Lipiec miesiąc odlotowy, będzie dzidziuś duży, zdrowy! MAMUSIE LIPIEC 2014 cz.III - Strona 38 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-02-27, 12:21   #1111
joanna2228
Wtajemniczenie

Dot.: Lipiec miesiąc odlotowy, będzie dzidziuś duży, zdrowy! MAMUSIE LIPIEC 2014 cz.I

Cytat:
Napisane przez Vegetka Pokaż wiadomość
hmm pracuję na umowę od września, więc nie przepracowałam jeszcze 12 miesięcy, czyli wyliczyliby średnią od września do maja, jeżeli od maja poszłabym na dłuższe l4 tak ?
Tak
Jeżeli przepracujesz mniej niż 12 miesięcy, podstawa wymiaru będzie ustalona jako średnia z pełnych przepracowanych miesięcy.
Jeżeli wystąpiły okoliczności do przyznania Ci zasiłku przed upływem pierwszego miesiąca kalendarzowego zatrudnienia, do postawy wymiaru zasiłku przyjęte zostanie Twoje wynagrodzenie miesięczne określone w umowie o pracę, jeżeli przysługuje w stałej miesięcznej wysokości. Jeżeli otrzymujesz wynagrodzenie zmienne, do podstawy wymiaru zostanie przyjęte wynagrodzenie, które osiągnęłabyś w przypadku przepracowania pełnego miesiąca kalendarzowego.
przyjdziesz na świat z wielkim krzykiem
by każdy poznał dzień narodzin.
Miłością tą największą
zrodzisz się w bólu swej matki,
by wynagrodzić Jej czekanie i życia niedostatki.

Edytowane przez joanna2228
Czas edycji: 2014-02-27 o 12:25
joanna2228 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-27, 12:24   #1112
Eydrith
Zadomowienie

Dot.: Lipiec miesiąc odlotowy, będzie dzidziuś duży, zdrowy! MAMUSIE LIPIEC 2014 cz.I

Cytat:
Napisane przez joanna2228 Pokaż wiadomość
Sam wszystko robi, w poprzednim miejscu zamieszkania mieszkaliśmy w części domu, którą sam wybudował od fundamentów , taka moja złota rączka
Cytat:
Napisane przez malwiska Pokaż wiadomość
złote rączki to największe skarby
oj tak jak patrzę na mojego tatę, który nic nie potrafi i nie chce zrobić, to jestem taaaaka szczęśliwa że mój TŻ też złota rączka zresztą działamy na spółkę, bo uwielbiam mu pomagać - ale kafelków jeszcze nie kladliśmy

Fame lepiej Ci?

debeściara super że załatwilas z zębem dużo zdrówka dla malutkiej żeby jej się nic nie wykluło, tfu tfu tfu

co to ja jeszcze chciałam .....
Stary 2014-02-27, 12:25   #1113
bambusiek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Eydrith Pokaż wiadomość
dzięki kochana a tabletkę - chodzi o euthyrox na niedoczynność tarczycy, czy ją brać przed piciem glukozy czy nie brać (odpowiedź brzmi brać, ale Ty nie tarczycowa na szczęście)
ja od razu zapytam, bo też biorę ten cały euthyrox, ale na nadczynność i tu moje pytanko czy jak się idzie na badanie tsh i ft4, to tą tabletkę się rano bierze czy nie?

Cytat:
Taką perełkę wygrzebała moja córcia, cienka na podszewce 3-6 m-cy koszt 2 zł

Cytat:
chyba zaszaleje i zamówie sobię taką koszule nocną

albo wspomne tż o dniu kobiet wyjdzie ekonomiczniej
piękna

Cytat:
Napisane przez eskrina Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny Dobrze, że znalazłam Wasz wątek, bo jest naprawdę sporo ciekawych informacji. TP mam na 11 lipca (ale czuję, że będzie to szybciej... ). Będę zaglądać tu często! Pozdrawiam wszystkie mamusie
witaj

Cytat:
Napisane przez debesciara Pokaż wiadomość
Nie no... nieprawdopodobne, znów złamałam tą samą jedynkę ja pier.....ę, niecały miesiąc wytrzymała i 200zł się poszło dymać. No nie po prostu przegięcie
Jadłam musli z mlekiem no po prostu Za pierwszym razem (w tym roku) się śmiałam, ale teraz to już się wkur...am.
oby naprawili

Cytat:
Napisane przez Enary Pokaż wiadomość
Jestem w szpitalu. Przyjechałam z bólami... Teraz jest już lepiej ale pewnie trochę zostanę. Na usg wszystko dobrze. Szyjka się wydłużyła. I co najważniejsze- nasz Jaś waży już 516 g
.
no to leżcie, odpoczywajcie i rośnijcie zdrowo
G. 9.1O.18
bambusiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-27, 12:27   #1114
Eydrith
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bambusiek Pokaż wiadomość
ja od razu zapytam, bo też biorę ten cały euthyrox, ale na nadczynność i tu moje pytanko czy jak się idzie na badanie tsh i ft4, to tą tabletkę się rano bierze czy nie?
bierzesz euthyrox na nadczynność?
Stary 2014-02-27, 12:28   #1115
elcia_
Raczkowanie

malwiska jeśli twój pracodawca nie zatrudnia więcej niż bodajże 20 pracowników w przeliczeniu na cały etat to po 33 dniach zwolnienia które opłaca pracodawca wysyła druk z-3 do zusu i oni już tam wyliczająi wypłacają. A jeśli ta dziewczyna pracowała tylko dwa miesiące to wynagrodzenie z dwóch miesięcy miała dzielone na dwa imho
elcia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-27, 12:37   #1116
malwiska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elcia_ Pokaż wiadomość
malwiska jeśli twój pracodawca nie zatrudnia więcej niż bodajże 20 pracowników w przeliczeniu na cały etat to po 33 dniach zwolnienia które opłaca pracodawca wysyła druk z-3 do zusu i oni już tam wyliczająi wypłacają. A jeśli ta dziewczyna pracowała tylko dwa miesiące to wynagrodzenie z dwóch miesięcy miała dzielone na dwa imho
nie no mój pracodawca zadtrudnia więcej niż 20 osób...
to już w ogóle jest głupie... ja pracuje prawie 3 lata i po podwyżce nie dostane pensji z podwyżki bo liczy mi się średnia.... a ona pracowała dwa miesiące i ma tyle ile szef jej wpisał w umowie(specjalnie jej wpisał tak dużo żeby miała więcej na zwolnieniu)

czy znowu coś pomyliłam
Stary 2014-02-27, 12:40   #1117
bambusiek
Zakorzenienie

debesciara - super, że ząb naprawiony i zdrówka dla córy

co do materaca, to my mamy gryka-pianka-kokos i nic się z nim nie dzieje już dobre 2 lata. Niedawno rozpięłam i patrzyłam do środka.
teraz kupimy nowy i pewnie taki sam

a co do wymiarów, to mój synek ma łóżeczko 120x60 i z racji, że jako 2-latek ma już 101 cm wzrostu kolejne łóżeczko kupujemy 90x200, bo na pewno wysoki będzie
tylko jeszcze nie zdecydowaliśmy czy kupić pojedyńcze, czy rozsuwane dla obojga naraz.

co do płatności za zwolnienie ciążowe/macierzyński się nie znam, mi tam zawsze dzięki budżetówce (ekstra "13" i jakieś dodatki) wychodziło i na jednym i na drugim sporo więcej niż normalnie na rękę. A że podwyżki były, to dostanę jeszcze więcej niż poprzednio nawet na 80%

coś jeszcze miałam pisać, ale nie wiem co

zaraz zmykam do miasta, bo muszę mojemu dziecku nowe kapcie kupić, teraz ma już rozmiar 26/27 no i półbuty też upatrzyłam, póki wybór jest. No i do fryzjerki zajdę, co by moje dziecię ostrzygła, bo ma po nas bardzo gęste włosy i trzeba je okiełznać

a potem jeszcze zakupy na all - nic dla maleństwa
G. 9.1O.18
Stary 2014-02-27, 12:41   #1118
Vegetka
Zakorzenienie

Cytat:
Tak
Jeżeli przepracujesz mniej niż 12 miesięcy, podstawa wymiaru będzie ustalona jako średnia z pełnych przepracowanych miesięcy.
Jeżeli wystąpiły okoliczności do przyznania Ci zasiłku przed upływem pierwszego miesiąca kalendarzowego zatrudnienia, do postawy wymiaru zasiłku przyjęte zostanie Twoje wynagrodzenie miesięczne określone w umowie o pracę, jeżeli przysługuje w stałej miesięcznej wysokości. Jeżeli otrzymujesz wynagrodzenie zmienne, do podstawy wymiaru zostanie przyjęte wynagrodzenie, które osiągnęłabyś w przypadku przepracowania pełnego miesiąca kalendarzowego.
Asiu proszę po polsku, szczególnie tą drugą część
Czyli średnią będą mi wyliczać od września do maja jeżeli pójdę na l4, ale z kwoty mojej podstawowej z umowy czy też z tego co mam za zastępstwo czyli z tego co dostaję na konto ??
Vegetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-27, 12:42   #1119
bambusiek
Zakorzenienie

Cytat:
bierzesz euthyrox na nadczynność?
no tak, dokładnie N25.
znajoma na niedoczynność też to bierze i myślałam, że to może kwestia dawki czy coś
G. 9.1O.18
Stary 2014-02-27, 12:42   #1120
ErnestyLda
Zadomowienie

Cytat:
cześć

moja córcia szaleje, podejrzewam, że to poranna gimnastyka

z rańca popchnięta "syndromem J." poszłam do lumpka i przepadłam

za 75 zł nakupiłam 49 rzeczy
ale mam dla Tima 5 rzeczy
- piżamkę
- 2 T-shirty
- bluzę z kapturem
- sweterek rozpinany

dla siebie:
- bluzkę kopertówkę
- legginsy morskie
- bluzeczkę z kr. rękawem
- bluzeczkę z dł. rękawem
- kurtkę odcinaną pod biustem
- sukienkę luźną letnią
- sukienkę sweterkową
- 2 bluzeczki bez rękawów
- sweterek rozpinany
- krótkie spodnie

a dla córci:
- kocyk w kropki
- 3 sukienki 0-3
- 2 sukienki 3-6 (w tym jedna typowo na BN)
- sukienka 18-24
- 2 rampersy 0-3
- 2 bluzeczki z dł. rękawem 3-6
- bluzeczki kr. rękaw 0-3, 4-6, 18-24
- pajac 3-6
- spodenki 0-3 x3, 3-6, 6-9 i 9-12
- 2 półśpiochy 3-6
- body z kr. rękawkiem 0-3, 3-6
- body z dł. rękawkiem 0-3 x 2, 3-6, 9-12
- polarek 0-3
- bluzka rozpinana 0-3 i 3-6
większość dla niej w różu, bo unisexy na pewno mam jakieś po Tymku, bo późno płeć wtedy poznaliśmy.

aaaa... i przebranie owcy na 4-6 lat pod kątem baliku karnawałowego w przyszłości

wrzucam foty
Świetne łupy, gdzie wy macie tak dobrze zaopatrzone lumpy, bo ja u mnie na sląsku chyba nie mam takich, no chyba że to ja nie umiem szukac.
ErnestyLda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-27, 12:45   #1121
mamaya
Zakorzenienie

Laski, odebrałam wyniki badań i tak, TSH mam 0,816 mU/l a FT4 12,64 pmol/l Jest gites, prawda? Bo ja wiem tyle, że dla TSH są normy różne dla wieku i w moim przypadku TSH nie powinno przekraczać bodajże 2, tylko czy ten stosunek TSH do FT4 jest ok?
mamaya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-27, 12:48   #1122
elcia_
Raczkowanie

Cytat:
nie no mój pracodawca zadtrudnia więcej niż 20 osób...
to już w ogóle jest głupie... ja pracuje prawie 3 lata i po podwyżce nie dostane pensji z podwyżki bo liczy mi się średnia.... a ona pracowała dwa miesiące i ma tyle ile szef jej wpisał w umowie(specjalnie jej wpisał tak dużo żeby miała więcej na zwolnieniu)

czy znowu coś pomyliłam
zgadza się ona paradoksalnie była w lepszej pozycji, szef musiałby podnieść ci pensję x 2 żebyś poczuła, tylko że nasz kochany Zus może to jeszcze podważyć bo powiedzą że w celu wyłudzenia świadczeń
Stary 2014-02-27, 12:48   #1123
Fame
Zakorzenienie

Nie jest mi lepiej serce mi dalej wali jak szalone, zaczynam się martwic

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Fame jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-27, 12:50   #1124
agnes208
Zakorzenienie

bambusiek masz powiekszona tarczyce? Ze masz eutyrox na nadczynnosc? Ja w pl jak jestem to badam krew bez tabletki tak kazal endokrynolog ale jak badam ja tutaj to zalecenia sa juz inne i badam krew z tabletka bo twierdza ze dawke sie ustala na tej podstawie czy stara dawka zapewnia ci odpowiedni poziom hormonu czy trzeba zmienic a skad to maja wiedziec skoro poziom bez tab jest inny.

Cytat:
cześć

moja córcia szaleje, podejrzewam, że to poranna gimnastyka

z rańca popchnięta "syndromem J." poszłam do lumpka i przepadłam

za 75 zł nakupiłam 49 rzeczy
ale mam dla Tima 5 rzeczy
- piżamkę
- 2 T-shirty
- bluzę z kapturem
- sweterek rozpinany

dla siebie:
- bluzkę kopertówkę
- legginsy morskie
- bluzeczkę z kr. rękawem
- bluzeczkę z dł. rękawem
- kurtkę odcinaną pod biustem
- sukienkę luźną letnią
- sukienkę sweterkową
- 2 bluzeczki bez rękawów
- sweterek rozpinany
- krótkie spodnie

a dla córci:
- kocyk w kropki
- 3 sukienki 0-3
- 2 sukienki 3-6 (w tym jedna typowo na BN)
- sukienka 18-24
- 2 rampersy 0-3
- 2 bluzeczki z dł. rękawem 3-6
- bluzeczki kr. rękaw 0-3, 4-6, 18-24
- pajac 3-6
- spodenki 0-3 x3, 3-6, 6-9 i 9-12
- 2 półśpiochy 3-6
- body z kr. rękawkiem 0-3, 3-6
- body z dł. rękawkiem 0-3 x 2, 3-6, 9-12
- polarek 0-3
- bluzka rozpinana 0-3 i 3-6
większość dla niej w różu, bo unisexy na pewno mam jakieś po Tymku, bo późno płeć wtedy poznaliśmy.

aaaa... i przebranie owcy na 4-6 lat pod kątem baliku karnawałowego w przyszłości

wrzucam foty
Ale lowy zwlaszcza to przebranie owcy
Cytat:
Napisane przez Fame Pokaż wiadomość
dziewczyny coś mi jest nie mogę ustać na nogach, bo tak jakoś mi słabo, ale mierzyłam ciśnienie to miałam dobre jak na mnie 115/59, tylko, że puls 99. to nie za wysoki trochę?
Wysoki ten puls jak na to cisnienie odpocznij
Cytat:
Napisane przez debesciara Pokaż wiadomość
taka złota rączkato skarb! zazdraszczam ;

Wylicza się średnią z 12 miesięcy od momentu pójścia na zwolnienie Przy czym jeśli w czasie tych 12 miesięcy byłaś na zwolnieniu lekarskim choćby jeden dzień i było to nie dalej niż 3 miesiące temu to wymiar oblicza się od czasu tego poprzedniego zwolnienia. Jeśli natomiast minęło więcej niż 3 miesiące to podstawę wymiaru zwolnienia/urlopu macierzyńskiego wylicza się od czasu rpzejścia na l4. Także jeśli teraz dostaniesz podwyżkę to jeśli zamierzasz iść na zwolnienie w maju i ostatnio nie miałaś innych zwolnień to wliczą Ci się 2 miesiące z podwyżką do podstawy. Aha jeszcze jedna uwaga, liczą się pełne przepracowane miesiące, jeżeli np pójdziesz na zwolnienie 15 maja, to maj już nie jest wliczany do podstawy
Nie wiem czy to jasno wytłuaczyłam, jak coś to pytaj bo znam ten temat dośc dobrze

Super ciuszki, ah jakie łowy! W0W!

U dentystki pełny sukces, zrobiła mi żeba od ręki! Jetsem przekonana że teraz się lepiej przyłożyła, czułam to i nawet naocznie jest lepszy efekt i co najważniejsze nie wzięła ani złotówki. Szacun dla tej Pani W sumie to pierwszy raz się na niej sparzyłam, bo do tej proy byłam zadowolona, a plombę mam w każdym jednym zębie.... i mam tego zęba na sztyfcie, wcześniej też miałam, wczoraj mu się dogłębnie przyjrzałam

No ale żeby nie było tak słodko... Mała mi dziś się obudziła ze stanem podgorączkowym 37,5 jakieś mętne oczka ma... ehh za dlugo zdrowa była... możę z miesiąc...

Aha skoro Fame zaczyna 6 miesiąc czego gratuluję! To ja jak zwykle dopiszę się do jej splendoru i sławy i też ogłoszę identyczny komunikat
6 miesiąc czas zacząć z zębem na przedzie Fame wyobraź sobie że zamiast tych butelek są pączki
Kurde jeszcze tylko miesiąc 2 trymestru, trza korzystać
super ze zab naprawiony

Edytowane przez agnes208
Czas edycji: 2014-02-27 o 12:54
agnes208 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-27, 12:50   #1125
mamaya
Zakorzenienie

Cytat:

Kochana, jest ktoś kto mógłby Cię zawieźć najlepiej do szpitala? Tylko nie do przychodni, od razu do szpitala.
Albo czy Ty czujesz się na siłach, żeby podjechać?
Jeśli nie to zadzwoń po karetkę. Masz do tego pełne prawo, a jeśli nie przechodzi Ci to, to powinien zbadać Cię lekarz. Bez dwóch zdań!
Stary 2014-02-27, 12:53   #1126
malwiska
Zakorzenienie

Cytat:

fame głupolku zadzwoń do cioci przecież ona będzie wiedziała najlepiej i Ci doradzi, może akurat jest w pracy to pojedziesz do niej

---------- Dopisano o 12:53 ---------- Poprzedni post napisano o 12:51 ----------

Cytat:
Napisane przez elcia_ Pokaż wiadomość
zgadza się ona paradoksalnie była w lepszej pozycji, szef musiałby podnieść ci pensję x 2 żebyś poczuła, tylko że nasz kochany Zus może to jeszcze podważyć bo powiedzą że w celu wyłudzenia świadczeń
acha czyli nasze prawo jest beznadziejne.... w sumie czego się spodziewałam :/ no trudno... mój misterny plan poszedł się "przejść"
Stary 2014-02-27, 12:56   #1127
joanna2228
Wtajemniczenie

Cytat:
Asiu proszę po polsku, szczególnie tą drugą część
Czyli średnią będą mi wyliczać od września do maja jeżeli pójdę na l4, ale z kwoty mojej podstawowej z umowy czy też z tego co mam za zastępstwo czyli z tego co dostaję na konto ??
Kochanie wyliczą ci z tego co zarobiłaś od września do maja, a jak miałaś jakieś nagrody itp. to też się wlicza i podnosi średnią

---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:55 ----------

Cytat:

Dzwoń do ciotki a jeszcze lepiej jedź do lekarza
przyjdziesz na świat z wielkim krzykiem
by każdy poznał dzień narodzin.
Miłością tą największą
zrodzisz się w bólu swej matki,
by wynagrodzić Jej czekanie i życia niedostatki.
joanna2228 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-27, 12:58   #1128
Eydrith
Zadomowienie

Cytat:
no tak, dokładnie N25.
znajoma na niedoczynność też to bierze i myślałam, że to może kwestia dawki czy coś
a, to pewnie wspomagająco bierzesz tak, po tabletce badasz a najlepiej spytaj swojego endo bo on może mieć na ten temat inne zdanie
Cytat:
Napisane przez mamaya Pokaż wiadomość
Laski, odebrałam wyniki badań i tak, TSH mam 0,816 mU/l a FT4 12,64 pmol/l Jest gites, prawda? Bo ja wiem tyle, że dla TSH są normy różne dla wieku i w moim przypadku TSH nie powinno przekraczać bodajże 2, tylko czy ten stosunek TSH do FT4 jest ok?
prawda, jest gites

Fame zadzwoń do cioci, malwiska dobrze pisze nie strasz nas kochana albo faktycznie po karetkę
Stary 2014-02-27, 13:01   #1129
mamaya
Zakorzenienie

Idę do sklepu
Nie naskrobcie za dużo

Eydrith, dziękuję Piękna
Stary 2014-02-27, 13:01   #1130
agnes208
Zakorzenienie

Cytat:

A masz czesto zimne stopy i dlonie? Moze to tar zyca dala znac o sobie mialas robione tsh ostatnio?
agnes208 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-27, 13:03   #1131
debesciara
Zadomowienie

Cytat:
fame głupolku zadzwoń do cioci przecież ona będzie wiedziała najlepiej i Ci doradzi, może akurat jest w pracy to pojedziesz do niej

---------- Dopisano o 12:53 ---------- Poprzedni post napisano o 12:51 ----------

acha czyli nasze prawo jest beznadziejne.... w sumie czego się spodziewałam :/ no trudno... mój misterny plan poszedł się "przejść"
Fame też bym tak zrobiła jak pisze Malwiska w tej ciąży nie mierzę ciśnienia w sumie, ale w poprzedniej miewałam tak wysoki puls często, było to normalne, ale jak się martwisz to lepiej to skonsultuj wszystko będzie dobrze

Vegetka nie zgodzę się z Joanną nie wszystkie nagrody się wliczają tylko te, które masz ujęte w umowie o pracę, jeśli to były jakieś świąteczne to dupa, albo ze świadczeń socjalnych mi jedynie trzynastka się liczyła z takiej "kaski ekstra"

Dzięki w ogóle za miłe słowa dla mojego zęba

Śmigam robić obiad, mama zawłaszcza kompa... uroki posiadania jednego kompa dla wszystkich domowników

Miałam jeść dziś tylko pączki ale się złamałam i zjadłam serek wiejski "na wiosenno" ze szczypiorkiem, rzodkiewkami, pomidorem (ble) i czosnkiem mmmm, chyba Joanna mi takiego smaka narobiła a teraz co? zagryzę pączkiem

Edytowane przez debesciara
Czas edycji: 2014-02-27 o 13:10
debesciara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-27, 13:09   #1132
Eydrith
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mamaya Pokaż wiadomość
Idę do sklepu
Nie naskrobcie za dużo

Eydrith, dziękuję Piękna
kup mi colę

Piękna - hahaha, kochana gdybys mnie teraz widziała, jestem zombiak na maxa, normalnie aż mnie z jednego lumpka wyrzucili chyba wyglądam jak narkomanka - blada, wory pod oczami ale nie poddaję się

zaraz Wam wstawię moje najfajniejsze ciuszki
nienajfajniejszych nie chce mi się focić
Stary 2014-02-27, 13:10   #1133
svelta
Rozeznanie

Cytat:
dziewczyny mam pytanie gdybym teraz poprosiła szefa o podwyższenie pensji na papierze to z chwilą pójscia na chorobowę otrzymuje 100% płanego wynagrodzenia z czasu podwyżki tak?
a jak się to ma do macierzyńskiego?? jakąś średnią się wylicza??

---------- Dopisano o 10:47 ---------- Poprzedni post napisano o 10:42 ----------

no my mamy dwa dekory - ale u nas jeden dekor 100zł ;/
i mamy małe listwy 10 sztuk każda po 44zł
dekory to zło :P
Z tego co się orientuję, bo też badałam temat, to chorobowe wyliczają za okres ostatnich trzech przepracowanych miesięcy. A do macierzyńskiego bierze się ostatnie 12 miesięcy.

My teraz robimy kuchnię i też mamy 2 dekory, jeden po 120zł No ale to już na dłuuuuuugie lata.

Cytat:
Mam umowę o pracę na czas określony do 30 sierpnia, do tego mam aneks do umowy - zastępstwo nie dłużej niż do 27 czerwca.
Chciałam być w pracy do samego końca, a przynajmniej do czerwca, ale chodzą mi myśli po głowie czy nie pójść już w maju na l4 skoro ginka proponowała mi to już miesiąc temu
i teraz się zastanawiam, czy pracodawca jeżeli dam l4 w maju może mi jakoś anulować ten aneks i zostanę tylko ze swoją podstawową pensją bez tej z zastępstwa ?
Anulować NIC nie może. Dane podpisane, nie ma opcji żeby to cofnąć.

Cytat:
ja wiem że na rok jest 80% a na pół 100%
kase i tak wypłaca pracodawca więc po zasiłek do zusu chyba nie muszę iść bo to pracodawca sobie coś tam potrąca.
Mi chodzi o to że przepuszczalnie dla łatwiego rachunku - mam 1000zł na umowie na rękę, więc przy rocznym macierzyńskim dostawałabym 800zł,
a np jak bym teraz dostała podwyżkę 1500zł na rękę to jak bym dostawała ten roczny macierzyński skoro przez 4 miechy bym miała większe wynagrodzenie
Jeśli firma "zatrudnia" 20 pełnych etatów do macierzyńskie będzie Ci wypłacał ZUS, ale jeśli więcej niż 20 to nic w ZUSie nie załatwiasz bo to pracodawca będzie Ci płacił

Cytat:
dziewczyny coś mi jest nie mogę ustać na nogach, bo tak jakoś mi słabo, ale mierzyłam ciśnienie to miałam dobre jak na mnie 115/59, tylko, że puls 99. to nie za wysoki trochę?
Cytat:
Masz zbyt niskie ciśnienie rozkurczowe. Na Twoim miejscu ruszyłabym prosto do lekarza. W ciąży nie ma żartów.

Witam. Dziś późno ale kiepsko z czasem. Poza tym musiałam Was doczytać.
Chyba się zasłodziłam 5 pączkami. Mam ochtę na mięcho i dużo zieleniny.
svelta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-27, 13:18   #1134
Eydrith
Zadomowienie

to z wczoraj tylko aparat mi jakoś rozbiela, one mają o wiele intensywniejsze kolory
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1.jpg (178,2 KB, 35 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2.jpg (137,9 KB, 30 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 3.jpg (151,4 KB, 32 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 4.jpg (155,6 KB, 30 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 5.jpg (129,1 KB, 35 załadowań)
Stary 2014-02-27, 13:23   #1135
svelta
Rozeznanie

Cytat:
to z wczoraj tylko aparat mi jakoś rozbiela, one mają o wiele intensywniejsze kolory
Sukienka przesłodka
Stary 2014-02-27, 13:24   #1136
Lillian_
Rozeznanie

Joanna Jestem pod wielkim wrażeniem jak ty wszystko wiesz!
Mogę mieć pytanko do ciebie?
Jestem zatrudniona jako osoba współpracująca- współpracownik w firmie męża.

Płaci mi wysokie skłądki ZUS - te najwyższe ale dopiero od grudnia 2013r. W tej chili ejstem na l4 które planuje ciagnąć aż do końca ciąży a potem iść na macierzyński ten roczny i moje pytanie jest jak będą mi wypłacać świadczenia? W jakiej wysokości tzn. na papierach mam ze przepracowałam pełne 3 miesiące od grudnia do 04.02 2014r. i przez te 3 miesiące mąż płacił zus ten najwyższy . Nasz księgowy trochę do kitu jest i martwimy się że ... nam nie wypłacą albo wiece Zus to straszna zmora
Pod moim sercem, inne bije serce, Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane, Pod moim sercem małe rączki dziecka, cichutko pukaja do mojego serca, Myślę sobie wtedy: może być wspanialej? Nosze w sobie życie które Bog mi daje !
Lillian_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-27, 13:25   #1137
elcia_
Raczkowanie

Cytat:
Fajne ciuszki słodki ten bodziak z koteckami
Stary 2014-02-27, 13:28   #1138
Eydrith
Zadomowienie

i starsze - ta bluza jest taka dwustronna, jak malwiska kiedyś dla synka wyhaczyła, fajne sa te bluzy
te są bardziej chłopskie, zwłaszcza Tygrysek ale dopiero nabieram wprawy w kupowaniu dziewczyńskich
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 8.jpg (147,6 KB, 13 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 6.jpg (206,0 KB, 17 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 7.jpg (151,4 KB, 18 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 9.jpg (202,0 KB, 24 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 10.jpg (104,0 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 11.jpg (125,5 KB, 17 załadowań)
Stary 2014-02-27, 13:34   #1139
svelta
Rozeznanie

Cytat:
i starsze - ta bluza jest taka dwustronna, jak malwiska kiedyś dla synka wyhaczyła, fajne sa te bluzy
te są bardziej chłopskie, zwłaszcza Tygrysek ale dopiero nabieram wprawy w kupowaniu dziewczyńskich
Jeju jakie słodkie żywe kolory
Stary 2014-02-27, 13:53   #1140
Vegetka
Zakorzenienie

Asia dzięki !

już wszystko kumam - wczas

debesciara - wydaje mi się, że premie świąteczne nie będą się liczyć, ale mam po prostu dodatkowe godziny od listopada jako aneksy do umowy o pracę i chodziło mi o to czy one też będą się liczyć do średniej ale będą

zobaczymy jak to wyjdzie w praniu do kiedy będę pracować zapytam też moją ginkę co ona o tym myśli

jejku piękne macie te ciuszki !! a ja dalej nic nie mam, chyba poproszę dziś Mamę żeby wyciągnęła ze strychu wszystko co ma zachomikowane żebym mogła sobie pooglądać
Vegetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości