Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.5. świętujemy Roczek. - Strona 122 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-03-09, 11:49   #3631
Tasia34
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.5. świętujemy Roczek.

Cytat:
Napisane przez oliwka__ Pokaż wiadomość
Tasia chodzi o to że w tv był jakiś reportaż czy coś o tym że w tych materaacach lęgną się jakieś robaki i żeby sprawdzać. Podobno chodziło o materace firmy fiki-miki ze swarzędza szukając tych wiadomości na szybko nic nie znalazłam to chyba w jakiejś tv śniadanowiej było, ale widzę że na róże materace z gryką nie tylko tej firmy od paru lat już pisały mamy że się robactwo lęgnie u jednych nic a u innych nawet po paru miesiącach

---------- Dopisano o 12:27 ---------- Poprzedni post napisano o 12:27 ----------

Tasia no i za nockę

---------- Dopisano o 12:28 ---------- Poprzedni post napisano o 12:27 ----------

o właśnie proszę http://pytanienasniadanie.tvp.pl/139...yku-dzieciecym
Dzieki! Masakra, chyba nasz sprawdze

Cytat:
Napisane przez cathlyn Pokaż wiadomość
STO LAT DLA DZISIEJSZYCH SOLENIZANTÓW

:par ty:

ale tak całe jabłko do ręki dajesz czy kawałki?

Kasia a z jabłuszkiem to nie trzeba gotowanego, ja się cały czas cykam, że surowe za twarde i tak się dopytuję czy już dajecie kawalki surowego - może i ja się odważę.

1.
2. Taki metraż to niestety 2 tys. min....Chyba że pod warszawą...
3. Nie daję Za każdym razem po mięsie ból brzuszka w nocy... Jak ja jem obiad to staram się jej dać kawałek mięsa ode mnie - bardzo drobno siekam mięsko i jej daję ociupinę. Przy większej ilości brzuszek dokucza...
Dlatego martwię się, czy L. dostaje wszystkie składniki, których potrzebuje. Bo jak na swój wiek to naprawdę mało je...

A z robakami to w materacach (pianka-gryka?) odkryto robaki - był podany link do reportażu, ale nie udało mi się otworzyć, więc nie znam szczegółów - TŻ kazałam otworzyć materaz i szuka ć robakow
A, rozumiem z tym miesem. Tak z ciekawosci pytalam A z lekarzem rozmawialas o jakims zamienniku miesa?
My wynajmujemy rozne mieszkania od wieeeelu lat, ale teraz jakos wyjatkowo drogo W zeszlym roku za 39m, salon z kuchnia i sypialnia, placilismy 1500 juz ze wszystkim.
Boje sie tych robali

Kasia - tylko Gumtree
Ania
http://suwaczki.maluchy.pl/li-73227.png
Tasia34 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-09, 13:18   #3632
Moderna
Zakorzenienie

Ale u nas cieplutko, wrocilismy z ZOO,a za chwilke idziemy jeszcze na spacer - jest 20 stopni upaaaalnie

Marcelkowi podobal sie wielbłąd, kozy i małpki
(wstawilam dwa zdjecia w K. )
Stary 2014-03-09, 13:30   #3633
anika_s
Wtajemniczenie

Cytat:
Moje dziecko ostatnio samo się poczęstowało jabłkiem prosto z warzywniaka nie umytym i wskórce zostawiłam zakupy w siatce na podłodze i poszłam ręce wymyć i się przebrać a mała w tym czasie wyciągnęła z torby siateczkę z jabłuszkami i zadowolona siedziała i próbowła jeść i nawet udało jej się trochę zeskrobać
sprytna dziewczyna
anika_s jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-09, 13:46   #3634
oliwka__
Zakorzenienie

GG do oliwka__ Send a message via Skype™ to oliwka__

anika_s spytna da sobie radę w życiu ale scarlett to chyba by na zawał zeszła

Moderna zazdroszczę wypadu do zoo my też mieliśmy w planach no ale co zrobić siedzimy w domu i się kisimy a taka piękna pogoda
zaraz oblukam foty

Malpko STO LAT KOCHANA Z OKAZJI URODZIN
oliwka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-09, 14:06   #3635
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:
Despa nie potrzeba kredytowej zwykla płatnicza visa lub mastercard lub paypal na samym dole na stronie nexta masz wymienione jakie płatności
ale jak kartą przez neta? Bo nie robiłam tak nigdy i nie pgarniam tego, coś musze w banku ustawić, zrobić?

Cytat:

OTJ jak despa dostała schab to ty może karkówke? Albo coś do zagryzienia worek ziemniaków?

o ja
Cytat:
Napisane przez Tasia34 Pokaż wiadomość
Podpinam sie!!!

A co do mieszkania:

Hally - kredyt na razie nas nie interesuje, jak sie urodzi Malenstwo, bedziemy starac sie o mieszkanie komunalne i dopiero jak to nie wypali, to moze - ale zdolnosc i tak mamy niewielka...
I z wynajmowanym lokum jest tak, ze zawsze mozna zrezygnowac, zamienic na tansze itd, a z kredytem juz gorzej

Cathlyn - metraz? No co najmniej te 40 m2, dwa pokoje z osobna kuchnia. Najlepiej ok. 50.
I mialam Cie spytac - Ty w ogole miesanie dajesz?

I jeszcze raz spytam o te materace i robaki (?), o czym pisalyscie?
Hmm, nie wiem jak u Was w mieście jest- bo u nas na takie mieszkanie to można czekać latami- są to głównie pustostany, wymagające mega dużego remontu a więc włożenia w ciul kasy, w zamian za niższy czynsz przez ileś tam lat (zastrzezenie lat w umowie)....więc obstawiam ze skoro w Kraku tak długi czas oczekiwania, to i W-wie moze nbyc tak samo- więc bym się nie nastawiała.

Pomyśl soboe ze ten 1500 płacisz komuś, a mozesz spłacać swoje....tym bardziej ze od stycznia znowu są jakieś nowe opcje kredytowe, więc moze podejdz niezobowiązująco do banku zapytać.

PANOWIE :

MICHALE
KACPRZE
KAROLU

WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO!!!!!!!!!!!!!!

(i przez całe życie cyca na życzenie )

BYoU Oliwka- na fb grupie nextowej laski piszą że 22 marca wyprzedaż i wchodzi letnia kolecja
despa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-09, 14:12   #3636
Agateczka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Luna0 Pokaż wiadomość
Agatko może ja nie mam takiego problemu jak Ty ale za to jestem przewrażliwiona
i od 3 miesiąca podejrzewałam że coś z Kamila języczkiem jest nie tak... minęło 7 miesięcy zanim zdecydowałam się działać, także obawy rosły i rosły...
Jako ciężarna też się czułam tu nie tak, bo dziewczyny cieszyły się ciążami, albo co gorsza narzekały na ciąże a ja modliłam się o każdy dzień...
Więc rozumiem Cie na tyle na ile mój rozum to pojmuje i znów piszę że chętnie posłucham Twoich obaw i narzekań. naprawdę chętnie

co do materaców to aaaaa wolałabym tego nie czytać! jak nie mam zamka to pewnie rozetnę.. albo nie? Boję się
dzięki ,jak każda mama martwimy się o swoje skarby

Cytat:
Napisane przez nestelle Pokaż wiadomość

Płakac mi się chce ......
wspominam jak rok temu ok.23 zaczęłam się pakowac do szpitala bo na jutro termin . ostatnie razy głaskałam brzuch ....
CAŁY rok temu !!! Pakowanie skończyłam ok 24 . i położyłam się spac .
Wstałam ,wklepałam serum ,kremy ,podmalowałam się ,Kuba do szkoły na 8 ,potem My do szpitala ,weszłam przed 9 , kazali mi czekac w kolejce ....a o 9.34 urodziłam mojego Roszka
I tak to leci ..jutro mój chłopiec będzie miał ROK !
Oj tak, za szybko ten czas leci.

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
mój nie załapał. pożera spore ilości, ale tylko papki. uczę go jeść jak człowiek ale nie łapie. jak ma wziąć w rękę biszkopta czy chrupka to ma wyjątkowo dziurawe ręce. przelatuje mu to przez palce, wypada z ręki, z buzi, zaczyna się bawić, ale z takim lekkim zdziwieniem/obrzydzeniem, wyrzuca. nie jest w stanie zjeść połowy małego okrągłego biszkoptu. za to, gdy mu trzymam pięknie otwiera buzię, gryzie i zjada całego, więc potrafi. trzymać coś w ręce też potrafi, tylko nie jedzenie.
Z ty jedzeniem samemu z rączki jest tak samo, sam na chwilę trzyma potem wyrzuca albo bawi się jak mu ja daję to je. Więc nie wiem jak to jest, może po prostu potrzebują czasu by się nauczyć

Zaczęłam odpisywać o 12 ale się fatalnie poczułam,
anika dołączam do grona @
Tasia za nockę
moderna super pogodę macie, u nas słonko ale chłodno.

Roszku -Groszku Dużo uśmiechu i samych słonecznych dni!!!

Kacperku, Michałku, Karolku Zdrówka i uśmiechu od ucha do ucha każdego dnia!!!

Stary 2014-03-09, 14:38   #3637
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Dzisiaj byłam w lIDLu i były zwróciłam uwagę jak pani wsadzała malca do tego siedzonka, więc u nas są.
u nas też są, na spacerze podeszliśmy pod lidla sprawdzić

---------- Dopisano o 15:38 ---------- Poprzedni post napisano o 15:35 ----------

Najlepsze życzenia urodzinowe dla Kacpra, Michała i Karola. 100 lat!!!
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-03-09, 14:38   #3638
alliw
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez OtTakaJa Pokaż wiadomość
Dzień dobry
A to musi na roczek? Nie lubię tego powiedzenia, że na roczek dziecko powinno chodzić, na półtora mówić itd. ...
Tez tego nie lubię. Ostatnio jak wychodziłam z J. na spacer, to stałam przed blokiem i go jeszcze w wózku mościłam, przechodził facet co drzewa podcinał obok mojego bloku i coś tam zagadał czy J. rok już ma, ja ze tak, on sie pyta: i co? chodzi juz? ja odpowiedziałam że nie, popatrzył z taka miną jak na upośledzone dziecko i mówi ze jego wnuczka ma 9 miesięcy i coś w tym stylu ze pogodził sie z myslą, że na roczek nie bedzie chodzić. No luuudzie, litości...

Cytat:
Napisane przez Hally_berry Pokaż wiadomość
też pomyślałam o łososiu i chyba zawinę w niego jakiś serek, trochę zieleniny, pokroję w małe kawałeczki , skropię cytrynką i w sam raz na raz do mordki,
ja lubie takie zawijance z twarozkiem i z koperkiem
powodzenia w odcycowywaniu. Kiedy macie roczek?

Cytat:
Napisane przez Demeter Pokaż wiadomość
Zabieram się za prasowanie - cała kopa przede mną
przed pólnocą?

Cytat:
Napisane przez kwiatuszekkk21 Pokaż wiadomość
ale dziąsła płakać mi się chce, bo go to na prawdę okropnie boli nie jest tak jak poprzednio, że piszczy, marudzi itd. teraz bardzo boli, nawet przez sen kwili, mam wrażenie że już jest taki słaby jeszcze go takiego cierpiącego nie widziałam
bidulek

Cytat:
Najpierw sie pochwale - Krzys obudzil sie o 4 rano, wolal i stal w lozeczku - wzielam na rece, dalam smoka, pokolysalam, przysnal. Odlozylam, poszlam do lazienki, znow stoi i wola. Znow na rece, tym razem kubek z woda, potem smok, potulilam, odlozylam i zasnal! Bez cycka!

Cytat:
Nie daję Za każdym razem po mięsie ból brzuszka w nocy... Jak ja jem obiad to staram się jej dać kawałek mięsa ode mnie - bardzo drobno siekam mięsko i jej daję ociupinę. Przy większej ilości brzuszek dokucza...
Dlatego martwię się, czy L. dostaje wszystkie składniki, których potrzebuje. Bo jak na swój wiek to naprawdę mało je...
J. tez nie je mięsa (jeszcze mu nie dawałam, bo w sumie w domu nie jemy, tz jest wege), ale chętnie wcina szpinak, brokuły
Co do jablka, to Ci powiem że J ładnie wszytsko zjada, ale przy jabłku surowym (nigdy nie dawalam gotowanego) wyjątkowo się krztusi, więc zawsze pilnuję ja je

Cytat:
Napisane przez despa Pokaż wiadomość
1. Pomyśl soboe ze ten 1500 płacisz komuś, a mozesz spłacać swoje....tym bardziej ze od stycznia znowu są jakieś nowe opcje kredytowe, więc moze podejdz niezobowiązująco do banku zapytać.

2. (i przez całe życie cyca na życzenie )

3. BYoU Oliwka- na fb grupie nextowej laski piszą że 22 marca wyprzedaż i wchodzi letnia kolecja
1. Ale nie kazdy moze kredyt dostać niestety (albo czasem stety )
2.
3.ja nie BYou ani Oliwka ale dzięki za cynk

U nas pięknie, ale dzien do kitu. J. jadł rano nalesniki, bo chcielismy przetestowac jak zareaguje na przetworzone jajo. W południe wyjechalismy na spacer do lasu, dojechalismy na parking, wyciagnelismy wozek i w tym momencie J zaczął wymiotować , wiec zrobilismy w tył zwrot i szybciorem do domu czyli nawet przetworzonego jaja nie może biedny się męczył strasznie, teraz śpi już chyba 2 godziny, ech...
Stary 2014-03-09, 14:52   #3639
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:
Napisane przez alliw Pokaż wiadomość

1. Ale nie kazdy moze kredyt dostać niestety (albo czasem stety )
2.
3.ja nie BYou ani Oliwka ale dzięki za cynk

.
wiem, dlatego zaproponowałam niezobowiązujące podejscie do banku

przesrane z tymi jajcami macie.....Bidulek malutki
Stary 2014-03-09, 15:09   #3640
Maluda2112
Raczkowanie

GG do Maluda2112

Wszystkiego najlepszego dla naszej trójki solenizantów klask i:

Zdrówka radości miłości dla was

Synek Kacper
Maluda2112 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-09, 15:23   #3641
Agateczka*
Zakorzenienie

Zapomniałam wam napisać, że mieliśmy wczoraj być na roczku u szwagra i odwołali bo mały ma zapalenie krtani kurcze strach z dzieckiem jechać a jakby tak dopiero po imprezie wyszło. Jeszcze by mój podłapał masakra.

Acha kwiatuszku straszne co Karolek przechodzi z tymi ząbkami, biedulek
Stary 2014-03-09, 15:37   #3642
pani22ka
Zakorzenienie

Kacperku i Karolku!!!!
Sto lat chłopaki!!!!! Pięknie rośnijcie!!!

Ślicznie dziękujemy za życzenia

Cytat:
W zeszlym roku za 39m, salon z kuchnia i sypialnia, placilismy 1500 juz ze wszystkim.
heh... dlatego zdecydowaliśmy się na kredyt. też tyle płaciliśmy, teraz rata jest niższa niż wynajem, a media wszak też płacić trza...
koszmarne ceny...

Cytat:
Napisane przez Moderna Pokaż wiadomość
Ale u nas cieplutko, wrocilismy z ZOO
super! czekam aż się ciut cieplej zrobi.

Cytat:
i przez całe życie cyca na życzenie
nie nooooo, bez jaj :P z przerwą ! 18 letnią

Cytat:
No luuudzie, litości...
dokładnie...

Cytat:
czyli nawet przetworzonego jaja nie może biedny się męczył strasznie, teraz śpi już chyba 2 godziny, ech...
"jaja" z tym jajem... a co lekarz na to? robiliście jakiś profil???
szpinak lubi, więc z żelazem pewnie OK. chyba nie każdy musi jeść jaja...

Cathlyn, Torresinek nie jadł żadnych grud (telepało go, obrażał się, nie tykał nawet palcem) i nagle i niespodziewanie zjadł. I teraz by jadł, jadł i jadł (po mamusi ). Spokojnie....

Kwiatuszku
, jak dziś Karol? i co z urodzinami?

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-09, 15:37   #3643
Tasia34
Wtajemniczenie

Cytat:

Hmm, nie wiem jak u Was w mieście jest- bo u nas na takie mieszkanie to można czekać latami- są to głównie pustostany, wymagające mega dużego remontu a więc włożenia w ciul kasy, w zamian za niższy czynsz przez ileś tam lat (zastrzezenie lat w umowie)....więc obstawiam ze skoro w Kraku tak długi czas oczekiwania, to i W-wie moze nbyc tak samo- więc bym się nie nastawiała.

Pomyśl soboe ze ten 1500 płacisz komuś, a mozesz spłacać swoje....tym bardziej ze od stycznia znowu są jakieś nowe opcje kredytowe, więc moze podejdz niezobowiązująco do banku zapytać.
W Warszawie jest duzo mieszkan komunalnych, w tym wiekszosc nowych - specjalnie budowane w tym celu. Czeka sie max rok. Wlasnie tak nietypowo Warszawa bardzo zainwestowala w komunalne. Ale wiadomo, ze roznie moze byc z tym mieszkaniem, wiec na razie czekamy do stycznia 2015, wtedy zapadaja decyzje. I w razie czego potem kredyt, ale to juz raczej na dzialke, nie mieszkanie.

Bylismy w parku - cudnie jest! Juz krokusy kwitna! Paki zielone na drzewach, pawiom ogony dlugasne wyrosly, wiewiorki wygrzebuja zapasy z ziemi
Tylko ludzi cale tabuny, mam nadzieje, ze jutro nie bedzie tak tloczno, bo kaczki sie pochowaly Ale sarna byla
Ania
http://suwaczki.maluchy.pl/li-73227.png
Tasia34 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-09, 15:45   #3644
Moderna
Zakorzenienie

alliw wspolczuje z tym jajkiem..pytalas juz moze lekarza o to?

panika jak tam urodziny? udane? jakie prezenty

---------- Dopisano o 16:45 ---------- Poprzedni post napisano o 16:40 ----------

Cytat:
Bylismy w parku - cudnie jest! Juz krokusy kwitna! Paki zielone na drzewach, pawiom ogony dlugasne wyrosly, wiewiorki wygrzebuja zapasy z ziemi
Tylko ludzi cale tabuny, mam nadzieje, ze jutro nie bedzie tak tloczno, bo kaczki sie pochowaly Ale sarna byla
super! idzie wiosna, czuc to juz u nas tez robi sie zielono
Stary 2014-03-09, 16:28   #3645
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
U nas pięknie, ale dzien do kitu. J. jadł rano nalesniki, bo chcielismy przetestowac jak zareaguje na przetworzone jajo. W południe wyjechalismy na spacer do lasu, dojechalismy na parking, wyciagnelismy wozek i w tym momencie J zaczął wymiotować , wiec zrobilismy w tył zwrot i szybciorem do domu czyli nawet przetworzonego jaja nie może biedny się męczył strasznie, teraz śpi już chyba 2 godziny, ech...
biedny

co do ciasta:
BISZKOPT.
my przeciełyśmy na pół i masę do środka, a na górę polewa.
biszkop naszączyłyśmy sokiem z puszki brzoskwiń.
a co do masy to:
- 5 prince polo
- pół tabliczki czekolady
- 3/4 litra śmietanki 30%
- żelatyna chyba dwie łyżeczki
- śmietan fix
- brzoskwinie z puszki.
- cukier puder 2 łyżki.
no wiec ubijamy śmietanę do ubitej cukier puder, potem rozpuszczona żelatyna w gorącej wodzie (jak wystygnie)

Dragusia88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-09, 17:24   #3646
jolanT
Zadomowienie

WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO DLA SOLENIZANTOW! RADOSCI ZDROWKA USMIECHU!!

U nas dzisiaj tez pieknie chodzilam bez kurtki. Bylismy w lesie I nad woda w Holandii na chwilke pospacerowac I tak przeszlo 3godziny w cudnym sloneczku

ratujcie kobiety- szczegolnie Moderno bo jestes ekspertem..
Mam chyba atopowe zapalenie skory
pamietacie jak Dragusia pisala o suchych dloniach.. wtedy ja tez pisalam ze mam ten problem.. tylko u mnie juz pare miesiecy sie utrzymuje :/ do tego swedzace powieki, momentami az palace, zdarte I luszczace.. czuje w ogole jakbym cala byla sucha :/
Przypomnialo mi sie tez ze moj tata mial kiedys ten sam problem. Dostawal plam na rekach np od proszku..
szczerze to nie wiem jak sie z tym obchodzic I co robic.. jutro chyba pojade do lekarza po skierowanie do dermatologa..
zaczyna sie od jakis masci, natluczszania
takie to uciazliwe :/ najgorsze ze Ewa tez ma takie na brodzie I okolicy tylko raczej nie zauwazylam zeby sie drapala..
a moze jakies testy zrobic?

29.04.2015
OLAF !

http://fajnamama.pl/suwaczki/yvpga7q.png
jolanT jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-09, 17:44   #3647
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jolanT Pokaż wiadomość
ratujcie kobiety- szczegolnie Moderno bo jestes ekspertem..
Mam chyba atopowe zapalenie skory
pamietacie jak Dragusia pisala o suchych dloniach.. wtedy ja tez pisalam ze mam ten problem.. tylko u mnie juz pare miesiecy sie utrzymuje :/ do tego swedzace powieki, momentami az palace, zdarte I luszczace.. czuje w ogole jakbym cala byla sucha :/
Przypomnialo mi sie tez ze moj tata mial kiedys ten sam problem. Dostawal plam na rekach np od proszku..
szczerze to nie wiem jak sie z tym obchodzic I co robic.. jutro chyba pojade do lekarza po skierowanie do dermatologa..
zaczyna sie od jakis masci, natluczszania
takie to uciazliwe :/ najgorsze ze Ewa tez ma takie na brodzie I okolicy tylko raczej nie zauwazylam zeby sie drapala..
a moze jakies testy zrobic?
Po pierwsze zapisz sie jak najszybciej do dermatologa (Hautarzt), bo na terminy czasami sie czeka nawet 3-6 miesiecy, zalezy od lekarza i okolicy.

A swedza Cie te rece?
Swedza powieki?
Skora jest zaczerwieniona, popekana do krwi - czy tylko sucha?
Sucha jak papier, czy luszczy sie platkami?
Problem dotyczy tylko rak i powiek, czy jezszce inne miejsca?

Karmisz jeszcze Ewe piersia czy dajesz juz tylko MM?
Stary 2014-03-09, 17:49   #3648
anika_s
Wtajemniczenie

Cytat:
anika_s spytna da sobie radę w życiu ale scarlett to chyba by na zawał zeszła

---------- Dopisano o 18:49 ---------- Poprzedni post napisano o 18:47 ----------

Cytat:

(i przez całe życie cyca na życzenie )
padłam!
Stary 2014-03-09, 17:49   #3649
Dragusia88
Zakorzenienie

nie można chyba nadle po latach dostać azs? czy można??

Dragusia88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-09, 17:50   #3650
anika_s
Wtajemniczenie

Cytat:
Tez tego nie lubię. Ostatnio jak wychodziłam z J. na spacer, to stałam przed blokiem i go jeszcze w wózku mościłam, przechodził facet co drzewa podcinał obok mojego bloku i coś tam zagadał czy J. rok już ma, ja ze tak, on sie pyta: i co? chodzi juz? ja odpowiedziałam że nie, popatrzył z taka miną jak na upośledzone dziecko i mówi ze jego wnuczka ma 9 miesięcy i coś w tym stylu ze pogodził sie z myslą, że na roczek nie bedzie chodzić. No luuudzie, litości...
ahhh ... durnota!!
Stary 2014-03-09, 17:52   #3651
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dragusia88 Pokaż wiadomość
nie można chyba nadle po latach dostać azs? czy można??
pewnie, ze mozna
Stary 2014-03-09, 17:58   #3652
anika_s
Wtajemniczenie

może to egzema
Stary 2014-03-09, 18:05   #3653
achna79
Rozeznanie

Cytat:
Cieszę się w takim razie
My jutro mamy randkę, ostatnio byłam w kinie przed ciążą więc kuuuupe czasu temu.

Super

Cytat:
Napisane przez Dragusia88 Pokaż wiadomość
h
upiekłyśmy z teściową ciacho z brzoskwiniami i prince polo pycha

Cytat:
Ano dziś wyjątkowe...
Zabieram się za prasowanie - cała kopa przede mną
O tej porze??? Szalona

Cytat:
Wszystkiego NAJ NAJ NAJ najlepszego dla naszych dzisiejszych solenizantów z okazji 1 urodzin
Kacperek
Michałek
Karolek
Podpinam się Panowie Wszystkiego naj naj naj : roza:

Cytat:

Malpko STO LAT KOCHANA Z OKAZJI URODZIN

Oooo To ja tez życzę wszystkiego naj naj naj i spełnienia marzeń

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-03-09, 18:53   #3654
jolanT
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Moderna Pokaż wiadomość
Po pierwsze zapisz sie jak najszybciej do dermatologa (Hautarzt), bo na terminy czasami sie czeka nawet 3-6 miesiecy, zalezy od lekarza i okolicy.

A swedza Cie te rece?
Swedza powieki?
Skora jest zaczerwieniona, popekana do krwi - czy tylko sucha?
Sucha jak papier, czy luszczy sie platkami?
Problem dotyczy tylko rak i powiek, czy jezszce inne miejsca?

Karmisz jeszcze Ewe piersia czy dajesz juz tylko MM?
a nie muszę mieć skierowania od rodzinnego?

ręce czerwone, swędzące, popękane do krwi a powieki już dwa razy pęknięte wydawało mi się, że to po prostu od mycia bo cały czas mam we wodzie a smaruję przeważnie tylko na noc
powieki mi się łuszczą od jakiegoś tygodnia, wcześniej tylko suche..
innych miejsc nie zauważyłam.. czasami szyja ale rzadko..

Ewuni juz nie karmię, tylko mm

---------- Dopisano o 19:53 ---------- Poprzedni post napisano o 19:49 ----------

Cytat:
Napisane przez anika_s Pokaż wiadomość
może to egzema
a egzema to nie to samo?

29.04.2015
OLAF !

http://fajnamama.pl/suwaczki/yvpga7q.png
jolanT jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-09, 18:57   #3655
Villga
Zadomowienie

Wszystkiego najlepszego dla Kacperka, Michałka i Karolka! Dużo zdrówka i samych radości! :-*
Villga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-09, 19:24   #3656
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:
Napisane przez pani22ka Pokaż wiadomość

nie nooooo, bez jaj :P z przerwą ! 18 letnią

ale ja nie tylko maminy mialam na mysli
Stary 2014-03-09, 19:43   #3657
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jolanT Pokaż wiadomość
a nie muszę mieć skierowania od rodzinnego?

ręce czerwone, swędzące, popękane do krwi a powieki już dwa razy pęknięte wydawało mi się, że to po prostu od mycia bo cały czas mam we wodzie a smaruję przeważnie tylko na noc
powieki mi się łuszczą od jakiegoś tygodnia, wcześniej tylko suche..
innych miejsc nie zauważyłam.. czasami szyja ale rzadko..

Ewuni juz nie karmię, tylko mm
aaaa leci Tatort z Till Schweiger - ale postaram sie szybko odpisac

Mozesz miec skierowanie, ale nie musisz - one w wiekszosci zostaly zlikwidowane (o szczegoly nie pytaj, bo nie wiem ja chodze do dermatologa juz bez skierowania).

a swedza Cie spojowki? jezeli tak, to krople np. Crom Ophtal (bez recepty) plus np. loratadyna (Loratadin), lek antyhistaminowy.
jak lzawia, swedza spojowki to alergiczne zapalenie spojowki - pylki, wiosna, plesn, kurz..

Czym smarowac - hm.. lekarz pewnie przepisalby elidel (sterydow nie wolno na twarz - ale znowu elidel uwrazliwia - mnie lzawia oczy po posmarowaniu na twarz, a le pomaga).
Z pielegnacji wybralabym tlusty krem, na poczatek mozesz nawet ochronnie cieniutko wazelina, mozna sprobowac masc z mocznikeim, ale ostroznie, by nie dostalo sie do spojowek. Oprocz tego zrezygnuj na jakis czas z make-upu, tylko krem na twarz.

Rece..
Jezeli swedzi to moze byc jakis odczyn zapalny (alergia kontaktowa), a woda i srodki czystosci to draznia.
Naczynia, podloge zmywaj tylko w rekawiczkach (bez lateksu, bezpudrowe), zadnego kontaktu bezposredniego z srodkami czystosci. Ogranicz srodki majace, mydlo (ja sie myje tylko w oleju, nie uzywam zadnych plynow pod prysznic itp.) - rece pod kranem myje dzieciecym Hippem, staram sie nie myc zbyt czesto rak.

Sa jeszcze produkty Tannolact z syntetycznymi garbnikami, dzialaja przeciwswiadowo - np. puder do kapieli - w miseczce woda, puder rozpuscic i moczyc chwile rece. Jest tez krem i plyn dwafazowy - mnie pomagaly troche opanowac najgorszy stan w stanach kryzysowych.

Prawdopodobnie bez masci leczniczej (na poczatek lekarz przepisze cos ze sterydem, pozniej probuja z Elidel czy Protopic - stanu zapalnego bez lekow nie da sie zwalczyc, wiec naprawde czasem trzeba, choc wiele osob je krytykuje - mnie ratuja tylek )

Bedzie ciezko zaleczyc rece teraz w tej fazie bez lekow, zanim pojdziesz do lekarza (mozesz sprobowac u rodzinnego, choc oni rzadko odpowiednio kompetentni ). Jak uzywasz czesto wody, a nie mozesz uzyc rekawiczek, smaruj wazelina, ona chroni, blokuje wysuszajace dzialanie wody.

(a kiedy to sie zaczelo? - moja kolezanka miala chore rece, jak azczela uzywac wozka - alergia kontaktowa od tych gumowych raczek).

Ja mam na takie zmiany masci sterydowe, bardzo dlugo (bo dwa lata) nie dawaly same rady, teraz powoli wychodze z egzemy na dloniach - masc z mocznikiem (mimo, ze w stanach zapalnych nalezy ich unikac, gdyz powoduja przenikanie alergenow, bakterii itp. w glebsze warstwy skory, zaostrzajac stan zapalny), ale jezeli tolerujesz to jest to najlepsze wyjscie z suchych popekanych dloni - gruba warstwa kremu tlustego (np. Basodexan Fettsalbe mit Harnstoff) na noc plus bawelniane rekawiczki (mozna sprobowac tez dwa razy dziennei na poczatek, po kilku dnaich raz dziennie). Kilka razy dziennie oprocz tego wazelina ochronnie, cienka warstwa.

Ja odkrylam teraz dziwna mieszanke - bo od dlugiego czasu stosuje masci sterydowe na cialo, a stan zapalny sie utrzymywal i nie chcial sie wrocic do krwi - i oprocz tych masci zaczelam stosowac krem z mocznikiem wymieszany z witamina B12 (kupilam takie ampulki do zastrzykow), i w koncu leki azczely dzialac! Nie wiem, jak, dlaczego, ale doleczylam nawet dlonie

Niedawno zamowilam sobie z PL balsam Szostakowskiego, na te moje rece popekane - ale nie testowalam, bo je na razie mam doleczone - smaruje sie na noc i na to rekawiczki bawelniane. Tworzy warstwe ochronna (jak wazelina, tylko mocniejsza), rece sie regenruja.

Zapytaj lekarza, moze zleci Ci podstawowe testy alergiczne, z krwi IgE, lub płatkowe.
Na razie tylko tyle mi przychodzi na mysl, jak cos to pytaj

(to wcale nie musi byc AZS, wedlug mnie mozesz miesc alergiczne zapalenie spojowek plus alergia kontaktowa (egzema na rekach).. ale ja nie lekarz )

edit. a krem do twarzy masz bezpieczny, bez srodkow zapachowych?

Edytowane przez Moderna
Czas edycji: 2014-03-09 o 19:56
Moderna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-09, 19:56   #3658
kasia86bgo
Zakorzenienie

GG do kasia86bgo Send a message via Skype™ to kasia86bgo

MAŁPKO - jeeeejeee Najlepszego z okazji urodzinek

Musze sie wam pochwalic - dzis sie zastanawialam sie usypiac Milusia bez bujania
Udalo sie - pobujalam max 3min z butelka odlozylam do lozeczka przykrylam kderka i wyszlam nawet sie nie przekrecil na drugi bok - dzielny synus kochany

No nic ide film konczyc i do spania
Ps - sie umowilam z tym od tele na weekend ( jak nam nic nie wypadnie )

Kocham Cie Emilianku <3.

http://suwaczki.maluchy.pl/li-65599.png
kasia86bgo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-09, 20:02   #3659
Agnjeska
Zadomowienie

A! Wpadam życzenia forumowej trojeczce życzenia złożyć! I spóźnione dla Roszka ale wczoraj w de byliśmy i brak dostępu (;

Sto latek (:

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

http://lb1f.lilypie.com/g6flp1.png

12.02.2013 Jasmine
Agnjeska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-09, 20:10   #3660
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:

raaaanyyyy ja bym chciała żeby J. na roczek raczkował.....

ja już długo nie daję jaja Jakubowi... ale... co więcej... sama nie moge jeśc jajek zrobiło mi się tak po karmieniu J., po diecie bezmlecznej, bezjajecznej. możliwe to strasznie mi niedobrze jak zjem jajko, to już kilka miesięcy trwa jeszcze w naleśnikach jak jest jedno jajko na ileś naleśników albo z panierki jest ok, ale jak zjem całe jajko w czymś to już kiepsko. J. po żółtku ulewa, a na początku jadł i było raczej ok. całego jeszcze nie jadł i boję się dawać. dałabym mu jajecznicy spróbować, ale ja nie jem to nie mam po co robić. nie wiem co nam się porobiło
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości