|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#781 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Marzec-Kwiecien 2013 cz6 - świętujemy Roczek (part II.)
Cytat:
Flavamed obydwa na sorbitolu, obydwa gromko grzmią z opakowania "bez cukru"... Nie daj się choróbsku!
|
|
|
#782 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#783 |
|
Zakorzenienie
|
Dzieki dziewczyny za odpowiedzi. Juz w ciazy o tym bylo mowione ze teraz jest taka szkola zeby nie ruszac. Ja tak jak pediatra mowila tylko delikatnie sciagalam skorke, w kapieli i to bardzo rzadko (tesc mi kiedys Kamila wzial i na sile odciagal, az wydarlam sie i to dobrze-tylko on i tesciowa maja fobie na ten temat poniewaz nie odciagali i dwoje ich synow mieli zabieg)
Ale moje pytanie bylo raczej czy te wasze siusiaki tak wygladaja? Bo mojemu jak delikatnie nawet przy myciu sie troche sciagnie to to tak wyglada. Chyba sie jutro przejde do pediatry... Klementynka a Twoj tez tak wyglada? Licze jeszcze ze Nestelle cos powie majac dwoch (bo trzeci sie domyslam ) chlopAkow chociaz z tego co pamietam to ona tez mowila ze nie ruszaWysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#784 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w końcu stwierdziłam, że kupie bilet, już sobie naszykowałam 3 zeta a kierowca mi mówi, że za kupno w autobusie 3,6 Zosior zaciekawiony autobusem, potem rozxchichrany na maxa jak wielki labrador zaczął jej nosem stopę trącać, zaliczyłyśmy 2 lumpki i kupiłam jej fajnych ciuszków, potem musiałyśmy poczekać jeszcze na TŻta i poszłyśmy do parku i przerabiałyśmy wychowanie sexualne obserwując żaby potem kimnęła w samochodzie, TŻ z nią posiedział na parkingu pod Selgrosem, a potem obudziła się, zjedliśmy obiad na Ikei i kupiłam trochę mniej i bardziej potrzebnych rzeczy Także dłuuugi dzień, Zosior padł już dawno, ma dziś dzień brudasa, bo już mieliśmy dosyć...
|
|
#785 | ||
|
Zakorzenienie
|
hej
upiekłam pizze mniam ![]() Cytat:
Cytat:
|
|
#786 |
|
Zakorzenienie
|
Ojej...moi tez zagadują, ze moze to mu dac moze tamto, albo, że nic mu nie bedzie jak zje coś słodkiego. Nie jestem restrykcyjna za bardzo w diecie-zje czasem kruszonke z szarlotki lub biszkopta, ale kakao i czekolady nie zna, cukru stara się jak najmniej... i stąd moje pyttanie, bo moja mama, ze ciągle K. tylko wode pije i wode...nie wpadłam na to, zeby ,mu dac coś innego
bo wszędzie doszukuje się cukrów i kofeiny. Ale pewnie sa jakieśherbatki bio dla dzieci?LUnka ni tak podobnie wygląda, ale jak sćiągnę troszkę to widac dziurkę;p |
|
|
|
#787 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ale nocy współczuję ja bym już dawno odstawiła
|
|
#788 |
|
Zakorzenienie
|
pisałam ostatnio, że rehabilitantka w Jakubie nie widzi wiele dobrego, padło jeszcze stwierdzenie, że skoro nie chce jeść sam, to ma problemy z koordynacją ręka-oko-usta. to ja się pytam, czym (pod względem wspomnianej koordynacji) różni się włożenie zabawki do buzi od włożenia jedzenia, jeśli dziecko jedno robi, drugie nie
jak zachęcić dziecko do jedzenia? dla mnie to ewidentnie brak chęci a nie problem z koordynacją, bo gdyby chciał próbowałby ileś razy, a on odrzuca z zasady. dostaje chrupki, wafelki, coś ode mnie z talerza, jak robię sałatkę i siedzi ze mną daję mu na tacce większość składników, ale rzuca wszystko na podłogę i patrzy gdzie leci. dziś jadł chrupka kukurydzianego (takiego długiego, plecionego), po kilku moich zachętach sam kilka razy wziął bo buzi, odgryzł coś, zjadł coś, większość czasu spędził na odrywaniu kawałeczków chrupka i rzucaniu ich na siebie (gdzie popadnie). to i tak sukces bo w ogóle cokolwiek wpakował do buzi, a rzadko się to zdarza. nie chce gryźć, trzęsie się jak mu coś podtykam. do 18 papek jeść nie będzie, ale jak długo jeszcze
|
|
|
|
#789 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
póki co 2 noc śpi u naszej mamuni![]() ---------- Dopisano o 20:52 ---------- Poprzedni post napisano o 20:50 ---------- Cytat:
narzuca Ci tempo !---------- Dopisano o 20:55 ---------- Poprzedni post napisano o 20:52 ---------- Cytat:
|
|
#790 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Daj Jakubowi kawalek chlebusia, czy banana (cos co lubi) na podlodze, np. jak rozluzniony siedzi na puzzlach - moj w takich sytuacjach zjada wszystko, bez wyrzucania Albo jak jest w krzeselku to do reki lyzeczke - nie wiem, dlaczego ale moj M. wtedy postuka o talerzyk, o jedzenie, i za chwile siega raczka po jedzenie i je bez wyrzucania.
|
|
#791 |
|
Zakorzenienie
|
klementyna ja od czasu do czasu daję zwykłą herbatkę mainową lub koper włoski, melisę, rumianek, zaparzoną i rozcieńczoną takie zwykłe w saszetakach.
---------- Dopisano o 21:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:59 ---------- Moje dziecko ostatnio nie chce jeść w krzesełku i stoi nieużytkowane ale za to jak jej rozłożę na ławie jedzonko to bardzo chętnie skubie a z talerza to patrzy by tylko porwać i często u nas bywa tak że jak jej daję to ona zaciska buzię a sama pcha jedną i drugą ręką naprzemian do tej buźki. A borówki je jakby w jakiś zawodach startowała pełna buzia i ładuje dalej dziś zrobiłam kisiel z kiwi i dodałam pare malinek krzyczała i nie dała sobie przetłumaczyć że gorące chciałam dać resztę obiadku nie bo ona z tej miseczki chce no i dawałam gorący dmuchając a ona cały czas z otwartą buzią siedziała hyh
|
|
|
|
#792 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i dobrze
|
|
#793 |
|
Zakorzenienie
|
Moni_ka.g chodzi ci o samodzielne jedzenie? ja zawsze jak jemy obiad sadzam/sadzałam małą na kolanie i pytałam się czy chc brokułe czy paprykę itp. dałam jej na widelcu jak posmakowało to sama zaczynała palcem szukać w talerzu albo brała to co ją zaciekawiło kolorystycznie przeważnie wygrywa papryka czerwona i żółta
|
|
|
|
#794 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a z talerza mamy smakuje przeciez najlepiej, a jezszce lepiej jak sam moze wlozyc do miski paluszki ![]() ---------- Dopisano o 21:15 ---------- Poprzedni post napisano o 21:08 ---------- Cytat:
|
|
#795 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:21 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ---------- Cytat:
chyba muszę siąść z nim na podłodze i tak będziemy jedli obiad, oboje, ale mam wątpliwości czy tknie.. jutro mamy naleśniki, zobaczymy czy się skusi.. |
||
|
|
|
#796 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zachecaj go do samodzielnego jedzenia, jak najwiecej, niech siega do talerza, do miseczki, na poczatek mozesz nawet dawac malenkie kawaleczki, takie do przegryzienia na raz - a on lubi banana? to latwy owoc do pogryzenia, polkniecia, smaczny, albo kawalek ugotowanej marchewki czy ziemniaka, albo miekkiej czesci z chleba czy bulki, mozna posmarowac maselkiem- najlepiej przed posilkiem, na glodnego, na podlodze, ktora latwo ewentualnie posprzatac, najlepiej jakby jeszzce byl zrelaksowany ![]() Jak Jakub juz wstaje to miseczke na wysokosci, niech siega raczka do talerzyka (oliwka o tym pisala - moj M. bardzo lubi tak podjadac). Albo masz leniuszka, "rozpieszczonego" lyzeczka ( ), albo faktycznie cos moze byc na rzeczy. Probuj go animowac do samodzielnego jedzenia, powodzenia ![]() ---------- Dopisano o 21:27 ---------- Poprzedni post napisano o 21:25 ---------- Cytat:
![]() (moj M. nalesnikow nie lubi, natomiast te placuszki bananowo-kokosowe z patelni baardzo smakowaly oliwka robi z samych bananow )---------- Dopisano o 21:31 ---------- Poprzedni post napisano o 21:27 ---------- cathlyn, BYou gdzie jestescie, wszystko ok?
|
|
#797 |
|
Zakorzenienie
|
wiem ze to dawno było i już wyhaczone przez Panikę jako pierwszą ale wybaczcie jestem na 17 stronie z czytaniem/nadrabianiem (nie liczac 4 ostatnich ) i strasznie mnie to rozbawiło nawet komputer uzależniony od cyca
|
#798 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
leniuszek - tak. rozpieszczony łyżeczką też, w końcu od skończenia 4 m-cy dostaje coś łyżeczką, bardzo długo nie siedział i nie dostawał większych kawałków. stoi najczęściej przy wersalce z miejsc, w których można coś postawić, ale damy radę, coś mu pościelę zanim położę jedzenie. z naleśników kiedyś ser chciał wyjadać (z mojego widelca). boję się jaja (J. nie je), więc nie biorę się za placuszki, chyba, że w dużej ilości naleśników, gdzie niewielkie ilości to daję. |
|
|
|
|
#799 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jablko surowe w calosci jest dla niedoswiadczonych dzieci "niebezpíeczne", nie ryzykowalabym - ale, pokroj jabluszko w kawaleczki i poddus w garnku z odrobinka wody, ono zmieknie, bedzie natomiast nadal w kawaleczkach (tylko czasami dziecko lubi tez paprac, ale mozesz sprobowac ja to czasami wysiadam z syfu wokol jaki w ciagu sekundy potrafi zrobic tak male dziecko )
|
|
#800 | |||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Już po fakcie ale trzymałam Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Co za dzień. Mikołaj by tyle nie wytrzymał. Na syrenie byśmy gnali do domu ![]() Jakoś weny nie mam na pisanie. Nie chce mi się Uciekam spać i dobranoc. Aaaaa i przede wszystkim dobry wieczór
|
|
#801 | |
|
Zakorzenienie
|
na trzy dni? każdy po 3 gryzy
jakoś ilekroć patrzę na bio-dla-dzieci tom przerażona. zwykłe ziołówki próbuję przemycać mojemu Kólewiczowi. Cytat:
w ogóle T. od dwóch dni wstaje (!) w krzesełku Ikei. jestem przerażona szczerze pisząc... jeść nie chce, cuduje w krześle... ale dziś zamiast kaszy zażyczył sobie 2 kromki weki z wędliną... kroję mu pociągi, daję na plastikowym talerzyku. wszystkie kwadraciki przełożył na szafkę obok i dopiero z tej szafki zjadł. bardzo metodologicznie to (z)robił... co ja zrobię z 8 pudełkami kaszy coś cudownego ![]() hehe. no wszędzie cycoholizm ![]() Monika, ja się bałam podać paprykę (twardzioch ),to do piekarnika ładuję. Tak samo cukinię. Z jabłkiem też bym tak zrobiła... (lekko podpiec)
|
|
|
#802 |
|
Zakorzenienie
|
|
#803 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wokół krzesełka non stop mam syf, przywykłam. |
|
|
|
|
#804 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mrasselo wystawia gire na barierke i tak je, jak jakis panicz na krolestwie 8 pudelek? ![]() moze wroci u nas kilka tygdni (moze cos ok.3) byl protest na kasze, nie zmuszalam, od wczoraj znowu je wieczorem - ale na stojaco
|
|
#805 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
paparykę miał na tacce, podobnie jak kabanosy i różne inne rzeczy. nic go nie kusi też mam porządny zapas kaszek J. już dał do zrozumienia, że musli to nie jest to co lubi najbardziej ;>
Edytowane przez moni_ka.g Czas edycji: 2014-04-01 o 22:07 |
|
|
|
|
#806 |
|
Zakorzenienie
|
hehe, było więcej. w necie taniej wychodzi, więc zrobiłam zapas Hollówek...
mam nadzieję, że mojemu też wróci apetyt na kaszę. w szoku jestem, bo bym bez ręki była. dałabym sobie odciąć, że mój syn jest kaszo-maniakiem... ---------- Dopisano o 22:11 ---------- Poprzedni post napisano o 22:08 ---------- hehe, wszak napisałam, że "próbuję" co Ty. choć postęp jest, bo wodę pije. może nie żłopie, ale popija. Uuu, kabanos. nie wpadłabym jednak ja cykor jestem... może syn mi coś sugeruje i dlatego zaciska dziób na kaszę?
|
|
#807 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#808 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny apeluje o ankiety!
|
#809 |
|
Zakorzenienie
|
Moni_ka.g a może po prostu jak Jakub nie chce to nie zmuszać przyjdzie czas i na niego nie każde dziecko lubi się brudzić.
Wkurza mnie gadanie lekarzy że musi, że powinien bo inne dzieci tak robią bo to już na tym etapie powinnien umieć a może po prostu on wszytsko inne chywta a jedzenie nie koniecznie. Tak jak pisałyście z tymi butelkami że jedno dziecko trzyma inne nie. Tż siostrzeniec on nie pił sam długo ani z butelki ani z kubka ani niekapka nic kompletnie trzeba było mu trzymać butlę i koniec i najlepsze on praktycznie do 3 roku życia pił i wyłącznie z butelki. Z jedzeniem tak samo jak mu się nie wciśnie to nie zje on znwu taki typ podobno z opowiadań dziadków i mamy że słoiczków nie tykał tylko gotowane przez nich. Mówić też nie mówił dopiero jak skończył 3 latka to zaczął mówić a przez 2 lata tylko z 10 słów wypowiadał. |
|
|
|
#810 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moderna-czy jak mam juz jedne tabsy i dołoże drugie, to nie przedobrzę? Cytat:
za pomysłowośćMilka tez je w biegu, i mało co je sama- znaczy wpakuje do buzi- ale chce szybko i duzo, bo czas cenny po co go na jedzenie tracić.... ---------- Dopisano o 22:42 ---------- Poprzedni post napisano o 22:40 ---------- jestem w trakcie.... Cytat:
a....Milka tez butelki sama nie trzyma....a nie kłamie trzyma jak jest wsciekle głodna, ale po zaspokojeniu pierwszego głodu rzuca matce
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:09.

) chlopAkow
potem kimnęła w samochodzie, TŻ z nią posiedział na parkingu pod Selgrosem, a potem obudziła się, zjedliśmy obiad na Ikei i kupiłam trochę mniej i bardziej potrzebnych rzeczy
dla Igorka, kurujcie się
05.07.2008
bo wszędzie doszukuje się cukrów i kofeiny. Ale pewnie sa jakieśherbatki bio dla dzieci?
!!!!!

i dobrze