|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2521 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal, niech się kręcą! :) Część XIX
Cytat:
|
|
|
#2522 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
wiem dziwne ale co poradzić potem mi to przeszło.Co do podcięcia to ja również podcinam po trochu sama a do swojej fryzjerki czyli do rodzinnego miasta nie pojade bo nie mam kiedy niestety.
|
|
#2523 |
|
Zakorzenienie
|
bijum - tak odgniecenie tych twardych strąków powoduje że włosy są miękkie i utrzymują ten skręt. Najlepiej rękami (np. z roztartym olejem GP lub bez) albo przez arafatkę/pieluchę/koszulkę. Można też z takimi twardymi włosami pójść spać - odgniotą się samoistnie.
Odgniatamy czyli łapiemy i przygniatamy do głowy aż do miękkości. ![]() ---------- Dopisano o 23:25 ---------- Poprzedni post napisano o 23:23 ---------- chyba że dany żel Ci nie służy np wtedy gdy za nic nie możesz go odgnieść albo włosy są ciężkie i po prostu robią się tłuste. To zależy trzeba na swój żel trafić - metodą prób i błędów jak wszystkie dziewczyny
|
|
|
|
#2524 |
|
Raczkowanie
|
A ktos moglby mi doradzic?
Pisalam pare postow wczesniej. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#2525 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() no i ten skręt na całej długości...
|
|
|
|
|
#2526 | ||
|
Zakorzenienie
|
z powodu hormonów to jasne
zaczęłaś albo skończyłaś dojrzewać ![]() Cytat:
Cytat:
no i oleje. oleje. i jeszcze raz oleje. Lniany, sezamowy, avocado, kokosowy... mnóstwo ich jest a warto próbować bo co dobry olej potrafi zrobić to już każde (prawie) włosy wiedzą. Poczytaj oczywiście pigułkę i FAQ. Tam znajdziesz kopalnię wiedzy i odpowiedzi na swoje pytania szerzej wytrwałości życzę bo trzeba!
|
||
|
|
|
#2527 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#2528 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Kokosowy wzmaga puch, tak jak olej ze slodkich migdalow. Lniany nic nie robil, dopiero po alterze zaczelo sie cos dziac, najwazniejsze - zniknal znienawidzony przeze mnie puch. Sprobuje jeszcze oleju sezamowego, jak altera sie skonczy, mam nadzieje ze dorwe u siebie,ale troche w to powatpiewam. Pigulka dosyc uniwersalna jest,dlatego pytam. Pigulke czytalam i 2lata temu,rok temu i niedawno i generalnie pytam Was, jako kreconowlose i falowanowlose, jakies rady, czy cos. ;-) Chociaz sama do konca nie wierze, ze z tych wlosow moga byc ladne fale. To byl glowny powod,ze tutaj napisalam,bo byscie mnie troche nakierowaly, powiedzialy,czy wlosy maja potencjal,czy nie i ze lepiej dac sobie spokoj np. ;-) Raczej w wiekszosci stosuje sie do niej,ale jedynie nie wiem jak z doborem kosmetykow,co zamienic na co,zeby bylo lepiej,dlatego podalam tez to,co mam aktualnie w swoich zasobach. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#2529 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a nawet gdyby nie miały to co z tego? Ładne włosy to zdrowe włosy. Nie falowane i kręcone więc o zdrowie trzeba najpierw zabiegać ![]() skoro kokos Cię puszy, słodkie migdały też. A lniany nie zrobił nic to patrząc na tabelkę - KLIK sezamowy powinien być w porządku albo sojowy np? Szukać i jeszcze raz szukać ja po roku (oh to już? ) znalazłam przypadkiem w końcu swój olej - i tak właśnie sezamowy myślę że możesz zaopatrzyć się w odżywki i szampony z listy którą Ci wrzuciłam wcześniej z blogu anwen. To jest takie minimum które każda z nas poleca na początek i które u większości sprawdza się najlepiej. Może trochę więcej różnorodności? Biovax Latte u Ciebie pojawia się najczęściej. A szampon oczyszczający tzw. rypacz masz? A może proteiny?
|
|
|
|
|
#2530 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiem, co to znaczy, jak włosy lecą bez przerwy kochana. Nie masz stresów większych w życiu przypadkiem? Wiem, że łatwo mówić, sama rok się stresowałam przy kolkach synka i leciały jak szalone, ehh. Nie mogę tego przeboleć, że z 10cm zrobiło się 7...Cytat:
Kiedy w ciąży co mycie stylizowałam i nie robłam ich na prosto, to skręt był z miesiąca na miesiąc lepszy, dłużej się trzymał i tak jakby się tego skrętu właśnie nauczyły. Ale teraz nie stylizuję regularnie, najczęściej jedynie w weekend, w tygodniu na prosto i już nie łapią aż takiego skrętu, jak wtedy, kiedy stylizowałam regularnie. Ale może niedługo do tego wrócę ![]() I ja nadal chora, yhh ![]() Cytat:
Teraz stylizuję głównie w weekend i nie trzymają na pewno cały dzień tak mocnego skrętu, jak zaraz po umyciu.Cytat:
Ja daję żel na kapiące lekko wodą - wtedy nie jest matowo i szorstko Keratynka jest super, jest pięknie |
||||
|
|
|
#2531 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Akurat wiekszosc odzywek konczy sie i musze sie zaopatrzyc w cos nowego. Latte wzial sie u mnie z przypadku, wygralam caly zestaw biovaxa wraz z poczatkiem nowego roku i uzywam sobie i nie jest zle. ![]() Czy ja wiem czy u mnie biednie? 2odzywki b/s+jedwab gp+olej z alterry, 2odzywki d/s + balsam z gp (nie pamietam ktory,siedze na zajeciach ;-) ) , wiec troche tego jest. wydaje mi sie,ze jest tak dosyc rozniscie,ale moge sie mylic.Rypacz - joanna z lnem. Aktualnie skonczyla mi sie i chwilowo uzywam head and shoulders. :-D Dzisiaj lece kupic jakas barwe, czy cos podobnego. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#2532 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja mam jedną i cieszę się z tego ogromnie , może też jakąś znajdziesz Mam jeszcze jedną która by może testowała ze mną oleje na spółkę gdyby się przekonała do dbania o włosy. Ma ładne naturalnie kręcone, ale woli rozczesywać włosy na prosto i po myciu w ten sposób je prostować. A potem marudzi że jej się puszą i skręcają, bo jak ktoś ma kręcone to i tak i tak w końcu w jakimś tam stopniu zaczną się kręcić, ona uważa że olej na włosach to obrzydlistwo.Ładniusie rulon jest ekstra ![]() Cytat:
Właśnie akurat nie mam stresów, nerwów, teraz właśnie mam większy spokój niż kilka lat temu kiedy miałam tyle stresów, że chudłam i znikałam w oczach. Wtedy też włosy leciały bardzo ale udało mi się to szybko opanować piciem pokrzywy i wcieraniem jantara. Ostatnio po jantarze bardziej mnie głowa swędzie więc go przestałam używać i wybiorę się na tą swędzącą głowę do dermatologa. Ahh... nie wiem już co robić
|
||
|
|
|
#2533 |
|
Zakorzenienie
|
Moje dzisiejsze
|
|
|
|
#2534 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#2535 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2536 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#2537 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2538 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#2539 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Podpinam małymi tukanami, po suszeniu dyfuzorem, a potem jeszcze często wspomagam się lekkim masażem skóry głowy.No i wielkie odkrycie - henna! Ostatnio, kiedy nakładałam na całość i wysuszyłam dyfuzorem - miałam burzę włosów ![]() U mnie sprawa bardziej skomplikowana, bo obecnie siedzę nad wątkami o wypadaniu i ogarniam kuracyje Dzisiaj byłam na badaniu wolnego testosteronu i wdałam się w dyskusję z kobietą, która pobierała mi krew, na temat szkodliwości plastiku i tworzyw sztucznych. Moja dieta od miesięcy się rewolucjonizuje, a teraz uznałam, że muszę spać w jedwabiach Działam na wszelkich frontach, wszystko dla włosów W dodatku przez kilka dni na moim biurku leżało Raffaello, które dostałam, ćwicząc moją silną wolę - nie ruszyłam. Mama zjadła ![]() Cytat:
Obecnie używam miniaturek olejków do masażu - różany pachnie tak, jakbym się pączkami smarowała ![]() Łoooh jakie locze Ci się piękne zrobiło
|
|
|
#2540 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2541 |
|
Moderator
|
Dla dziewczyn z UK:
Byłam właśnie w markecie Wilkinson i pojawiły się garniery ultra doux, wersja w brązowej, czerwonej i żółtej buteleczce, ale nie był to avocado i karite tylko jakiś inny, może któraś się zainteresuje
|
|
|
|
#2542 |
|
Raczkowanie
|
Przepiękne
Ja szaleje ze zmianami kosmetycznymi, także z twarzą Włoski mają się już odrobinę lepiej, widzę że olejowanie i pielęgnacja mają kluczowe znaczenie, nie jest idealnie, jest daleko od ideału ale zaczynam mieć nadzieję, że będą kiedyś wyglądały zdecydowanie lepiej i powoli jestem w dobrej myśli ![]() Zakupiłam dziś Nizoral, bo mam problemy z łupieżem/łuszczącą się skórą głowy (nie potrafię określić, czy oby na pewno jest to łupież), więc postaram się jakoś tego pozbyć i w sumie nie wiem czy pomysł jest najlepszy ale w trakcie olejowania nakładam też trochę kremu nawilżającego na skórę głowy ![]() A poza tym tak jak zwykle: olejowanie oliwką Hipp, szampon Babydream, maska Stapiz, odżywka b/s miodowa z apteczki babunii, pianka Nivea do kręconych włosów, jedwab CHI. Muszę tu w końcu wstawić kiedyś zdjęcia włosów
|
|
|
|
#2543 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2544 |
|
Wtajemniczenie
|
Imperfecta
Pięknie u Ciebie ! Przepraszam za długi okres nie odzywania. Sprawy rodzinne ![]() Od dziś zaczynam pić drożdże ![]() Od dzisiaj miesiąc przerwy od picia bratka. Wczoraj byłam z tż na zakupach i miałam wczesny dzień kobiet :P. Kupiłam m.in GP z arganowym. Dzisiaj nałozyłam na godzinę (skalp) a na długość lekko zmoczyłam dodałam Joaśki zielonej i Bielendy 3w1 olejku awokado. Teraz ładnie schną
|
|
|
|
#2545 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Za to siemię uwielbiam i regularnie popijam tak samo skrzyp i pokrzywę.
|
|
|
#2546 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
(oczywiście ja ją mu nakładałam, bo facet nic sobie sam takiego nie nałoży, choć potem był wdzięczny ;P ). Dodatkowo do szamponu dodałam mu olejek z drzewa herbacianego, ale on ma tłustą skórę. Podobno działa też olej ze słodkich migdałów, ale nie próbowałam.Ja nałożyłam na całą noc olej kokosowy + rycyna + żel hialuronowy + Kallos Latte. Powiem tak - włosy mam spuszone i oklapnięte, za to końcówki są cudowne i w dotyku włosy są cudownie jedwabiste. Kokos jak widać służy mi odżywczo, ale wizualnie ani trochę ![]() Cytat:
Efekty widzę, włosy szybciej rosną (i działa dodatkowo na inne dolegliwości ) a nie musze się męczyć z tym smakiem i mniejszy problem połknąć jedną małą tabletkę dziennie.
nie perfum a perfumy!tak jak spodnie czy skrzypce a nie spodeń i skrzypiec! nie dekold a dekolt! nie wziąść a wziąć! chyba, że ktoś musi coś zabraść... ![]() bynajmniej ≠ przynajmniej! Edytowane przez Ashira Czas edycji: 2014-03-07 o 15:36 |
||
|
|
|
#2547 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2548 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Długo się nad tym zastanawiałam, ale muszę spróbować, bo to tak ciągnie ![]() No właśnie nie piłam nigdy drożdży Zioła lubię pić bardzo. Z pokrzywy musiałam zrezygnować, gdyż zatrzymywał się okres. Teraz zrobiłam przerwę w piciu bratku.Siemię lniane kilkakroć probówałam przy robieniu żelu. Smakuje mi to jak kisiel Żelu narazie nie zrobię, bo czekam na słoiczek od sosu czosnkowego :P Skończę z tż jeść to zatrzymam sobie
|
|
|
|
|
#2549 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2550 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale z ciekawości zapytałam o te zioła ginekologa i powiedział, że nie powinny zatrzymywać, w ogóle oddziaływać na okres. Jakieś inne zioła wymienił, których nie powinnam pić, ale nie pamiętam... Dziurawiec chyba? I coś jeszcze. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:28.

Kurdę czyli jednak te oleje...a dla mnie to najgorsza z czynności przy pielęgnacji
. Nie lubię ich nakładać, zmywać
Nachodzą mnie też myśli, że to już takie uzależnienie, które powoli mnie wkurza
wiem dziwne ale co poradzić potem mi to przeszło.
a do swojej fryzjerki czyli do rodzinnego miasta nie pojade bo nie mam kiedy niestety.

Wiem, co to znaczy, jak włosy lecą bez przerwy kochana. Nie masz stresów większych w życiu przypadkiem? Wiem, że łatwo mówić, sama rok się stresowałam przy kolkach synka i leciały jak szalone, ehh. Nie mogę tego przeboleć, że z 10cm zrobiło się 7...
ojej