|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#511 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Coraz większe nasze brzuszki, w czerwcu będą już maluszki cz.II
[1=7436419bdde6dac9254d6bd 67d9526de215a6d26_5f3c5da c4904a;45243576]
Koleżanka napisała mi właśnie, że odebrała moje wyniki badań, ale jak to dokładnie wygląda zobaczę dopiero jak mi je podrzuci, bo póki co czeka na ktg w przychodni jeszcze... Jedyne co mi napisała, to wyniki glukozy i są one dość dziwne... Po godzinie wyszło mi 75mg/dl, a po dwóch 90mg/dl... Wydaje mi się, że to znowu w drugą stronę, za mało I dziwne też to, że po dwóch godzinach jest większy poziom, bo powinien być chyba niższy [/QUOTE]A na czczo ile miałaś ? mi wyszło na czczo 74 pani powiedziała, że idealne a po 2 h 94 i też powiedziała, że rewelacja więc raczej nie jest za niskie. Gratuluje poznania płci kolejnych tygodniu My dziś zaczynamy 25 tc Obiecałam wam kiedyś wrzucić moją listę a więc wrzucam: WYPRAWKA OGÓLNA Rożek Koc gruby 1 szt. Koc ciękki 1 szt. termometr bezdotykowy termometr do wody przybornik (nożyczki, obcążki, pilniczek ) smoczki 2 szt. wannienka szczotka z naturalnego włosia oraz grzebień zawieszka na smoczek ręczniki kąpielowe 2 szt. butelka 150 ml ( TT, avent, NUK) butelka 260 ml ( TT, avent, NUK ) szczoteczka do mycia butelek i smoczków termos laktator ręczny babyone łóżeczko komoda przewijak materac podkład pod prześcieradło Motherhood ochraniacz Prześcieradło 2- 3 szt. Baldachim poduszka klin pościel pojemnik na zużyte pieluchy dodaj własne KOSMETYKI DLA MAI Pieluszki jednorazowe (DADA, Babydream) Pieluszki tetrowe 20 szt. Pieluszki flanelowe 3 szt. Chusteczki mokre ( Huggies natural care, tibelly baby sensitive, Babydream, Dada cotton ultra sensitive) Duże płatki kosmetyczne Jałowe gaziki Patyczki Sól fizjologiczna do oczu ( Marimer) Płatki do prania Dzidziuś Proszek do prania Lovela Do pępka (Octenisept) Środek do kąpieli (HIPP, Babysanft, Babydream z pompką) Na suchą skórę ( Oliwka z Babydream) Woda morska do noska Na pupę Linomag zielony witaminy D-vitum, kid-vitum Probiotyk BioGaia Przeciw gorączkowy IBUM od 3 miesiąca Uniwersalny żel z babydream do włosów i ciała dodaj własne WYPRAWKA DLA MAMY Wkładki lakatcyjne (BD, J&J) Koszulę do karmienia 2 szt. Kapcie majtki poporodowe 2 szt. podpaski poporodowe Bella 3 opakowania Biustonosze do karmienia 2 szt. Ręczniki 2 szt. papier toaletowy gumka do włosów i wsuwka szczoteczka i pasta szampon żel pod prysznic grzebień podkłady na łóżko ręczniki papierowe koszulka do porodu (usuń) Batony, herbatniki, wafle ryżowe woda telefon, ładowarka Do podmywania Tamtum rosa Edytowane przez zubi89 Czas edycji: 2014-02-20 o 15:33 |
|
|
|
#512 |
|
Zadomowienie
|
zubi89
dziękuję za listę, oczywiście zapisałam, żeby później wszystko porównać i w końcu stworzyć swoją ![]() Kakusia fajne te staniki i w fajnej cenie, bo ja dziś weszłam do jakiegoś sklepu z bielizną i pani powiedziała, że taki stanik do karmienia (owszem ładny) to ok 120-140zł... |
|
|
|
#513 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
A ja się przespałam po obiedzie i jeszcze gorzej się czuje. W głowie mi jakoś niefajnie się kręci.
|
|
#514 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja mam jeszcze na swojej liście aspirator Katarek +gruszka, jakies MM w razie czego i chyba na tym koniec
Edytowane przez Ramona_85 Czas edycji: 2014-02-20 o 15:25 |
|
|
|
|
#515 |
|
Zadomowienie
|
Nie wiem czy dziś jakieś dziwne ciśnienie jest czy coś, ale mam zatkane uszy
|
|
|
|
#516 |
|
Zakorzenienie
|
Zubi - ibum i ogolnie ibuprofen jest od 3 miesiaca zycia. Na poczatku takim maluchom daje sie paracetamol z tego co pamietam. Mam nawet ten ibum u siebie i tak jest napisane na opakowaniu.
Podkresle jeszcze waznosc papieru toaletowego bo rzeczywiscie w wielu szpitalach jest problem. U mnie niby byl ale jak tyle kobiet krwawi to tez szybko schodzil i mozna bylo sie zdziwic
|
|
|
|
#517 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja z tej listy mam tylko zamówione koszulę + biustonosz Kupiłam kocyk w biedronce więc cienki już mam 2 szt. i tyle ![]() ---------- Dopisano o 15:32 ---------- Poprzedni post napisano o 15:26 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#518 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
nawet taki przykład, jak byłam w szpitalu, obok mnie leżała dziewczyna w 34 tygodniu i często robili jej KTG, nasmarowali brzuch żelem, ale później nikt już nie fatygował się żeby jej tego brzucha wytrzeć, na szczęście miała swój papier toaletowy
|
|
|
|
|
#519 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://philipsavent.strefamarek.alle...6-szt-157.html Ja długo przy pierwszej laktacji czaiłam się na nie i żałowałam, że odrazu ich nie kupiłam - teraz to będzie mój pierwszy zakup laktacyjny tak samo (ale to już bajer) chcę zakupić takie żelowe wkładki:http://allegro.pl/avent-zelowe-termi...978793128.html bo pamiętam jak nabrzmiałe pełne piersi zablokowały mi się i pochylona nad wanną polewałam je ciepłą wodą i masowałam żeby mleko ruszyło... a tu niedrogie ułatwienie sprawy ![]() Cytat:
ja planuję jeden taki z tych linków zakupić a tak to kupiłam 2 miękkie i będę je przerabiać krok po kroku wg tego co Wam kiedyś wysłałam ![]() A i jeszcze chciałam napisać, że w Smyku jest przecena obcinacza BabyOno (wygląda tak samo jak Tomme Tippee) za 6,99 albo Tomme Tippe za 11,99 ![]() A co do wkładek laktacyjnch to oprócz Lovi, jeszcze Tomme Tippee cieszą się opinią
Edytowane przez Kakusia Czas edycji: 2014-02-20 o 16:54 |
||
|
|
|
#520 |
|
Zakorzenienie
|
różnie, najtańsze półśpiochy 5 zł z najdroższa bluza 20 zł.
pokażę, bo mam to w formie zdjęć a byłam u mamy i na 68 to mam tak może ze 2 bodziaki a tak to nic odebrałam dziś jeszcze od kuzynki pościel do łóżeczka i dała mi jeszcze prześcieradło |
|
|
|
#521 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
te bodziaki myslę, że przydadzą się najwięcej, a reszta według Twojego uznania
|
|
|
|
|
#522 | |||
|
Zakorzenienie
|
Ja nie miałam tantum rosa, używałam tylko szarego mydła do podmywania. Bardzo polecam. Ono ma coś w sobie, że naprawdę wszystko fajnie się goi. Moja teściowa jak była po operacji dostała zalecenie od lekarza, żeby ranę przemywać właśnie wodą z szarym mydłem. A nawet jak się nie sprawdzi, to kosztuje grosze i potem można wykorzystać na inne sposoby
![]() Jeszcze chciałam napisać o produktach do jedzenia na poród, bo widzę, że też są na listach. Choć podejrzewam, że tego zakupy będą później. Wiem, że dużo osób kupuje jakieś czekolady, ale wiele kobiet ma naprawdę duży problem z pierwszym wypróżnieniem po porodzie. Czekolada sprzyja zaparciom. Ja kupowałam takie batoniki z musli z tych zdrowych. Ale oczywiście może to być co innego. Co prawda podczas porodu nie jadłam, ale później i nie miałam żadnych problemów, no może poza psychicznym - bo jednak te szwy to człowiek się boi, że się rozejdą, ale nie ma prawa tak się stać w każdym razie tak to nie miałam żadnych problemów.---------- Dopisano o 17:33 ---------- Poprzedni post napisano o 16:23 ---------- Chyba udało mi się nadrobić ![]() Cytat:
![]() Cytat:
A w jakim wieku masz urwisa? ![]() Cytat:
![]() np. u Ciebie w dniu 04.09.2013 rozpoczęło się liczenie wg. om i był to dzień zero rozpoczętego pierwszego tygodnia ( chociaz tego nie rozumiem dlaczego nie pierwszy - może z kolei mi to ktoś wytłumaczy ) , a tydzień później czyli 11.09 skończyłaś pierwszy pełny tydzień i następnego dnia rozpoczęłaś drugi, który ponownie zakończył się 18go, a 19.09 rozpoczął się trzeci tydzień.
|
|||
|
|
|
#523 | |||||||||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jak tam wizyta??? Dogadałaś się ??Cytat:
udało Ci się przetrwać w pracy?? Ja spałam rewelacyjnie w końcu![]() Brawo ![]() Cytat:
w takim razie przyjadę do Was na łupy![]() Cytat:
wyprawka sama się kompletuje![]() Cytat:
![]() Cytat:
za wynikiSuper ![]() Cytat:
[1=7436419bdde6dac9254d6bd 67d9526de215a6d26_5f3c5da c4904a;45240627]Hej, okropnie się dziś czuję Od wczoraj mam straszne mdłości, nie wiem od czego Noc miałam okropną... Nie dość, że czułam się tragicznie, to mój młodszy w brzuchu nie dawał mi spać... Kopał i to bardzo nisko, że aż czułam to w pochwie.. Masakra [/QUOTE] Współczuję, zdrówka ---------- Dopisano o 19:36 ---------- Poprzedni post napisano o 18:56 ---------- [1=7436419bdde6dac9254d6bd 67d9526de215a6d26_5f3c5da c4904a;45240630] ja musiałam wrócić do pracy, jak Adaś skończył pół roczku, więc wtedy siostra z nim siedziała. Ale mój Adaś raczej z tych spokojnych jest, sam się bawi, słucha się, rzadko coś broi. A mój siostrzeniec jest taki, że cały czas go trzeba pilnować. Włazi na parapet, na meble, za łóżko i ciągle go skądś ściągam. I jest bardzo wybredny w kwestii jedzenia i picia. Ciężko mu podpasować. Mój zjada wszystko co mu się da, to samo z piciem, nawet wodę pije. Za to tamten wody ani rusz, najlepiej gazowane napoje, na śniadanie tylko chleb w jajku. Na obiad jak mu nie pasuje to wypluwa wszystko, a potem chodzi i szuka słodyczy podasz linka do tego wisiorka z allegro?? [/QUOTE] Chyba, że tak. A chlebek w jajeczku nawet dzisiaj na kolację z Adachem jedliśmy![]() Tej łezki nie mogę znaleźć, ale coś w tym stylu: http://allegro.pl/sekretnik-azurowy-...955425676.html Uważam, że to ekstra pamiątka [1=7436419bdde6dac9254d6bd 67d9526de215a6d26_5f3c5da c4904a;45240851] Dziś moja 100 - dniówka !! [/QUOTE] ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Ja nie wiem ile będę mieć, bo nie wiem ile upoluję w SH ale synkowi np. bluzeczki z krótkim rękawem, zakładałam na body z długim![]() Cytat:
czekamy na fotyCytat:
![]() Gratki i oczywiście za te piąteczki do indeksu![]() [1=7436419bdde6dac9254d6bd 67d9526de215a6d26_5f3c5da c4904a;45243576] Jestem przyzwyczajona do tego, że w pierwszej ciąży mogłam wszystko robić, sprzątać, zaraz gotować, zaraz potem iść na spacer i nic mnie nigdy nie bolało i czułam się świetnie Teraz chcę tak samo, a tu Koleżanka napisała mi właśnie, że odebrała moje wyniki badań, ale jak to dokładnie wygląda zobaczę dopiero jak mi je podrzuci, bo póki co czeka na ktg w przychodni jeszcze... Jedyne co mi napisała, to wyniki glukozy i są one dość dziwne... Po godzinie wyszło mi 75mg/dl, a po dwóch 90mg/dl... Wydaje mi się, że to znowu w drugą stronę, za mało I dziwne też to, że po dwóch godzinach jest większy poziom, bo powinien być chyba niższy [/QUOTE] Nie wiem czy Cię to pocieszy, ale ja też gorzej tą ciąże znoszę. Nie te lata ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Co do wagi, wiesz, że te co miały na początku nie dowagę mogą więcej przybrać Haha Ty to chociaż możesz dziewczyny ubrać w skarby mamine, ja mogę ewentualnie kurze zetrzeć
|
|||||||||||||
|
|
|
#524 |
|
Konto usunięte
|
Mam już wyniki, koleżanka odebrała. Morfologia i mocz ok. A glukoza:
na czczo 67mg/dl - norma od 60 do 99mg/dl 1h po wypiciu 75g glukozy - 75mg/dl 2h po wypiciu 75g glukozy- 90mg/dl Nie wydaje wam się to dziwne?? Nie dość, że jakoś mało wyszło, to na moje myślenie stężenie cukru we krwi po zjedzeniu/wypiciu czegoś słodkiego powinno być wyższe po 1 godz, niż po dwóch
|
|
|
|
#525 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
i dzięki za listę![]() Cytat:
. Ja tak wczoraj się czułam![]() Cytat:
, a te bluzeczki faktycznie są ekstra----------------------------------------- Dobrze, że na koniec dnia troszkę przystopowałyście . Nadrobiłam Was, ale nie odrobiłam ćwiczeń z ang, a zaraz lekcja![]() Za to dzisiaj znowu po 10 tel z przedszkola, że Adaśka brzuch boli i ma rozwolnienie. No to ja bach w samochód, a dziecko zdrowiuśkie. Zdziwiłam się, pani bardzo mnie przepraszała, że może za szybko zadzwoniła, ale synka na prawdę bolał brzuch. No nic zabrałam go do domu i stwierdziłam, że posiedzi jeszcze jutro ze mną. Przedszkole prawie puste, bo ferie. Niech ma kombinator mały ![]() Dzisiaj przyszła mi paczka ze smyka. Szybko
|
|||
|
|
|
#526 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a i awantura na porodówce, że się nie położę w trakcie partych koniec końców wisiałam nad łóżkiem nie wiem jak to zrobiłam,bo ciężko mi sobie nawet tą pozycję wyobrazić, no ale opłaciło się.A wiecie, że w trakcie porodu SN można zmienić położną? o ile jest jeszcze jakaś wolna - ja się dowiedziałam o tym po fakcie, chociaż swojej pewnie bym nie zmieniła, mimo naszej "różnicy zdań" ![]() Cytat:
Mąż mnie z domu wyrzuci chyba... przyszalałam w ciuchu dwa razy i ponad 130zł poooszłooo Z drugiej strony w życiu nie kupiłabym tylu ciuchów sobie, córce i juniorowi za taką kwotę. Kupiłam biały, bawełniany koc dla synka, śpiworek, kilka bodziaków uwielbiam "wakacje" u moich rodziców, oni zostają z dzieckiem a ja na łowy
Edytowane przez _Maya_ Czas edycji: 2014-02-20 o 20:06 |
||
|
|
|
#527 | |
|
Zadomowienie
|
to skarpetusie
Cytat:
|
|
#528 |
|
Zadomowienie
|
Kuźwa nooo, coś robię nie tak, wielocytowałam wszystko, kliknęłam odp. i mi pokazało się okno szybkiej odp - puste
Muszę wszystko z głowy znowu ![]() śliczne łupy dziewczyny zdobyłyście zaabcia różowe gratki !!! ![]() zaraz może nauczę się cytować, póki co wklejam zdjęcie Emilki i dzisiejszych łupów Z usg jestem średnio zadowolona, bo myślałam, że gin wszystko pomierzy itd, ale niee, bo wykupione zostało usg 4d, więc tylko pooglądalismy...zdzierca! ! W każdym bądź razie Milka jest prześliczna, cały czas albo się śmiała, albo ssała kciuka, albo dłubała w nosie Ahh, jeszcze mój bęben
|
|
|
|
#529 |
|
Zadomowienie
|
Poziomka-ale macie śliczne zdjecie z usg
![]() ---------- Dopisano o 21:07 ---------- Poprzedni post napisano o 21:03 ---------- Majkela-Adaś może chciał spedzic trochę czasu z mamusią i przykombinował Maya-to też Was obkupiłaś gdzie Wy to wszystko znajdujecie
|
#530 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() I ja W życiu bym nie pomyślała, że istnieje coś takiego, dla mnie to body ![]() Cytat:
Cytat:
To ten na fotkach wyżej, tyle, że większy rozmiar, akurat będzie na jesień
|
|||
|
|
|
#531 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Szkoda że USG nie spełniło Twoich oczekiwań zwłaszcza za tyle kasy. A brzuszek i ciuszki piękne. No i Emilka A ja jutro mam wizytę i USG połówkowe i już zaczynam schizować i się denerwować że coś się okaże nie tak. Ciekawa jestem wogóle podejscia mojej gin do tego badania i czego się nowego dowiem nt dzidzia.
Był 13.07.2013 26.10.2013 ![]() Jesteś z nami http://www.suwaczki.com/tickers/16udyx8dc2t2u5uz.png Edytowane przez __Sylwia__88 Czas edycji: 2014-02-20 o 21:43 |
|
|
|
|
#532 |
|
Zakorzenienie
|
poziomkka
super łowy ![]() a dzidzia jak słodko ssie kciuk no i brzuszek śliczny
|
|
|
|
#533 |
|
Zadomowienie
|
poziomkka cudna fotka USG
brzuszek miodzio zgrabniutki
|
#534 |
|
Raczkowanie
|
Nigdy nie bede na biezaco w tym watku... chyba nusze sie z tym pogodzic... Doczytalam do 13 strony....
U mnie masakra, wirusy szaleja, mlody juz zaczal chodzic do przedszkola i znowu cos zlapal.. Dzisiaj poslzismy do pediatry i dostal antybiotyk bo trzeci tydzien chorowania to juz troche za wiele... Przy okazji i mnie zlapalo, gardlo, kaszel troche katar, ehhhhh I siedzimy w domu bidoki dwa... Co ja tam czytalam... aha Kapturki na brodawki - imho one sa potrzebne w jakichs wyjatkowych sytuacjach, a w 99% przypadkow w ogole nie sa potrzebne. Dzieciom na pewno wygodniej ssac bez plastiku w ustach i jesli nie ma specyficznej piersi, wkleslych brodawek itd to bym w ogole tego nie kupowala. Majtki - ktoras z Was pisala ze w szpitalu nie pozwalaja chodzic w majtkach po porodzie... No wiecie jak dla mnie to z tym podkladem bez majtek nie da sie chodzic, no chyba zeby wazyc ze 100 kg i miec potezne uda. Mi to zwyczajnie by wypadlo. Ja normalnie zakladalam majtki a jak byl lekarz i obchod i chcieli zobaczyc co jest na podkladzie (fuj czy to nie jest straszne... ) no to wtedy sciagalam.Kaftaniki - ja mialam ich moze ze 3 i faktycznie w ogole toto niepraktycznie, podwija sie! Bodziaki, pajace tak, ale kaftaniki niekoniecznie. Krem na brodawki- zamiast kapturkow proponuje zaopatrzyc sie w dobry krem , wspominalysmy o bephantenie, a moja kolezanka ktora niedawno urodzila bardzo poleca HPA LANOLIN - ponoc super i ulga juz kilka sekund po posmarowaniu. Z wyprawki to ja mam na razie ubrankai w zasadzie tyle ... Ale juz wybrany wozek, lozeczko, kosz mojżesza. Wanienka z Ikei (iedys byly niebieskie teraz widzialam ladne biale).Staniki do karmienia - trzeba uwazac z rozmiarami bo np moje piersi, powiekszyly sie po porodzie , uwaga - RAZY DWA!! Jeszcze nie mam nic kupione...W ogole to chcialabym miec troche ubran do karmienia, sukienek, bluzek, bo ja wiem na pewno ze karmic bede i bez odpowiedniego stroju na ulicy czy w galerii to troche malo komfortowe.. Eh sporo zakupow jeszcze mnie czeka... Brzuszki- matko obejrzalam Wasze brzucholki, procz Chocolate to jeju jakie wy macie male brzucholki!! Zazdroszcze Moj bebeszysko z kazdym dniem coraz wiekszy...Czy u Was tez juz tak widac kopanie na zewnatrz? U mnie normalnie pieta wyskakuje albo glowa sie wypycha z jednej strony ( a moze to pupa? )No a w ogole to dzisiaj zaczal mi sie 23 tydzien i powiem Wam ze dopiero teraz zaczynam byc spokojna, do tej pory ciagle mialam wrazenie ze cos sie moze wydarzyc... no dobra, a teraz ide doczytywac kolejne strony
|
|
|
|
#535 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie schizuj, tylko myśl pozytywnie, na pewno będzie wszystko ok no i mocno zaciśnięte ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#536 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() btw gratuluję nowego tygodnia |
|
|
|
|
#537 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczynki
takie się zrobiło teraz tempo na wątku, że od pon próbuje po trochu nadrobić i nie za bardzo mi się to udaje, bo cały czas przybywa postów zbiorowo gratuluje kolejnych tygodni i pięknych brzuszków napatrzyłam się na wasze ciuszkowe zdobycze i postanowiłam jutro wyruszyć na lumpeksowy trip ![]() od teraz będę już na bieżąco załączam zdjęcie mojego wielkiego brzuchola 25 tc
|
#538 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
zgrabniutki domek![]() a gdzie idziesz???przyznaj się
|
|
#539 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#540 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
spokojnie bo dzidzi sie tez bedzie denerwowac wszystko bedzie dobrze trzymamy ![]() Cytat:
![]() Wspolczuje chorobska i zycze zdrowka oby jak najszybcjie wam pomogly leki i wygrzewanie w domciu ![]() A ruchy widac u mnie bardzo jak czasami kopnie to caly brzuch podskakuje Nie moge spac Mala tak mi sie wepchala w prawa strone brzucha ze mam bezsenna nocke... Wysyłane z mojego HTC ChaCha A810e za pomocą Tapatalk 2 |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:10.

I dziwne też to, że po dwóch godzinach jest większy poziom, bo powinien być chyba niższy
kolejnych tygodniu 

dziękuję za listę, oczywiście zapisałam, żeby później wszystko porównać i w końcu stworzyć swoją 

kiedyś wstawię Wam zdjęcie, piękna szmatka do kurzy
udało Ci się przetrwać w pracy?? Ja spałam rewelacyjnie w końcu
za wyniki
nawet dzisiaj na kolację z Adachem jedliśmy

nie wiem jak to zrobiłam,bo ciężko mi sobie nawet tą pozycję wyobrazić, no ale opłaciło się.
Muszę wszystko z głowy znowu
W każdym bądź razie Milka jest prześliczna, cały czas albo się śmiała, albo ssała kciuka, albo dłubała w nosie