|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4621 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.12
JustiLbn mnie też bolą sutki - a dziś od porodu mija już 4 tygodnie i cały czas karmię w nakładkach. Początkowo Mała często źle się przysysała, ale teraz jest już ok, a na początku karmienia zawsze bolą - i to OBA, bez znaczenia który akurat jest ssany. Wychodzę z założenia że taka moja natura, mam niski próg bólu, zaciskam zęby i czekam.
|
#4622 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Mocne kciuki dla Was. Cytat:
Oklaski dla TZ. I pewnie każda z nas postapilaby tak samo. Zdrowie naszych dzieci jest najważniejsze, szkoda tylko ze zdobyte takim kosztem Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
||||
|
|
|
#4623 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Migotko uważam tak jak Lela, że to Tż powinien uregulować stosunki ze swoim ojcem, bo zupełnie inaczej odbierze uwagi od swojego syna, a zupełnie inaczej od synowej. Swoją drogą życzę Ci duużo siły na chrzcinach. JustiLbn mnie sutki raz bolą, raz nie bolą. jak bolą korzystam z nakładek by "odpoczęły" Gosia śliczne rzeczy. w sumie młoda, zdrowa, świetnie zoorganizowana kobitka jesteś nic nie stoi na przeszkodzie celować tym razem w dziewczynkę ![]() Krolowa to Tż teraz jest bohaterem w swoim domu, a tak serio- jeśli w gre wchodzi zdrowie dziecka, wszystkie chwyty dozwolone u nas noc dobra, pobudka wczesna bo o 6, ale za to jaki dzień długi ![]() Młoda sporo pospała na spacerze to teraz będę musiala uruchomić wyobraźnie, bo jej pory aktywności to czas kreatwyności dla mnie. samodzielna zabawa w wykonaniu mojej córki to max 15 min.
|
|
#4624 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4625 |
|
Gang Iren
|
A Kacperkowi tż wczoraj kupił to:
http://www.next.co.uk/g392646s6
|
#4626 |
|
Zakorzenienie
|
Wróciliśmy z 3 godzinnego spaceru - pogoda cudowna, szkoda, że od jutra czy niedzieli ma się popsuć
![]() Byliśmy na szybko w Tesco - jest wyprzedaż body z krótkim i długim rękawkiem - 12zł. Kupiłam Kacprowi z krótkim w samochody ![]() Przyszła paka z Gemini - uwielbiam dostawać paczki nawet jeśli wiem, co w nich jest Dostał już Bebilon AR (pół na pół z Nan) i ledwo skończył jeść ulał gęstym mlekiem Mam dla niego emulsję Oilatum baby - niedługo będziemy testować, póki co kończy Ollian Baby. Siostrze TŻ, która będzie rodziła w kwietniu kupiłam butelkę Lovi (ja za swoją przepłaciłam 10 zł
|
#4627 |
|
Gang Iren
|
A w ogóle to wyjęłam już ciuchy na 3-6 po Eryku ,bo 0-3 maławe się robią. I lumpeks mogę otwierać,to tylko jeden rozmiar:
|
#4628 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
JustiLbn, współczuję bólu. To pewnie od ciągłego karmienia. Ja też mam od paru, a Adaś 'tylko' wieczorem wisi parę godzin. Skóra nie jest poraniona, tylko sutki posiniaczone od ściskania i niestety nakładki nic nie dają. |
|
|
|
|
#4629 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Teraz szukam kremowych trampeczek do tej kurteczki ![]() I w h&m taką dzianinową sukienkę jeszcze kupiłam,jak będę miała chwilę to zrobię fotki nowych zdobyczy, bo ostatnio coś mało mam czasu ![]() Wczoraj przyszły buciki miały być na chrzest do tej różowej sukieneczki ale okazały się za duże Cytat:
Cytat:
|
|
#4630 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ostatnio tez robiłam przegld ubranek, posegregowałam, kilka odłożyłam, kilka wyciągnęłam i stwierdziłam, że ubranka 60+ już nie wuglądają tak słodko jak malutkie. Powinnam miec już ban na zakupy, Kacper ma wiecej aktualnych ubranek niż ja z TZ musze mu zwolnic 1 półkę w szafie (a ma już 3 )
|
|
#4631 | |||||
|
Raczkowanie
|
Pogoda dziś u nas marzenie
spędziliśmy niemal cały dzięń na powietrzu zaliczając po kolei urzędy i załatwiając różne sprawy. I o ile pomijając fakt ze odsyłali mnie kilka razy z miejsca na miejsce to jednak załatwienia różnego rodzaju z dzieckiem które chce wiedzieć wszystko i 61razy na minutę pyta: co to, kto to, dlaczego? nie są łatwe bo dziecko chce wziąć ten kamyk i położyć go w tamtym miejscu, dziecko chce raz jeszcze wejść/zejść po schodach, dziecko chce jeszcze posiedzieć na krzesełku i porysować więc.. do domu wróciliśmy po 15 a tam moja mama mówi że córka zjadła 40ml przez cały dzień nie chciała butli i już! i co teraz? ma ktoś pomysł? To mi dość mocna komplikuje życie bo jeśli butla jest beee to znaczy że nie wyjdę nigdzie na dłużej niż 2-3h wcześniej ładnie jadła i nie przeszkadzała jej butla czy cyc ![]() :conf used:Cytat:
Cytat:
Migotko współczuję przeżyć z dzieciuchami i teściem Gosia ma rację zwróć uwagę matce bo skoro do nich nie dociera. Powiedz jej coś lajtowo na początek w stylu czy nie uważa że to nieładnie ze jej dzieci grzebią po cudzych szafkach i że Ty byś się za swoje wstydziła gdyby się tak zachowywało a jeśli nie będzie odezwu to poprostu powiedz że nie życzysz sobie aby otwierały Ci szafki bo np masz tam ważne dokumenty, rzeczy dla Borysa których nie chcesz za chwilę prać czy składać i to jest Twoje mieszkanie więc obowiązują tu Twoje zasady.Co do teścia.. Tak jak dziewczyny piszą, TŻ MUSI mu wystawić granice bo to się nie skończy, ale żeby TŻ to zrobił musisz Mu uzmysłowić jak bardzo Cię to denerwuje ale spokojnie, krzyk może odnieść odwrotny skutek. Ja z moim teściem miałam to samo. Teraz gdy dzwoni poprostu odbieram tylko gdy mam ochotę, gdy mąz był w domu dzwonił do Niego codziennie i pytał co słychać? Aż się mąż wkurzył i odpowiedział: to samo co wczoraj tylko dzisiaj! I żeby tak nie wydzwaniał bo chcemy mieć chwilę dla siebie. Odniosło to skutek zamierzony niestety krótkotrwały a Lecie kostki lodu żeby się nie zagotowało Cytat:
Cytat:
Cytat:
wydaje mi się że dziewczynkom robią tylko landrynkowo-różowe Po synu mam masę super ciuchów a mała ma może kilkanaście które mi się podobają (90% podarowane od siostry więc jak to mówią nie zagląda się garowanemu koniowi pod ogon ) a co do ilości ciuchów to rzeczywiście mogłabyś lumpa zaopatrzyć
|
|
|
#4632 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale mówię Ci, warto - wygodnie jak marzenie ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#4633 | |
|
Gang Iren
|
Lolita super ciuszki!
Cytat:
Ale z dziewczynkami jest chyba większe pole do popisu,bo chłopcu tylko spodnie zalożysz,a dziewczynce i spodnie i legginsy i spódniczkę/sukienkę,do tego dodatki róźne,ozdoby do włosów itd
|
|
#4634 |
|
Raczkowanie
|
Ja myślę jeszcze o jednym dziecku za jakieś 5-6 lat i jednak chciałabym żeby to był chłopiec
ale to się okaże czy będzie wogóle Dziewczynki wg mnie sa skomplikowane
|
|
#4635 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4636 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A rodzice nawet uwagi nie zwrócili. Za to ja owszem, później krzywo patrzyli.. Cytat:
![]() W ogóle, gratulacje dla dziewczyn które biorą udział w testowaniu Oliatum Mi się nie udało, buu..
|
|
#4637 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A tak w ogóle to jutro wyprowadzam się od rodziców i wracam na swoje śmieci. I gdy piszecie, jak ciężko wszystko ogarnąć, bo Wasi TŻ dużo pracują, to zastanawiam się jak ja wszystko ogarnę będąc sama 5 dni w tygodniu. Boję się trochę... Chyba najbardziej tego, że zwariuję nie mając do kogo ust otworzyć. Mogę liczyć na wizytę mamy raz w tygodniu (mieszkają w innym mieście) i na sporadyczne wizyty dalszej rodziny w razie nagłych wypadków, ale na co dzień będziemy z Zuzką same. Mąż - wiadomo - w weekendy. Traktuję to trochę jak wyzwanie, ale niepokoi mnie, że jeszcze nie wróciłam do równowagi emocjonalnej po porodzie (hormony - mam nadzieję, że to to) i łatwo wpadam w czarną rozpacz gdy moje dziecko płacze. Fakt, że w domu rodzinnym byli inni ludzie - rodzice, bracia - trzymał mnie przy zdrowych zmysłach, zobaczymy jak będzie gdy ich zabraknie... Oczywiście wygodniej jest siedzieć tutaj - u nich w domu, gdzie każdy pomaga ogarniać Zuzię, nikt nie wygania i ogólnie jest fajnie, ale czuję, że muszę wrócić do normalności, bo uzależnię się od ich pomocy i stracę wiarę w siebie, jako matkę... Więc trzymajcie kciuki, żeby się udało i żebym nie ryczała za bardzo w trudnych chwilach
|
|
#4638 |
|
Zadomowienie
|
Czy któraś z Was, kupiła na allegro ramki z miejscem na odciśnięcie rączek i nóżek dziecka?
|
#4639 |
|
Zakorzenienie
|
Ok, tż powinien zareagować... tylko, że....
gdyby nie było pomocy z innej strony (szetwagierka) to sama bym mu kazała jechać. Niestety teść tż zawsze mu pomaga, nigdy tej pomocy nie odmówił, ale tż prosi wtedy kiedy jets to KONIECZNE. W tym przypadku ktoś mógł go zastąpić, szwagierka jest wściekła. za to teściowa powiedziała jej, że ja muszę zrozumieć, że rodzinie należy pomagać.. nosz ku.... a co ja jestem? ja nie potrzebuję pomocy!? normalnie aż się gotuję od środka. Dlatego nie dziwie mu się, że trudno było coś poradzić. Każdy kij ma dwa końce, ale uważam, że teść powinien był pomyśleć zanim powiedział tż żeby z nim jechał. Dalej to jego bardziej winię za tą sytuację, oczywiście tż bez winy nie jest, ale jednak go rozumiem. W ogóle... rozmawiałam z nią i mówi, że jeśli zmienię zdanie i będę chciała żeby ona została z Borysem to mam zadzwonić ona przyjedzie. Po czym zadzwoniła do szwagierki i spytała jej czy by nie przyjechała z jej wnuczką do niej... czujecie to!? śmiałyśmy się, że aż szkoda, że nie pojechała, jakbym wiedziała to bym podle zadzwoniła i powiedziała, że idę na tę spowiedź i ma przybyć. ciekawe co by zrobiła... na prawdę ciekawe. Moi rodzice są inni, niejednokrotnie mówią WY (ja + tż) a teście mówią np. mieszkanie tż, auto tż, ogólnie nie istnieje słowo WY, ja i on, małżeństwo. Jest tylko on. Moi rodzice zawsze jeśli mnie o coś proszą, pytają co tż na to, czy nie ma nic przeciwko. Moja mama nawet robi sałatki dla tż, bo on lubi. Za to teściowa jak miałam cukrzycę NIGDY nie zrobiła dla mnie nic, musiałam albo patrzeć na to co przygotowała, albo zjeść i podnieść sobie cukier. Dla nich JA nie istnieje. Jest mi strasznie przykro, bo dochodzą do mnie bardzo smutne myśli.
|
#4640 |
|
Wtajemniczenie
|
Mariee: ja mam takie ramki, ale nie wiem jak mu odcisnę jak trzeba trzymac chyba 2-3 minuty nóżkę lub rączkę w tym
|
|
|
|
#4641 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Pytanie mam: ile zostajecie na macierzyńskim? I jak potem organizujecie sobie opiekę do dziecka? Ktoś z rodziny? opiekunka? żłobek? |
|
|
|
|
#4642 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A później żłobek niestety bo nie mam nikogo kto mógłby się małym zająć a na nianię nas nie stać.
|
|
#4644 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny z Warszawy też chcę iść z Wami na spacer. Tylko, że na razie jestem zbyt nieogarnięta z dzieckiem żeby jechać komunikacją.
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Ja sobie to tłumaczę tym, że moje piersi nigdy do wielkich nie należały, więc mleczarni przemysłowej nie mogę się po nich spodziewać.Cytat:
. Ja nadal nie umiem karmić na leżąco a jedynie w pozycji klasycznej na fasolce.Cytat:
Cytat:
Kurczę mój Jaś od wczoraj wieczorem jest tak absorbujący, że dopiero teraz jak mąż wrócił z pracy mogę spokojnie Wam się wyżalić. (A może wcale nie jest wcale bardziej absorbujący a po prostu to skutek tego, że w tym tygodniu mąż wrócił do pracy i jestem sama z dzieckiem) Od środy daję mu smoczka. Ot dostał taki prezent na swój miesiąc. Smoczek miał być tylko na noc na zasypianie. Skończyło się jak zwykle- na każdy większy płacz. Tłumaczyłam sobie to tym, że lekarka kazała aby nie pozwalać mu płakać bo on ma przepuklinę pępkową. Tylko, że on drze się wniebogłosy nawet przy ubieraniu. Wcześniej na jego płacz lekarstwem były moje piersi a po tych 2 dniach efekt jest taki, że moje piersi poszły w odstawkę a ja mam mniej pokarmu . Co tu zrobić?
|
|||||
|
|
|
#4645 |
|
Rozeznanie
|
Gosia, pragnę cię poinformować, że przez ciebie TŻ wyrzuci mnie z domu. Będę bezdomna, ale za to z takimi ciuszkami, że ho ho. Zrobiłam właśnie zamówienie w Nexcie, pójdę z torbami, ale nie mogłam się oprzeć
|
|
|
|
#4646 | ||
|
Zadomowienie
|
Królowa, już mi nie zacytowało, ale za takie słowa chybabym rozszarpala. U nas, żeby nikomu nie wpadło do głowy, że tylko mąż na nas pracuje już i moim i teściom dobitnie oznajmiłam, że w końcu MI PŁACĄ ZA OPIEKĘ NAD DZIECKIEM, A NIE ZA SPRZĄTANIE CZY GOTOWANOE, WIĘC MOGĘ SIĘ TYM ZAJMOWAĆ CAŁY CZAS (to też jest moja odpowiedź na narzekania, że rozpuszczam Kazia pozwalając mu tyle jeść albo spać na sobie)- polecam ten argument.
Cytat:
a płacze Ci przy karmieniu albo ma pleśniawki? Bo ja dziś w nocy spać nie mogłam, tak mnie cycek bolał (promieniowało do środka) i po przegrzebaniu internetu mam podejrzenie że to infekcja grzybiczna, bo to nie jest normalne, żeby 2 miesiące po porodzie jeszcze się nie zahartowały sutki, więc też zbadaj temat. W ogóle to zła jestem, bo pamiętam, kiedy mi się to zaczęło (jeszcze w lipcu w ciąży-po wyjeździe) i zgłaszałam to i starej lekarce i temu nowemu na wizycie kontrolnej i położnej, a już dawno mogłabym się nie męczyć Kiepsko z tymi spacerami, może się nudzi? Myślałaś o jakichś zawieszkach, albo czymś takim? Ja swojemu w wózku przyczepiłam szablony i się do nich cieszy (dziś już spacer bez syreny, mimo że tylko po podwórku jeździł) i taki dzwonek z maty Cytat:
mi też się bardziej podobają chłopięce ubranka, w dziewczęcych jest dużo więcej kiczu i trzeba się naprawdę naszukać, żeby wybrać coś ładnego. A co do przeprowadzki to prędzej czy później będziesz musiała, więc wydaje mi się że nie ma co opóźniać. Jasne, że będzie trudno, ale znów każdy aspekt, z którym poradzisz sobie sama naprawdę doda Ci pewności
|
|
#4647 |
|
Zakorzenienie
|
Konsternacja, co zrobic? Pokochac smoczek, chwalic tego co go wymyslil.
Ja tez sie wzbranialam ale ssanie pomaga sie dziecku uspokoic spokojne dziecko = spokojna mama = szczesliwe dziecko. Cyc nie da rady bo mleko leci - tez wkurzy, a dziec chce ssac, tylko ssac. Pociesze cie, ze u nas smok dziala w dzien, na nocne zasypianie jest wypluwany po 2 minutach jeszcze nigdy nie spal w nocy ze smoczkiem.Dalej jestem wsciekla na tz juz tez, na kazdego ale bedzie atmosfera na chrzcinach ciezka Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#4648 |
|
Zakorzenienie
|
Widzialam dziś w Tesco zabawki Lamaze-nie wiedziałam że tam są.
Mój sub mial wczoraj wieczór mega spiocha a dziś mega gloda- po 1,5 godziny od zjedzenia 180ml znowu głodny-zjadl 80 ml i chce jeszcze...
|
#4649 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
no i koszty..
|
|
|
|
|
#4650 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Potem przez ok 2 miesiące będzie się zajmować teściowa, Kacper będzie więc przebywał z kuzynem, który ma się urodzić za 3-4 tygodnie. A potem moja mama planuje isc na wczesniejsza emeryturę specjalnie żeby zająć się Kacprem.
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:56.

- zapnij pasy Kochanie, przed nami wyboista droga 

) :

musze mu zwolnic 1 półkę w szafie (a ma już 3
spędziliśmy niemal cały dzięń na powietrzu zaliczając po kolei urzędy i załatwiając różne sprawy. I o ile pomijając fakt ze odsyłali mnie kilka razy z miejsca na miejsce to jednak załatwienia różnego rodzaju z dzieckiem które chce wiedzieć wszystko i 61razy na minutę pyta: co to, kto to, dlaczego? nie są łatwe bo dziecko chce wziąć ten kamyk i położyć go w tamtym miejscu, dziecko chce raz jeszcze wejść/zejść po schodach, dziecko chce jeszcze posiedzieć na krzesełku i porysować więc.. do domu wróciliśmy po 15 a tam moja mama mówi że córka zjadła 40ml przez cały dzień
nie chciała butli i już! i co teraz? ma ktoś pomysł? To mi dość mocna komplikuje życie bo jeśli butla jest beee to znaczy że nie wyjdę nigdzie na dłużej niż 2-3h
wcześniej ładnie jadła i nie przeszkadzała jej butla czy cyc
A mi
Gosia ma rację zwróć uwagę matce bo skoro do nich nie dociera. Powiedz jej coś lajtowo na początek w stylu czy nie uważa że to nieładnie ze jej dzieci grzebią po cudzych szafkach i że Ty byś się za swoje wstydziła gdyby się tak zachowywało a jeśli nie będzie odezwu to poprostu powiedz że nie życzysz sobie aby otwierały Ci szafki bo np masz tam ważne dokumenty, rzeczy dla Borysa których nie chcesz za chwilę prać czy składać i to jest Twoje mieszkanie więc obowiązują tu Twoje zasady.

Starość 
Ledwo żyję, mała prawie nie spała.