|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2791 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal, niech się kręcą! :) Część XIX
Cytat:
powiało starością na wątku dobra a teraz info - zagęściła mi się czupryna i mam wysyp nowych włosów uwielbiam olejek z GP Cytat:
Cytat:
|
|
|
#2792 |
|
Zakorzenienie
|
Ja czasem w chustę jeszcze odciskam, ale nie będę ukrywać - drażni mnie, że jeszcze nie odcisnę w nią tyle wody, ile chcę, a ona już cała mokra.
Judyta, ja nawet przed odgnieceniem. Ostatnio nie mam sucharków po Joaśce, jak robię tak, jak pisałam.
|
|
|
|
#2793 |
|
Zadomowienie
|
Ja mam ostatnio taki patent, że jak myję włosy wieczorem i wyschną to spinam je w taką spinkę klamerkę (wiecie, te takie zęby nachodzące na siebie). Kupiłam dość sporej wielkości (w Rosmannie jest dużo za grosze) i biorę wszystkie włosy, wkładam do spinki i spinam luźno na czubku głowy. Bardzo wygodne, lepiej niż w ciasnej gumce. O dziwo ta spinka nie ma kontaktu z poduszką w sumie w żadnej pozycji spania więc prawie jej nie czuje
Rano tylko odpinam, poruszam rękami i jest gites Nie wiem tylko czy takie coś będzie się sprawdzało z bardzo długimi włosami (kwestia zapięcia wszystkich w spinkę). BTW ja już nie ogarniam tych moich włosów Wczoraj od bardzo dawna umyłam je zamiast szamponem to Pottersem. Jejciu jakie one były miękkie i "wypiły" go doszczętnie. Czasem jak zawsze nim myłam to były chyba przenawilżone. Może powinnam co któreś mycie?
|
#2794 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale chyba bardziej podobasz mi się w kręconych ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ślicznie wyglądają ---------- Dopisano o 09:30 ---------- Poprzedni post napisano o 09:12 ---------- Cytat:
Synek miał przez rok kolki (i miałby pewnie dłużej, gdybym nie odstawiła mu na własną rękę glutenu bez zgody lekarza), nie myślałam w ogóle wtedy o sobie, wysiadłam psychicznie i wyglądałam koszmarnie. A teraz przejmuję się, jak mi jakaś falka nie pofalowała się zbyt dobrze Cytat:
![]() Cytat:
![]() To i ja trochę poubolewam, ale postaram się już nie płakać ![]() 1 zdjęcie - moje ciążowe włosy, 10cm w kucyku 2 zdjęcie - aktualne, przerzedzone końcówki, 6cm w kucyku Edytowane przez myszka2020 Czas edycji: 2014-03-12 o 09:37 |
||||||
|
|
|
#2795 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Choć częściej słyszę, że mam wredny typ urody, który mnie postarza, ale będę się trzymać Twojej wersji ![]() Cytat:
W sumie się cieszę, że u mnie ciąża w planach raczej nie zagości jeszcze długo, bo obecne 4 cm są trudne, jakbym miała stracić połowę to nie wiem co bym zrobiła
|
|
|
#2796 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2797 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie widać na zdjęciach tego bo na obu są kręciołki ale wiem jak to jest patrzeć na stare zdjęcie gdzie włosków jest więcej
|
|
|
|
|
#2798 |
|
Przyczajenie
|
Jaki szampon do włosów kręconych, który nawilży i uwydatni skręt?
Cześć! testowałam już wiele szamponów- tych tańszych, jak i droższych i jeszcze żaden mi nie przypasował. Chcę, by moje loczki były bardziej nawilżone i podatne na skręt- robi się coraz cieplej i one się puszą, robią się nijakie
Szukałam jakichś informacji na forum, ale jakoś nie potrafię się połapać. Macie jakieś sprawdzone szampony?
|
|
|
|
#2799 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Jaki szampon do włosów kręconych, który nawilży i uwydatni skręt?
Szamponu zadaniem jest umyć. Nawilża się odżywkami, maskami, półproduktami. No nie wierzę, że na forum tego nie wyczytałaś
|
|
|
|
#2800 |
|
Zakorzenienie
|
cześć,
zapewne nie muszę pisać, że i ja zaczęłam walkę z moimi przesuszonymi i zniszczonymi loczkami i stąd mój post. Kiedyś miałam takie cudne loczki... i tęsknie za nimi. teraz niby tez są, ale juz nie o takim skręcie jak kiedyś. ciąża, a po niej rozjaśnianie (nie wiem co mi odbiło) sprawiły, że jednak stan mojego włosa sie pogorszył. ostatnio rozczytywałam się w myciu włosów odżywką.... i na pewno lepszą ich pielegnacją. tylko czy te zabiegi mają sens przy myciu włosów wieczorem, i pójściu w mokrych spać..? czy któraś z Was tak robi? ja nigdy nie myłam ich rano i nie suszyłam suszarką...a na schnięcie ich naturalne poranne nie mam poprostu aż tyle czasu. |
|
|
|
#2801 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Trzeba tylko pamiętać, żeby nie kłaść się z takimi całkiem mokrymi i odpowiednio je na noc związać, żeby się nie ocierały o wszystko dookoła. Ja właśnie jestem na etapie poszukiwania takiego upięcia, które by kiełbasiło ich naturalnego falowania, było mało inwazyjne i dało się w tym być wśród ludzi (mieszkam w internacie, więc mam ciężko :p ). Jeśli masz taką możliwość, to możesz spróbować spać np z koszulką na głowie, albo czymś takim. Powodzenia w walce o piękne loczki Ja dzisiaj jestem przeszczęśliwa! Nie dość, że poszłam do szkoły na jedną lekcję i to na 11 to jeszcze jest tak słonecznie i super, super. <3 włosięta dzisiaj trochę piorun kopnął i tak jakoś je otępiło, ale nawet to nie jest mi w stanie zepsuć humoru A, i kupiłam sobie żel do włosów, wreszcie wygospodarowałam te... 1.60 zł Próbowałam reanimować nim suche włosy lekko zwilżone wodą i wyszło coś takiego - takie nico trochę, zwłaszcza końcówki, ale góra jest nawet ok (na zdjęciu z przodu bardziej widać), więcej z nich i tak nie wyczaruję. Jak je ugniotę na mokro to powinno być lepiej, na sucho bardzo słabo łapią skręt. Dzisiaj je podcinam, także ameno, trzymajcie kciuki.
Edytowane przez bijum Czas edycji: 2014-03-12 o 14:05 |
|
|
|
|
#2802 | |
|
Zadomowienie
|
bijum PIĘKNIE
Mam dziś VERY Bad Hair Day, wczoraj było kiepsko ale dziś obudziłam się ze zbitymi 5oma strąkami i wyprostem i tak potwornymi końcówkami że aż mnie przeraziło. A przecież olejuje i podcinam te porozdwajane i zabezpieczam... eh Jestem zła. Umówiłam się z fryzjerką na wtorek, ale tak strasznie się boję radykalnie ciachać to co dopiero odzyskałam;< Z drugiej strony wiem, że włosiory będą się kruszyć ku górze jak nie podetnę więc chyba lepiej ciachnąć 5 cm za jednym razem i niech rosna te okolo 1,5miesiac niz 1,5 miesięcznie zapuszczać i tracic przez kruszenie i wyjsc na równiotkie 0.... mmm dziewczyny mam pytanie natury 'poradzcie subiektywnie' Nie musiscie znać się na hennie by ni pomoc. Hennuję się od ponad roku i wreszcie osiągnęłam fajny zywy ciepły rudo-rudy w wielu odcieniach a nie rudo- czerwony/mahoniowy/kasztanowy czy jeszcze jakis z refleksem... Wymagalo to hennowania przynamniej 8 razy, dodatkowo zrudzanie henną eld z barwnikiem. Ale.. Jest ;D Kolor jest natomiast tak żywy i ciepły, że nawet rudawy ciemny blond [odrost naturalny] wygląda przy nim jak dosyć szary brąz, więc na odrost kładłam bardzo rudą olię [nie widziałam jej niestety w PL ,to chyba paleta dostepna tylko w UK] Tylko jak to rudość, ona się szybko wypłukuje i kasztanieje, brązowieje i na to idzie henna i robi się nieprzyjemna czerwień. [mam swoje powody be reagowac na czwrwone wlosy nerwowo] Wiadomo henna najlepiej łapie blondy ale te jasniejsze blondy. Na forum Khadi znalazłam dziewczynę, która kładzie na tłuste włosy jakiś tam blond [prosty, naturalny nie żaden superplatynowy] on jest troche jasniejszy więc henna lepiej łapie i następnego dnia kładzie czystą hennę więc też sporo je odzywia... Ruda Khadi pisze ; Cytat:
Że to rozjasnianie, że mi włosy wylecą, ze podobno 'farba blond sprawia ze wlosy sa 5 razy ciensze] że osłabi mi cebulki... I potrzebuję głosu rozsądku i wyważonej opinii A przecież wszystko dla ludzi wystarczy o to zadbać, odżywić i nie panikować nie wiadomo jak, będe to nakładać na 3/4 cm, nie chcę się wpędzić w paranoję... Macie rację 'włosy są dla Ciebie nie Ty dla włosów Dbam, olejuję zabezpieczam nie macam, żeby się nie prostowały, niedługo zacznę cholerom robić sniadanie do łóżka... ![]() Tak czy tak mega rudy nakładam na odrost więc chyba lepie blond a potem odzywić henną niż tylko cheniczny rudy i zostawić w spokoju hm? Poradzcie mi trochę.
|
|
|
#2803 |
|
Zadomowienie
|
metalowa16
Niestety jako posiadaczka włosów kreconych/falowanych musisz nastawic się na trochę więcej wkładu w pielegnację włosia niż tylko umycie szamponem, który magicznie sprawi, że Twoje włosy będa wyglądać jak te z reklamy wszelkich produktów z 'curl' w nazwie. Mówisz, że włosy się puszą, czyli coś jest nie tak z Twoją pielegnacją, niektóre włosy puszą się od silikonów, niektóre przy złym dobraniu humekantów. Czego używasz do ich pielegnacji? ![]() Musisz się nauczyć co one lubią, czego chcą. Mozliwe, ze popełniasz błedy stylizacyjne; zawijasz w ręcznik frotte po umyciu? Suszysz ciepłym powietrzem suszarki? czeszesz na sucho? Czy używasz jakiś stylizatorów.? Niestety niewiele jest szczęściar ,które mają krecone włosy i one po prostu 'są'. Umyją, zarzucą do tyłu, roztrzepią i Merida waleczna - cud malinka. Na poczatek spróbuj olejowania, intensywnego odzywiania i nawilżania maskami z aloesu ale staraj się zachować rówbnowagę proteinową bo żeby ich nie przenawilzyć [odzywki z proteinwami mleka/jedwabiu/keratyną/pszenicą]. Wiem, że wydaje się że to duzo do ogarnięcia i na poczatku to iście czarna magia ale zapraszam do nas, na pewno coś zaradzimy. https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post45554196
|
|
#2804 |
|
Raczkowanie
|
Joanku - dziękuję
Faktycznie lepiej jest ciachnąć te pięć cm, niż jakbyś się miała partiami pozbywać po dwa, a więcej by nie dorastało. Spokojnie, odrosną, jeszcze dokopiesz Meridzie w zadek ![]() Co do farbowania, to w tym temacie jestem kompletnie zielona. Ale wydaję mi się, że skoro henna dobrze działa na Twoje włosy, to chyba druga opcja jest lepsza - kłaść ją na zblondziony. Myślę, że jak odpowiednio o nie dbasz, masz zdrową dietę itd, to nie wyleci Ci przecież pół łepetyny od blondu. Po za tym jasne włosy są cieńsze, bo tak wyglądają - więc jakoś nie wydaje mi się, że od farbowania na blond włos Ci schudnie, co najwyżej będzie wyglądać na cieńszy w porównaniu z ciemniejszą resztą. Ale to przecież i tak chcesz zakryć rudym, więc nie widzę problemu Nie mam pojęcia o hennie, ale tak z tego co czytam, to tak mi się wydaje... :P
Edytowane przez bijum Czas edycji: 2014-03-12 o 15:05 |
|
|
|
#2805 |
|
Zadomowienie
|
"Włos Ci schudnie"
hahahaha chyba marzenie większosći włosomaniaczek 'ze jak coś ma tyć to włosy... np od czekolady...'
|
|
#2806 |
|
Zadomowienie
|
Jak już wybierać pomiędzy tymi dwoma opcjami, to prędzej henna na blond. Rudy po hennie jednak jest dużo ładniejszy niż po chemicznych
|
#2807 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Wedle mnie to połóż henne na blond, nie ma co wpadać w paranoje, dbasz o włosy, olejujesz, więc powinno być jak najbardzoej okej Tak się zastanawiam ostatnio dałam żel na włosy i miałam jakieś sztywne po żelu po odgnieceniu nawet no i objętości niewiele, dzisiaj umyłam specjalnie nie dawałam żelu żeby sprawdzić czy bez niego będą znowu sztywne. Dałam zamiast żelu trochę kremu do loków z nivei którego używałam kiedyś i nigdy sztywności żadnej po nim nie było a dzisiaj jest , ale za to objętość dzisiaj jak z reklamy . Nie wiem czemu tak dziwnie jest bo nigdy mi się tak nie działo, na noc olejowałam włosy masłem shea i Amlą Gold więc o przesuszeniu nie ma mowy, Kallos latte był na 30 min ale o przeproteinowaniu nie ma mowy ( po pierwsze moje wlosy uwielbiają proteiny mleczne a po 2 maske proteinową nakładałam z 1,5 tyg temu). Garnier AiK jako b/s więc nie wiem skąd ta sztywność. Poźniej zdjęcia wrzucę
|
||
|
|
|
#2808 | |
|
Moderator
|
A po ciąży serio tak włosy lecą? Moja siostra bo 2 dzieciach to ma nadal dużo herów i grube, więcej ode mnie chyba nawet, a używa jedynie szamponu i farbuje, ale takie mocne już po prostu pewnie są. Jedna znajoma tak samo, wiec nie każdy przy tym cierpi
![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#2809 |
|
Przyczajenie
|
Zgadzam się z dziewczynami
A jeśli szukasz jakiegoś delikatnego szamponu, który będzie odpowiedni do kręconych włosów to polecam rosyjskie szampony np. aleppo. |
|
|
|
#2810 |
|
Przyczajenie
|
Ze swojej strony mogę polecić szampon Alterra - granat i aloes, do włosów suchych i zniszczonych. U mnie działa dopiero od niedawna, ale warto poczekać aż będzie spełniał swoje nawilżające zadanie (stosuję go od kilku miesięcy).
Aktualnie testuję wcierkę na skalp, więc 1-2 razy w tyg. nakładam maskę na włosy na dłużej i to wystarcza jeśli chodzi o całą pielęgnację włosów. Zauważyłam, że są u mnie czasami takie chwile kiedy nic nie jest w stanie ujarzmić moich włosów, bez względu na to, co stosuję. W każdym razie powodzenia!
|
|
|
|
#2811 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
coś tam czasem jeszcze wpadnie ale pojedyncze rzeczy i żołądek mi reaguje wtedy więc coraz rzadziej grzeszę A na niedzielę będzie ciasto czekoladowe na kaszy jaglanej, nie powiem mężowi ciekawe czy pozna co je
|
|
#2812 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie ludzie często pytają o dowód jak kupuję rzeczy +18
nie powiem, że to miłe nie jest, bo jest ale jednak chyba wyglądam na ponad 18 |
|
|
|
#2813 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2814 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie wiem, może myślą, że chcę się postarzyć |
|
|
|
|
#2815 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2816 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Haha Mnie jeszcze nikt o dowód nie pytał. To chyba źle :< Tak ze trzy lata temu dostałam pytanie co studiuję. o.O Nie żebym w styczniu osiemnastkę skończyła, no ale dobra. :d
|
|
#2817 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2818 |
|
Zakorzenienie
|
Jak i ja też ponad 20
|
#2819 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2820 |
|
Zakorzenienie
|
Hehe no ale ja nie, szkoda
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:01.

powiało starością na wątku
dobra a teraz info - zagęściła mi się czupryna i mam wysyp nowych włosów
uwielbiam olejek z GP 
Ale chyba bardziej podobasz mi się w kręconych