|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: VII część: | |||
| Wrześniowo-październikowe mamusie 2013 |
|
1 | 2,86% |
| Poznajemy nowe smaki, bo coraz większe z nas dzieciaki |
|
1 | 2,86% |
| Szczerze ząbki, wcinam stópki - taki jestem już słodziutki |
|
12 | 34,29% |
| Już pół roczku prawie mamy, nasze mamusie bardzo kochamy |
|
0 | 0% |
| Mleczko pijemy, obiadki wcinamy, lecą nam w górę wciąż kilogramy |
|
3 | 8,57% |
| Mam już ząbka, może dwa - wszystko gryzę tralala |
|
4 | 11,43% |
| Znów z ubranek już wyrastam, mama znowu kasa szasta |
|
3 | 8,57% |
| Buzia okrągła, nóżki grubiutkie, już ze mnie nie jest dziecię malutkie |
|
3 | 8,57% |
| Już z gondolek wyrastamy, w spacerówkę się przesiadamy |
|
5 | 14,29% |
| Jem ziemniaki, pluję marchwia, a mamusie wciąż się martwią |
|
3 | 8,57% |
| Głosujący: 35. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#931 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Poznajemy nowe smaki, bo coraz większe z nas dzieciaki. Mamy IX-X 2013, cz. VI
Cytat:
Nie wiem, to chyba taki czas. Ja też ostatnio nie ogarniam wizażu, bo Pola również wymaga znacznie więcej uwagi. W ciągu dnia znacznie zredukowała ilość snu. Ma tylko dwie krótkie drzemki po max 30 min w domu i później na spacerze po południu dłuższą. I przestała wieczorami zasypiać przy piersi. Całkowicie. Z dnia na dzień. Nie wiem o co chodzi. Niby dobrze bo uczymy się zasypiać bez cyca i nie idzie nam najgorzej, ale z drugiej strony wymaga to doglądania i pogłaskania po główce po kilka(naście) razy zanim uśnie. I zdecydowanie więcej marudzi. Nudzi się. Chce coś robić - czołgać się, obracać, bawić zabawkami - ale nie umie niektórcyh ruchów ogarnąć i strasznie się złości, że jej nie wychodzi. Zdecydowanie więcej mojej uwagi potrzebuje niż wcześniej.. Nie wiem co chodzi ![]() A TZ podobnie jak u Ciebie - wraca z pracy o 19.30, chwile się pobawi, kąpanie i spanie, więc wiele nie pomaga bo nie ma kiedy ;/ A z tego wszystkiego nawet czasem nie wie jak ją ogarnąć jak się rozmarudzi na maksa i przychodzi do mnie i mówi "idź ty ja nie umiem".. Dlatego też, nie mam czasu zabardzo ponadrabiać i jedynie co wiem to jak w nocy przy karmieniu Was podczytuje. Przeczytałam dziś w książce 'Baby day by day' ciekwe rzeczy na temat wprowadzania pokarmów stałych. Należy wstrzymać się do 17 tygodni życia dziecka ze względu na enzymy, którcyh wczesniej dziecko nie ma i to nie pozwala mu prawidło strawić i wchłonąć odpowienich składników z jedzenia a dodatkowo nerki są za slabe żeby poradzić sobie z pokarmem stałym. Później jest dyskusja kiedy wprowadzić. I piszą, że wg WHO i American coś tam Pediatrics zaleca się wprowadzenie po skonczonych 6 miesiącach (i chodzi tu nie tylko o kp ale też mm), ale wielu naukowców twierdzi, że warto kilka tygodni wcześniej. Powody są takie, że: - dzieci ponizej 6 miesiecy sa bardziej otwarte na nowe smaki a starsze moga wybrzydzac i nie chciec probowac konkretnych rzeczy - około 6stego miesiąca dziecko zaczyna znacząco spadać ilość żelaza w organiźmie dziecka i w tym czasie jeśli zaczniemy wprowadzanie pokarmów zaczynamy je od warzyw i owoców, które tego żelaza nam nie dostarczają tyle ile potrzeba - jesli zaczniemy wlasnie po 6 miesiącach to trzeba isc ze schematem wprowadzania i nie mozna sie bawic jedzeniem wlasnie ze wzgledu na to zelazo - zeby w okolicach 10 miesiecy dziecko jadło już coś tam czego już nie pamiętam ![]() Ciekawe. Teraz to już nie wiem. Wprowadzili mi mętlik w głowie Co prawda my jeszcze 4 miesięcy nawet nie mamy, ale i tak się zastanawiam teraz. Musze jeszcze przejrzeć te schematy żywienia i zobaczyć co i jak zalecają.. Jejciu, głupie jedzenie i takie to skomplikowane..
|
|
|
|
|
#932 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Poznajemy nowe smaki, bo coraz większe z nas dzieciaki. Mamy IX-X 2013, cz. VI
Teacherko śliczne te zabawki! Ty zdolniacho
Ja - od razu mi lepiej jak wiem, że ktos mnie rozumie Dzieciaczki mamy praktycznie w jednym wieku, więc może po prostu taka fazę teraz mają i musimy ją przetrwać. Siły przybywajcie A z tym jedzeniem to ja już słyszałam i czytałam tyle opinii, że naprawdę ciężko jest stwierdzic, która z nich jest najlepsza. Trzeba chyba zdać się trochę na swoją intuicję i wybrać ten schemat, który akurat dla naszego dziecka będzie wydawał się najlepszy. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#933 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
hahaha faktycznie slodziak z tego chłopca Cytat:
super by było, gdyby faktycznie z malutka było wszystko w porządku. TŻ znajomego corcia urodziła się w 26tyg i niestety jest problem ze wzrokiem, słuchem, serduchem, krazeniem i co chwilę dochodzą nowe schorzenia. No ale rodzice walczą dzielnie o jej życie i zdrowie. Cytat:
![]() Cytat:
jadłam i nic się nie działo ![]() Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
||||||
|
|
|
#934 |
|
Zakorzenienie
|
witam sie
u nas pięęęękne sloneczko i mała gada od 6 jak nakręcona az mi sie zyc chce
|
#935 |
|
Wtajemniczenie
|
hej
odmeldowuje się tylko... u nas Walentynki spędziliśmy w towarzystwie nie śpiących synków do 24- tej.... Hubert oczy jak 5 zł i gadał... a Jakub zrobił sobie drzemkę w dzień i nie mógł zasnąć... później starszy pół nocy wymiotował- chyba jakiś cholerny wirus i leży biedny bez sił... jak na razie tylko ja i Hubert się uchowaliśmy...
|
#936 |
|
Zakorzenienie
|
hej
moje dziecko jest głodzone- leży i właśnie zjada swoje skarpetki, które zdjął wcześniej ze stópek
|
#937 |
|
Zakorzenienie
|
My niezbyt po bożemu, bo alkohol.
|
#938 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
cmokdzien dobry tz nie spal cala noc bo gral, ale niech zapomni ze bedzie spal w dzien. haha dzis sobota wiec sorki ale ja mam wolne ![]() maciek oczywiacie od 6 spiewa ale jest piekne slonce i wybywamy na basen. potem.do domu na 3godziny bo boje sie spacerowac w zimie po basenie i pewnie zrobimy jakis wypad do puszczy niepolomickiej albo cos wieczorem impreza chyba, jutro rano sniadanie na kazimierzu i pomagamy znajomym w przeprowadzce a ja musze jesze ogarnac dzis silownie i jutro cwiczenia bo wczoraj zrobilam sobie dzien deprechy ja dlatego ja zaczelam sloiki podawac jak ma plus minus 5miesiecyszcegolnie ze teraz to podawanie to jest takie po pare lyzeczek wiec cala porcje bedzie jadl dopiero jak bedzie mial 6 miesiecy Sent from my GT-P1000 using Wizaz Forum mobile app
|
|
|
#939 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
a moze malo jesz?i do tego dzidzia wydziera wszystko z Ciebie i masz oslabiony organizm.Zrob sobie badania krwi i moczu Cytat:
strasznie mi Cie szkoda ze sie tak meczysz![]() Cytat:
|
|
#940 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
u nas pobudka ale po cichu liczę że jeszcze zaśnie, choć chyba się nie zanosi. Noce ostatnio mamy bardzo kiepskie, nawet nie wiem ile razy do niego wstawałam. Nie wiem co może być tego powodem
|
#941 |
|
Zakorzenienie
|
Endżi miałam pytać o Julka
bo podajesz mu słoiczki i dłużej jest po nich najedzony, czy tak samo jak po mleczku?
|
#942 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No fajnie. Miałam pocytowane i włączyła mi się jakaś aktualizacja windowsa. Wczoraj miałam robionego formata ![]() Z tego co pamiętam : papuzko paznokcie naprawdę super Ci wyszły,ale tak jak pisała wyzej ja-ika- gdyby była większa linia usmiechu byłyby idealne ![]() Dziewczyny to była koszmarna noc. Myślałam,że pójdą nam okna i stanie się coś strasznego. Takiego wiatru w życiu nie doświadczyłam. Przysnęłam dopiero po 1 i to z jednym stoperem w uchu.Jula co chwilę się kręciła,bo przecież wszystko tak chodziło,że nie dało się normalnie spać Teraz też jest tragicznie,a zapowiadają jeszcze większe ulewy i wichury ![]() ---------- Dopisano o 09:33 ---------- Poprzedni post napisano o 09:32 ---------- W ogóle to trochę jestem posrana,bo wczoraj przy kąpieli wyczułam jakieś zgrubienie nad piersią i bardzo mnie w tym miejscu boli
|
|
|
#943 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Idź z tym zgrubieniem koniecznie do lekarza!
|
|
#944 | |||||
|
Rozeznanie
|
Dzień dobry
Nie śpię z Zuzią od 6,30 Niewiem czemu, od jakiegoś tygodnia ma pobudki o takiej godzinie, wcześniej do 9 bez problemu spała![]() Zaraz się zbieramy i na zakupy jedziemy, bo TZ muszę auto do 11 oddać, Idzie kończyć nasz pokójTeacherka fajne zabawki, szkoda że ja nie mam takich zdolności I zamówiłam sobie buty na chrzciny, jeszcze tylko Zuzi jakieś kupić i będzie wszystko No i TZ bo chyba też już nie ma![]() U Was też tak ciężko było kupić rajstopy białe na 62/68?? Bo ja kupiłam wczoraj na 68/74 a tam stopa jak na dziecko dwuletnie i muszę wziąć rozmiar mniejsze bo te strasznie duże jakieś ![]() I TZ mi teraz nie może mówić że mam duuuużo butów bo nie mam, muszę odkupić bo zostały mi zimowe i sandałki letnie takie szpilki ![]() Nie pocytowało mi wszyskiego ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
W dzień tylko dla uspokojenia jak nic innego nie pomaga, bo i tak jej nie dużo leci już. Szkoda mi mojego kp, bo lubiłam i nadal lubię. Ale zdrowie dziecka ważniejsze Obiecałam sobie że jakbyśmy mieli 2 dziecko to postaram się je karmić dłużej, ale jak wyjdzie to zobaczymy. Bo teraz chciałam co najmniej pół roku a wyszło 3 mies ale to i tak dobrze. Moja Mama i Babcia karmiły też krótko, chyba po 1 mies. U Mojej Mamy poprostu nie było więcej mleka i może to jakoś uwarunkowane w danej rodzinie, niewiem ![]() Cytat:
I pajace po 3-4 zł.I oprócz Nexta lubię George, Hema, Jasper Conrad i jeszcze coś 1 ale nie pamiętam nazwy teraz ![]() Bardzo dużo ludzi w tym ciuchlandzie kupuje, ciuchy są fajne, na wieszakach, w 3/4 wycenione. Cytat:
![]() Tą pastę w Naturze chyba widziałam i w aptekach ale nie wszystkich.
|
|
#945 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysyłane z mojego GT-S7500 za pomocą Tapatalk 2
|
|
#946 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czarna do lekarza! Wichur wspolczuje! Lubie prezenty praktyczne
|
|
|
#947 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#948 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Czarna idź jak najszybciej, pewnie to nic groźnego ale lepiej sprawdzić zawsze
|
|
#949 |
|
Zakorzenienie
|
Karolson no mój tak 2-2,5 a dziwne bo niby bardziej gęste niż mleczko
|
#950 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#951 | ||
|
Zakorzenienie
|
Czeeeść.
Nie śpię od 7, rozbój w biały dzień! Mąż mi obudził dziecko jak si,ę zbierał na dechę, wrrrrrrrr Joasiek współczuję ![]() Cytat:
![]() Cytat:
oj to nie jest dla mnie dieta, tak totalnie ZERO to ja nie umiem.musi być łyżeczka do kawki lub herbatki i od czasu do czasu coś. Aczkolwiek czekolad, batonów itp. nie jem i dobbrze mi z tym.
|
|
#952 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() czarna a Ty marsz do lekarza!!
|
|
#953 |
|
Zakorzenienie
|
A dieta z indeksem gkikemicznym to Montignaca i tam trzeba sie ngotowac a sB polecam bo naprawde skladniki sa proste i moim zdaniem jedzenie smaczne i mze byc szybkie
mnie niestety rozwalily swieta ale trudno wracam od dzis na nowo ale chyva od I fazy drugi raz
|
|
#954 |
|
Wtajemniczenie
|
Wkurzyłam się
nadrobiłam połowę, pocytowałam i komp się wyłączył. Z tego co pamiętam: Policzanko my żadnych podziękowań dla gości nie robilismy i nie robimy, szczerze mowiąc to mi to nie przyszło nawet do głowy. Papuga super pazurki Ci wyszły Ja też miałam gaz przy porodzie, ale tak jak chyba Kahunia pisała, poza tym, że wyregulował mi oddychanie to nic innego nie zdziałał, a nawet czułam się momentami jak pijana i że tracę świadomość. Mąż mi chciał w końcu zabrać jak widział, że odpływam, ale powiedziałam, że w łeb dostanie jak ruszy ![]() Co do siatki centylowej to Miłek ze wzrostem na 50 centylu, a z wagą na 25. Widzę, że wczoraj wieczorem jakieś zboczeństwa tu były wypisywane ![]() Jeszcze nie doczytałam czy kaśka coś w końcu dostała Ja wczoraj wyszpiegowałam też, że mój mąż wydał kasę w jakiejś restauracji ale obiadu na wynos chyba nie dostanę ![]() A i u nas nocka lepsza, tylko 4 pobudki, więc super
Edytowane przez kasiuni_a Czas edycji: 2014-02-15 o 10:00 |
|
|
|
#955 |
|
Zakorzenienie
|
dostałam, dostałam, czekoladę (którą już zeżarłam
) i cwiota
|
#956 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dobrze,że Tż ma wolne,bo dostałabym zawału :/ Cytat:
|
|
|
#957 |
|
Zakorzenienie
|
A dziś na TVN "Bez mojej zgody"
|
#958 | ||
|
czyli Endżi
|
Cytat:
![]() Nie no, Twoje pytanie było neutralne, ok. Późniejsza wymiana zdań sprawiła, że poczułam się lekko osaczona ![]() Haha, nie zadzieraj, bo serio można oberwać Skoro NAWET mój tż już się cenzuruje to znaczy, że naprawdę sytuacja jest poważna Cytat:
![]() Jaką ja miałam wieczorem/nocą/ranem masakrę Mały przysnął trochę wczoraj w południe a potem był taki jednocześnie zmęczony i pobudzony, że jazda bez trzymanki! Moja mama mi pomagała, trochę robiłyśmy w garach i na zmianę przy małym. Lulałyśmy we wszystkich pozycjach świata, dawałyśmy pić/jeść/smoka i wszystko co tylko możliwe. W końcu opadły nam ręce, wykąpałyśmy o 18 i po walce Julek usnął. Mama już się wtedy ewakuowała. To ja potem miałam dwie pobudki z płaczem co 45 minut a kolejne już "normalnie" co 2 godziny. I koniec spania odtrąbiono na 5:15 I jak tu nie zwariować ja się pytam! Jeszcze moja siostra tak mnie wkurzała, że normalnie bym jej natrzaskała, ale już nie miałam siły Już kiedyś wspominałam, że ona właśnie taka jest Nie dość, że nie pomoże (bo nie udźwignie Julka ), to jeszcze wkurza swoim jęczeniem i tekstami żeby mu dać relanium Masakra!Ja kumam, że jak się nie ma dzieci to można nie mieć pojęcia jak takie akcje są męczące. No ale przecież widziała na własne oczy co za cyrk na kółkach zapiernicza. Nawijała jeszcze, że codziennie wstaje do pracy o 5 i należy jej się weekend ![]() ---------- Dopisano o 10:38 ---------- Poprzedni post napisano o 10:32 ---------- O, a ja się chciałam jeszcze pochwalić, że dostałam największą "gałąź" storczyków, jaką w życiu widziałam Aż mi głos odebrało jak ją zobaczyłam ![]() Ja zrobiłam tż w ramach niespodzianki ulubioną pizzę na kolację - a jak ją zobaczył, to miał dziwną minę Nooo, to prezent trafił w moment
|
|
#959 |
|
Zakorzenienie
|
A przeszlas ja poprzednio? Jeśli tak, to zacznij od drugiej, nie powinno się I powtarzać
|
|
#960 |
|
Zakorzenienie
|
ooo może obejrzę ![]() Ależ Tusia ładnie zjadła kaszkę. aczkolwiek coś ją nad ranem brzuszek męczył, a jej się to zdarza niezwykle rzadko i już mam rozkminę czy to od kaszki. No cóż, trzeba jeszcze posprawdzać:/
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:46.

Ledwo co funkcjonuje, a jeszcze TŻ mnie wnerwia. Wczoraj po 2 godzinach nieudanich prób zaśnięcia Szymka, a tym samym 2 godzinach strasznego placzu i krzyku, spakowalam go wieczorem po 18 w wózek i chodziłam mimo deszczu i ryczałam ze zmęczenia i bezsilności. Mam nadzieję, że niedługo wszystko wróci do normy 

Dzieciaczki mamy praktycznie w jednym wieku, więc może po prostu taka fazę teraz mają i musimy ją przetrwać. Siły przybywajcie 

[/RIGHT]
strasznie mi Cie szkoda ze sie tak meczysz

wszystko takie oklepane i mi się już przejadło.
) i cwiota
Aż mi głos odebrało jak ją zobaczyłam
Nooo, to prezent trafił w moment