|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Tytuł kolejnego wątku | |||
| Wrześniowo-październikowe mamusie 2014 |
|
0 | 0% |
| Mama się za głowę łapie, jak ja dużo już potrafię! |
|
0 | 0% |
| Trawka, kwiatki i ćwierkanie, a ja ćwiczę już siadanie |
|
4 | 8,33% |
| Ależ nam Maluchy rosną, wszystkie będą siadać wiosną |
|
1 | 2,08% |
| Jem warzywka i owoce, aby zyskać super moce |
|
3 | 6,25% |
| Chociaż jestem mały gość, często daje mamie w kość |
|
1 | 2,08% |
| Do raczkowania zabieram się, mamusia bardzo cieszy się |
|
0 | 0% |
| Krzyczę, piszczę, pełzam śmiało - jestem gościu jakich mało |
|
8 | 16,67% |
| Mama chrapie o tej porze?! Ja jej na to nie pozwolę! |
|
1 | 2,08% |
| Mama patrzy na mnie z byka, bo wstaję wcześniej od budzika |
|
1 | 2,08% |
| Pierwsze mama albo tata - gotów jestem do gadania! |
|
0 | 0% |
| Ja już siadam proszę państwa! Dość już tego opiedzielaństwa! |
|
0 | 0% |
| Już nie dzidzia taka mała - ja się garnę do siadania |
|
0 | 0% |
| Coraz lepsze moje dania- masterszefem będzie mama! |
|
15 | 31,25% |
| Mama nie śpi noce, dnie, bo mi ząb wyżyna się |
|
1 | 2,08% |
| Mam już śliczne ząbki dwa, więc się śmieję ha ha ha |
|
2 | 4,17% |
| Ja już pełzam i raczkuję, mama mnie nie upilnuje |
|
5 | 10,42% |
| Lubię wcześnie rano wstać i rodzicom nie dać spać |
|
5 | 10,42% |
| Piję soczki, zupki zjadam, coraz więcej przy tym gadam |
|
1 | 2,08% |
| Głosujący: 48. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1831 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mama się za głowę łapie, jak ja dużo już potrafię! Mamy IX-X 2013, cz. VIII
Mam ponad 20 stron do nadrobienia
![]() No ok, najwyżej nie nadrobię wszystkiego. Kaśka gratuluję upolowania kompletu Ty uparciuchu ![]() kasiunia pięknie się prezentowaliście! ![]() ja Twój bukiet też prześliczny! tassia "widze ze wiekszosc z nas taka jest ale tez trzeba wziac pod uwage ze grupa matek piszacych na takim forum nie jest zwykla grupa jestesmy kobietami ktore interesuje rozwoj dzieci? wychowanie itp dlatego tu trafilysmy jakby nas to nie interesowalo to posluchalybysmy rad tesciowych dopajaly glukoza i dawaly sekacza pogryzionego" podpisuję się pod tym wszystkim co mam! kaśka moja też uwielbia tego kropka maharet sukienka z czerwonymi dodatkami będzie się super prezentować lece do pracy
|
#1832 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mama się za głowę łapie, jak ja dużo już potrafię! Mamy IX-X 2013, cz. VIII
Phillipsa
Cytat:
Cytat:
Co się stało? Cytat:
Też sobie zazdroszczę Ale 30 lat trzeba jakoś uczcić ![]() Cytat:
Ale to mój Dzieć, moja sprawa i ewentualne moje błędy
|
||||
|
|
|
#1833 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale ja mam osobowosc taka ze ludzie boja mi sie przeciwstawic... nawet tesciowa sie mnie boi... ostatnio tz powiedziala: mogłes sobie znalezc jakas normalna zone, bo ta jest za mądra i ciężko ją przegadac ![]() ale co do slodyczy jest problem... to ze teraz nie podaje, nie sadzam itp to ok, ale czmeu do 3 roku zycia bez slodkiego??? odp: BO TAK! pewnie beda spiny pozniej, ale sie o to nie martwie wczoraj bhlam u psiapsiolki mojej mamy ktora uparcie chciala prowadzic dziecko za raczki i pokazywala mu jak sie krockzi robi, wiec dwa razy zwrocilam uwage po cyzm wzielam dziecko na rece i koniec ! Cytat:
potem ze 3 jeszcze w miare na sile a potem nie otwiera buzi i juz
|
|
|
#1834 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#1835 |
|
Zadomowienie
|
Witam się.
Uffffffff, szczepienie za nami, mój zuszek nawet za bardzo nie histeryzował , kupiłam małemu dzisiaj pościel w galerii i takie fajne coś na nóżki ni to butki ni skarpetki, później pokaże ja mi się uda bo coś zdjęć nie mogę wrzucać .ale słuchajcie czego byłam swiadkiem w tej galerii, normalnie jak taka babka 50 pare lat zwraca uwagę młodej matce ze karmi dziecko cycuniem oczywiście, dziewczyna robiła to naprawdę dyskretnie ja się nie zorientowałam, myślałam że trzyma małego tylko na rękach to nie to co mi się kiedyś w pracy przydarzyło ze laska tak dawała córce pierś ze mój kolego to bladł to czerwieniał z zawstydzenia na zmianę, ALE GDZIE ZROZUMIENIE U TEJ BABKI, KTÓRA SAMA MATKĄ JEST bo z wnuczką w galerii była, co wy na to bo byłam zirytowana, naprawdę działo sie to dyskretnie, a wy kiedyś karmiłyście "publicznie"? no mi sie jeszcze nie przydarzyło, ale czemu nie jeśli dyskretnie :conf used:a wracajac w przychodni mnóstwo zakatarzonych i kaszlących, masakra, i z miejsca pozdrawiam nasze katarki i inne dolegliwość, zdrówka zyczę tassia pozdrowienia dla ogrodniczek i buziaki dla mam którym dzisiaj dzień się zaczął zanim słoneczko wstało to na niebie oczywiści policzanka ja do tego płaszczyka ubrała bym trampki, pantofle na koturnie a nawet baleriny a czemu nie, widziałam dzisiaj dziweczyne była w podobnym i miała baleriny z takim fajnym pomponem, i spoko kasia ale masz cudnych rodziców, ja też jestem zosia samosia wyznaję zasadę umiesz liczyć licz na siebie.co do akcji nóżka do buziaka, to mój też bidaczek nie dosięga, fajnie że podpowiedziałaś jaką magnolię posadzić, bo ja też mam w planach zakup roślinki ![]() , maharet na jaki kolor dodatków w końcu postawiłaś , agaabuudzięki bogu że to nie ucho, u mojej siostry był, masakra, MsLullabymój starszak do 4 rż nie tkną czekolady, ech, co do okulisty pszczoua wszędzie to samo widzę, u mnie o 5 rano trzeba do kolejki dołączyć żeby się dostać, butterflyspanie do 8.20 u mnie marzenie , , brydzia nie doradze bo u mnie tylko cycuś narazie,któraś z was pyta o ulewanie, mi pediatra dziś powiedziała że tak do pół roku a później to już mniej albo i wcale kurcze ale mi się podoba ten plakat o urlopie macierzyńskim, uśmiałam się aż musiałam tego mojego małego szefa wycałować i wyściskać ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
#1836 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
natalka przytyla 200g o dwa tygodnie. ale ze skora wg pediatry zle. mamy skierowanie do szczecina do szpitala na oddzial pedoatryczny alergologiczny
|
|
|
|
|
#1837 |
|
Zakorzenienie
|
a jak chcecie obczaic moja t. o ktorej tu tyle pisze, to u mnie w znajomych jest (Maria K., niebieska bluzka na profilowym, ma inne nawzisko niz TZ)
|
#1838 |
|
Wtajemniczenie
|
znaczy się modelka o tło do zdjęcia nie zadbała
|
#1839 |
|
Zadomowienie
|
tassia TO TY TAKA BABKA JESTES ZE NIKT CI NIE PODSKOCZY
|
|
|
|
#1840 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1841 |
|
Wtajemniczenie
|
o jajku współczuję, a byłas z Natalką u alergologa?
|
#1842 |
|
Zadomowienie
|
a tak wogóle to jestem za tym zeby nie dawac małym smazonego i solonego
|
|
|
|
#1843 |
|
Zakorzenienie
|
Isabell ja karmię w miejscach publicznych
Nie widzę nic złego w karmieniu dziecka piersią, w końcu coś jeść musi, a jak ktoś ma problem z widokiem matki z dzieckiem przy piersi to hmm... to jego problem ![]() Gdyby natomiast mi ktoś zwrócił uwagę, to bym pogryzła. Jest to całkiem naturalna czynność, jak kichanie, ziewanie czy jedzenie lodów Powiedziałabym nawet, że jest to jeden z ładniejszych widoków jesli chodzi o "czynności fizjologiczne" BTW. co jej powiedziała? W sensie do czego się przyczepiła - że pierś widać czy co
|
|
|
|
#1844 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i co jedziecie? Mowilas jej ze dalej Kp bo niechce tego pepti? Pisalam do Coebie jezeli dawalas juz gluten to jest taka kaszka zdrowy brzuszek 5 zboz z lipa bez mleczna bez cukru ktora moim zdaniem jest tak slodka ze zmienia smak pepti. Natala pytala o Sinlac czy dawalas..
|
|
|
#1845 |
|
BAN stały
|
Isobel nie wiem jeszcze,ale chyba czerwony, mam jeszcze czas na przemyslenia.
Co do tego przewrazliwienia to z drugiej strony jestem ignorantka bo nie sterylizuje wszytkiego, nie prasuje ubran dzecka, nie nosze go na rekach i chodze z nim do sklepu. |
|
|
|
#1846 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
choc jak bylam w ciazy to wszystkie jego ubranka wyprasowalam z dwoch stron, ale mnie wtedy plecy bolaly
|
|
#1847 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
a prawda jest taka ze Maciek 2,5 miesiaca mlodszy przynajmniej wykonuje proby samodzielnego siadania, a tamten siedzi i to bardzo stabilnie tyle ze usiasc nie potrafi i siedzi juz z 3 miesiace chodzi tez, trzymany za jedna reke, ale raczkowac nauczyl sie tydzien temu i robi to tak jak Maciej Cytat:
tylko miska powinna byc na przyssawce ![]() Cytat:
|
|
|
#1848 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:05 ---------- Poprzedni post napisano o 17:58 ---------- vea z mojej strony nie było widać TEJ PIERSI może ona coś tam widziała, no bo wiesz to dziecko miał tak 7-8 m-cy i trochę się kręciło, NO I CO Z TEGO, wredna babsko ---------- Dopisano o 18:10 ---------- Poprzedni post napisano o 18:05 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 18:13 ---------- Poprzedni post napisano o 18:10 ---------- i w ogóle dla koleżanki która zrobiła jedzonko dla bobasa zrobić na tydzień to już jakie to wygodne---------- Dopisano o 18:22 ---------- Poprzedni post napisano o 18:13 ---------- Mam taki pytanie głównie do mam chłopczyków ILE WASZE POCIECHY WAŻYŁY, MIERZYŁY W WIEKU 5, 5.5 M-CY ? bo nie wiem czy u mni dużo czy mało |
||
|
|
|
#1849 |
|
BAN stały
|
Ale ze mnie doopa wolowa, zapomnialam dac tluszczu stworu do jedzenia, dobrze, ze nie pomrozilam
|
|
|
|
#1850 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) nie dopiera ![]() Cytat:
|
|
#1851 | ||||||||
|
Rozeznanie
|
Od rana was podczytuje i dopiero teraz mi sie udalo nadrobic
![]() Cytat:
![]() Cytat:
mam nadzieje, ze zly los ie szybko odwroci Cytat:
Moj maluch niestety nie umie spac na brzuchu. choc dzisiejszej nocy sam sie na niego przekrecil i chyba spal z 10 minut. akurat sie obudzolam wiec go obserwowalam ![]() potem zaczal jeczec i musialam go przekrecic na plecy. niestety nie chcial zasnac, wiec wzielam go do nas Cytat:
skaza bialkowa?biedny maluszek ![]() Cytat:
nie masz co sie zalamywac z faktu,ze nie moze ich wlozyc do buzi. pocwiczy troche i mu sie uda moj tez od jakiegos czasu chwyta stopki i chce je wlozyc do buzi co jeszcze sie nie udalo. ale nie martwie sie z tego powodu. nie wszystko przychodzi od razu ![]() Cytat:
musze obczaic dzieki pszczoua straszna lipa z tymi zapisami mogliby inaczej traktowac niemowlakow i nie powinni dopuszczac do sytuacji, kiedy jedna osoba zapisuje pol rodziny ja tam bym zrobila awanture ![]() mam nadzieje, ze poprawi sie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() jak tylko widze, ze zanosi sie na zanoszenie to szybciutko dmucham mu w twarz i poki co udaje sie tego uniknac. ale okropne to jest :/
|
|
|
#1852 |
|
Zakorzenienie
|
Jestem okrutną matką... Pokazałam Zuzi sorter. Dopóki pokazywałam jak wpadają pojedyncze klocki to było ok, ale jak zatrzęsłam nim lekko... rozpłakała się bidulka ze strachu
Ale już była tak rozdrażniona ze zmęczenia chyba, bo przytuliłam i przestała, ale zaraz zaczęła znowu ("ja nie chciałam się przewrócic na brzuuuuuuuuch!") i szybko ogarnęłam kąpiel i Mała śpi. Na brzuszku. Co do książeczek: Księga dźwięków: http://aros.pl/ksiazka/ksiega-dzwiekow-2 Mamy też wierszyki z Wierszykowa - wg mnie ładne ilustracje http://aros.pl/szukaj/wierszykowo/0 najlepszy nieśmiertelny Tuwim i Brzechwa. Nie polecam Jachowicza, zbyt moralizatorskie dla mnie :P Fajne są książeczki z tej serii: http://aros.pl/ksiazka/zwierzatka-w-zoo-2 Tę dzisiaj Zuzka prawie w całości wszamała Aaaa dwie drobne dobre wiadomości - bagażnik się otwiera i zamyka ---------- Dopisano o 18:42 ---------- Poprzedni post napisano o 18:40 ---------- Ooo, widzę, że jest nowość - Bajeczkowo A potem już oszczędzamy...
|
#1853 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a wspominałaś chyba że po niesłoiczkowym ma problem z qupą ?
|
|
|
#1854 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
biedulkaostatnio jak bylam a kontroli to chlopczyk przed nami tez dostal skierowanie do szpitala ze wzgledu na alergie. mial bardzo brzydka buzke ![]() Isabell glupia ta baba w galerii jak mozna do czegos takiego sie przyczepic Lula Twoja t. to swiatowa kobieta, nawet konto na fb posiada ![]() obczailam. moze straszyc dzieciaki ![]() Odnosnie ulewania, to moj Jakub jak najbardziej ![]() jeszcze mlekiem jak mlekiem, najgorzej, ze teraz na pomaranczowo - marchewka jeszcze najgorsze jest to, ze nie moze ulezec na plecach po jedzeniu i od razu na brzuch i nie musze mowic co sie dzieje ostatnio spotkalam sie z opinia, ze do roku dziecko moze ulewac ![]() Ale jestem dzis wypruta. dzien mi zlecial niewiadomo kiedy. a mialam szkole przetrwania, bo siostra zostawila u mnie rocznego chrzesniaka, wiec mialam pod opieka dwoch lobuzow ![]() na poczatku nie bylo zle, bo wzielam ich na dwor. kubus spal w wozku, a Maciej spacerowal ze mna (bo juz od 2 miesiecy chodzi). Gorzej, jak wrocilismy do domu bo Jakub sie obudzil i byl glodny. plakal, wiec maciek zaczal razem z nim. mialam juz ugotowana zupke, ale musialam ja zblendowac. nie moglam niestety, bo chrzesniak boi sie blendera i jeszcze glosniej zaczal plakac na szczescie zadzwonilam do siostry i szybko wrocila ![]() najlepsze bylo, jak dwoch jednoczesnie musialam wziac na rece zeby uspokoic udalo sie.moj chlop sie potem pytal, czy na pewno chce miec w niedlugim czasie drugie dziecko zapomnialabym: dziekuje za wszystkie odpowiedzi dotyczace smoczkow
|
|
|
#1855 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ostatnio przez prawie 2 tyg nie jadł prawie nic, nawet swoich ulubionych słoiczków, tego co sama gotuje, no po prostu nic. potem mu się odwidziało z dnia na dzień zjadał po 150ml obiadu , potem deser i od wczoraj jest znowu to samo, właśnie sama zjadłam jabłko z marchewką bo zjadł 3 łyżeczki i zaczął kręcić nosem..
|
|
|
#1856 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
ku* a Julci wzywa łee
|
|||||
|
|
|
#1857 |
|
Zakorzenienie
|
Ja dodaje po rozmoozeniu. To istotne?
|
|
#1858 |
|
Zakorzenienie
|
Tassia, Papuga, może to jakiś skok żywnościowy.
Isabel. okropna baba! Ja jak tylko mogę to staram się nie karmić publicznie bo MNIE to krępuje, nie czułabym się komfortowo. Więc raczej staram się wychodzić na krótko, ewentualnie od jakiegoś czasu w centrum miasta jest kawiarnia rodzinna z kącikiem do karmienia, całkiem zasłonięta, z miejscem do przewinięcia - tam już karmiłam i przewijałam.
|
#1859 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
karmienie dziecka piersią jest czymś zupełnie naturalnym , jest koniecznością. Jeśli ktoś kp w miejscu publicznym odbiera jako obnażanie się to dla mnie jest skrajnym de bilem. Osobiście karmiłam jedynie w poczekalni w przychodni i nie spotkałam się tak z żadną krytyką, ale to pewnie dlatego, że w takim miejscu to normalne. Jeśli nadal będę karmić piersią gdy zrobi się ciepło to nie będę miała skrupułów by nakarmić dziecko np. w parku, czy z resztą gdziekolwiek gdy zrobi się głodne. A krzywe spojrzenia mam gdzieś
|
|
|
#1860 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Maciej je uwielbia wrecz pożera ![]() ah i jednak nie zawsze biednemu wiatr w oczy i karta lubi sie odwrocic super!
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:06.

Może też od kogoś dostanę, tylko urodziny dopiero we wrześniu
Ale 30 lat trzeba jakoś uczcić 

:conf used:
kasia ale masz cudnych rodziców, ja też jestem zosia samosia wyznaję zasadę umiesz liczyć licz na siebie.
,
, brydzia nie doradze bo u mnie tylko cycuś narazie,

i co jedziecie? Mowilas jej ze dalej Kp bo niechce tego pepti? Pisalam do Coebie jezeli dawalas juz gluten to jest taka kaszka zdrowy brzuszek 5 zboz z lipa bez mleczna bez cukru ktora moim zdaniem jest tak slodka ze zmienia smak pepti. Natala pytala o Sinlac czy dawalas..

a może trochę poćwiczy i osiągnie cel
i nie powinni dopuszczac do sytuacji, kiedy jedna osoba zapisuje pol rodziny