Mamusie sierpień 2014 - Strona 127 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Nowy tytuł wątku
Mamusie Sierpień część już druga, nasza ciąża jest zbyt długa 2014! 2 5,71%
Połowa ciąży już za nami w sierpniu nasze dzieci przywitamy 2 5,71%
Mamusie sierpień 2014 ! 10 28,57%
sierpniowe dzieciaczki w brzuchu buszują za kilka miesięcy światem zapanują 1 2,86%
Chociaż małe mamy brzuszki w sierpniu wyjdą z nich maluszki 4 11,43%
Chociaż goszcza w naszych brzuszkach już od sierpnia w naszych łóżkach 0 0%
Pod serduszkiem je nosimy a już w sierpniu przytulimy 4 11,43%
Wiosna szybko przeminie i przywita nas lato. Mój Tż zostanie sierpniowym TATĄ ! 12 34,29%
Głosujący: 35. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-03-04, 19:00   #3781
mamuska11
Rozeznanie

Dot.: Mamusie sierpień 2014

Ja polowkowe mam 13 marca czyli juz niedługo ale bede wtedy 19+0 wydaje mi sie Żr to za wcześnie no ale tak mi w szpitalu wyznaczyli.....pamietam ze na tym usg sprawdza sie doklabie wszystkie narządy maluszka szczególnie mózg i serce i przepływy krwi

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
mamuska11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-04, 19:14   #3782
zVenus
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szilunia84 Pokaż wiadomość
hej podczutuje sobie was ,chciałam zapytac czy moge do was dołaczyc ,jestem w 19 tygosniu ciazy ,termin mam na 4.08.2014

---------- Dopisano o 19:45 ---------- Poprzedni post napisano o 19:35 ----------

czesc czasami was podczytuje ,chciałam zapytac czy moge do was dołaczyc ,jestem w 19 tyg ciazy i termin mam na 4.08.2014
Witamy
napisz coś o sobie, ile masz lat, które to dziecko, czy znasz już płeć...

---------- Dopisano o 20:11 ---------- Poprzedni post napisano o 20:08 ----------

Coś dziś spokojnie na wątku...czyżbyście spały/pracowały/sprzątały?

Ja już nic nie robię a w sumie zaraz chyba pójdę spać

---------- Dopisano o 20:14 ---------- Poprzedni post napisano o 20:11 ----------

Cytat:
Napisane przez mamuska11 Pokaż wiadomość
Ja polowkowe mam 13 marca czyli juz niedługo ale bede wtedy 19+0 wydaje mi sie Żr to za wcześnie no ale tak mi w szpitalu wyznaczyli.....pamietam ze na tym usg sprawdza sie doklabie wszystkie narządy maluszka szczególnie mózg i serce i przepływy krwi

Raczej nie za wcześnie, bo to sie właśnie jakoś koło 20tc robi nie dokładnie w 20. Więc może wypaść na 19tc a może nawet na 22tc

także raczej termin jest ok.

na połówkowym będą trochę dokładniejsze badania tak jak piszesz. Znasz już płeć?? jesli nie to prawdopodobnie poznasz
zVenus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-04, 19:32   #3783
pentuerka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez zVenus Pokaż wiadomość
Super, szkoda, że nie mogłaś zostać do końca...
u mnie w okolicy nie ma żadnych szkoleń, pokazów, nic.
Co do usg połówkowego i genetycznego to raczej nie kwestia nazewnictwa, to dwa zupełnie inne badania. Połowkowe to po prostu badanie w połowie ciąży około 20tygodnia jedno z trzech usg które w ciązy wykonać nalezy. A badanie genetyczne to może byc np w 14tygodniu lub także w 20tygodniu i ma na celu dokładne zbadanie pod kątem wad wrodzonych, genetycznych. Takie badanie zaleca się kobietom w wieku powyżej 35roku życia i takim u których w rodzinie wystepowały jakieś choroby genetyczne, teraz coraz częściej robi się te badania profilaktycznie ale obowiązkiem nie są Natomiast połówkowe badanie usg należy wykonać jeśli nie masz usg na każdej wizycie.
. U mnie na usg polowkowym roni sie wlasnie usg pod wzgledem wad genetycznych, tak tez bylo w 14 tc. Dlatego dla mnie jest to kwestia nazewnictwa. Tak tez mialam w pierwsze ciazy. Kolejne 3 usg ma byc chyba w 30 tc. Moj gin mowi, ze musi byc skonczone 20 tc.
pentuerka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-04, 19:43   #3784
papryczka160
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pentuerka Pokaż wiadomość
Hej Dziewczyny.

Byłam na tym szkleniu Bezpieczny Maluch, co polecała Papryczka. Wzięłam moją córkę, bo bardzo prosiła i niestety to był błąd. Dobrze się bawiła, ale tylko przez 1,5 h i musiałyśmy wyjść. Szkolenie jest blisko mojego domu i będzie trwało do 20:30.

Załapałam się na prezentacje fotelików Maxi cosi cabrio oraz bezpieczne zapinanie pasów, chusty do noszenia maluchów oraz prezentacje marki Pamers z produktami dla kobiet w ciąży. Dostałam mnóstwo ulotek i próbek, 2 smoczki, balsamy na rostępy, proszki i płyny do ciała. I pewnie to nie koniec, ale musiałam wyjść.

Na koniec ma być osowany fotelik maxi cosi wiec trochę mi żal. No ale tak to jest jak się ulega dziecku.

W każdym razie polecam, warto dużo ciekawych informacji.

Co do usg, to ja mam skierownie na połówkowe, ale to dla tego, że mój gin nie robi go w swoim gabinecie.

Macie to szczęście, że macie usg na każdej wizycie, wiec po 20 tc lekarz zrobi Usg na którym zrobi odpowiednie pomiary.

usg połówkowe czy genetyczne to kwestia nazewnictwa tylko.

Niestety muszę to usg zrobić po skończonym 20 tc, czyli pierwszy termin mam 28 marca. 26 marca wraca mój gin i poproszę, go żeby dawał mi skierowanie na usg raz w m-cy, tak jak Wy macie.
Super ze szkolenie udane z mnóstwem prezentow, ciekawe czy na każdym będzie tak samo. Moze uda mi sie fotelik wygrac ;-)

Cytat:

20 tydz to bardzo dobry czas na badanie ;-)

papryczka160 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-04, 19:45   #3785
pentuerka
Rozeznanie

Cytat:
Super, szkoda, że nie mogłaś zostać do końca...
u mnie w okolicy nie ma żadnych szkoleń, pokazów, nic.
Co do usg połówkowego i genetycznego to raczej nie kwestia nazewnictwa, to dwa zupełnie inne badania. Połowkowe to po prostu badanie w połowie ciąży około 20tygodnia jedno z trzech usg które w ciązy wykonać nalezy. A badanie genetyczne to może byc np w 14tygodniu lub także w 20tygodniu i ma na celu dokładne zbadanie pod kątem wad wrodzonych, genetycznych. Takie badanie zaleca się kobietom w wieku powyżej 35roku życia i takim u których w rodzinie wystepowały jakieś choroby genetyczne, teraz coraz częściej robi się te badania profilaktycznie ale obowiązkiem nie są Natomiast połówkowe badanie usg należy wykonać jeśli nie masz usg na każdej wizycie.
. U mnie na usg polowkowym roni sie wlasnie usg pod wzgledem wad genetycznych, tak tez bylo w 14 tc. Dlatego dla mnie jest to kwestia nazewnictwa. Tak tez mialam w pierwsze ciazy. Kolejne 3 usg ma byc chyba w 30 tc. Moj gin mowi, ze musi byc skonczone 20 tc.
http://kolegia.sgh.waw.pl/pl/KNoP/st..._2(24)2012.pdf
Stary 2014-03-04, 19:51   #3786
pati1078
Rozeznanie

Cytat:

ja tez idę na scan 13 marca i będę wtedy dokładnie 20 tydz zaczynać ale tak mi zaproponowali datę jak robiłam poprzedni, a będziesz się szczepic na whooping cough ?
pati1078 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-04, 19:52   #3787
pentuerka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez papryczka160 Pokaż wiadomość
Super ze szkolenie udane z mnóstwem prezentow, ciekawe czy na każdym będzie tak samo. Moze uda mi sie fotelik wygrac ;-)

Powodzenia

20 tydz to bardzo dobry czas na badanie ;-)

A tu aortykul o Usg w 14, 20 i 30 tc to sa usg przesiewowe, gdzie ocenia sie pod wzgledem budowy i genetyki dziecko jesli sa nieprawidlowosci np z sercem to kieruje sie na specjalistyczne badania jak np dopler serca. Dlatego te 3 usg sa niezbede i kazda kobieta powinna je miec, nie bez powodu sa to te a nie inne tygodnie ciazy http://www.rodzicpoludzku.pl/Ciaza/B...sie-ciazy.html

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-03-04, 19:57   #3788
zVenus
Zakorzenienie

Cytat:
A tu aortykul o Usg w 14, 20 i 30 tc to sa usg przesiewowe, gdzie ocenia sie pod wzgledem budowy i genetyki dziecko jesli sa nieprawidlowosci np z sercem to kieruje sie na specjalistyczne badania jak np dopler serca. Dlatego te 3 usg sa niezbede i kazda kobieta powinna je miec, nie bez powodu sa to te a nie inne tygodnie ciazy http://www.rodzicpoludzku.pl/Ciaza/B...sie-ciazy.html
Dokładnie, o tym mówię, te trzy badania są niezbędne a usg takie prawdziwie genetyczne robi się jak coś jest nie tak bądź jak sie chce po prostu zrobić dla swojego spokoju i tez się je robi np w połowie i może to być jak najbardziej jednocześnie badanie połówkowe. I na tym genetycznym mierzy się troche więcej parametrów i powinien je wykonywac lekarz ze specjalizacją i na odpowiednim sprzęcie (niekoniecznie 3d). także wszystko się zgadza.
Stary 2014-03-04, 19:58   #3789
Aisog1987
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ewelajna25 Pokaż wiadomość
O, to jak planujecie remont Waszego gniazdka juz w tym miesiacu to zwolnienie Ci sie z pewnoscia przyda a to bedzie taka zupelna demolka, z burzeniem scian itp czy tylko delikatny remont? Tak czy siak lepiej miec z glowy zanim dzidzius sie pojawi, zeby przyszedl juz "na gotowe". My tez z Tz uskuteczniamy jakies drobne prace remontowe, ale bez szalenstw bo to wynajmowane mieszkanie.
No będzie demolka! Troszkę będziemy burzyć, troszkę murować,preróbka wszystkich instalacji, a potem malowanie, panele, meble i....parapetówa

Cytat:
Napisane przez UmiZumi Pokaż wiadomość
Aisog1987 trzymam za remont
Dzięki. Przyda się. Muszę to jakoś ogarnąć a zupełnie nie wiem jakie kolory na ściany dac i jakie meble...;/

Cytat:
widzę ,że czeka Was remont, to tak jak u nas...Mamy zrobione mieszkanie (na razie sam dół) z gospodarczego i od końca marca zaczynamy przekładać dach , potem od kwietna rusza remont góry bo chcemy do narodzin Bobo mieć zrobiony cały domek także wiem co Was czeka i również jestem podekscytowana bo od dawna chciałam zrobić ten remont i mieszkać w przytulnym domku na większym metrażu )
Dach - okropieństwo, bo dużo roboty i w ogóle, no ale jak już sie zrobi to będzie super

Dzis miałam wolne, miałam sobie odpocząć a cały dzień spędziłam w biegu i na nogach. Jestem wykończona, ale ... za to dzień udany bo kupilismy auto dla TŻ
Stary 2014-03-04, 20:13   #3790
pentuerka
Rozeznanie

http://www.edziecko.pl/edziecko/1,10...5099.html?as=2 pewnie czytalyscie, ale tu jest wyjasnione po co robi sie usg.

---------- Dopisano o 21:13 ---------- Poprzedni post napisano o 21:08 ----------

Cytat:
Dokładnie, o tym mówię, te trzy badania są niezbędne a usg takie prawdziwie genetyczne robi się jak coś jest nie tak bądź jak sie chce po prostu zrobić dla swojego spokoju i tez się je robi np w połowie i może to być jak najbardziej jednocześnie badanie połówkowe. I na tym genetycznym mierzy się troche więcej parametrów i powinien je wykonywac lekarz ze specjalizacją i na odpowiednim sprzęcie (niekoniecznie 3d). także wszystko się zgadza.
Ok, czyli chodzi ci o takie specjalistyczne. Bo te polowkowe jak najbardziej zalicza sie do genetycznych bo sprawdza sie budowe serca itd jesli okaze sie ze wszystko ok to ja nie bede robila dodatkowych specjalistycznych bo nie bedzie takiej potrzeby. Chyba ze lekarz bedzie mial watpliwosci.
Stary 2014-03-04, 20:34   #3791
zVenus
Zakorzenienie

Cytat:
http://www.edziecko.pl/edziecko/1,10...5099.html?as=2 pewnie czytalyscie, ale tu jest wyjasnione po co robi sie usg.

---------- Dopisano o 21:13 ---------- Poprzedni post napisano o 21:08 ----------

Ok, czyli chodzi ci o takie specjalistyczne. Bo te polowkowe jak najbardziej zalicza sie do genetycznych bo sprawdza sie budowe serca itd jesli okaze sie ze wszystko ok to ja nie bede robila dodatkowych specjalistycznych bo nie bedzie takiej potrzeby. Chyba ze lekarz bedzie mial watpliwosci.
Wiesz co gdyby tak to klasyfikowac to moje każde badanie usg jest genetycznym. Ostatnio w 16tyg miałam badane m.in. serce, przepływ krwi, kręgosłup, obwód głowki, długośc kości udowej, obwód brzuszka itp teraz mam wizytę w 21 tygodniu i też będę mieć te parametry mierzone i coś tam jesczze tylko nie pamiętam dokładnie co...a nie idę na specjalistyczne badanie tylko na zwykłe usg jakie mam co wizytę. Ja myślę, że co lekarz to inny system badań. Na genetyczne badanie wybieram się/bądź nie wybieram, bo jesczze nie wiem do specjalisty w dziedzinie usg genetycznego, nie mam wskazań ale myślę o tym. Tak więc ja tych moich badań genetycznymi nie nazywam bo mam za każdym razem te pomiary...ale tak jak mówię, każdy chodzi do innego lekarza i ma inne badania wykonywane.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-03-04, 21:11   #3792
pentuerka
Rozeznanie

Cytat:
Wiesz co gdyby tak to klasyfikowac to moje każde badanie usg jest genetycznym. Ostatnio w 16tyg miałam badane m.in. serce, przepływ krwi, kręgosłup, obwód głowki, długośc kości udowej, obwód brzuszka itp teraz mam wizytę w 21 tygodniu i też będę mieć te parametry mierzone i coś tam jesczze tylko nie pamiętam dokładnie co...a nie idę na specjalistyczne badanie tylko na zwykłe usg jakie mam co wizytę. Ja myślę, że co lekarz to inny system badań. Na genetyczne badanie wybieram się/bądź nie wybieram, bo jesczze nie wiem do specjalisty w dziedzinie usg genetycznego, nie mam wskazań ale myślę o tym. Tak więc ja tych moich badań genetycznymi nie nazywam bo mam za każdym razem te pomiary...ale tak jak mówię, każdy chodzi do innego lekarza i ma inne badania wykonywane.
Na usg w 20 tc badasie: 1. Stwierdzenie liczby płodów, ich położenia i czynności serca.
2. Biometria płodu.
BPD, HC, AC, FL, HUM+ orientacyjna masa płodu.
3. Ocena budowy płodu.
- czaszka – ciągłość, kształt
- mózgowie - komory, sploty naczyniowkowe, tylny dół czaszki, możdżek,
- twarz – profil, oczodoły, kości nosa, ewentualna ocena podniebienia i wargi górnej,
- kręgosłup – ciągłość, symetryczność,
- klatka piersiowa, serce – wielkość, położenie, prawidłowy obraz czterech jam, częstość i miarowość,
- jama brzuszna – ciągłość ściany powłoki jamy brzusznej, żołądek (lokalizacja, wielkość,kształt), echogeniczność jelit
- pęcherz moczowy
- nerki – szerokość układu kielichowomiedniczkowego,
- kończyny – ocena obecności kości udowych, ramieniowych, przedramienia, podudzia, rąk i stop, ruchomość kończyn.
4. Ocena łożyska.
- lokalizacja, struktura – stopień dojrzałości wg Grannuma
5. Ocena sznura pępowinowego, liczba naczyń,
6. Ocena objętości płynu owodniowego AFI
7. Ocena szyjki macicy - badanie głowicą
przezpochwową.

---------- Dopisano o 22:11 ---------- Poprzedni post napisano o 22:03 ----------

Mysle, ze to kolejne usg bedziesz miala bardziej szczegolowo, nie sadze zeby na kazym usg lekarz spradzal mozg, wszystkie komory itd jak powyzej. Pewnie podaje podstawowe info, sprawdza jak bije serce. Bardziej szczeg. Sprawdza w 20 i 30 tc. Tak przynajmniej powinno wygladac wg opinii znanych mi lekarzy. Nie bede sie upierac

Edytowane przez pentuerka
Czas edycji: 2014-03-04 o 21:05
Stary 2014-03-04, 21:25   #3793
szilunia84
Przyczajenie

czesc mam 29 lat ,mam juz 2 córki 10 lat i 5 lat .A to jest moja czwarta ciaza ,gdyz wczesniej poroniłam w 6 tygodniu

---------- Dopisano o 22:25 ---------- Poprzedni post napisano o 22:21 ----------

Mieszkam w UK ,za tydzien mam usg połówkowe ,a teraz czekam na list ze szpitala z wynikami badan ,robiłam test potrojny ,siedze cała w nerwach juz ponad dwa tygodnie nic nie przychodzi , a płci jeszce nie znam ,musze sie dopiero umówic na wizyte ,tutaj to kosztuje 50 funtów
szilunia84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-04, 22:00   #3794
mamuska11
Rozeznanie

Cytat:
Witamy
napisz coś o sobie, ile masz lat, które to dziecko, czy znasz już płeć...

---------- Dopisano o 20:11 ---------- Poprzedni post napisano o 20:08 ----------

Coś dziś spokojnie na wątku...czyżbyście spały/pracowały/sprzątały?

Ja już nic nie robię a w sumie zaraz chyba pójdę spać

---------- Dopisano o 20:14 ---------- Poprzedni post napisano o 20:11 ----------

Raczej nie za wcześnie, bo to sie właśnie jakoś koło 20tc robi nie dokładnie w 20. Więc może wypaść na 19tc a może nawet na 22tc

także raczej termin jest ok.

na połówkowym będą trochę dokładniejsze badania tak jak piszesz. Znasz już płeć?? jesli nie to prawdopodobnie poznasz
Byłam prywatnie i ma byc na 99% dziewczynka ale chce zobaczyć czy sie potwierdzi
Cytat:
Napisane przez pati1078 Pokaż wiadomość
ja tez idę na scan 13 marca i będę wtedy dokładnie 20 tydz zaczynać ale tak mi zaproponowali datę jak robiłam poprzedni, a będziesz się szczepic na whooping cough ?
Nie słyszałam o tym szczepieniu mi tylko proponowano na poczatku (10tc) szczepienie przeciw grypie ale sie nie zaszczepilam a to o czym mówiłaś kiedy powinno sie zrobic i gdzie?

---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:50 ----------

Cytat:
czesc mam 29 lat ,mam juz 2 córki 10 lat i 5 lat .A to jest moja czwarta ciaza ,gdyz wczesniej poroniłam w 6 tygodniu

---------- Dopisano o 22:25 ---------- Poprzedni post napisano o 22:21 ----------

Mieszkam w UK ,za tydzien mam usg połówkowe ,a teraz czekam na list ze szpitala z wynikami badan ,robiłam test potrojny ,siedze cała w nerwach juz ponad dwa tygodnie nic nie przychodzi , a płci jeszce nie znam ,musze sie dopiero umówic na wizyte ,tutaj to kosztuje 50 funtów
Witaj tez mieszkam w Uk
A nie powiedzą ci płci na polowkowym? Mi ostatnio powiedzieli bez problemu Tez mam dwie córki 10lat i 2latka i teraz tez bedzie dziewczynka

Edytowane przez mamuska11
Czas edycji: 2014-03-04 o 21:59
Stary 2014-03-04, 22:08   #3795
szilunia84
Przyczajenie

ja sie zaszczepiłam przeciwko grypie jak byłam w 8 tygodniu ciazy ,i powiem ze wogule nie choruje ,a na whooping cough bede sie szcepic w 28 tygodniu

---------- Dopisano o 23:04 ---------- Poprzedni post napisano o 23:02 ----------

zapytam sie o płec ,ale kolezanka była dwz tygodnie temu i jej nie powiedziała ,moze mi sie uda i powie zobacze za tydzien w poniedziałek,a ty sie szcepiłas przeciwko grypie

---------- Dopisano o 23:08 ---------- Poprzedni post napisano o 23:04 ----------

a ty robiłas test potrojny w 16 tygodniu czy nie
szilunia84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-04, 22:56   #3796
mamuska11
Rozeznanie

Nie szczepilam sie przeciwko grypie...ja miałam w 12tc test Pappa a ten o ktorym ty mowisz nikt mi tu nie proponował a co to za test jest?

Stary 2014-03-05, 06:42   #3797
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

bol glowy gardla, katar musze sie wybrac do lekarza bo cos mnie wzielo
caly czas leci mi z nosa i ledwo co polykam sline

Nasze szczescie
Olivia Anna 27.07.2014r. 2850g/48cm
zaczarowanadlaniego jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-05, 08:44   #3798
zVenus
Zakorzenienie

Cytat:
Na usg w 20 tc badasie: 1. Stwierdzenie liczby płodów, ich położenia i czynności serca.
2. Biometria płodu.
BPD, HC, AC, FL, HUM+ orientacyjna masa płodu.
3. Ocena budowy płodu.
- mózgowie - komory, sploty naczyniowkowe, tylny dół czaszki, możdżek,
- twarz – profil, oczodoły, kości nosa, ewentualna ocena podniebienia i wargi górnej,
- klatka piersiowa, serce – wielkość, położenie, prawidłowy obraz czterech jam, częstość i miarowość,
- jama brzuszna – ciągłość ściany powłoki jamy brzusznej, żołądek (lokalizacja, wielkość,kształt), echogeniczność jelit
- pęcherz moczowy
- kończyny – ocena obecności kości udowych, ramieniowych, przedramienia, podudzia, rąk i stop, ruchomość kończyn.
4. Ocena łożyska.
- lokalizacja, struktura – stopień dojrzałości wg Grannuma
5. Ocena sznura pępowinowego, liczba naczyń,
6. Ocena objętości płynu owodniowego AFI
przezpochwową.

---------- Dopisano o 22:11 ---------- Poprzedni post napisano o 22:03 ----------

Mysle, ze to kolejne usg bedziesz miala bardziej szczegolowo, nie sadze zeby na kazym usg lekarz spradzal mozg, wszystkie komory itd jak powyzej. Pewnie podaje podstawowe info, sprawdza jak bije serce. Bardziej szczeg. Sprawdza w 20 i 30 tc. Tak przynajmniej powinno wygladac wg opinii znanych mi lekarzy. Nie bede sie upierac
z tych badań co wymieniałaś (na 20tc) miałam w 16tc mierzone na pewno (pogrubione):
1. Stwierdzenie liczby płodów, ich położenia i czynności serca.

2. Biometria płodu.
BPD, HC, AC, FL,
HUM+ orientacyjna masa płodu.
3. Ocena budowy płodu.
- mózgowie - komory, sploty naczyniowkowe, tylny dół czaszki, możdżek-to to nie pamiętam
- klatka piersiowa, serce – wielkość, położenie, prawidłowy obraz czterech jam, częstość i miarowość, - nawet widziałam przepływ krwi (niebiesko czerwony obraz)
- pęcherz moczowy - nie pamiętam
4. Ocena łożyska.
, struktura – stopień dojrzałości wg Grannuma
5. Ocena sznura pępowinowego, liczba naczyń, - nie wiem
6. Ocena objętości płynu owodniowego AFI - tylko info, że ilośc prawidłowa
przezpochwową.

Co więcej to nie wiem, bo nie pamietam a te wszystkie parametry mam wydrukowane. Myślę, ze to i tak duzo jak na badanie które półówkowym nie było...masz rację, na kolejnym badaniu będę mieć pewnie jeszcze bardziej szczegółowe pomiary no i w odpowiednim czasie robione, bo to tez ważne. Te z 16 tygodnia pewnie są tylko takie informacyjne a z 20tyg będa już ważniejsze. Ciekawe tylko co więcej moga sprawdzać na tych genetycznych na które się wybieram/albo nie wybieram...bo widzę, że mam dużo pomiarów normalnie robionych.

Dzień dobry laseczki i miłego dnia! u mnie pochmurno...bleeee

---------- Dopisano o 09:42 ---------- Poprzedni post napisano o 09:38 ----------

Cytat:
Napisane przez zaczarowanadlaniego Pokaż wiadomość
płukaj gardło szałwią, mi zawsze pomagało, albo czosnkiem na spirytusie - kieliszek spirytusu, wrzucasz do niego ząbek czosnku, przykrywasz i za pare godzin mozna płukać gardło. tylko nie połknij smierdzi okrutnie ale pomaga mega!

---------- Dopisano o 09:44 ---------- Poprzedni post napisano o 09:42 ----------

ja jeszcze na gardło jem lody ale to dość ryzykowne jak ktoś wczesniej nie próbował...
Stary 2014-03-05, 08:47   #3799
kasia_ruda
Zakorzenienie

Zaczarowanadlaniego ja polecam plukanie gardla salviaseptem- to skoncentrowany wyciąg z szałwi, mój gin mi go polecił na gardło i dwa razy mnie postawił na nogi. No i dużo pij, leż, herbata z miodem i cytryną też nie zaszkodzi. Póki nie gorączkujesz, lekarz pewnie nic ci więcej nie da. A może uda ci się to zdusić w zarodku

Wysłane z mojego GT-I8260 przy użyciu Tapatalka
kasia_ruda jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-03-05, 08:51   #3800
Moni 26
Zadomowienie

zaczarowanadlaniego dużo zdrówka życzę Słuchajcie kochane chciałam się zapytać jak kompletujecie wyprawke...? Szczerze powiem, że nie orientuje się ile np kupić kompletów(typowych wyprawek do szpitala,czyli śpioszki, body, kaftanik, czapeczka i łapki) Czy lepiej więcej kompletów : kaftanik śpioszki? Może mamy które już praktykowały doradza jak to się sprawdziło w praktyce? Czy lepiej więcej kupić kompletów, czy tylko parę....?Do szpitala dużą brałyście wyprawkę?Ja mam zamiar już po woli kupowac ubranka. Jak bede znała płeć to już w pełni zacznę Na allegro już sobie zaczynam oglądać ubranka i naprawdę są w przystępnych cenach, więc chyba jednak bedę kupowała nowe...ewentualnie jak znajdę wyprawki używane które w pełni mi się spodobają to też kupie Można znaleźć fajne używane nie drogie wyprawki
Moni 26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-05, 09:09   #3801
sara 85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zuken Pokaż wiadomość
Trzymam kciuki za poznanie płci
I zazdroszczę kopniaczków Mi czasami się wydaje, że mała mi przywaliła, np dzisiaj wydawało mi się, że to mnie obudziło ale nie jestem pewna bo to moja pierwsza ciąża

Też mam huśtawkę, trochę prostszą z pozytywką tylko, dostałam od kuzynki właśnie, mam nadzieję, że się sprawdzi

Ja usg mam na każdej wizycie, teraz zmieniłam lekarza i miałam w odstępie tygodnia i gin nie mówił, żeby to było szkodliwe Wczoraj jak miałam usg to gin cały czas mi ruszał tą głowicą na brzuchu i mówił do małej, że ma się trochę poobracać i nie być taka leniwa
w pierwszej ciąży chyba ok 20 tygodnia poczułam pierwsze kopniaki, teraz praktycznie od początku czuje ruchy

Cytat:
Napisane przez jagusia15 Pokaż wiadomość

widzę ,że czeka Was remont, to tak jak u nas...
Mamy zrobione mieszkanie (na razie sam dół) z gospodarczego i od końca marca zaczynamy przekładać dach , potem od kwietna rusza remont góry bo chcemy do narodzin Bobo mieć zrobiony cały domek także wiem co Was czeka i również jestem podekscytowana bo od dawna chciałam zrobić ten remont i mieszkać w przytulnym domku na większym metrażu )

sara85 - super ta huśtawka , właśnie nad taką się zastanawiam!
Widziałam je na allegro ale jeszcze z światełkami i muzyczką, chyba zakupię takową

co do wizyt u ginekologa , ja chodzę prywatnie i płacę zawsze 100zł , na każdej wizycie mam usg i jak trzeba to moja Pani dr robi mi dodatkowe badania takie jak np.genetyczne i cena zawsze jest ta sama..
Ale ja mieszkam dalekoo od Warszawy

3majcie dzisiaj kciuki, mam wizytę o 18 45 i liczę że się dowiem kto u mnie mieszka )
u nas w przyszłym tygodniu mają przyjść dach robić, planujemy za jakieś 2 lata się przeprowadzić

nasza huśtawka też jest z muzyczką i światełkami , z tej samej serii mamy też matę, fajne są

trzymam kciuki za wizytę

Cytat:
zja jeszcze na gardło jem lody ale to dość ryzykowne jak ktoś wczesniej nie próbował...
mnie też lody pomogły na gardło

ja jakoś nie jestem przekonana do kupowania używanych ubranek, najlepiej brać od sprawdzonego sprzedawcy, bo można się naciąć. Sama sprzedawałam ubranka po córce, ale nigdy nie kupowałam używanych.
Kupuję za to na wyprzedażach, zazwyczaj na przyszły rok. Teraz też w czerwcu mam zamiar pokupić sporo rzeczy. W c&a nie dawno była promocja -20% i przesyłka darmowa, córkę obkupiłam na lato i przyszły rok ale tam to najlepiej przez neta, bo w stacjonarnych sklepach nic nie ma.
bardzo lubię c&a, zare, reserved, wójcik, smyk, h&m

---------- Dopisano o 10:09 ---------- Poprzedni post napisano o 09:56 ----------

Cytat:
Napisane przez Moni 26 Pokaż wiadomość
zaczarowanadlaniego dużo zdrówka życzę Słuchajcie kochane chciałam się zapytać jak kompletujecie wyprawke...? Szczerze powiem, że nie orientuje się ile np kupić kompletów(typowych wyprawek do szpitala,czyli śpioszki, body, kaftanik, czapeczka i łapki) Czy lepiej więcej kompletów : kaftanik śpioszki? Może mamy które już praktykowały doradza jak to się sprawdziło w praktyce? Czy lepiej więcej kupić kompletów, czy tylko parę....?Do szpitala dużą brałyście wyprawkę?Ja mam zamiar już po woli kupowac ubranka. Jak bede znała płeć to już w pełni zacznę Na allegro już sobie zaczynam oglądać ubranka i naprawdę są w przystępnych cenach, więc chyba jednak bedę kupowała nowe...ewentualnie jak znajdę wyprawki używane które w pełni mi się spodobają to też kupie Można znaleźć fajne używane nie drogie wyprawki
wiesz co do szpitala to tylko kaftaniki, dziecko ma założony kaftanik a nóżki są zawinięte w pieluszkę tetrową i jest w beciku.

ja tak liczę, że trzeba mieć przynajmniej po 2 kaftaniki na dzień. Wiadomo dziecko może zwymiotować czy kupka wyjdzie górą i trzeba przebierać.
a co do śpioszków to np w rozmiarze 56 kilka sztuk, bo dziecko strasznie szybko rośnie i za tydzień na 56 może być już za małe. na 62 też kilka sztuk. Na pewno kupię jakieś fajne ubranka na wyjście.
Zastanawiam się czy brać jakieś ubranka z krótkim rękawkiem, w sierpniu czy lipcu może być gorąco.
Zwracajcie uwagę aby ubranko łatwo się odpinało, np w niektórych kaftanikach zatrzaski są tak mocne, że ciężko odpiąć i żeby w miarę się rozciągało. Pamiętam kupiłam body w cocodorillo chyba, dałam kupe kasy i ani razu nie założyłam bo nie chciało przez głowę małej przejść.

chętnie poczytam co doradzą inne dziewczyny

Franio 24.07.2014 r.

Edytowane przez sara 85
Czas edycji: 2014-03-05 o 09:42
sara 85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-05, 09:30   #3802
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
Ja co prawda też będę mamą po raz pierwszy, ale wypytałam o to moją siostrę i ona miała dla mnie takie porady (może ci się przydadzą):

- nie kupować kaftaników, bo się podciągają, odkrywają plecki, wpijają się w ciało. Zamiast nich kupić więcej body- z długim i krótkim rękawem, bo przecież w lato w końcu rodzimy
- na codzień najlepszy strój to body+ śpiochy (plecki okryte, nic się nie podciąga), ewentualnie na zimniejsze dni body + pajacyk. Ja to zmodyfikowałam i na 56 kupiłam sporo półśpiochów, do bodziaków będą jak znalazł na ciepłe dni. Bo jakoś tak mi się wydaje, że w domu małemu będzie za gorąco w śpiochach i body jeszcze z pieluchą.
- jedna bluza na 56 na spacery, jeśli zrobi się chłodniej zanim dziecko wyrośnie z rozmiaru
- ogólnie ciuchów na 56 niedużo, bo dziecko wyrasta z nich w moment, moja siostra mi radziła w ogóle zacząć zakupy od 62, bo i ja i mój mąż jesteśmy wysocy, ale wolę się zabezpieczyć.
- ona mówiła, że starczy mi wszystkiego po 5 sztuk, poza bodziakami, ich więcej, bo wiadomo, że od pieluch mogą się często brudzić.
- na 62 przyda się już kurteczka cieńsza (ja kupiłam w f&f szarą pikowaną sztruksową)
- na noc bardzo się przydaje śpiworek, wkłada się do niego dziecko w body, nie rozkopie się, nie nakryje sobie buzi...

Jak coś mi się jeszcze przypomni, to dam znać. Po tym, co napisała Sara85 o szpitalu może kupię kilka kaftaników do szpitala.
Stary 2014-03-05, 09:45   #3803
sara 85
Zakorzenienie

Kasia_ruda dobrze piszesz o bodach, są lepsze niż kaftniki, ale ja w szpitalu musiałam mieć kaftaniki.
Moja córka miała 56 cm i ważyła 3400, te ubranka na 56 były minimalnie większe. Ale np dla dziecka które waży niecałe 3 kg mogą być za duże i niektórzy kupują na 50 cm.

---------- Dopisano o 10:43 ---------- Poprzedni post napisano o 10:41 ----------

Chciałam wstawić linka z bodami c&a ale strona się nie otwiera

Franio 24.07.2014 r.
sara 85 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-03-05, 10:02   #3804
twin--maid
Zakorzenienie

Cytat:
hej podczutuje sobie was ,chciałam zapytac czy moge do was dołaczyc ,jestem w 19 tygosniu ciazy ,termin mam na 4.08.2014[COLOR="Silver"]
Witaj szilunia!

Cytat:
Napisane przez zaczarowanadlaniego Pokaż wiadomość
Zdrowia zaczarowana! Ja bym spróbowała domowych sposobów leczenia, bo lekarz na początku dużo więcej Ci nie da

Cytat:
Słuchajcie kochane chciałam się zapytać jak kompletujecie wyprawke...? Szczerze powiem, że nie orientuje się ile np kupić kompletów(typowych wyprawek do szpitala,czyli śpioszki, body, kaftanik, czapeczka i łapki) Czy lepiej więcej kompletów : kaftanik śpioszki? Może mamy które już praktykowały doradza jak to się sprawdziło w praktyce? Czy lepiej więcej kupić kompletów, czy tylko parę....?Do szpitala dużą brałyście wyprawkę?
Co do ilości miałam mnóstwo ubranek, które dostałam od rodziny i koleżanek także na pierwszy rok życia synka kupiłam dosłownie kilka ubranek.
Do szpitala wzięłam po 2 sztuki ubranek na dzień (liczyłam, że będziemy 3 dni). Zużyłam wszystkie. Mąż jak przyjeżdżał, to przywoził czyste. W szpitalu na oddziele położniczym jest strasznie gorąco. Ja rodziłam w październiku (w dniu w którym rodziłam było akurat tak ciepło, że mąż na krótki rękaw przyszedł do szpitala) więc podejrzewam, że lipiec/sierpień jest tam prawdziwa sauna
W szpitalu ubierałam synka w body na długi rękaw i śpiochy. Potem był zawijany w cienki kocyk.

Cytat:
Napisane przez sara 85 Pokaż wiadomość
wiesz co do szpitala to tylko kaftaniki, dziecko ma założony kaftanik a nóżki są zawinięte w pieluszkę tetrową i jest w beciku.

ja tak liczę, że trzeba mieć przynajmniej po 2 kaftaniki na dzień. Wiadomo dziecko może zwymiotować czy kupka wyjdzie górą i trzeba przebierać.
a co do śpioszków to np w rozmiarze 56 kilka sztuk, bo dziecko strasznie szybko rośnie i za tydzień na 56 może być już za małe. na 62 też kilka sztuk. Na pewno kupię jakieś fajne ubranka na wyjście.
Zastanawiam się czy brać jakieś ubranka z krótkim rękawkiem, w sierpniu czy lipcu może być gorąco.
Zwracajcie uwagę aby ubranko łatwo się odpinało, np w niektórych kaftanikach zatrzaski są tak mocne, że ciężko odpiąć i żeby w miarę się rozciągało. Pamiętam kupiłam body w cocodorillo chyba, dałam kupe kasy i ani razu nie założyłam bo nie chciało przez głowę małej przejść.

chętnie poczytam co doradzą inne dziewczyny
W szpitalu, w którym rodziłam nie wymagali konkretnych ubranek. Dla mnie kaftaniki są niewygodne i nie miałam ani jednego.
Co do łatwego odpinania, masz rację np. pajace albo śpiochy najwygodniejsze rozpinane w kroku. Wtedy łatwo zmienić pieluszkę.
W domu lubiłam ubierać synka w body na długi rękaw i półśpiochy.

Sara, ja też się zastanawiam, czy skoro teraz urodzę latem, to trzeba będzie brać ubranka z krótkim rękawem na początku chyba i tak noworodkowi zakłada się na długi rękaw.

Co do rozmiarów, to nigdy nie wiadomo do końca jak duże będzie dziecko. Mój synek miał niecałe 2800g i 53m. Rozmiar 56 był dla niego za duży długi czas nosił więc 56 i pieluszki 1.

Cytat:
Napisane przez kasia_ruda Pokaż wiadomość
Ja co prawda też będę mamą po raz pierwszy, ale wypytałam o to moją siostrę i ona miała dla mnie takie porady (może ci się przydadzą):

- nie kupować kaftaników, bo się podciągają, odkrywają plecki, wpijają się w ciało. Zamiast nich kupić więcej body- z długim i krótkim rękawem, bo przecież w lato w końcu rodzimy
- na codzień najlepszy strój to body+ śpiochy (plecki okryte, nic się nie podciąga), ewentualnie na zimniejsze dni body + pajacyk. Ja to zmodyfikowałam i na 56 kupiłam sporo półśpiochów, do bodziaków będą jak znalazł na ciepłe dni. Bo jakoś tak mi się wydaje, że w domu małemu będzie za gorąco w śpiochach i body jeszcze z pieluchą.
- jedna bluza na 56 na spacery, jeśli zrobi się chłodniej zanim dziecko wyrośnie z rozmiaru
- ogólnie ciuchów na 56 niedużo, bo dziecko wyrasta z nich w moment, moja siostra mi radziła w ogóle zacząć zakupy od 62, bo i ja i mój mąż jesteśmy wysocy, ale wolę się zabezpieczyć.
- ona mówiła, że starczy mi wszystkiego po 5 sztuk, poza bodziakami, ich więcej, bo wiadomo, że od pieluch mogą się często brudzić.
- na 62 przyda się już kurteczka cieńsza (ja kupiłam w f&f szarą pikowaną sztruksową)
- na noc bardzo się przydaje śpiworek, wkłada się do niego dziecko w body, nie rozkopie się, nie nakryje sobie buzi...

Jak coś mi się jeszcze przypomni, to dam znać. Po tym, co napisała Sara85 o szpitalu może kupię kilka kaftaników do szpitala.
Siostra dobrze radzi
Ja tylko jednak miałabym w razie czego kilka sztuk ubranek w rozmiarze 56.
Stary 2014-03-05, 10:09   #3805
ButterBear
Zakorzenienie

Cześć Dziewczyny.
Czy mogę do Was dołączyć? Długo Was podczytuję, ale jakoś tak się nie odzywałam.
Termin mam na 19.08 Wczoraj rozpoczął się 17 tydzień

Hania

ButterBear jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-05, 10:38   #3806
niki19
Zadomowienie

Hej pogoda się popsuła a już myślałam ,że to wiosna będzie

Ja mam ekipę ,bo robimy dach na garażu więc chwilowo mam mało czasu na wizaż.

co do ubranek to się nie wypowiem bo nie mam na ten temat pojęcia ale chętnie poczytam i się dowiem

Cytat:
hej podczutuje sobie was ,chciałam zapytac czy moge do was dołaczyc ,jestem w 19 tygodniu ciazy ,termin mam na 4.08.2014

---------- Dopisano o 19:45 ---------- Poprzedni post napisano o 19:35 ----------

czesc czasami was podczytuje ,chciałam zapytac czy moge do was dołaczyc ,jestem w 19 tyg ciazy i termin mam na 4.08.2014
Witaj

Cytat:
Napisane przez ButterBear Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczyny.
Czy mogę do Was dołączyć? Długo Was podczytuję, ale jakoś tak się nie odzywałam.
Witaj

Edytowane przez niki19
Czas edycji: 2014-03-05 o 10:41
niki19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-05, 10:39   #3807
pentuerka
Rozeznanie

Dzień Dobry

Kolejny pochmurny dzień.

[Vvenus
. Ciekawe tylko co więcej moga sprawdzać na tych genetycznych na które się wybieram/albo nie wybieram...bo widzę, że mam dużo pomiarów normalnie robionych.

Na tych specjalistycznych genetycznych sprawdza się dokładniej to co wyszło nieprawidłowe na połówkowym np. serce (robi się doppler serca) lub nerki, lub coś innego. Jeśli będzie coś nie tak to lekarz sam skieruje na takie badanie.

Usg połówkowe robi się własnie pod kątem wykrycia wad genetycznych, jak jest coś nie tak to kierują dalej.

Zapytaj się lekarza czym się one różnią. Jak będziesz wiedziała od lekarza coś więcej to ja chętnie posłucham.

W pierwszej ciąży moja lekarka po usg połowkowym zaproponowała mi dopler serca za 300 PLN, zapytałam się czy z sercem dziecka jest coś nie tak. Odpowiedziała, że w porządku, ale ten doppler pozwala lepiej obejrzeć żyły w sercu itd.
Z tym, że ona lubiła "naciągać" klientki na dodatkowe płatne badania, o czym pisały dziewczyny w necie, ale to była jedyna jej wada.

[QUOTE=kasia_ruda;45444768]Zaczarowanadlaniego ja polecam plukanie gardla salviaseptem- to skoncentrowany wyciąg z szałwi, mój gin mi go polecił na gardło i dwa razy mnie postawił na nogi. No i dużo pij, leż, herbata z miodem i cytryną też nie zaszkodzi. Póki nie gorączkujesz, lekarz pewnie nic ci więcej nie da. A może uda ci się to zdusić w zarodku

Dziękuję za info, boli mnie gardło od dłuższego czasu, wystarczy że wyjdę na zimno to wracam zakatarzona i z bolącym gardłem.

Cytat:
Moni26, nie znam jeszcze płci dziecka, wiec nie robię, zacznę powoli za miesiąc.

[QUOTE=kasia_ruda;45445475]Ja co prawda też będę mamą po raz pierwszy, ale wypytałam o to moją siostrę i ona miała dla mnie takie porady (może ci się przydadzą):

Zgadzam się z siostrą

Cytat:
Cześć Dziewczyny.
Zapraszamy
Stary 2014-03-05, 10:46   #3808
kasiuulad
Raczkowanie

sara z tymi kaftanikami to chyba nie do konca..zalezy od szpitala. Starszy miał normalnie body plus spiochy.najlepiej sprawdzic na stronie szpitala bo w kazdym sa inne zasady. Ja moze jestem dziwna ale chyba tylko raz ubrałam synka w swoje ciuchy bo po pierwszej kapieli musiałam sie upominac o swoje bo pielegniarki wrzuciły do szpitalnego kosza na brudy i potem nie dawałam juz swoich tylko nosił szpitalne.stwierdziłam tez ze nie mam zamiaru zaraz po wyjsciu miec sterty ciuszkow do prania(miałam cc wiec tym bardziej wolałam miec mniej roboty). Zreszta wtedy nie trzeba było miec swoich ciuszkow.teraz musze sprawdzic na stronie szpitala bo pewnie sie zmieniły zasady.
Przy drugim to wogole nie miałam ciuszkow bo urodziłam z zaskoczenia 120 km od domu w 33 tyg, zreszta nie potrzebował bo lezał w inkubatorze w samym pampersie.
kasiuulad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-05, 11:10   #3809
kasia_ruda
Zakorzenienie

Właśnie odkryłam kawę inka, chyba jestem totalnie opóźniona w rozwoju, bo mimo totalnego uzależnienia od kawy, nie wpadłam na kupienie jej wcześniej. Piłam jakieś bezkofeinowe wynalazki orkiszowe, żołędziowe... a tu stara dobra inka w końcu coś smacznego jako substytut kawy. A prawdziwą kawę piję od wielkiego dzwonu, najczęściej kiedy boli mnie głowa, albo mam ciśnienie poniżej 100. Wczoraj miałam 90/60...

Wysłane z mojego GT-I8260 przy użyciu Tapatalka
Stary 2014-03-05, 11:10   #3810
twin--maid
Zakorzenienie

Cytat:
Cześć Dziewczyny.
Cześć Butter fajnie, że się odezwałaś

Cytat:
Napisane przez kasiuulad Pokaż wiadomość
sara z tymi kaftanikami to chyba nie do konca..zalezy od szpitala. Starszy miał normalnie body plus spiochy.najlepiej sprawdzic na stronie szpitala bo w kazdym sa inne zasady. Ja moze jestem dziwna ale chyba tylko raz ubrałam synka w swoje ciuchy bo po pierwszej kapieli musiałam sie upominac o swoje bo pielegniarki wrzuciły do szpitalnego kosza na brudy i potem nie dawałam juz swoich tylko nosił szpitalne.stwierdziłam tez ze nie mam zamiaru zaraz po wyjsciu miec sterty ciuszkow do prania(miałam cc wiec tym bardziej wolałam miec mniej roboty). Zreszta wtedy nie trzeba było miec swoich ciuszkow.teraz musze sprawdzic na stronie szpitala bo pewnie sie zmieniły zasady.
Przy drugim to wogole nie miałam ciuszkow bo urodziłam z zaskoczenia 120 km od domu w 33 tyg, zreszta nie potrzebował bo lezał w inkubatorze w samym pampersie.
W moim szpitalu ubierają w szpitalne ciuszki. Dopiero w 2 dobie dałam swoje ubranka. Jeśli ktoś nie miał albo zabrakło jakiejś części, to położne przynosiły.

Zaczęłam 19tc i mam mdłości

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości