|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: VIII część! | |||
| Wrześniowo-październikowe mamusie 2013 |
|
1 | 2,94% |
| Szczerzę ząbki, wcinam stópki - taki jestem już słodziutki |
|
0 | 0% |
| Mamo, tato, czy wy wiecie, ze już pół roczku jestem na świecie? |
|
2 | 5,88% |
| Mama się za głowę łapie, jak ja dużo już potrafię |
|
11 | 32,35% |
| W oczach mamy łzy wzruszenia, bo się garnę do siedzenia |
|
5 | 14,71% |
| Piski, krzyki i uśmiechy - jak szybko rosną te nasze pociechy |
|
1 | 2,94% |
| Mamy sie nami zachwycają i wszystkie bezsenne noce nam wybaczają |
|
0 | 0% |
| Wiosna przyszła, słonko świeci, co raz większe nasze dzieci |
|
5 | 14,71% |
| Uczę się tu, krok po kroczku, przecież kończę już pół roczku |
|
9 | 26,47% |
| Głosujący: 34. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#181 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Szczerzę ząbki, wcinam stópki - taki jestem już słodziutki! Mamy IX-X 2013, cz.
Cytat:
![]() Ciężko masz Mój ostatnio się "spsuł" i już mi to się daje we znaki. Chodzę niedospana i zła. A mam to dopiero od niedawna. Cytat:
Cytat:
![]() Dziękujemy wszystkim Wrócił Małz i zabrał małą marudę na spacer a ja jem w locie i lecę na zakupy. Zdjęcie wstawie wieczorem jak już położe dzieci spać. Na razie nie ogarniam co się dzieje wokół mnie, głowa mi pęka
|
|||
|
|
|
#182 | |
|
dryfuję słowami
|
Dot.: Szczerzę ząbki, wcinam stópki - taki jestem już słodziutki! Mamy IX-X 2013, cz.
Cytat:
|
|
|
#183 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie ma to jak niewierząca Tassia z Chrystusem ![]() byłam na myjni samochodowej isie potwornie wkurzyłam koles mowi ze auto bedzie gotowe za godzine... wiec polalzlam do sklepu dzieciowego...wracam, ale z oddali widze ze auto jeszcze w trakcie roboty, wiec poszlam do drugiego sklepu (wybudowali drugi market zabawkowy kolo pierwszego... ceny z kosmosu...np kubek lovi w pierwszym kosztuje 36zl, a w drugim 49 buahaha) i wracam (mineła 1h20') podchodze a koles sobie siedzi w aucie i radia słucha... pytam z aile auto bedzie gotowe...a ten mi odpowiada, ze za pół godziny miedzy czasie rozpadał sie deszcz, a pizgało na maksa jak zrobiłam rozpierduche tak 3 kolesi w 7 minut mi auto skończyło ![]() kupiłam gryzak z siateczka, osłone przeciwsłoneczna do auta z kubusiem puchatkiem, rybke na zabawki do kapieli, pampki, nowy zel pod prysznic Bubchen kocham je...i uwaga uwaga (Kaśka może Mikiemu by podeszło)
|
|
|
#184 |
|
czyli Endżi
|
Motylku, wiedziałam, że Cię przestraszę
![]() Rusałko, Dodinho, znam Wasz ból z tymi nockami Nie ma chyba prostej recepty na to jak sobie radzić, pomagać maluszkom w nauce samodzielności w spaniu. Wiem, że bywa tak, że człowiek wyłazi ze skóry, idzie krok w krok za podręcznikowymi radami a nie wychodzi. Dzieci mają też trudniejsze okresy i czasem zamiast być coraz lepiej, to bywa wręcz gorzej. Ja walczę, staram się nie poddawać, nie iść na łatwiznę. Jak wezmę do mnie do łóżka na całą noc, to niewykluczone, że z takim tematem będę się bujać parę lat - a mnie akurat to bardzo nie pasuje. 20-miesięczny chłopiec znajomych robi cyrki nie z tej planety jak próbują mu podać w nocy coś innego niż mleko. A wypić (około północy) musi już w łóżku rodziców i śpi z nimi do rana - kopiąc i wierzgając. Strasznie bym nie chciała tego u mnie ![]() Trzeba próbować cieszyć się małymi kroczkami i dążyć do osiągania drobnych sukcesów ![]() Tassia, śliniak wymiata
pachnę Edytowane przez your Angel Czas edycji: 2014-03-04 o 12:18 |
|
|
|
#185 |
|
Zakorzenienie
|
dobre
ja kupiłam http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70179754/ ale Filip tego nienawidzi i na przyszłość http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20160403/ nie mogłam się powstrzymac![]() ---------- Dopisano o 12:21 ---------- Poprzedni post napisano o 12:19 ---------- moje dziecko odsypia na dworku juz 2h 20 minn a ja siedze na blacie w kuchni oglądając konferencje Putina i naprawde mam wrażenie że mu się w głowie poprzestawiało
|
|
#186 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
kończył Jan III Sobieski:P Tadeusz Boy-Żeleński, Matejko, Mehoffer, Kazimierz Przerwa Tetmajer, Marysia Peszek itd.no i oczywiscie ja i ja
|
|
|
#187 | ||||||
|
Rozeznanie
|
Witam sie w nowym watku
Pedzicie szalone ![]() jeszcze ze starego watku i treoche nowego :Cytat:
Wreszcie na prostej ![]() Cytat:
![]() ale na pewno nie wyobrazasz sobie zycia bez Antosia ![]() niestety nie zawsze jest tak jak chcemy i planujemy... Cytat:
![]() ciagle mnie przerazaja takie wiesci ![]() Cytat:
![]() jak tylko go uslyszy, to szuka oczkami gdzie on jest i wyciaga raczki do niego ![]() Cytat:
Cytat:
mnie jak przywiezli ze szpitala jak sie urodzilam to moja niespelna dwuletnia siostra wziela mlotek i mama jej go zabrala, jak sie nade mna z nim schylala
|
|
|
#188 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
juz przestalam porownywac Kubusia, bo bym zwariowala Cytat:
jak jest z ta darmowa wysylka? docieraja te zakupy ? ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Papuga rewelacyjny sen ![]() no to nadrobilam ![]() u nas nocki bez zmian, tzn. od 23.30 co godzinke budzi mnie wiercenie w lozeczku ![]() jak go po karmieniu o 5 zostawiam u nas to spi jak anioleczek. cwaniaczek jeden ![]() no nic moze to jakos minie... wczoraj dostalam telefon z poradni rehabilitacyjnej, ze zwolnilo sie miejsce i mam przyjechac dzis na 15.45 (bo jak sie chcialam zapisac to braklo miejsc). wiec zaraz sie zbieram, a tak mi sie nie chce z 45 minut cwiczen robi mi sie 3,5- godzinna wyprawa tacie mojemu udalo sie zalatwic kroliczka dla Jakuszka
|
|
|
#189 |
|
Zakorzenienie
|
a moje dziecie spi w foteliku samochodowym uz godzine i nie wiem czy go wybudzac...a w sumie jest w nim juz 3 h
![]() nie znosze tego
|
|
#190 | |
|
czyli Endżi
|
Wczoraj na kolację dałam Przysmak na Dobranoc z Hippa - kaszkę z bananem. Mieli w Piotrze i Pawle za bagatelka niecałe 1,50zł (bo termin do końca marca, ale wierzę, że na niemowlęce jedzenie jest obwarowane takimi kontrolami, że spokojnie jest jeszcze jadalne
).No i powiem Wam, że ładnie nasyciła Julka Karmienie było dopiero o 6 rano z piersi, w nocy spokojnie wystarczyło mu 100ml picia.Szkoda, że cena ogólnie spora - jakoś blisko 6 zeta. Chyba jeszcze dziś polezę i wezmę co im zostało ![]() ---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:24 ---------- Cytat:
Gorgulku, graty ogromne! Prawdziwy krok milowy
|
|
#191 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysyłane z mojego GT-S7500 za pomocą Tapatalk 2
|
|
#192 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej
![]() Witam w nowym wątku ![]() ewcia- u mnie chyba kp się ustabilizowało chociaż czasami z rana jak w nocy nieprzytomnie dam jeść 2 razy z jednego cyca to drugi jest bardzo duży i cieknie z niego. gorgulek- gratulacje za nową umiejętność !!! agusiowata- fajna ta mata bierz ją ![]() Młoda znów o 2 poszła spać. Ja do 24 dobrze się czuję ale potem to mnie dosłownie zwala z nóg. Wydarłam się na tż-ta bo mnie samą śpiącą z wyjącą Gosią zostawił.
|
|
#193 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wysyłane z mojego GT-S7500 za pomocą Tapatalk 2
|
|
#194 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#195 |
|
Wtajemniczenie
|
hej
witam się w nowym wątku POLI super że chrzciny udane ![]() ja osobiście zawsze tez chciałam mieć tatuaż ale jakos nigdy się na niego nie zdecydowałam ![]() w weekend sobie troszkę poszaleliśmy na weselichu..dodam ze byliśmy na lepszych jakos tak dziwnie było no i my byliśmy do 21 bo wiadomo z mała i już była zmeczona itd...ale była za to atrakcja dnia wszystkim się strasznie podobała w niedziele byliśmy tez na poprawinach jakos do 19.30 bo już marudziła zresztą i tak poprawiny do 20 wiec byliśmy jednymi z ostatnich ;p ogolnie wesele ok ale mamy z tż ciche dni reszte opisze w k. małą chwilowo spi wiec się ogarne ubiore i małą tez i na spacerek mykamy...
|
#196 |
|
Zakorzenienie
|
W temacie KP - ja od początku śpię w staniku z wkładkami J&J.
Inaczej konczy się zalaną koszulką. Najpóźniej w trakcie karmienia mnie zalewa, zazwyczaj tak po prostu w trakcie snu, każda próba uwolnienia piersi się tak kończyła. Gorgulku, gratulacje dla Miłoszka! Ale to zleciało, te dzieci już takie duże... Rusałko, moja Zuzka zawsze zasypia przy piersi... wyczekuję zawsze na moment, w którym ppierś sama jej wypada z ust. Jeśli to jej nie budzi to znaczy, że śpi głęboko, jeśli jest za wcześnie to się cała wzdryga przy tym i wybudza. Odkładam ją do łóżeczka trzymając możliwie najbliżej swojego ciała, puszczam dopiero gdy jest ułożona na materacu. I najważniejsze - w łóżeczku mam ułożony kocyk w takiego rogala, leży to nad główką - Zuzka się wtula w ten kocyk albo w przytulanki, które tam kładę. To wtulanie jej pomaga. ---------- Dopisano o 12:41 ---------- Poprzedni post napisano o 12:35 ---------- w temacie doła to taki standard... nie jest on niestety jednodniowy. Jestem zmęczona. Nie mam sił wstawać w nocy, nie mam sił karmić świadomie na leżąco. W dzień siedzę ciągle z Zuzką sama, Tż czasem wpadnie na godzinę i i tak ma wtedy sporo do zrobienia i leci dalej... Włosy mi lecą tak, że są wszędzie - w buzi i pampersie Zuzi również. Nie wiem co jeść żeby skończyły sie jej brzuszkowe problemy... Jak słyszę jej stękanie to mnie coś trafia - zero cierpliwości, ten dźwięk sprawia, ze wszystko mi się w środku przewraca. ![]() A jak już mam gości, to tylko mnie irytują... Zdziczałam... A jeszcze dziś głupia odebrałam telefon od teściowej. Na jej pytanie czy mocno przeszkadza powiedziałam, że nie bardzo, ale muszę zabawiać Zuzkę bo marudzi. "No bo ona jest taka rozpuszczona..." ![]() potem dodała, że przez chorobę. Wkur*** mnie. Jak u nich jesteśmy to nie dają małej poleżeć na brzuszku, bo "ją boli brzuch, szyja od tego dźwigania, głowa...." Non stop by ją nosiła i BUJAŁA. Mnie się niedobrze robi na sam widok, jakby mną ktoś tak bujał to bym zwymiotowała chyba. Ale do tej pory siedziałam cicho. Dłużej nei mam zamiaru. już zapowiedziałam Tzowi, że teściowa Zuzki na ręce nie dostanie. Skoro rozpuszczona, to niech ona do tego ręki nie przykłada. A co sie nasłuchałam, że sweterka nie zabrałam (kupiła za ponad 60 zł sweterek BIAŁY, ale niby nie że na chrzest, ale też nei do kompletu do białej sukienki, która kupiła na walentynki, też nie na chrzes choć wyglądającą jak każda typowa sukienka do chrztu... ), że pączków sobie nie posypalismy cukrem pudrem.... Szczegół, że Zuzkę ubieraliśmy płaczącą, bo już była zmęczona. "zostańcie jeszcze". Taaaa a potem połowę drogi jechaliśmy i tak na syrenie, a jak dojechaliśmy to od razu kąpiel i karmienie i Mała poszła spac na noc. Trafia mnie coś. ![]() może przesadzam, ale naprawdę ostatni onie mam zupełnie cierpliwości do nikogo... ;/ potrzebuję jakiegoś resetu a nie ma na to szans, bo karmię co 2 godziny, butelki Zuza nie weźmie, więc jestem uwiązana w domu.... Wiem, ze to pewnie taka codzienność większości z nas, ale ja to naprawde kiepsko ostatnio znoszę...
|
#197 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#198 | |||
|
czyli Endżi
|
Im mniej tłuszczu pod skórą, tym bardziej boli
Najbardziej bolesne miejsca to żebra, nadgarstki, kostka itd.Ja mam na nadgarstku właśnie. Bolało, ale wzór prosty, szybko poszło ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Mój mały już dobrze opanował łyżeczkę, także tak - daję normalnie łyżeczką ze słoiczka Jakieś tam Nestle czy Bobovity robię wdg instrukcji i też daję łyżeczką.Julek za 4 dni skończy 6 miesięcy - więc wiek też jest nie bez znaczenia ![]() Logoasia nas pochwaliła, że Julek ślicznie zjada z łyżeczki Ona się zna ![]() Cytat:
Nie pamiętam czy Zuzia jest smoczkowa, ale ja np u mnie eliminowałam zasypianie przy piersi z pomocą smoka. Jak Julek wisiał na cycu, ale już nie przełykał, to dawałam smoka do dzioba i było dobrze.
pachnę Edytowane przez your Angel Czas edycji: 2014-03-04 o 12:47 |
|||
|
|
|
#199 |
|
Zakorzenienie
|
No a wczoraj po południu Zuzka płakała i płakala i krzyczała.. nic nie pomagało. Az piszczała jakby ze strachu chwilami.
Posmarowałam dziąsełka, nic. Dałam jej w koncu czopek, bo już nie mogłam patrzeć jak sie męczy. I tak ok. 18 zasneła...Obudziła się o 22, nakarmiłam ją, udało się ją odłożyć i pospała do 5... Potem chciała zacząć dzień, ale nie miałam sił, leżała u nas w łóżku, ja dokimałam do 9 z przerwami na karmienia. Czyli co, jak chcę żeby ładnie spała, to muszę jej dać czopka? Czy ją coś boli, ze sie tak często budzi? ( Zwariuję...
|
#200 |
|
Zakorzenienie
|
teacherka ja znając mój nie wyparzony język powiedziałabym wprost T.
a masz może jakąś przyjaciółke/ kuzynke która mogla by do ciebie wpaść na herbate w dzień pogadac pobawic się z mała? ---------- Dopisano o 12:48 ---------- Poprzedni post napisano o 12:45 ---------- teacherka a dziąsełka ma czerwone rozpulchnione? a dajesz coś na brzuszek jakieś kropelki? niewiem czy czytałaś ale Filip tez tak się budził z wrzaskiem w nocy ale brzuch mial twardy jak kamień, niechciał jeść więc wiem ze brzuch dalam w nocy 2 razy biogaje i spal dalej do następnego wrzasku....
|
|
#201 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiem że każde dziecko inne i moje jest po prostu z tych bardziej wymagających ![]() po prostu dziś mam taki dzień, ze sił troszeczkę brak. Cytat:
Cytat:
rozumiemy się w takim razie. mam nadzieję ze nasze starania pociągną za sobą suksecy w niedalekiej przyszłości ![]() Cytat:
Cytat:
co do reszty. Współczuję durnych komentarzy i rad T. a co do resetu marzę właśnie o tym samym ![]() przydałoby mi się odpoczać i zebrać myśli w samotności. Wtedy zebrałabym siły do walki z "kaprysami" Jaśka ![]() ehh.. wlaśnie męczę go na macie i mam zamiar wybyć na spacer
Edytowane przez rusałka_1 Czas edycji: 2014-03-04 o 12:56 |
|||||
|
|
|
#202 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ona nic sobie nei daje poza piersią wsadzić do buzi. Smoczkiem pluje. Tak samo zawartością łyżeczki (pisałam o cyrkach przy podawaniu lekow ). Na razie nie mam planu co dalej. Ona po prostu odpływa przy piersi, a przecież nei będę jej budzić tylko po to, żeby potem ją usypiać innym sposobem... Zamienić kolejność i najpierw karmienie, potem kąpiel...? Nie wiem.... Cytat:
![]() Niestety, nie mam nikogo Dziąsełka na dole ma rozpulchnione, białe niemalże, już tu parę tygodni temu odtrąbiłam pierwsze ząbki a to tylko te dziąsła tak wyglądają Probiotyk mała dostaje cały czas, bo półtora miesiąca była na lekach. U niej dochodza teraz te kupki w ilościach 4-5-6 na dzień...
|
|
#203 |
|
czyli Endżi
|
Teacherko, to jakby teściówka się rozkręcała z tym lamentowaniem, to wołaj, że akurat Zuzia woła żeby jej dać jeść/zmienić pieluchę albo że ktoś dzwoni do drzwi o musisz kończyć
![]() Olać takie jęczybuły, po co Ci to
|
#204 |
|
Zakorzenienie
|
Rusałko, może to jakiś kryzys po 4 miesiącu?
Dziś konczymy 19 tygodni, może Jaś i Zuzia tak sobie koncza ten skok? Spróbujcie wtulania koniecznie. No i trzymam kciuki, by choc Tobie sie udał taki reset... Endżi, ja to już taka jestem... Wszystko roztrząsam wiele razy, wszystkim sie przejmuje Po mamie to mam...
|
#205 |
|
czyli Endżi
|
Teacherko, no kąpiel po jedzeniu to nie za bardzo
![]() Współczuję kłopotów z malutką i dołka. Ja jak już padam na ryj, to staram się skoncentrować na tym, co już nam wychodzi i z czym jesteśmy do przodu. No i koniecznie kontakt z ludźmi, chociaż kwadrans dziennie pogadać z kimś życzliwym, starać się wychodzić do rodziny i znajomych. Naucz się olewać coś, co jest Ci nie na rękę. Dylematy teściowej to nie Twój problem
pachnę Edytowane przez your Angel Czas edycji: 2014-03-04 o 12:59 |
|
|
|
#206 |
|
Zakorzenienie
|
Musze to mieć dla Zuzki: http://www.hm.com/pl/product/25018?article=25018-A
Miałam w dzieciństwie bardzo podobną, tylko nei całą w paski. JA chyba białą, moja siostra granatową. Mamy takie fajne wspólne zdjęcie. Musimy zrobić podobne Zuzce ![]() ---------- Dopisano o 13:04 ---------- Poprzedni post napisano o 12:59 ---------- Endżi, do rodzinki mam 50 km Znajomych niewielu... Taki dzikus ze mnie był zawsze i teraz to wychodzi... ![]() I aż wstyd to mówić, ale wczoraj jak Mała spała po tym czopku to trochę odżyłam Ale i tak relaksowałam się szyjąc jej zabawkę... Ale w tle leciał serial i jakoś ten czas trochę milej minął.
|
#207 | |||
|
Zakorzenienie
|
Masakra jak mnie glowa boli... z tego złego samopoczucia jakaś deprecha mnie wzięła...
Cytat:
![]() aaa czyli idzie ku dobremu? tzn.siedzeniu?Cytat:
Cytat:
|
|
#208 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Też muszę po mału oduczać zasypiania przy cycku,bo później nie poradzę sobie
|
|
#209 |
|
Zakorzenienie
|
Tasia super, gdzie kupiłaś?
![]() Bajka Ty jesteś agentka moje dziecko na spacerku a my wcinamy obiad- mąż nawet je moje sb dania i nie narzeka i do tego warzywa
|
#210 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() trochę musiało potrwać zanim zczaiłam to ja i ja ![]() ---------- Dopisano o 13:21 ---------- Poprzedni post napisano o 13:16 ---------- Kaśka - Snow też ma ten fartuszek, dawała mi kiedyś linka z Allegro ![]() dziewczyny wiecie jak to jest z solarium przy kp?Muszę się chyba wystawić na działanie promieni, bo z moim samopoczuciem jest lipa a blada jestem jak trup...
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:32.

A w LO mojego TŻ uczył się Małaszyniak 

[/RIGHT]

i do tego warzywa