Aliexpress - chińskie allegro - Strona 119 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Moda

Notka

Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-02-25, 14:30   #3541
rekin3
Raczkowanie

Dot.: Aliexpress - chińskie allegro

Cytat:
Napisane przez kar0lina4 Pokaż wiadomość
Przejrzę jeszcze inne aukcje i sprawdzę, czy faktycznie nie mają logo. Jak napisałam wiadomość z prośbą o fotki, to już mi nie odpisał, chyba ma mnie dość :P
ja chyba zaryzykuję tylko nie wiem teraz czy Green czy gold który kolor radzisz?
rekin3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-25, 14:32   #3542
Mona_Smith
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez rekin3 Pokaż wiadomość
1. Pisałam przed chwilą z CHińczykiem i napisał, ze model GREEN oraz GOLD nie są logowane Czyli tylko kolor czarny i beżowe mają znaczek Zanottiego.

2. Zawsze dostajesz list o odprawę celna. Gdy rozpoczniesz załatwianie formalności mozesz fuksem zapłacić VAT i dostać paczkę lub dowiedzieć sie, że jest problem bo towar nie jest oryginalny. Pytanie tylko czy gra jest warta świeczki, bo jak przedsstawisz rachunek = przyznasz się do paczki to już pozamiatane. Ja wolałam nie ryzykować. To była torebka z wielkiego Loiusa, ale ta w krateczkę, czyli z mniej widocznymi znakami marki.

3. Jeżeli urząd celny wykryje podróbkę, a firma zastrzegla znak ma obowiazek poinformować prawnika danej firmy. Zazwyczaj firma zgadza się an ugodę ok.2000 zł + koszt zniszczenia rzeczy ok. 300-400 zł Sytuacja jest gorsza, gdy towaru jest kilka sztuk, wtedy już podchodzi to pod handel

Gdy dostaniesz pismo, a masz coś 'na sumieniu' mozesz bezpiecznie zapomniec o paczce lub liczyć na łut szczęscia i ryzykować. Każdy prawnik radził mi nie przedstawianie żadnych dowodów zakupu. A wersja, ze to GIFT , prezent i nie wiemy, co to i od kogo niestety raczej nie przejdzie, bo żeby przejsc odprawe musisz mieć rachunek.

Myslałam ,że w piśmie powinno być zanaczone że chodzi o podejrzenie podróbkę. Chyba tak gdzieś czytałam, czasem nie otwierają paczki a ślą pismo .. , chcą naliczyć ewentualnie vat...
Nie wiem, ale wydaje mi sie ,że gdy jest podejrzenie powinni napisać w piśmie, a nie łapać kogos "in flagranti" robiąc pułapki na obywatela.

I co po prostu nie odpisałaś? i spokój?
Mona_Smith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-25, 14:32   #3543
kar0lina4
Raczkowanie

Cytat:
ja chyba zaryzykuję tylko nie wiem teraz czy Green czy gold który kolor radzisz?
Ja mam ochotę na gold
kar0lina4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-25, 14:38   #3544
Mona_Smith
Przyczajenie

Cytat:

E tam, Zanottiego chłopcy z Celnego na bank nie znają

---------- Dopisano o 14:38 ---------- Poprzedni post napisano o 14:33 ----------

Najgorsze jest to ,że wszystkie sieciówy kopiują na potęgę wzornicto ( czyt zara, hm, reserved itd itd), miałam kolezanke w LPP Reserved i mówił a ,że jeżdża np do NY czy Hong Kongu , kupuja rzeczy , kopiują, doszywają np kieszonkę żeby było deczko inaczej i sprzedają ..
To wszystko kopie, tanie kopie i nic im nie robią, tak samo skórzane bransoletki hermesa -widziałam na chamca skopiowane w reserved . I co i nic im nie robią...A my biedne szaraczki...
nawet nie możemy poczuć odrobiny luksusu hehehe kupując repliczkę na ali :P
Stary 2014-02-25, 14:42   #3545
rekin3
Raczkowanie

Cytat:
Ja mam ochotę na gold
no własnie będą bardziej uniwersalna ja dziś odbieram ten kostium http://www.aliexpress.com/snapshot/6018583142.html
Stary 2014-02-25, 14:56   #3546
kar0lina4
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Mona_Smith Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 14:38 ---------- Poprzedni post napisano o 14:33 ----------

Najgorsze jest to ,że wszystkie sieciówy kopiują na potęgę wzornicto ( czyt zara, hm, reserved itd itd), miałam kolezanke w LPP Reserved i mówił a ,że jeżdża np do NY czy Hong Kongu , kupuja rzeczy , kopiują, doszywają np kieszonkę żeby było deczko inaczej i sprzedają ..
To wszystko kopie, tanie kopie i nic im nie robią, tak samo skórzane bransoletki hermesa -widziałam na chamca skopiowane w reserved . I co i nic im nie robią...A my biedne szaraczki...
Ale czy one są faktycznie identyczne jak te Zanottiego, bo ja się na tym nie znam...Ja jakiś czas temu widziałam w Tk maxx identyczne buty, jak te od Isabel Marant i jak widać nie ma problemu, żeby sprzedawać podróby nawet w takim sklepie, już nie wspominając, ze były tam także buty w stylu emu z chińskimi metkami naszytymi z tyłu buta.
My sraczkujemy, a zobaczcie przy okazji na fejsie (butik lux blink), jakie można robić zakupy i najwidoczniej bez żadnego ryzyka...
Stary 2014-02-25, 15:02   #3547
rekin3
Raczkowanie

Cytat:
Ale czy one są faktycznie identyczne jak te Zanottiego, bo ja się na tym nie znam...Ja jakiś czas temu widziałam w Tk maxx identyczne buty, jak te od Isabel Marant i jak widać nie ma problemu, żeby sprzedawać podróby nawet w takim sklepie, już nie wspominając, ze były tam także buty w stylu emu z chińskimi metkami naszytymi z tyłu buta.
My sraczkujemy, a zobaczcie przy okazji na fejsie (butik lux blink), jakie można robić zakupy i najwidoczniej bez żadnego ryzyka...
buty może identyczne ale pewnie nie było znaczka to tak jak z RayBanami pełno aviatorów i okularów a'la wayfarer ale bez magicznego napisu "RayBan"
Stary 2014-02-25, 15:18   #3548
Mona_Smith
Przyczajenie

Cytat:

Wiadomo z sieciówy nie wstawiają oryginalnego znaku firmowego , deczko coś zmienią np + 1kieszonka, + 1 guzik, deczko zmieniona długość, ale pomysł jest na chamca skradziony od projektantów.
Prawo jest takie głupie ,że w tym przypadku sieciówkom kradnacym pomysły projektantów nic nie grozi.

hehe, lux blink sobie istnieje i nic im nie robią, yhhh.
jak zawsze przysłowiowy Kowalski ma najbardziej przewalone..

---------- Dopisano o 15:18 ---------- Poprzedni post napisano o 15:06 ----------

Rekin3,Ty po prosu nie odpowiedziałaś na pismo i spokój, nie słali dalej?
Pytam na wszelki wypadek nimsię zdecyduję ryzykować
Jak pisała któraś "kto nie ryzykuje ten nie pije szampana )
Stary 2014-02-25, 15:28   #3549
migea
Zadomowienie

Cytat:
ja miałam problem, dlatego wlasnie boję się już zamawiać. Czy któraś z Was zamawiała te buty ala Zanotti i czy są one logowane jego znaczkiem czy może nie?
strone dwie wstecz wstawiałam zdjecia, a z 2-3 miesiace wczesniej z lancuchem zanottti tez osobiscie wstawiałam.
Laski nie robcie z celników deblili ze oni nie znaja marek jak na celny w Poznaniu wpada setki tysiace paczek oni juz dobrze wiedza co jest co i te gift ze pisze to oni tez dobrze wiedza ze to nie gift. Dlatego ja jak pojechalam to pokazalam dowod zakupu czyli wydrukowalam aukcje, wydrukowalam z mbanku ze zaplacilam panowie mi wydali. Zawsze lepiej pogadac niz wyslac poczta. Ale fakt jest taki ze w pismie nie dostaniesz info o co chodzi. A jak sie dowiesz ze o podrobke idzie to masz pozamiatane.
W tym dokumencie tylko musisz wypelniac czy zamawialas, i dokumenty zakupu dolaczyc lub informacje czy to prezent itd pozniej dowiadujesz sie szczegółow.
Fakt jest taki dla siebie zamawiam z ryzykiem jestem swiadoma. Jak chce koleznka zamawiam na jej adres i niestety w razie problemów ona sie musi tlumaczyc solo w razie co

Edytowane przez migea
Czas edycji: 2014-02-25 o 16:17
migea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-25, 16:19   #3550
gosica
Zadomowienie

dziewczyny dotarł mój naszyjnik,
przesyłka bardzo dobrze zapakowana, dotarła po 11 dniach od wysłania
zamawiałam u tego sprzedawcy: http://www.aliexpress.com/snapshot/6008897355.html
polecam
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg naszyjnik1.jpg (48,2 KB, 60 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg naszyjnik2.jpg (48,7 KB, 35 załadowań)
gosica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-25, 16:20   #3551
migea
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gosica Pokaż wiadomość
dziewczyny dotarł mój naszyjnik,
przesyłka bardzo dobrze zapakowana, dotarła po 11 dniach od wysłania
zamawiałam u tego sprzedawcy: http://www.aliexpress.com/snapshot/6008897355.html
polecam
Tez go mam - jest super
Stary 2014-02-25, 16:34   #3552
Mona_Smith
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez migea Pokaż wiadomość
strone dwie wstecz wstawiałam zdjecia, a z 2-3 miesiace wczesniej z lancuchem zanottti tez osobiscie wstawiałam.
Laski nie robcie z celników deblili ze oni nie znaja marek jak na celny w Poznaniu wpada setki tysiace paczek oni juz dobrze wiedza co jest co i te gift ze pisze to oni tez dobrze wiedza ze to nie gift. Dlatego ja jak pojechalam to pokazalam dowod zakupu czyli wydrukowalam aukcje, wydrukowalam z mbanku ze zaplacilam panowie mi wydali. Zawsze lepiej pogadac niz wyslac poczta. Ale fakt jest taki ze w pismie nie dostaniesz info o co chodzi. A jak sie dowiesz ze o podrobke idzie to masz pozamiatane.
W tym dokumencie tylko musisz wypelniac czy zamawialas, i dokumenty zakupu dolaczyc lub informacje czy to prezent itd pozniej dowiadujesz sie szczegółow.
Fakt jest taki dla siebie zamawiam z ryzykiem jestem swiadoma. Jak chce koleznka zamawiam na jej adres i niestety w razie problemów ona sie musi tlumaczyc solo w razie co
Migea, Ty chyba pisałaś że byłaś na celnym z torebką Furla i ją puścili , no i jednak sie nie znali? czy sie znali na niej a przymnkneli oko?

I naleźy nie odpowiadać na pismo w razie czego i nie ścigają dalej?

Ja znowu czytałam,że celnicy się nie znają na wszystkim...Duże koncerny ich szkolą jak rozpoznac podróbę np nike, nokia, sony itd a każda marka ich nie szkoli i wszystkiego nie znają więc myslę że pewne rzeczy mogą przejść...
Przecież marek od butów , perfum, elektroniki, itd są setki...

Wiadomo ryzyko jest...
Ale to mój domysł...
Stary 2014-02-25, 16:51   #3553
kar0lina4
Raczkowanie

Cytat:
Migea, Ty chyba pisałaś że byłaś na celnym z torebką Furla i ją puścili , no i jednak sie nie znali? czy sie znali na niej a przymnkneli oko?

I naleźy nie odpowiadać na pismo w razie czego i nie ścigają dalej?

Ja znowu czytałam,że celnicy się nie znają na wszystkim...Duże koncerny ich szkolą jak rozpoznac podróbę np nike, nokia, sony itd a każda marka ich nie szkoli i wszystkiego nie znają więc myslę że pewne rzeczy mogą przejść...
Przecież marek od butów , perfum, elektroniki, itd są setki...

Wiadomo ryzyko jest...
Ale to mój domysł...
Poza tym, chyba bardziej chodzi o sam napis, a nie o to, że jakaś rzecz zdaniem celnika wygląda jak podróbka.
Skoro my czasami nie mamy pojęcia, że coś jest podrabiane na konkretną markę, to skąd mają celnicy o tym wiedzieć przy takim zatrzęsieniu produktów na rynku.
Stary 2014-02-25, 16:56   #3554
migea
Zadomowienie

Cytat:
Poza tym, chyba bardziej chodzi o sam napis, a nie o to, że jakaś rzecz zdaniem celnika wygląda jak podróbka.
Skoro my czasami nie mamy pojęcia, że coś jest podrabiane na konkretną markę, to skąd mają celnicy o tym wiedzieć przy takim zatrzęsieniu produktów na rynku.
powiem tak... ja wydrukowalam aukcje ale na aukcji znaczek byl zamazany nie widoczny to po pierwsze po drugie mojej paczki nie otwierali, a wiem od kumpeli ze w wiekszosci lubią tutaj u Nas zaglądać wiec glupi ma szczescie jak to siora mówi ale na dziś wiem że jak dostanę cos z Logo z celnego nie odbieram poprostu
Stary 2014-02-25, 17:00   #3555
Mona_Smith
Przyczajenie

Cytat:
powiem tak... ja wydrukowalam aukcje ale na aukcji znaczek byl zamazany nie widoczny to po pierwsze po drugie mojej paczki nie otwierali, a wiem od kumpeli ze w wiekszosci lubią tutaj u Nas zaglądać wiec glupi ma szczescie jak to siora mówi ale na dziś wiem że jak dostanę cos z Logo z celnego nie odbieram poprostu
No to miałaś fuksa

A Twoje pierścionkiTOUS celny może uznać za podróbe, maja znaczek czy nie??
Bo chyba do pierścionka z misiem bez logo nie mogą się przywalić...
Stary 2014-02-25, 17:04   #3556
migea
Zadomowienie

Cytat:
No to miałaś fuksa

czarny ma napis z logo z boku obok duzego misia. oryginal ma tak samo
Stary 2014-02-25, 17:06   #3557
Mona_Smith
Przyczajenie

Cytat:
No to miałaś fuksa

a jak zamówie coŚ ( bez znaczka w aukcji) a ze znaczkiem w realu też można mieć przewalone na UC ? Przecież chińczyki lubią dodawać loga bez proszenia...

---------- Dopisano o 17:06 ---------- Poprzedni post napisano o 17:05 ----------

Cytat:
czarny ma napis z logo z boku obok duzego misia. oryginal ma tak samo
Aha , dzięki.
Stary 2014-02-25, 17:19   #3558
hanusia505
Zakorzenienie

Mam wrażenie, że wątek idzie w niepokojącą stronę. Zastanawiacie się jak przechytrzyć urząd celny, a to administracji wizażu chyba się może nie spodobać...
Oby ktoś nie zgłosił bo pewnie by zamknęli wątek.

Kosmetyki i inne produkty nietestowane na zwierzętach!
klik
hanusia505 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-25, 17:19   #3559
migea
Zadomowienie

Cytat:
a jak zamówie coŚ ( bez znaczka w aukcji) a ze znaczkiem w realu też można mieć przewalone na UC ? Przecież chińczyki lubią dodawać loga bez proszenia...

---------- Dopisano o 17:06 ---------- Poprzedni post napisano o 17:05 ----------

Aha , dzięki.
musisz pytac najlepiej chinczyka -nie wala napisów - tylko robią repliki a aliexpress ukrywa im aukcje jak widnieje logo temu zamazują - musisz pytac bo jak trafisz na normalnego celnika mysle pusci ale jak nie to nikt nie bedzie słuchał ze Ty nie wiedziałaś że to tous czy inna podróbka - zapytasz chinczyka czy to replika to ci odpowie lub wysle bez logo - wydaje mi sie ze to jedyna metoda...
ja np zawsze sprawdzam. Obraczke kupowałam dlatego ze zwrocila moja uwage, pozniej sprawdziłam że to Boucheron.
Stary 2014-02-25, 17:50   #3560
qeres
Zadomowienie

omm tyle pięknych rzeczy

dziewczyny ile standardowo czeka się na paczkę? i jak to jest z tym UC? jak zamawiam ubrania to mogą się dowalić czy nie?

wymianka ciuchowa
qeres jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-25, 17:57   #3561
Mona_Smith
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez hanusia505 Pokaż wiadomość
Mam wrażenie, że wątek idzie w niepokojącą stronę. Zastanawiacie się jak przechytrzyć urząd celny, a to administracji wizażu chyba się może nie spodobać...
Oby ktoś nie zgłosił bo pewnie by zamknęli wątek.
Ok ok, Ciekawi mnie to po prostu, może towary kuszą
Na razie mam pietra ogólnie zamawiać,
W sumie nie wiem czy lepiej zamawiać tańsze rzeczy czy droższe.
Jak raz zamówiłam tanią torebkę za 15 $ okazała się jednorazówką.
Lepiej kupowac tanio czy płacić więcej ? Feedback też bywa mylny , torebka miała 90% pozytywów, a okazała się straszna .
No i ten czas oczekiwania przeraża , w sumie ali uczy cierpliwości

---------- Dopisano o 17:56 ---------- Poprzedni post napisano o 17:54 ----------

Cytat:
Napisane przez qeres Pokaż wiadomość
omm tyle pięknych rzeczy

dziewczyny ile standardowo czeka się na paczkę? i jak to jest z tym UC? jak zamawiam ubrania to mogą się dowalić czy nie?
jak to nie podróbki to raczej nie, no chyba że drogie i vat beda naliczać...

---------- Dopisano o 17:57 ---------- Poprzedni post napisano o 17:56 ----------

Cytat:
musisz pytac najlepiej chinczyka -nie wala napisów - tylko robią repliki a aliexpress ukrywa im aukcje jak widnieje logo temu zamazują - musisz pytac bo jak trafisz na normalnego celnika mysle pusci ale jak nie to nikt nie bedzie słuchał ze Ty nie wiedziałaś że to tous czy inna podróbka - zapytasz chinczyka czy to replika to ci odpowie lub wysle bez logo - wydaje mi sie ze to jedyna metoda...
ja np zawsze sprawdzam. Obraczke kupowałam dlatego ze zwrocila moja uwage, pozniej sprawdziłam że to Boucheron.
No właśnie, bo można kupić "kota w worku"
Stary 2014-02-25, 18:05   #3562
201804100943
Konto usunięte

Cytat:

I dobrze.

A to że celnicy nie znają marek to bujda.
201804100943 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-25, 18:10   #3563
MHKH
Raczkowanie

nie wiem czy pojawil sie tutaj watek Taobao - o Aliexpress nigdy nie slyszalam, ale z Taobao czesc moich znajomych zamawiala i maja w miare dobre doswiadczenia z serwisem samym w sobie (rozmiar czy jakosc to juz inna sprawa, ale takie uroki zakupow online ). ja osobiscie nie kupowalam, bo powiem szczerze boje sie o bezpieczenstwo karty, pol biedy jak cos nie dojdzie. Taobao ma naprawde sporo fajnych ciuchow ale trzeba znac krzaczki i tez nie kazdy wysyla za granice. sama sprobuje kupic w przyszlym miesiacu, to jesli ktos jest ciekawy podziele sie swoja wlasna opinia czy warto
MHKH jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-25, 18:37   #3564
migea
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez MHKH Pokaż wiadomość
nie wiem czy pojawil sie tutaj watek Taobao - o Aliexpress nigdy nie slyszalam, ale z Taobao czesc moich znajomych zamawiala i maja w miare dobre doswiadczenia z serwisem samym w sobie (rozmiar czy jakosc to juz inna sprawa, ale takie uroki zakupow online ). ja osobiscie nie kupowalam, bo powiem szczerze boje sie o bezpieczenstwo karty, pol biedy jak cos nie dojdzie. Taobao ma naprawde sporo fajnych ciuchow ale trzeba znac krzaczki i tez nie kazdy wysyla za granice. sama sprobuje kupic w przyszlym miesiacu, to jesli ktos jest ciekawy podziele sie swoja wlasna opinia czy warto
weszłam na szybko Taobao i przerazilam sie hahahah i zaraz wyszłam.
Serio nie slyszalam o tym i nie kupuje poza aliexpress poza tym ten watek dotyczy owego portalu wiec nie sadze by duzo mialo doswiadczenie z Taobao -a jak Ty czytasz tam te opisy?
Stary 2014-02-25, 18:46   #3565
*Catherrine*
Zakorzenienie

Cytat:
weszłam na szybko Taobao i przerazilam sie hahahah i zaraz wyszłam.
Serio nie slyszalam o tym i nie kupuje poza aliexpress poza tym ten watek dotyczy owego portalu wiec nie sadze by duzo mialo doswiadczenie z Taobao -a jak Ty czytasz tam te opisy?
Pewnie MHKH zna ten język

A tak nawiasem mówiąc, to ja nie znam ang a na ali kupuję, więc da się
Stary 2014-02-25, 18:59   #3566
MHKH
Raczkowanie

myslalam, ze w watku pojawily sie inne serwisy internetowe z tanimi ciuszkami niestety nie ogarnelam az tylu stron w temacie haha sama kupuje çhinszczyzne ale raczej z eBay'a, o taobao jedynie znajome sie wypowiadaly i myslalam, ze moze ktos dzielny zaryzykuje
MHKH jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-25, 19:18   #3567
migea
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez MHKH Pokaż wiadomość
myslalam, ze w watku pojawily sie inne serwisy internetowe z tanimi ciuszkami niestety nie ogarnelam az tylu stron w temacie haha sama kupuje çhinszczyzne ale raczej z eBay'a, o taobao jedynie znajome sie wypowiadaly i myslalam, ze moze ktos dzielny zaryzykuje
wiec możesz zakupić i nam opowiesz o swoich doświadczeniach

ps. mi wystarczy ogarnięcie aliexpress i tak jak widać tutaj czasami po wpisach dla części dziewczyn to wyzwanie wiec wątpię by ktoś kupował tam i jeszcze kminił krzaczki... i zapewne większość ciuszków i na dobrze znanym portalu się znajdzie
Stary 2014-02-25, 19:45   #3568
eliwona
Rozeznanie

ponawiam swoje pytanie, gdyż zamawiałam pierwszy raz i nie wiem co mam robić.. proszę was o pomoc, kupiłam 2 bluzki na aliexpress 27 stycznia i do dnia dzisiejszego nie zostały wysłane (pozostało 7 dni na wysyłkę). czy mam rozpoczynać spór? jeśli tak to w jaki sposób, czy pieniądze zostaną mi zwrócone, jeśli w ciągu 7 dni bluzki nie zostaną wysłane?
eliwona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-25, 19:56   #3569
9bfc43f248fa3dd370e3b645ec22fc32ebbe1d0f
Konto usunięte

eliwona, jeszcze nie możesz rozpocząć sporu, ostatecznie sprzedawcy został tydzień na wysyłkę. ja bym do niego napisała wiadomość z pytaniem o paczkę, może zapomniał albo coś?
9bfc43f248fa3dd370e3b645ec22fc32ebbe1d0f jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-25, 20:17   #3570
dziubecek16
Rozeznanie

GG do dziubecek16

Czemu nie zmienicie sobie języka ali na Polski ? Tłumaczy przez google i nie zawsze dokładnie ale zawsze to lepiej niż się z ang męczyć ;D
dziubecek16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Moda

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości