|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2101 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal, niech się kręcą! :) Część XIX
Joanku
Tak jak Kasia napisała...Brakowało Tobie protein. Nagomiko też słusznie podkreślila. Nie każdemu pasuje być CG. U mnie silikon to automatyczny puch. Cytat:
Gorvita a na opakowaniu ma napis z Uzdrowisko Rabka Zdrój. Albo czysty aloes kupić i na koniec po umyciu zrobić płukankę. Zaraz wstawiam zdjęcia do codziennika przepraszam was, że tak późno to robię. Miałam stresujący dzień...
|
|
|
|
|
#2102 |
|
Raczkowanie
|
chętnie bym kupiła sok z aloesu. W superpharm czasem są promocje na 1 l sok po 10 zł.
|
#2103 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Czysty aloes używałam dostałam od mojej dobrej koleżanki. Kupiła dla ojca palacza myślała, że rzuci palenie ale niestety ![]() No własnie i dodawałam go do płukanki rumiankowej. Kilka kropel dosłownie. |
|
|
|
|
#2104 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moim zdaniem powinnaś zacząć prowadzić pamiętnik co danego dnia położyłaś i jak wyglądały włosy. Na początku często tak jest że bez silikonów włosy wyglądają tragicznie - pozbawione ochrony po prostu się puszą i nie układają. Możesz zrobić tak że stosować nadal zasady cg ale jako b/s stosować jakiegoś loreala albo inną zwykłą odżywkę z silikonami. I po prostu częściej stosować szampon oczyszczający i myślę że byłoby w porządku. a no i tak po moim przykladzie - odżywek zgodnych z cg totalnie mam 2 na 7 każda ma jakieś drobne ale. Pilnuję tylko żeby żadna nie miała alko i trudno zmywalnych silikonów
|
|
|
|
|
#2105 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wstawiam na prośbę wizażanki włosy po całym dniu, koło 22.30 chyba te foty robiłam, z 20 min po tym jak o nie poprosiła jakoś jaka jest taka jest bo sztuczne oświetlenie plus flesz w samowyzwalaczu, lepiej wychodzą zdjęcia za dnia u mnie
|
|
#2106 |
|
Przyczajenie
|
Jako iż jestem na początku świadomego dbania o włosy,zdecydowałam się na razie nie stosować kosmetyków z alk. izopropylowym, denat. itp. Wczoraj w rossmannie kupiłam odżywkę ISANA intensywnie pielęgnującą, z zamiarem stosowania jej bez spłukiwania KWC
Teraz robię research w Interncie i niestety z tego co widzę nie cieszy się przychylnymi opiniami Mimio tego spróbuję dziś i zobaczymy jak sprawdzi się na moich włosach...Wczoraj byłam u fryzjera (btw. polecam milekdesign - Warszawa), podcięłam końcówki, nadałam kształt fryzurze. Ogólnie nie mam zniszczonych włosów. Są mocne i gęste, ale baaaaaaaaardzo przesuszone :/ |
|
|
|
#2107 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co do zgodności kosmetyków z cg ja dziś przetestuje Isane do loków (odżywka). Też niezgodna z CG bo quaternium. Mam swój klucz doboru kosmetyków po tych kilku miesiącach pielęgnacji. Szampony raczej staram się zgodne, w reszcie dopuszczam pq. Unikam silikonów (wyjątek: końcówki) i denata. Oczyszczam SLSem co 2tyg, olejuje raz w tygodniu i póki co jest super Kłopot troche z puchem dalej jest zwłaszcza po 2 nocy ale troche już znalazłam sposób na to, co prawda doraźny ale zawsze coś. Przy moich włosach które się lubią skręcać w sprężynki fajnie działa skręcanie ich razem z kawałkiem puchu (na lekko zwilżonych, zmarionowanych i zodżywkowanych b/s z odrobiną żelu) na placu. Puch mi się wtedy zbija z powrotem do loczka ![]() Dziewczyny czy któraś z was używała oleju ryżowego? bo widziałam taki w sklepie ostatnio i się zastanawiałam nad nim
|
|
|
#2108 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z mojej strony polecam czarną maskę marokańską, rosyjską, pięknie dociąża i ma 2 silikony z tego co pamiętam plus olejki, cudowna Cytat:
Co chwilę mam coś z lżejszym silikonem czy czasem pq, nie przeszkadza mi to, tylko muszę pamiętać o oczyszczaniu w miarę regularnym. Chyba mało która z nas jest tak naprawdę całkowicie cg.Cytat:
Cytat:
Cytat:
Choć przede mną jeszcze testy sezamka i arganowego, więc na razie nie mogę myśleć o ryżowym. A co się u Ciebie sprawdziło do tej pory?
|
|||||
|
|
|
#2109 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
w ogóle zauważyłam, że nie zbyt mogę trzymać oleje dłużej niż 2h bo mam przenawilżone włosy
|
|
|
#2110 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja sama na początku się stosowałam do tego, teraz już w zasadzie wcale. Wciąż patrzę na składy, ale silikonów używam codziennie, tak samo codziennie myję szamponem z slsem. [1=8f44be8657be3d2a3733d9c 7d3db3d2234bdc5f1_6583833 2e9b82;45270461]Ja serio nie wiem po co się katować tym cg, jak komuś to nie pasuje. Mnie po myciu odżywką albo delikatnym szamponem swędziała skóra głowy, robił się łupież. Myję zwykłym szamponem, nakładam różne odżywki(często zmieniam), nie suszę ciepłym powietrzem, nie prostuję i nie narzekam na ich stan [/QUOTE]Ja dokładnie tak samo. Tylko suszę ciepłym nawiewem, bo nie mam cierpliwości do chłodnego.
|
|
|
|
|
#2111 |
|
Zadomowienie
|
Ja rozumiem, że nie ma co się upierać, ale aż mi sie wierzyc nie chce bo po cg dziewczyny nawet potrafiły z 2b do 2c skretu powskakiwać a ja sobie wmawiałam ze nie moge się poddać bo to pewnie kryzys.
Boję się tez ze taki włosowy mcdonald to z ich kaprysami rozwiązanie tylko na jeden raz... No coz tak jak ktoś tu zauważył doproteinuje je, kupię jakąś maskę czy cuś bo mimo, że tej keratyny w gliskurowym szamponie to ledwo co, to i tak mogły dostac kopa jesli je przenawilżyłam. Za długo pracowałam na to żeby teraz tak to cg rzucić, bo podoba mi się delikatna pielęgnacja włosiorów i one takie mięciutkie były [ale z kolei końce z mycia na mycie gorsze mimo serum i olei] jesli jednak efektów nie będzie no to wrócę do braci silikonów. [mmm btw one się zrobiły niesamowice 'mięsiste' teraz, opadaja gęsto a nie wiszą takie smętne kępki...] no to dzisiejszy update, specjalnie nie reanimowałam, zeby pokazac efekt. aaaa i ten kręcioł od czubka głowyyy ![]()
|
|
#2112 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Bardzo ładnie u Ciebie mimo tego, ze uzyłaś mcdonalda
|
|
|
|
|
#2113 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale ja lubię słonecznik, w mieszankach też Cytat:
No i nie rezygnuj z silikonów, jeśli Ci służą. Kupiłam dziś w biedronie maskę romantic forte sweden z olejem arganowym i jedwabiem, nigdzie jej nie widziałam i musiałam ![]() Miałyście ją? No i kończy mi się jedwab gp, a w avonie kuracja marokańska z olejem arganowym była po 12zł chyba, jeszcze ze zniżką miałam po 10zł, to też wzięłam. Ma olej abisyński na 3 miejscu w składzie ![]() Skład maski: Skład: Aqua, Ceteryl Alcohol, Cetrimonium Chloride, Behentrimonium Chloride, Isopropyl Myristate, Dimethicone Copolyol, Argania Spinosa Kernel Oil, Hydrolyzed Silk, Parfum, Isopropyl Alcohol, 2-Bromo-2 Nitropropane-1,3-Diol, Citric Acid, Linalool. Skład kuracji arganowej: Cyclopentasiloxane, Dimethicone, Crambe Abyssinica Seed Oil, Trimethylsiloxyphenyl Dimethicone, Parfum, Ethylhexyl, Methohycinnamate, Phenoxyethanol, Capryl Glicol, Dimethiconol, Argania Spinosa Oil, Panthenyl Ethyl ether, Phytantriol, Octocrylene, Tocopheryl Acetate, Zea Mays Oil, Beta carotene, Amyl Cinnamal, Coumarin, Geranio Butylpheny, Methylpropional, Linalool, Citronellol, Hexyl cinnamal, Limonene, Alpha-Isomethyl Ionone Edytowane przez myszka2020 Czas edycji: 2014-02-22 o 17:14 |
||
|
|
|
#2114 |
|
Zakorzenienie
|
A no takie
i jeszcze leżałam w trakcie dnia to lekki puszek wierzchem a dziś miałam ananasa i szeroką czapę w lesie, robiłam 4 h przyszłam do domu, wzięłam prysznic i jak rozpuściłam włosy i potrzepałam palcami od spodu je to nadal niezłe były, aż w szoku byłam jak im podcięcie posłużyło
|
#2115 |
|
Przyczajenie
|
Mam kolejne frasobliwe pytanie
Skoro żel lniany jest humekantem, to czemu polecany jest jako żle końcowy, stylizujący? Przecież ładując na głowę sam humekant, łatwo o puch i szorstkie włosy, prawda? |
|
|
|
#2116 |
|
Zakorzenienie
|
Zrobiłam sobie mieszankę: reszta pilomaxa z henną+łyżka miodu+2 łyzki aloesu. Siedzę z tym na głowie. Są dwie opcje, albo będzie bardzo dobrze, albo bardzo źle
zrobiłam to zamiast oleju.
|
|
|
|
#2117 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2118 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
aż się zarumieniłam no po tej ostatniej wizycie u fryzjera strasznie współpracują no i dałam im kallosa jaśminowego którego lubią oj lubią
|
|
#2119 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2120 |
|
Zadomowienie
|
Imperfecta oglądałam właśnie Twój blog
ciekawy Bardzo ładnie Ci było w tym popielatym blondzie!
|
|
|
|
#2121 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2122 |
|
Zadomowienie
|
No fakt. Też mam ten problem, że rozsądek mi podpowiada brąz i wiem, że włosy by na tym dużo zyskały, ale ja się źle w nim czuje ehhh
A przez to ciągłe rozjaśnianie moje włosy wyglądają jak miotła
|
|
|
|
#2123 |
|
Zakorzenienie
|
Okropne są te moje włosy. Nawet nie pokazuję, bo to woła o pomstę do nieba
jutro do szkoły zwiążę jak nic.
|
|
|
|
#2124 | |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie też przeglądałam (i podoba mi się), ale póki co wgłębiłam się tylko w post o świeczce, a ja lubię świeczki
Cytat:
|
|
#2125 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2126 |
|
Zakorzenienie
|
Oj też tego nie lubię, już mogą gorzej wyglądać czasem, ale dotyk musi być boski nie lubię sztywności włosów moich strasznie i unikam stylizacji żelami, póki co żaden mi nie podszedł (a nie mam lidla w mieście
|
#2127 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Macie zdjęcie góra jest niedosuszona, bo chciałam je zostawić do doschnięcia i od razu zdjęcie strzeliłam. |
|
|
|
|
#2128 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() na 1 tez sa takie... lsniace jak z reklamy i wydaja sie miekkie |
|
|
|
|
#2129 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2130 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
ja na noc olej lniany nakladam, a jutro raniutko o 6 czy 7 wstane, glowe umyje i wymaskuje sie, zobaczymy ile z tego planu uda mi sie zrealizowac
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:44.

tylko aloes doniczkowy ale on coś taki lichutki jest jeszcze i mi go szkoda. Mam nadzieje, że len i cerkogel pomogą.
Miałam stresujący dzień...
Mój typ-2C. Od końca lipca 2010 dbam o swoje loczki !! 

Mimio tego spróbuję dziś i zobaczymy jak sprawdzi się na moich włosach...
ale troche już znalazłam sposób na to, co prawda doraźny ale zawsze coś. Przy moich włosach które się lubią skręcać w sprężynki fajnie działa skręcanie ich razem z kawałkiem puchu (na lekko zwilżonych, zmarionowanych i zodżywkowanych b/s z odrobiną żelu) na placu. Puch mi się wtedy zbija z powrotem do loczka 

] umyłam włosy garnierem intensywna regeneracja z keratyna [czyli silikon sls i śmieci] na to glisskur maska z proteinami jedwabiu czyli kolejny smieć wszystko dalej tak jak zawsze...I nie moge uwierzyć...
Odejsc od cg i poszukac szamponow z jakims konkretnym skladem?

aż się zarumieniłam