|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1651 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Każda dba o ładny brzuszek by zamieszkał w nim maluszek - cz. 13
Cytat:
wiem, że to zależy, ale na forum akurat wydaje mi się osoby, które rozsądnie podchodzą do tematu, także ich wydatki są jak najbardziej zbliżone do moich przyszłych
![]() |
#1652 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1653 |
Zakorzenienie
|
Dobra, lecę na poszukiwania soi
![]()
#1654 |
Zakorzenienie
|
lea, nie szukaj tej soi bo nie będzie Ci potrzebna
![]()
#1655 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1656 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak tylko zamieszkaliśmy razem to mieliśmy 300zł rat, jakiś czas temu raty się skończyły i może dlatego już przyzwyczailiśmy się do tego, że bez tych 300-400zł można bez problemu przeżyć. Nie chcę, żebyś od razu pomyślała..że jemy zupki kuksu czy coś.. Staram się robić porządne obiady, bo mój TŻ pracuje fizycznie. Codzienne zakupy staram się robić za kasę ze sprzedanych kolczyków, chociaż nie zawsze to wychodzi.
![]() |
#1657 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
U nas na samo paliwo idzie 500 zł. Na dwa auta ekonomiczne i na gaz. Na komunikację się nie mogę przerzucić bo takowa praktycznie nie istnieje. A do pracy 10 km z buta albo na rowerze kiepsko... Do tego opłaty, rachunki, jedzenie (choć na to idzie sporo bo staram się gotować zdrowo, więc ryż nie tani a brązowy, makaron pełnoziarnisty, warzywa od rolnika:P, z ryb np. łosoś a nie panga, ale na jedzeniu nie chcę oszczędzać bo ono się przekłada na zdrowie), czasami jakiś ciuszek, choć ja jestem fanką SH (super ciuchy za niską cenę ![]() Nie przewidzę wypadku, śmierci i wojny, ale akurat finanse zaplanowałam tak, że nawet jakbyśmy oboje stracili pracę to przez pi razy oko 3 lata mamy za co żyć, a oszczędzając skrupulatnie to nawet ze 4-ry. Daje mi to psychiczny komfort przy staraniu się o dziecko.
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#1658 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Maciejka, ciężko jest podliczyć, ile miesięcznie kosztuje dziecko... porównać jedynie mogę tyle, że jak Zuza była mniejsza wydawałam na nią więcej, niż teraz.. bo to wiadomo, pieluchy, mleko (nie karmiłam, niestety), słoiczki.. a ciuchy to w większości z lumpka kupowałam śliczne, prawie nowe.. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() Zuzka - ur. 19.11.2009 ![]() Julcia - ![]() II - 22.05.2014 ![]() Natalka - 28.01.2015 ![]() 16.01.2015 Edytowane przez meire Czas edycji: 2014-03-26 o 11:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1659 |
Zakorzenienie
|
a to co innego
![]() ![]()
#1660 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja pewnie też będę (jeśli dzidziusiowy będą odpowiadać), ale bałam się aż to napisać.. bo bałam się, że zostanę zjechana.
![]() |
#1661 |
Wtajemniczenie
|
Sorki dziewczyny, ze wtrace sie wam w watek. Chcialam tylko napisac, ze przy niedoczynnosci tarczycy nie powinno sie jesc soi, wiec jak ktos ma problemy z tarczyca, to lepiej uwazac z soja.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1662 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Mąż zarabia, pracę ma stałą, Ty jesteś dorosła (po skończonej edukacji, z perspektywą poszukiwania pracy itp.). Po opłatach zostaje wam na samo życie 1000zł, plus Ty coś dorobisz pracą w domu. Będzie oszczędniej, ale to pogodzicie. Dziewczyny też piszą o utrzymaniu się z dzieckiem za 600zł (bo od tego dyskusja wyszła). Wy macie więcej, plus nieregularny dochód z pracy dorywczej. Może być ciężko, ale dacie radę, w przeciwieństwie do dziewczyny, która chce dokonać cudu: przeżyć za 600zł, skończyć studia, zostać prawnikiem po aplikacji (ona też kosztuje spore pieniądze, tak na marginesie). Sytuacje z pozoru podobne... są jednak zdecydowanie różne. Chociażby pod kątem opłat za mieszkanie. Trzymam kciuki za Twoje poszukiwanie pracy, mam nadzieję, że się uda. Bo skoro ciąża i macierzyński to jedyny czas, kiedy dostajesz pieniądze za to, że jesteś matką, to naprawdę szkoda to stracić.
![]() ![]() |
![]() |
#1663 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Mamy oszczędności, z których moglibyśmy korzystać przez kilka lat z dzieckiem.
![]() |
#1664 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Weź przestań:P Pracuję w branży kosmetycznej, i już dawno przekonałam się, że drogie... niekoniecznie znaczy dobre, a tańsze (a czasami tanie jak barszcz) jest naprawdę spoko. Propo dzieci np firma hipp. Tańsza od jakże popularnej i promowanej marki Nivea, a produkty tańsze, wydajniejsze, przy o wiele lepszych składach kosmetyków. Przy dziecku, jedyne czym trzeba się kierować to zdrowy rozsądek i indywidualne potrzeby dziecka. A nie cena pieluch czy kosmetyków. Jedynie MM to droższe rzeczywiście składy ma lepsze, bardziej zbliżone do mleka matki, chyba przy porównywaniu składów najlepiej wypadł Bebilon i Hipp jak czytałam kiedyś porównania, ale na 100% nie pamiętam.
![]() ![]() |
![]() |
#1665 |
Rozeznanie
|
ale naprodukowałyście
![]() ![]() ogólnie wczoraj mentalnie dostałam po ![]() ![]() a z tą soją to pewnie chodzi o to że ogranicza wchłanianie niektórych leków w tym tych które sie na niedoczynność bierze. a propo tsh ja sie nie spodziewam jeszcze normy tylko miałam sprawdzić jak sie to posuneło po zmianie dawki po 3 tyg a co do kasy, no my ruskimi milionerami nie jesteśmy, no ale przychodzi taki moment że jednak dziecko jest priorytetem i my akurat nie mamy zamiaru czekać do później starości aż będziemy wystarczająco bogaci, jakie są realia w Polsce każdy widzi i dzieci sie jednak jakoś rodzą i żyją ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1666 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
W końcu jedna osoba, która podziela moje zdanie! ![]() ---------- Dopisano o 12:55 ---------- Poprzedni post napisano o 12:49 ---------- Cytat:
![]() Chciałam tylko pokazać jakie jest moje zdanie na podstawie mojego przykładu ![]() Dzięki bardzo ;* , chociaż już przestałam wierzyć, że cokolwiek znajdę (szukam od grudnia 2013) ;/
![]() |
#1667 |
Rozeznanie
|
no to żółwik
![]() po prostu jestem zdania, że nie da sie przeliczyć chęci posiadania dziecka na złotówki i wszystkiego z góry zaplanować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1668 | ||
Zakorzenienie
|
Czeeść... jeju ile nowych, nie mogę się odnaleźć
![]() nikt za mną nie tęsknił, pięknie! ![]() Zaliczyłam skok i owu wyznaczona ale nikt nie zagląda oprócz nielicznych (Wiecznie, Jagacia, Mania, Godi, Meire, debraM ![]() ![]() Meire zdrowaś?? Kiedy spotkanko? Jagodzia idź Ty kreweto! ![]() Cytat:
![]() ![]() Nie oszukujmy się, ale przy maluchu idzie około 8-10 pampersów dziennie przy niemowlaku ![]() ![]() Me dziecię nie było wymagające na szczęście i nie miało odparzeń ![]() A to sprawa też indywidualna bo u chłopców inaczej i u dziewczynej ikanczej. Niektórzy przesikują pieluchy, ale to zazwyczaj na samym początku bo pieluszki są ciut za duże. Z otoczenia moich znajomych to kupują tylko i wyłącznie pieluchy z bezdomy czy ross ![]() Cytat:
100-130 zł mleko na miesiąc 2 op pieluch koło 80 zł, więc około 200-250zł na miesiąc trzeba liczyć. Jak będziesz karmić piersią to odejmujesz mm. A teraz to nie wiem koło 100-150 zł z pieluchami i mlekim krowim, jakieś soczki, paluszki, chrupki, itp itd ![]() ---------- Dopisano o 12:58 ---------- Poprzedni post napisano o 12:57 ---------- no ale ja potrzebuję sierściucha trochę ![]() kochamy Cię, Ty wiesz nie?? ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1669 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do ovuf. to chyba dziołchom się nie chce komentarzy pisać ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1670 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cześć babolki, ale tu tematy
![]() Ja dziś ponad 3 kg mniej ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
Jakby państwo dbało o rodziny z dziećmi to by nikt nie kombinował i by się więcej dzieci rodziło i żadnemu by nic nie brakowało. Carmena ma kupę nietoperza którą sobie sama zrobiła ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
U nas w tej chwili na życie idzie koło 1500 zł na 3 osoby(jedzenie i paliwo i drobne wydatki + 2600 zł na opłaty). I mogę z ręką na sercu powiedzieć, że im dziecko starsze to tym więcej wydatków a nie odwrotnie. Jak się córka urodziła to wydawałam na nią miesięcznie 100-200 zł na pieluszki (miała tylko Pampers - wtedy Dada nie było). Karmiłam piersią więc na mleko nie wydawałam, doszły po pół roku słoiczki/soczki (sama jej nie gotowałam). Na słoiczki wydawałam drugie tyle co na pieluszki. Czyli jakieś 300-400 zł szło na dziecko małe. I do czasu zanim mała poszła do przedszkola właśnie tyle wydawałam. Ubranka miałam praktycznie na cały pierwszy rok które dostałam albo kupiłam sobie przez całą ciążę w SH. Nic nie kupowałam nowego. Potem jak córka już zaczęła wyrastać to kupowałam w SH za parę zł prawie nowe ciuszki więc wydatek miesięczny to jakieś dodatkowe 20-30 zł było. No i potem dziecko w wieku 3 lat poszło do przedszkola i się zaczęły wydatki. Za samo przedszkole płaciłam 450 zł (obiady i godziny dodatkowe a w domu i tak drugi obiad jadła). Ubranka zaczęła niszczyć w zastraszającym tempie, bo wiadomo im starsze dziecko tym bardziej niszczy. W SH ciuszków na ten wiek było jak na lekarstwo (co też pokazuje, jak dzieci w tym wieku niszczą szybko). Musiałam zacząć kupować nowe ubranka. Często kupowałam w marketach (żadne firmówki) ale mimo to szło na te ciuchy sporo więcej. Doszły owoce codziennie, danonki, córka zaczęła chorować więc leki co miesiąc praktycznie koo 50-100 zł szło na leki. Nie dość że chorowała tak normalnie (wiadomo przedszkole i baketrie) to jeszcze miała astmę i brała stale leki na to. Jest też uczuleniowcem i wiele razy maści i kremy trzeba było kupować. No i tak sobie szło aż poszła do szkoły (właściwie dwóch) i teraz te wydatki się zmieniły, bo płacimy za SM, za ubrania, za jedzenie, za różne rzeczy do szkoły, za dojazdy do SM. Teraz w tym wieku już też zwiększyło się zużycie pewnych rzeczy, kosmetyków, nawet światła bo wiadomo dziecko już większe i samo używa. Jest inaczej po prostu. Z biegiem czasu dojdzie jeszcze jakieś kieszonkowe, ciuchy które będzie chciała mieć coraz lepsze (takie czasy). Także moim zdaniem najbardziej kosztowne jest utrzymanie dziecka od 3 rż i potem to się w miarę stabilizuje w szkole. Ale nikt mi nie powie, że najdroższe jest utrzymanie niemowlęcia bo się z tym nie zgodzę ![]()
Jest serduszko ![]() Igorek 21.07.14r ![]() ![]() Edytowane przez vioris Czas edycji: 2014-03-26 o 12:21 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#1671 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#1672 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Natomiast są sytuacje kiedy jednak z góry widać, że lepiej się to kilka lat wstrzymać. Jak sytuacja koleżanki, której na dziecko narzeczonego i ją samą zostanie 600zł (bez renty a rentę ma póki się uczy), która chce dziecko pogodzić z wymagającymi studiami, i chce zostać prawnikiem bez robienia dodatkowych praktyk (bo kiedy), chce z tych 600 zł zapłacić jeszcze aplikacje.... To taki typowy przykład, który może się skończyć ukrytym żalem do dziecka, że życie "zmarnowało" bo kolidowało z rozwojem (mimo, że było planowane). Dziewczyna ma 21 lat. Ja bym jej poradziła przebadać siebie i narzeczonego by WIEDZIEĆ czy nie będą mieli problemów z poczęciem dziecka. Czy są zdrowi, itd. I jednak poczekać. Nie ma 30 lat by to był jej "ostatni dzwonek" na dziecko i by musiała się śpieszyć.
![]() ![]() |
![]() |
#1673 |
Zakorzenienie
|
Leine, Słońce Ty moje... zaglądam do Ciebie na ovuf codziennie... jak do każdej, zresztą, ale nie zawsze mam wenę pisać... Tobie wiecznie też kibicuję...
![]() Leinówa... jak Ci się widzi spotkanie w przyszłym tygodniu??... teraz jeszcze wolę nie ryzykować, że coś zaprądkuję... ![]() ![]() Vioris.. szybko Ci spada ta waga... ![]() ![]() ![]() Co do szukania pracy.. ja niby mam doświadczenie (zaczęłam pracę już na studiach), studia.. i co?.. szukam roboty od stycznia.. wysyłam kilkanaście CV codziennie do mojego miasta i do sąsiedniego.. i co?... miałam z tego 2 rozmowy i nic z nich nie wyszło... a poza tym nikt nie dzwoni... nie rozumiem, co się dzieje... ![]() ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1674 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() vioris. ![]() Dziewczyny powiem Wam ze zawsze będzie mialo. My z TŻ mamy lacznie ok 4tys i to nie jest dużo, ciągle cos wypada, a to imprezy a to lekarz, a to dentysta, auto, ubezpieczenie remont i w kolo macieju kręci się od miesiąca do miesiąca. Wysłane z mojego X2 10.25 przy użyciu Tapatalka
![]() |
#1675 |
Zadomowienie
|
Hej Laski
![]()
#1676 | |||||
Wtajemniczenie
|
Dziękuję
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nie, no gin nie widział ![]() ![]() Taa ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() To nie dziwię się, że Cię duma rozpiera ![]() ![]()
![]() |
#1677 | |||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Przepraszam za to co napiszę, ale nie wyobrażam sobie takiego życia ![]() No i przesadzasz ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() To jak, będzie wpadeczka? Bo rozumiem, że się nie zabezpieczaliście ![]() Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:27 ---------- Poprzedni post napisano o 14:24 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() Na nfz nasienie będziecie badać? A jakie inne hormony, pamiętasz? Zadowolona z wizyty? Lekarz przystojny? ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1678 |
Zakorzenienie
|
Meire! Brawa dla córci
![]() Vioris, dla Ciebie też brawa za krok bliżej do lachona ![]() Ja nie wypowiem się na temat ile kasy idzie na dziecko, bo tego jeszcze nie wiem ![]() ![]() Odebrałam dziś wynik tsh i jest 1,87 ![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#1679 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#1680 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() No jak już idzie się do faceta to niech chociaż przystojny będzie co by badanie było przyjemniejsze ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:45.