Depresja z powodu braku pracy... Ktoś jeszcze ją ma?? cz II - Strona 102 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-02-14, 17:53   #3031
Farisss
Wtajemniczenie

Dot.: Depresja z powodu braku pracy... Ktoś jeszcze ją ma?? cz II

Teraz w Norwegii i Szwecji jest chyba tak, że oprócz angielskiego wymagają ojczystego języka. Koleżanka była na Erasmusie w Szwecji, angielski zna dobrze, chciała iść do pracy do McDonalda to powiedzieli że bez szwedzkiego nie przyjmują... (a szwedzkiego tam się uczyła, podstawy bo podstawy ale jednak)
Stary 2014-02-14, 17:56   #3032
cvbdsgfdkdssasw
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Farisss Pokaż wiadomość
Teraz w Norwegii i Szwecji jest chyba tak, że oprócz angielskiego wymagają ojczystego języka. Koleżanka była na Erasmusie w Szwecji, angielski zna dobrze, chciała iść do pracy do McDonalda to powiedzieli że bez szwedzkiego nie przyjmują... (a szwedzkiego tam się uczyła, podstawy bo podstawy ale jednak)
Mój znajomy poszedł do pracy jak słabo umiał, podstawy podstaw, podobnie jego ojciec. Z kolei jego mama umie pojedyńcze słówka i dali radę.
Stary 2014-02-14, 18:06   #3033
Farisss
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Unperfect Pokaż wiadomość
Mój znajomy poszedł do pracy jak słabo umiał, podstawy podstaw, podobnie jego ojciec. Z kolei jego mama umie pojedyńcze słówka i dali radę.
A kiedy to było? Bo kilka lat temu to wiem że było łatwiej, teraz spory napływ obcokrajowców jest. Może po prostu niektórzy mają więcej szczęścia od innych nawet za granicą
Stary 2014-02-14, 18:41   #3034
kaarooo
Zakorzenienie

Przyszłam was powkurzać - od wtorku zaczynam nową pracę. Umowa, 1/1 etatu, od pon-pt,+ 2 soboty w miesiącu, zmianówka, podstawa + premia.

kaarooo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-14, 18:46   #3035
kicimordka
Raczkowanie

Po pierwsze to chciałabym pogratulować wszystkim dziewczynom, które znalazły pracę albo chociaż dostały nadzieję na nią .

Cytat:
Napisane przez Pestka88 Pokaż wiadomość
Ale dziewczyny tak jest wszędzie. Pamiętam jak się moja koleżanka wkurzała, że w UK ona haruje na półtora etatu, a piękne bloki naprzeciwko jej mieszkania, które jest raczej skromne, to są mieszkania socjalne dla bezrobotnych. Z tym, że są to bezrobotni z własnej woli, bo oni przecież za taką kasę pracować nie będą, skoro mogą tyle samo wziąć od państwa i nie robić nic. Już nie mówiąc o warunkach w skandynawskich więzieniach. Ale pewnie łatwiej tę niesprawiedliwość znieść jeśli się samemu żyje na pewnym poziomie, a nie jak się samemu wegetuje.
Co do życia w UK... Jakiś czas temu na pewnym portalu dla Polaków w UK był artykuł o tym, że za podatek Polaka leczy się Polak, Arab i Anglik, bo Polacy nie wykorzystują w pełni swoich możliwości. W dodatku Szkoci (Anglicy zresztą też) jak słyszą o Polakach, to ich roznosi, zwłaszcza ci najbiedniejsi, bo uważają, że Polacy przyjeżdżają tu tylko po zasiłki i zabierają zasiłki, które należą się im. Śmieszne... Nas nawet pobito pod własnym domem za to, że jesteśmy Polakami i "Anglia jest dla Anglików, więc mamy spadać, bo następnym razem potraktują nas gorzej". Pomijając całkowicie fakt, że zasiłków żadnych nie pobieramy, choć moglibyśmy.

"Pochwalę" Wam się, co się stało z moją pracą.
Otóż wczoraj w godzinach rannych dzwoni do mnie Pan i mówi, że bardzo mu przykro, ale nie mogą mnie przyjąć. Wyglądam reprezentatywnie, profesjonalnie, ale... jestem za mało wygadana . Mogłabym się z tym zgodzić gdyby nie fakt, że będąc na ów kursie, a raczej na obserwacji niczym króliki doświadczalne, byłam jedną z najbardziej udzielających się osób. W dodatku nawet dla tej pracy przezwyciężyłam swoje lęki i zrobiłam coś, czego bym w życiu nie zrobiła (było zadanie, aby usiąść na balonach... boję się ich huku od dzieciństwa i wpadam w panikę, no ale zrobiłam). Już myślałam, że świat jest niesprawiedliwy, skoro tę pracę dostały pewnie te Szkotki, które tam ze mną były. Z trzy razy większe ode mnie, brudne, w obdartych ciuchach, ciągle pytające się, jak coś napisać, nawet nieumiejące napisać "yes", tylko "yas". Zaprosili mnie na inny kurs, we wtorek, ale to znowu będzie taka obserwacja, a ja już nie mam siły, prawdę mówiąc... I co zabawniejsze, znalazłam ogłoszenie dodane wczoraj o tym kursie, na którym byłam . Czyli pewnie nie przyjęli nikogo. Tak się załamałam, że szok. Już myślałam, aby zostawić mojego chłopaka, by sobie nie marnował życia z taką ofiarą losu jak ja i wrócić do kraju, a że jeszcze wczoraj sobie robiliśmy nasze walentynki, to wiadomo, że cały dzień szlag trafił.
kicimordka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-14, 18:48   #3036
pegi sue
Raczkowanie

Ja dostałam od firmy windykacyjnej, o której dziś pisałam, maila z informacją o zatrudnieniu, umowa o pracę, stała pensja (przynajmniej na razie). No i skierowanie na badania mają mi wysłać.
Nie jest to praca marzeń, wręcz powiem, że aż się jej boję, przez tą słuchawkę, no ale co tu robić...
pegi sue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-14, 18:56   #3037
ytaaa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kaarooo Pokaż wiadomość
Przyszłam was powkurzać - od wtorku zaczynam nową pracę. Umowa, 1/1 etatu, od pon-pt,+ 2 soboty w miesiącu, zmianówka, podstawa + premia.

Gratulacje, a gdzie będziesz pracować?
ytaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-14, 19:04   #3038
girlonthebridge
Zakorzenienie

GG do girlonthebridge

Cytat:
teraz wymagają mówienia perfect. Nie wiem jak w Szwecji ale w Norwegii to już jest wymóg konieczny. Kiedyś było łatwiej brali z samym angielskim a teraz. wystarczy wejść na stronę Moja Norwegia komentarz "nawet na szczotę Cię nie wezmą bez znajomości norweskiego". Oczywiście nie dotyczy to mężczyzn na budowie, na budowie wystarczy angielski i podstawy norweskiego.
Stary 2014-02-14, 20:49   #3039
Agrh
Rozeznanie

U mnie zero oddzewu ... być może wyjadę za granicę-praca na sezon... przy warzywach... tylko, że nigdy w sumie nie sadziłam warzyw, i ich nie pielęgnowałam.. także praca 50% pewna, ale co jakbym z siebie sierotę zrobiła w czymś tak prostym W dodatku sami obcokrajowcy... a moja znajomość same podstawy no i wspólna kuchnia... boje się , że nie umiałabym zadbać o siebie, ale to byłaby moja ostatnia deska ratunku....No, ale z drugiej strony tu nie mam nic.
Agrh jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-14, 21:26   #3040
anjuta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Agrh Pokaż wiadomość
U mnie zero oddzewu ... być może wyjadę za granicę-praca na sezon... przy warzywach... tylko, że nigdy w sumie nie sadziłam warzyw, i ich nie pielęgnowałam.. także praca 50% pewna, ale co jakbym z siebie sierotę zrobiła w czymś tak prostym W dodatku sami obcokrajowcy... a moja znajomość same podstawy no i wspólna kuchnia... boje się , że nie umiałabym zadbać o siebie, ale to byłaby moja ostatnia deska ratunku....No, ale z drugiej strony tu nie mam nic.
a możesz wziąć kogoś do towarzystwa, byłoby Ci raźniej.
anjuta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-14, 21:53   #3041
cvbdsgfdkdssasw
Zadomowienie

Kurdę, czyżby każdy znalazł pracę? Cieszę się, ale jednocześnie dobija mnie to, że nawet z grona nieszczęśliwych i pechowych innym udało się znaleźć, a mi wciąż nie.
Stary 2014-02-14, 21:59   #3042
nieliczylamwcalesie
Zakorzenienie

GG do nieliczylamwcalesie

Unperfect nie jesteś sama

'
Czasami jest tak, że brakuje nam czegoś, ale sami nie wiemy czego. w poszukiwaniu pożądanego elementu, gubimy bezpowrotnie malutkie chwile, które spajając się w całość tworzyłyby jeden wielki ogrom szczęścia.'
nieliczylamwcalesie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-14, 22:07   #3043
girlonthebridge
Zakorzenienie

GG do girlonthebridge

nie jest ta dobrze, ja też nadal bezrobotna
Stary 2014-02-14, 22:11   #3044
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pegi sue Pokaż wiadomość
Ja dostałam od firmy windykacyjnej, o której dziś pisałam, maila z informacją o zatrudnieniu, umowa o pracę, stała pensja (przynajmniej na razie). No i skierowanie na badania mają mi wysłać.
Nie jest to praca marzeń, wręcz powiem, że aż się jej boję, przez tą słuchawkę, no ale co tu robić...
Praca na telefonie? Powiem tyle, że to chyba "najbezpieczniejsza" praca. Bo co ci może klient zrobić? Nawymyślać przez telefon, rozłączyć się... nie napadnie cię, nie zrobi krzywdy nawet cię nie widzi.

Ja jestem bez pracy, w poniedziałek mam rozmowę w call center nigdzie indziej nie mam zaproszeń na rozmowy Ale jeżeli od samego początku dadzą normalną pensję bez jakiegoś dolnego pułapu to chyba pojdę. Teraz pracowałam przez 2 tygodnie w firmie związanej z moją dotychczasową branżą, miało być super fajnie (w sumie atmosfera super, nie narzekam, do tego 5 minut od domu), ale jak już zaczęlam okres próbny okazało się, że muszę wyrobić normę. Na umowę o dzieło. Czyli jeżeli nie mam normy, albo w ogóle nic, to nie ma kasy. I tak o to pracowalam przez 2 tygodnie za darmo.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-14, 22:15   #3045
Pestka88
Zadomowienie

No ja właśnie się łamię co do pracy w call center - chyba zacznę odpowiadać na takie ogłoszenia. Dodatkowo jakby się udało na wakacje jechać na jakieś zbiory, to pracowałabym tak tylko marzec, kwiecień, maj i czerwiec, więc by się jakoś przeżyło, a zawsze jakaś kasa za 4 miesiące by była...

Ale kurde, obiecałam sobie, że nigdy więcej słuchawek, no...

2014:

książki: 12
filmy: 70
"Fizyka rzeczy niemożliwych" Michio Kaku
"Epidemia" Robin Cook

miesiąc z hula hop: 2/30
Pestka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-14, 22:19   #3046
ytaaa
Zadomowienie

Cytat:
Kurdę, czyżby każdy znalazł pracę? Cieszę się, ale jednocześnie dobija mnie to, że nawet z grona nieszczęśliwych i pechowych innym udało się znaleźć, a mi wciąż nie.
Tobie też się uda, 3 mam kciuki
Stary 2014-02-14, 22:20   #3047
karolca
Zakorzenienie

U mnie w mieście tylko takie oferty się pojawiają.
Ciekawa jestem, co mają teraz do zaoferowania. Jakie warunki.
Nie mogę pozwolić sobie na jakieś głodowe zarobki lub ich brak.
Wyjechałabym zagranicę, nawet do pracy sezonowej, ale mam małe dziecko i nie zostawię jej na np. 3-4 miesiące. Po prostu nie potrafię.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2014-02-14, 22:28   #3048
Pestka88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
Wyjechałabym zagranicę, nawet do pracy sezonowej, ale mam małe dziecko i nie zostawię jej na np. 3-4 miesiące. Po prostu nie potrafię.
Rozumiem, dziecko zawsze oznacza mniejszą mobilność, zwłaszcza małe, bo jak tu je zostawić, nawet pod opieką.

Ja stanowczo będę czegoś na wakacje szukać.

2014:

"Epidemia" Robin Cook

Stary 2014-02-14, 22:31   #3049
Farisss
Wtajemniczenie

Cytat:
Kurczę, w przypadku dziecka to jeszcze gorzej :/A masz faceta? Razem nie możecie jechać ?
Znajoma z narzeczonym i dzieckiem wyjechali razem, na początku tylko on tam poszedł do pracy, jak się rozkręcili i trochę odłożył, to dziecko wysłali do szkoły i wtedy ona też poszła do pracy.
Stary 2014-02-14, 22:32   #3050
Kasiorek_L
Raczkowanie

Cytat:

No to Ci się udało mnie wkurzyć

Unperfect ja też dalej w tym wątku tkwię i nie zapowiada się, żeby miało się to zmienić.
Stary 2014-02-14, 22:40   #3051
cvbdsgfdkdssasw
Zadomowienie

Lubię Was i ten wątek, ale bez przesady...cały skład się wymieni, a ja tu nadal Wolałabym pisać z Wami na innych wątkach :P
Stary 2014-02-14, 22:47   #3052
pusunia
Zakorzenienie

Cytat:
Lubię Was i ten wątek, ale bez przesady...cały skład się wymieni, a ja tu nadal Wolałabym pisać z Wami na innych wątkach :P
ja pewnie też długo tutaj zagrzeje miejsce
pusunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-15, 07:36   #3053
ytaaa
Zadomowienie

Cytat:
Możemy coś nowego założyć tylko dla nas

Maggie coś znalazła, bo od kilku stron jej nie widzę
Stary 2014-02-15, 08:24   #3054
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Kurczę, w przypadku dziecka to jeszcze gorzej :/A masz faceta? Razem nie możecie jechać ?
Znajoma z narzeczonym i dzieckiem wyjechali razem, na początku tylko on tam poszedł do pracy, jak się rozkręcili i trochę odłożył, to dziecko wysłali do szkoły i wtedy ona też poszła do pracy.
Mam. Ale gdybysmy mieli jechac razem to albo musielibysmy sprzedac mieszkanie i splacic hipoteke albo nie wiem. Wynajmowac na odleglosc troche trudno. Utrzymywac mieszkanie tu i pracowac na utrzymanie tam tez jest ciezko. Szczegolnie ze hipoteka plus oplaty to prawie 2000 zl miesiecznie. Duzo.
Corka ma dwa lata. Wiec ani przedszkole, ani szkola. Dochodzi jeszcze kwestia opiekunki itp. Po prostu ekonomicznie nie kalkuluje sie zarabiac i utrzymywac sie na dwa kraje.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2014-02-15, 10:06   #3055
Agrh
Rozeznanie

kurczę , mieszkam ok 13km od miejsca pracy.... ogłoszenie... busem max 15-1omin ale piszą odległość 10km max , to jakiś absurd
Agrh jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-15, 11:15   #3056
Pestka88
Zadomowienie

Cytat:
Mam. Ale gdybysmy mieli jechac razem to albo musielibysmy sprzedac mieszkanie i splacic hipoteke albo nie wiem. Wynajmowac na odleglosc troche trudno. Utrzymywac mieszkanie tu i pracowac na utrzymanie tam tez jest ciezko. Szczegolnie ze hipoteka plus oplaty to prawie 2000 zl miesiecznie. Duzo.
Corka ma dwa lata. Wiec ani przedszkole, ani szkola. Dochodzi jeszcze kwestia opiekunki itp. Po prostu ekonomicznie nie kalkuluje sie zarabiac i utrzymywac sie na dwa kraje.
Wynajmować wcale nie jest tak ciężko, są różne opcje. Jedni znajomi wynajęli swoim znajomym za dokładnie tyle ile wynosi rata kredytu + wynajmujący płacą rachunki. Drudzy zostawili pełnomocnictwo rodzicom i to oni się zajmują wynajmem mieszkania.

Ale to jeszcze zależy gdzie się mieszka, bo w Krakowie czy Wawie mieszkania wynajmuje się bardzo łatwo, bo studenci, ale już np w mniejszej miejscowości może nie być tal prosto.

Ale mieszkanie małżeństwa na dwa kraje to głupi pomysł. Nie wyobrażam sobie, żeby moja mama mi wyjechała, a mnie zostawiła, chociaż miałam i mam cudownego tatę. Rok jak trzeba to jeszcze, ale na dłuższą metę takie rozbicie rodziny nie jest dobre

2014:

"Epidemia" Robin Cook

Stary 2014-02-15, 12:22   #3057
pusunia
Zakorzenienie

witam was
ide jak trochę poczuje się lepiej do pup
chyba w poniedzialek bo maja byc zapisy na staże

a jak to jest jak sie zapisze na staż to mogę go zacząć od np. kwietnia
pusunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-15, 13:28   #3058
girlonthebridge
Zakorzenienie

GG do girlonthebridge

Moja siostra z rodziną mieszka w Norwegii wynajmuje mieszkanie w Polsce, chce teraz kupić coś swojego (takiego własnościowego) a poprzedniego mieszkania się pozbyć. Tylko oni akurat część płacą i naprawdę się nie opłaca dlatego planują coś kupić i wynajmować znajomej siostry. Co do dziecka to świetlice słono kosztują (zwłaszcza okresy ferii, w Norwegii tam co chwila mają coś wolnego) opiekunka bierze tyle ile zarabia mniej więcej kobieta na starcie drogi (mówię o pracy legalnej w biurze a nie np. przy zbiorach warzyw bądź o sprzątaniu bo sprzątanie to też już wyższy level niż szklarnie i obróbka krewetek np.). Mieszkanie na odległość niszczy związek, moja siostra tylko dlatego przeniosła się do Norwegii (ciężko jej znaleźć pracę, w hotelu jej nie wierzą, że z takim wykształceniem chce pracować jako pokojówka cokolwiek a na ochronę czy do szkoły jeszcze za słabo zna norweski i takie błędne koło). Jak już rzucać się z rodziną na wyjazd za granicę to naprawdę w pewne miejsce. Bo za granicą też już tak kolorowo nie jest, np. Szwecja, Norwegia, UK (tutaj tylko łatwiej z językiem bo sam angielski), Irlandia, Islandia. Samemu tak, ale jako rodzina to się można w większe długi wpędzić. Facet zawsze dostanie pracę a to na budowie a to przy krabach czy krewetkach albo platformy wiertnicze, kobiecie ciężko (no chyba że szklarnie czy zbiory). Nie dziwię się wiec, że osobom, które mają małe dziecko ciężko się zdecydować, nawet osoby, które same wyjeżdżają wracają wkurzone (zawsze to kupa kasy na bilet wyrzucona w błoto), paradoksalnie za granicą też potrzebna jest masa znajomości i język, Norwegowie mają już hopla na tym punkcie. A 3 kursy do mówienia swobodnie po norwesku to koszt ok. 10 000. W Polsce takie kursy najlepiej robić w towarzystwie norweskim ale to też się zbiera kilka tysia. Kiedyś się jeździło z łamanym angielskim i się robiło karierę (taka laska z baru wylądowała w przedszkolu tam już super płacą i wszystkie przywileje ma) teraz znaleźć jakąkolwiek pracę (nawet sprzątanie) graniczy z cudem. Wystarczy wskoczyć na fora Moja Norwegia czy na FB ogłoszenia Norwegia żeby potwierdzić moje słowa. Dlatego ja bez kursu nawet nie planuję się porywać, ale w PL muszę znaleźć cokolwiek aby na ten kurs uzbierać. W UK mam kilka znajomych, wszystkie w pubach albo barach, nie mogą znaleźć niczego w swoim zawodzie, część już powracała bo nie dość, że traktowani jak k*pa, małe zarobki to jeszcze pogoda marna. Ze Stanów ostatnio też jest tendencja powrotów (mały % został i robi karierę). No ale co się dziwić te kraje mają takie napływy imigrantów, nierobów i cwaniaków (np. w Norwegii ludzie jechali pracowali trochę a potem na koszt państwa sobie tam chlali/kradli/buszowali po śmietnikach pobierali zasiłki) to się wkurzyli, powygrywały partie nacjonalistyczne (UK, Norwegia) i chcą się pozbyć tej fali. Moja siostra np. w Norwegii mówi, że jest z Rumunii (bo tam codziennie jakieś akcje z udziałem Polaków, był kolo, który spowodował po pijaku wypadek naoglądał się za dużo filmów i uciekał, na piechotę a potem ukradł komuś rower - złapali go w mieście obok; jacyś inni mądrzy ukradli 15 tirów alkoholu czym doprowadzili norweską policję w stan szoku :P nigdy u nich takie rzeczy się nie zdarzały) sami sobie źle robimy, wyjeżdżają głównie buraki, które nie mają nic do stracenia (polecam w necie poszukać serialu norweskiego o polakach - nierobach) Boże serio... nasze seriale typu dlaczego ja, coś tam prawdy czy pamiętniki z wakacji to jak film oskarowy :P.
Stary 2014-02-15, 13:59   #3059
Rysia Siarzewska
Raczkowanie

Cytat:

Świetnie gratulację co będziesz robić?
Rysia Siarzewska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-15, 16:04   #3060
Buena Dzidzia
Wtajemniczenie

U mnie dalej zero, nic, jestem załamana.
I postanowiłam, że w maju znikam za granicę jak tak dalej będzie, nie widzę tu siebie i czuję, że nic dobrego mnie tu nie czeka.

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości