|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: VII część: | |||
| Wrześniowo-październikowe mamusie 2013 |
|
1 | 2,86% |
| Poznajemy nowe smaki, bo coraz większe z nas dzieciaki |
|
1 | 2,86% |
| Szczerze ząbki, wcinam stópki - taki jestem już słodziutki |
|
12 | 34,29% |
| Już pół roczku prawie mamy, nasze mamusie bardzo kochamy |
|
0 | 0% |
| Mleczko pijemy, obiadki wcinamy, lecą nam w górę wciąż kilogramy |
|
3 | 8,57% |
| Mam już ząbka, może dwa - wszystko gryzę tralala |
|
4 | 11,43% |
| Znów z ubranek już wyrastam, mama znowu kasa szasta |
|
3 | 8,57% |
| Buzia okrągła, nóżki grubiutkie, już ze mnie nie jest dziecię malutkie |
|
3 | 8,57% |
| Już z gondolek wyrastamy, w spacerówkę się przesiadamy |
|
5 | 14,29% |
| Jem ziemniaki, pluję marchwia, a mamusie wciąż się martwią |
|
3 | 8,57% |
| Głosujący: 35. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1051 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Poznajemy nowe smaki, bo coraz większe z nas dzieciaki. Mamy IX-X 2013, cz. VI
kurna nie moge obejrzec Bez mojej zgody, bo tz gra na xboksie
![]() szlag mnie zaraz trafi
|
|
#1052 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Poznajemy nowe smaki, bo coraz większe z nas dzieciaki. Mamy IX-X 2013, cz. VI
Cytat:
|
|
#1053 |
|
Zakorzenienie
|
jestem u rodziców cały czas, dzisiaj byłam tylko (nigdy nie wiem jak pisać, u siebie w domu, u tż w domu, na wiosce... hm nevermind) no to byłam TAM po gondolę i pampersy iii dół domu wygląda jak po wybuchu bomby - słodko.u góry zresztą też pokrywa kurzu wszędzie :/ tż oczywiście nie pomyślał żeby pochować do szafy Oli zabawki, miśki... po co.... które niedawno były prane i całe wyposażenie łóżeczka... tż nie było w domu, powiedziałam to jego mamie, to ta do mnie "no gdzie on miał głowę żeby o tym myśleć" nie no kur... aleee po co się denerwować ![]() wczoraj były walentynki? serio? hm nie zauważyłam... nie muszę chyba komentować że nic nie dostałam, a nawet słowa nie powiedział na ten temat. zresztą.... dzwoni raz na dwa dni tak się interesuje.
|
#1054 | |
|
Zakorzenienie
|
rycze jak głupia, nie dla mnie takie filmy
---------- Dopisano o 23:57 ---------- Poprzedni post napisano o 23:55 ---------- Cytat:
tż brak słów jak z resztą zwykle..
|
|
|
#1055 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
MACIUŚ DZIŚ KOŃCZY 5 MIESIĘCY
|
|
|
#1056 | |
|
Zakorzenienie
|
Maciuś 5 piona!
![]() Cytat:
nie wiem naprawdę nie rozmawiałam o tym z tż, zresztą tak jak pisałam, mało rozmawiamy![]() czytam klub i wczorajsze wyznania, jezu szkoda że mnie nie było też nie jestem aniołkiem no ale czas spać
|
|
#1057 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1058 |
|
Raczkowanie
|
Normalnie wczorajszy dzień wypełniony był jękami i wpychaniem wszystkiego do buzi, a potem krzykiem.W ciągu całego dnia Antosia po 2 godzinach usypiania spała może łącznie z 2 h. Moim zdaniem to wszystko jest źle urządzone - dzieci powinny się rodzić z zębami
Ciekawe co mnie dziś czeka.....ale nie przewiduje lepszego dnia...w nocy chyba co 2 godz do niej wstawałam, zaraz się pewnie obudzi....a dzis jeszcze jedziemy do mojej mamy na obiad....czy Wasze dzieci też nie lubią się ubierać? Jak pomyśle, że mamy się wciskać znowu w kombinezon to juz mi się odechciewa gdzieś jechać.
|
#1059 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
U nas z tym ubieraniem to zależy od humoru Szymusia, ale generalnie raczej nie jest źle. Są takie momenty, że wręcz sue uspokaja jak go zaczynamy ubierać w kombinezon Jak jedziemy gdzieś autem to wtedy kurteczke zamladamy. Szybciej i wygodniej sie ja ubiera nuż kombinezon. A co do spania czy uspokajania w aucie lub w wózku to kiedyś praktycznie od razu był odlot, a teraz to nawet po 20 minutach potrafi nie spać. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
||
|
|
|
#1060 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
W dalszym ciagu wlozenie go do fotelika lub wozka dziala na niego uspokajajaco, aczkolwiek nie zasypia od razu. zwiedza ![]() Wlasnie wstalismy na pierwsze tej nocy karmienie od 21. i wszystko byloby super,gdyby ni fakt, ze co dwie godziny bylo mruczenie i budzenie mamy :/
14.09.2013r. Edytowane przez anutka171 Czas edycji: 2014-02-16 o 07:16 |
||
|
|
|
#1061 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 08:05 ---------- Poprzedni post napisano o 07:45 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 08:06 ---------- Poprzedni post napisano o 08:05 ---------- tak, normalne. Adaś robi teraz 3,4 na dzień. Wcześniej 1 dziennie, albo raz na dwa dni. Córka od koleżanki, też tak miała. Później jej to przeszło.
|
|
#1062 |
|
Zakorzenienie
|
Kama dzieki, bylabym wdzieczna gdybys podzielila sie tym na forum
A moze logoasia mialaby cos do powiedzenia w tej kwestii? Co do sylabizowania to wydaje mi sie ze dopiero polroczne dziecko potrafi... |
|
|
|
#1063 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 08:19 ---------- Poprzedni post napisano o 08:14 ---------- Cytat:
Nam też się wydaje, że te przewroty Adasia to takie nieświadome. Dziennie się nie przekręca. Jak jest za długo na brzuszku, to płaczę, a niby umie się przekręcić sam.
|
|
#1064 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysyłane z mojego GT-S7500 za pomocą Tapatalk 2
|
|
#1065 |
|
Zakorzenienie
|
|
#1066 |
|
Zakorzenienie
|
Anutka - super foty
![]() Larysa wracaj do nas ![]() Natala i dziewczyny. W tym picie ulge na dziecko to liczy sie np jak z sierpnia dzieckp to jakos proporcjonalnie za 5 mcy czy za 4 pelne? Bo ja chce sama rozliczyc bo to proste jest tyle ze co rku mam jakies dodatki typu maz z innym us, dziecko otd. Internetu juz niemozna nie?
|
|
#1067 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1068 | |||
|
Raczkowanie
|
anutka super fotki i ładny kocyk a Jakuszek to Wasz mix, oczka Twoje, a rysy twarzy męża ![]() Cytat:
Cytat:
Moja tez nie przepada za ubieraniem, najbardziej krzyczy, gdy zakładam rekawki. A co do kombinezonu, to od kiedy kładę ją na nim juz w wózku, a czapkę wkładam juz na klatce, to jest ok. A do fotelika kurtkę jej zakładam, no i w samochodzie zaczyna marudzić, jak juz jest zapieta pasami, a mija gdy samochód rusza, na światłach znowu marudzi, także musimy byc ciagle w ruchu, jak trafimy na korek, to mamy syrenę ![]() Cytat:
![]() Wszystkiego najlepszego dla Maciusia, Adasia i Kubusia
|
|
#1069 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Za 4 miesiace. Ja sie wkurzylam bo tz na ryczalcie i nie moze ulgi na dzieci. Mam nadzieje ze ja tyle podatku uzbieralam zeby miec ta ulge 1400 zl piechota nie chodzi ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#1070 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Uprzedzam, że ciężko się mnie czyta Jakbym sobie coś przypomniała to dopiszę. Zalecenia: - nie powinno się nosić dziecka do siebie, ale przodem do świata. Kładziemy ręke pod tyłek i podnosimy kolanka do góry (i można położyć mu na nich jakąś zabawkę). Jeśli chcemy nosić do siebie to tylko tak jakbyśmy chcieli odbić dziecko, czyli ręce dziecka przekładamy przez nasze ramie. - jak ubieramy np. spodnie, to podciągamy do kolan, później odwracamy dziecko na jeden boczek i podciągamy spodnie na połowe tyłka, odwracamy na drugi bok i podciągamy spodnie już do końca. Gdy ubieramy sweterek czy pajaca najpierw wkładamy jeden rękaw na boku później drugi na drugim boku. Chodzi o to, żeby dziecko czuło, że leży na boczku. Nie należy podkładać ciuszków pod plecy i wkładać rączki. Rozbieranie polega na tym samym, tyle, że od końca. - pampersa też ubieramy tak, że kładziemy dziecko na boczki. A nie podsuwamy pod pupę. - gdy podnosimy, odkładamy dziecko to plecy nie powinny być równoległe do podłoża. Dziecko sadzamy tak jakby na boku, żeby poczuło ten bok, podparło się na ręce i sru na plecy. - jak karmię (a ja robię to tylko na leżąco), to żeby dziecko nie leżało na plecach, tylko na boku i mam mu przytrzymywać rączki, dziecko ma się nimi bawić/trzymać, chodzi o to żeby nie rozjeżdżały mu się te ręce na boki (żeby nie robił tego samolociku). - jak zaciska rączki/stópki to pomiziać po zewnętrznej stroni dłoni/stópki lub lekko uderzać rączką o jakiś przedmiot. - ćwiczyć przewroty. Kładę rękę między nóżki i przekręcam dziecko powoli na bok. Ważne jest żeby dziecko szło rączką za zabawką. Tzn. gdy już przewrócisz dziecko np. na lewy bok to dziecko musi prawą rączką łapać zabawkę. Gdy oddalamy zabawkę to dziecko powinno rączką za nią podążać. Jak najwięcej zabawy na boczku. - z tej powyższej pozycji dziecko ma obrócić się na brzuszek. Pomagamy ten przewrót jakąś zabawką. Dziecko nie może robić samolociku leżąc na brzuszku (dlatego np. nie nosi się dziecka przodem do siebie, bo właśnie jest wtedy w takiej pozycji na samolot). Jak się nie podnosi to pomagamy, unosimy dziecku klatkę piersiową. Jak płacze to od razu nie podnosić, tylko wracamy np. na boczek czy plecy i znów powtarzamy obrót. - gdy leży na plecach, to podnosimy dziecku nóżki, ale nie podnosimy ich tak jak „na żabę” tylko prostujemy te nóżki. Żeby się zainteresowało tymi nóżkami to np. ubieramy kolorowe skarpetki itp. Możemy położyć zabawkę na brzuszku i dziecko wtedy powinno podnosić nóżki. - ćwiczenia na piłce. Kładziemy dziecko na piłce i lekko kołyszemy na boki, do przodu, do tyłu. Dziecko powinno mieć wtedy wyciągnięte rączki do przodu lub podtrzymywać się na nich. Zabawa na piłce jest fajna gdy dziecko w ogóle nie chce leżeć na brzuszku na twardej powierzchni. Piłkę bardziej polubi ![]() Piłka powinna być dobrze napompowana. - Zabawa: - Mama siedzi okrakiem na ziemi, kładziemy dziecko między nasze nogi, podpieramy brzuszek o naszą nogę, dziecko klęczy, ręce ma po drugiej stronie naszej nogi i podajemy mu zabawki. Ma się w takiej pozycji dużo bawić. Po jakimś czasie robimy krótki odpoczynek, opieramy plecy dziecka o nasz brzuch, jedna nóżka jest lekko zgięta (wygląda to trochę tak jak niektórzy faceci klęczą na jednej nodze w kościele ) - mama opiera się o coś. Nogi zgięte. Kładziemy dziecko, tzn. głowa idzie na nasze uda/kolana, stópki na naszą klatkę piersiową. I bawimy się stópkami, kładziemy zabawki, itp. Jak najczęściej powtarzać te czynności. Pokazywała mi jeszcze jedno ćwiczenie, jak przygotowywać dziecko do siadu, ale to dopiero jak będzie miało 6 i pół miesiąca. Na następną wizytę wybieram się tak za 3 tygodnie i wtedy ma mi pokazać rehabilitantka ćwiczenia na pół roku, to wtedy opiszę ![]() Cytat:
![]() I jak tam po nocy? Dłużej spała? Cytat:
![]() Zdrówka dla Maciusia ![]() Dobra, lece włosy farbować ![]() ---------- Dopisano o 09:25 ---------- Poprzedni post napisano o 09:23 ---------- A i witam w piękny, słoneczny poranek niedzielny
Edytowane przez bojatoja Czas edycji: 2014-02-16 o 09:27 |
||||
|
|
|
#1071 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#1072 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#1073 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja bym chyba jednak obstawiała, że każdy rozpoczęty miesiąc traktowany jest jako pełny. Pytałam mamę, a jej raczej wierzę ze względu na miejsce pracy Znalazłam też coś takiego: http://e-prawnik.pl/wiadomosci/infor...a-dziecko.html "Biologiczny rodzic nabywa uprawnienia do tej władzy z chwilą urodzenia dziecka. W praktyce ważny jest nie dzień, a miesiąc narodzin. Jeśli był to nawet ostatni dzień października 2013 roku, ulga należy się za cały ten miesiąc, za listopad i za grudzień. Miesięczne odliczenie wynosi 92,67 zł. (...) W niektórych sytuacjach trzeba naliczać ulgę za każdy dzień. Stanowi tak jeden z przepisów ustawy o PIT." |
|
|
|
|
#1074 |
|
Zakorzenienie
|
dałam wczoraj młodemu pół słoiczka suszonych śliwek gerbera i od godziny 16 o teraz zrobił już 4 kupy gdzie normalnie robi 1 na dzień i to tez nie zawsze
![]() I znowu zaczynam martwić się o swoje dziecko.. już jakiś czas temu przestał się obracać z brzucha na plecy, kiedyś to robił płynnie a teraz gdy się zmęczy to wali nosem w matę i płacze, nawet nie próbuje kombinować :| nie wiem czy to ma związek z tym, że wcześniej kładłam go na miękkim łóżku i było mu łatwiej a po wizycie w poradni rehab. zaczęłam kłaść go na karimacie a teraz na puzzlach piankowych. Na twardszym jest ciężej ale mimo to z początku nie sprawiało mu to większych problemów.. Poza tym gdy kładę go teraz na łóżku to również się nie przekręca. Zapomniał jak to się robi? ![]() O przewracaniu z pleców na brzuch nawet nie wspomnę.. Obróci się na bok i dalej nie da rady
|
|
#1075 |
|
Zakorzenienie
|
hej
![]() Anulka jak szczęśliwa rodzinka Maciuś wszystkiego najlepszego Bajka mi tata mówił (z tego co pamiętam ), że za Mikiego dostanę paźdz-list-gru+ te dni z września
|
#1076 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Modlę się dziś o piękną pogodę ![]() Dzień dobry
|
|
#1077 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
aczkolwiek wydaje mi sie ze nie licza pelnego miediaca w tym w ktorym dziecko sie urodzilo. Mam badzieje ze sie myle i będzie wiecej kaski ![]() W ogole tak od czwartku pocisnelyscie z pisaniem ze za cholere nie nadrobie bo jeszcze dzis jade Blanke na ferie do moich rodzicow zawiezc i kolejne dwa dni w plecy Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
||
|
|
|
#1078 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cześć.Ja nie oglądnęłam "bez mojej zgody" bo mieliśmy gości, ale nic straconego ejszcze
![]() Cytat:
Piękne. Śliczny strój miał Kuba ![]() ---------- Dopisano o 10:14 ---------- Poprzedni post napisano o 10:12 ---------- Cytat:
![]() ![]() klask i:
|
|
#1079 | |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie pamiętam, jak Edzika liczyłam
Ale na e-prawniku znalazłam tak: Cytat:
|
|
|
#1080 | ||
|
Zakorzenienie
|
też tak słyszałam że za cały miesiąc w którym się dziecko urodzi, czyli moja z września więc odliczam 4 miesiące ![]() ---------- Dopisano o 10:29 ---------- Poprzedni post napisano o 10:27 ---------- Cytat:
ale że za pare dni to wróci i nowe umiejętności też. ![]() nie martw się na pewno wszystko jest dobrze ![]() ---------- Dopisano o 10:31 ---------- Poprzedni post napisano o 10:29 ---------- Cytat:
widać każdy pilnuje tylko swojego u siebie musiała pochować bo na dole to istny armageddon. ale można się było zainteresować górą...mówiła wczoraj że pomyje podłogi tam u góry w salonie i w przedpokoju, ale że do sypialni wchodziła nie będzie, nie wiem czego niby? może to i spoko niech się tam nie zapuszcza ale umyć by mogła ![]() aaaa pisałam Wam o tym, że na dole zniknęła taka niby łazienka którą T. miała? nie muszę mówić chyba z której teraz będzie korzystała? ooooo tak się cieszę JUPI JUPI :/ zawsze przychodziła bez pukania a teraz jeszcze dodatkowo do łazienki...
02.09.2013 Aleksandra Edytowane przez Larysa88 Czas edycji: 2014-02-16 o 10:33 |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:11.

nie muszę chyba komentować że nic nie dostałam, a nawet słowa nie powiedział na ten temat. zresztą.... dzwoni raz na dwa dni tak się interesuje.

[/RIGHT]

mieli być goście, a jest chory mąż. i zamiast pomocy w opice nad Jasiem, mam dwoje "dzieci" do opieki, a uszy już czasem "więdną"...

Poza tym gdy kładę go teraz na łóżku to również się nie przekręca. Zapomniał jak to się robi? 
klask i: