strony matki, jak i dziecka. • skurcze macicy są bardziej regularne, efektywne i mniej bolesne Czas porodu w pozycjach wertykalnych w porównaniu z porodem tradycyjnym skraca się nawet o 35%! Skrócenie czasu i wzrost dynamiki porodu nie wymaga większego wysiłku, także dlatego, że mięśnie krocza pozostają rozluźnione. W tym przypadku mniejsza jest również potrzeba użycia środków uśmierzających ból. • dziecko jest lepiej dotlenione Łożysko jest lepiej ukrwione, a co za tym idzie dziecko otrzymuje więcej tlenu. Natomiast podczas leżenia na plecach, uciśnięta zostaje aorta zstępująca i żyła główna wewnętrzna, co utrudnia dotlenianie dziecka. • ułatwione jest oddychanie Możesz wykorzystać swobodny i głęboki oddech do zmniejszania bólu, łatwiej jest Ci zapanować nad rytmem porodu poprzez dostosowanie rytmu oddechu do skurczy. Natomiast w czasie leżenia na plecach oddech staje się na tyle płytki, że wykorzystanie przepony jest praktycznie niemożliwe. • zmniejsza się lęk i napięcie Wydzielana jest mniejsza ilość adrenaliny, hamującej skurcze, zwiększa się za to produkcja naturalnej oksytocyny. Dzięki temu poród przebiega szybciej i regularniej. Unieruchomienie na łóżku porodowym spowalnia lub nawet zatrzymuje akcję porodową, ponieważ wzmaga niepokój, który zakłóca równowagę hormonalną i mechanizm porodu. • parcie jest łatwiejsze Kanał rodny skierowany jest do dołu. Na przesuwające się dziecko działa więc dodatkowa siła – grawitacja – która wzmacnia siłę skurczy. Leżenie na plecach powoduje, że kanał rodny skierowany jest skośnie do góry. Mięsień macicy pracuje, pokonując dodatkowy opór siły ciążenia, która zamiast pomagać, przeszkadza. Dziecko z trudnością przesuwa się w kanale rodnym w stronę ujścia, gdyż „przyciskane” jest siłą grawitacji do kręgosłupa matki. • mniejsze jest ryzyko pęknięć krocza W czasie parcia tkanki wokół krocza naciągają się równomiernie w trakcie wyrzynania się główki. W pozycji „na wznak” główka dziecka najmocniej napiera na krocze w okolicach Co do pęknięcia krocza,aby tego uniknąć położna nam je przecina, następuje to wtedy kiedy ona sama widzi, że może ono pęknąć, a tkanki tam są tak cieniutkie jak kartka papieru, dlatego też nie używa się do tego znieczulenia. Dopiero szycie wykonywane przez ginekologa jest pod znieczuleniem miejscowym, a szycie trwa około godziny. Dlaczewgo tak długo? A mianowicie podczas, gdy położna przecina krocze jest bardzo rozciągnięte, więc wystarczy jeden ruch nożyczkami, żeby je przeciąć. Jednak gdy nastepuje szycie, lekarz musi zszyc wszystkie trzy warstwy skorne, ktore sie tam znajduja ![]() Mówiła również i pokazywała różne pozycje podczas porodu, ale to zajmuje bardzo duzo miejsca i jesli ktoras by chciala, mam to na komputerze wraz z obrazkami, wiec moge przeslac ![]() Aaaaa mowila jeszcze co robic, gdy bedac jeszcze w domu poczujemy, ze zamiast glowki dziecka w kanal rodny wpadla nam pepowina... To wazne poniewaz gdybysmy staly, albo zaczely panikowac, dziecko zwyczajnie nie mialoby czym oddychac... Dlatego, gdy wyczujemy cos dziwnego reka miedzy nogami ( na szczescie zdaza sie to 1 na 1000 przypadkow) wowczas klekamy na kolanach, pupa do gory, opieramy sie na lokciach i staramy sie spokojnie oddychac, az do przyjazdu pogotowia ratunkowego. Na koniec spotkania byla pierwsz lekcja oddychania Polozna wlaczyla relaksujaca muzyke i zaczelysmy oddychac ![]() Polega to mniej wiecej na tym, iz nabieramy powietrze przez nos, tak aby uniol sie brzuch (poniewaz dotleniamy tak malucha i to dla niego nabieramy powietrza), potem powoli wypuszczamy powietrze ustami, tak aby wygladalo jakby powietrze schodzilo z brzucha i tak kilka razy ![]() Bedzie nam to potem potrzebne podczas porodu ![]() Bylo tak wiele informacji, ze na pewno nie zamieszcze tu wszystkiego niestety za co przepraszam ![]() Przepraszam, ze post pod postem, ale inaczej sie nie zmieslilo
|
|
#3422 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Były mierzenia, wiesiołki, teraz każda zazdrości fasolki-mamusie po staraniach
Cytat:
to mi się przypomniało od razu jak moja koleżanka robiła chrzciny na 70 osób A u nas nie zaproszenie rodzeństwa moich rodziców nie przejdzie bo: brat mojej mamy mieszka z babcią i ktoś babcię przywieźć musi te 150 km, chrzestnym będzie syn brata mojego ojca a on ma 17 lat teraz więc sam też nie przyjedzie. U TŻ brat jego mamy to jego jedyna najbliższa rodzina. Ale ja jeszcze o chrzcinach nie myślę bo my to będziemy późno robić...Ale to wraz wyjdzie max 25 osób
14.07.2012 ![]() II kreseczki 23.11.2013 Edytowane przez (kicia) Czas edycji: 2014-02-14 o 11:17 |
|
|
|
|
#3423 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam coś takiego od położnej ale bez obrazków więc jak możesz wysłać to ja poproszę
|
|
|
|
|
#3424 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
daj znac czy dasz rade otworzyc
|
|
|
#3425 |
|
Zakorzenienie
|
Widzę, że o chrzcinach... Ja na początku chciałam robić w restauracji dla rodziców moich, męża i rodzeństwa naszego (czyli razem 16 osób dorosłych), ale w sumie doszłam do wniosku, że mam to gdzieś, nie będę kasy w błoto wywalać, więc plan jest taki, że zrobimy w mieszkaniu, ale tylko dla rodziców naszych i dla chrzestnych dziecka, czyli razem 8 dorosłych osób. Zrobię jakiś obiad i tyle. Ja rozumiem komunię św. robić na całą rodzinę, ale nie chrzciny, szczególnie, że mąż ma piątkę rodzeństwa, z tego połowa jest w parach... A przed chrzcinami robi się u nas jeszcze pępkowe, więc jeszcze jedna impreza będzie...
Dzisiaj siedzę od rana i szukam koszuli nocnej do szpitala, mam przeszukane już cały internet i jak już jest coś ładniejszego to za minimum 60 zł Załamana dzięki za informacje |
|
|
|
#3426 |
|
Zakorzenienie
|
Załamana, otworzyło się
My chrzciny pewnie w lokalu robić będziemy ale jedynie dla około 10 osób. Nasi rodzice, moja siostra z narzeczonym i szwagier ze szwagierką, my to już 10 i babcia to 11. może jeszcze jedną ciocię bo ona jest spoko i ją lubimy. a jak nie w lokalu to w domu u moich rodziców na wigilię dla około 20 osób się kolację robiło to te 12 na chrzciny to pikuś będzie
|
|
|
|
#3427 | |
|
Zakorzenienie
|
załamana
super że wszystko opisałaś przyda się ![]() Cytat:
|
|
#3428 |
|
Zakorzenienie
|
Załamana dziękuje za te posty
![]() Co do chrzcin...my jeszcze do końca nie mamy ustalonych chrzestnych...ja to bym bardzo chciała na chrzestnego mojego brata a na chrzestną moją kuzynkę, która już na tym etapie interesuje się bardzo moją ciążą ![]() Z okazji walentynek mąż zrobił nam śniadanie do łóżka ale takie wypasione a po śniadanku były przytulanki ostatnio libido mi wzrosło więc korzystamy A teraz lecimy na miasto na gofry :slinka: chcemy dziś kupić smoczki itd.. jutro mąż znowu idzie do pracy w niedziele tak samo więc korzystamy z wolnego dnia
|
|
|
|
#3429 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Napewno do końca miesiąca dokupicie całą planowaną resztę ![]() Cytat:
![]() Cytat:
A myślicie już kiedy chrzcić?Ja kupiłam takie dwie zwykłe szare z kotami co ich jest pełno na allegro za grosze i dokupiłam jedną porządną taką kremową z falbanką, mniamniusia W efekcie te zwykłe za grosze sprawdziły się lepiej niż ta elegancka
|
|
#3430 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeszcze nie złożyliśmy komody bo jednak poczekamy na malowanie więc nie miałabym gdzie trzymać całej wyprawki ale tak po trochu można już kupować.Wrzuciłabyś link do tych koszul ![]() Kupiła któraś z was smoczek z babyono ? bo się zastanawiam nad kupnem.. Edytowane przez zubi89 Czas edycji: 2014-02-14 o 14:05 |
|
|
|
|
#3431 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wczoraj akurat o chrzcie rozmawialiśmy i z racji tego, że brat męża ma wesele 14.06 to my pewnie najwcześniej zdecydujemy się na 22.06, ale to się jeszcze zobaczy, może dopiero w lipcu Mi się nie śpieszy, mąż jakoś tak bardziej myśli, żeby szybko chrzcić, ale to się jakoś dogadamy. Pora będzie i tak letnia, więc stres, że dziecko w kościele zamarznie odpada Jagodzia a ten twój teść to niezły numer, mi do głowy by coś takiego nie przyszło, żeby jakieś ciotki, wujków zapraszać. Mąż ma dość rodzeństwa, żeby z nimi był kłopot Swoją drogą mam nadzieję, że nikt nie będzie komentował, że nie zaprosimy wszystkich... Ja nie mam ochoty robić za służącą dla prawie 20 osób i podawać, usługiwać, a potem słuchać komentarzy. A w restauracji to wiadomo jakie koszty.Mnie najbardziej stresuje kwestia alkoholu na chrzcinach, wydaje mi się to dość nieodpowiednie, ale znając przyzwyczajenia rodziny to pewnie się pojawi jakaś flaszeczka... Mam nadzieję, że skończy się na symbolicznych ilościach jak już, bo to niedziela będzie, więc wiadomo, że chyba do nocy siedzieć mi nikt nie będzie... Zubi ja wczoraj kupowałam z NUKa W ogóle tak na ślepo te smoczki kupuję, już dwa dostałam, teraz ten jeden kupiłam i zobaczę, czy Mały będzie nimi pluł, czy zaakceptuje.Z emocji na te chrzciny zapomniałam napisać o koszulach Mi się nie podobają jakieś takie z misiami, bym się czuła w tym jak jakaś niedorozwinięta, a nie dorosła kobieta i matka. Dlatego kupiłam na allegro używane i mam nadzieję, że tyłka mi nie będzie w nich widać i jakoś da się cycka wyjąć A jak się nie da to sobie pogłębię sama dekolt
Edytowane przez fantastka Czas edycji: 2014-02-14 o 14:06 |
|
|
|
|
#3432 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3433 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I butelek? Ja w sumie kupiłam jedną butelkę TT i jeden przypadkowy smoczek, jak dziecku nie podejdzie to się będę zastanawiać, a jak będzie ok to dokupię. Nie boisz się, że Majce nie podpasuje to? |
|
|
|
|
#3434 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja kupowałam 3 lata temu, ale chodzi mi o takie: http://allegro.pl/koszula-do-karmien...965744069.html Ja kupowałam z aventu smoczki i chyba z nuka miałam... Cytat:
Oo to fajnie by Wam wypadało tydzień później, prawie jak poprawiny impreza O ile nie planują jechać gdzieś w podróż poślubną od razu ![]() ---------- Dopisano o 14:18 ---------- Poprzedni post napisano o 14:14 ---------- Pozwolę się wypowiedzieć w sprawie smoczków, że my z Filipem mieliśmy chyba z 3 różne marki, kupowaliśmy z aventu, ale w gratisie dostaliśmy raz z nuka i raz z jeszcze jakiejś mało znanej marki, a że szkoda mi było wywalić a były 0-6m to zmieniałam mu co 2 miesiące i nie było żadnych problemów z adaptacją innej marki Jedyne co słyszałam, to, że dobrze, żeby smoczek był tej samej marki co butelki, ze względu na podobny kształt i tworzywo, ale i to się nie sprawdziło u mnie
|
|
#3435 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do butelek to chcę TT antykolkową z rurką i jeszcze jedną innej firmy. Więc nie jest tego dużo dlatego jakby coś nie pod pasowało to mam tylko jedną sztukę danej firmy ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#3436 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co Ty mówisz, gdzie masz takie ceny??? U siebie gdzieś w sklepach? U mnie na bazarku takie za 25zł
|
|
#3437 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chodziło mi o tą z czujnikiem ;p ja na to mówię rurka ![]() http://allegro.pl/butelka-antykolkow...945930076.html |
|
|
|
|
#3438 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No to fajnie, jak się sprawdziły różne firmy Sprawdzałam u mnie w sklepach i tak samo |
|
|
|
|
#3439 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szczerze, nie interesowałam się przy zakupach teraz butelkami tt i nie wiedziałam, że takie gadżety mają ![]() Cytat:
|
|
#3440 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Większość jest antykolkowa ale to i tak nic nie daje bo dziecko jak ma mieć to będzie miało kolki jeśli jest karmione z butelki. Co do tego czujnika to hmm dla mnie to jakiś bajer jakoś nie wierzę w działanie tego sprzętu
|
|
|
#3441 |
|
Zakorzenienie
|
ale naskrobałyście
Zubi ale zazdroszczę śniadania do łóżka... mój mi robi tylko jak go poproszę... ale to w sumie dlatego że jego dobudzić zawsze rano się razem budzimy nie ma takiej fizycznej możliwości żeby on się obudził pierwszy i zrobił mi niespodziankę Walentynki: ja dostałam bukiet tulipanów na wieczór planuję naleśniki na słodko, roladę lodową i truskawki w czekoladzie Butelki ja planuje TT 2x 150 i lovi 250 czy tam 260 Smoczki mi się z lovi podobają Koszule ja nienawidzę długich koszul. mam w domu jedną z czasów panieńskich i była by idealna na poród do ściuchania tyle że ona jest tak sprana że trochę prześwituje a nie chce na porodówce jak jakiś totalny lump wyglądać Pieluchy tetrowe poproszę dziewczynki o sprzedawce który ma dobrej jakości jak już będziecie miały bo kurcze słyszałam że często te z allegro są takie cieniuśkie jak gaza i po pierwszym praniu się rozlatują
|
#3442 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3443 |
|
Zakorzenienie
|
kicia a nie lepiej kupić te pieluchy w sklepie widząc co się kupuje?
Widze, że jakaś moda kupowania na all, nie wiem czym to jest spowodowane ![]() ---------- Dopisano o 15:00 ---------- Poprzedni post napisano o 14:59 ---------- Wiem bo to jest sprawdzone na wszystkich kobietach u mnie w rodzinie i wiele się też słyszało ![]() Planujesz karmić piersią? Bo tu tak wszystkie się już w butelki zaopatrujecie
|
|
#3444 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Pieluchy tetrowe ktoś wspominał, że w auchanie są dobre, 1,99zł za sztukę.
|
|
#3445 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak planuję karmić piersią...ale pomimo tego ze 2 butelki warto mieć. Jakbym musiała polecieć do chorej babci to odciągnę pokarm i zostawię dla małej
Edytowane przez zubi89 Czas edycji: 2014-02-14 o 15:03 |
|
|
|
|
#3446 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja kuzynka też tak odciąga a dziecko już ma kolki... ledwo mu butelkę dała i już się męcza a ich córa miała okropne kolki... już nie dawali rady z nią.
Edytowane przez God Of War 20 Czas edycji: 2014-02-14 o 15:07 |
|
|
|
|
#3447 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
przede wszystkim cena w leclerku widziałam tetrę za 3,99 zł/szt w pepco 3,5 zł/szt a tetry idzie sporo a to się uleje a to do wóżka a to to a to tamto i się robi spora suma to samo butelki w sklepie tt widziałam za 28 zł na allegro znalazłam na 15 zł grunt to znaleźć więcej rzeczy u jednego i całkiem sporo można zaoszczędzić ja nawet wózek będę przez neta zamawiać ale nie na allegro ---------- Dopisano o 15:05 ---------- Poprzedni post napisano o 15:04 ---------- akurat w przypadku tetry to się nie sprawdzi ale ja większość rzeczy które planuję kupić oglądałam w sklepie
|
|
#3448 |
|
Zakorzenienie
|
Możesz zobaczyć na żywo, a zamówić dużo taniej na allegro
Oszczędność![]() Co do butelek, to przy podawaniu odciągniętego pokarmu mogą się przydać na początek
|
#3449 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3450 |
|
Zakorzenienie
|
ja byłam na tyle wrednym niemowlakiem że cyca nie chciałam wiec mamcia musiała mi ściągać
niestety kolki też miałam
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:35.

za co przepraszam 

Może ja mam lokal wynająć zapłacić 5tys. zł żeby ich gości pospraszać. Same rodzeństwo teściów z dziećmi i ich dziećmi to: 20 osób 

przyda się
18.08.2010 - zaręczyny

Napewno do końca miesiąca dokupicie całą planowaną resztę
nawet zdjęcia nie dostałam, bo tak to wszystko szybko poszło
Ja nie mam ochoty robić za służącą dla prawie 20 osób i podawać, usługiwać, a potem słuchać komentarzy. A w restauracji to wiadomo jakie koszty.

I butelek?
a nie chce na porodówce jak jakiś totalny lump wyglądać