Scent Bar LII - Strona 35 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-03-06, 14:41   #1021
bogusia32
Wtajemniczenie

Dot.: Scent Bar LII

Cytat:
Napisane przez neska951 Pokaż wiadomość

O to tego nie wiedziałam
Też dowiedziałam się dopiero jakiś rok temu po wywiadzie z J.Kempisty,gdzieś na You Tube obejrzanym.Mój tata miał udar i zaczęłyśmy z siorką się przyglądać co wcina i co należy z diety wykluczyć..bo miażdżycę miał dość konkretną. w ten sposób dowiedziałam się też że cholesterol sam w sobie jest bardzo cenny dla organizmu i miażdżycę powoduje niedobór witamin i innych składników odżywczych w naczyniach krwionośnych.Po prostu naczynia się uszkadzają i to cholesterol jest tym cudem które ma je załatać. Tyle że jest transportowany we krwi przez lipoproteiny które wykazują bardzo dużą lepkość i przyklejają się do tych mikrouszkodzeń a z czasem jeśli nie zmieniamy nic w diecie cholesterol nadal jest wysyłany do krwi no i lipoprotein przyklejających się do siebie również przybywa...Lizyna i prolina tworzą taką jakby warstwę teflonową w okół lipoprotein która zapobiega przyklejaniu się ich do siebie i czyści juz istniejące złogi...

Alem się rozpisała..

Edytowane przez bogusia32
Czas edycji: 2014-03-06 o 15:03
bogusia32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-06, 14:46   #1022
rachell111
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Eenax Pokaż wiadomość
Juz od dawna sie nad nim zastanawiam (i własnie jako cos profilaktycznego przed zmarchami i utrata jedrnosci twarzy), ale pierw muszę powykańczać to co mam. Wiem ze na istniejące juz nie działają kremy dlatego sie "kłuje".
Tak tak, wiem że Ty wiesz, to pisałam jako wypowiedź odnośnie pytania Szatą.
Różany jest cholernie przyjemny. Takie moje odczucie. Ale fotouczula, bo kwas retinowy czy jak tam sie on zowie dokładnie, ale to wiesz pewnie
Brrrrr kłucie brrrr. Aż mnie otrzepało.
rachell111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-06, 14:51   #1023
Katty_p13
Piers do przodu

Cytat:
Napisane przez rachell111 Pokaż wiadomość
Ad jedzenia - włąśnie szukam ciekawego przepisu na danie z papryką, bo kupiłam takie dłuuuugie w Lidlu, no i nie mam pomysłu jak je sensownie spożyć. 6 nie schrupię trcohę szkoda na zwykłe leczo. Do zapiekania mejbi cos ale podłużne no i nie mam ochoty na mielone mięso.
A może syr?? feta albo biały twaróg na ostro ze solą i pieprzem - do środka a potem czy zapiekana czy smażona

Edytowane przez Katty_p13
Czas edycji: 2014-03-06 o 14:54
Katty_p13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-06, 14:53   #1024
Murszafka
To ja :)

Cytat:
Ha nowe zęby trza to uczcić A mnie znowu zawias boli Jak nie przestanę to będę musiała zmolestować Pana doktora
Mnie chwilowo nic nie boli... Zwłaszcza w Trójkącie Bermudzkim -nos, ucho "róg" żuchwy... Nic nie czuję U mnie to klasyka gatunku, którą niestety każdy dentysta chce sprawdzać -nie wierzą, jak mówię, że jedna dawka znieczulenia nie działa i zaczynają już po niej. Dopiero jak zaczynam się kulić i zaciskać oczy, dochodzą do wniosku, że jeszcze jedna... Potem za to mnie trzyma pół dnia...

Ale to jeszcze nie koniec -4 zęby mam podwyższone, jeszcze 4 kolejne trzeba za 3 tygodnie. I zostawiłam tam 75% pensji tylko dzisiaj... Dobrze, że korporacyjka nam premie wypłaciła akurat...

Terry Pratchett, Czarodzicielstwo
Murszafka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-06, 15:00   #1025
neska951
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Katty_p13 Pokaż wiadomość
A może syr?? feta albo biały twaróg na ostro ze solą i pieprzem - do środka a potem czy zapiekana czy smażona http://gotowanienawszystko.blogspot....wana-feta.html

---------- Dopisano o 15:00 ---------- Poprzedni post napisano o 14:54 ----------

Cytat:
Napisane przez Murszafka Pokaż wiadomość
Mnie chwilowo nic nie boli... Zwłaszcza w Trójkącie Bermudzkim -nos, ucho "róg" żuchwy... Nic nie czuję U mnie to klasyka gatunku, którą niestety każdy dentysta chce sprawdzać -nie wierzą, jak mówię, że jedna dawka znieczulenia nie działa i zaczynają już po niej. Dopiero jak zaczynam się kulić i zaciskać oczy, dochodzą do wniosku, że jeszcze jedna... Potem za to mnie trzyma pół dnia...

Ale to jeszcze nie koniec -4 zęby mam podwyższone, jeszcze 4 kolejne trzeba za 3 tygodnie. I zostawiłam tam 75% pensji tylko dzisiaj... Dobrze, że korporacyjka nam premie wypłaciła akurat...
1 A mnie boli bo siłuję się z szyną po kocie niestety nadal mnie gryzie ...
2 Ja już nigdy nie wezmę znieczulenia raz dałam się namówić bo my leczymy bez bólu i skończyło się to ... nie wiem co to było ale nie pamiętałam jak się nazywam w wyniku czego wezwano pogotowie
3 Ja już jestem prawie przy końcu spłacania czasowego podwyższenia Następnym razem ponownie zostawię CV w szpitalu.
Zastanawiam się nad napisaniem pisma żeby pozwolili mi odpracować te zęby ...

15 tego w Q są podobno warsztaty, ja z zapytaniem o after party wybiera się ktoś?
neska951 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-06, 15:04   #1026
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
Punktu 2 nie skomentuję. Twoje życie Twoja sprawa.

sosik wyżej podałam - co tam mam na stanie i co mi sie chce - abo wasabi, abo winegret muszt-miod, abo satay, abo sweet-chilli, abo koktajlowy (wiem majonez, ale tego sosu jest kurde łyżka w sumie na kilka porcji)

Do ryby only wasabi - ale często sos żaden

no ale od wysokiego IG kukurydzy zrobisz se kuku - bo to organizm przerobi na tłuszcz, toć tak to działa
1. żeby to było takie proste. W skrócie: jeśli śpi w dzień zasypia "wieczorem" około północy. Jeśli nie śpi w dzień zasypia o 20, wstaje o 3 w nocy, bawi się dwie godziny i idzie spać. Szukamy złotego środka, idealnych godzin ale chyba nie ma, będzie trzeba przeczekać.
2. nie skojarzyłam, że to sosy do tego.
3.
4. ale bez przesady, to nie jest wybór seler naciowy vs gotowana kukurydza tylko kukurydza vs chipsy/paluszki. Kolacja swoją drogą, to jako zapychacz, przekąska, śmieciowe żarcie.

Cytat:
Redzia - nie będą odkrywcza ale Ci powiem, że powinnaś trafić na dobrego dietetyka takiego ,który obejrzy wyniki badań i poradzi coś na ten "wilczy apetyt" bo rozlegulujesz organizm na maxa i będzie problem i nie żadne diety tylko pokaże system odżywiania się ....
Dietetyk pewnie kazałby mi przytyć 5 kg, jeść w ciągu dnia ciemny ryż/kaszę/makaron razowy i całą resztę tych rzeczy które-wiem-że-powinnam-ale-nie-lubię a na wilcze apetyty i wyrzuty sumienia udać się do psychologa :/

Cytat:
Napisane przez bogusia32 Pokaż wiadomość
Redziu jako że o jajcu można by dużo pisać to zaposiłkuję się kopiuj-wklej za zdrowystylżycia.pl
Achaaa... Akurat jadam tylko na miękko, TŻtu robię jajecznicę. Ale raz na tydzień to tak zaraz nie umrze

Redhaired Witch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-06, 15:06   #1027
Murszafka

Cytat:
Ad jedzenia - włąśnie szukam ciekawego przepisu na danie z papryką, bo kupiłam takie dłuuuugie w Lidlu, no i nie mam pomysłu jak je sensownie spożyć. 6 nie schrupię trcohę szkoda na zwykłe leczo. Do zapiekania mejbi cos ale podłużne no i nie mam ochoty na mielone mięso.
Na leczo powinna być najpodlejsza i najbardziej drewniasta papryka świata. Długa jest pewnie turecka, albo węgierska. Powiem Ci, że właśnie zjadłam przepyszną zupę-krem pomidorowo-paprykowy... Mrrr...
Cytat:
2 Ja już nigdy nie wezmę znieczulenia raz dałam się namówić bo my leczymy bez bólu i skończyło się to ... nie wiem co to było ale nie pamiętałam jak się nazywam w wyniku czego wezwano pogotowie
3 Ja już jestem prawie przy końcu spłacania czasowego podwyższenia Następnym razem ponownie zostawię CV w szpitalu.
Zastanawiam się nad napisaniem pisma żeby pozwolili mi odpracować te zęby ...

15 tego w Q są podobno warsztaty, ja z zapytaniem o after party wybiera się ktoś?
Bez znieczulenia, to ja mogę się przywitać, potem potrzebuję go aż do końca, zwłaszcza przy kasie
Pewnie miałaś jakiś wstrząs anafilaktyczny, czy coś... Ale u tego mojego też gazem rozweselającym znieczulają

O, skąd wiesz o warsztatach?? Na stronie jeszcze nic nie ma Ja bym poszła... I na warsztaty i na potem...

Stary 2014-03-06, 15:13   #1028
neska951
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Redhaired Witch Pokaż wiadomość

Dietetyk pewnie kazałby mi przytyć 5 kg, jeść w ciągu dnia ciemny ryż/kaszę/makaron razowy i całą resztę tych rzeczy które-wiem-że-powinnam-ale-nie-lubię a na wilcze apetyty i wyrzuty sumienia udać się do psychologa :/
5 kg w zapasie ... i Ty dietować chcesz? hmmmm

---------- Dopisano o 15:13 ---------- Poprzedni post napisano o 15:09 ----------

Cytat:
Bez znieczulenia, to ja mogę się przywitać, potem potrzebuję go aż do końca, zwłaszcza przy kasie
Pewnie miałaś jakiś wstrząs anafilaktyczny, czy coś... Ale u tego mojego też gazem rozweselającym znieczulają

O, skąd wiesz o warsztatach?? Na stronie jeszcze nic nie ma Ja bym poszła... I na warsztaty i na potem...
1 Nie wiem co to było ale dostałam znieczulenie dla ciężarnych tzn nie że ja tylko podobno bezpieczne. Ogólnie przyjemne to było jak tak wygląda śmiertka to nie ma się czego bać

2 Słyszałam od koleżanki że mają być...
neska951 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-06, 15:16   #1029
Murszafka

Cytat:
1 Nie wiem co to było ale dostałam znieczulenie dla ciężarnych tzn nie że ja tylko podobno bezpieczne. Ogólnie przyjemne to było jak tak wygląda śmiertka to nie ma się czego bać

2 Słyszałam od koleżanki że mają być...
Raz miałam zapaść po podaniu blokady w nadgarstek. Odlot był faktycznie przyjemny, tylko straszny ból wcześniej -nie do zniesienia. Jak mi się wbili w okostną ze stanem zapalny, wtedy to moje Ka postanowiło odlecieć Wrażenie niesamowite -widziałam akcję ratowniczą z góry...

To ja idę

Odezwał się troll od podróbek -właściciel sklepu. W wątku tym, co same wiecie

Stary 2014-03-06, 15:27   #1030
rachell111
Zakorzenienie

Cytat:
A może syr?? feta albo biały twaróg na ostro ze solą i pieprzem - do środka a potem czy zapiekana czy smażona
Dzięki, smaczny pomysł, ale szukam czegoś sytszego, tak żeby to był obiadowy posiłek, trochę kaszoryżów może jakiś kąsek mięsa ale nie mielonego no i jakiś finalny smak czyli przyprawa
Stary 2014-03-06, 15:30   #1031
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
5 kg w zapasie ... i Ty dietować chcesz? hmmmm
Trochę przesadziłam, do oficjalnej normy brakuje mi 3 kg
Ale ja właśnie nie chcę już chudnąć tylko utrzymać wagę. Nie wracać do starych nawyków... Ciężko bo brakuje mi motywacji jak podczas odchudzania a wyrzuty sumienia i owszem są.

Stary 2014-03-06, 15:36   #1032
Murszafka

Cytat:
Dzięki, smaczny pomysł, ale szukam czegoś sytszego, tak żeby to był obiadowy posiłek, trochę kaszoryżów może jakiś kąsek mięsa ale nie mielonego no i jakiś finalny smak czyli przyprawa
Papryka faszerowana?? Ja robiłam tak, że gotowałam sobie jakąś kaszę z warzywkami na bulionie, ale tak nie do końca, potem do tego krojone pomidorki, pyk do papryki i do piekarnika, pyszka

Właśnie zadzwonił pan z innej firmy od klimy, że już do mnie wyjeżdża Bo wcześniej powiedział, że będzie między 16, a 18, więc żebym nie czekała, informuje, że rusza. Można??

Stary 2014-03-06, 15:38   #1033
rachell111
Zakorzenienie

Cytat:
1. żeby to było takie proste. W skrócie: jeśli śpi w dzień zasypia "wieczorem" około północy. Jeśli nie śpi w dzień zasypia o 20, wstaje o 3 w nocy, bawi się dwie godziny i idzie spać. Szukamy złotego środka, idealnych godzin ale chyba nie ma, będzie trzeba przeczekać.
2. nie skojarzyłam, że to sosy do tego.
3.
4. ale bez przesady, to nie jest wybór seler naciowy vs gotowana kukurydza tylko kukurydza vs chipsy/paluszki. Kolacja swoją drogą, to jako zapychacz, przekąska, śmieciowe żarcie.

Czaję, dlatego się nie wtrącam.

kapuję już z tą kuku.

Hmm, no pewnie jak by Cię zobaczył to tak, ale kurcze skądś trzeba brać wiedzę na temat tego co ile czego komponować i jak, żeby to było na plus dla nas - zdrowo, lekko ale syto. No bo wisz, blogi to tylko blogi, różnie z tymi info bywa, to raczej pomysł na jakieś danie, wariacje na temat, a nie całościowy system żywienia.

Cytat:
Na leczo powinna być najpodlejsza i najbardziej drewniasta papryka świata. Długa jest pewnie turecka, albo węgierska. Powiem Ci, że właśnie zjadłam przepyszną zupę-krem pomidorowo-paprykowy... Mrrr...

1. racja, a tej zupki nie lubię, Mam taką robi - pisałam już że zupek nie uważam jako jedzenia?

Boooosz dziewczyny przesżłyście ten sajgon ze znieczuleniem, którego ja się obawiam, i wiem, że zdarza się, a oni mnei mamią, że nie na pewno nic mi sie nei stanie. Takiego w.....ja, i znikam. Nie pozwalam przez to na żadne zabiegi od leczenia zębów począwszy. Wiem, że to niemądre, ale mój ojciec źle reagował na znieczulenia, narkozy, ja to po prostu neimal czuję że zejdę. Nie dam się omamić. Współczuję, że musiałyście przez coś takiego przechodzić, przecież to jest skandal. Wiecie przynajmniej co to za środek tak wpływał na Was?

Edytowane przez rachell111
Czas edycji: 2014-03-06 o 15:45
Stary 2014-03-06, 15:51   #1034
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
Hmm, no pewnie jak by Cię zobaczył to tak, ale kurcze skądś trzeba brać wiedzę na temat tego co ile czego komponować i jak, żeby to było na plus dla nas - zdrowo, lekko ale syto. No bo wisz, blogi to tylko blogi, różnie z tymi info bywa, to raczej pomysł na jakieś danie, wariacje na temat, a nie całościowy system żywienia.
Hehe, wizualnie to norma ale pewnie jakby mnie zważył zacząłby kwękać.
Jeśli chodzi o całościowy system żywienia to czytuję porady na Wizażu, nie na Wizażu, mam kilka rozpisek od cudzych dietetyków - śmiem twierdzić, że "wszystko wiem". Problem w tym, że nie lubię jedzenia typu owsianka na śniadanie, grahamka z chudą wędliną i warzywami na drugie, pierś kurza z warzywami i ciemnym ryżem na obiad, kisiel na deser, biały ser z tuńczykiem na kolację, ble. I jeszcze wyliczenia ile migdałów, ile gram pomidorów. Lubię kombinacje, kuchenne eksperymenty, lubię na słodko, lubię bez niesmacznych imo kasz, ryżów i makaronów Odchudzać się jest mi łatwo - mam motywację. Utrzymać gorzej, to wymaga długofalowej silnej woli.
I o ile w ciągu dnia jest spoko to wieczorami się zaczyna podjadanie.
No ale mam nowy plan, jakoś to będzie

Stary 2014-03-06, 15:51   #1035
Murszafka

Cytat:
Boooosz dziewczyny przesżłyście ten sajgon ze znieczuleniem, którego ja się obawiam, i wiem, że zdarza się, a oni mnei mamią, że nie na pewno nic mi sie nei stanie. Takiego w.....ja, i znikam. Nie pozwalam przez to na żadne zabiegi od leczenia zębów począwszy. Wiem, że to niemądre, ale mój ojciec źle reagował na znieczulenia, narkozy, ja to po prostu neimal czuję że zejdę. Nie dam się omamić. Współczuję, że musiałyście przez coś takiego przechodzić, przecież to jest skandal. Wiecie przynajmniej co to za środek tak wpływał na Was?
Ja zupy lubię A potem obiad
Ale zębowe znieczulenie, to dla mnie błogosławieństwo, przy narkozie też było ok, to przy blokadzie cyrki miałam. Żeby było śmiesznie, to była chyba 4, czy 5 z rzędu -ten sam specyfik, w to samo miejsce... Potem mi robili jeszcze w kręgosłup blokadę kiedyś -mało się nie zejsrałam ze strachu, że mnie dźgną nie tam, gdzie trzeba i znów odlecę... Na szczęście potem trafiłam do najlepszego ortopedy od rąk leczenia i wszystko naprawił Tu przyciął kostkę, tam zrobił fastrygę na torebce stawowej... Tylko patrzeć nie dał. Parawan postawił... I kazał podać jakiś preparat otumaniający...

Stary 2014-03-06, 16:08   #1036
rachell111
Zakorzenienie

Cytat:
Hehe, wizualnie to norma ale pewnie jakby mnie zważył zacząłby kwękać.

Jeśli chodzi o całościowy system żywienia to czytuję porady na Wizażu, nie na Wizażu, mam kilka rozpisek od cudzych dietetyków - śmiem twierdzić, że "wszystko wiem". Problem w tym, że nie lubię jedzenia typu owsianka na śniadanie, grahamka z chudą wędliną i warzywami na drugie, pierś kurza z warzywami i ciemnym ryżem na obiad, kisiel na deser, biały ser z tuńczykiem na kolację, ble. I jeszcze wyliczenia ile migdałów, ile gram pomidorów. Lubię kombinacje, kuchenne eksperymenty, lubię na słodko, lubię bez niesmacznych imo kasz, ryżów i makaronów

Odchudzać się jest mi łatwo - mam motywację. Utrzymać gorzej, to wymaga długofalowej silnej woli.
I o ile w ciągu dnia jest spoko to wieczorami się zaczyna podjadanie.
No ale mam nowy plan, jakoś to będzie
1. kwestia dyskusyjna, nic nie mówiłam, ale jak już kolana rzucają sie w oczy jako grubsze od tego co powyżej nich to wiesz, ale luzik, to niczyja sprawa, tylko Twoja.

ad reszta - no dlatemu właśnie agituję szukanie profesjonalisty od żywienia, gdyż on może ułożyć jadłospis według tego co lubimy. Tak jak Winterce ułożył kiedyś. Nie chodzi mi o takiego dietetyka "z urzędu" co to każe jeść to co trzeba i koniec gadki, tylko o kogoś z wyobraźnią. Wiem, fajowo się teoretyzuje, ale no kto jak nie ktoś taki ustali sensowny i wiarygodny system odżywiania?

Ad końcówka - masz rację, to jest najtrudniejsze, zmiana na stałe Tu nie jesteś sama, gdyby to było łatwe, wszystkie byłybyśmy tu szczęśliwe i dzieliły się udanymi doświadczeniami. Chyba póki co udaje się to Stazji, Eneax no ale każdy musi mieć plan uszyty na miarę. Cieszę się, że jakiś masz, podzielisz się nim kiedyś?

A, i ja, ponownie jako lajkonik popieram teorię jakoby ostre przyprawy były sprzymierzeńcem utrzymania smukłej sylwetki.

Wiem, po co wlazłam tu jeszcze. Mianowicie kolejnym sprzymierzeńcem chudości są kiszonki. na ogórasku można fajne sałatki robić. Ale pewnie nie lubisz Brukselka? też nie? Ja kocham. w sosie chrzanowym mrrrrrr. Ostrrrro. No to chociaż pekińską z ogórem pomidorcem cebulką czerwoną i winegretem. Moja mam dziś mi dzwoniła znad sałatki z zielonobordowej sałaty takiej pomarszczonej, roszponki i rukoli w oleju lnianym z awokado i pomarańczą. Aż zleciłam chuopinowi kupno pomarańczy, poza tym mam chrapkę na schab po thaitańsku. Gotowanyw soku z grejfiutów i podany w sosie z pomarańczy z czili. Przepis jest z książki jakieś o owocach w kuchni, jeszcze tego nei robiłam, jak kto chce zeskanuję wieczorem bo teraz lete

Edytowane przez rachell111
Czas edycji: 2014-03-06 o 16:16
Stary 2014-03-06, 16:08   #1037
bogusia32
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja zupy lubię A potem obiad
Ale zębowe znieczulenie, to dla mnie błogosławieństwo, przy narkozie też było ok, to przy blokadzie cyrki miałam. Żeby było śmiesznie, to była chyba 4, czy 5 z rzędu -ten sam specyfik, w to samo miejsce... Potem mi robili jeszcze w kręgosłup blokadę kiedyś -mało się nie zejsrałam ze strachu, że mnie dźgną nie tam, gdzie trzeba i znów odlecę... Na szczęście potem trafiłam do najlepszego ortopedy od rąk leczenia i wszystko naprawił Tu przyciął kostkę, tam zrobił fastrygę na torebce stawowej... Tylko patrzeć nie dał. Parawan postawił... I kazał podać jakiś preparat otumaniający...
Koofa, blokady to masakierka. ja trafiłam do ortopedy od sportowców z polecenia Co on mi nawywijał z nadgarstkiem (miałam zapalenie ścięgien zginaczy grzbietowych)...trzy blokady w ciągu miesiąca mi wklepał i żeby było smieszniej za dwa tyg miałam iśc na czwartą ale po trzeciej jak mi wbił sterdyda i poczułam dosłownie prądy przeszywające mi całą rękę to myślę kurna coś jest nie tak.Ze spuchniętą łapą trafiłam do innego ortopedy który się za łeb złapał jak mu to opowiedziałam..Potem chodziłam do niego na serię 20 zastrzyków do nadgarstka żeby to jakoś złagodzić, oczywiście plus rehabilitacja...
Stary 2014-03-06, 16:31   #1038
kamena
ʞɐɯǝuɐ

Cytat:
Polecam!!!
Nie wolno przerywać

---------- Dopisano o 21:09 ---------- Poprzedni post napisano o 21:07 ----------

Brokuł, bulion, kartoszki, cebula, jogurt/serek topiony, przyprawy... dalej -miks.
1. a ja podobne wrażenie odniosłam z Twojego poprzedniego posta, że bardziej szkodzi niż pomaga i że lepiej wcale nie zaczynać (bo kręgosłup cierpi a wiadomo, że się do końca życia nie będzie jeździć)

2. dzięki u mnie byłoby bez nabiału

Cytat:
Napisane przez Ewusia_marchew Pokaż wiadomość
ja gotuję brokuły w bulionie warzywnym, miksuję, przyprawiam i podaję z groszkiem ptysiowym czasem daję trochę masła lub śmietany, ale zazwyczaj bez
czyli podobnie, dzięki

Cytat:
Napisane przez anastazjaaa2 Pokaż wiadomość
A weż sobie zrob taki teścik, zjedz 3 - 4 suszone morele i zapij szklaną albo dwiema wody. Pękniesz z przeżarcia
same dwie szklanki wody zapewnią ten efekt pytanie na jak długo

4 morelami najeść się nie sposób

Cytat:
Jajko nie może być podgrzane do temperatury większej niż 92 stopnie, ponieważ powyżej tej temperatury lizyna ginie.
Dlatego tylko jajka gotowane zachowują swoje właściwości, ponieważ temperatura wewnątrz jajka, nawet jeśli się gotuje, nie przekracza 92 stopni. Natomiast, jeśli jajko pęknie podczas gotowania, nie powinniśmy go jeść, gdyż traci lizynę bez której nie pozbędziemy się złego cholesterolu.

Czyli jajecznica, oczywiście jeśli chcemy jako tako zdrowo się odżywiać, odpada
i tam, wcale nie odpada, zależy jaka jajecznica, taka na masełku b. krótko smażona na pewno nie jest podgrzana dużo więcej niż gotowane jajo
tak samo jajko sadzone, jeśli żółtko płynie to temperatura w nim jest niska, choć było na patelni

osobiście nie ufałabym też tej kategorycznej informacji o "ginięciu" lizyny w 92 stopniach

chodzi o czas oddziaływania danej temperatury - być może przy tych 92 zaczyna się coś dziać

źródła powoływane w necie podają różnie, ale z tego co na szybko czytam przy około 100C około 50% jest jeszcze dostępne, ponad 121C mniej niż 25%

lizyna znajduje się w mięsie, strączkowych i ziarnach, a te przecież jemy po poddaniu obróbce cieplnej
"This is a ticket for the bus that inkubi, suckubi, and serialbi ride to work. There's only one bus, because otherwise it'd be a bi, and then it'd be too busy exploring dating options to pick anyone up."

EVERY WOMAN IS A STAR
kamena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-06, 16:31   #1039
Murszafka

Cytat:
Koofa, blokady to masakierka. ja trafiłam do ortopedy od sportowców z polecenia Co on mi nawywijał z nadgarstkiem (miałam zapalenie ścięgien zginaczy grzbietowych)...trzy blokady w ciągu miesiąca mi wklepał i żeby było smieszniej za dwa tyg miałam iśc na czwartą ale po trzeciej jak mi wbił sterdyda i poczułam dosłownie prądy przeszywające mi całą rękę to myślę kurna coś jest nie tak.Ze spuchniętą łapą trafiłam do innego ortopedy który się za łeb złapał jak mu to opowiedziałam..Potem chodziłam do niego na serię 20 zastrzyków do nadgarstka żeby to jakoś złagodzić, oczywiście plus rehabilitacja...
Jakby coś, polecam Profesora Romanowskiego -przyjmuje nie tylko tam, ale i w innych placówkach ma konsultacje. 7 lat mi usiłowali naprawić rękę, a opiekę miałam najlepszą z możliwych, bo mój chrzestny był świetnym ortopedą. Tyle, że w czasie studiów to wszystko na szybko zawsze było. No i chyba z 6 lat temu mnie w końcu Profesor zoperował. Od tej pory jestem jak nowo narodzona Szkoda, że takich czarów się nie da z kręgosłupem

Stary 2014-03-06, 16:35   #1040
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
1. kwestia dyskusyjna, nic nie mówiłam, ale jak już kolana rzucają sie w oczy jako grubsze od tego co powyżej nich to wiesz, ale luzik, to niczyja sprawa, tylko Twoja.

Tu nie jesteś sama, gdyby to było łatwe, wszystkie byłybyśmy tu szczęśliwe i dzieliły się udanymi doświadczeniami.

Cieszę się, że jakiś masz, podzielisz się nim kiedyś?

Mianowicie kolejnym sprzymierzeńcem chudości są kiszonki. na ogórasku można fajne sałatki robić. Ale pewnie nie lubisz

Aż zleciłam chuopinowi kupno pomarańczy, poza tym mam chrapkę na schab po thaitańsku. Gotowanyw soku z grejfiutów i podany w sosie z pomarańczy z czili.
1. akurat to nie kwestia chudych ud tylko grubych kolan. Bez kitu, 35 cm w kolanie!?
2. powiedzmy, że mogę się zaliczyć do szczęśliwców bo nawet pod koniec ciąży miałam wagę w normie (BMI niecałe 22) ale chodzi o efekt wizualny. No dobra, ja wielbię chudość.
3. ale nic specjalnego:
kukurydza zamiast chipsów;
bakłażan zamiast chleba do rukoli, pomidorów, parmezanu (postanowiłam że będę dawać parmezan bo niby kaloryczny ale daje się go mało, ma mocny smak i nie zeżre go z nudów no bo jak, taki proszek? Inne sery są zbyt ryzykowne ) etc.;
serki waniliowe, jajka, kiełbasa drobiowa zostają;
sery żółte tylko w postaci plastereczka raz na kilka dni;
małe batony zamiast dużych (czyli 80 kcal zamiast 200);
mleko z neską i łyżeczką cukru plus duperele bardadyńskie zamiast cappuccino i także na kolację - może zapcha;
więcej jabłek, raz się żyje, lepsze to niż cukierki;
obiady bez zmian czyli jakieś mięso, ryby z warzywami, może dodam bułkę z ziarnami żeby lepiej zapychało przed wieczorem
5. ha, lubię kiszonki, ogórki kwaszone jem prawie codziennie, lubię chilli (a jaki dobry jest zwykły ogórek smażony z chilli! Ale chwilowo mi się to opatrzyło), lubię bardzo ostre sosy, wasabi, lubię pekińską. Nie wiem czy to wspomaga sylwetkę, w każdym razie jest smaczne.
6. przepis! Tylko zamiast schabu wzięłabym kurczaka.

Stary 2014-03-06, 16:39   #1041
Murszafka

Cytat:
Napisane przez kamena Pokaż wiadomość
1. a ja podobne wrażenie odniosłam z Twojego poprzedniego posta, że bardziej szkodzi niż pomaga i że lepiej wcale nie zaczynać (bo kręgosłup cierpi a wiadomo, że się do końca życia nie będzie jeździć)
Oj, to pewnie przez to, że pisałam w biegu, z telefonu, a tam widzę tylko 3 ostatnie wyrazy i gubię wątek... Nie, nie zdecydowanie polecam konie
I można jeździć do końca, życia, jak najbardziej można Tylko już nie na wariatach po prostu.

Pan od klimy już był i wyszedł... Przemiły, przystojniak i jak pięknie rozmawiał z żoną, bo akurat zadzwoniła Oby dalsze wrażenia były równie pozytywne

---------- Dopisano o 16:39 ---------- Poprzedni post napisano o 16:37 ----------

Cytat:
1. akurat to nie kwestia chudych ud tylko grubych kolan. Bez kitu, 35 cm w kolanie!?
Kombinuj Maleńka!!!

Znalazłam w sieci obrazek dla Ciebie

Stary 2014-03-06, 16:52   #1042
SzatAnka71
Zakorzenienie

GG do SzatAnka71

Cytat:
Napisane przez Eenax Pokaż wiadomość
Szatą: Też mam opory w używaniu rolera i zawsze się mocno motywuje zanim go użyję. Do paszczy używam ostatnio oleju z kiełków pszenicy (wcześniej miałam migdałowy i argininowy a w planach jest różany.
Cytat:
Ja go uwielbiam. Ale nie wypowiadam się ad zmarszek, np ad post Szatą, nie doradzam, bo ja nie wiem co działa I na co ma działać? Na istniejące żaden krem przecież nie zadziała Chyba raczej nic nie zadziałą poza spłycaniem laserowym, kwasowym czy innymi dermainwazyjnymi metodami, dajmy na to ten roller, i pewnie wiele innych zabiegów z derm estetycznej.
Ja używam profilaktycznie i na trąd oleju z róży, ale zbyt krótko i używam też innych rzeczy, no i na pewno nie stwierdzę jakie on ma działąnie przeciwzmarszczkowe no bo jak niby to mam ocenić skoro nei za bardzo jestem pomarszczona? Mój wiek, czyli punkt siedzenie też ma znaczenie (wkrótce 33) Bardzo mam po różanym fajną cerę, jednak póki co nie rozjaśnił nic Chyba liczę, że opóźni wystąpienie zmarszczek, ale nei sposób tego zweryfikować, no bo skąd mam wiedzieć kiedy jak i gdzie pojawiłyby się bez pielęgnacji? Także meziam się bo mi dobrze
Fiem że na istniejące nic nie pomoże oprócz kłucia się jakiegokolwiek. Ale łudzę się ze będą choć troszkę mniej widoczne.
I chyba tu jednak wygrywa olej rózany tylko teraz pytanie z Alepii czy z BU? ma ktoś porównanie?

A własciwie mogę kupić i krem i olej i używać naprzemiennie

SzatAnka71 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-06, 16:52   #1043
Spoora
Zakorzenienie

Cytat:
Polecam!!!
Nie wolno przerywać
No ale to bez sensu, bo nikt do starej starości nie będzie jeździł No kiedyś trzeba przerwać

Cytat:
Napisane przez seduction Pokaż wiadomość

Jaką?
Czerwoną ze puszki

Cytat:
też więcej czytam, niż piszę...
No nie wiem

Cytat:
Macham znad dojścia do jakże błyskotliwego wniosku,
Podobnie jak Rejcz nie mam takich rozkmin

Cytat:

Z warsztatów w Kat chyba nici.., choram jak diabli..

Cytat:

Ale dużo piszecie, poszalały
teorię z praktyką - nic nie działa i nikt nie wie dlaczego.

Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki.
Spoora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-06, 17:02   #1044
Murszafka

Cytat:
Napisane przez Spoora Pokaż wiadomość
No ale to bez sensu, bo nikt do starej starości nie będzie jeździł No kiedyś trzeba przerwać
To tylko w przypadku, jeśli się jest tylko jeźdźcem,nie koniarzem Mój trener, który uczył mnie jeździć w dzieciństwie, ma 75 lat i nadal codziennie jeździ. Może już tak nie szarżuje, jak kiedyś, ale nadal "spacer po lesie" z nim, to przygoda raczej, niż jazda Nigdy nie wiesz, co cię spotka.

Nie zachęcam tylko do wyczynu -bo jak w każdym sporcie, to już głupota może być... Nadmierna eksploatacja i siebie, i konia, zwłaszcza w naszym kraju... Koni sportowych wysokiej klasy jest mało, więc puszczają je na każde zawody i w naszych warunkach koń 12-13 letni, to staruszek, podczas gdy na zachodzie konie w tym wieku dopiero zaczynają chodzić konkursy wyższych klas... Podobnie jeźdźcy.
Jeździć, jeździć, nie przerywać!! I kochać konie

Stary 2014-03-06, 17:14   #1045
Maja102
Zakorzenienie

Cytat:
Zazdroszczę silnej woli. Ja próbowałam z chipsami z szynki albo warzywnymi ale zjadłam je kilka razy i już wolę nic nie jeść niż coś takiego Próbowałam pogryzać po kilka migdałów ale kończyło się wtrąbieniem paczki. Próbowałam nie mieć w domu sera, serków waniliowych, batonów - kończyło się pożeraniem tego, czego nie lubię (tzn. niezbyt lubię, np. kabanosy albo dziecka mleczna czekolada) byle się nażreć. To już wolę zjeść ten serek... Albo w desperacji zjadałam jakiegoś trzyletniego cukrowego baranka

Cytat:
Napisane przez anastazjaaa2 Pokaż wiadomość
A weż sobie zrob taki teścik, zjedz 3 - 4 suszone morele i zapij szklaną albo dwiema wody. Pękniesz z przeżarcia
tylko nie bierz suszonych śliwek i nie zapijaj mlekiem

Cytat:
1 No i niewłaściwie alkohol jest baaaardzo kaloryczny.
ale z drugiej strony... widział ktoś otyłego żula?

Cytat:
Trochę przesadziłam, do oficjalnej normy brakuje mi 3 kg
Ale ja właśnie nie chcę już chudnąć tylko utrzymać wagę. Nie wracać do starych nawyków... Ciężko bo brakuje mi motywacji jak podczas odchudzania a wyrzuty sumienia i owszem są.
Red, ale że tak spytam, skoro liczysz kalorie, to ile dziennie pochłaniasz?
Bo ja jak się odchudzałam, to też ciągle miałam chęć na słodkie, ataki głodu, zwłaszcza wieczorem i chodziłam głodna i zła. A teraz od roku wcinam jakieś 1500-1700kcal dziennie (dokładnie nie liczę) i jestem napchana i utrzymuję wagę.

Słodkości też lubię, więc czasem rano jak mam zły humor, to wcinam grahamkę z nutellą albo masłem orzechowym. Może nie jest super zdrowe, ale zapycha chęć na słodkie Albo z miodem.
Poza tym dużo owoców i warzyw: jabłka, pomarańcze, banany (słodkie), mandarynki, kiwi, suszone śliwki, marchewki, wiosną i latem rzodkiewki, ogórki i pomidory (ale ja to lubię bez żadnych dodatków nawet soli). A jak w przypływie chęci na słodycze zjem 2 kostki czekolady, to nie utyję zaraz Byle nie więcej
Ostatnio mnie chęć na sałatki wzięła, nawet takie gotowe obiadowe ze sklepu wcinam. I wcinam te swoje 5 posiłków o stałych godzinach, czy mi się akurat jeść chce, czy nie (bo wiem, że jak np. nie zjem 2 śniadania o 10, to mi za godzinę poziom cukru we krwi spadnie tak, że zamiast tego jogurtu czy pomarańczy rzucę się na czekoladę i wafelki Przetestowane na sobie).

No cóż, na razie i tak mam chyba łatwiej, bo jak mieszkam ze starymi i widzę te tłuste mięsiwa w lodówce i pyry na talerzu, to mi się jeśc odechciewa. A jeśli sie wyprowadzę i zacznę jeśc po swojemu: spaghetti, pierogi, naleśniki... będę szersza niż wyższa

Cytat:
To tylko w przypadku, jeśli się jest tylko jeźdźcem,nie koniarzem Mój trener, który uczył mnie jeździć w dzieciństwie, ma 75 lat i nadal codziennie jeździ. Może już tak nie szarżuje, jak kiedyś, ale nadal "spacer po lesie" z nim, to przygoda raczej, niż jazda Nigdy nie wiesz, co cię spotka.
no tak, ale chyba nie każdy zaraz zostanie trenerem i będzie mógł jeździć codziennie do końca życia? Babka będzie w zagrożonej ciąży w szpitalu albo jej dziecko zachoruje i przerwie i co potem
No nigdy nie wiesz, co cię spotka... zaczynać sport, którego przerwanie grozi chorowaniem do końca życia (bo tak rozumiem to, co piszesz)

Edytowane przez Maja102
Czas edycji: 2014-03-06 o 17:20
Maja102 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-06, 17:20   #1046
Murszafka

Cytat:
Napisane przez Maja102 Pokaż wiadomość
no tak, ale chyba nie każdy zaraz zostanie trenerem i będzie mógł jeździć codziennie do końca życia?
To nie ma związku Zawsze można, jeśli się chce, serio. No chyba, że człowieka choróbsko dopadnie... Gdyby nie kręgosłup, nadal bym jeździła, choć trenerem nie jestem, zaledwie szarym instruktorem... I mam nadzieję, że jeszcze do tego wrócę, jak wreszcie uporządkuję kręgi i inne takie
Każdy sport, kiedy się przegina, przestaje być zdrowy. A rekreacyjne uprawianie sportów, to super sprawa

Stary 2014-03-06, 17:22   #1047
SzatAnka71
Zakorzenienie

GG do SzatAnka71

Cytat:
A jeśli już to niech oszczędzi nam opowiadania o tym

SzatAnka71 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-06, 17:37   #1048
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:

Red, ale że tak spytam, skoro liczysz kalorie, to ile dziennie pochłaniasz?
Bo ja jak się odchudzałam, to też ciągle miałam chęć na słodkie, ataki głodu, zwłaszcza wieczorem i chodziłam głodna i zła. A teraz od roku wcinam jakieś 1500-1700kcal dziennie (dokładnie nie liczę) i jestem napchana i utrzymuję wagę.
1. ale jak odchudzi!
2. 1300-3000 A średnio tak jak Ty. W tym z 300 kcal śmieci (kawka, baton).

Cytat:
Znalazłam w sieci obrazek dla Ciebie

Stary 2014-03-06, 18:00   #1049
seduction
Zakorzenienie

Cytat:
a mi się dzisiaj śniło, że nieżyjąca babcia mnie po domu ganiała jako zombie Jak się obudziłam koło 6, to już do rana nie zasnęłam
Tobie też zombie? Mi też się śniły i próbowałam z nimi walczyć, chyba za dużo Walking Dead u mnie

Cytat:
Napisane przez Spoora Pokaż wiadomość
Czerwoną ze puszki
Kurna, już zrobiona i prawie cała zjedzona. Ale spróbuję następnym razem z fasolą, bo lubię bardzo, dzięki

Piszą jak oszalałe nie mam siły tego nadrabiać biorę się za przepsikiwanie.

Daj dwójaka i nakarm zwierzaka

Lepiej żyć jeden dzień jak tygrys, niż sto dni jak owca.

seduction jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-06, 18:00   #1050
Maja102
Zakorzenienie

Cytat:
1. ale jak odchudzi!
może to jest metoda?

Mam coś dla Ciebie. W teeleexpresie pokazywali jakiegoś japońskiego kucharza, który osiągnął mistrzostwo w robieniu miniaturowego sushi: okręca maciupkimi kawałami wodorostów pojedyncze ziarka ryżu

Cytat:
Napisane przez seduction Pokaż wiadomość
Tobie też zombie? Mi też się śniły i próbowałam z nimi walczyć, chyba za dużo Walking Dead u mnie
pamietam, że jak władowałam w nią parę kul z pistoletu (ciekawe, skąd go miałam) i szła dalej, to zaczęłam zwiewać przez okno. I byłam w sukni ślubnej i welonie (to przez to gadanie o Melancholii ). Zadzwoniłam na policję i w środku nocy przyjechał jakiś idiota w miniradiowoziku, z którym zombie się zaraz rozprawiło, normalnie hamerykański film

Edytowane przez Maja102
Czas edycji: 2014-03-06 o 18:05
Maja102 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości