Szczerzę ząbki, wcinam stópki - taki jestem już słodziutki! Mamy IX-X 2013, cz. VII - Strona 129 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: VIII część!
Wrześniowo-październikowe mamusie 2013 1 2,94%
Szczerzę ząbki, wcinam stópki - taki jestem już słodziutki 0 0%
Mamo, tato, czy wy wiecie, ze już pół roczku jestem na świecie? 2 5,88%
Mama się za głowę łapie, jak ja dużo już potrafię 11 32,35%
W oczach mamy łzy wzruszenia, bo się garnę do siedzenia 5 14,71%
Piski, krzyki i uśmiechy - jak szybko rosną te nasze pociechy 1 2,94%
Mamy sie nami zachwycają i wszystkie bezsenne noce nam wybaczają 0 0%
Wiosna przyszła, słonko świeci, co raz większe nasze dzieci 5 14,71%
Uczę się tu, krok po kroczku, przecież kończę już pół roczku 9 26,47%
Głosujący: 34. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-03-19, 10:20   #3841
kahunia
Zadomowienie

Dot.: Szczerzę ząbki, wcinam stópki - taki jestem już słodziutki! Mamy IX-X 2013, cz.

"Na początku marca bieżącego roku policjanci z Pieńska otrzymali zgłoszenie kradzieży ze sklepu w Ruszowie 15 komplet pieluch o wartości tysiąca złotych"

Ja rozumiem wyniesc ze sklepu cos malego, ale 15 paczek pieluch??? To juz chyba sztuka

kahunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-19, 10:21   #3842
maharet1092
BAN stały

GG do maharet1092
Dot.: Szczerzę ząbki, wcinam stópki - taki jestem już słodziutki! Mamy IX-X 2013, cz.

Cytat:
Napisane przez butterfly20 Pokaż wiadomość
Maharet[/B] jak opanowałaś sytuację, co zrobiłaś?Współczuję przeżyć:/[COLOR="Silver"]
Polozylam go tak przez kolano(na brzuszku) i pobilam po plecach.Mozna tez polozyc na rece tak wzdluz, a drugo po pleckach, ale chyba nasze dzieci juz na to za ciezkie.
maharet1092 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-19, 10:21   #3843
ja-ika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gorgulek Pokaż wiadomość

Mialam cos popisac ale stracilam moc pamietacie lęki Ladan? Strasznie boje sie wojny...
ja też się boję, a zwłaszcza jak przelatuje samolot wojskowy jak byłam mała, dziadek mi dużo opowiadał o wojnie, a ja bardzo lubiłam jego opowieści
Cytat:
Napisane przez dodinha Pokaż wiadomość
O muszę też tak spróbować,bo w dzień tak robi i usnąć nie może

Wysyłane z mojego GT-S7500 za pomocą Tapatalk 2
próbowałam, skończyło się na tym, że się denerwowała, bo nie mogła drugiego smoczka wepchnąć do buzi
Stary 2014-03-19, 10:23   #3844
logoasia
Zakorzenienie

z marcinem lepiej, wczoraj wieczorem jeszcze gorączkował, podalismy paracetamol i od tamtej pory na razie spokój lekarka rozłożyła ręce i powiedziala ze nie wie skąd gorączka bo osłuchowo czysto ja mniemam ze u nas w domu po prostu ten wirus nadal panuje, wiec ponownie organizm zareagował po szpitalu. to optymistyczna wersja

Cytat:
Napisane przez bajka1807 Pokaż wiadomość
chyba musze wyeksmitowac Amelke z kolyski zaczyna kombinowac kobieta. wlasnie do mnie z niej wyglada. podnosi sie na boku wysoko i lapie sie za noge zeby jeszcze wyzej sie zadrzec bez kitu te inhalacje je pobudzaja, zasnela podczas, a jak ja odlozylam do kolyski zeby poszla spac to gadki jej sie wlaczyly

ocho, wlasnie sie zlapala za krawedz i sie podnosi do siedzenia.
wlasnie widzialam na fb swietna jest
Cytat:
Napisane przez papuga_69 Pokaż wiadomość
super że jesteście już w domku

co do tego na biało to mnie osobiście bardzo bulwersują takie sytuacje.
dosłownie nóż w kieszeni mi się otwiera i gdybym była świadkiem takiego zajścia to nie potrafiłabym się przyglądać, pękłoby mi serce. Musiałabym pójść i przytulić to dziecko..
tylko ja bym mu wieksza krzywde zrobila zarazając rota, bylam w potrzasku, dla mnie to byly katusze bo bardzo chcialam pomoc
Cytat:
Napisane przez czaszka_ Pokaż wiadomość
dziewczyny mające oprocz maluszkow jeszcze wieksze dzieci klaniam sie Wam nisko podziwiam za wytrwalosc
dzis byla u mnie przyjaciolka z prawie 3-letnia coreczka i poprostu ja nie ogarniam chyba takiego wieku az sie boje Julki co to bedzie jak podrosnie.
Po wizycie mialam taki rozp.izdziel w domu ze mi zeszlo z godzine ogarniac
A Julka tak dobrze tego nie zniosla, bo prawie 4 godziny sie darla.....ale tez bym sie darla jakby non stop jakies dziecko mnie glaskalo po twarzy, mocno przytulało, zabieralo mi zabawki, bawilo sie moimi nogami i rekami i pare razy na mnie sie rzucalo.....
normalka
Cytat:
Napisane przez matallewar Pokaż wiadomość
Ona w ogóle kąpiel tak o, niewzruszona jest, patrzy na mnie z miną "mama, już? No weź mnie już wyjmuj"

:

Cytat:
Napisane przez 83monia Pokaż wiadomość
juz dawno. bo kapia sie wszystkie 3 razem [COLOR="Silver"]
moja anka boi siusiaka marcina wiec wspolna kapiel odpada u nas
Cytat:
Napisane przez misia332 Pokaż wiadomość

Wczoraj wieczorem poszłam do mamy na lampkę wina, TŻ kąpał małego sam. Ubrał mu do spania body z krótkim rękawem, a na dół Rajstopki

Ale już nie przebierałam młdego.
usmialam sie
Cytat:
Jeju ile do nadrobienia.....

Chciałam jeszcze powiedzieć,że wczoraj już usiadła kilka razy normalnie na prosto, po czym z tej pozycji płynnie przechodziła na brzuszek
pięknie
Cytat:

Mialam cos popisac ale stracilam moc pamietacie lęki Ladan? Strasznie boje sie wojny...
ja tez sie boje na powaznie myslimy o emigracji
logoasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-19, 10:23   #3845
butterfly20
Zakorzenienie

Dziewczyny a chyba lepiej dziecku gotować na parze niż w wodzie?Bo w wodzie wytrącają się witaminy. I jeszcze słyszałam,że lepiej obierać dopiero jak jest już gotowe, bardzo cienko, żeby zostawały witaminki.

04.02.2016 godz.8.55 - Z.

06.05.2019 godz.10.46 - K.
butterfly20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-19, 10:24   #3846
doughnut_agg
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kahunia Pokaż wiadomość
"Na początku marca bieżącego roku policjanci z Pieńska otrzymali zgłoszenie kradzieży ze sklepu w Ruszowie 15 komplet pieluch o wartości tysiąca złotych"

Ja rozumiem wyniesc ze sklepu cos malego, ale 15 paczek pieluch??? To juz chyba sztuka
o boze ludzie to maja pomysly

Julka sciagnela poszewke z poduszki
doughnut_agg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-19, 10:25   #3847
ja-ika
Zakorzenienie

korzystając z okazji, że mała śpi wyszłam z psem na pole. Zrobiłam krok z klatki i lunęło deszczem pochodziliśmy ok 7 minut, wróciłam do domu i przestało padać. No idealne wyczucie czasu
Stary 2014-03-19, 10:25   #3848
butterfly20
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maharet1092 Pokaż wiadomość
Polozylam go tak przez kolano(na brzuszku) i pobilam po plecach.Mozna tez polozyc na rece tak wzdluz, a drugo po pleckach, ale chyba nasze dzieci juz na to za ciezkie.
aaa czyli tak jak nas ratownik uczył

Stary 2014-03-19, 10:32   #3849
maharet1092
BAN stały

GG do maharet1092

Cytat:
Wiesz co u mnie dzisiaj byla pielegniarka srodowiskowa. Przyszla powiedziec co i jak z glutenem i w ogole o jedzeniu. I mamy robic ekspozycje przez 2 miesiace, a pozniej normalnie juz kazda ilosc. Karmie mieszanie. Ale generalnie powiedziala ze matka wie najlepiej czego potrzebuje jej dziecko. I ona sama miala problemy z corka, lekarze swoje gadali, a ona przychodzila do domu i i tak robila po swojemu po latach wyszlo ze miala racje bo cora nietoleruje laktozy

Poza tym wydaje mi sie ze ta eskpozycja tez troche na wyrost jest. Jak juz ktoras pisala nie we wszystkich krajach jest takie cos. Zreszta - moge sie mylic - ale gdyby dziecko mialo miec alergie czy nietolerancje glutenu to nie wyszloby to wczesniej? A nie po 2 miesiacach ekspozycji
Ja juz przestalam sobie glowe zawracac ta ekspozycvja.Zazwyczaj je lyzke czubata kaszki glutenowej dziennie, z czego polowa to mm bo kaszka mleczna, czasami je tez gluten w obiadlu, czasami w deserku tez jest(seria owoce i zboza).

---------- Dopisano o 10:28 ---------- Poprzedni post napisano o 10:26 ----------

A kaszki je te po 4tym miesiacu, bo jak jechalismy do pl to tatus w obawie ze mu braknie zrobil zapas jak na wojne

---------- Dopisano o 10:32 ---------- Poprzedni post napisano o 10:28 ----------

Cytat:
Napisane przez kaska87 Pokaż wiadomość
t

ja to chyba jakaś nadopiekuńcza jestem bo nawet TZ ostatnio ze mnie drwił czy będę młodemu do 18-tki wodę 5minut gotować
Ja w zyciu tego nie robilam
Stary 2014-03-19, 10:32   #3850
doughnut_agg
Zadomowienie

Cytat:
Dziewczyny a chyba lepiej dziecku gotować na parze niż w wodzie?Bo w wodzie wytrącają się witaminy. I jeszcze słyszałam,że lepiej obierać dopiero jak jest już gotowe, bardzo cienko, żeby zostawały witaminki.
tak lepiej na parze. czytalam kiedys artykul i wlasnie bylo napisane o tych witaminach, ze jesli gotujemy w wodzie to traca swoja wartosc, ale na parze jesli gotujemy za dlugo to tez tak moze sie stac. nawet bylo napisane ile minut powinno robic sie na parze, ale juz nie pamietam.
doughnut_agg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-19, 10:36   #3851
lamponek
Raczkowanie

Heloooo

U nas dzis znowu była śpiewająca noc :/ i znow o 3 na te spiewy ja naszlo
a ja jestem juz zmęczona tymi nocami moje dziecko dalej budzi sie na szamke jak noworodek ... Co dwie godziny a ma juz prawie pól roku ! Wczoraj na kolacje dostała kaszle jaglana z moim mleczkiem bo juz miałam myśli ze moze sie nie najada. Potem była kąpiel i po kąpieli jeszcze Zjadła pełnego cyca i co ? I po dwóch godzinach alarm ja wiem ze to kiedyś przejdzie i minie ... Ale ja bym chciała juz bo autentycznie jestem zmęczona od pól roku nie miałam snu dłuższego niż 3 h pewnie bo to maks który wytrzyma bez cyca. Moze juz za pozno ja odzwyczaic ? Moze juz sie tak przyzwyczaiła ze sie budzi co 2 h i tyle ?

W dodatku tz zaraził ja katarem i leci jej z noska i jest mega rozdrazniona . W połączeniu z moim zmeczenien nie wróży to wspaniałego dnia

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
lamponek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-19, 10:37   #3852
dodinha
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ja-ika Pokaż wiadomość
ja też się boję, a zwłaszcza jak przelatuje samolot wojskowy jak byłam mała, dziadek mi dużo opowiadał o wojnie, a ja bardzo lubiłam jego opowieści

próbowałam, skończyło się na tym, że się denerwowała, bo nie mogła drugiego smoczka wepchnąć do buzi
Hehe,dobre Znając Helenke to też będzie oba pchała na raz.Jak spróbuję tej metody,to napiszę jak się skończyło

Stary 2014-03-19, 10:45   #3853
maharet1092
BAN stały

GG do maharet1092

Cytat:
u nas jest jeszcze taki problem, że moje dziecko gardzi mm dlatego zastanawiam się czy porcja kaszki mleczno ryżowej może zastąpić jedno mleko?
bo kaszką nie pogardzi
Mysle ze tak, to tez jest posilek mleczny

---------- Dopisano o 10:44 ---------- Poprzedni post napisano o 10:42 ----------

Cytat:
Napisane przez ladanseuse14 Pokaż wiadomość
Napisałam Ci CAŁE jej jedzenie podczas 24 godz.
To i tak niezle, moj je tylko 4 pisilki i czasami omija lub wyrzyga, bo ma okres niejadkowy

---------- Dopisano o 10:45 ---------- Poprzedni post napisano o 10:44 ----------

Cytat:
właśnie co do spacerówki to dzisiaj zmontowałam naszą i tak się zastanawiam czy młodemu nie będzie zimno ponieważ nie posiadamy tego śpiworka na nogi..
i myślę czy się wstrzymać do momentu aż go nie kupie czy owinąć go jakoś kocem?
w gondoli już się nie mieści jak założę mu buty
No spiworek by sie przydal...Zalezy jaka pogode macie, jak te kilkanascie stopni to mysle ze wystarczy koc
Stary 2014-03-19, 10:45   #3854
macoszka1990
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez lamponek Pokaż wiadomość
Heloooo

U nas dzis znowu była śpiewająca noc :/ i znow o 3 na te spiewy ja naszlo
a ja jestem juz zmęczona tymi nocami moje dziecko dalej budzi sie na szamke jak noworodek ... Co dwie godziny a ma juz prawie pól roku ! Wczoraj na kolacje dostała kaszle jaglana z moim mleczkiem bo juz miałam myśli ze moze sie nie najada. Potem była kąpiel i po kąpieli jeszcze Zjadła pełnego cyca i co ? I po dwóch godzinach alarm ja wiem ze to kiedyś przejdzie i minie ... Ale ja bym chciała juz bo autentycznie jestem zmęczona od pól roku nie miałam snu dłuższego niż 3 h pewnie bo to maks który wytrzyma bez cyca. Moze juz za pozno ja odzwyczaic ? Moze juz sie tak przyzwyczaiła ze sie budzi co 2 h i tyle ?

W dodatku tz zaraził ja katarem i leci jej z noska i jest mega rozdrazniona . W połączeniu z moim zmeczenien nie wróży to wspaniałego dnia

a moze sprobowac sztucznym mlekiem moze lepiej sie naje? moj tez sie czasem budzi czesciej niz co 2 h i niekoniecznie na jedzenie
macoszka1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-19, 10:46   #3855
dodinha
Wtajemniczenie

U nas dziś dla odmiany świeci piękne słońce.Mam nadzieję,że to się nie zmieni do czasu,zanim się wygrzebiemy na spacer chociaż z tą angielską pogodą nigdy nie wiadomo

Stary 2014-03-19, 10:48   #3856
kasiuni_a
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez doughnut_agg Pokaż wiadomość
ja sie zadnych tabel nie trzymam. wszystko robie tak jak mi pasuje i dziecku nic sie nie dzieje. nie bede mowic jak wprowadzalam sloiczki bo bym pewnie oberwala...
ja tak robiłam przy starszym i nic mu nie jest, a teraz się nagle taka przepisowa zrobiłam

Cytat:
Napisane przez kama1987 Pokaż wiadomość
Dzień dobry

Zuzia kończy dzisiaj pół roku, ale mi to szybko zleciało.
wszystkiego najlepszego, dużo zdrówka dla Zuzi

Cytat:
Napisane przez logoasia Pokaż wiadomość

z marcinem lepiej, wczoraj wieczorem jeszcze gorączkował, podalismy paracetamol i od tamtej pory na razie spokój lekarka rozłożyła ręce i powiedziala ze nie wie skąd gorączka bo osłuchowo czysto ja mniemam ze u nas w domu po prostu ten wirus nadal panuje, wiec ponownie organizm zareagował po szpitalu. to optymistyczna wersja
no to dobrze, że jest lepiej, oby tak dalej

ehhh biorę się za jakąś robotę w mieszkaniu posprzątane, prać nie ma co, ale obiecałam sobie, że w szafach i szafkach kuchennych podgarnę okien się myć nie da, lodówki mi się nie chce, a będę to musiała zrobić przed chrzcinami
poza tym obiad trzeba ugotować, a znów nie mam pomysłu

Mel B 14/14 +
kasiuni_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-19, 10:55   #3857
butterfly20
Zakorzenienie

Cytat:
tak lepiej na parze. czytalam kiedys artykul i wlasnie bylo napisane o tych witaminach, ze jesli gotujemy w wodzie to traca swoja wartosc, ale na parze jesli gotujemy za dlugo to tez tak moze sie stac. nawet bylo napisane ile minut powinno robic sie na parze, ale juz nie pamietam.

tu wymienili niektóre http://www.osesek.pl/ksiazka-kuchars...-na-parze.html

w ogóle to tam na dole ktoś pisał o jakimś fajnym urządzeniu gdzie robi się na parze, rozdrabnia, rozmraża i podgrzewa jedzonko -Babycook firmy Beaba.Szkoda,że cena jakieś 450 zł

Stary 2014-03-19, 10:55   #3858
Asiek84
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ewacia85 Pokaż wiadomość
tak to ty

adi zadowolony dostał dyplom i książke dla dzieci o JPII, zasnał o 19;50 jak tz mu czytał
co do zakonnicy to się nie wypowiadam zaczełam z nią rozmawiać i mam pzyjsc w inny dzien tak zeb matek nie było to na spokojnie porozmawiamy w skrócie to co dla mnie jest normalnym zachowaniem dziecka np tatuaz z gumy, zabawa w potwory, spiderman itp to dla niej to zuo wiec posłucham czy jest coś czego ni wiem ...ewentualnie się wypowiem
haha siostra ma swój świat

Cytat:
aaaaaa ijeszcze maja dzieciaki zaproszenie na występ na niedziele na 16 do sali bankietowej już mi się chce jechac

ladan adi mówi mi tak ; cicho bo przyjdzie ździcho

btw tz ma nocki a ja jak byłam w szpitalu z krwią dziadzia do badania to kupiłam sobie napoleonke bo tam mają mega w sklepie pod szpitalem schowąłam żeby tz nie widział i własnie pałaszuje....smak dzieciństwa
podziel się napoleonką... boszzzzzzz ja juz 1,5 tygodnia bez mleka i normalnie mam mega ssanie, ale czego się nie robi...

Cytat:
Napisane przez rusałka_1 Pokaż wiadomość
moje krzesełko dziś przyszło
czekam na zamówienie z gemini i też powinniśmy w ten weekend zaczynać ekspozycję. nie wiem czemu ale się sracham a z drugiej strony chciałabym już rozszerzać dietę. mamy coś kryzys z kp chyba...

moj padł dopiero teraz na rękach tżta ale nie wróze mu donrego snu...
jakie krzesełko zamówiłaś? pochwal się

Cytat:
Napisane przez czaszka_ Pokaż wiadomość
ja mialam tak czysto w domu a w 30 minut potrafila doprowadzic mi dziecko do szału,porysowac blat stolu, porozrzucac klocki i zabawki Julki, rozbroic calkiem mate z literkami, nakruszyc wszedzie paluszkami i rozlac sok
hehe mój Jakub na szczęście tylko znosił swoje zabawki do salonu, malował po ścianach jak skończył 2 lata, i kiedys raz mu się zdarzyło wklepać kaszkę mleczno- ryżową w ciemny dywan

Cytat:
Napisane przez bajka1807 Pokaż wiadomość
ja nie robie ekspozycji na gluten, przy Blance wlasciwie tez nie robilam.

--------
ja gotowałam sama starszemu i po wyjęciu warzywek dosypywałam do wywaru warzywnego mannę i tak samo robi moja sis

Cytat:

wczoraj juz miala ladna skore a dzis znowu wyspana

u nas też jednego dnia jest ładna buzia, następnego wysypany... i choroba wie od czego

Cytat:

Kornel też ma taką minę, nie jest ani zachwycony, ani cierpiący, ot znudzony. Szał zaczyna się przy ubieraniu.

ja czasem nawet jak i mąż się położy.

Moje dziecko, po tapioce podanej łyżeczką wieczorem, zjadł całą miseczkę, spało do 1, wypiło herbatkę, potem do 5.30, wypił 90 mleka i nadal śpi. Az mi dziwnie, ze piję kawę i jem śniadanie bez niego na kolanach.

Wczoraj wieczorem poszłam do mamy na lampkę wina, TŻ kąpał małego sam. Ubrał mu do spania body z krótkim rękawem, a na dół Rajstopki

hehe ważne ze młody nie zmarzł

moja mama opowiadała jak urodziła brata i leżała w szpitalu i ja i sis byłyśmy chorei mój tata wystroił nas w grube rajstopy i czapki takie na wiosnę do lekarza, a było to w lipcu przy ponad 25 stopniach

Cytat:

Dziewczyny kiedy obniżacie "piętro" w łóżeczku?
Tak mnie dzisiaj naszło, bo grad u nas zaczął walić, młoda mi się obudziła, a że spała na brzuchu to tylko widziałam taką główkę nad szczebelkami wystającą i zaglądającą co się dzieje.

Chciałam jeszcze powiedzieć,że wczoraj już usiadła kilka razy normalnie na prosto, po czym z tej pozycji płynnie przechodziła na brzuszek

brawa Tusiu

Cytat:
Napisane przez inwersja Pokaż wiadomość
jak ostatnio z babcią gadałam to tam mi gadała, że wojna będzie i trzeba w domu gromadzić zapasy cukru, wody, bo ona pamięta jak to było, że też mówili, że nie będzie, a potem, to nic nie można było dostać..

nie wiem może ja bagatelizuje, ale jakoś nie wydaje mi się

słuchajcie, mam giga syfa na powiece, wielki, boli jak jasna cholera, ale to nic. od wczoraj po nocy puchnie mi cała powieka. wczoraj przy pomocy torebki po herbacie większość zeszła (poza tą czescią z syfem, a jest spora). dziś rano znów opuchlizna, jeszcze większa. wstyd mi ludziom się pokazać. już powiedziałam staremu, że jak nie przejdzie, to jutro na szczepienie z młodym idzie sam. nie wiem co zrobić zeby szybko wyleczyc syfa i zeby nie puchło. w ogóle nie wiem czy ta opuchlizna od syfa czy jeszcze co innego
wyglądam jakby mi kto przywalił tylko lima brak
babci to sie nie dziw pamięta stare czasy i panikuje

a może jęczmień Ci się zrobił... weź obrączką kilka razy przejedź po tym...

cdn
Stary 2014-03-19, 11:01   #3859
ladanseuse14
Zakorzenienie

Cytat:
ciągle jest jeden na tapecie

Cytat:
Kochana ja mam je do dziś, tylko po prostu o nich nie piszę...

Cytat:
Napisane przez tassia Pokaż wiadomość
osobiscie mysle ze 2miesieczna ekspozycja wynika z kwestii tego ze uwaza sie ze to okno autoimmunologiczne trwa 2 miesiace.
osobiscie gdyby Maciej tolerował poczatek ekspozycji to zrobiłabym ja okolo 3 tyggodni-miesiaca...poten na dwa tygodnie zwiekszyłabym dawke a potem przeszła do normalnego podawania (podobnie jak Ladan)
Czyli nie jestem aż tak wyrodną matką

Cytat:
ja sie zadnych tabel nie trzymam. wszystko robie tak jak mi pasuje i dziecku nic sie nie dzieje. nie bede mowic jak wprowadzalam sloiczki bo bym pewnie oberwala...
Też wielu rzeczy nie piszę

A ja mam w końcu wolne od zeszłego poniedziałku
Nie wiem czy nie zaraziłam Julki, bo kaszle. Ale ani gorączki ani katarku nie ma.
Poza tym jak na złość jest mega marudna (już mam prawie pewność po czym) a ja ledwo żywa No ale mi nikt nie pomoże ani obiadu nie zaserwuje dlatego bardzo ale to bardzo zazdroszczę co po niektórym tutaj
Stary 2014-03-19, 11:01   #3860
tassia
Zakorzenienie

Cytat:
poczekaj poczekaj
wyszlo slonce buahaha

brawa dla zuzi za pol roku

[/RIGHT]
tassia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-19, 11:04   #3861
bajka1807
Zakorzenienie

apropo kaszek glutenowych po 6 miesiacu. na opakowaniu jest napisane ze dzieci kp moga jesc pelne posilki glutenowe po 6 miesiacu, a dzieci karmione mm po 9 miesiacu. to tak odnosnie tego zastanawiania sie czemu tak a nie inaczej
Mel B 14/14 ✓
bajka1807 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-19, 11:04   #3862
Asiek84
Wtajemniczenie

Cytat:

u nas leje i nici ze spaceru

ma dzisiaj przyjechać znajoma fryzjerka i naprawić mi to co mam na głowie.. mam nadzieję, że tym razem nie nawali
trzymam kciuki za Twoją czuprynę.... w najgorszym wypadku skróć włosy a'la Kasia Zeilińska
Stary 2014-03-19, 11:12   #3863
vea7
Zakorzenienie

Dobra, podejście drugie do nadrabiania
Wczoraj nawet sporo nadrobiłam, ale mi odpowiedź wcięło i się na lapka obraziłam

Figulina, powiem tak, to ubiegłej soboty było super -trzy dzieciaki plus Jaśko, w szatni przewijak jeden na nóżkach, ale kilka miękkich i szerokie ławki do ich położenia, więc luzik. W ubiegłą sobotę dzieci było więcej - tak z 8, wiec miejsca się trochę mniej zrobiło, ale jak dla mnie nadaj komfortowo Szczególnie, że mniejsze dzieci wychodzą chwilkę wcześniej, takie bardziej obyte z woda czasem chwilkę dłużej zostają, więc można spokojnie ubrać malucha. Kolejna grupa wchodzi po naszej, ale też jakoś tak różnie ludzie przychodzą, że jakiegoś mega tłumu nie ma.
Basen nie jest duży, ale spokojnie się wszyscy mieszczą Fajnie, że prowadzące Panie dostosowują ćwiczenia do wielkości grupy.
Decyzja jest taka, że my tutaj zostajemy
W sumie gdybyś chciała spróbować, to jest najlepszy czas, bo ten kurs trwa do końca marca, więc moglibyście dołączyć na dwa zajęcia i się przekonać czy Wam się podoba. A przy zapisach na kolejny od kwietnia pierwszeństwo mają wcześniej chodzący, więc w razie czego mielibyście zagwarantowaną kontynuację.

poli, ja bym w ciemno nie jechała, a już na pewno nie z Maluchem Jeśli przynajmniej jedno z Was nie ma załatwionej pracy, to lepiej to chyba na raty zrobić.

tassia my Ciebie też

gorgulku, nie lękaj się
Wojny w sensie "czołgi i karabiny" nie będzie... a przynajmniej nie u nas. Natomiast jest spora szansa za Zimna Wojnę o ile Zachód i USA się odważą. Swoją droga to chyba jedyna metoda na Rosję

katarzyna, no było wczoraj napisane i zjedzone... Najlepszego dla Bartka za pól roczku A no i oczywiście za spanie

papuga, u nas też nie różowo, ale chyba się zmuszę - Jaśko w folię ja w kurtkę, bo od soboty nie byliśmy Ale podobno od jutra ma już być ładnie

macoszka, witamy na Forumie

motylku brawo dla Tusi klask i:

ewacia, my jeszcze w wanience, ale trzeba już do wanny przenieść. Raz, że łazienka pływa, a dwa, że mały tłucze już pietami o boki wanienki, albo zarzuca nogi na rant i próbuje wyjść Chciałam z tym zaczekać, aż będzie siedział, ale chyba niedasie...

Kama dla Zuzi

kaska, Zdrowy Brzuszek jest bezmleczny i bezcukrowy
Gratuluje zakupu

kahunia, my na basen zabieramy: dwa ręczniki, pampki (do pływania i zwykły), wilgotne chusteczki (żeby przetrzeć pupę przed założeniem pieluszki do pływania i potem), krem jakiś do posmarowania po wyjęciu z wody (chociaż buźki), sól fizjologiczną do przemycia oczu (na początku nie braliśmy, ale miał czerwone po pływaniu, a tak po przemyciu jest ok), psikacz do noska (bo śluzówka wysycha), cienką czapeczkę. Karmie Młodego na godzinę przed i potem po ubraniu jeszcze trochę dokarmiam - chce się Gadowi po pływaniu jeść, a właściwie pić, że hej, także zabieram jeszcze butlę ze ściągniętym mlekiem
No i koniecznie tego dnia kąpiel w domu - na basenie średnio jest jak, ale w domu porządnie myję, oliwię, etc.

Jaśko mi po raz pierwszy oparł się na kolankach i rączkach
Chyba się chłopak do pełzania, a przynajmniej bujania przymierza

A w ogóle wasze dzieciaki też takie senne i marudne?
Młody je, śpi i marudzi... bawić się praktycznie nie chce

WYMIENIĘ

2012... liczenie poszło w koperczaki

vea7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-19, 11:17   #3864
teacherka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasiuni_a Pokaż wiadomość

nam też kasa potrzebna, bo chrzciny dopiero przed nami
ja też dzwoniłam i mnie coś tam powiedziała, więc się nie spodziewam pieniędzy w najbliższym czasie
mój mąż dwa lata temu dostał wysoki mandat i tak sobie wymyślił, że go płacił nie będzie no to teraz nam potrącą ze zwrotu właśnie, dlatego wszystko się opóźnia
O matkooooo... Ale im późńiej dostaniecie tym później wydacie.

Cytat:
Napisane przez jo_asiek Pokaż wiadomość
Oszaleję albo padnę Szymek od kilku dni w ogóle nie chce spać w ciągu dnia. Dziś nawet na spacerze źle spał - chodziłam ponad 2 godziny, z czego pospał jakieś 30 minut. Później w domu tak krzyczał i płakał ze zmęczenia, że już nie wiedziałam co robić. W końcu usnął mi na rękach i jak tylko go próbowałam odłożyć, a nawet zmienić pozycję żeby mi ręka nie drętwiała, to się budził i tak w kółko Nie wiem co się dzieje, ale od 6 rano spał jakąś godzinę z hakiem. Teraz znów marudzi i spać nie może.

Wybaczcie, że nie nadrobię, ale po prostu nie ogarniam dzisiaj ani własnego dziecka, ani siebie, ani domu, ani wizażu.
Echhh, współczuję barfdzo i rozumiem, co czujesz...

Cytat:
Napisane przez ja :) Pokaż wiadomość
Dzień dobry!Dzięki dziewczyny za wszystkie kciuki i słowa otuchy. Jesteście niezastąpione Od razu człowiekowi się lżej na sercu robi!

Misia
kciuki za pracę TZ były całą noc
Co do krótkiego rękawka - u nas tak Ciepło było w weekend i w środku dnia Pola miała rampersa z krótkim rękawkiem i krótkimi spodenkami + gołe stópki. Drugiego dnia miała długi rękawek i krótkie gatki (ale bardzo cieniutkie). Też nie wiedziałam jak ją ubrać, ale stwierdziłam że skoro ja się prażę w krótkich gaciach i podkoszulku to nie będę dziecka opatulać bo się usmaży No i zrobiłam najpierw przegląd wszystkich dzieci w wózkach, które przechadzały się pod moim balkonem
Od wczoraj już tylko 20 stopni więc wkładam jej jeszcze cieńką bluzę na koszulke i geterki.

Już zawsze będę chodzić spać o 22! Jestem tak wyspana że czuję się jak mody bóg Nie wiem czemu jestem taka głupia i kłade się grubo po północy codziennie jak można się położyć o 22 i być mega wypoczętym. To moje postanowienie wielkopostne - spać o 22

Pędzie położyć Polę na poranną drzemkę i później nadrabiać.

I jeszcze cytat z artykułu, którego czytałam do śniadania:
One of the most intriguing discoveries of the Grant Study was how significant men’s relationships with their mothers are in determining their well-being in life. For instance, Business Insider writes: “Men who had ‘warm’ childhood relationships with their mothers took home $87,000 more per year than men whose mothers were uncaring. Men who had poor childhood relationships with their mothers were much more likely to develop dementia when old. Late in their professional lives, the men’s boyhood relationships with their mothers — but not their fathers — were associated with effectiveness at work. On the other hand, warm childhood relations with fathers correlated with lower rates of adult anxiety, greater enjoyment on vacations, and increased ‘life satisfaction’ at age 75 — whereas the warmth of childhood relationships with mothers had no significant bearing on life satisfaction at 75.”

Także bądźcie dobre mamy dla swoich synków to będą więcej zarabiać

Tutaj więcej jakby ktoś był zainteresowany:
http://www.feelguide.com/2013/04/29/...-a-happy-life/
Interesujące. Teraz już wiem, czemu nie mamy kokosów...

Cytat:
Napisane przez MsLullaby Pokaż wiadomość
Miało być tak pięknie, a jest mi ciężej niż w UK. Mama chora gorzej niż ja, więc mam na głowie opiekę nad Bartkiem plus pomaganie w lekcjach bratu jestem kompletnie zdana sama na siebie i już odliczam dni do czwartku przyszłego tygodnia
Zdróweczka

Cytat:
Napisane przez dirtymagic85 Pokaż wiadomość
Witam kochane mamusie! i wasze dzidziusie! kopę lat!
Wpadłam na chwilę Lilianka skończyła dziś 8 miesięcy
ale ten czas zapindala, tak sobie przypominam jak to było...i jak wiele dzięki Wam dałam radę przejść

Moja Lila ma sie dobrze, ząbków jeszcze nie ma, ale dziąsła dają czadu, już prawie siada sama, przymierza sie do raczkowania i jest pewnie dalej najmniejsza w pprównaniu z waszymi dzieciaczkami, ale jest zdrowa i to mnie cieszy, coraz bardziej zaciera się fakt, że urodziłą się tyle wcześniej.

A wczoraj zakończyłam laktację...8 miechów z laktatorem, uffff!

Kochane wszystkie moje często sobie przypominam was dziewczyny, mam nadzieję,że u Was wszystko gra, buziaki i uściski gorące!
Cudownie, że u Was wszystko w porządku! Taka kruszyneczka, dopiero co się urodziła a tu już 8 miesięcy, kiedy to zleciało... Podziwiam Cię za 8 miesięcy z laktatorem! Wszystkiego naj naj

Cytat:
Z

Moje dziecko to mala jękuła jest naprawde kochana i grzeczna, ale jak zaczyna jęczeć to trace cierpliwosc. Dzisiaj sie juz przed 6 zaczelo i tak caly dzien z przerwami na spanie. Dobrze ze chociaz na spacerze spi i moge odsapnac.
Taki sam dzień miałyśmy wczoraj....

Cytat:
Napisane przez tassia Pokaż wiadomość
Ok teraz cos smiesznego.

jak wiecie leze i sie nie ruszam wiec balagan rosnie, na stole dwie puste butelki po karmi, ale stojace tylna etykietka do wejscia, rozwalone lozko, ja rozczochrana, tz w dresie, maciej lezy ze mna w tym barlogu, w przedpokoju wozek i dwie paki pampkow z lidla
i ktoz moglby na odwiedzic?

dwoch policjantow i kurator sadowa (w sprawie tych sasiadow o ktoryxh kiedys wam pisalam ze sie nad dzieckiem znecaja)
i jeszcze tz mowi: nie wiemy czy tam u gory patologia czy nie plaplapla
a ja mysle : rozejrzyj sie w okolo i nas juz nie pograzaj

Cytat:
została mi strona do nadrobienia przepraszam ze nie cytowałam ale mam dla was zagadke pamiętam tyle.... a teraz zgadywac kto o czym pisał

oszaleje,
oszaleje
nie nadrobie wybazccie
i już sie budzi...niec śpi
na nogac od 5./6
niech tż już wróci
ehhhhhhh
szkoda gadać\
zabki
fuuuuuuuuuuuuj śmierdzi
kaszki ....kaszki....zupki...glu ten...zdrowy brzuszek
męczenie buły

---------- Dopisano o 21:21 ---------- Poprzedni post napisano o 21:12 ----------

Mam wrażenie,że zapamiętałaś tylko mnie ;P

Cytat:

nadrabiam

ma ktoś pomysł jak mam powoli odstawiać dziecko od piersi ?
jakie dzienne zapotrzebowanie na mleko ma dziecko karmione mm? (wiem takie pytanie mogę zadać tylko ja..)
kaszka mleczno ryżowa podana na śniadanie w jakim stopniu pokrywa dzienne zapotrzebowanie na mleko?

nie wiem kompletnie jak się za to zabrać.. plan mam taki co sądzicie? :
- 8:00 śniadanie kaszka
- 11:00 przed wyjściem na pole cycek
-14:00 obiad warzywno mięsny (zazwyczaj dobija się jeszcze mlekiem)
-16:40 (tu jest zazwyczaj 20 minutowa drzemka która następuje po karmieniu cyckiem tzn przytula się do piersi i ssąc zasypia czego od 2 dni go oduczam)
17:00 deserek owocowy z kaszą manną
19:30 cycuś i spanie
22:00/23:00 cycuś
koło 3:00 cycuś
i rano o 6 cycuś

w nocy nadal chce karmić, zależy mi żeby przez dzien ograniczyc do minimum a nawet zera.
Ojjjj chyba ciężko będzie tak już teraz zrezygnować na cały dzień z piersi... Musisz na pewno stopniowo, bo inaczej na pewno laktacja padnie...

Cytat:
Napisane przez jo_asiek Pokaż wiadomość

Rusalko, pytałas jak wieczór.. Do 18 marudzil i nic nie spał, do 19 szalał, bawił się i się śmiał (nie wiem skąd miał siły). Po kąpieli od razu zasnął w łożeczku jakoś po 20. Mam nadzieję, że chociaż do 3 pośpi jednym snem

Zamówiłam krzesełko do karmienia i taki łuk z zabawkami z tiny love (chyba czarna kiedyś o nim pisała i polecała). W sobotę ruszamy z glutenem i za jakiś czas z warzywami

Pokaż, pokaż, pokaż jakie!

CDN.
teacherka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-19, 11:23   #3865
teacherka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez katarzyna2811 Pokaż wiadomość
Dzień dobry
Pozwolicie że się nieśmiało pochwalę? Dzisiaj była pierwsza noc którą mój synek przespał w łóżeczku. Tzn budził się na jedzenie o północy i około 3 ale grzecznie zjadł i po odłożeniu zasypiał. Dla mnie noc marzenie.
Czaszka pokazałabym ci pokój moich starszych synów to byś się za głowę złapała.
Brawooooo

Cytat:
Napisane przez inwersja Pokaż wiadomość
Dla wszystkich tych, którzy zachodzą w głowę czemu dziecię w nocy "źle śpi"
http://www.bangla.babyonline.pl/arty...-tylko-zly-sen

PS. my od jakiegoś mamy ciągle pobudki, średnio co 2h
U nas tak samo, 1,5-2 h...

Cytat:
[/COLOR]witam sie zarzygana i zasmakrkana z urzygancem i dwoma zasmarancami no i natka znowu wysypana, ale od czego to nie pytajcie...
biedna Monia....

Cytat:

Kornel też ma taką minę, nie jest ani zachwycony, ani cierpiący, ot znudzony. Szał zaczyna się przy ubieraniu.

ja czasem nawet jak i mąż się położy.

Moje dziecko, po tapioce podanej łyżeczką wieczorem, zjadł całą miseczkę, spało do 1, wypiło herbatkę, potem do 5.30, wypił 90 mleka i nadal śpi. Az mi dziwnie, ze piję kawę i jem śniadanie bez niego na kolanach.

Hihi kreatywny tatuś

Cytat:

Dziewczyny kiedy obniżacie "piętro" w łóżeczku?
Tak mnie dzisiaj naszło, bo grad u nas zaczął walić, młoda mi się obudziła, a że spała na brzuchu to tylko widziałam taką główkę nad szczebelkami wystającą i zaglądającą co się dzieje.

Zazdroszczę, moja nie chce mm i muszę jej robić n wodzie, a owocki dopiero za jakieś 2 tygodnie wprowadzę.
Gratulacje

Cytat:
Napisane przez kaska87 Pokaż wiadomość
koniec męczenia buły kupiłam tulę w rowerki

Cytat:
kurcze, mam nadzieje ze jakos sie przekona do tego pepti i edzie lepiej

dobrze ze nie jeansy

4.15 podbuka i koniec spania nakarmilam, bujalam, probowalam uspic ale nic. W bujaku niby przysypiala ale za chwile krzyk. W koncu tz zrobil mm, wypila i jakos usnela 5,30. Za to ja juz nie moglam usnac bo sie podlamalam moim kp, bo ona sie tym moim mlekiem nie najada. Lewy cycek to juz w ogole zwisek jest wzielam sie po 8 za laktator i sciagnelam cale 60ml

A jeszcze zeby dzien byl lepszy to na sniadanie zrobilam sobie chlebek ze szczypiorkiem i jak kladlam talerz na stol to mi sie kanapka szturchnela i caly szczypior na stole

Pogoda oczywiscie do
U nas leje. Też miałam chleb ze szczypiorkiem, trzeba go mocno wciskać w masło to nie spadie
posiedź dziś z laktatorem, rozbujasz to!

Cytat:

Może mieli mega pelerynę-niewidkę

Cytat:
Napisane przez logoasia Pokaż wiadomość

moja anka boi siusiaka marcina wiec wspolna kapiel odpada u nas
Hihi to na dyskoteki bęziesz mogła ją puszczać spokojnie.

Zdr,oweczka, oby już było dobrze
Stary 2014-03-19, 11:25   #3866
83monia
Zakorzenienie

Cytat:
a jesli na wodzie i ta wode do zupki daje to jak wtedy jest

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl
83monia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-19, 11:28   #3867
teacherka
Zakorzenienie

Hmmm i chyba znowu nie zacytowało wszystkiego, a inne rzeczy zacytowało dwa razy

U nas standardowa nocka z pobudkami średino co 2 h....
Pogoda paskudna, a tak się cieszyłam, że pójdziemy na spacer z mężem, bo dziś ma długą przerwę między zajęciami... I d*** Chyba do CH ich wyciągnę, muszę się ruszyć z domu bo zwariuję....

No i tym razem to już naprawdę obwieszczam, że

MAMY PIERWSZY ZĄBEK! prawa dolna jedynka stuka, puka, drapie. Wyraźnie czuć pod palcem i widać gołym okiem, ,mam nadzieję, że już całkiem się przebiła, bo koszmarne dni za nami, oby już się skończyło to cierpienie...

Edit.
Po kolejnym obczajeniu dziąsełek stwierdzam, że druga jedyneczka w drodze, ale już bliziutko bliziutko. chciałam zrobić zdjęcie, ale Zuza chciała zjeść aparat, więc.... :P

Edytowane przez teacherka
Czas edycji: 2014-03-19 o 11:39
Stary 2014-03-19, 11:34   #3868
Asiek84
Wtajemniczenie

kurnaaaaaaa młodego wysypało na brzuszku i na pleckach, rano była mała zmiana a teraz lipa... wczoraj po kapieli w Emolium w brzuszek i plecki wtarłam mu krem Oillan baby- może to to dziadostwo... i proszek muszę inny kupić... tż ostatnio Dzidziusia kupił...
Stary 2014-03-19, 11:40   #3869
logoasia
Zakorzenienie

teacherka ząbek

Asiek u nas dzidziuś uczulał. biedny malutki, moze to rzeczywiście przez ten krem
logoasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-19, 11:41   #3870
kahunia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez vea7 Pokaż wiadomość

kahunia, my na basen zabieramy: dwa ręczniki, pampki (do pływania i zwykły), wilgotne chusteczki (żeby przetrzeć pupę przed założeniem pieluszki do pływania i potem), krem jakiś do posmarowania po wyjęciu z wody (chociaż buźki), sól fizjologiczną do przemycia oczu (na początku nie braliśmy, ale miał czerwone po pływaniu, a tak po przemyciu jest ok), psikacz do noska (bo śluzówka wysycha), cienką czapeczkę. Karmie Młodego na godzinę przed i potem po ubraniu jeszcze trochę dokarmiam - chce się Gadowi po pływaniu jeść, a właściwie pić, że hej, także zabieram jeszcze butlę ze ściągniętym mlekiem
No i koniecznie tego dnia kąpiel w domu - na basenie średnio jest jak, ale w domu porządnie myję, oliwię, etc.
dzieki

pogoda nieciekawa, a do sklepu musze isc :/

Zaczelam sie rozgladac za fotelikami do roweru, one sa niby od 9 miesiecy i tak sie zastanawiamy czy w tym roku juz kupowac czy sie wstrzymac do nastepnej wiosny. Teraz teoretycznie pod koniec lipca moglibysmy jezdzic, ale chyba troche sie lekam

kahunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (0 użytkowników i 3 gości)

Zasady wysyłania wiadomości