Pielęgnacja loków, loczków i fal, niech się kręcą! :) Część XIX - Strona 73 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-02-23, 18:58   #2161
Floria
Zadomowienie

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal, niech się kręcą! :) Część XIX

Cytat:
Napisane przez Agnes93 Pokaż wiadomość
No właśnie jestem w trakcie. Nie wiem od czego to zależy- raz super skręt przez 2dni, a innym razem masakra... i tylko refresh jest w stanie je uratować.
No niestety, znam to. Ja przed wyjazdem to już cyrk na kółkach odstawiłam - 2 razy płukanie od nowa z odżywkami, dopiero za drugim razem przestały się puszyć i trzymały się ładnie 2 dni. A to pewnie przez mycie rypaczem Barwą jajeczną. Pierwszy i ostatni raz masakra, jak mnie skóra swędziała, a włosy latały na wszystkie strony.
Floria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-23, 19:48   #2162
201708250935
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Floria Pokaż wiadomość
A czemu?
Czytałam Was wczoraj cały wieczór, żeby nadrobić zaległości
A teraz nie pamiętam co komu chciałam napisać
Aha, Joanku - nie przejmuj się, że włosy wyglądają lepiej po silikonach. Ja staram się tylko nie używać szamponów z silikonami i masek z trudno zmywalnymi silikonami (również nie mogę się przekonać do parafiny, ale to dlatego, że mam pełno innych produktów, które testuję).
Ale na przykład szampon, który lubię, ma guar lub pq10 - które też są filmformerami. No i co z tego, oleje też są naturalnymi filmformerami - czyli można powiedzieć, że nałożenie oleju "maskuje prawdziwą kondycję włosa" - ale w ten sposób dochodzimy do jakiegoś absurdu w tej całej pielęgnacji.
Fizycznie zdrowy włos, to jest włos o długości ok. 5cm, a potem już tylko niszczeje. Prawdziwie zdrowe włosy miałam, kiedy miałam fryzurę na zapałkę i faktycznie wystarczył tylko szampon do mycia, a odżywianie szło od środka (od skóry). To przy normalnym zachowaniu (bez farbowania, normalne jedzenie, brak poważnych chorób).
Wierzę w to, że slsy mogą osłabiać włosy na długości przez naruszanie co i raz warstwy lipidowej osłonek włosa, ale to się tyczy według mnie w największym stopniu włosów baaaardzo kręconych. Moje fale wolą jednak dokładniejsze mycie, żeby się oczyścić. Ja używam AlS i one mi jednak najbardziej służą. I lekkie silikony w odżywkach, no i oleje, zwłaszcza lniany
jakos tak... nie wiem, oklaply przy skorze, moze za dlugo maske trzymalam albo zelu za duzo, nie wiem
201708250935 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-23, 21:01   #2163
xal
Zakorzenienie

Jak odgniatacie żele? No i nakładacie na mokre całkiem, czy osuszone ręcznikiem?

Byłam dzisiaj w drogerii natura bo się napaliłam na odżywkę proteinową z Artiste, ale nie było nic. No i teraz kombinuję jaką inną proteinową polecacie? Czytałam kiedyś Kallos Latte, ale tego też chyba nie było w tej drogerii, mieli coś z GP, dobre to jako proteiny?
No chyba, że Kallosa można dostać w rossmanie, bo w drogerii osiedlowej to raczej nie liczę, ze względu na cenę.
Ale wszelkie uwagi co nabyć proteinowego mile widziane ( no i jeszcze czy rossmann to ma, albo jak taniutkie typu Joanna to mam szansę u siebie na osiedlu).

xal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-23, 21:05   #2164
201708250935
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez xal Pokaż wiadomość
Jak odgniatacie żele? No i nakładacie na mokre całkiem, czy osuszone ręcznikiem?

Byłam dzisiaj w drogerii natura bo się napaliłam na odżywkę proteinową z Artiste, ale nie było nic. No i teraz kombinuję jaką inną proteinową polecacie? Czytałam kiedyś Kallos Latte, ale tego też chyba nie było w tej drogerii, mieli coś z GP, dobre to jako proteiny?
No chyba, że Kallosa można dostać w rossmanie, bo w drogerii osiedlowej to raczej nie liczę, ze względu na cenę.
Ale wszelkie uwagi co nabyć proteinowego mile widziane ( no i jeszcze czy rossmann to ma, albo jak taniutkie typu Joanna to mam szansę u siebie na osiedlu).
rekami? ja nakladam na mokre calkowicie, potem odsaczam i znow dokladam zel
Stary 2014-02-23, 21:10   #2165
Aziddee
Zadomowienie

Cytat:

Kallos Keratin bardzo przyjemny składowo, nawet lżejszy od Latte bo bez guaru. Zapatruję się na niego, ale zapach Latte działa na mnie zbyt odprężająco Z GP stosuję tylko "jedwab" więc się nie wypowiem. Kallosy są w Hebe, Jasminach i fryzjerskich.
Stary 2014-02-23, 21:11   #2166
201708250935
Konto usunięte

Cytat:

i jeszcze w sumie dopowiem, ze mozesz sprobowac ta, a TUTAJ masz caly wpis o maskach proteinowych

Edytowane przez 201708250935
Czas edycji: 2014-02-23 o 21:16
Stary 2014-02-23, 22:11   #2167
macka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez martaakow Pokaż wiadomość
Jej, naprawdę? Jakiej henny używasz, bo ja odczuwam przeogromną różnicę w farbie i hennie, tzn. po farbie właśnie dość długo leciała mi pomarańczowa woda (farbuję na rudo), a po hennie przez jakieś 3-4 mycia tylko.
Taaa, juz o tym pisalysmy kiedys
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...2#post43580862

Uzywam teraz glownie Rubiny z Eldu (wiem wiem, oprocz henny ma barwnik - dzieki temu jest bardziej bordowa niz marchewkowa). Ale wlosow nie niszczy, siwe pokrowa, wiec na razie nie zmieniam. Moze przez ten barwnik dluzej farbuja. Ale przy innych tez tak bylo. Z tego co czytalam na hennowym, to niektorzy chyba tak maja...
macka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-23, 22:14   #2168
bernadka20
Wtajemniczenie

Cytat:
przez koszulkę odgniatam na początku przed robieniem pierscionkow a za drugim razem lekko zwilzonymi wodą rękoma albo troszkę rozcieram Joaśki w rękach naloze na to żel rozetre go lekko w rękach i nakładam przy reanimacji robię tak samo
Stop suszarce od końca czerwca 2010
Kantorzyca/Kantorka Zakonu Curlitanek
Masz naturalne, kręcone włosy?Zajrzyj koniecznie: FaQ, Pigułka
bernadka20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-24, 00:00   #2169
martaakow
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez macka Pokaż wiadomość
Taaa, juz o tym pisalysmy kiedys
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...2#post43580862

Uzywam teraz glownie Rubiny z Eldu (wiem wiem, oprocz henny ma barwnik - dzieki temu jest bardziej bordowa niz marchewkowa). Ale wlosow nie niszczy, siwe pokrowa, wiec na razie nie zmieniam. Moze przez ten barwnik dluzej farbuja. Ale przy innych tez tak bylo. Z tego co czytalam na hennowym, to niektorzy chyba tak maja...
Możliwe, skleroza.
martaakow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-24, 05:50   #2170
Joanku
Zadomowienie

Kurna mieszalam eld tycjan z eld chna i wychodzil bardziej czerwony niz rudy...
Pierwszy raz wyszło super ale kolor miałam na głowie przez trzy mycia.;(
Jak w ogóle zapatrujecie się na te barwniki, bardzo niedobre czy ujda?
Ja po hennie mam zawsze wyprost taki ze dwa dni jak się utrwala to chodzę w wysuszonych na prosto włosach bo nawet nie ma co stylizowac... Potem wszystko ok ale te cząsteczki lawsonu wlos usztywniaja i przeczekać trzeba aż się zawiązą.
Zaczajam sie na heenare ale khadi sprawdza się chyba na razie najlepiej.
możliwe też, że im dłużej trzymam to kolor czerwieńszy a ostatnio zdarzyło mi się nawet i 4 godziny siedzieć.
plus moje włosy w świetle super piękne rude a w świetle ciemniejszym/wieczorem dziwnie brązowieją i nie mają nawet rudego podlasku sama już nie wiem...

Edytowane przez Joanku
Czas edycji: 2014-02-24 o 05:54
Joanku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-24, 09:16   #2171
xal
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nagomiko Pokaż wiadomość
rekami? ja nakladam na mokre calkowicie, potem odsaczam i znow dokladam zel
Aha, czyli więcej tego żelu, muszę spróbować.
Pytałam o to odgniatanie, bo niby żadna filozofia, ale któraś wczoraj napisała, że udało się dobrze odgnieść to wolałam zapytać was co i jak, ja się jeszcze uczę.
Cytat:
Napisane przez nagomiko Pokaż wiadomość
i jeszcze w sumie dopowiem, ze mozesz sprobowac ta, a TUTAJ masz caly wpis o maskach proteinowych
Dziękuję
Cytat:
Napisane przez bernadka20 Pokaż wiadomość
przez koszulkę odgniatam na początku przed robieniem pierscionkow a za drugim razem lekko zwilzonymi wodą rękoma albo troszkę rozcieram Joaśki w rękach naloze na to żel rozetre go lekko w rękach i nakładam przy reanimacji robię tak samo
Hmm robienie pierścionków, kiedy ja dojdę do takiego etapu ... jeszcze się uczę co i jak i co dołożyć a co odjąć przy pielęgnacji.

Czy któraś z was robiła domową maskę proteinową? Bo na blogu widzę jajko, piwo ...

Stary 2014-02-24, 09:23   #2172
201708250935
Konto usunięte

Cytat:
Aha, czyli więcej tego żelu, muszę spróbować.
Pytałam o to odgniatanie, bo niby żadna filozofia, ale któraś wczoraj napisała, że udało się dobrze odgnieść to wolałam zapytać was co i jak, ja się jeszcze uczę.

Dziękuję
Hmm robienie pierścionków, kiedy ja dojdę do takiego etapu ... jeszcze się uczę co i jak i co dołożyć a co odjąć przy pielęgnacji.

Czy któraś z was robiła domową maskę proteinową? Bo na blogu widzę jajko, piwo ...
ja robilam na samym poczatku jajko + nafta kosmetyczna + maska (ale to nie jest pewne, to bylo prawei 3 lata temu), dopoki nie przeproteinowalam to bylo super
Stary 2014-02-24, 09:37   #2173
Imperfecta
Zakorzenienie

Mnie nachodzi zrobienie tej maski z nafty, żółtek i czegośtam ale nie mogę u siebie złapać nafty nigdzie.
Imperfecta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-24, 10:07   #2174
Floria
Zadomowienie

Naftę to chyba nawet w aptece kupisz, albo w kiosku.
Floria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-24, 10:08   #2175
201708250935
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Imperfecta Pokaż wiadomość
Mnie nachodzi zrobienie tej maski z nafty, żółtek i czegośtam ale nie mogę u siebie złapać nafty nigdzie.
a na dozie?
Stary 2014-02-24, 10:14   #2176
Milena_ 798
Raczkowanie

Ja na samym początku pielegnacji zaczełam od maseczki 1 jajko, duża łyżka oleju rycynowego i 1 lyżka nafty ale to też nie zawsze. Stosowałam ja do połowy lutego chyba ponad 2 miesiące. Różnica po tych 2 miesiącach regularnego używania była ogromna no ale teraz bym się nie pisała na olej rycynowy bo tłuszcz i przyliz murowany ale na jajko i naftę jak najbardziej.

---------- Dopisano o 10:14 ---------- Poprzedni post napisano o 10:12 ----------

imperfecta nafte dostaniesz w kazdej aptece
Moje stare konto
Milena_ 798 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-24, 10:14   #2177
Imperfecta
Zakorzenienie

Czemu ja o aptece nie pomyślałam?
Stary 2014-02-24, 11:02   #2178
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
Napisane przez Paulinka675 Pokaż wiadomość
yyy a to nie jest bez sensu kładzenie oleju na wlosy w odżywce? w sensie czy to ma szanse zadzialać
pewnie, że zadziała i jeszcze pięknie zemulguje olej

KLIK

włosy mi zdurniały, używam garniera AiK jako b/s i nie obserwuję obciążenia

Sarkazm to obrona osób inteligentnych przed otaczającą głupotą..

Miskaa78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-24, 12:21   #2179
xal
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Milena_ 798 Pokaż wiadomość
Ja na samym początku pielegnacji zaczełam od maseczki 1 jajko, duża łyżka oleju rycynowego i 1 lyżka nafty ale to też nie zawsze. Stosowałam ja do połowy lutego chyba ponad 2 miesiące. Różnica po tych 2 miesiącach regularnego używania była ogromna no ale teraz bym się nie pisała na olej rycynowy bo tłuszcz i przyliz murowany ale na jajko i naftę jak najbardziej.
Naftę z żółtkiem mogę spróbować. Na rycynowy się nigdy więcej nie piszę Przeczytałam na wizażu właśnie, jakoś w roku 2007/2008 o olejowaniu, jakie to cudowne no i że olejek rycynowy takie super właściwości, poleciałam, zrobiłam (chyba 2 podejścia były) ale zmyć się tego za choinkę nie dało, bo oczywiście testowałam jakieś delikatne dzieciowe szampony typu bambino Jakoś 2 lata temu było podejście nr 3 i rycynowemu mówię nigdy więcej bo zmyć nie potrafię.

Taka maseczka 1xtydzień wystarczy? To przed myciem szamponem, po i na jak długo nakładać?

Stary 2014-02-24, 12:31   #2180
margitta
Zakorzenienie

cześć dziewczyny, przybywam zgodnie z zasadą "jak trwoga to do..." czy jakoś tak

Niestety nie mam czasu pisać z Wami stale, mam ostatnio bardzo zajęte życie

I to zajęte życie sprawiło, że moje włosy, kiedyś całkiem niezłe, zamieniły się z powrotem w stóg siana. Są strasznie suche i nie chcą się kręcić - gdy je nawilżam robią się obciążone i dalej nie chcą się kręcić. Nie mogę też od dawna znaleźć nic sensownego do mycia. Mycie odżywką sprawia, że są oklapnięte, a mycie szamponem wysusza. Próbowałam wszystkich polecanych w cg, serio.

To mój wczorajszy post w codzienniku: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=2089

używam też ostatnio: Joanny Naturii b/s, balsamu Potters (bez sensu), maski drożdżowej Agafii (jedyny plus), balsamu Marokańskiego (bez sensu), balsamu Seboradin (bez sensu), no i oczywiście AiK, które mi obciąża ostatnio włosy (a 1,5 roku był ideałem)

Olejuję chyba wszystkim i to na całą noc: oliwa, oliwka Hipp, olej ryżowy, arganowy, migdałowy

Włosy tak szorstkie w dotyku, że zaczęły mi się zaczepiać i plątać o dyfuzor gdy suszę Dodam, że mam w domu strasznie suche powietrze.
Stary 2014-02-24, 12:39   #2181
bernadka20
Wtajemniczenie

Cytat:
Spokojnie sama się też uczę

Robiłam kiedyś płukankę z piwa, ale mój powiedział, żebym nie robiła, bo czuć go trochę było na moich włosach to zrezygnowałam
Stop suszarce od końca czerwca 2010
Kantorzyca/Kantorka Zakonu Curlitanek
Masz naturalne, kręcone włosy?Zajrzyj koniecznie: FaQ, Pigułka
bernadka20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-24, 12:59   #2182
martaakow
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Joanku Pokaż wiadomość
Kurna mieszalam eld tycjan z eld chna i wychodzil bardziej czerwony niz rudy...
Pierwszy raz wyszło super ale kolor miałam na głowie przez trzy mycia.;(
Jak w ogóle zapatrujecie się na te barwniki, bardzo niedobre czy ujda?
Ja po hennie mam zawsze wyprost taki ze dwa dni jak się utrwala to chodzę w wysuszonych na prosto włosach bo nawet nie ma co stylizowac... Potem wszystko ok ale te cząsteczki lawsonu wlos usztywniaja i przeczekać trzeba aż się zawiązą.
Zaczajam sie na heenare ale khadi sprawdza się chyba na razie najlepiej.
możliwe też, że im dłużej trzymam to kolor czerwieńszy a ostatnio zdarzyło mi się nawet i 4 godziny siedzieć.
plus moje włosy w świetle super piękne rude a w świetle ciemniejszym/wieczorem dziwnie brązowieją i nie mają nawet rudego podlasku sama już nie wiem...
A jakie masz włosy naturalne? Być może po prostu są na tyle ciemne, że rudy po hennie na nich nie wyjdzie. Ja mam taki średni mysi blond i na naturalnych wychodzi mi po hennie coś pod kasztan bardziej niż rudość. Dlatego co jakiś czas farbuję farbą (L'oreal Feeria Preference kolor Mango), która rozjaśnia trochę moje włosy i później znowu henną robię, dopiero wtedy wychodzą mi ładne rude włosy.
A co do barwników, to pewnie bym na nie nie zwracała uwagi zbyt dużej, i tak pewnie lepsze to niż farba.
Ja hennę trzymam ok. 1,5h (kiedyś trzymałam 2h, ale teraz mi ciężko i kark mnie boli od trzymania takiej dużej masy na głowie ) i to spokojnie wystarcza, żeby zafarbować na rudo i żeby kolor był trwały.
Też przy utrwalaniu mam niemal proste włosy i bardzo sztywne. Zawsze wtedy wiążę i po kłopocie. A później przez kilka dni muszę dawać więcej odżywek, ale kręcą się ładnie.

Cytat:
Napisane przez Milena_ 798 Pokaż wiadomość
Oprócz tego, że rycynowy właśnie ciężko domyć, to jeszcze może wysuszać włosy przy częstszym stosowaniu, dlatego ja takie maski zawsze robiłam na innych olejach, choćby oliwie z oliwek (ale ją też mi ciężko trochę domyć).

Cytat:
Napisane przez margitta Pokaż wiadomość
cześć dziewczyny, przybywam zgodnie z zasadą "jak trwoga to do..." czy jakoś tak

Niestety nie mam czasu pisać z Wami stale, mam ostatnio bardzo zajęte życie

I to zajęte życie sprawiło, że moje włosy, kiedyś całkiem niezłe, zamieniły się z powrotem w stóg siana. Są strasznie suche i nie chcą się kręcić - gdy je nawilżam robią się obciążone i dalej nie chcą się kręcić. Nie mogę też od dawna znaleźć nic sensownego do mycia. Mycie odżywką sprawia, że są oklapnięte, a mycie szamponem wysusza. Próbowałam wszystkich polecanych w cg, serio.

To mój wczorajszy post w codzienniku: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=2089

używam też ostatnio: Joanny Naturii b/s, balsamu Potters (bez sensu), maski drożdżowej Agafii (jedyny plus), balsamu Marokańskiego (bez sensu), balsamu Seboradin (bez sensu), no i oczywiście AiK, które mi obciąża ostatnio włosy (a 1,5 roku był ideałem)

Olejuję chyba wszystkim i to na całą noc: oliwa, oliwka Hipp, olej ryżowy, arganowy, migdałowy

Włosy tak szorstkie w dotyku, że zaczęły mi się zaczepiać i plątać o dyfuzor gdy suszę Dodam, że mam w domu strasznie suche powietrze.
Po pierwsze - to, co napisałam wyżej - rycynowy może wysuszać i ogólnie ciężki do zmycia jest.
Jeśli ani mycie szamponem (rozumiem, że delikatne też odpadają), ani odżywką, to może spróbuj szampon mieszać z odżywką? Ja po hennie tak często robię, kiedy moje włosy są bardziej suche. Skórę głowy myję samym szamponem, żeby nie było przyklapu, a resztę włosów szamponem z odżywką myjącą (ja mam Hegrona b/s). Można nawet resztę włosów umyć samą odżywką, ale ja potrzebuję na ogół zmyć z nich masę silikonów i parafinę, więc SLS mi potrzebny. Ale wymieszany z odżywką nie wysusza nic a nic.
Z odżywek spróbuj może Alterrę Granat i Aloes, u mnie ostatnio sprawdza się znacznie lepiej niż Garnier AiK.
Stary 2014-02-24, 13:06   #2183
vyenna
Zadomowienie

Moje włosy ostatnio jakieś dziwne są, strasznie sztywne. Próbowałam nałożyć więcej emolientów, ale były niezadowolone, więc odwrotnie - więcej protein - i ciągle sztywne. Nie wiem o co im chodzi już :P
Wczoraj olej Babydream na kilka h, potem mycie babydream płynem do kąpieli, potem nałożona amla z siemieniem lnianym na jakieś 15 minut, potem odżywka rosyjska babuszki agafii na łopianowym propolisie. Włosy bardzo puszyste, ale sztywne i niechętne do układania się.

szukam: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...9#post33410649

zapuszczam włosy i okazjonalnie odchudzam
vyenna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-24, 13:12   #2184
margitta
Zakorzenienie

Cytat:
Po pierwsze - to, co napisałam wyżej - rycynowy może wysuszać i ogólnie ciężki do zmycia jest.
Jeśli ani mycie szamponem (rozumiem, że delikatne też odpadają), ani odżywką, to może spróbuj szampon mieszać z odżywką? Ja po hennie tak często robię, kiedy moje włosy są bardziej suche. Skórę głowy myję samym szamponem, żeby nie było przyklapu, a resztę włosów szamponem z odżywką myjącą (ja mam Hegrona b/s). Można nawet resztę włosów umyć samą odżywką, ale ja potrzebuję na ogół zmyć z nich masę silikonów i parafinę, więc SLS mi potrzebny. Ale wymieszany z odżywką nie wysusza nic a nic.
Z odżywek spróbuj może Alterrę Granat i Aloes, u mnie ostatnio sprawdza się znacznie lepiej niż Garnier AiK.
dziękuję rycynowego trochę tylko jako wzbogacenie. Spróbuje może Hegrona, bo dużo o nim słyszałam. Alterrę Granat i Aloes używałam, w sumie nie było źle, mogę wrócić. Nie wiem co się dzieje w moimi włosami - z suchych błagających o obciążenie zrobiły się nagle obciążone błagające o mycie

A używałyście może jakichś szamponów Organic Shop?
Stary 2014-02-24, 13:15   #2185
martaakow
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vyenna Pokaż wiadomość
Moje włosy ostatnio jakieś dziwne są, strasznie sztywne. Próbowałam nałożyć więcej emolientów, ale były niezadowolone, więc odwrotnie - więcej protein - i ciągle sztywne. Nie wiem o co im chodzi już :P
Wczoraj olej Babydream na kilka h, potem mycie babydream płynem do kąpieli, potem nałożona amla z siemieniem lnianym na jakieś 15 minut, potem odżywka rosyjska babuszki agafii na łopianowym propolisie. Włosy bardzo puszyste, ale sztywne i niechętne do układania się.
Wiem, że to średnio popierane na tym forum, ale mnie na sztywność najlepiej pomagają silikony. Ziaja oliwkowa (z Dimethicone, o ile się nie mylę) użyta jako b/s i moje włosy współpracują bez zarzutów.

---------- Dopisano o 13:15 ---------- Poprzedni post napisano o 13:13 ----------

Cytat:
Napisane przez margitta Pokaż wiadomość
dziękuję rycynowego trochę tylko jako wzbogacenie. Spróbuje może Hegrona, bo dużo o nim słyszałam. Alterrę Granat i Aloes używałam, w sumie nie było źle, mogę wrócić. Nie wiem co się dzieje w moimi włosami - z suchych błagających o obciążenie zrobiły się nagle obciążone błagające o mycie

A używałyście może jakichś szamponów Organic Shop?
Tylko ostatnio Hegron zmienił skład i chyba któraś dziewczyna pisała, że samodzielnie do mycia jest teraz taki se, a zawsze był świetny.
Ja go dodaję tylko dla złagodzenia działania szamponu i tak polecam.
Też dawno używałam Alterry i jakoś utkwiło mi w głowie, że Garnier AiK był lepszy, ostatnio jakoś moje włosy stały się na niego obojętne i się przerzuciłam i miłe zaskoczenie.
Stary 2014-02-24, 13:23   #2186
margitta
Zakorzenienie

w ogóle chciałabym wam się tez pożalić i ostrzec, że szampon KHADI Neem i aloes to oszustwo:

https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1939
http://naturalna-i-lohas.blogspot.co...ak-zapaam.html

Jest sprzedawany w praktycznie każdym sklepie internetowym z fałszywym składem w opisie (skład jak w analizie). Dopiero na opakowaniu czytamy właściwy skład, w którym jest SLS, Polyquaternium i Bóg wie co jeszcze. Oczywiście dałam się nabrać, zamówiłam i zaczęłam używać, zszokowana, że jedna kropla tak się pieni, że całe włosy można umyć Dopiero po dwóch tygodniach przeczytałam skład z opakowania. Na szczęście kupiłam go na promocji, ale 30 zł i tak wydałam
Stary 2014-02-24, 13:43   #2187
wicherek1989
Zakorzenienie

Cytat:
Na mokre, raz delikatnie odciśnięte w ręcznik by nie kapało za dużo z nich

Odgniatam (w moim przypadku piankę, nie żel) suchymi rękami i już. Pianki się fajnie odgniatają szybciutko i włosy lekkie naturalne z żelami jeszcze się nie zaprzyjaźniłam, zawsze źle trafiam z ilością i właśnie potem źle je się odgniata
Stary 2014-02-24, 16:04   #2188
Joanku
Zadomowienie

Cytat:
A jakie masz włosy naturalne? Być może po prostu są na tyle ciemne, że rudy po hennie na nich nie wyjdzie. Ja mam taki średni mysi blond i na naturalnych wychodzi mi po hennie coś pod kasztan bardziej niż rudość. Dlatego co jakiś czas farbuję farbą (L'oreal Feeria Preference kolor Mango), która rozjaśnia trochę moje włosy i później znowu henną robię, dopiero wtedy wychodzą mi ładne rude włosy.
A co do barwników, to pewnie bym na nie nie zwracała uwagi zbyt dużej, i tak pewnie lepsze to niż farba.
Ja hennę trzymam ok. 1,5h (kiedyś trzymałam 2h, ale teraz mi ciężko i kark mnie boli od trzymania takiej dużej masy na głowie ) i to spokojnie wystarcza, żeby zafarbować na rudo i żeby kolor był trwały.
Też przy utrwalaniu mam niemal proste włosy i bardzo sztywne. Zawsze wtedy wiążę i po kłopocie. A później przez kilka dni muszę dawać więcej odżywek, ale kręcą się ładnie.
Martaakow a fotki byś nie podrzuciłaaa ? ;>
Moje włosy to też taki mysi blond, kiedyś byłam rudoblondziasta ale odkąd zafarbowałam po raz pierwszy włosy nigdy już nie wyglądały tak samo i ściemniały do tego dziwnego koloru. Ale nawet rudy, farbowany rudy chwyta dziwnie...
Odrost, oczywiscie na pewno jest za ciemny, żeby henna złapała, to wiem.
Ale właśnie, akurat miałam pytać jakiejś hennującej się tu osoby.
Po pierwsze czy lepiej położyć blond na odrost a potem henne, czy rudą farbę? [Bo robiłam zawsze wersje drugą, ale szybko się wypłukuje i właśnie potem henna się kasztani...]
Tu dziewczyna robi 1wszy sposób i poleca; http://www.khadi.pl/ruda-farba

W takim układzie może zostanę przy eld skoro tak ładnie chwyta, no pierwszy raz był bajeczny normalnie glow in the darkness, ale szybo się sprał a potem poszło w czerwien [choc ja zawsze przerazona tymi barwnikami własnie robilam pol na pol z chna, no to moze czas sprobowac samego tycjanu. Tylko kiedy ja bede miała okazję go kupić ;<]
Chcialabym troche tego blysku pomaranczu po ciemku...

No zobacz; w słońcu|[tu włosu po katastrofie przenawilżeniowej, ale chodzi o kolor]:

W ciemnym pokoju;

Joanku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-24, 16:21   #2189
martaakow
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Joanku Pokaż wiadomość
Martaakow a fotki byś nie podrzuciłaaa ? ;>
Moje włosy to też taki mysi blond, kiedyś byłam rudoblondziasta ale odkąd zafarbowałam po raz pierwszy włosy nigdy już nie wyglądały tak samo i ściemniały do tego dziwnego koloru. Ale nawet rudy, farbowany rudy chwyta dziwnie...
Odrost, oczywiscie na pewno jest za ciemny, żeby henna złapała, to wiem.
Ale właśnie, akurat miałam pytać jakiejś hennującej się tu osoby.
Po pierwsze czy lepiej położyć blond na odrost a potem henne, czy rudą farbę? [Bo robiłam zawsze wersje drugą, ale szybko się wypłukuje i właśnie potem henna się kasztani...]
Tu dziewczyna robi 1wszy sposób i poleca; http://www.khadi.pl/ruda-farba

W takim układzie może zostanę przy eld skoro tak ładnie chwyta, no pierwszy raz był bajeczny normalnie glow in the darkness, ale szybo się sprał a potem poszło w czerwien [choc ja zawsze przerazona tymi barwnikami własnie robilam pol na pol z chna, no to moze czas sprobowac samego tycjanu. Tylko kiedy ja bede miała okazję go kupić ;<]
Chcialabym troche tego blysku pomaranczu po ciemku...

No zobacz; w słońcu|[tu włosu po katastrofie przenawilżeniowej, ale chodzi o kolor]:

W ciemnym pokoju;

Każda rudość mi się podobnie zachowywała - w słońcu żarówa, a w ciemnym pomieszczeniu już kolor był zgaszony, na to chyba nie ma rady. Wrzucę fotki jakieś, ale nie teraz, bo się spieszę.
Stary 2014-02-24, 16:37   #2190
Imperfecta
Zakorzenienie

Ja dzisiaj zmasakrowałam swoje włosie. Zostawiłam je bez jakiejkolwiek stylizacji. Bez żelu, ręcznikowania, suszarki. Żeby wyschły sobie. Chciałam zobaczyć czy to one chcą się kręcić, czy ja chcę żeby się kręciły
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości