|
|
#361 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.1
Mojemu Nutriton nie za wiele pomaga niestety. No ale nie dawaliśmy przed każdym karmieniem, bo nie mógł potem kupy zrobić.
|
#362 |
|
Zadomowienie
|
My po wizycie. Pani doktor bardzo konkretna i dokladna kobietka, wybadala Alka na wszystkie strony i jest zdrowy jak rybka
|
#363 |
|
Zadomowienie
|
Le la u kogo byłaś? Super że ok
|
|
|
|
#364 | ||
|
Raczkowanie
|
Współczuję nerwów
Cytat:
Mam Natibaby, szkoda że nie wziełam uzywki żeby była już złamana ![]() Cytat:
za to winka tak bym się napiła ![]() z tego co pamiętam to nie jest na receptę. Możesz przy kp, ja rozrabiałam z własnym mlekiem i podawałam młodemu. Muminku to nie jest tak że ja hartuję małą czyniąc jej taką musztrę pieluchową ona naprawde nie wymaga częstszych zmian, początkowo gdy kupkała po trosze w kilka pampersów, przebierałam częściej, mała wybudzała się, złościła, teraz gdy kupa jest raz na kilka dni, jej nie imają się odparzenia wolę żeby się wyspała. Budzi się z uśmiechem, rozgląda, czeka na cyca, zje, odbije się i sama zasypia z pomocą smoczka ewent. bez złości i płaczu wiec te 4-5pampersów na dobę to u nas poprostu najlepsza opcja
|
|
|
#365 |
|
Zadomowienie
|
Wy tu o obracaniu , a mój len nie chcą leżąc na brzuchu główki przekręcić na lewo tylko na prawo...
|
|
|
|
#366 |
|
Raczkowanie
|
LeLa - super, ze wszystko ok. Pamietam, ze u nas tez bylo kiepsko po Espumisanie i dopiero kego odstawienie pomoglo. I co najważniejsze, najlepsze okazały sie "nieinwazyjne" metody typu przyciąganie nozek do brzuszka,masaze, kladzenie na brzuchu, plus pionizowanie. Natomiast przy mniej bolacych bakach skutkowalo zwykle odwracamie uwagi, np grzechotka. Sprobuj, moze Wam tez pomoze.
Wysłane z mojego GT-S6310N przy użyciu Tapatalka
|
|
#367 |
|
Zadomowienie
|
Ja z tych białych pampersów nie jestem zadowolona bo się przyklejaja , ja akurat dziecka nie trzymam długo bo u nas jest kwekanie po siku lub kupce , strasznie wrażliwe to moje dziecko, ale czasem nie nasika tylko popusci trochę i to przysycha ..a generalnie u nas po każdym jedzeniu jest sik, kupa, sik . Na dobę zuzywam ok 12 pampersów nawet się zastanawiam czy kontenera nie wykupić na śmieci dodatkowego...nie ma jakiegoś skupu na takie rzeczy?
|
|
|
|
#368 |
|
Rozeznanie
|
no w końcu udało się wejść
ale za to poprzednie stronki nie działają ![]() po pierwsze to trzymam za wszystkie dzieciaczki w szpitalach i po wizytach!!!kefi, maruda, magnusia, Ambrella, Lusso, Le La!po drugie gratuluję nowych umiejętności ![]() kurde tyle miałam do napisania i zapomniałam co i komu wybaczcie:ci sza:w każdym razie widzę rozmowy o pediatrach. ja ze swojego jestem baaaaaaaaaardzo zadowolona byłam u niego przedwczoraj (jak zwykle z kilkoma kartkami pytań ) i tylko utwierdziłam się w przekonaniu że dobrze wybrałam. wiele rzeczy których nie wiedziałam mi mówi i nic nie ukrywa... byłam przede wszystkim po to, żeby zapytać jak zachowywać się kiedy któryś z domowników jest chory/przeziębiony. no i zwarzyć córkę. przybrała tak sobie, bo około 350 w prawie 3 tyg. (niepamiętam dokładnie a nie chce mi się iść po książeczkę). pytałam lekarza o wagę i powiedział, że jest ok (chociaż stwierdził, że mogłaby więcej , ale nie mam się martwić) , mieści się w normie, poza tym jest na samym kp a to inaczej się liczy. ja ostatnio mam takie sobie dni. noce takie jak zwykle (najczęściej dwie pobudki). dni przerywane krzykami. natomiast prawie doprowadziłam się do zastoju w piersi . włąściwie to przez moje lenistwo no ale na szczęście "puściło". natomiast mam podejrzenia, że laktacja mi siada (też "dzięki" mojemu lenistwu), ponieważ m.in mniej ściągam. albo nadchodzi kryzys laktacyjny. w każdym razie co do karmienia, to po pierwsze żałuję że nie kupiłam laktatora na 2 piersi a po drugie to ja już od dawna chwilami czuję się jak jeden wielki cycek hehe taki jak był w filmie Allena "wszytsko co chcielibyście zapytać o seksie...."apropo filmów i w ogóle szerokopojętej kultury.... to od jakiegoś tygodnia czuję dosłownie głód kultury :cwaniak:. nawet żeby obejrzeć jakiś film albo przeczytać książkę. tylko pod jednym warunkiem, że NIE BĘDĄ DOTYCZYĆ DZIECI/WYCHOWANIA/KARMIENIA/STYMULACJI itp a co do karmienia, odciągania (dla odciągających polecam forum "karmienie piersią inaczej" kopalnia wiedzy) hmm mnie dalej irytuje ssanie. i to nie dlatego, że traktuję piersi jakoś wybitnie seksualnie, bo właśnie tak nie jest. ale dlatego, że nie cierpię robótek okołosutkowcyh... nie lubię samej czynności ssania sutka . strasznie dziwne i nieprzyjemne uczucie... ale może to przez krtótsze wędzidełko mnie tak drażni, bo pediatra stwierdził, że córka ma krótsze. ostatnio nawet mnie pogryzła , ale z mojej winy.zapisałam się wczoraj na warsztaty bezpieczny maluch, ale jeszcze nie wiem czy pójdę. koleżanka mnie też w poniedziałek zapisała na testy konsumencie do gerbera. ona była w poniedziałek i mówiła mi że próbowała 10 różnych obiadków , pisała opinie itp i dostała talon na 35zł do wykorzystania w sklepiku na produkty gerbera. apropo tego sklepiku przyzakładowego (bo mam to szczęscie mieszkać parenaście km od zakładu i znać parę osób które tam pracowały albo pracują) to można tak kupić słoiczki i bobofruty za nawet 1/3 ceny. Produkty którym konczy się termin ważności, albo kończy się partia. parę lat temu znajomy mojego ojca przynosił nam zgrzewkami te obiadki to część dawałam kotu, ale bardzo nie chciał jeść . mi nie smakowały, bo były takie bez przypraw. aaa właśnie apropo gerbera a właściewie nestle.. emma pytałaś jeszcze w pocz. co robię ze 100kg marchewki.większa część leży w piwnicy (do soków, obiadów, przetworów i ogólnie codziennego jedzenia na świeżo), a resztę co roku obieramy, kroimy i mrozimy (samą marchew oraz razem z innymi warzywami w tzw jarzynkę) w pojemnikach w zamrażarce , żeby później szybko wrzucić do zupy czy mięsa . mam sporą zamrażarkę więc miejsce jest. co do trolli to najlepiej olać. ale chyba lepiej właśnie zniknąć albo nie pisać o ważnych sprawach. ja niestety nie mam fb, miałam nawet kiedys zakładać, bo niektóre strony i konkursy są po polubieniu ale zapomniałam w końcu. hmmm więc moje konto jak założę to będzie "puste" i mam nadzieję że mnie przyjmiecie .a teraz idę w kimę (mam nadzieję ) i życzę wszytskim spokojnej nocy![]() dobranoc |
|
|
|
#369 |
|
Zakorzenienie
|
Trzeci dzień nie jestem prod.czekoladowych, czekoladowo-orzechowych (michalki, michaszki) i Kacper mniej ulewa a bywa że wcale-nawet jak wczoraj na noc zjadl 170ml nic nie ulał.
Skręca mnie z tęsknoty za czekolada ale i mi to na dobre wyjdzie bo jadlam codziennie i to sporo. Drobna kaszka z buzi też znika. Rekordowo Kacper przespal prawie 7 godzin - od ok 21.20 do 4, potem spał do 6.30 teraz dalej spi. Niedlugo idziemy do okulisty, mam nadzieję, że ukrwienie siatkówki jednego oka jest już prawidłowe
|
#370 |
|
Zakorzenienie
|
A moja dziecina znowu ma problemy z brzuszkiem i podejrzewam o to nocne kp. Bo problemy sa zawsze rano....
A tak wogole to witam z rana. Dzien dzisiaj zaczelam o 4:30 Send from my IPhone
|
|
#371 |
|
Zadomowienie
|
Lela, super, że synek zdrowy
A moja córa dzisiaj znów się więcej budziła w nocy i stękała Jeździło jej w brzuszku. Za to od rana zrobiła już 3 razy pod rząd kupkę i chyba za luźno zapięłam jej pampersa, bo przeleciało mi na brzuch jak ją karmiłam
|
#372 | |||
|
Zadomowienie
|
Hej, a co tu tak pusto? Nikt jeszcze dziś nie karmił?
Mam nadzieję, że nie przeniosłyście się wszystkie na fb-byłam tam wczoraj i przyznam, że jakoś tu mi łatwiej się wcisnąć w dyskusję, i trochę się odnieść, szczególnie jak się zejdzie z tematu... A tu taką wolność czuję (ale może chodzi też o obycie? ). W każdym razie póki nie kupię sobie baterii do netbuka (czyli do końca miesiąca) albo dziecko nie będzie lepiej współpracowało jestem skazana na telefon-wczoraj moja przygoda z netem skończyła się 15 minut po tym jak wypadł kabel od ładowania, a ja miałam Kazika śpiącego na ramieniu (i gdzie na fb jest miejsce na takie historie? )Z wczorajszych tematów -my na chrzcie będziemy mieli alkohol (z wesela została kupiona ze sporym marginesem wódka i nasze wina), a za chrzestną moją przyjaciółkę, jeśli się zgodzi. Długo o tym myśleliśmy (szczególnie ja rozstrząsałam) ale to najlepsze wyjście. Znamy się wiele lat i docierałyśmy na tyle, że nie boję się jakiejś afery czy ochłodzenia relacji z powodu focha czy czegoś, a jest to osoba świadomie wierząca i jeżeli się podejmie to będzie taką prawdziwą, duchową matką, która będzie dla małego rzeczywiście wzorem jak żyć w wierze. Już wstępnie rozmawiałyśmy i ma nam dać na dniach odpowiedź, bo i dla niej i dla nas to jednak obowiązek na całe życie - w końcu sakrament. A chrzestny to "normalnie"- brat męża. Pieluchy w nocy nie zmieniam, chyba że przemoknie (ale odkąd przeszliśmy na 3 już się nie zdarza) w dzień kilka razy-nawet częściej niż potrzeba czasami-używamy dad. Pampersy (dzięki Perfuzji) też testowaliśmy, ale chyba są mniej chłonne, bo co godzinę czasem się zapełniały (mały bardzo dużo sika, ale skoro jeszcze więcej je to chyba ok) i Kazio nas o tym informował, więc je na pewno czuł a w dadach prędzej ja zauważę że ubranko mokre po nocy. Odparzeń nie mamy, co któreś przewijanie jak się pojawi zaczerwienienie to profilaktyczmie posmaruję no i wietrzymy tyłek gadając do szablonów na przewijaku (a ja wtedy mogę się odciągnąć, coś poczytać albo napić). I nie wiem, czy przez pogodę, czy przez ten antybiotyk ale już kolejny dzień mały by tylko spał albo jadł (najlepiej jednocześnie) a wczoraj jeszcze tylko na rękach. Ale w krótkich chwilach świadomości cieszył się i gadał do nas i do zabawek, więc chyba najgorzej mu nie jest, nie? Cytat:
skąd ja to znam... Cytat:
uff, już myślałam, że tylko ja nie ogarniam i właśnie doceniłam, że mój w ciągu dnia (który jednak zaczyna się koło 6) daje mi czasem nawet 2-3 godziny (ale z tego wtedy z godzina drzemki tuż obok) I u mnie trochę inaczej-to na huśtawce potrzebuje uwagi a na macie może chwilę zostać sam. A najdłużej w łóżeczku -przywiesiłam mu balony do karuzeli i jest szczęśliwy Fajnie że smerf zdrowy a ci pediatrzy to nie wiem skąd się urwali Cytat:
super, że wszystko ok
|
|
#373 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas jest tylko gorzej zamiast lepiej... Ulewa praktycznie non stop ![]() za wizytę!
|
|
#374 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
ja dziś bez humoru, jestem zła i zmęczona. Mąż chory- charcze, kicha więc cała opieka nad małym spadła na mnie. mam zły dzień bo mam wszystkiego serdecznie dość, bardzo kocham moje dziecko ale chciałabym aby jeden dzień był taki jak przed ciążą- wyspałabym się, pojechała na zakupy itp bardziej prawą ogarnia
|
|
#375 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mi sie jednak wydaje ze Emil zwyczajnie sie przejada i tyle. Nic z tym nie zrobisz. Sam musi dojrzeć do tego ze wiecej nie zmieści i juz. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#376 |
|
Zakorzenienie
|
Lela, super, że Alek zdrowy
Hosenka-- za okuliste
|
|
#377 | |
|
Zadomowienie
|
U pani Dr Wojtczak i polecam babke, bo jest bardzo dokladna, przebadala Alka na wszystkie strony, napiecie miesni, uszy, brzuch, narzady plciowe, odruchy, wizyta trwala prawie godzine, widac bylo, ze zmeczona juz byla, ale na wszystkie pytania odpowiadala tak bez pospiechu, ogolnie bardzo zadowolona jestem. No i ma bardzo fajne podejscie do dzieci.
Cytat:
|
|
#378 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:45 ---------- Poprzedni post napisano o 09:38 ---------- Cytat:
|
|
#379 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie w koncu za oknem widać słońce
mam nadzieję że nie tylko na chwilę i dziś wyjdziemy z małą na spacerek
|
|
#380 | ||
|
Rozeznanie
|
Le La- super ,że Alkowi nic nie jest
Cytat:
Po prostu ja nawet jakby mały nie sikał i nie kupkał całą noc i pół dnia i tak bym mu kilka razy zmieniła.Ja mam po prostu w głowie widok nie zmieniony pampek= odparzony tyłek.Mimo ,że nawet nie był nigdy lekko czerwony, ale ja tak mam , to po prostu moje zdziwaczenie.![]() Hosenka-za okulistę ![]() Cytat:
![]() Dzień dobry. U nas noc po prostu boska , chciałabym żeby już tak zostało. Po wieczornych małych płaczkach i bąkach po karmieniu o 22:30 usnął przed północą. I miał tylko jedną pobudkę o 3:00 . Wstał o 7:30 najadł się i był aktywny do 9:30 zjadł i właśnie śpi na brzuszku. Pogoda zapowiada się fajna. Słońce świeci mam na termometrze już 14 stopni więc nic tylko czekać i po następnym karmieniu idziemy się przewietrzyć.
|
|
#381 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny,czy ktoras orientuje sie w sprawach kadrowych? Czy na urlopie macierzynskim mozna dodatkowo pracowac na umowe zlecenie?
Wysłane z mojego GT-S6310N przy użyciu Tapatalka
|
|
#382 |
|
Zakorzenienie
|
właśnie zostawiłam 177 zł na all
oczywiście na zabawkihttp://allegro.pl/piszczaca-grzechot...991045119.html http://allegro.pl/zawieszka-mini-tra...991456910.html http://allegro.pl/nakladki-na-pasy-t...063450163.html http://allegro.pl/grzechotka-camper-...991021074.html
|
|
#383 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() I faktycznie materiał boski, są świetne! Cytat:
Ja byłam u gina 6 tygodni po porodzie i jeszcze lekko plamiłam i powiedział mi, że jeśli nie przejdzie w przeciągu 3 tygodni to mam zrobić test ciążowy bo może to być zaśniad inwazyjny lub rak kosmówki. :/ Wiadomo, że stiwerdziłam, że głupek, ale test ciążowy zrobiłam jeszcze tego samego dnia... ![]() Cytat:
Cytat:
Wiecie co, byłam dwa/ trzy tygodnie temu u fizjoterapeutki i powiedziała, żeby Emilki nie kłaść jeszcze na brzuchu do podnoszenia główki, żeby się wstrzymać dwa tygodnie. I wiecie co? Jak wtedy umiała, tak teraz minęly dwa tygodnie, kładę od trzech dni i nie podnosi. Normalnie zapomniała o swojej umiejętności. ![]() A tak nie znosi kładzenia na brzuszek (lubi tylko do spania jak jest zmęczona- wtedy szybciutko zasypia...) Ech.... :/
|
|
|
#384 |
|
Zadomowienie
|
Dzięki La la za info.
Jem dopiero śniadanie, od 5,30 do 6.30 było gaworzenie i do 10.40 spalismy . Zaraz małego przewine , ubiore i dam dziadkowi do wozeczka na dwór. Posprzątam w domu i obiad ugotuje . Kocham urlopy domowników
|
|
|
|
#385 | ||||
|
Raczkowanie
|
Dzień dobry
![]() nareszcie słonce Cytat:
Cytat:
Cytat:
znam takie chwile Ja własnie poszukuję czegoś tylko dla mnie , mam dokładnie tak jak pilotka przy łóżku leżą 4 książki, mam odznaczone kilka filmów do obejrzenia i nawet już grey's-ów nie widziałam ze 2tyg, bo gdy mam wolną chwilę to zasypiam ze zmęczenia albo nadrabiam wizaż ![]() i czuję że mój portfel ucierpi w tym tyg, czeka nas wizyta w rossmanie, przesyłka z gemini i większa spożywka aby nie jeździć co chwilę ![]() dziś pomidorowa przez całą ciążę tylko o niej czytałam i nie zrobiłam ani razu a dziś mnie tchnęło ![]() ---------- Dopisano o 11:37 ---------- Poprzedni post napisano o 11:36 ---------- Cytat:
|
|
|
#386 | |||
|
Gang Iren
|
Cytat:
Nie przejmuj się tym gadaniem! Ja ciebie bardzo podziwiam i w ogóle dziewczyny,które muszą być na diecie. że dajesz radę.Cytat:
U mniej Kacper mniej ulewa od kiedy mniej je,tzn rzadziej. Cytat:
Ale super zabawki!
|
|
#387 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#388 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jest u nas taki bardzo stary doktor, kiedyś był ordynatorem na dziecięcym, teraz przyjmuje prywatnie u siebie w domu, jest naprawdę dobrym lekarzem, inni zapisują antybiotyki, full tabletek, on nigdy i właśnie usłyszałam że kazał mojej znajomej na zaparcia u 8 tyg chłopca podawać łyżeczkę soku ze startej surowej marchewki, znajoma mówi że działa, zastanawiam się czy nie spróbować, czytałam już opinie w internecie i faktycznie dziewczyny tą metodę stosują...sama nie wiem ![]() ---------- Dopisano o 12:01 ---------- Poprzedni post napisano o 12:00 ---------- Cytat:
|
|
#389 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tylko praca nie może ci jakby zakłocać opieki nad dzieckiem. tzn żeby była np. zdalna czy w dowolnych dla ciebie godzinach albo tylko w weekendy itp
|
|
|
#390 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dopiero teraz znalazłam chwile na nadrobieńie i odpisanie. Czasem są takie dni, ze nie mogę czytać/pisać na forum, bo muszę pilnować, by mała dobrze jadła. Wszystkim dziewczętom, które podały mi maila różowy szum wysłałam (Magnusiu, Tobie w nocy, bo wcześniej nie byłam przy necie). Wczoraj pierwszy raz Waleria dwa razy spała w swoim łóżeczku (nie w nocy tylko w ciagu dnia i wieczorem, bo w nocy mogę ja odłożyć do łóżeczka). Moze trochę dorasta Zauważyłam, ze na serio Wala z moja mamą bardzo fajnie sie bawi. Moja mama dużo do niej mówi, patrzy sie w oczy - ona sie do ńiej uśmiecha, słucha co mówi do niej babcia i nie płacze. Ze mną jest zupełnie inaczej. Wydaje mi sie, ze moja corka wyczuwa moje zdenerwowanie, poirytowanie i dlatego ze mną jest niespokojna i płacze. Tylko na przewijaniu jest ok, wtedy dni niej mowię, ona sie do mnie uśmiecha. Muszę uzbroić sie w większa cierpliwość i rozpocząć komunikacje lepszej jakości ze swoim dzieckiem niż tylko cycek ![]() Cieszę sie, ze moja mama tak sie dobrze dogaduje z wnuczka ![]() Cytat:
U mnie tez czesto jest tak, ze mała sie denerwuje przy piersi - moim zdaniem przyczyna jest bolały brzuszek i bączki - widzę jak sie pręży, przebiera ńozkami, odpycha pierś raczkami, rusza główka na boki. W takich sytuacjach daje na chwile smoczek, zeby sie uspokoiła. Jak wypuści baczki i zrobi kupę to jest ok. Nemezis, a czy ten spadek wagi widzisz Ty - po córce, czy włączysz ja dokładnie/ regularnie? Bo mi tez sie wydawało, ze Waleria schudła minie przybiera prawidłowo (zniknęły jej chomiczki i schudła na buzi), poszłam do doradcy laktacyjnego i wszystko jest ok. Sama zaczęłam sie wpędzać w paranoję. Cytat:
Cytat:
|
|||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:49.

za to winka tak bym się napiła 

za wszystkie dzieciaczki w szpitalach i po wizytach!!!kefi, maruda, magnusia, Ambrella, Lusso, Le La!

Jeździło jej w brzuszku. Za to od rana zrobiła już 3 razy pod rząd kupkę i chyba za luźno zapięłam jej pampersa, bo przeleciało mi na brzuch jak ją karmiłam 
16.06.2012
oczywiście na zabawki