Mamusie Marzec-Kwiecien 2013 cz6 - świętujemy Roczek (part II.) - Strona 43 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-04-09, 08:08   #1261
oliwka__
Zakorzenienie

GG do oliwka__ Send a message via Skype™ to oliwka__
Dot.: Mamusie Marzec-Kwiecien 2013 cz6 - świętujemy Roczek (part II.)

Jeszcze odnośnie jedzenia moje dziecko nie chce jeść żadnych kaszek smakowych kupiłam ostatnio z hippa na noc z bananami bio pluje innym takimi także a holle orkiszowa, musli, 3 zboża buzia jej się nie zamyka i może je jeść same na wodzie bez dodatków
Dziś owsianka z przepisu Moderny na śniadanie z tym sokiem pomarńczowym zobaczymy czy podejdzie bo sama owsianka dobra.
oliwka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-09, 08:34   #1262
nestelle
Zakorzenienie

czesc
Cytat:
Napisane przez Amelie04 Pokaż wiadomość
No tak, ale jakby na to nie patrzył to wszędzie jest cukier... więc co proponujecie zamiast Danio? Bo Bakusie i danonki to pewnie jedno i to samo...
a podobno podczytywałas forum ....a my tu ciągle o zdrowym jedzeniu ,ze cukier,ze sól ,jest be ....
To NIE prawda ze wszędzie jest cukier!!!!! prawdą jest natomiast ,ze trzeba się bardziej wysilić aby zrobić czy kupic cos zdrowszego ,dlatego szukamy ,czytamy składy .... a większość ludzi z lenistwa kupi pierwsze lepsze .
Cukru nie ma w wielu produktach - jogurtach natural., serkach typu Bieluch ..... można tez samemu zrobić taki serek . a jeśli już koniecznie musisz dodac cukier to spróbowałabym z miodem ,albo z syropem z agawy ....
Naprawde idzie zdrowo odzywiac dzieci .choć faktem jest ze to troszkę wymaga wysiłku od nas wszystkich .
Cytat:
Napisane przez kasia86bgo Pokaż wiadomość
CATH - w pracy jak w pracy haha. O dziwo idzie mi dobrze, wszak znowu od nowa musze nabrac szybkosci i plynnosci w wykonywaniu czynnosci. Ale z dnia na dzien idzie mi coraz Lepiej - to robienie, zawijanie i ogarnianie calego Burgerowego Grajgolka . Przez te 4dni co juz mialam - myslalam ze bedzie mie bardziej wszystko bolec - ale o dziwo boli tylko pod lewa lopatka. Aaaaa najlepsze jest to ze "umieram" w pracy a jak juz dojde na przystanek tramwajowy to jak reka odjal bol i zmeczenie mijaja haha.
.
może perspektywa zobaczenia wreszcie Milusia ulecza .
a sen
Cytat:
Napisane przez kwiatuszekkk21 Pokaż wiadomość
wczoraj wypatrzyłam jedną czwórkę prawie przebitą, więc za chwilę będziemy mieć 13-ty ząb. jeszcze 7...

słyszałyście o zagłodzonym rocznym dziecku z Krakowa? 5kg ważyło, nie jadło od 2 tyg zanim matka wybrała się do szpitala. ledwo go odratowali. lekarz jaki wkur*iony i wcale się nie dziwie. niektórzy nie powinni mieć dzieci
masakra

wow!!!! 13 zębów !!!!! szok!

R wszystko mlekiem popija ,pije przed ...pije po . mleczny potwór
Cytat:
Napisane przez oliwka__ Pokaż wiadomość
Nestelle mam okazję kupić pewne mieszkanie bo to w rodzinie sumy nie znam jeszcze ale tak mniej więcej wiem ile może kosztować, mieszkanie jest w mieście ok. 20tys. jest wyższa państwowa uczelnia więc pod wynajem taki żeby nie trzeba do niego dokładać by było tyle że ja za bardzo nie chcę kredytu a jeśli okaże się że teraz już to będę musiała dobrać z połowę i kminię
ale kredyt to tez dobra sprawa . można wziąć takie mieszkanie i wynajmować a czynszem spłacać kredyt .
Cytat:
Jeszcze odnośnie jedzenia moje dziecko nie chce jeść żadnych kaszek smakowych kupiłam ostatnio z hippa na noc z bananami bio pluje innym takimi także a holle orkiszowa, musli, 3 zboża buzia jej się nie zamyka i może je jeść same na wodzie bez dodatków
Dziś owsianka z przepisu Moderny na śniadanie z tym sokiem pomarńczowym zobaczymy czy podejdzie bo sama owsianka dobra.
ale to bardzo dobrze ze smakuje jej takie "e naturell"!!!
ale same owoce lubi prawda?
Stary 2014-04-09, 08:39   #1263
Demeter
Wtajemniczenie

GG do Demeter

Hej!

No więc zrobiłam wczoraj wieczorem test....i jest pozytywny
Demeter jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-09, 08:46   #1264
trolla2405
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Tasia34 Pokaż wiadomość
Laskiiii, na 90% będziemy mieli córeczkę!

Cytat:
Napisane przez nestelle Pokaż wiadomość
Za to stojąc przy kasie w P i P mój syn włączył syrene .... wprawiając ludzi w zakłopotanie bo kolejka duza , a my na końcu . pani przede mną mnie przeusciła ,stoje R nadal syrena ,panu się zrobiło głupio i tez przepusił ,to i następny tez i tak wszyscy mnie przepuścili . zapłaciłam ,pani na kasie mnie spakowała a R .... uśmiech . tak się robi zakupy -jesteśmy w zmowie ,działamy jak policja ,duzy korek to kogut wlączony i jesteśmy pierwsi
no to teraz pisz jak tego nauczyc?
mój to chyba pomaga ojcu bo jak chce cos zmierzyć to sie zaczyna drzec, sobie przypomina ze jest głodny
a akcja z butami dobra

Cytat:
Napisane przez Demeter Pokaż wiadomość
Hej!

o zapomniałam, nie możesz

a tak poważnie to wielkie GRATULACJE!
Stary 2014-04-09, 08:47   #1265
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
Hej!

AAAAAAAaaaaaaaaaale SUPER!!!!!!!!!!!:ju pi:

wspaniale!
Stary 2014-04-09, 09:03   #1266
trolla2405
Rozeznanie

Cytat:
czesc

a podobno podczytywałas forum ....a my tu ciągle o zdrowym jedzeniu ,ze cukier,ze sól ,jest be ....
To NIE prawda ze wszędzie jest cukier!!!!! prawdą jest natomiast ,ze trzeba się bardziej wysilić aby zrobić czy kupic cos zdrowszego ,dlatego szukamy ,czytamy składy .... a większość ludzi z lenistwa kupi pierwsze lepsze .
Cukru nie ma w wielu produktach - jogurtach natural., serkach typu Bieluch ..... można tez samemu zrobić taki serek . a jeśli już koniecznie musisz dodac cukier to spróbowałabym z miodem ,albo z syropem z agawy ....
Naprawde idzie zdrowo odzywiac dzieci .choć faktem jest ze to troszkę wymaga wysiłku od nas wszystkich .

Amelie im mniej przetworzone i mniej cukru tym lepiej, tylko z miodem się nie zgodzę - jest silnie alergizujący; jak dla mnie za wcześnie dla roczniaka ale starszej córce słodzę miodem i bardzo lubi
Stary 2014-04-09, 09:03   #1267
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
dlaczego Nie Danio ? bo Danio i inne tego typu serki danonki itp. to atrapa jedzenia.bardzo dużo cukru . niestety nawet jeśli jest w czyms takim cos wartościowego jak np. twarożek to reszta składnikow +cukier ,cukier cukier -miazdzy jakiekolwiek wartości odżywcze .
danio ma w skł. twar.odtłuszcz, wsad smakowy w którym jest cukier i syrop glukoz-frukt.,smietanka,cukier,s krobia modyf.,zelatyna.

Cytat:
Napisane przez cathlyn Pokaż wiadomość

Zastanawiam się tylko czy teraz należy być konsekwentnym. Mała lubi się bawić moim telefonem, ja się staram unikać,. ale dziś wieczorem - usypiałam ją od 19, usnęła, obudziła się gdy ją chciałam odłożyć i się bujałam... ok. 21 wrócił TŻ z pracy i mała do niego, więc znowu nie było spania. w końcu dorwała telefon i jak chciałam jej go zabrać ryk. TŻ dał jej telefon - żeby nie płakała, ja nie chciałam jej go dawać. I nie wiem co byłoby lepsze - TŻ dał jej telefon, za minutę ją zajął książką i ja wtedy telefon szybko schowałam. Gdybym zabrała telefon byłby ryk i nie uspokoiłabym jej niczym przez kilka minut. Nie wiem, co lepsze, bo też nie chcę zabierać czegoś - ona będzie płakać, a ja wtedy jej oddam tą rzecz, bo wydaje mi się że zapamięta.
im bardziej sie jest teraz konsekwentnym, tym lepiej.
Chociaz ja naprawde na wiele pozwalam, jest niewiele rzeczy, ktorych M. nie moze - ale te rzeczy po prostu chowam, nie pokazuje, a jak zobaczy i chce to tlumacze, ze nie wolno i wkladam do szafy.
I sa tez rzeczy mniejsze zlo, ktore mozemy np. dotknac paluszkiem, pokazac - ale nie do zabawy np. obrazy na scianie albo kwiatek w doniczce
Najwazniejsze to nie zostawiac placzacego dziecka samego, a placzace w naszym towarzystwie szybko sie uspoi (tzn. czasem szybciej, czasem wolniej ).

U nas najlepiej dziala przekierowanie na cos co sprawia duza frajde np. parapet i okno, albo tarzanie sie po lozku
Cytat:
No tak, ale jakby na to nie patrzył to wszędzie jest cukier... więc co proponujecie zamiast Danio? Bo Bakusie i danonki to pewnie jedno i to samo...
nie wszedzie, naprawde - my jemy bez cukru
np. jogurt naturalny
Cytat:
Wasze dzieci najadają się kanapką? jedną? bo K. wtryni mleko i jako przekąskę jeszcze by wciągnał kanapkę... on ma żołądek bez dna
w ogóle jestem ograniczona jedzeniowo, zero fajnych pomysłów i zazdroszczę Marsellowi śniadanek. Moderna adoptuj nas!

słyszałyście o zagłodzonym rocznym dziecku z Krakowa? 5kg ważyło, nie jadło od 2 tyg zanim matka wybrała się do szpitala. ledwo go odratowali. lekarz jaki wkur*iony i wcale się nie dziwie. niektórzy nie powinni mieć dzieci
hehe.. dzisiaj ugotowalam grysik z musem jablkowym - tylko podziubal
ja to te sniadania gotuje, ale najczesciej to sama zjadam

czytalam to wczoraj
Cytat:
Hej!

super! gratulacje!
Stary 2014-04-09, 09:03   #1268
Demeter
Wtajemniczenie

GG do Demeter

Dzieki dziewczyny
Ja to przeczuwałam Czyli jak wszystko pięknie pójdzie będę miała grudniowe dzieciątko
Wczoraj jeszcze był szok, w nocy spać nie mogłam, teraz do mnie to dochodzi i sobie popłakuję z tych emocji.. a co tam, wolno mi

Tasia, wielkie za małą dziewczynkę! Parka
Trolla, dzięki za informację o okuliście

Wczoraj przyszedł mi wózek, także dziś coś napiszę o nim (jesli w ogole wybierzemy sie na spacer bo deszczowo się zapowiada dzień ). Pierwszy minus to własnie taki, że małemu wystają nóżki. Ale jak szukałam parasolek to jeszcze ta Bomiko Xl jest duża, ale pomierzyłam wczoraj i to bardzo mała róznica w cm jest.
Demeter jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-09, 09:14   #1269
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Tasia - gratulacje

Demeter - gratulacje!!!
Z tym wozkiem jak wystaja nozki? Mozesz jakies foto z dzieckiem dac? Ja robie J .fotki w sklepach bo potem w domu nie pamietam i poki co mino tego podnozka jogger wygrywa ale szukamy jeszcze.

Amelie - np w malutkim danonku sa 2 lyzeczki cukru do tego chemia to jaka to ma wartosc? Takie cos mozna dac na deser zamiast ciastka (choc osobiscie wolalabym ciastko) a nie na sniadanie jako posilek, po co dzien zaczynac od bomby cukrowej? Owszem w wielu produktach jest cukier ale w tych dla dzieci jest go szczegolnie duzo. Jesli sie da warto go omijac jednak.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-09, 09:16   #1270
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Tasia34 Pokaż wiadomość
Laskiiii, na 90% będziemy mieli córeczkę!

Cytat:
Napisane przez maria28 Pokaż wiadomość
Poza tym chora i nie wiem, czy to prawidłowe, ale wymiotuje. Dziś wymiotowała 3 razy, nie wiem, czy to nie przypadkiem od Pedicetamolu Je mniej, nie je ciężkich rzeczy, bo po zatruciu jej nie dajemy, więc nie wiem, skąd te wymioty.

Cytat:
I moje dziecko to cwaniara na tarasie stoi scobba (taki odkurzacz myjący) i my mamy na tarasie tak kna na około 70 cm i mała jak nauczyła się wstawać to nie widzi przez to okno to co robi? wchodzi na scobbe i na niej wstaje i wtedy ładnie jej już główka ponad murek wystaje i widzi wszystko taki podeścik 10-20cm sobie robi heh

Wczoraj ugotowałam jej jaja przepiórcze były w lidlu bo mała ostatnio nie chce mi jeść jajek a te położyłam jej i sobie brała w rączkę i gryzła więc z 4 jajeczek zjadała tak po pół to dwa całe czyli mogę przeliczyć na jedno kurze ?
boski uśmiech na tym filmie
no jaja przepiórcze hm... może ja też spróbuje
Cytat:
Dzis kochany mój grzecznie siedział w przymierzalni z mamusią , mama wybierała -przebierała a on czekał zagadując (w ogole to wchodzę ze znajomą do butiku a tam pan wymuskany obsługuje ,fryz ,ubiór wszystko wypielęgnowane i biega wokół nas proponując ciuchy a takie i takie ... znajoma ze gej .ja na to ze nie .ona swoje i mówi ze na pewno i na pewno -jak oni wszyscy zwracają uwagę na marke ciuchow,na buty i na pewno zapyta o buty moje lub jej ... ze normalny nie znał by marki ,nie zwrócił uwagi .... dobra przebieramy ,wybieramy ,kupujemy . zmierzam ku wyjściu szeptem mówiąc jej "i co wygrałam . hetero ! " i nagle słysze "..proszę pani ,proszę pani ...genialne buty czy to są (....)?" .
odpowiedziałam -tak i musiałam wyjść aby pęknąc ze smiechu .
no i musiałam postawić jej kawe za wygraną. )
Za to stojąc przy kasie w P i P mój syn włączył syrene .... wprawiając ludzi w zakłopotanie bo kolejka duza , a my na końcu . pani przede mną mnie przeusciła ,stoje R nadal syrena ,panu się zrobiło głupio i tez przepusił ,to i następny tez i tak wszyscy mnie przepuścili . zapłaciłam ,pani na kasie mnie spakowała a R .... uśmiech . tak się robi zakupy -jesteśmy w zmowie ,działamy jak policja ,duzy korek to kogut wlączony i jesteśmy pierwsi
a jak ludzie w kolejce zareagowali na jego uśmiech po ?

Cytat:
Ja pitole ale mialam po☠☠☠any sen.
Bylam z mama i Milusiem na lotnisku - Milus wsiadl a my z mama zostalismy w hali odlotow. Potem zaczelam szukac innej drogi do domu - i jakis samochod lodka, a najlepsze ze moja mama zaczela sie cofac i stawala sie coraz mniejsza i mlodsza - a w koncu kiedy udalo mi sie odnalezc samolot ona byla takim malym niemowlaczkiem
Serio musze chyba przestac ogladac filmy .

Cytat:
Dragusia my planowaliśmy rodzeństwo dla K. ale nie wiem czy jest sens jak między nami taka kicha

Wasze dzieci najadają się kanapką? jedną? bo K. wtryni mleko i jako przekąskę jeszcze by wciągnał kanapkę... on ma żołądek bez dna
w ogóle jestem ograniczona jedzeniowo, zero fajnych pomysłów i zazdroszczę Marsellowi śniadanek. Moderna adoptuj nas!

Florian zjada 2 kanapki

Dragusia88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-09, 09:28   #1271
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
lego duplo z pandą za 8,24zł w tesco!
cena zajefajna!

pandy nie mamy. z moim haj nid bejbi nie dojadę do dużego Tesco.

Cytat:
np. dziś. Od 6:44 do 7:11 Torresiak jadł cyca (na śpiocha; najdłuższe dobowe karmienie; wstał o 7:32). o 8ej było "śniadanko" (jego tata tak je, więc syn towarzyszem). Także specjalnie głodny pewnie nie był

Cytat:
za chwilę będziemy mieć 13-ty ząb.
zębiaci na masę

Cytat:
mam okazję kupić pewne mieszkanie
jakbym miała kasę, to bym się nie wahała. nawet z kredytem - hipoteczne są (sic... jednak) najbradziej korzystne... zwłaszcza jak jest perspektywa pewnego wynajmu

Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość
Twoja córa nie wiadomo czy polubi, jak już zna smak Danio, który jest bardzo słodki.
słusznie

Cytat:
mleczny potwór

Cytat:

gratuluję i zazdroszczę! klask i:

Już nie piszę o piszczeniu. Bo się nie (z)rozumiemy nigdy nie siadziałam na spacerach, nie mam jak gotować wykwintnych potraw, T. w życiu by nie wytrzymał u fryzjera, a ze spacerów wracam upocona jak świnia i tylko drżę czy słońce będzie świecić mu w oczy...
Na huśtawkach - jako jedyni - nie czekamy na swoja kolejkę (inne dzieci potrafią pobyć na rękach u mamy, być "zagadane"). Haj nid bejbi. I nie, nie jestem masochistką. nie robię pewnych rzeczy na własne życzenie. Co innego teoria, co innego praktyka. EOT

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-09, 09:31   #1272
Moderna
Zakorzenienie

Wczoraj ogladalismy fajny film na dvd - Labirynt (Prisoners) - polecam

Cytat:
Napisane przez Dragusia88 Pokaż wiadomość
Florian zjada 2 kanapki
takie dwie kromki chleba?

to ja sie ciesze, jak M. zje dwa paski z kromki
Cytat:
to dobrze, ze je bez mleka zdrowsze na pewno !

Cytat:
Napisane przez maria28 Pokaż wiadomość
Na ostatnim wyjeździe do mojej kuzynki Róża tak się bawiła ze swoim starszym o 4 miesiące kuzynem, że go pobiła, doprowadziła do płaczu, po czym z niewinną minką siedziała i czekała, co będzie dalej. A dalej dobrze wychowany Filip...podszedł i ją przytulił

A w ogóle to jest rzeczywiście Różak, a nie Różyczka.
Czasem zachowuje się jak zbój, gamoń i gagatek.
Nie chce się przytulać, ściska wszystkich za nos z miną sadysty, złości się i ma fochy
ale aparatka z niej
Różak
Cytat:
- Achna- R je 2 sniadania nie licząc cyca ... daje kanapke z wędlinką .wedlinke można zastąpić upieczoną (w piekarniku na przykład)piersią kurczaka ,indyka -pokrojoną w plasterki ,z twarożkiem ,z humusem,z pasta z avocado ,. owsianke z cynamonem i jabłkiem startym lub innymi owocami , kasze razową kus-kus z owocami ,musli z jogurtem , kaszke jagalna z owocami , amarantus z owocami , płatki jagalne ,jajecznice ,jajko sadzone , albo słoiczek sniadaniowy - np. jogurt z owocami ,twarożek z owocami ,mus ze zbozami itp. .

Dzis kochany mój grzecznie siedział w przymierzalni z mamusią , mama wybierała -przebierała a on czekał zagadując (w ogole to wchodzę ze znajomą do butiku a tam pan wymuskany obsługuje ,fryz ,ubiór wszystko wypielęgnowane i biega wokół nas proponując ciuchy a takie i takie ... znajoma ze gej .ja na to ze nie .ona swoje i mówi ze na pewno i na pewno -jak oni wszyscy zwracają uwagę na marke ciuchow,na buty i na pewno zapyta o buty moje lub jej ... ze normalny nie znał by marki ,nie zwrócił uwagi .... dobra przebieramy ,wybieramy ,kupujemy . zmierzam ku wyjściu szeptem mówiąc jej "i co wygrałam . hetero ! " i nagle słysze "..proszę pani ,proszę pani ...genialne buty czy to są (....)?" .
odpowiedziałam -tak i musiałam wyjść aby pęknąc ze smiechu .
no i musiałam postawić jej kawe za wygraną. )
pyszne sniadanko

hehehe usmialam sie z tych historii
Cytat:
Napisane przez pani22ka Pokaż wiadomość
chyba więcej jest czekających

, a ja się cykam z każdym produktem, który je mój syn.
a on preferuje szczury ze śmietnika, paprochy z podłogi, ziemię z doniczki i pety spod ławki...
chyba dam mu te Danio:b rzydal: może to mniejsze zUo?

nie daj sie daniu
Stary 2014-04-09, 09:33   #1273
kasia86bgo
Zakorzenienie

GG do kasia86bgo Send a message via Skype™ to kasia86bgo

Cytat:
Hej!

GRATULACJE !!!!!

A wiesz ze jakis tydzien temu mialam sie ciebie pytac jak tam staranka ale jakos ze glowy mi wylecialo .

Cytat:

może perspektywa zobaczenia wreszcie Milusia ulecza .
a sen
czy ja wiem ... ost mialam takie zmiany ze jk przychodzilam to on juz smacznie spal od kilku dobrych godzin - no ale za to teraz mialam 4dni wolnego tomsy poszaleli sobie oczywiscie babcia Ania - nawet miala WOLNE :P haha.

ide uczytac coscie tam napisaly bede sie cofala w stronach

http://suwaczki.maluchy.pl/li-65599.png
kasia86bgo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-09, 09:34   #1274
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
Już nie piszę o piszczeniu. Bo się nie (z)rozumiemy nigdy nie siadziałam na spacerach, nie mam jak gotować wykwintnych potraw, T. w życiu by nie wytrzymał u fryzjera, a ze spacerów wracam upocona jak świnia i tylko drżę czy słońce będzie świecić mu w oczy...
Na huśtawkach - jako jedyni - nie czekamy na swoja kolejkę (inne dzieci potrafią pobyć na rękach u mamy, być "zagadane"). Haj nid bejbi. I nie, nie jestem masochistką. nie robię pewnych rzeczy na własne życzenie. Co innego teoria, co innego praktyka. EOT

co do haj nid bejbi (i love it ), to chyba faktycznie istnieje taki typ - czy czasem OC nie pisala keidys o tym
Stary 2014-04-09, 09:49   #1275
Amelie04
Zakorzenienie

Cytat:
Hej!

BRAWO

Dziękujemy za wszystkie życzenia!

nestelle
ciężko będzie teraz odzwyczaić ją od cukru, nawet herbatę pije osłodzoną, bo inaczej nic do ust nie weźmie, tak samo z solą. No ale spróbujemy z tym jogurtem, może dodam banana to przejdzie

Ech a mała znowu przeziębiona, już 4 raz w tym roku
Amelie04 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-09, 09:59   #1276
Moderna
Zakorzenienie

oliwka na filmiku zworcilam uwage, ze Anielka siedzi z nozkami do tylu - zaleca sie to korygowac i dawac nozki do przodu

Amelie wszystkiego najlepszego dla rocznej Alicji!

---------- Dopisano o 09:59 ---------- Poprzedni post napisano o 09:54 ----------

Cytat:

nestelle
ciężko będzie teraz odzwyczaić ją od cukru, nawet herbatę pije osłodzoną, bo inaczej nic do ust nie weźmie, tak samo z solą. No ale spróbujemy z tym jogurtem, może dodam banana to przejdzie
o kurcze... a skad te bledy zywieniowe? Skad cukier i sol?

banan jest bardzo slodki i on nadaje naturalna slodycz kaszkom czy innym daniom - sprobuj
Oprocz tego moze zamiast slodkich herbatek (co to za herbatki?) woda z odrobina soku owocowego (ale naturalnego, jak np. jablkowy).

Dla dobra corci ogranicz slodkie i sol (zle nawyki zywieniowe, ryzyko prochnicy, obciazenie nerek przez sol (czesto czytam tez, ze dzeicku daje sie wode mineralna - i tu tez blad, bo one czesto zawieraja sporo sodu, na to tez trzeba zwrocic uwage i jezeli juz to wybierac te niskosodowe).
Stary 2014-04-09, 10:04   #1277
Amelie04
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Moderna Pokaż wiadomość
oliwka na filmiku zworcilam uwage, ze Anielka siedzi z nozkami do tylu - zaleca sie to korygowac i dawac nozki do przodu

Amelie wszystkiego najlepszego dla rocznej Alicji!

---------- Dopisano o 09:59 ---------- Poprzedni post napisano o 09:54 ----------

o kurcze... a skad te bledy zywieniowe? Skad cukier i sol?

banan jest bardzo slodki i on nadaje naturalna slodycz kaszkom czy innym daniom - sprobuj
Oprocz tego moze zamiast slodkich herbatek (co to za herbatki?) woda z odrobina soku owocowego (ale naturalnego, jak np. jablkowy).

Dla dobra corci ogranicz slodkie i sol (zle nawyki zywieniowe, ryzyko prochnicy, obciazenie nerek przez sol (czesto czytam tez, ze dzeicku daje sie wode mineralna - i tu tez blad, bo one czesto zawieraja sporo sodu, na to tez trzeba zwrocic uwage i jezeli juz to wybierac te niskosodowe).

Wcześniej mogła pić nawet sama wode bez cukru, ale ząbkowała, wtedy nic nie chciała do ust wziąć po osłodzeniu wypiła i tak się zaczęło.. Gdy zaczęla jeść to co my, to też przyzwyczaila sie do soli, chociaż staram się nie dawać dużo. Czasem dodaje odrobinke syropu takiego z paoli do wody i tez pije ( wiem ze to tez sam cukier).. Soku jabłkowego "swojej roboty" pić nie chciała.
Stary 2014-04-09, 10:05   #1278
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
i sobie popłakuję z tych emocji.. a co tam, wolno mi
wszystko Ci wolno! na legalu

Cytat:
oczywiscie babcia Ania - nawet miala WOLNE :P haha.
masz cudowną mamę, naprawdę genialną. wyściskaj ją ode mnie!!!!

Cytat:
czy czasem OC nie pisala keidys o tym
nie wiem, pewnie jak o tym pisała jeszcze w to nie wierzyłam i wypierałam.
dostałam ostatnio artykuły od przyjaciółki.

Cytat:
nawet herbatę pije osłodzoną, bo inaczej nic do ust nie weźmie, tak samo z solą.
herbatę??? taką ludzką? (w sensie: Liptona ?)

Sto lat dla Twojej córeczki!

Cytat:
Moja matka też to przeżywa (że panewki, że bioderka)"
)}. Cały czas słyszę, że Michaś powinien siedzieć po turecku ( tjaaaa).
Ze względu na ciągłą gadkę pytaliśmy o to lekarkę (naszą prowadzącą od ruchu) i ona stwierdziła, że na tym etapie (jeszcze?) nie ma to aż takiego znaczenia... choć dla spokoju sumienia staram się go sadzać "normalnie".

Edytowane przez pani22ka
Czas edycji: 2014-04-09 o 10:13 Powód: lit.
Stary 2014-04-09, 10:11   #1279
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
nie wiem, pewnie jak o tym pisała jeszcze w to nie wierzyłam i wypierałam.
dostałam ostatnio artykuły od przyjaciółki.

Moja matka też to przeżywa (że panewki, że bioderka)"
)}. Cały czas słyszę, że Michaś powinien siedzieć po turecku ( tjaaaa).
Ze względu na ciągłą gadkę pytaliśmy o to lekarkę (naszą prowadzącą od ruchu) i ona stwierdziła, że na tym etapie (jeszcze?) nie ma to aż takiego znaczenia... choć dla spokoju sumienia staram się go sadzać "normalnie".
a zeskanowalabys?

hehe.. po turecku to chyba jeszcze czas
ja koryguje tylko przy dluzszym posiedzeniu, czyli jak czytamy ksiazeczke, czy dluzej sie czyms bawimy odkad maly chodzi, to malo siedzi
Stary 2014-04-09, 10:12   #1280
oliwka__
Zakorzenienie

Moderna miałam się pytać ale znalazłam, chodzi o to tak http://www.zabawydladzieci.com.pl/pr...-przez-zabawe/ ?

Nestelle dokłądnie tak jak myślisz chcę zrobić

Pani tak na hipotekę ale jakoś boję się kredytów, nigdy nie potrzebowałam może ten pierwszy raz najtrudniejszy ?

Amelie jestem zszokowana tym czym karmisz małą herbata słodzona, mam nadzieję że sól w małych ilościach. Nikt tu się nie wymądrza po to tu jesteśmy by sobie na wzajem pomagać, podpowiadać itp.
Sama przyznam szczerze, że nigdy nie zwracałam uwagi na danonki itp. i sama lubiłam zjeść od czasu do czasu jako coś słodkiego ale zaczęłam czytać, później tutaj na forum dziewczyny zaczęły pisać i dopiero doatrło do mnie jak dużo jest wszędzie cukru, jakie to niezdrowe i zaprzestałam kupowania jako przekąsek niezdrowych rzeczy. Choć sama miałam nawet "dobre" nawyki bo tylko jogurty naturalne jadałam, herbata słodzona albo miodem albo cukrem trzcinowym itp.
Myślę że Alicja jest na tyle mała i póki ty ją karmisz pozna nowe smaki to zapomni i cukrze.
I dodam jeszcze, że wiele ludzi uważa że jak coś jest dla dziecka to jest super dobre i w ogóle a prawda jest taka że lepiej to do kosza wyrzucić niż dać dziecku.
Zastanawia mnie dlaczego na zachodzie są naprawdę zdrowe produkty dla dzieci a u nas w Polsce nadal taki bum na kinder kanpaki z mlekiem w których mleka nie ma, danonki na kości w których wapnia jest zero a pełno cukru i nikt ich nie pozwie w Hameryce już by mieli pełno procesów i wycofali przynajmniej reklamy mydlące oczy i skład.

Moderna owsianka z sokiem z pomarańczy pożarta

Demeter G R A T U L U J Ę !!!!!!!!!!!
Stary 2014-04-09, 10:15   #1281
Villga
Zadomowienie

Cytat:
Hej!

Gratulacje! !!! :-D
Villga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-09, 10:20   #1282
Amelie04
Zakorzenienie

Cytat:

herbatę??? taką ludzką? (w sensie: Liptona ?)
Taka zwykła rzadko, ale jeśli już to bardzo bardzo słaba, najczęściej owocową lub rumianek/ mięta

---------- Dopisano o 10:20 ---------- Poprzedni post napisano o 10:17 ----------

Cytat:

Amelie jestem zszokowana tym czym karmisz małą herbata słodzona, mam nadzieję że sól w małych ilościach. Nikt tu się nie wymądrza po to tu jesteśmy by sobie na wzajem pomagać, podpowiadać itp.
Sama przyznam szczerze, że nigdy nie zwracałam uwagi na danonki itp. i sama lubiłam zjeść od czasu do czasu jako coś słodkiego ale zaczęłam czytać, później tutaj na forum dziewczyny zaczęły pisać i dopiero doatrło do mnie jak dużo jest wszędzie cukru, jakie to niezdrowe i zaprzestałam kupowania jako przekąsek niezdrowych rzeczy. Choć sama miałam nawet "dobre" nawyki bo tylko jogurty naturalne jadałam, herbata słodzona albo miodem albo cukrem trzcinowym itp.
Myślę że Alicja jest na tyle mała i póki ty ją karmisz pozna nowe smaki to zapomni i cukrze.
I dodam jeszcze, że wiele ludzi uważa że jak coś jest dla dziecka to jest super dobre i w ogóle a prawda jest taka że lepiej to do kosza wyrzucić niż dać dziecku.
Zastanawia mnie dlaczego na zachodzie są naprawdę zdrowe produkty dla dzieci a u nas w Polsce nadal taki bum na kinder kanpaki z mlekiem w których mleka nie ma, danonki na kości w których wapnia jest zero a pełno cukru i nikt ich nie pozwie w Hameryce już by mieli pełno procesów i wycofali przynajmniej reklamy mydlące oczy i skład.
Alicja jest niejadkiem i ciężko cokolwiek jej podpasować... A wiadomo, że jak poczuje słodkie to chce jeść.. i co tu robić Nieukrywam że i ja nie mogę odzwyczaić się od cukru i słodkości, bardzo mnie to męczy ;/
Stary 2014-04-09, 10:21   #1283
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
a zeskanowalabys?
nie mam skanera. jak będę pamiętać to zabiorę do rodziców

Cytat:
odkad maly chodzi, to malo siedzi
chyba dlatego powiedziała, że "na tym etapie".

Cytat:

Pani tak na hipotekę ale jakoś boję się kredytów, nigdy nie potrzebowałam może ten pierwszy raz najtrudniejszy ?
cały czas nie mogę się przyzwyczaić do myśli, że mam dług

Błogosławię zamiłowanie T. do literatury siedzi i "czyta". tylko muszę donosić jak się kończy kupka

Stary 2014-04-09, 10:27   #1284
oliwka__
Zakorzenienie

Amelie ja też uwielbiam słodkie ale już nie raz się przekonałam że pierwszy tydzień jest najgorszy a później to już nie kusi i mogę długo nie jeść. A spróbuj małej dawać inne rzecz jako niejadek może niech sama je? na stojąco? u nas A. też zabardzo nie je ale jak przed nią postawić jedzonko różne to zje i to nawet sporo.
Jak robię śniadanie biorę duży talerz taki do obiadu i jej kroję pare plasterków rzodkiewki, ogórka pomidorka w małą kosteczkę szczypiorek (moje dziecko uwielbia sam szczypiro ) serek żółty chlebek w paseczki w kosteczkę i dużą kromkę bo różnie lubi ostatnio dołożyłam jej 4 jajeczka przepiórcze i co zjadła to zjadła. ale śniadanie zaliczone było i głodna nie chodziła.

Owoce borówki uwielbia i zabija za nie, stawiam przed nią filiżanki np. w jednej kiwi pokrojone, w drugiej borówki w 3 maliny jabłka czy coś co mam, ostatnio był arbuz więc dziecko troszkę zjadło i zrobiło sałatkę owocoą mieszając wszystkie owoce w misce za arbuzem. wymieszała łapką i wybierała. I na pewno głodna nie chodzi

Przed chwilą zdenerowowała się na swoją lalkę w różowym ubranku nie wiem o co jej chodziło co ona chciała zrobić czy smoczek jej włożyć czy co no nie wiem tak się popłakała że nie mogłam jej uspokoić dałam książeczki i skarpetki i po 5 minutach poszła znowu do tej lalki

Edytowane przez oliwka__
Czas edycji: 2014-04-09 o 10:28
Stary 2014-04-09, 10:32   #1285
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
Moderna miałam się pytać ale znalazłam, chodzi o to tak http://www.zabawydladzieci.com.pl/pr...-przez-zabawe/ ?
Moderna owsianka z sokiem z pomarańczy pożarta
tak, mniej wiecej o to po prostu nozki do przodu - ale jak pisalam juz wyzej, ja koryguje tylko jak dzeicko dluzej siedzi
http://www.youtube.com/watch?v=owwCYmCsHtc

owsianke zrobie jutro, bo baaardzo ja lubie
Cytat:
Błogosławię zamiłowanie T. do literatury siedzi i "czyta". tylko muszę donosić jak się kończy kupka
faaajnie
Cytat:
Alicja jest niejadkiem i ciężko cokolwiek jej podpasować... A wiadomo, że jak poczuje słodkie to chce jeść.. i co tu robić Nieukrywam że i ja nie mogę odzwyczaić się od cukru i słodkości, bardzo mnie to męczy ;/
no teraz juz nie bedzie latwo, ale choc troche mozesz zmienic nawyki.
Do tej pory najbardziej wartosciowym posilkiem dzeicka bylo mleko (czy to mleko matki czy mm), rozszerzajac diete wartosciowe mleko trzeba zastapic innym wartosciowym posilkiem - bo zastepujac go danonkiem z cukrem, slodka kaszka itp. dostarczamy dziecku malo wartosci odzywczych - ibledne kolo sie zamyka, bo dzeicko jak nie slodkie to nie ruszy..
A warzywa gotowane na parze, okraszone maselkiem? dzieci dosc chetnie jedza jak dodatkowo jest maslo czy olej
niektore posilki jak kaszka naturalna, probuj dosladzac bananem, albo slodkiem jablkiem.
Moze wiecej surowych owocow i warzyw, np. starta marchew z jablkiem?

Probuj, moze choc troche uda sie ograniczyc

Czarna herbata zawiera teine (kofeine), niewskazana dla dziecka niestety

Mam nadzieje, ze nie czujesz sie pouczana, to nie o to chodzi, staram sie tylko troche pomoc

Edytowane przez Moderna
Czas edycji: 2014-04-09 o 10:33
Moderna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-09, 10:36   #1286
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość
Mój Filip uwielbia jogurt naturalny (trzęsie się na widok wyjmowanego opakowania z lodówki) Twoja córa nie wiadomo czy polubi, jak już zna smak Danio, który jest bardzo słodki. Ale spróbuj
fajnie Florek nie lubi jogurtu ;/ wczoraj próbowałam z pomarańczą też nie bardzo ;/

Cytat:
Hej!

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaa
super!!!!
to co jesteś już trzecią w dwupaku?

Cytat:

Cytat:
takie dwie kromki chleba?

to ja sie ciesze, jak M. zje dwa paski z kromki
ale bez skórek

Cytat:

nestelle

Cytat:
Przed chwilą zdenerowowała się na swoją lalkę w różowym ubranku nie wiem o co jej chodziło co ona chciała zrobić czy smoczek jej włożyć czy co no nie wiem tak się popłakała że nie mogłam jej uspokoić dałam książeczki i skarpetki i po 5 minutach poszła znowu do tej lalki

nadrobiłam

Stary 2014-04-09, 10:37   #1287
Moderna
Zakorzenienie

A ostanio jaka rewelacyjna surowke zrobilam seler z jablkiem
pol selera starlam na drobno, starlam na drobno jablko i do tego sosik (wycisniety sok z malej cytryny, troszke cukru pudru(ok. lyzka), rozbeltac i dodac troche smietany i jogurtu - wszystko na oko ), i do surowki, pol godzinki ma sie przejesc w lodowce - pyyycha
Stary 2014-04-09, 10:38   #1288
Dragusia88
Zakorzenienie

po pierwsze Florek już umie wstać sam bez podparcia
po drugie Nestelle jakie kakao ty dajesz dzieciom? jest jakieś bez cukru? no oprócz tego "prawdziwego" ?

Stary 2014-04-09, 10:47   #1289
Amelie04
Zakorzenienie

Cytat:
Amelie ja też uwielbiam słodkie ale już nie raz się przekonałam że pierwszy tydzień jest najgorszy a później to już nie kusi i mogę długo nie jeść. A spróbuj małej dawać inne rzecz jako niejadek może niech sama je? na stojąco? u nas A. też zabardzo nie je ale jak przed nią postawić jedzonko różne to zje i to nawet sporo.
Jak robię śniadanie biorę duży talerz taki do obiadu i jej kroję pare plasterków rzodkiewki, ogórka pomidorka w małą kosteczkę szczypiorek (moje dziecko uwielbia sam szczypiro ) serek żółty chlebek w paseczki w kosteczkę i dużą kromkę bo różnie lubi ostatnio dołożyłam jej 4 jajeczka przepiórcze i co zjadła to zjadła. ale śniadanie zaliczone było i głodna nie chodziła.

Owoce borówki uwielbia i zabija za nie, stawiam przed nią filiżanki np. w jednej kiwi pokrojone, w drugiej borówki w 3 maliny jabłka czy coś co mam, ostatnio był arbuz więc dziecko troszkę zjadło i zrobiło sałatkę owocoą mieszając wszystkie owoce w misce za arbuzem. wymieszała łapką i wybierała. I na pewno głodna nie chodzi

ojoj, u nas mała zrobilaby sobie zabawę i wszystko wylądowało by zapewne na podłodze Jak ma jedzenie w ręku to sobie je "drobi" zamiast jeść.

---------- Dopisano o 10:47 ---------- Poprzedni post napisano o 10:40 ----------

Cytat:
tak, mniej wiecej o to po prostu nozki do przodu - ale jak pisalam juz wyzej, ja koryguje tylko jak dzeicko dluzej siedzi
http://www.youtube.com/watch?v=owwCYmCsHtc

owsianke zrobie jutro, bo baaardzo ja lubie

faaajnie
no teraz juz nie bedzie latwo, ale choc troche mozesz zmienic nawyki.
Do tej pory najbardziej wartosciowym posilkiem dzeicka bylo mleko (czy to mleko matki czy mm), rozszerzajac diete wartosciowe mleko trzeba zastapic innym wartosciowym posilkiem - bo zastepujac go danonkiem z cukrem, slodka kaszka itp. dostarczamy dziecku malo wartosci odzywczych - ibledne kolo sie zamyka, bo dzeicko jak nie slodkie to nie ruszy..
A warzywa gotowane na parze, okraszone maselkiem? dzieci dosc chetnie jedza jak dodatkowo jest maslo czy olej
niektore posilki jak kaszka naturalna, probuj dosladzac bananem, albo slodkiem jablkiem.
Moze wiecej surowych owocow i warzyw, np. starta marchew z jablkiem?
Mam nadzieje, ze nie czujesz sie pouczana, to nie o to chodzi, staram sie tylko troche pomoc
Warzywka gotowane lubi zupki z jajkiem i piersią kurczaka też je bardzo chętnie słoiczków w ogóle nie jada, od początku je tylko gotowane jarzynowe zupy, to nie jest tak ze daje jej same danonki caly dzien Owoce tez jada bardzo chętnie.

Nie, nie, ja lubię słuchać rad, bo wiadomo, że nikt doskonały nie jest
Stary 2014-04-09, 11:01   #1290
monicca1989
Zakorzenienie

Wszystkiego Najlepszego dla Alicji

Cytat:
Hej!

GRATULACJE!!!
monicca1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości