|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4801 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.12
Czesc niedzielnie po dlugiej nieobecnosci
bo latwiej mi na fb Kiedy Julo taki absorbujacy nie chce zapeszyc, ale Moze powoli u nas skok mi ja, oby Czytam na biezaco, ale nie daje rady podnosic sie do postow, wybaczcie Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 09:38 ---------- Poprzedni post napisano o 09:29 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#4802 |
|
Gang Iren
|
No właśnie ja też jeśli pójdę do pracy wcześniej niż przed Kacpra 3 urodzinami to też bym chciała tak na pół etatu,bo chcę uczestniczyć w życiu dzieci,a na cały etat to jesnak sporo z ich zycia umyka.
|
#4803 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#4804 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jasne, nie zawsze jest mozliwe pracowac na czesc etatu.. jednak na tym etapie mojego zycia jest dla mnie bardzo wazne przezywac wiele chwil z Julem...mam wrazenie, ze Kajetan wychowywal sie jakby obok i Kiedy o tym mysle przykro mi..Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#4805 |
|
Gang Iren
|
No ja też z Wiki jak była mała nie miałam takiej możliwości. Dużo pracowałam,bo musiałam,żeby pieniędzy starczyło (a i tak nie starczało!). Poszłam do pracy jak miała 9 miesięcy i ciężko mi bardzo z tym było.
Tutaj rodziny z reguły mają 3 dzieci i więcej,a większość kobiet wcale nie pracuje.
|
#4806 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4807 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#4808 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie niestety nie wiem jak bedzie bo w polowie macierzynskiego konczy mi sie umowa wiec nie mam gdzie wracac ale prace bede musiala po macierzynskim znalezc i licze na to ze szybko sie uda
Send from my IPhone
|
|
#4809 |
|
Zakorzenienie
|
Kacper już po 7 zaliczył prysznic - walnal takiego kupsztala że nie widzialam jak się za to zabrac. Nie wiem skąd się wzięła kupa na ubranku pod pachami ale od zewnętrznej strony
no tak, przez cały dzień nie robił przez to zwiekszone żelazo to musiał nadrobić...
|
#4810 |
|
Gang Iren
|
A nie ma szans,żeby przedłużyli umowę czy ty nie chcesz wracać do tamtej pracy?
|
#4811 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja od tamtego roku mam w końcu na czas nieokreślony (jako jedna z 4 osób na 20, nawet mój kierownik ani księgowa nie mają takiej) ale nie czuje się z tego powodu całkiem bezpieczna mimo głosów kierownika i prezesa że czekają na mnie z utesknieniem, zwlaszcza, że nie ma mnie od początku czerwca... Boję się też tego, że akurat wrócę na początku lata, a wtedy prawie każda sobota lub niedziela są służbowe- organizujemy wtedy sporo swoich imprez i jesteśmy obecni na innych. ---------- Dopisano o 11:22 ---------- Poprzedni post napisano o 11:01 ---------- Cytat:
Mój TZ myśli, że Kacper mający 2,5 miesiaca dalej zadowoli się lezeniem na jego kolanach albo obok jak tata ogląda tv. Wczoraj już się wkurzylam, bo z sypialni slyszalam nerwowe i bezsensowne "czemu placzesz? Lez spokojnie". Wzięłam go bez słowa do sypialni, polozylam w lozeczku, włączyłam karuzele i dziecko było rozgadane i rozesmiane przez godzinę i mogłam dokończyć porządki w ubrankach Kacpra. Z dwóch polek zrobiły się 3 i szuflada (a sporo ubranek danych do prania)... Mam zakaz zakupów, bo nie mam po prostu już miejsca. ---------- Dopisano o 11:38 ---------- Poprzedni post napisano o 11:22 ---------- Cytat:
Kiedyś nie chcialam isc z Kacprem do okulisty, bo nie mogłam patrzeć jak lekarka rozdziawia mu oczy na siłę, a ten płacze i się wyrywa. Zrozumiałam jednak że jako matka na pewno nie takie sytuacje będę musiała przechodzic.
|
|
#4812 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
To mój ostatnio zajmował się Kacprem,gdy ja się kąpałam i po 5 minutach drze się "no kończ już,bo on ciągle ryczy,w żadnej pozycji mu nie pasuje" Tylko nie wiem co miała za znaczenie pozycja skoro dziecko płakało,bo miało kupę
|
|
#4813 | |
|
Zadomowienie
|
iwantyou99
za marchewkę. No i zazdroszczę rozwiązania z nianią i babcią.maruda80 kopa dla teściowej. Natomiast Ty kochana wybij sobie z głowy, że jesteś czemuś winna! jesteś super mamom, nawet to ściąganie pokarmu o tym świadczy. sadlaczyca jestem zdania, że uwaga poświęcona dziecku na tym etapie procentuje w całym jego życiu. Staram się jej poświęcać dużo czasu, ale jak się bawi sama to nie ingeruje. Cytat:
Magnusiu kciuki za jutrzejsze badania! Migotko cierpliwości dziś na chrzcinach! Lela u nas też wczoraj był dzień ryku. Masakra! Milka Walercia slodka! i takie głupie spostrzeżenie - świetna podłoga, to kauczuk?Witam się weekendowo wczoraj mialam dzień wariata- Młoda jak nie spała to marudziła, wiosna za oknem to w pracy sezon, więc musze jej poświęcać więcej czasu. W temacie powrotu do pracy- ja ostatni telefon służbowy odebralam na porodówce na godzine przed cesarką, dzień po wyjściu ze szpitala robiłam ofertę przetargową. Także przerwy w życiu zawodowym nie mam, ale odbywa się to kosztem mojego czasu wolnego tj. nie mam kiedy poczytac ksiązki, objerzeć serialu czy filmu. Coś za coś, niestety. Po zakończeniu kp planuje znaleźć nianię, ale na takiej zasadzie, że ja pracuje w domu w jednym pokoju, a ona zajmuje się dzieckiem w drugim, przez jakieś 3-4 godz 3 razy w tyg. A ogólnie zajomwać się dzieckiem chce do 2,5 roku jego życia, wtedy pójdzie do przedszkola.
|
|
#4814 |
|
Zadomowienie
|
Dzien dobry
U nas noc w miare, Alek spal, bo byl chyba tak wymeczony tym calodziennym placzem Wieczorem po konsultacji z lekarzem dalam mu czopek glicerynowy i zrobil w koncu kupe, po 10 dniach sadlaczyca u nas to juz raczej nie sa kolki, bo ani sie nie prezy, ani nie placze, tak jak wczesniej, jak go brzuszek bolal. Moxe ta kupa mu zalegala i dlatego hosenka nie sadze, zeby mu sie nudzilo, bo praktycznie caly czas staramy sie go zabawiac. A to mata, karuzela, obrazki, grzechotki, gadam do niego, maz tez, wiec to raczej nie nuda. Oczywiscie zostawiamygo troche w spokoju, zeby tez nie mial za duzo bodzcow, wiec juz sama nie wiem maruda jestes naprawde dzielna i silna. Tesciowa sie nie przejmuj. Moze ona sobie z tym nie radzi. A Ty nawet nie miej takich mysli, bo jestes najlepsza mama dla Krzysia. migotka za chrzciny.magnusia na pewno jutro wszystko bedzie dobrze i wyjdziecie do domku. U nas taka paskudna pogoda, ze od rana mnie glowa boli Wiosno wroc
|
#4815 |
|
Rozeznanie
|
Magnusiu, dzięki za informację o darmowej wysyłce, biorę się za zakupy
Co do facetów to mój zajmuje się małą bez problemów i wymyśla różne "atrakcje dla niej". Chociaż czasem mam wrażenie, że po jedzeniu chciałby, żeby od razu szła spać, tak jak to było na początku. Nie poznaję swojego dziecka. Spało od 21:30 do 10:00 z przerwami na jedzenie i przebranie o 1:00 i 5:00 Zamiast się cieszyć to oczywiście panikuję i wkręcam sobie, że coś jej jest |
|
|
|
#4816 |
|
Rozeznanie
|
Dziecko mi się w nocy zepsuło. Normalnie śpi od 20 do 8 z przerwą na cycka ok. 6. A dziś cycek był 2.40, 4.40, 6.40 i 8.40. Zegarek sobie wmontowała?
MARUDA, twoja sytuacja jest ciężka i bardzo ci współczuje. Może teściowa po prostu nie potrafi rozmawiać o niepełnosprawności Krzysia? Nie dlatego, że się tego wstydzi, tylko dlatego, że bardzo ją to boli, a nie chce przed innymi okazywać słabości? Albo nie potrafi przyjąć wsparcia? A może to rodzina unika tych rozmów. Ludzie często nie wiedzą jak pomóc osobom, które dotknęło nieszczęście, nie chcą rozpalać ran, nie pojmują, że taka rozmowa choć trudna - pomaga. Myślę, że twoja teściowa kocha Krzysia najmocniej na świecie, w końcu babcie kochają BEZWARUNKOWO.
|
|
|
|
#4817 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Raczej nie. A nawet jezeli by mi przedlyzyli to musialabym isc na wychowawczy. Czy na wychowawczym kazdemu naleza sie jakies pieniadze ?? Send from my IPhone
|
|
|
#4818 |
|
Rozeznanie
|
Co do pracy, ja mam to szczęście, że razem z TŻ prowadzimy firmę. On zajmuje się pracą w terenie, ja - papierologią w domu. Teraz jestem na rocznym macierzyńskim i rzeczywiście firmą się w ogóle nie zajmuję. Po roku będę chciała posłać Nelę do żłobka na 4h dziennie, żeby móc załatwiać firmowe sprawy (przejdę na 1/2 etatu, żeby wszystko było jak ZUS SRUS przykazał
) Zależy mi na tym żłobku, bo rówieśnicy, grupa, socjalizacja, no i okazja by stęsknić się za córcią. MIGOTKO, kciuki za chrzciny, oby teść cię za bardzo nie wkurzał
|
|
|
|
#4819 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
On dzisiaj od 20h do 6h miał tylko 1 przerwę na jedzenie. W szoku byłam
|
|
#4820 |
|
Rozeznanie
|
Roanesuper podejście do karmienia
będąc w ciąży też rozważałam takie rozwiązanie gdyby okazało się że nie mogę z jakiegoś powodu kp.wg.mnie odciaganie wymaga sporej determinacji i podziwiam wszystkie kobietki które tak robią![]() co do tematu jak długo zostaję z małym w domu? w naszym przypadku to 3 lata(nie pracuję a chciałabym jak mały pójdzie do przedszkola) z córą też byłam 3 lata w domu i za żadne skarby nie zamieniłabym tego czasu na nic innego |
|
|
|
#4821 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dziewczęta, wiem, ze temat był już wałkowane z tysiąc razy, ale jestem w potrzebie. Chce kupić inny leżaczek - ten, który mam nie ma regulacji oparcia i mała nie moze w nim teraz siedzieć. Kupiłam używany jeszcze będąc w ciąży nie mając pojęcia o praktyczności takiego sprzętu
![]() Jaki leżaczek/bujaczek mam kupić? Chce by był bezpieczny dla niespełna 6 tyg. dziecka. Ma mieć wibracje, trojstopniowa regulacje oparcia i ma być bezpieczny. Któraś z Was pisała na FB o takim, który ma dźwięk bicia serca matki - ale nie mogę znaleźć tego posta ![]() Pomóżcie proszę chce kupić jak najszybciej, zeby w tym tygodniu bez TZta jakoś funkcjonować - mieć chociażby kilka minut na wyszukiwanie sie do wyjścia czy śniadanie. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
) i myśle, ze bede mogła w nim myśli pupę dziecka. Na razie TZ myje pod krajem w wannie, ale mi tak trudno. Mam nadzieje, ze wszystkie badania wyjdą dobrze. ![]() Cytat:
mamy 60 m2 wiec sprzątanie ogarnie, ale przy np 90 czy 100 m2 przeklinalabym ja okropnie ![]() Fajnie, że mozeszpracowac w taki sposób. Ja bardzo razie wezmę urlop macierzyński na pół roku, a potem albo dam radę trochę popracować, albo rodzicielski. Po roku chciałabym oddać mała do żłobka na 4 h dziennie, albo dogadalabym sie ze swoją mama i zatrudniłbym ja oficjalnie jako opiekunkę czy coś w tym stylu, np na pół etatu. Ale wszystko zależy od kasy. Najpierw musimy jakoś te firmę postawić na nogi ![]() Potem chciałabym posłać dziecko w wieku 2,5 lat do przedszkola na jakieś 5h dziennie. |
||||
|
|
|
#4822 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie mogę się doczekać aż laktacja się ustabilizuje.Swoją drogą, zastanawia mnie - ciekawe jak długo będę w stanie utrzymać laktację wogóle dziecka nie przystawiając? Cytat:
Maruda aż trudno uwierzyć, że ludzie w takich sytuacjach potrafią się obwiniać ![]() Cytat:
Myślę że na inne aktywności przyjdzie pora troszkę później.Cytat:
![]() Cytat:
Apropo pampków, dzięki za info o Tescowych pieluchach - używam i są ok, a tanie jak barszcz ![]() Cytat:
|
||||||
|
|
|
#4823 | |||
|
Raczkowanie
|
Migotka kciuki za chrzciny, pogoda rzeczywiście pod psem, oby w kościele było ciepło..
Magnusia kciuki za jutrzejsze badania, oby wszystko już było w porządku i wypuszczą Was do domku. Ehh też kiedyś chciałam, ale chyba za późno się zabrałam za to pierwsze i mam nadzieję że chociaż 2 się uda ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Moje dziecko w nocy jest boskie ![]() Wczoraj po kąpieli zasnęła o 20, a pierwsza pobudka była przed 4 ![]() ![]() Rano pozwoliła nam pospać do 7:30 ![]()
|
|||
|
|
|
#4824 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#4825 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
I jaka była ta kupa po tylu dniach? No wiesz jak ktoś pieluch nie zmienia to może i nie przyjdzie do głowy...
|
|
#4826 |
|
Zakorzenienie
|
Ja podziwiam szczerze wszystkie odciagajace.
O ile karmić bardzo lubię (a będąc w ciąży i w pierwszych tygodniach po porodzie w życiu nie powiedziałabym, ze to możliwe!) to ściąganie mnie wkurza. Szczególnie mycie laktatora non stop. Ściągam tak ze 1-2 razy dziennie, a i tak poważnie rozważam zakup drugiego laktatora, zeby moc ściągać z obydwu piersi na raz.
|
#4827 |
|
Gang Iren
|
Ja też podziwiam dziewczyny,które ściągają mleko.
Ja tego nie cierpię,z Kacprem nie ściągałam ani razu...
|
#4828 | |
|
Rozeznanie
|
W temacie laktacji...
U mnie stanęło na tym, że jadę wyłącznie na laktatorze. Nie przystawiam już wcale - byłam zmęczona fizycznie (w sensie poraniona i wymemłana), a przede wszystkim zaczęło mi siadać na psychikę. Karmienie piersią w moim wydaniu to wyłącznie ból, łzy, frustracja (u dziecka również) i jakieś okresowe stany poddepresyjne. A ostatnia wizyta u doradcy laktacyjnego pozbawiła mnie nadziei na lepsze czasy przy kp. Laktator to błogosławieństwo i wybawienie w tej sytuacji. Co prawda szlak mnie czasem trafia, bo odciąganie jest wymagające: czaso- i pracochłonne, ale przynajmniej ja zaczęłam się więcej uśmiechać i bardziej cieszyć macierzyństwem... To zadziwiające jak człowiek potrafi sobie wkręcić (i jak spora część społeczeństwa potrafi innym wkręcać), że kp jest jedyną słuszną drogą ![]() Żałuję, że męczyłam się z kp 1,5 miesiąca i wcześniej nie przeszłam na laktator. Jak mnie ktoś jeszcze zapyta, czy karmię piersią, odpowiem, że "tak - gotowaną na parze" ![]() Cytat:
Fajnie stymuluje.Pisałaś na fb, że będziesz się orientować w temacie laktatorów elekr. - polecam medelę swing. Drogie cholerstwo, ale: 1. nie ma porównania do l. ręcznego, który w pewnym momencie prawie nic mi z piersi nie wyciągał... 2. jest dwufazowy, naprawdę fajnie stymuluje piersi (zasysa niemal identycznie jak dziecko), cała pierś mi "chodzi" podczas odciągania 3. obydwie fazy mają regulację siły ssania 4. odciąganie jest praktycznie bezbolesne - chyba, że zależy mi na czasie i podkręcam siłę ssania, wtedy czuję dyskomfort (nieporównanie mniejszy do tego bólu, który sprawiał mi mój ssak) 5. jest cichutki Minusy: 1. medela ma tragiczny smoczek w butelce - moje łapczywe dziecko się zachłystuje, więc pokarm muszę przelewać do buteleczki z innym smokiem 2. przy i po odciąganiu trzeba uważać, żeby nie przechylić za mocno / nie przewrócić laktatora, bo mleko zaczyna przeciekać...
Edytowane przez kukurydzianaa Czas edycji: 2014-03-16 o 14:26 |
|
|
|
|
#4829 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A u Ciebie dziecko nie chce się przystawić czy chodzi o coś innego? |
|
|
|
|
#4830 |
|
Zadomowienie
|
Az po pachy
i smierdzaca nawet bardzo. Ale nie byla mega gesta, czy cos. Taka wlasciwie normalna ![]() Jezu, jakby mi ktos ponad rok temu powiedzial, ze bede sie rozwodzic na temat kupy, to bym go smiechem zabila
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:48.

bo latwiej mi na fb Kiedy Julo taki absorbujacy
Czytam na biezaco, ale nie daje rady podnosic sie do postow, wybaczcie 

jasne, nie zawsze jest mozliwe pracowac na czesc etatu.. jednak na tym etapie mojego zycia jest dla mnie bardzo wazne przezywac wiele chwil z Julem...mam wrazenie, ze Kajetan wychowywal sie jakby obok i Kiedy o tym mysle przykro mi..

no tak, przez cały dzień nie robił przez to zwiekszone żelazo to musiał nadrobić...

za chrzciny, oby obyło sie bez rodzinnych cyrków
za marchewkę. No i zazdroszczę rozwiązania z nianią i babcią.
- świetna podłoga, to kauczuk?
) i myśle, ze bede mogła w nim myśli pupę dziecka. Na razie TZ myje pod krajem w wannie, ale mi tak trudno.