|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3211 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.12
Cytat:
Od wczoraj sciagam ok 100 ml i podaje przez butelke i nastapil CUD!!!! Maluch jak nie moj!!! Dzisiaj albo spi, albo sobie grzecznie lezy!! Do tego karmimy co 3 h i nie ma cycka pomiedzy!! Czy jest mozliwe ze on zaspokajal zapotrzebowanie kaloryczne pierwsza faza, ale nie miejsce w brzuchu...juz nie wiem jak mam sobie to tlumaczyc.. |
|
|
|
|
#3212 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny mam kilka pytań na szybko:
Polecałyście coś na hemoroidy chyba i mnie dopadły, możecie przypomnieć? Czy to normalne,że moja córka ciągle chce ssać? Dokładnie co godzinę muszę ją podłączać do cycka Co do chrzcin, to u nas (okolice Lublina) to koszt ok 100 do 180 zł /os. w lokalu. I niestety będziemy mieli z tego wesele Około 35 osób, bo męża rodzina jest bardzo liczna i jest u nich tradycja zapraszania wszystkich. Alkohol u nas zawsze jest, bo wtedy zabawa ciekawsza. Także u mnie koszt chrzcin będzie oscylował w granicach 5 tysięcy razem z ubraniami etc. Plusem jest , że tu każdy daje pieniądze, więc około połowa się "zwraca". W okolicach kwietnia będziemy rezerwowali na lipiec, bo wtedy będzie przelew u nas za truskawki. Wcześniej nie ma na to szans. Mąż dziś wziął papiery na becikowe i zasiłek... Omg żal ile tu jest biurokracji Za 2012 rok nie mieliśmy dochodu, bo pracowaliśmy oboje na czarno, a i tak musimy z ZUSU , z US etc. różne zaświadczenia brać. Jeśli chodzi o szczepionki to zdecydowaliśmy się na te refundowane. Aha i powiedzcie kiedy mogę z małą odwiedzić moich rodziców? Mieszkają sami, renciści, nie palący, 20 km drogi, czyli około 15 min jazdy autem. Mąż chce czekać, aż mała skoczy miesiąc, czyli jeszcze ponad dwa tygodnie.
http://www.suwaczek.pl/cache/aa23db2c38.png 19.02.2014 g 18.20 Alicja Edytowane przez JustiLbn Czas edycji: 2014-03-03 o 18:29 |
|
|
|
#3213 | ||||
|
Raczkowanie
|
Hej hej
Mąż zabrał Emilkę do miasta na frytki,mały zasnął właśnie w leżaczku i zapanowała w domu błoga cisza ![]() Alanek ma dzisiaj wyjątkowo aktywny dzień,pospał łącznie może ze 2,5 godzinki,chyba zaczynają mu przeszkadzać hałasy Nocki na szczęście mamy super z jedną lub dwiema pobudkami na cycka. Wieczorne usypianie też idzie całkiem gładko,zje,odbije(nie zawsze),buziaczek w policzek i do wyrka od kilku dni zasypia sam,bez bujania,noszenia itp![]() Mamy za to niezły problem ze starszą córką,wczoraj przebudziła się w nocy jak karmiłam Alana i narobiła takiej histerii na cały dom,że bałam się czy sąsiedzi(mieszkam w bliźniaku) nam zaraz jakiejś policji nie podeślą mały akurat był przy cycku a Emila chciała żebym się z nią położyła,niestety nie miałam jak więc zaczął się wrzask. Jak mąż chciał ją uspokoić to było jeszcze gorzej mówimy do niej,żeby się uspokoiła,że zaraz przyjdę a ona wrzeszczy ałaaa! normalnie jak w patologii jakiejś nie mam już pojęcia jak sobie z nią poradzić.Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() świetny Cytat:
![]() Mam do Was pytanko:jakie macie lampki w pokoju maluchów?Dla mnie każda żarówka daje za mocne światło więc na lampkę zarzuciłam pieluchę tetrową,nie nagrzewa się na szczęście ale ładnie też to nie wygląda
|
|
|
#3214 |
|
Zadomowienie
|
pilotka, ważka jak jeszcze bylam w ciazy, to kupowalam Alkowi ciuszki, ktore mi sie podobaja, a one wszystkie sa takie sliczne
Tak wiec mam teraz pol szafy ciuszkow, ktorych Alek nigdy nie mial na sobie, lub na pewno nie bedzie mial JustiLb 35 osob? oooo matko toż to male weselicho bedzie Ja sie ograniczam do najblizszej rodziny
|
|
|
|
#3215 | |
|
Konto usunięte
|
Dziewczyny dziękuję Wam za rady, kupię chyba huśtawkę
perfuzja zeberka wymiata!! Dołączam do fanklubu!! hosenka świetne zakupy i za jaką cenę ![]() ![]() magnusiu piękne komplety mąż kupił ![]() Cytat:
![]() Co do ciszy, u nas ostatnio mąż uspokajał Alicję, nosił ją na ramieniu, i taki dumny mówi "zobacz jaj jest cichutko" po czym odwraca się a ja mało nie padłam ze śmiechu - całe plecy męża "ulane" i przysięgam że Ala miała wzrok pełen dumy
|
|
|
|
|
#3216 |
|
Zakorzenienie
|
Zawsze jak pochwale moje dziecko to zaczyna sie jazda.... eh.
U nas na chrzcinach bedzie 25 osob.... na szczesvie alkoholu nie bedzie ja nie znosze. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#3217 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Najśmieszniejsze jest to, że lekarz, który odbierał mój poród ma wnuki bliźniaki - parkę tak jak u nas, chłopiec też ma na imię Antek i mają identyczny wózek jak nasz, nawet w tym samym kolorze. Bliźniaki tamte są pół roku starsze od naszych i wszyscy nas do nich porównują. A że miasteczko małe to wszyscy nas kojarzą. My po wizycie - zmiana mleka na Nutramigen LGG czy cóś - a tak chciałam uniknąć tego mleka. Tam podobno głównym składnikiem odżywczym jest glukoza No i drogie bardzo. Jutro idziemy na usg brzucha, mamy zrobić badania krwi i moczu i iść do rehabilitantki zeby obejrzała ten jego brzuch bo coś za bardzo mu się na boki rozlewa i to podobno też może mieć wpływ na gorsze trawienie. Lekarka stwierdziła, że ma w brzuchu straszną rewolucję, wszystko mu tam burczy. Żelazo mam mu podzielić na pół i dawać w dwóch dawkach, zmniejszyć porcje jedzenia i karmić częściej. No i na razie to tyle zaleceń. Mam dwa pytania - jedno do ogółu. Jakimi badaniami rozpoznać nietolerancję laktozy? i drugie do Pilotki. Jak zbierałaś mocz od córki? W ogóle jak zebrać od takiego malucha? Mam ich położyć na przewijaku z gołymi pupami i czekać aż coś poleci?
|
|
|
#3218 |
|
Rozeznanie
|
Nadrobiłam weekend
![]() Jak czytam o Waszych problemach z jedzeniem, to cieszę się, że naszym jedynym problemem jest karmienie cyckiem. Moja Zuzia ma chyba jakiś pancerny żołądek - jem wszystko, a jej nic... Mam nadzieję, że już tak zostanie. Moja córeczka nadal mała, ale ostatnio uderzyła mnie myśl, że nie wygląda już noworodkowo... Zmienia się na moich oczach w niemowlaka Zrobiły jej się duże oczy, lubi się rozglądać, macha nóżkami na wszystkie strony, uśmiecha się dużo - i to całą buzią, choć jeszcze raczej nieświadomie... Najczęściej przy cycku i gdy mówię do niej - Wasze dzieci reagują na swoje imię? Bo ja mam wrażenie, że ona reaguje (może sobie wmawiam W temacie KP - dziewczyny, ja też muszę moją przystawiać często, a nocy jak daję jej butlę to śpi po 3-4 godziny, ale w dzień nie ma na to szans. Ja robię tak, że daję jej po kilka razy tego samego cycka - żeby go opróżniła, dopiero potem jest drugi. I na początku odciągam trochę mleka przed każdym karmieniem. No i zauważyłam, że Mała gorzej ciągnie po dokarmianiu butelką - w nocy karmię ją odciągniętym mlekiem w butli właśnie, a potem w dzień buntuje mi się przy cycku - ogółem wygląda to tak, że im późniejsza godzina i kolejne przystawienie, tym dłużej i efektywniej ssie, ale te pierwsze, pobutelkowe, to dramat. Może to moja nadinterpretacja, ale mam wrażenie, że butelka zaburza ssanie - Zuźka pamięta, że ostatnio łatwo szło i wkurza się na cycka. Będę próbowała przetrzymać j a całą noc bez butelki - na cycku tylko, ale nie wiem czy się nie złamię - ciągle mam paranoję, że głodzę moje dziecko No i nie chce mi się siedzieć i karmić - po całym dniu i tak wysiadają mi plecy, a karmienie na leżąco nie idzie mi zupełnie Ważka u mnie też pielucha tetrowa na lampce, mam ten sam problem. Mezaga pytanie nie do mnie, ale moja córka nałogowo sika krótko po tym, jak umyję ją z przodu chusteczką nawilżaną i zostawię z gołą dupką - wtedy sik przychodzi szybko. ----------- Dziewczyny, mam problem z pępkiem - 17 doba, a kikut jeszcze nie odpadł. Któraś z Was miała to samo? Zalecono Wam jakąś specjalną pielęgnację? Położna mówi, że mogę kupić gaziki nasączone spirytusem i przestawić się na to. Mam wrażenie, że ten octenisept to badziewie i ktoś dobrze zapłacił, by polecano nam go do higieny pępka
18.05.2013 - Żona - zapnij pasy Kochanie, przed nami wyboista droga Edytowane przez vacuity Czas edycji: 2014-03-03 o 18:52 |
|
|
|
#3219 | |||
|
Gang Iren
|
Cytat:
Cytat:
Ale po co czekać ![]() Cytat:
|
|
#3220 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#3221 |
|
Rozeznanie
|
To żeby przestać cokolwiek przy nim robić też przyszło mi już do głowy...
Już nie mam siły do tego jej kikuta ![]() W sumie z kikutem sprawa wygląda tak, że ma uschnąć i odpaść, a ten octenisept jakby nie było trochę go namacza - mimo że potem obrobię kikut patyczkiem z nadmiaru. Dlatego myślę, że on przedłuża całą akcję. I myślę, że zalecenia, by go używać, mają drugie - pewnie finansowe - dno. Nawet na książeczce zdrowia jest machnięta reklama - "octenisept - do higieny pępka".
18.05.2013 - Żona - zapnij pasy Kochanie, przed nami wyboista droga Edytowane przez vacuity Czas edycji: 2014-03-03 o 19:11 |
|
|
|
#3222 |
|
Zakorzenienie
|
Vacuity kup małą butelke spirytusu i patyczkami do uszu zamoczonymi w spirytusie i ja jeździłam nimi 2-3razy dziennie wkoło, tak położna powiedziala, delikatnie podważając, bo Miłoszowi długo tez nie odpadał. A po tym pieronem poszlo. Zależy od dziecka.
---------- Dopisano o 19:15 ---------- Poprzedni post napisano o 19:12 ---------- a w ocenisepcie jest woda? bo jesli tak to nic dziwnego? bo spirytus paruje, dzis bedac na szczepieniu do pediatry kobietka dzwoniła w sprawie pępka wlasnie, bo tez nie odpadal, i tz o spirytusie lub ocenitsepcie byla mowa.
|
#3223 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#3224 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Już to pisałam gdy pytała Cayenne - u Jadzi pępek odpadł po ponad miesiącu. Po kąpieli pryskałam octeniseptem i czekałam aż wyschnie.
|
|
|
#3225 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wybączyła się, ale po godz znowu się zaczęło Tak ją zawsze trzyma od 4 do 9 rano. Ja już nie wiem czy to przez to co jem, czy taka 'natura', bo nie jem żadnych wzdymających rzeczy. Poza tym z tego co kojarzę, Twój maluch jest na mm i piszesz, że macie ten sam problem. Kupiłam dzisiaj tą herbatkę z kopru włoskiego, popiję trochę i zobaczymy czy coś się ruszy. Przeraża mnie już to nie spanie od 4 rano Czuję się cholernie zmęczona - tym bardziej, że za dnia też pospać nie mogę, bo mała mi na to nie pozwala. Moze macie jeszcze jakies inne sposoby na bolesne bąki? Dodam, że kupa nie sprawia jej żadnego problemu i zawsze jest musztardowa, więc wydaje mi się, że tutaj nie chodzi o moją dietę? ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Po co czekać ?Byłam dzisiaj na pierwszym prawdziwym spacerku Niestety trwał tylko 20 min, bo Blanka mi się rozryczała Ale przynajmniej zdążyłam wpaść do apteki po herbatkę ![]() Dziewczyny zazdroszczę Wam jak piszecie, że Wasze dzieci śpią w dzień po 3 godz! Moja jak prześpi 20 min to się cieszę, bo mogę coś zjeść. Najgorsze jest to, że jak już wstanie to płacze i trzeba wziąć do cycka. Nasz dzień wygląda wiec tak: 20 min śpi, 10 min je, 20 min śpi, 10 min je ... itd. No chyba, że biorę ją na klatę, to tak mogłaby przespać cały dzień ![]() Najdłużej śpi po kąpieli - zawsze 3 godz. Dzisiaj na noc dam jej butlę z moim mlekiem i zobaczymy czy pobije rekord 3 godz
|
|
|
#3226 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
No i właśnie dlatego dałam mu dzisiaj smoczka,zassał się od razu i chyba go pokochał![]() Za to w nocy,po wyssaniu jednego cycka,potrafi ciągiem przespać nawet 6 h ![]() 2)Papierologia straszna aż mi się odechciało wypełniać te karteluszki i leża mi już w szafce od tygodnia![]() 3)A dlaczego chce tak długo czekać?daj spokój, 15 minut jazdy to dziecko Wam prześpi jak aniołek ![]() [1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;45419380] Co do ciszy, u nas ostatnio mąż uspokajał Alicję, nosił ją na ramieniu, i taki dumny mówi "zobacz jaj jest cichutko" po czym odwraca się a ja mało nie padłam ze śmiechu - całe plecy męża "ulane" i przysięgam że Ala miała wzrok pełen dumy [/QUOTE] nie czuł,że mu mokro?Cytat:
![]() Uciekam kąpać dzieciaki
|
|
|
#3227 |
|
Zakorzenienie
|
vacuity my pielegnowalismy pępek na sucho, tzn. tylko zbieraliśmy tę wydzielinę patyczkiem. Octaniseptem psikalismy dopiero jak odpadł, wcześniej moze ze 2 razy jak wydawało nam się, ze wydzieliny jest za dużo.
Kikut odpadł w 10 dobie. ---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:01 ---------- Lampkę mam z ikei o taka, do tego żarówka 40 lumenow i jest prawie zupełnie ciemno. http://img02.tablica.pl/images_tabli...ea-gliwice.jpg
|
#3228 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3229 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#3230 |
|
Rozeznanie
|
Dzięki za odpowiedzi, dam mu kilka dni na odpadnięcie pielęgnując na sucho.
A jeśli chodzi o wzdęcia, to proponuję pozycję jak w załączniku, pokazano mi ją w szpitalu - ja w zasadzie tylko tak odbijam Małą - na jednej mojej ręce wisi - i ta ręka sama w sobie masuje brzuszek, który na niej się opiera, a drugą masuję plecki i klepię po pupie - Zuźka to lubi Właśnie podczas tych zabiegów Małej wychodzą często bączki i kupka.
|
#3231 |
|
Zadomowienie
|
Moje dziecko ostatni albo je, albo spi, albo ryczy
Czy to sie kiedys skonczy
|
|
|
|
#3232 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Za dnia śpi - ale na mnie .. ---------- Dopisano o 21:22 ---------- Poprzedni post napisano o 21:09 ---------- Cytat:
Mojej małej też chyba się spodobało I beek poszedł
|
|
|
#3233 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Mój tradycyjnie jest beksą wieczorną... A dzisiaj byliśmy na kontrolnej wizycie. Wszystko OK. Kacper w ciągu 4 tyg przybrał 1300 i waży już 5540
|
|
#3234 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
super ![]() Moj histeryk usnal, ciekawe jak dlugo pospi Pod koniec to juz zachrypniety byl od tego ciaglego ryku ![]() A ja wlasnie siedze w lozku i ciesze sie cisza ![]() Jak to macierzynstwo zmienia czlowieka, zeby chwila ciszy dawala tyyyle radosci
Edytowane przez Le La Czas edycji: 2014-03-03 o 21:39 |
|
|
|
|
#3235 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Adaś przekroczył 4kg i waży 4095g kurde coś mało chyba
|
|
|
#3236 |
|
Zadomowienie
|
Mój syn ma prawie 7 tyg i wodzil wzrokiem od narodzin praktycznie, mój tata to sprawdzał w szpitalu
już w niedzielę za ciocia co podawała do stołu to jak na meczu tenisa mu oczka chodziły. Uśmiecha się jak się do niego mówi, lubi też jak się go zakrywa pieluszka albo jak go ubieram przez głowę i jak go odkryje to jest wielka radość ![]() U nas na chrzcinach ok 18 osób, 12osób by pokój przyjął ale więcej ciężko..więc w lokalu bedziemy robić. Alkohol będzie bo jest tradycja, że buteleczke weselne się trzyma do chrzcin i mam 4 odłożone, moja mama też jedna zbunkrowala ![]() Byłam na zakupach i padam , oczywiście małemu też musiałam coś kupić, a i sobie bluzę pod pretekstem, że na spacery z małym musi byc mi wygodnie. Jeszcze nowe adidaski mam upatrzone . Może mama nas nie wygoni z kolejna parą, bo cała piwnica zawalona przez moje i męża buty...mamy małego bzika ... Szukałam też sukienki na chrzciny , ale jeszcze sadelko zniechęca do kupna... Kiedy po cc mogę ćwiczyć? 7 tydzień a ja nadal mam połóg...już mam dość Edytowane przez isia4891 Czas edycji: 2014-03-03 o 22:14 |
|
|
|
#3237 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Każde dziecko jest inne... A Adaś ile ma i ile ważył jak się urodził?
|
|
#3238 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Skończy się, skończy. Jeszcze trochę i pójdzie w świat z jakaś panną
|
|
#3239 |
|
Rozeznanie
|
nawał pokarmu
jak radziłyscie sobie z nawałem?mnie dopadł dzis i to konkretnie.....bolą mnie całe piersi,odciągałam laktatorem i ulgę poczułam dopiero po sciągnięciu 90 ml z obu piersi,ale po ok.1,5 godz. znów sa twarde,ciepłe i bolące w dodatku mam stan podgrączkowy 37,3 i boję się żeby nie dopuścić do zapalenia.
|
|
|
|
#3240 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Możesz wypić herbatkę z szałwi (aczkolwiek u mnie zadziałała trochę za mocno). I najważniejsze: przejdzie niedługo!
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:46.

. II faza to właśnie ta śmietanka, jest najtłustsze i jest ona najlepiej widoczna po odciągnięciu na górze w butelce kiedy mleko chwilę stoi lub po zamrożeniu. u mnie w butelce 150 ml śmietanki jest około 2-3 cm czyli jakieś 20-30ml.
i już w ciąży nie wyobrażałam sobie żyć przez tyle miesięcy wg takiego 'modelu'. 2-3 msc ok, ale nie cały okres karmienia być na żadanie a raczej na zawołanie:/ . i doskonale rozumiem kobiety które rzucają kp bo czują się uzależnione i uwiązane od siedzenia w domu i dziecka, bo przy takim "na żadanie" nie idzie nic zaplanować.. ) i traktowanie piersi jak uspokajacza co obecnie widzę zaczyna się
. m.in z tego powodu zależy mi żeby nauczyła się ssać smoczek, ale coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu że to chyba będzie niemożliwe:/ . poza tym... nie wyobrażam sobie jak karmić na żądanie po powrocie do pracy
Około 35 osób, bo męża rodzina jest bardzo liczna i jest u nich tradycja zapraszania wszystkich.
Za 2012 rok nie mieliśmy dochodu, bo pracowaliśmy oboje na czarno, a i tak musimy z ZUSU , z US etc. różne zaświadczenia brać.
Nocki na szczęście mamy super z jedną lub dwiema pobudkami na cycka. Wieczorne usypianie też idzie całkiem gładko,zje,odbije(nie zawsze),buziaczek w policzek i do wyrka
od kilku dni zasypia sam,bez bujania,noszenia itp
mały akurat był przy cycku a Emila chciała żebym się z nią położyła,niestety nie miałam jak więc zaczął się wrzask. Jak mąż chciał ją uspokoić to było jeszcze gorzej 
. żeby było szybko i łatwo.
oooo matko
toż to male weselicho bedzie 
u nas ceny wahają się od 30 zł obiad do 60 zł już z kawą i zimnym bufetem.

16.06.2012