|
|
#871 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Scent Bar LII
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Robota skończona, dzionek skończony idę spać.Mam nadzieję. Branoc
[*] IWNFY Edytowane przez bogusia32 Czas edycji: 2014-03-04 o 22:32 |
||
|
|
|
#873 | |||
|
Nindżopesz
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Są książki jak Głód gdzie bohater łazi po mieście i jest głodny, teoretycznie nuuuda a siadło mi na psychikę. Z drugiej strony jest np. Człowiek z Wysokiego Zamku, po przeczytaniu którego pomyślałam "i już? a gdzie jakaś puenta, walka z systemem? Co za strata czasu." No i niestety w przypadku ambitnej literatury często mam poczucie, że prześlizgnęłam się tylko po fabule nie zauważając sedna powieści, albo zauważając ale traktując je jako tak oczywiste, że nie ma się czym podniecać. |
|||
|
|
|
#874 | ||
|
To ja :)
|
Cytat:
![]() A panowie z tyłu, z bliska niestety byli, jak zagłodzeni, zero mięśni, patyczaki... Teraz to już tylko nebeska :P No niestety, to było 40 kg temu ![]() Cytat:
No co, siedzę po godzinach i jeszcze mi nie wolno...Tort skończony, kanapy na jutro dla mażłona gotowe, kuchnia sprzątnięta, jeszcze tylko kuweta, zamiatanko całości i można iść pod prysznic... Dziś wcześniej ![]() A.... Bym się zapomniała pochwalić, że w związku z premią roczną, idę na kwas hialuronowy. Nieosieciowany. Na mega-nawilżenie zmarch. Choć kusi mnie spróbować osieciowanego, on podobno rozprostowuje zmarchy... Ale nigdy tego nie robiłam i trochę się boję...
|
|
#875 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No cóż, trudno mówi się. Zawsze można dyskutować. Nie wszyscy muszą do wszystkiego dojrzewać, dorastać, doznawać olśnień.Nie na wszystkich musi spłynąć prawda objawiona, niektórzy to już wiedzą autora to kręci więc o tym pisze. Dla kogoś będzie autorytetem ale nie ma mowy, że dla wszystkich.
Edytowane przez rachell111 Czas edycji: 2014-03-04 o 23:47 |
|
|
|
|
#876 |
|
Wpisz tu zomzing
|
w docenieniu jakiegoś wyrobu literackiego za coś nie ma nic ze stawiania pomników ani poszukiwania prawd objawionych tudzież autorytetów; są rzeczy docenione za język, za odwagę ujęcia tematu, za konstrukcję, za "pełnię wizji" itp.; każdy czytelnik ocenia i ewetualnie docenia zgodnie z własnym smakiem, upodobaniami, rodzajem wrażliwości, a listy "100 największych dzieł w historii literatury", "100 najbardziej wpływowych dzieł literackich", "100 filmów najpopularniejszych wśród przywódców politycznych", "100 filmów, które trzeba koniecznie obejrzeć", "100 utworów muzycznych, które trzeba znać" są podobnej wartości, jak masthewy modowe. czyli żadnej poza statystyczną;
jeśli ktoś prosi: "podaj mi listę filmów/książek, które uważasz, że warto znać" to dla mnie to znaczy dosłownie: "podaj mi twoją listę, liczę na coś, czego nie znam", czyli na rozszerzenie horyzontów, a nie wezwanie do porównania i ujednolicenia gustów i np. w moim przypadku może 2 na 10 poleconych przez innych "świetnych, musisz to poznać" rzeczy okazały się warte poświęconego im czasu, co daje gorszy rezultat, niż poszukiwania samodzielne
Edytowane przez Miciel Czas edycji: 2014-03-04 o 23:54 |
|
|
|
#877 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pisząc o pomnikach - odpisywałąm Red ( naprawdę nie było to czytelne?) w kwestii tego, że gdy przychodzi do dyskusji na temat szeroko omawianych dzieł, trudnych, wieloznacznych, wielowymiarowych, jak zwał tak zwał, to większość widzi wielkość spraw w nich ujętych, podczas gdy taki Redzik nie widzi, i pisałam, że to normalne, bo nie musi. Co do podaj mi listę filmów, które warto znać - to w tym wątku chyba nie o to szło, nie tak brzmiało pytanie. Szło dokładnie o to, by każdy podał swoją listę a nóż widelec ktoś sobie coś wyłapie. Chyba, bo nie ja zadałąm pytanie i nie rzucałam listami, bo dla mnie to oczywiste, że wszystko co podam to i tak każdy zna Mogę się mylić.Porównywanie gustów to juz luźna forma dyskusji na forum, to coś chyba naturalnego, co tak czy siak powiedzielibyśmy na żywo i przeszłoby bez echa, ale jako słowo pisane jest bardziej zauważalne być może. Wydaje mi się to naturalną reakcją rozmawiających w grupie ludzi. Każdy chce wyrazić opinię, najczęściej bezwiednie. To coś co dzieje się obok, równolegle do tematu co jest "dla mnie warte obejrzenia/przeczytania". Dodatkowo, znając czyjś gust, możesz zaoszczędzić czas gdyż wiesz mniej więcej czy to dobry pomysł skorzystać z propozycji, czy to poszerzy Twoje horyzonty. Edytowane przez rachell111 Czas edycji: 2014-03-05 o 00:29 |
|
|
|
|
#878 | |
|
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
no zwykłą rozmowa, wymiana mysli, zwrocenie uwagi na wspólne doswiadczenia, gust zamiast mowic jak z rozmowie- o! tez to czytałam to podkeślasz. a pisanie ze wg mnie cos było słabe to tez normalny dialog, sie czepiasz cos Mic ![]() pozatym co do list od początku było ze mamy podac swoje filmy, a nie te ktore wszyscy powinni znać...poznajemy swoje gusta, dyskutujemy, wgłłębiamy sie w siebie- jak na randce so nie? ![]() ile przez to sie dowiedzielismy dzis o sobie- ze np rachel jest nie do przebicia :|D pozatym ja nie mam czasu i weny szukac od zera sama....łapie tropy od was a potem przepuszczam przez sito ---------- Dopisano o 00:33 ---------- Poprzedni post napisano o 00:24 ---------- co do browna a konkretnie Kodu to nie moge sie nadziwic ze z tak nędznej lektury wyszedł całkiem dorzeczny film. jak widac sama treść pozbawiona kulawej narracji i koślawego języka robi sie całkiem znośna a Coehlo to najbardziej sie zdziwiłam ze to dorośli ludzie czytają, wg mnie odkrywczość tych dzieł jest na poziomie 13,14 latkow i moze faktycznie zrobic jakies wraznie- od razu mówie ze wszystkiego nie czytałam
Edytowane przez Polly_ Czas edycji: 2014-03-05 o 00:28 |
|
|
|
|
#879 | |
|
Nindżopesz
|
Cytat:
Ja właśnie szukałam w tych (polecanych) książkach prawd objawionych albo jakiejś przełomowej myśli.
|
|
|
|
|
#880 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A przedostatnie sarkastyczne zadnie no cóż, mylisz się, po prostu nie wszyscy o wszystkim napisali, bo to oczywiste.---------- Dopisano o 00:38 ---------- Poprzedni post napisano o 00:34 ---------- Cytat:
2. Chciałam nim argumentować, moje posty do Red, no ale, z kolei nie mam siły na szranki z kimś, kto w tym widzi coś czego ja nie widzę i jest to dla niego cudowne w dwójnasób. Coelho to taki sztandarowy przykład owego pomnika dla miałkości dla mnie, taki najwyrazistszy, najbardziej powszechny, ale no jeśli ktoś kocha ubóstwia rozumie i czuje się z tym dobrze, nie mogę się z nim nie zgodzić, ma prawo. Zwłaszcza, ze tych ktosiów jest miliony. ---------- Dopisano o 00:43 ---------- Poprzedni post napisano o 00:38 ---------- Cytat:
Edytowane przez rachell111 Czas edycji: 2014-03-05 o 00:45 |
|||
|
|
|
#881 |
|
grozi wypollizowaniem
|
co do rozumienia a raczej jego braku to polecam obejrzec Inland Empire, ale koniecznie z kims zeby potem wymienic poglądy
![]() ja tez szukam prawd i przełomów w ksiazkach, ale Cohelo mnie karmi truizmami a nie przełomowymi objawieniami. ja po prostu tego typu objawiem doznałąm w wieku jakis 15 lat i teraz jak czytam to mi trąci banałem po prostu ---------- Dopisano o 01:07 ---------- Poprzedni post napisano o 01:02 ---------- ja uwazam ze nie wszytko trzeba rozumiec (zreszta kto nam potwierdzi ze cos dobrze zrozumielismy? ) dla mnie liczy sie sam fakt rozpoczęcia procesu myślowego na jakis temat ---------- Dopisano o 01:11 ---------- Poprzedni post napisano o 01:07 ---------- ja sie teraz zastanawiam jakie ksiazki wpisac jako swoj top ten...strasznie mało ostatnio czytam-nic mi sie nie podoba, a przez osłąwione wszystko jest iluminacją nie moge przebrnąć...no odrzuca mnie..a kolezanka twierdzi ze to najsmieszniejsza ksiązka jaką czytala ![]() ---------- Dopisano o 01:19 ---------- Poprzedni post napisano o 01:11 ---------- no to top ylewyn (kolejnosc przypadkowa)1. Krystyna córka LAvransa 2. Pani Bovary 3. Sniadanie u Tiffanego 4. Wilk stepowy 5. Mała apokalipsa 6. Rękopis znaleziony w Saragossie 7. Siddhartha 8. sklepy cynamonowe 9. Szklany klosz 10. Swiat wg Garpa 11. Weiser Dawidek wiecie co...wnosze po tej liście ze jestem strasznie stara
Edytowane przez Polly_ Czas edycji: 2014-03-05 o 01:05 |
|
|
|
#882 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pokrywa mi się wszystko - nie jako top i nie jako dowartościowanie. Pokrywa, to kiepskie słowo tutaj, po prostu mam największy sentyment do tych książek, do tego typu literatury, i mniej czytam niż kiedyś. To dlatego Polly, nie dlatego że my stare, choć tytuły wpasowywują sie w nasze pokolenie to prawda. Edytowane przez rachell111 Czas edycji: 2014-03-05 o 01:33 |
|
|
|
|
#883 |
|
Zakorzenienie
|
fajne foty
mopa coś mniejszego miałaś wtedy? ![]() Znowu Was tylko przeleciałam bo trzeba gnać do pracuni ![]() miłego dnia |
|
|
|
#884 | |
|
|
Cytat:
![]() Rany, podziwiam Was za listy książek... Ja nie potrafię takiej zrobić. Odwrotną bym potrafiła raczej, czego nie lubię... I to też raczej autorów -Masłowskiej, Gombrowicza, Marqueza i kilku innych... No dobra, muszę się ogarnąć, zaraz kumpela po tort wpada.
|
|
#885 | |
|
RENTGEN RZĄDZI!
|
Cytat:
Teraz za Twoimi plecami jest fajna knajpka, firan już nie ma ![]() Co do kręgosłupa to ja za to jak spię dłużej niż 4,5 godz to budzę się z takim bólem, że nie daję już rady leżeć. To przez to, że przez sen kładę się wyprostowana na brzuchu, a to jest zabójcze dla mojego wypadniętego dysku Aż wykupiłam leki na receptę i łykam.
Jestę hejterę, snobę, trollę i wizażystkom ![]() Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można.... Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby |
|
|
|
|
#886 | |
|
|
Cytat:
Sen na brzuchu już u mnie odpada zupełnie. Raz, że boli, a dwa, że mam tak wielki, że jak się na nim położę, ledwo rękami i nogami do podłoża sięgam ![]() Też wróciłam do leków, została mi jeszcze połowa opakowania ze stycznia, czy lutego...
|
|
#887 | |
|
RENTGEN RZĄDZI!
|
Cytat:
No cóż, jutro idę się zapisać na rehabilitację, nie ma bata.
Jestę hejterę, snobę, trollę i wizażystkom ![]() Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można.... Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby |
|
|
|
|
#888 | |
|
|
Cytat:
Na jakiś czas naturalnie...
|
|
#889 | |
|
Nindżopesz
|
Cytat:
2. jesu, nic nie czytałam Te trzy chcę , klosza ciągle mi ktoś podobiera z biblioteki.Ja mam problem z książkami bo nużą mnie te ambitne "skłaniające do przemyśleń, w których niewiele się dzieje" (i które czytam przez miesiąc po dwie kartki naraz) a jednocześnie wkokufiają czytadła i inne masówki. Celuję więc w ambitniejsze czytadła, ciężka sprawa Póki co Stephenson wygrywa na tym polu.
|
|
|
|
|
#890 |
|
Zakorzenienie
|
Dobry
Mursz, figura idealna Ale mi się zrobiła fajna lista książek dzięki Wam
|
|
|
|
#891 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
podkreślone - ok Co do Krystyny, to nie czytałam, ale zaczęłam czytać Olaf syn Auduna i ledwie zdzierżyłam 1 tom. Oczekiwałam jakiejś przygodówki o wikingach, rozbojów, gwałtów i paleń, a tu pół książki Norweg lata latami do biskupa, żeby mu przebaczył seks przedmałżeński z narzeczoną a jak po iluś tam latań starań uzyskał oficjalne przebaczenie grzechu, to okazało się, że narzeczona zamiast grzecznie czekać, puściła się z jakimś wędrownym poetą i ma nieślubne dziecko
Ubieram się na czarno, bo jestem z Nilfgaardu Edytowane przez Maja102 Czas edycji: 2014-03-05 o 11:12 |
|
|
|
|
#892 |
|
Zakorzenienie
|
Znad czekolady do picia celem poprawienia sobie nastroju
Przepraszam, ale sama rozumiesz Dobry tekst. Otóż o ile filmowo mam świeże zaległości, to już książkowo mam poważne Dzięki m.in. Mić ( a może zwłąszcza ) odnotowałam sporo tytułów książkowych do sprawdzenia. Od każdego coś wyłuszczyłam sobie i to był dla mnie baaaaaardzo inspirujący temat. A teraz mała dygresja perfumeryjna ![]() Otóż, tak wczoraj mi zabrakło czegoś świeżego - stałam i dumałam nad szufladą chyba z 20 minut i nic zadowalającego nie znalazłam.
Edytowane przez rachell111 Czas edycji: 2014-03-05 o 12:04 |
|
|
|
#893 | |
|
|
Cytat:
![]() 2. :P 3. Dla mnie ostatnio najlepszym świeżakiem jest paczula L'Artisana Ale tez już czuję, że by trzeba nieco radości do kolekcji wprowadzić...A ja mam jutro wolne!! :bounce" No dobra, prawie, bo o 8 przychodzą panowie od klimy, a potem jadę na 3-godzinną wizytę u dentysty... Prawdopodobnie nie będe mogła po niej znów nic jeść przez tydzień... A poza tym -leki kęgosłupowe działają i ból jakiś czuję, ale nie krzywię się przy każdym ruchu -tralalala. Dziś po pracy już tylko kucie słówek mnie czeka, także radość
|
|
#894 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a ja zdałam sobie sprawę, że nie tylko w perfumach mam dołek, ale też filmowy i muzyczny w filmach mało który mnie rusza, większość mnie nudzi, w muzyce chyba od roku nic mnie nie zachwyciło mimo, że całe dnie ściagam i słucham czegoś nowego...
|
|
#895 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rozumiem, że szukasz rozrywki a nie sagi rodu ble ble blebów ? Chyba Tri albo Golden, wybaczcie nie pamiętam, wrzucała kiedyś Trans. No może szału nie ma, ale można zobaczyć i samemu stwierdzić. Ten cały Gambit to dla mnie była przednie rozrywka, ale z kolei trzeba lubić te klimaty, humor ang etc. ![]() Z perfumami świeżymi, problem mam od lat wciąż ten sam. Nie lubię łodygowych zielonych, bambusowych. Ozon mnie raz na 2 lata przyciąga i po tygodniu odrzuca (teraz Cool Water znów jest beeeee) Chyba jednak gustuję w odświeżaczach toalet BTW nasz biedronkowy bardzo mi się podoba Tak totalnie mi przeszło. Ja bym chyba musiała pryskać się lodowatym Ginem z tonikiem na zmianę z Mohito.
Edytowane przez rachell111 Czas edycji: 2014-03-05 o 12:22 |
|
|
|
|
#896 | ||||
|
ʞɐɯǝuɐ
|
Cytat:
![]() 2. Perelandra to też powieść s-f, więc jeśli filozofować nie chcesz to nie musisz, można się skoncentrować tylko na fabule Cytat:
![]() co do jaja się nie upieram ![]() Cytat:
![]() ja też unikam horrorów, moim zdaniem źle wpływają na człowieka, zaśmiecają tym czym się zaśmiecać nie trzeba Cytat:
![]() ad. tłumaczeń jeszcze, są wyjątki of kors (Pratchett np.) ale co natrafię na współczesne tłumaczenie ang-pol to mi nie leży, no, z kilometra widać że to tłumaczenie jest, ja rozumiem, że ciężko się przenosi ale dawne tłumaczenia jakieś były lepsze pod kątem stylu przynajmniej.... za to pod innymi względami są wpadki, pamiętam, jak się zastanawiałam dlaczego w świecie Ani z zielonego wzgórza "jest bardzo brzydko przysięgać"
"This is a ticket for the bus that inkubi, suckubi, and serialbi ride to work. There's only one bus, because otherwise it'd be a bi, and then it'd be too busy exploring dating options to pick anyone up." EVERY WOMAN IS A STAR
|
||||
|
|
|
#897 | ||
|
Zakorzenienie
|
Mursz, e tam, ale pewnie bardzo fajna kobita jesteś w realu z charakteru
czy to ważne ile kg więcej, czy mniej, najważniejsze, aby być zadbanym/zadbaną.Cytat:
Czytałam tylko Szklany klosz, baaardzo lubię.Piękności ---------- Dopisano o 12:30 ---------- Poprzedni post napisano o 12:24 ---------- Cytat:
Edytowane przez seduction Czas edycji: 2014-03-05 o 12:25 |
||
|
|
|
#898 | |
|
|
Cytat:
![]() Mnie ostatnio pociąga lekkie owocowe cudo, czyli Rajasthan Etro, tylko albo ze mnie złazi błyskawicznie, albo nos mi się za szybko do niego przyzwyczaja... A na ostatnim zlociku odkryłam, co za ordynarną podróbę miałam w dzieciństwie. Było to świeże i nazywało się... Chapka... I pachniało, jak YSL Champagne, które chyba Bellatrix miała ostatnio ze sobą... Albo Asiuuuuula... I nabrałam na to ochoty. Takie wspomnienia, sentymencik... Tylko też się boję, że po 2 tygodniach uznam, że za mało tam paczuli i przestanę używać. Mam w kolekcji Aqua di Gio, oraz Aqua di Gioia, którymi zachwyt trwał od dnia, do tygodnia... Teraz jakoś się ich pozbyć nie mogę... No i Madmułazelkę tez mam ze świeżaków...
|
|
#899 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czuję i widzę braki, i muszę to jak najszybciej naprawić, ale tak jak mówisz, ciężko nam się czyta niektóre przekłady. Po prostu ciężko. Lepiej było jak byłam nastolatką i znałam ang tak so-so. Nie było netu, nie było niczego, tylko książki, nie było punktu odniesienia, więc szło gładko. No i czytałam wówczas więcej polskich autorów.
|
|
|
|
|
#900 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a mało co mnie wciąga ostatnio: albo głupie jak but hollyłódzkie superprodukcje, albo nibyambitne pitolenie o niczym, a reszta w ogóle mnie nie wciąga Cytat:
na początku mojej perfumomanii kupowałam świeżaczki cytrusowe/jabłkowe itp. Teraz bym tego kijem nie tknęła, odrzuca mnie od takich zapachów Cytat:
![]() tylko na palcach jednej ręki można policzyć naprawdę dobre z klimatem, reszta to bzdurne sieczki z latającymi flakami krewki ksiądz strach do kościoła iść http://www.tvn24.pl/lodz,69/ksiadz-r...ow,404608.html
Ubieram się na czarno, bo jestem z Nilfgaardu Edytowane przez Maja102 Czas edycji: 2014-03-05 o 12:42 |
|||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Perfumy
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:13.

Czasem mi brakuje właśnie kogoś z kim mogłabym prowadzić rozwlekłe wynurzenia o książkach...
) ale kilku w rowie
Edit: w wykopie, w wykopie !