Dzieci już biegają, z łóżek nie spadają-kurator się cieszy! Nikt już nie grzeszy V-VI - Strona 81 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł kolejnej części naszego wątku?
Mama czeka na mój kroczek, a ja właśnie kończę roczek 10 23,81%
Pierwsze kroki, pyszny soczek, a ja właśnie kończę roczek 1 2,38%
Wczoraj raczki, dzisiaj kroczki, obchodzimy nasze Roczki 10 23,81%
Dziś ogłoszę co już wiecie, mamy najlepszych Roczniaków na świecie 3 7,14%
Po przygodach z kuratorem, mamy Roczki pod dozorem 13 30,95%
.Mamy szalone, dzieci ubrudzone, Roczek już nam mija, a kurator nas dobija 2 4,76%
W domu brudno, zrobić kroczka jest mi trudno, mama tym się nie przejmuje i już "Roczek" mi szykuje 3 7,14%
nie zmieścił się tutaj, więc albo odpada albo modyfikacja 0 0%
Głosujący: 42. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-03-11, 19:54   #2401
diabli
Zakorzenienie

Dot.: Dzieci już biegają, z łóżek nie spadają-kurator się cieszy! Nikt już nie grzesz

Cytat:
Napisane przez XxXJuSstiii Pokaż wiadomość
a Nela będzie jadła parówki (czy cokolwiek) w samochodzie?
będą się świetnie bawić zwłaszcza jak Nela będzie przodem a młode tyłem, super widok na siebie będą mieli

no i Nela raczej nie sięgnie ręką na drugą stronę samochodu
hehe fakt, jesc pewnie nie będzie...ale samo podawanie smoczka może być ryzykowne może nie będzie taka glupiutka jak mi się wydaje hehe.
ejjj ale jak przodem? kombinuje żeby mogla jezdzic tylem :P i dlatego mam dylemat jak te fotele zamontować. foteliki montowane przodem to już widziałam trzy na tylej kanapie :P

Cytat:

może jakiś szczuplak
przez baze nikt tam nie wejdzie, przypuszczam, ze przez RWF tez
diabli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-11, 19:58   #2402
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Dot.: Dzieci już biegają, z łóżek nie spadają-kurator się cieszy! Nikt już nie grzesz

Cytat:
Napisane przez diabli Pokaż wiadomość
hehe fakt, jesc pewnie nie będzie...ale samo podawanie smoczka może być ryzykowne może nie będzie taka glupiutka jak mi się wydaje hehe.
ejjj ale jak przodem? kombinuje żeby mogla jezdzic tylem :P i dlatego mam dylemat jak te fotele zamontować. foteliki montowane przodem to już widziałam trzy na tylej kanapie :P

przez baze nikt tam nie wejdzie, przypuszczam, ze przez RWF tez
No jak już wyrośnie z RWFa mam na myśli

No faktycznie, więc będziecie jeździli w czwóreczkę

Też widziałam 3 na tylnej i to nie wygląda dobrze, wątpię, że każdy jest dobrze zamontowany...

XxXJuSstiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-11, 20:02   #2403
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
No jak już wyrośnie z RWFa mam na myśli

No faktycznie, więc będziecie jeździli w czwóreczkę

Też widziałam 3 na tylnej i to nie wygląda dobrze, wątpię, że każdy jest dobrze zamontowany...
eee to już będzie daaaleka przyszlosc szukam rozwiązania
na już", bo Neli trzeba kupic fotelik, a jej obecny planujemy zostawić. stad moje dylematy hehe.
Stary 2014-03-11, 20:08   #2404
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
eee to już będzie daaaleka przyszlosc szukam rozwiązania
na już", bo Neli trzeba kupic fotelik, a jej obecny planujemy zostawić. stad moje dylematy hehe.
wiem, wiem, tylko podałam przyszłościowy argument za tym aby wozić oboje z tyłu

Ogólnie wożenie z tyłu (w dodatku tyłem ) jest jednak najbezpieczniejsze chyba?
Tylko zobaczcie sobie czy dwa RWFy wejdą (żeby kierowca miał wygodnie) jeśli tak to ja bym się w ogóle nie zastanawiała, jeśli nie to w przyszłości Nelę w RWF przesadziła na przód.

Noł stres

Stary 2014-03-11, 20:11   #2405
ankaaa206
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez cloche Pokaż wiadomość
eeej, my tez jeszcze pieluchy 3ki uzywamy. Flo jest szczuply i ma szczupla dupcie, w 4kach sie topil, mimo ze 7 kg juz ma do 9 kg mozna na 3kach jechac, czemu nie, skoro nie przeciekaja tansze sa

ale ma to od urodzenia? wydaje mi sie, ze dobrze trafiliscie, lekarz bierze pod uwage wszystkie opcje i jasno o tym mowi. chirurdzy w ogole musza ci powiedziec o wszystkich czarnych scenariuszach. wiesz ile ja sie nasluchalam przed operacjami Florka? a jak diagnoze nam pokazywal lekarz, tez chirurg, to ja juz mlodego widzialam jedna noga w grobie (bo w sumie byl...). dopiero kardiolodzy - nie-chirurdzy - przedstawili nam tez mozliwosci i jasniejsza strone tragedii kciuki macie zapewnione, ale prosze, nie martw sie na zapas. to cos juz jest, nie zmienisz... ale negatywnymi myslami przyciaga sie swinstwa. tak wiec: pozytywnie patrz w przyszlosc i bedzie dobrze. na razie wynika z tego wszystkiego tylko tyle, ze na dobrego chirurga trafiliscie, ktory powazniejsze zmiany moze wykluczyc dopiero po wycieciu i przebadaniu tego cholerstwa
od urodzenia, taka jakby narośl w nosku i widać jakby jeszcze jej część była pod skórą, okaże się ile tego jest jak zaczną ciąć.
Mówił że raczej mu to wygląda na wadę wrodzoną - niegroźną ale też przestrzegł że może być i nowotworowa, wszystko się okaże po przebadaniu.
Pojedziemy na ten zabieg dzień wcześniej i prześpimy się w hotelu by na spokojnie się najadł przed- mamy prawie 200 km w jedną stronę, dziś było na dziko, maly nie chciał zbytnio jeść - wiec tylko cyc, marudził strasznie w aucie, co wsiedliśmy do samochodu to kupa

Julka
ankaaa206 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-11, 20:21   #2406
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
wiem, wiem, tylko podałam przyszłościowy argument za tym aby wozić oboje z tyłu

Ogólnie wożenie z tyłu (w dodatku tyłem ) jest jednak najbezpieczniejsze chyba?
Tylko zobaczcie sobie czy dwa RWFy wejdą (żeby kierowca miał wygodnie) jeśli tak to ja bym się w ogóle nie zastanawiała, jeśli nie to w przyszłości Nelę w RWF przesadziła na przód.

Noł stres
gościu z fotelik.info napisał tak:
zależy, jak Pani dobierze modele. Musi Pani przymierzyć - nie podpowiemy zaocznie, bo to trzeba po prostu wsadzić do samochodu i przymierzyć. Fotelik tyłem na przednim siedzeniu to nie jest najlepsze rozwiązanie + osoba z tyłu - jeśli nie ma takiej konieczności, również może zaszkodzić dziecku. http://fotelik.info/pl/news/mama-siedzi-z-przodu,327.html
także raczej oba foteliki z tylu...w sumie rozczarowal mnie te odpowiedzia jasne rozumiem, ze trzeba przymierzac dziecko do fotela, fotel do samochodu...ale jednak jakies wskazówki jak to rozwiazac mogl podeslac :P
Stary 2014-03-11, 20:36   #2407
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
gościu z fotelik.info napisał tak:
zależy, jak Pani dobierze modele. Musi Pani przymierzyć - nie podpowiemy zaocznie, bo to trzeba po prostu wsadzić do samochodu i przymierzyć. Fotelik tyłem na przednim siedzeniu to nie jest najlepsze rozwiązanie + osoba z tyłu - jeśli nie ma takiej konieczności, również może zaszkodzić dziecku. http://fotelik.info/pl/news/mama-siedzi-z-przodu,327.html
także raczej oba foteliki z tylu...w sumie rozczarowal mnie te odpowiedzia jasne rozumiem, ze trzeba przymierzac dziecko do fotela, fotel do samochodu...ale jednak jakies wskazówki jak to rozwiazac mogl podeslac :P
yhy, ja coś kojarzę, że 8* chyba pisał, że RWF na przednim fotelu jest ok bo deska rozdzielcza to dodatkowe, dobre zabezpieczenie ale może faktycznie w przypadku kiedy dziecko jeździ ciągle z jednym rodzicem...

Stary 2014-03-11, 20:36   #2408
megusia87
Zadomowienie

Cytat:
helou
Flo ma swoj pierwszy w zyciu katar... wczoraj biegal po meblowym, znaczy raczkowal, ale jak szalony taki kawal... no i pewnie sie spocil i nim weszlismy do auta to moze go tam co wyziebilo, bo juz pozno i chlodno... nie wiem... czape mial, przykryty byl (bo my jeszcze w "nosidelku" sie wozimy).
coz, znosi to jak prawdziwy mezczyzna, czyli w nocy sobie nie pospalam ryczal duzo, nie dawal sie uspokoic. na poczatku myslalam, ze jaki zab sie przebija, bo ssac nie chcial. potem pokazal sie katar, gluty takie... odciaganie wyglada tak jak u wiekszosci z was teraz mu cieknie taki luzniejszy. jako ze z nim trza dmuchac na zimne, idziemy do lekarza na 15:15.

Ech dziadostwo jedno :/
Zdrówka

Cytat:
Napisane przez JennyAniolek Pokaż wiadomość
Cześć
W. szalał od 8.30 i dopiero ma pierwszą drzemkę - ciekawe na jak długo ?

Miałam co nieco ponadrabiać w sobotę, ale mąż wrócił z pracy i... pojechaliśmy na weekend do Zakopanego z okazji Dnia Kobiet W. zniósł podróż super - prawie całą tam i z powrotem przespał No i mamy 6 ząbek Pojawił się na wyjeździe

---------- Dopisano o 13:44 ---------- Poprzedni post napisano o 13:44 ----------

My też ale już pomału myślimy o kolejnym foteliku

Brawo za ząbek
Zazdroszczę przespanej drogi, nam Bart w powrotnej nie usnął ani na chwilkę i w pewnym momencie było cieżko...

Cytat:
Nela tez tak kiedyś robila, podjelam kolejna probe i chyba "dorosla" hehe (żeby nie napisac zmadrzala )

---------- Dopisano o 16:10 ---------- Poprzedni post napisano o 16:08 ----------

długo używacie trojek one sa do 9kg jak dady? bo czworki sa od 7kg, a tyle już chyba macie?

---------- Dopisano o 16:13 ---------- Poprzedni post napisano o 16:10 ----------

zgadzam się! i dorzucilabym jeszcze kilka nickow

---------- Dopisano o 16:15 ---------- Poprzedni post napisano o 16:13 ----------

same sukcesy! (biedny krolik )
ps. czym się rozni kosi kosi od brawo?

---------- Dopisano o 16:21 ---------- Poprzedni post napisano o 16:15 ----------

ściemniasz, bo Twój nick dodałabym bez zastanowienia

---------- Dopisano o 16:23 ---------- Poprzedni post napisano o 16:21 ----------

walczcie z katarem! biedny Florek! chory facet to koniec swiata

Dziękujemy

Kosi kosi robi jak śpiewam kosi kosi a brawo bije jak się cieszy
Ojj tam jak dla mnie są różnice

Cytat:
Napisane przez ankaaa206 Pokaż wiadomość
hej hej, właśnie wróciliśmy od chirurga dziecięcego, za miesiąc mały ma zabieg w znieczuleniu ogólnym, od 10 nic nie będzie mógł jeść o 15 dopiero zabieg,
zmiana w nosku wygląda na wadę wrodzoną ale równie dobrze może być potworniakiem złośliwym, aż mnie zmroziło jak powiedział że to może być nowotwór... także prosimy o kciuki by było wszystko ok

Trzymam kciuki, bedzie dobrze

Bart jak był malutki tez miał zabieg w zo, jadł ostatni posiłek o 6 rano-cyc a zabieg był o 16. To była masakra!!
Po zabiegu nie mógł się nacycać.

Pozytywne myślenie przede wszystkim

Cytat:
Napisane przez maluska88 Pokaż wiadomość
Super Emil nie robi brawo ani kosi kosi.My za dwa 2 kończymy 11.A i mam już zamówiony tort na roczek. Będzie na nim troskliwy niebieski miś z balonikiem a w nim nr 1 i napis Urodzinki Emilka smak śmietankowo truskawkowy.

---------- Dopisano o 17:37 ---------- Poprzedni post napisano o 17:35 ----------

Oczywiście że bedziemy trzymać. Oby wszystko było dobrze.

Ooo piękny tort superowo a smak mmmmm

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
Stary 2014-03-11, 20:42   #2409
megusia87
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez karota11 Pokaż wiadomość
my nadal 3, Kubuś wazy ok 8 kg

za zakuprze

współczuję, oby szybko przeszło

taki spontan super !

tak one do 9 kg, my mamy z 8kg , ale Kubi taki malutki w pupie

dobrze będzie

tort zapowiada się super

My dzisiaj mieliśmy wychodne, w parku, w restauracji z kolażanką , ale odpoczełaaaaam

Jaki bacik wolę pejczyk

Cytat:
Sto lat!
I za umiejętności

Trzymamy mocno kciuki

---------- Dopisano o 18:45 ---------- Poprzedni post napisano o 18:41 ----------

[/COLOR]
Na wylocie są jeszcze 2, zobaczymy gdzie się pojawią
[/COLOR]

My na 90% kupimy BeSafe Mam nadzieję, że będzie do auta pasować. Chyba że będziemy gdzieś w okolicach Wro i pan osiemgwiazdek poleci coś innego

Jak u nas pojawi się 2 maluch to W. będzie jeździł z tyłu w foteliku tyłem, a maluch w Cybexie z bazą też z tyłu, a mama do przodu

Super!

---------- Dopisano o 18:45 ---------- Poprzedni post napisano o 18:45 ----------

Będzie dobrze

---------- Dopisano o 18:46 ---------- Poprzedni post napisano o 18:45 ----------

W. w końcu zasnął na drugą drzemkę... a ja mam chwilę

Dziękujemy

---------- Dopisano o 20:42 ---------- Poprzedni post napisano o 20:41 ----------

Chwalimy się - Bart dziś zrobił siku do nocnika

Posadziłam go i przypadkiem nasikał może załapie o co kaman

Stary 2014-03-11, 20:44   #2410
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez megusia87 Pokaż wiadomość
ok ok. tak tylko pytałam, bo nie bylam pewna czy wiem co to kosi kosi
Stary 2014-03-11, 20:56   #2411
xal
Zakorzenienie

Cytat:
i kazde po boku za kierowca i pasażerem? baze macie na iso? besafe tez na iso? wtedy już chyba nikt pośrodku nie usiądzie (gdybyśmy mieli kogos przewozić? )
Moja kuzynka jechała po środku z tyłu między 2 dzieci na fotelikach w aurisie 3 drzwiowym widziałam jak wysiadała

xal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-11, 21:01   #2412
cloche
Zakorzenienie

Cytat:
od urodzenia, taka jakby narośl w nosku i widać jakby jeszcze jej część była pod skórą, okaże się ile tego jest jak zaczną ciąć.
Mówił że raczej mu to wygląda na wadę wrodzoną - niegroźną ale też przestrzegł że może być i nowotworowa, wszystko się okaże po przebadaniu.
Pojedziemy na ten zabieg dzień wcześniej i prześpimy się w hotelu by na spokojnie się najadł przed- mamy prawie 200 km w jedną stronę, dziś było na dziko, maly nie chciał zbytnio jeść - wiec tylko cyc, marudził strasznie w aucie, co wsiedliśmy do samochodu to kupa
widzisz, a to doswiadczony facet i nie mowilby tego tak o
tez bym dzien wczesniej jechala postaraj sie mlodemu dac to, co bardzo lubi i czego jest w stanie najwiecej zjesc, zeby sie najadl na 4-5h. a potem to juz bedzie ciezko, nie ukrywam ja juz przy pierwszym trzymaniu mlodego na czczo chcialam walic glowa w sciany zeby sobie ulzyc. ale fakt tez taki, ze on wtedy pil malo a czesto. no ale mielismy do dyspozycji narkotyki, zeby go uspokoic... aaaale nasze dzieci teraz dorosle sa i jak sie zapchaja kaszka np. i potem sie je czyms zabawi, pospia, nie beda widzialy ani czuly jedzenia, to dadza rade
cloche jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-11, 21:06   #2413
Ashyshqa
Zakorzenienie

Justu dobrze sie wyrazilas tez bym chciala i idealna cere ale nawet z moimi przebarwieniaminna czole czasem mi wisi, czy mam makeup czy nie

Ania to sciskamy mocno napierw za wyniki badan, a potem za sam zabieg. Bedzie dobrze

Sent from my XT1032 using Tapatalk
Ashyshqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-11, 21:33   #2414
esskapada
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ashyshqa Pokaż wiadomość
Karota, wy wciaz na 3? Ile Kubus wazy?

Justi no ja zdecydowanie zaliczam sie do tej czesci populacji co jak sie umaluje to mniej straszy ale przez ostatnie miesiace jakos w nosie mialam wrazenia estetyczne ludzi mijajacych mnie na ulicy ale powoli staje sie na powrot bardziej troskliwa spolecznie.

Xal u nas tez siatka na owoce nie sprawdzila sie zupelnie.

Co do krzuszenia sie to Wam skopiuje z wywiadu z autorkami ksiazki o blw:

DSW: Jak podaje się dziecku pierwszy posiłek według BLW? Pojawia się obawa, że dziecko może się zakrztusić dużym kęsem jedzenia.

AM:☠To pytanie pada jako pierwsze na każdych warsztatach Babyledweaning.pl.☠Czy się nie zakrztusi?Odpowiadamy na to niezmiennie:☠Zakrztusi się, i to wielokrotnie.

MS:☠Obawa jest zawsze, także przy posiłkach miksowanych. Należy umieć odróżnić zakrztuszenie od zadławienia. Pierwsze jest niegroźne i jest częścią nauki jedzenia. Dziecko samo uczy się cofać jedzenie z przełyku do ust i wypluwać. Natomiast drugie wymaga interwencji rodzica, czyli wyjęcia z krzesełka, zwrócenia buzią ku podłodze i poklepaniu po plecach; tak samo jak przy każdym innym zadławieniu.

AM:☠Zwykle proponujemy rodzicom przejście kursu pierwszej pomocy medycznej – bardzo pomaga oswoić dorosły lęk, a poza tym taka wiedza może niekiedy naprawdę uratować życie. Pierwszy posiłek podajemy tak naprawdę w wielkim stresie właśnie z obawy o zakrztuszenie, ale także z ogólnego strachu przed nowościami. Dorośli boją się zmian, dzieci natomiast nie i warto się od nich uczyć spontaniczności i ekspresji podczas jedzenia.

Caly wywiad jest z reszta fajny:
http://dziecisawazne.pl/male-dzieci-...y-led-weaning/

U nas dzis cudna pogoda i wlasnie wybieralismy sie na spacer. Chciala tylko dac Sofii sie napic mleka po kaszce i wziela zasnela wiec Was ponadrabialam troszke przy tej okazji.

Sent from my XT1032 using Tapatalk
mam w domu tabelke jak ratowac dziecko i zawsze jak mala karmilam albo mala sama sie karmila to w glowie mialam akcje ratunkowa

---------- Dopisano o 21:33 ---------- Poprzedni post napisano o 21:28 ----------

Cytat:
helou
Flo ma swoj pierwszy w zyciu katar... wczoraj biegal po meblowym, znaczy raczkowal, ale jak szalony taki kawal... no i pewnie sie spocil i nim weszlismy do auta to moze go tam co wyziebilo, bo juz pozno i chlodno... nie wiem... czape mial, przykryty byl (bo my jeszcze w "nosidelku" sie wozimy).
coz, znosi to jak prawdziwy mezczyzna, czyli w nocy sobie nie pospalam ryczal duzo, nie dawal sie uspokoic. na poczatku myslalam, ze jaki zab sie przebija, bo ssac nie chcial. potem pokazal sie katar, gluty takie... odciaganie wyglada tak jak u wiekszosci z was teraz mu cieknie taki luzniejszy. jako ze z nim trza dmuchac na zimne, idziemy do lekarza na 15:15.
zdrowka i cierpliwosci

http://suwaczki.maluchy.pl/li-68473.png
esskapada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-11, 21:37   #2415
JennyAniolek
Zakorzenienie

Cytat:
hehe, druga to już nocna?
Nie, obudził się po 45min i buszuje nadal

---------- Dopisano o 21:35 ---------- Poprzedni post napisano o 21:34 ----------

Cytat:
i kazde po boku za kierowca i pasażerem?

Cytat:
baze macie na iso?

Cytat:
besafe tez na iso?
, koniecznie

Cytat:
wtedy już chyba nikt pośrodku nie usiądzie (gdybyśmy mieli kogos przewozić? )
Nikt nie usiądzie, no chyba że... kupi się auto 7 os

---------- Dopisano o 21:37 ---------- Poprzedni post napisano o 21:35 ----------

Cytat:
Napisane przez vil84 Pokaż wiadomość
my pampki dorwaliśmy, mąż miał wczoraj zwiedzić okoliczne lidle (całe 2 ) ale mama już w niedzielę zadzwoniła że w Gliwicach już są wystawione no i kupiła nam 2 kartony 4
U mnie w Lidlu wczoraj pampków było mnóstwo , podzielone na rozmiary w różnych częściach sklepu. Mam nadzieję, że jutro jeszcze będą, bo chyba dokupię

Wiktor - 28.05.2013
Lilka & Emilka - 16.05.2015
Antoś - 12.02.2017
JennyAniolek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-11, 21:38   #2416
esskapada
Zadomowienie

Cytat:
hej hej, właśnie wróciliśmy od chirurga dziecięcego, za miesiąc mały ma zabieg w znieczuleniu ogólnym, od 10 nic nie będzie mógł jeść o 15 dopiero zabieg,
zmiana w nosku wygląda na wadę wrodzoną ale równie dobrze może być potworniakiem złośliwym, aż mnie zmroziło jak powiedział że to może być nowotwór... także prosimy o kciuki by było wszystko ok
bedzie wszystko dobrze!

Stary 2014-03-11, 21:39   #2417
JennyAniolek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lonely_lady Pokaż wiadomość
ogólnie te promocje to pic na wodę, głupków z nas robią i tyle, te parę groszy co zaoszczędzimy na paczce, wydamy na paliwo
Ja mam Lidla praktycznie pod blokiem , tak jak kiedyś miałam Biedronkę, więc u nas jakaś tam oszczędność jest

Wiktor - 28.05.2013
Antoś - 12.02.2017
Stary 2014-03-11, 21:44   #2418
esskapada
Zadomowienie

Cytat:
myślisz, ze dadza rade? Nela jeździ sama, ale zostawić ja sam na sam z maluchem to trochę ryzykowne :P mój brat jest poltora roku starszy o siostry i mama znajdowala w becie parowki z kolei kuzyn (2 lata starszy od kuzynki) tak bardzo chciał się z nia bawiąc, ze wyciagnal malej reke z barku i 2 miesiące lezala w polowie zagipsowana
ja swoja siostre w zamrazarce zamknelam bo bawilysmy sie z mama w chowanego

Stary 2014-03-11, 21:46   #2419
JennyAniolek
Zakorzenienie

Cytat:
Brawo za ząbek

Cytat:
Zazdroszczę przespanej drogi, nam Bart w powrotnej nie usnął ani na chwilkę i w pewnym momencie było cieżko...
Oj

Nam W. zaśnie w aucie zawsze, obojętnie jaką trasę robimy ale miałam obawy w drodze powrotnej, bo z jakąś godzinę jechaliśmy w korku wrr

Cytat:

Cytat:
Napisane przez xal Pokaż wiadomość
Moja kuzynka jechała po środku z tyłu między 2 dzieci na fotelikach w aurisie 3 drzwiowym widziałam jak wysiadała
Wow!

---------- Dopisano o 21:46 ---------- Poprzedni post napisano o 21:46 ----------

Cytat:
Napisane przez esskapada Pokaż wiadomość
No nieźle

Wiktor - 28.05.2013
Antoś - 12.02.2017
Stary 2014-03-11, 21:49   #2420
megusia87
Zadomowienie

Cytat:
ok ok. tak tylko pytałam, bo nie bylam pewna czy wiem co to kosi kosi

Cytat:
Ja mam Lidla praktycznie pod blokiem , tak jak kiedyś miałam Biedronkę, więc u nas jakaś tam oszczędność jest

My mamy kawałek i to już musi być mała podróż

---------- Dopisano o 21:49 ---------- Poprzedni post napisano o 21:47 ----------

Cytat:

Esss ale z Ciebie ancymon

Cytat:

Oj

Nam W. zaśnie w aucie zawsze, obojętnie jaką trasę robimy ale miałam obawy w drodze powrotnej, bo z jakąś godzinę jechaliśmy w korku wrr

Wow!

---------- Dopisano o 21:46 ---------- Poprzedni post napisano o 21:46 ----------

No nieźle

A wracaliscie w niedziele? O jakiej porze? My wyjechaliśmy ok 11 i droga super, zero korków i ruch mały

Stary 2014-03-11, 21:52   #2421
JennyAniolek
Zakorzenienie

Cytat:
A wracaliscie w niedziele? O jakiej porze? My wyjechaliśmy ok 11 i droga super, zero korków i ruch mały
Tak, w niedzielę ok 16.
Nam się zapomniało, że jest niedziela

Wiktor - 28.05.2013
Antoś - 12.02.2017
Stary 2014-03-11, 21:56   #2422
esskapada
Zadomowienie

Cytat:
Jaki bacik wolę pejczyk

Dziękujemy

---------- Dopisano o 20:42 ---------- Poprzedni post napisano o 20:41 ----------

aaa super! moja sika jak juz jej pampka sciagne dwa dni pod rzad mi tak zrobila

Stary 2014-03-11, 22:24   #2423
karota11
Zadomowienie

Cytat:
myślisz, ze dadza rade? Nela jeździ sama, ale zostawić ja sam na sam z maluchem to trochę ryzykowne :P mój brat jest poltora roku starszy o siostry i mama znajdowala w becie parowki z kolei kuzyn (2 lata starszy od kuzynki) tak bardzo chciał się z nia bawiąc, ze wyciagnal malej reke z barku i 2 miesiące lezala w polowie zagipsowana
heheh z tym barkiem to już niezła akcja ja taki sam terrorysta byłam, siostrę mam młodszą 3,5 roku, leżała w łóżeczku, ja miałam czątkę obranego jabłka, wyciągała do mnei rączki, miała ze 3 mce pewnie, to odgryzłam jej kawałek i włozyłąm do buzi, dobrze ze mama weszła akurat do pokoju ;/

Cytat:
i kazde po boku za kierowca i pasażerem? baze macie na iso? besafe tez na iso? wtedy już chyba nikt pośrodku nie usiądzie (gdybyśmy mieli kogos przewozić? )

---------- Dopisano o 19:15 ---------- Poprzedni post napisano o 19:15 ----------

hehe, druga to już nocna?
dibali albo auto trzeba zmienić, na takei z trzema oddzielnymi fotelami z tyłu, a najlepiej takie 7 osobowe,zeby i kogoś zabrać

Cytat:
Ech dziadostwo jedno :/
Zdrówka

Brawo za ząbek

Dziękujemy

Trzymam kciuki, bedzie dobrze

Bart jak był malutki tez miał zabieg w zo, jadł ostatni posiłek o 6 rano-cyc a zabieg był o 16. To była masakra!!
Po zabiegu nie mógł się nacycać.

Pozytywne myślenie przede wszystkim

Ooo piękny tort superowo a smak mmmmm

hehe u nas też, jak właćzony telewizor i jest reklama to bije brawo, a jak ja śpiewam to kosi kosi

Cytat:
mam w domu tabelke jak ratowac dziecko i zawsze jak mala karmilam albo mala sama sie karmila to w glowie mialam akcje ratunkowa

---------- Dopisano o 21:33 ---------- Poprzedni post napisano o 21:28 ----------

zdrowka i cierpliwosci
hehe dobrze,z e przygotowana jesteś

Cytat:

ja po treningu, czuje sie lux , wykąpana, zrelaksowana, czekam na wojewódzkiego
Stary 2014-03-11, 23:09   #2424
banka26
Zakorzenienie

Cytat:
Kciuki trzymam.napewno bedzievdobrze

Sent from my GT-I9100 using Wizaz Forum mobile app
banka26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-12, 08:33   #2425
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

WOW Chyba pierwszy raz jestem pierwsza

Dzień dobry

za nami średnia nocka i miły poranek, właśnie jemy śniadanie

Stary 2014-03-12, 08:38   #2426
xal
Zakorzenienie

Nie wiem co się dzieje, wczoraj Paulinka poszła spać, zasnęła prawie od ręki. Po 1/2h kwik, później znowu zapłakała. Podnosiła główkę i widać, że coś nie tak. No to szybka decyzja Viburcol, bo może zęby (zawsze pomagał, ale nigdy tak szybko się nic nie zaczynało). No i w nocy miałam kilka pobudek, pierwsza bo smoczek się zgubił, no ok to standard. A później małe popłakiwanie, ja na nogi a młoda w łóżeczku śpi, smok w buzi i troszkę pokwiliła przez sen. Kilka razy tak było czy kilkanaście. No i kurde nie wiem, za zimno, za ciepło, viburcol nie działa (ale się nie budziła) czy coś się śniło. Macie jakieś doświadczenie co z tym fantem zrobić?

Mam tytuł na nowy wątek "Dziś raczkujemy, jutro wstajemy, pojutrze świat zawojujemy "

xal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-12, 09:05   #2427
esskapada
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez xal Pokaż wiadomość
Nie wiem co się dzieje, wczoraj Paulinka poszła spać, zasnęła prawie od ręki. Po 1/2h kwik, później znowu zapłakała. Podnosiła główkę i widać, że coś nie tak. No to szybka decyzja Viburcol, bo może zęby (zawsze pomagał, ale nigdy tak szybko się nic nie zaczynało). No i w nocy miałam kilka pobudek, pierwsza bo smoczek się zgubił, no ok to standard. A później małe popłakiwanie, ja na nogi a młoda w łóżeczku śpi, smok w buzi i troszkę pokwiliła przez sen. Kilka razy tak było czy kilkanaście. No i kurde nie wiem, za zimno, za ciepło, viburcol nie działa (ale się nie budziła) czy coś się śniło. Macie jakieś doświadczenie co z tym fantem zrobić?

Mam tytuł na nowy wątek "Dziś raczkujemy, jutro wstajemy, pojutrze świat zawojujemy "

moja czasami tez sie tak budzi, a bo na brzuchu wyladowalo, a to cos a to siku i pewnie dlatego sie przebudzila ale jakos dajemy rade

Stary 2014-03-12, 09:35   #2428
Magiusa
Zakorzenienie

Hejka, dziś wyjątkowy dzień. Kończymy 9 mc. Wyjątkowy, bo w sumie po 9 ( no dobra 8i pół) się Daro rodził. Z całą pewnością nie jest już nieporadnym niemowlaczkiem, z najczęściej prezentujących umiejętności mamy takie:
- waży 10 kg ( nieco ponad)
- mierzy 80 cm
- ma 7 ząbków: 4 u góry i 3 na dole, ale nadal ślini się przeogromnie, więc jeszcze coś chyba idzie
- mówi mnóstwo sylab głównie w różnych kombinacjach ( standardowe "mama", "papa" już raczej sobie poszły) w stylu "buka", "buk", "joko".Ostatnio jak go wołałam na jogurt to nawet powiedział coś w stylu "jogut"
- siada, raczkuje ( teraz to już naprawdę ekspresowo i czasami się zastanawiam jakim cudem mu się to wszystko nie popląta i się nie wywróci, osobiście miałabym chyba gorszą koordynację na czworakach) , chodzi przy meblach, czasami na kilka sek.nie trzyma się niczego ( zwykle nieświadomie, jak np. coś ogląda zafascynowany, ale jak już się zorientuje to leci na tyłek. Ostatnio też bawi się tak, że staje przy meblu puszcza go i rzuca się w moją stronę. Zwykle zrobi wtedy 1 maks 2 kroczki po czym leci do przodu a ja go łapię, a On się śmieje i ma radoche.
- uśmiecha się do ludzi, ale do mamy w domku często sapie i robi groźne miny
- pięknie wypluwa wszystko jak już mu się odechce jeść
- pije samodzielnie z kubka niekapka i sam w ciągu dnia po niego sięga jak mu się pić chce ( ma postawiony zwykle na naszym placu zabaw i jak chce to sobie do niego raczkuje)
- przebija pionę i daje "cześć",za to "papa" nie chce robić mimo, że pokazuję mu od miesiąca. "Kosi, kosi łapki" czy też "brawo" robi na zasadzie takiej, że chwyta moje ręce i robi ze mną, za to sam już nie
- chce w 100% być w centrum uwagi, więc cokolwiek robię najlepiej jakbym robiła na podłodze i mówiąc do niego
- nie przesypia nocek i pobudki bywają nie tylko na karmienie
- lubi walić różnymi przedmiotami o siebie albo o ziemię
- książeczki po chwili go nudzą
- chwyta matkę za włosy i szarpie, nie reaguje na "puść", a raczej ignoruje tą komendę, bo kiedyś reagował
- lubi myć zęby, chętnie otwiera do tego buzię i w trakcie śpiewa razem z mamą
- zaczął nakładać kółka na ten taki bolec. Póki co nieporadnie i nieskoordynowanie, ale widać jaki jest jego zamiar
- jak jem całe jabłko to wgryza się z drugiej strony i sam sobie odgryza kawałki i je
- robi "bara bara bum" tzn.jak słyszy to sam wyciąga głowę do przodu by się czołami zderzyć
- przytula się do nas i do misiów
- reaguje tez na "daj" i oddaje to co trzyma wtedy w rece

Jeszcze 3 miesiące i będzie rok

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Edytowane przez Magiusa
Czas edycji: 2014-03-12 o 10:40
Magiusa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-12, 09:45   #2429
vil84
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Magiusa Pokaż wiadomość
- waży 10 kg ( nieco ponad)
- mierzy 80 cm
- ma 7 ząbków: 4 u góry i 3 na dole, ale nadal ślini się przeogromnie, więc jeszcze coś chyba idzie
- mówi mnóstwo sylab głównie w różnych kombinacjach ( standardowe "mama", "papa" już raczej sobie poszły) w stylu "buka", "buk", "joko".Ostatnio jak go wołałam na jogurt to nawet powiedział coś w stylu "jogut"
- siada, raczkuje ( teraz to już naprawdę ekspresowo i czasami się zastanawiam jakim cudem mu się to wszystko nie popląta i się nie wywróci, osobiście miałabym chyba gorszą koordynację na czworakach) , chodzi przy meblach, czasami na kilka sek.nie trzyma się niczego ( zwykle nieświadomie, jak np. coś ogląda zafascynowany, ale jak już się zorientuje to leci na tyłek. Ostatnio też bawi się tak, że staje przy meblu puszcza go i rzuca się w moją stronę. Zwykle zrobi wtedy 1 maks 2 kroczki po czym leci do przodu a ja go łapię, a On się śmieje i ma radoche.
- uśmiecha się do ludzi, ale do mamy w domku często sapie i robi groźne miny
- pięknie wypluwa wszystko jak już mu się odechce jeść
- pije samodzielnie z kubka niekapka i sam w ciągu dnia po niego sięga jak mu się pić chce ( ma postawiony zwykle na naszym placu zabaw i jak chce to sobie do niego raczkuje)
- przebija pionę i daje "cześć",za to "papa" nie chce robić mimo, że pokazuję mu od miesiąca. "Kosi, kosi łapki" czy też "brawo" robi na zasadzie takiej, że chwyta moje ręce i robi ze mną, za to sam już nie
- chce w 100% być w centrum uwagi, więc cokolwiek robię najlepiej jakbym robiła na podłodze i mówiąc do niego
- nie przesypia nocek i pobudki bywają nie tylko na karmienie
- lubi walić różnymi przedmiotami o siebie albo o ziemię
- książeczki po chwili go nudzą
- chwyta matkę za włosy i szarpie, nie reaguje na "puść", a raczej ignoruje tą komendę, bo kiedyś reagował
- lubi myć zęby, chętnie otwiera do tego buzię i w trakcie śpiewa razem z mamą
- zaczął nakładać kółka na ten taki bolec. Póki co nieporadnie i nieskoordynowanie, ale widać jaki jest jego zamiar
- jak jem całe jabłko to wgryza się z drugiej strony i sam sobie odgryza kawałki i je
- robi "bara bara bum" tzn.jak słyszy to sam wyciąga głowę do przodu by się czołami zderzyć
- przytula się do nas i do misiów
pięknie jak na 9 miesięcy

u nas ranek był okropny od 7.30 Młody miał problem z zaparciem, stękał, napinał się czerwony i nic. po 40 min zaczął płakać po raz pierwszy miałam sytuację że moje dziecko płakało ponad 10-15 min. płakał coraz bardziej, widać że go bolało i cierpi, ja w piżamie, więc zawołałam mojego tatę, mieszka piętro niżej i na szczęście ma urlop, żeby wziął Przemka a ja się szybko ubrałam i poleciałam do apteki pod domem, dostałam czopki glicerynowe i na szczęście po kilku min pomogły. ale Młody był tak wykończony płaczem i wszystkim że jak już poszła kupa to siedział mi na kolanach wtulony i chyba 15 min się wtulał biedaczek

Anka trzymam kciuki, na pewno będzie wszystko ok

vil84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-12, 09:57   #2430
gosiulka22
Wtajemniczenie

hejo przybyłam się pochwalić że Mała pięknie raczkuje, a pomyśleć że jeszcze 3 tygodnie temu myślałam, że nigdy nie będzie raczkować. Co prawda pełzania było tyle co nic bo praktycznie od razu przeszła do raczkowania ale jest teraz taka słodka i w końcu pozwoli mi trochę odetchnąć bo wcześniej to cały czas chciała żebym się z nią bawiła, teraz w końcu choć trochę zajmuje się sobą Moje marzenie mieć pluszowy pokój
Ogólnie to wstaje przy wszystkim i wszystkich, zaliczyła już dwa guzy :/

Was nie nadrobię!! nie ma szans
gosiulka22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości