|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Nowy tytuł wątku | |||
Mamusie Sierpień część już druga, nasza ciąża jest zbyt długa 2014! |
![]() ![]() ![]() ![]() |
2 | 5,71% |
Połowa ciąży już za nami w sierpniu nasze dzieci przywitamy |
2 | 5,71% |
Mamusie sierpień 2014 ! |
10 | 28,57% |
sierpniowe dzieciaczki w brzuchu buszują za kilka miesięcy światem zapanują |
1 | 2,86% |
Chociaż małe mamy brzuszki w sierpniu wyjdą z nich maluszki |
4 | 11,43% |
Chociaż goszcza w naszych brzuszkach już od sierpnia w naszych łóżkach |
0 | 0% |
Pod serduszkiem je nosimy a już w sierpniu przytulimy |
4 | 11,43% |
Wiosna szybko przeminie i przywita nas lato. Mój Tż zostanie sierpniowym TATĄ ! |
12 | 34,29% |
Głosujący: 35. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3781 |
Rozeznanie
|
Dot.: Mamusie sierpień 2014
Ja polowkowe mam 13 marca czyli juz niedługo ale bede wtedy 19+0 wydaje mi sie Żr to za wcześnie no ale tak mi w szpitalu wyznaczyli.....pamietam ze na tym usg sprawdza sie doklabie wszystkie narządy maluszka szczególnie mózg i serce i przepływy krwi
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#3782 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() napisz coś o sobie, ile masz lat, które to dziecko, czy znasz już płeć... ---------- Dopisano o 20:11 ---------- Poprzedni post napisano o 20:08 ---------- Coś dziś spokojnie na wątku...czyżbyście spały/pracowały/sprzątały? ![]() Ja już nic nie robię a w sumie zaraz chyba pójdę spać ![]() ---------- Dopisano o 20:14 ---------- Poprzedni post napisano o 20:11 ---------- Cytat:
Raczej nie za wcześnie, bo to sie właśnie jakoś koło 20tc robi nie dokładnie w 20. Więc może wypaść na 19tc a może nawet na 22tc także raczej termin jest ok. na połówkowym będą trochę dokładniejsze badania tak jak piszesz. Znasz już płeć?? jesli nie to prawdopodobnie poznasz ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3783 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3784 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#3785 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
http://kolegia.sgh.waw.pl/pl/KNoP/st..._2(24)2012.pdf |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3786 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3787 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#3788 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3789 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Dzięki. Przyda się. ![]() Cytat:
![]() Dzis miałam wolne, miałam sobie odpocząć a cały dzień spędziłam w biegu i na nogach. Jestem wykończona, ale ... za to dzień udany bo kupilismy auto dla TŻ ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3790 | |
Rozeznanie
|
http://www.edziecko.pl/edziecko/1,10...5099.html?as=2 pewnie czytalyscie, ale tu jest wyjasnione po co robi sie usg.
---------- Dopisano o 21:13 ---------- Poprzedni post napisano o 21:08 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3791 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3792 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
2. Biometria płodu. BPD, HC, AC, FL, HUM+ orientacyjna masa płodu. 3. Ocena budowy płodu. - czaszka – ciągłość, kształt - mózgowie - komory, sploty naczyniowkowe, tylny dół czaszki, możdżek, - twarz – profil, oczodoły, kości nosa, ewentualna ocena podniebienia i wargi górnej, - kręgosłup – ciągłość, symetryczność, - klatka piersiowa, serce – wielkość, położenie, prawidłowy obraz czterech jam, częstość i miarowość, - jama brzuszna – ciągłość ściany powłoki jamy brzusznej, żołądek (lokalizacja, wielkość,kształt), echogeniczność jelit - pęcherz moczowy - nerki – szerokość układu kielichowomiedniczkowego, - kończyny – ocena obecności kości udowych, ramieniowych, przedramienia, podudzia, rąk i stop, ruchomość kończyn. 4. Ocena łożyska. - lokalizacja, struktura – stopień dojrzałości wg Grannuma 5. Ocena sznura pępowinowego, liczba naczyń, 6. Ocena objętości płynu owodniowego AFI 7. Ocena szyjki macicy - badanie głowicą przezpochwową. ---------- Dopisano o 22:11 ---------- Poprzedni post napisano o 22:03 ---------- Mysle, ze to kolejne usg bedziesz miala bardziej szczegolowo, nie sadze zeby na kazym usg lekarz spradzal mozg, wszystkie komory itd jak powyzej. Pewnie podaje podstawowe info, sprawdza jak bije serce. Bardziej szczeg. Sprawdza w 20 i 30 tc. Tak przynajmniej powinno wygladac wg opinii znanych mi lekarzy. Nie bede sie upierac ![]() Edytowane przez pentuerka Czas edycji: 2014-03-04 o 21:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3793 |
Przyczajenie
|
czesc mam 29 lat ,mam juz 2 córki 10 lat i 5 lat .A to jest moja czwarta ciaza ,gdyz wczesniej poroniłam w 6 tygodniu
---------- Dopisano o 22:25 ---------- Poprzedni post napisano o 22:21 ---------- Mieszkam w UK ,za tydzien mam usg połówkowe ,a teraz czekam na list ze szpitala z wynikami badan ,robiłam test potrojny ,siedze cała w nerwach juz ponad dwa tygodnie nic nie przychodzi , a płci jeszce nie znam ,musze sie dopiero umówic na wizyte ,tutaj to kosztuje 50 funtów |
![]() ![]() |
![]() |
#3794 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:50 ---------- Cytat:
![]() A nie powiedzą ci płci na polowkowym? Mi ostatnio powiedzieli bez problemu Tez mam dwie córki 10lat i 2latka i teraz tez bedzie dziewczynka Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez mamuska11 Czas edycji: 2014-03-04 o 21:59 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3795 |
Przyczajenie
|
ja sie zaszczepiłam przeciwko grypie jak byłam w 8 tygodniu ciazy ,i powiem ze wogule nie choruje ,a na whooping cough bede sie szcepic w 28 tygodniu
---------- Dopisano o 23:04 ---------- Poprzedni post napisano o 23:02 ---------- zapytam sie o płec ,ale kolezanka była dwz tygodnie temu i jej nie powiedziała ,moze mi sie uda i powie zobacze za tydzien w poniedziałek,a ty sie szcepiłas przeciwko grypie ---------- Dopisano o 23:08 ---------- Poprzedni post napisano o 23:04 ---------- a ty robiłas test potrojny w 16 tygodniu czy nie |
![]() ![]() |
![]() |
#3796 |
Rozeznanie
|
Nie szczepilam sie przeciwko grypie...ja miałam w 12tc test Pappa a ten o ktorym ty mowisz nikt mi tu nie proponował a co to za test jest?
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#3797 |
Zakorzenienie
|
bol glowy gardla, katar musze sie wybrac do lekarza bo cos mnie wzielo
caly czas leci mi z nosa i ledwo co polykam sline |
![]() ![]() |
![]() |
#3798 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
1. Stwierdzenie liczby płodów, ich położenia i czynności serca. 2. Biometria płodu. BPD, HC, AC, FL, HUM+ orientacyjna masa płodu. 3. Ocena budowy płodu. - czaszka – ciągłość, kształt - mózgowie - komory, sploty naczyniowkowe, tylny dół czaszki, możdżek-to to nie pamiętam - twarz – profil, oczodoły, kości nosa, ewentualna ocena podniebienia i wargi górnej, - kręgosłup – ciągłość, symetryczność, - klatka piersiowa, serce – wielkość, położenie, prawidłowy obraz czterech jam, częstość i miarowość, - nawet widziałam przepływ krwi (niebiesko czerwony obraz ![]() - jama brzuszna – ciągłość ściany powłoki jamy brzusznej, żołądek (lokalizacja, wielkość,kształt), echogeniczność jelit - pęcherz moczowy - nie pamiętam - nerki – szerokość układu kielichowomiedniczkowego, - kończyny – ocena obecności kości udowych, ramieniowych, przedramienia, podudzia, rąk i stop, ruchomość kończyn. 4. Ocena łożyska. - lokalizacja, struktura – stopień dojrzałości wg Grannuma 5. Ocena sznura pępowinowego, liczba naczyń, - nie wiem 6. Ocena objętości płynu owodniowego AFI - tylko info, że ilośc prawidłowa 7. Ocena szyjki macicy - badanie głowicą przezpochwową. Co więcej to nie wiem, bo nie pamietam a te wszystkie parametry mam wydrukowane. Myślę, ze to i tak duzo jak na badanie które półówkowym nie było...masz rację, na kolejnym badaniu będę mieć pewnie jeszcze bardziej szczegółowe pomiary no i w odpowiednim czasie robione, bo to tez ważne. Te z 16 tygodnia pewnie są tylko takie informacyjne a z 20tyg będa już ważniejsze. Ciekawe tylko co więcej moga sprawdzać na tych genetycznych na które się wybieram/albo nie wybieram...bo widzę, że mam dużo pomiarów normalnie robionych. Dzień dobry laseczki i miłego dnia! u mnie pochmurno...bleeee ---------- Dopisano o 09:42 ---------- Poprzedni post napisano o 09:38 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:44 ---------- Poprzedni post napisano o 09:42 ---------- ja jeszcze na gardło jem lody ale to dość ryzykowne jak ktoś wczesniej nie próbował... |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3799 |
Zakorzenienie
|
Zaczarowanadlaniego ja polecam plukanie gardla salviaseptem- to skoncentrowany wyciąg z szałwi, mój gin mi go polecił na gardło i dwa razy mnie postawił na nogi. No i dużo pij, leż, herbata z miodem i cytryną też nie zaszkodzi. Póki nie gorączkujesz, lekarz pewnie nic ci więcej nie da. A może uda ci się to zdusić w zarodku
Wysłane z mojego GT-I8260 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3800 |
Zadomowienie
|
zaczarowanadlaniego dużo zdrówka życzę
![]() ![]() |
![]() |
#3801 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() nasza huśtawka też jest z muzyczką i światełkami , z tej samej serii mamy też matę, fajne są ![]() trzymam kciuki za wizytę ![]() Cytat:
![]() ja jakoś nie jestem przekonana do kupowania używanych ubranek, najlepiej brać od sprawdzonego sprzedawcy, bo można się naciąć. Sama sprzedawałam ubranka po córce, ale nigdy nie kupowałam używanych. Kupuję za to na wyprzedażach, zazwyczaj na przyszły rok. Teraz też w czerwcu mam zamiar pokupić sporo rzeczy. W c&a nie dawno była promocja -20% i przesyłka darmowa, córkę obkupiłam na lato i przyszły rok ![]() bardzo lubię c&a, zare, reserved, wójcik, smyk, h&m ![]() ---------- Dopisano o 10:09 ---------- Poprzedni post napisano o 09:56 ---------- Cytat:
ja tak liczę, że trzeba mieć przynajmniej po 2 kaftaniki na dzień. Wiadomo dziecko może zwymiotować czy kupka wyjdzie górą i trzeba przebierać. ![]() a co do śpioszków to np w rozmiarze 56 kilka sztuk, bo dziecko strasznie szybko rośnie i za tydzień na 56 może być już za małe. na 62 też kilka sztuk. Na pewno kupię jakieś fajne ubranka na wyjście. Zastanawiam się czy brać jakieś ubranka z krótkim rękawkiem, w sierpniu czy lipcu może być gorąco. Zwracajcie uwagę aby ubranko łatwo się odpinało, np w niektórych kaftanikach zatrzaski są tak mocne, że ciężko odpiąć i żeby w miarę się rozciągało. Pamiętam kupiłam body w cocodorillo chyba, dałam kupe kasy i ani razu nie założyłam bo nie chciało przez głowę małej przejść. ![]() chętnie poczytam co doradzą inne dziewczyny ![]()
Zosia 26.03.2010 r. ![]() Franio 24.07.2014 r. ![]() Edytowane przez sara 85 Czas edycji: 2014-03-05 o 09:42 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3802 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
- nie kupować kaftaników, bo się podciągają, odkrywają plecki, wpijają się w ciało. Zamiast nich kupić więcej body- z długim i krótkim rękawem, bo przecież w lato w końcu rodzimy ![]() - na codzień najlepszy strój to body+ śpiochy (plecki okryte, nic się nie podciąga), ewentualnie na zimniejsze dni body + pajacyk. Ja to zmodyfikowałam i na 56 kupiłam sporo półśpiochów, do bodziaków będą jak znalazł na ciepłe dni. Bo jakoś tak mi się wydaje, że w domu małemu będzie za gorąco w śpiochach i body jeszcze z pieluchą. - jedna bluza na 56 na spacery, jeśli zrobi się chłodniej zanim dziecko wyrośnie z rozmiaru - ogólnie ciuchów na 56 niedużo, bo dziecko wyrasta z nich w moment, moja siostra mi radziła w ogóle zacząć zakupy od 62, bo i ja i mój mąż jesteśmy wysocy, ale wolę się zabezpieczyć. - ona mówiła, że starczy mi wszystkiego po 5 sztuk, poza bodziakami, ich więcej, bo wiadomo, że od pieluch mogą się często brudzić. - na 62 przyda się już kurteczka cieńsza (ja kupiłam w f&f szarą pikowaną sztruksową) - na noc bardzo się przydaje śpiworek, wkłada się do niego dziecko w body, nie rozkopie się, nie nakryje sobie buzi... Jak coś mi się jeszcze przypomni, to dam znać. Po tym, co napisała Sara85 o szpitalu może kupię kilka kaftaników do szpitala. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3803 |
Zakorzenienie
|
Kasia_ruda dobrze piszesz o bodach, są lepsze niż kaftniki, ale ja w szpitalu musiałam mieć kaftaniki.
Moja córka miała 56 cm i ważyła 3400, te ubranka na 56 były minimalnie większe. Ale np dla dziecka które waży niecałe 3 kg mogą być za duże i niektórzy kupują na 50 cm. ---------- Dopisano o 10:43 ---------- Poprzedni post napisano o 10:41 ---------- Chciałam wstawić linka z bodami c&a ale strona się nie otwiera
![]() |
#3804 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Do szpitala wzięłam po 2 sztuki ubranek na dzień (liczyłam, że będziemy 3 dni). Zużyłam wszystkie. Mąż jak przyjeżdżał, to przywoził czyste. W szpitalu na oddziele położniczym jest strasznie gorąco. Ja rodziłam w październiku (w dniu w którym rodziłam było akurat tak ciepło, że mąż na krótki rękaw przyszedł do szpitala) więc podejrzewam, że lipiec/sierpień jest tam prawdziwa sauna ![]() W szpitalu ubierałam synka w body na długi rękaw i śpiochy. Potem był zawijany w cienki kocyk. Cytat:
Co do łatwego odpinania, masz rację ![]() W domu lubiłam ubierać synka w body na długi rękaw i półśpiochy. Sara, ja też się zastanawiam, czy skoro teraz urodzę latem, to trzeba będzie brać ubranka z krótkim rękawem ![]() Co do rozmiarów, to nigdy nie wiadomo do końca jak duże będzie dziecko. Mój synek miał niecałe 2800g i 53m. Rozmiar 56 był dla niego za duży ![]() Cytat:
![]() Ja tylko jednak miałabym w razie czego kilka sztuk ubranek w rozmiarze 56.
![]() |
#3805 |
Zakorzenienie
|
Cześć Dziewczyny.
Czy mogę do Was dołączyć? Długo Was podczytuję, ale jakoś tak się nie odzywałam. Termin mam na 19.08 ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3806 | ||
Zadomowienie
|
Hej
![]() ![]() ![]() Ja mam ekipę ,bo robimy dach na garażu więc chwilowo mam mało czasu na wizaż. co do ubranek to się nie wypowiem bo nie mam na ten temat pojęcia ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Edytowane przez niki19 Czas edycji: 2014-03-05 o 10:41 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3807 | ||
Rozeznanie
|
Dzień Dobry
![]() Kolejny pochmurny dzień. [Vvenus . Ciekawe tylko co więcej moga sprawdzać na tych genetycznych na które się wybieram/albo nie wybieram...bo widzę, że mam dużo pomiarów normalnie robionych. Na tych specjalistycznych genetycznych sprawdza się dokładniej to co wyszło nieprawidłowe na połówkowym np. serce (robi się doppler serca) lub nerki, lub coś innego. Jeśli będzie coś nie tak to lekarz sam skieruje na takie badanie. Usg połówkowe robi się własnie pod kątem wykrycia wad genetycznych, jak jest coś nie tak to kierują dalej. Zapytaj się lekarza czym się one różnią. Jak będziesz wiedziała od lekarza coś więcej to ja chętnie posłucham. W pierwszej ciąży moja lekarka po usg połowkowym zaproponowała mi dopler serca za 300 PLN, zapytałam się czy z sercem dziecka jest coś nie tak. Odpowiedziała, że w porządku, ale ten doppler pozwala lepiej obejrzeć żyły w sercu itd. Z tym, że ona lubiła "naciągać" klientki na dodatkowe płatne badania, o czym pisały dziewczyny w necie, ale to była jedyna jej wada. [QUOTE=kasia_ruda;45444768]Zaczarowanadlaniego ja polecam plukanie gardla salviaseptem- to skoncentrowany wyciąg z szałwi, mój gin mi go polecił na gardło i dwa razy mnie postawił na nogi. No i dużo pij, leż, herbata z miodem i cytryną też nie zaszkodzi. Póki nie gorączkujesz, lekarz pewnie nic ci więcej nie da. A może uda ci się to zdusić w zarodku Dziękuję za info, boli mnie gardło od dłuższego czasu, wystarczy że wyjdę na zimno to wracam zakatarzona i z bolącym gardłem. Cytat:
[QUOTE=kasia_ruda;45445475]Ja co prawda też będę mamą po raz pierwszy, ale wypytałam o to moją siostrę i ona miała dla mnie takie porady (może ci się przydadzą): - nie kupować kaftaników, bo się podciągają, odkrywają plecki, wpijają się w ciało. Zamiast nich kupić więcej body- z długim i krótkim rękawem, bo przecież w lato w końcu rodzimy ![]() - na codzień najlepszy strój to body+ śpiochy (plecki okryte, nic się nie podciąga), ewentualnie na zimniejsze dni body + pajacyk. Ja to zmodyfikowałam i na 56 kupiłam sporo półśpiochów, do bodziaków będą jak znalazł na ciepłe dni. Bo jakoś tak mi się wydaje, że w domu małemu będzie za gorąco w śpiochach i body jeszcze z pieluchą. - jedna bluza na 56 na spacery, jeśli zrobi się chłodniej zanim dziecko wyrośnie z rozmiaru - ogólnie ciuchów na 56 niedużo, bo dziecko wyrasta z nich w moment, moja siostra mi radziła w ogóle zacząć zakupy od 62, bo i ja i mój mąż jesteśmy wysocy, ale wolę się zabezpieczyć. - ona mówiła, że starczy mi wszystkiego po 5 sztuk, poza bodziakami, ich więcej, bo wiadomo, że od pieluch mogą się często brudzić. - na 62 przyda się już kurteczka cieńsza (ja kupiłam w f&f szarą pikowaną sztruksową) - na noc bardzo się przydaje śpiworek, wkłada się do niego dziecko w body, nie rozkopie się, nie nakryje sobie buzi... Zgadzam się z siostrą ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3808 |
Raczkowanie
|
sara z tymi kaftanikami to chyba nie do konca..zalezy od szpitala. Starszy miał normalnie body plus spiochy.najlepiej sprawdzic na stronie szpitala bo w kazdym sa inne zasady. Ja moze jestem dziwna ale chyba tylko raz ubrałam synka w swoje ciuchy bo po pierwszej kapieli musiałam sie upominac o swoje bo pielegniarki wrzuciły do szpitalnego kosza na brudy i potem nie dawałam juz swoich tylko nosił szpitalne.stwierdziłam tez ze nie mam zamiaru zaraz po wyjsciu miec sterty ciuszkow do prania(miałam cc wiec tym bardziej wolałam miec mniej roboty). Zreszta wtedy nie trzeba było miec swoich ciuszkow.teraz musze sprawdzic na stronie szpitala bo pewnie sie zmieniły zasady.
Przy drugim to wogole nie miałam ciuszkow bo urodziłam z zaskoczenia 120 km od domu w 33 tyg, zreszta nie potrzebował bo lezał w inkubatorze w samym pampersie. |
![]() ![]() |
![]() |
#3809 |
Zakorzenienie
|
Właśnie odkryłam kawę inka, chyba jestem totalnie opóźniona w rozwoju, bo mimo totalnego uzależnienia od kawy, nie wpadłam na kupienie jej wcześniej. Piłam jakieś bezkofeinowe wynalazki orkiszowe, żołędziowe... a tu stara dobra inka
![]() Wysłane z mojego GT-I8260 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
#3810 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Zaczęłam 19tc i mam mdłości ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:45.