|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1261 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Marzec-Kwiecien 2013 cz6 - świętujemy Roczek (part II.)
Jeszcze odnośnie jedzenia moje dziecko nie chce jeść żadnych kaszek smakowych kupiłam ostatnio z hippa na noc z bananami bio pluje innym takimi także a holle orkiszowa, musli, 3 zboża buzia jej się nie zamyka i może je jeść same na wodzie bez dodatków
Dziś owsianka z przepisu Moderny na śniadanie z tym sokiem pomarńczowym zobaczymy czy podejdzie bo sama owsianka dobra. |
|
|
|
#1262 | |||||
|
Zakorzenienie
|
czesc
![]() Cytat:
To NIE prawda ze wszędzie jest cukier!!!!! prawdą jest natomiast ,ze trzeba się bardziej wysilić aby zrobić czy kupic cos zdrowszego ,dlatego szukamy ,czytamy składy .... a większość ludzi z lenistwa kupi pierwsze lepsze . Cukru nie ma w wielu produktach - jogurtach natural., serkach typu Bieluch ..... można tez samemu zrobić taki serek . a jeśli już koniecznie musisz dodac cukier to spróbowałabym z miodem ,albo z syropem z agawy .... Naprawde idzie zdrowo odzywiac dzieci .choć faktem jest ze to troszkę wymaga wysiłku od nas wszystkich . Cytat:
a sen ![]() Cytat:
wow!!!! 13 zębów !!!!! szok! ![]() R wszystko mlekiem popija ,pije przed ...pije po . mleczny potwór ![]() Cytat:
Cytat:
ale same owoce lubi prawda?
|
|
#1263 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej!
No więc zrobiłam wczoraj wieczorem test....i jest pozytywny
|
|
|
|
#1264 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() mój to chyba pomaga ojcu bo jak chce cos zmierzyć to sie zaczyna drzec, sobie przypomina ze jest głodny ![]() a akcja z butami dobra ![]() o zapomniałam, nie możesz ![]() a tak poważnie to wielkie GRATULACJE!
|
|
#1265 |
|
Zakorzenienie
|
AAAAAAAaaaaaaaaaale SUPER!!!!!!!!!!!
![]() wspaniale!
|
#1266 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Amelie im mniej przetworzone i mniej cukru tym lepiej, tylko z miodem się nie zgodzę - jest silnie alergizujący; jak dla mnie za wcześnie dla roczniaka ale starszej córce słodzę miodem i bardzo lubi
|
|
#1267 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Chociaz ja naprawde na wiele pozwalam, jest niewiele rzeczy, ktorych M. nie moze - ale te rzeczy po prostu chowam, nie pokazuje, a jak zobaczy i chce to tlumacze, ze nie wolno i wkladam do szafy. I sa tez rzeczy mniejsze zlo, ktore mozemy np. dotknac paluszkiem, pokazac - ale nie do zabawy np. obrazy na scianie albo kwiatek w doniczce ![]() Najwazniejsze to nie zostawiac placzacego dziecka samego, a placzace w naszym towarzystwie szybko sie uspoi (tzn. czasem szybciej, czasem wolniej ).U nas najlepiej dziala przekierowanie na cos co sprawia duza frajde np. parapet i okno, albo tarzanie sie po lozku ![]() Cytat:
![]() np. jogurt naturalny Cytat:
![]() ja to te sniadania gotuje, ale najczesciej to sama zjadam ![]() czytalam to wczoraj ![]() super! gratulacje!
|
|
#1268 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzieki dziewczyny
Ja to przeczuwałam ![]() Wczoraj jeszcze był szok, w nocy spać nie mogłam, teraz do mnie to dochodzi i sobie popłakuję z tych emocji.. a co tam, wolno mi Tasia, wielkie za małą dziewczynkę! Parka Trolla, dzięki za informację o okuliście Wczoraj przyszedł mi wózek, także dziś coś napiszę o nim (jesli w ogole wybierzemy sie na spacer bo deszczowo się zapowiada dzień ). Pierwszy minus to własnie taki, że małemu wystają nóżki. Ale jak szukałam parasolek to jeszcze ta Bomiko Xl jest duża, ale pomierzyłam wczoraj i to bardzo mała róznica w cm jest.
|
|
|
|
#1269 |
|
Zakorzenienie
|
Tasia - gratulacje
Demeter - gratulacje!!! Z tym wozkiem jak wystaja nozki? Mozesz jakies foto z dzieckiem dac? Ja robie J .fotki w sklepach bo potem w domu nie pamietam i poki co mino tego podnozka jogger wygrywa ale szukamy jeszcze. Amelie - np w malutkim danonku sa 2 lyzeczki cukru do tego chemia to jaka to ma wartosc? Takie cos mozna dac na deser zamiast ciastka (choc osobiscie wolalabym ciastko) a nie na sniadanie jako posilek, po co dzien zaczynac od bomby cukrowej? Owszem w wielu produktach jest cukier ale w tych dla dzieci jest go szczegolnie duzo. Jesli sie da warto go omijac jednak. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#1270 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
no jaja przepiórcze hm... może ja też spróbuje Cytat:
Cytat:
Cytat:
Florian zjada 2 kanapki
|
|
#1271 | ||
|
Zakorzenienie
|
cena zajefajna!
![]() pandy nie mamy. z moim haj nid bejbi nie dojadę do dużego Tesco.Cytat:
![]() zębiaci na masę ![]() jakbym miała kasę, to bym się nie wahała. nawet z kredytem - hipoteczne są (sic... jednak) najbradziej korzystne... zwłaszcza jak jest perspektywa pewnego wynajmu Cytat:
gratuluję i zazdroszczę! ![]() ![]() klask i:Już nie piszę o piszczeniu. Bo się nie (z)rozumiemy nigdy nie siadziałam na spacerach, nie mam jak gotować wykwintnych potraw, T. w życiu by nie wytrzymał u fryzjera, a ze spacerów wracam upocona jak świnia i tylko drżę czy słońce będzie świecić mu w oczy... Na huśtawkach - jako jedyni - nie czekamy na swoja kolejkę (inne dzieci potrafią pobyć na rękach u mamy, być "zagadane"). Haj nid bejbi. I nie, nie jestem masochistką. nie robię pewnych rzeczy na własne życzenie. Co innego teoria, co innego praktyka. EOT
|
|
|
#1272 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Wczoraj ogladalismy fajny film na dvd - Labirynt (Prisoners) - polecam
takie dwie kromki chleba? ![]() to ja sie ciesze, jak M. zje dwa paski z kromki Cytat:
![]() Cytat:
Różak ![]() Cytat:
![]() hehehe usmialam sie z tych historii Cytat:
nie daj sie daniu
|
|
#1273 |
|
Zakorzenienie
|
GRATULACJE !!!!!
A wiesz ze jakis tydzien temu mialam sie ciebie pytac jak tam staranka ale jakos ze glowy mi wylecialo .czy ja wiem ... ost mialam takie zmiany ze jk przychodzilam to on juz smacznie spal od kilku dobrych godzin - no ale za to teraz mialam 4dni wolnego tomsy poszaleli sobie oczywiscie babcia Ania - nawet miala WOLNE :P haha.ide uczytac coscie tam napisaly bede sie cofala w stronach
|
|
|
|
#1274 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() co do haj nid bejbi (i love it ), to chyba faktycznie istnieje taki typ - czy czasem OC nie pisala keidys o tym
|
|
#1275 |
|
Zakorzenienie
|
BRAWO
![]() Dziękujemy za wszystkie życzenia! nestelle ciężko będzie teraz odzwyczaić ją od cukru, nawet herbatę pije osłodzoną, bo inaczej nic do ust nie weźmie, tak samo z solą. No ale spróbujemy z tym jogurtem, może dodam banana to przejdzie ![]() Ech a mała znowu przeziębiona, już 4 raz w tym roku
|
|
|
|
#1276 | |
|
Zakorzenienie
|
oliwka na filmiku zworcilam uwage, ze Anielka siedzi z nozkami do tylu - zaleca sie to korygowac i dawac nozki do przodu
Amelie wszystkiego najlepszego dla rocznej Alicji! ![]() ---------- Dopisano o 09:59 ---------- Poprzedni post napisano o 09:54 ---------- Cytat:
banan jest bardzo slodki i on nadaje naturalna slodycz kaszkom czy innym daniom - sprobuj Oprocz tego moze zamiast slodkich herbatek (co to za herbatki?) woda z odrobina soku owocowego (ale naturalnego, jak np. jablkowy). Dla dobra corci ogranicz slodkie i sol
|
|
#1277 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wcześniej mogła pić nawet sama wode bez cukru, ale ząbkowała, wtedy nic nie chciała do ust wziąć po osłodzeniu wypiła i tak się zaczęło.. Gdy zaczęla jeść to co my, to też przyzwyczaila sie do soli, chociaż staram się nie dawać dużo. Czasem dodaje odrobinke syropu takiego z paoli do wody i tez pije ( wiem ze to tez sam cukier).. Soku jabłkowego "swojej roboty" pić nie chciała. |
|
|
|
|
#1278 | ||
|
Zakorzenienie
|
wszystko Ci wolno! na legalu
![]() masz cudowną mamę, naprawdę genialną. wyściskaj ją ode mnie!!!! nie wiem, pewnie jak o tym pisała jeszcze w to nie wierzyłam i wypierałam.dostałam ostatnio artykuły od przyjaciółki. Cytat:
(w sensie: Liptona ?)Sto lat dla Twojej córeczki! Cytat:
)}. Cały czas słyszę, że Michaś powinien siedzieć po turecku ( Ze względu na ciągłą gadkę pytaliśmy o to lekarkę (naszą prowadzącą od ruchu) i ona stwierdziła, że na tym etapie (jeszcze?) nie ma to aż takiego znaczenia... choć dla spokoju sumienia staram się go sadzać "normalnie".
Edytowane przez pani22ka Czas edycji: 2014-04-09 o 10:13 Powód: lit. |
||
|
|
|
#1279 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() hehe.. po turecku to chyba jeszcze czas ![]() ja koryguje tylko przy dluzszym posiedzeniu, czyli jak czytamy ksiazeczke, czy dluzej sie czyms bawimy
|
|
#1280 |
|
Zakorzenienie
|
Moderna miałam się pytać ale znalazłam, chodzi o to tak http://www.zabawydladzieci.com.pl/pr...-przez-zabawe/ ?
Nestelle dokłądnie tak jak myślisz chcę zrobić Pani tak na hipotekę ale jakoś boję się kredytów, nigdy nie potrzebowałam może ten pierwszy raz najtrudniejszy ? ![]() Amelie jestem zszokowana tym czym karmisz małą herbata słodzona, mam nadzieję że sól w małych ilościach. Nikt tu się nie wymądrza po to tu jesteśmy by sobie na wzajem pomagać, podpowiadać itp. Sama przyznam szczerze, że nigdy nie zwracałam uwagi na danonki itp. i sama lubiłam zjeść od czasu do czasu jako coś słodkiego ale zaczęłam czytać, później tutaj na forum dziewczyny zaczęły pisać i dopiero doatrło do mnie jak dużo jest wszędzie cukru, jakie to niezdrowe i zaprzestałam kupowania jako przekąsek niezdrowych rzeczy. Choć sama miałam nawet "dobre" nawyki bo tylko jogurty naturalne jadałam, herbata słodzona albo miodem albo cukrem trzcinowym itp. Myślę że Alicja jest na tyle mała i póki ty ją karmisz pozna nowe smaki to zapomni i cukrze. I dodam jeszcze, że wiele ludzi uważa że jak coś jest dla dziecka to jest super dobre i w ogóle a prawda jest taka że lepiej to do kosza wyrzucić niż dać dziecku. Zastanawia mnie dlaczego na zachodzie są naprawdę zdrowe produkty dla dzieci a u nas w Polsce nadal taki bum na kinder kanpaki z mlekiem w których mleka nie ma, danonki na kości w których wapnia jest zero a pełno cukru i nikt ich nie pozwie w Hameryce już by mieli pełno procesów i wycofali przynajmniej reklamy mydlące oczy i skład. Moderna owsianka z sokiem z pomarańczy pożarta ![]() Demeter G R A T U L U J Ę !!!!!!!!!!! |
|
|
|
#1281 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1282 | |
|
Zakorzenienie
|
Taka zwykła rzadko, ale jeśli już to bardzo bardzo słaba, najczęściej owocową lub rumianek/ mięta
---------- Dopisano o 10:20 ---------- Poprzedni post napisano o 10:17 ---------- Cytat:
Nieukrywam że i ja nie mogę odzwyczaić się od cukru i słodkości, bardzo mnie to męczy ;/
|
|
|
|
|
#1283 | |
|
Zakorzenienie
|
nie mam skanera. jak będę pamiętać to zabiorę do rodziców
chyba dlatego powiedziała, że "na tym etapie". Cytat:
Błogosławię zamiłowanie T. do literatury siedzi i "czyta". tylko muszę donosić jak się kończy kupka
|
|
|
#1284 |
|
Zakorzenienie
|
Amelie ja też uwielbiam słodkie ale już nie raz się przekonałam że pierwszy tydzień jest najgorszy a później to już nie kusi i mogę długo nie jeść. A spróbuj małej dawać inne rzecz jako niejadek może niech sama je? na stojąco? u nas A. też zabardzo nie je ale jak przed nią postawić jedzonko różne to zje i to nawet sporo.
Jak robię śniadanie biorę duży talerz taki do obiadu i jej kroję pare plasterków rzodkiewki, ogórka pomidorka w małą kosteczkę szczypiorek (moje dziecko uwielbia sam szczypiro ) serek żółty chlebek w paseczki w kosteczkę i dużą kromkę bo różnie lubi ostatnio dołożyłam jej 4 jajeczka przepiórcze i co zjadła to zjadła. ale śniadanie zaliczone było i głodna nie chodziła.Owoce borówki uwielbia i zabija za nie, stawiam przed nią filiżanki np. w jednej kiwi pokrojone, w drugiej borówki w 3 maliny jabłka czy coś co mam, ostatnio był arbuz więc dziecko troszkę zjadło i zrobiło sałatkę owocoą mieszając wszystkie owoce w misce za arbuzem. wymieszała łapką i wybierała. I na pewno głodna nie chodzi Przed chwilą zdenerowowała się na swoją lalkę w różowym ubranku nie wiem o co jej chodziło co ona chciała zrobić czy smoczek jej włożyć czy co no nie wiem tak się popłakała że nie mogłam jej uspokoić dałam książeczki i skarpetki i po 5 minutach poszła znowu do tej lalki
http://s1.suwaczek.com/200812234229.png http://s5.suwaczek.com/200303043435.png Anielka Edytowane przez oliwka__ Czas edycji: 2014-04-09 o 10:28 |
|
|
|
#1285 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.youtube.com/watch?v=owwCYmCsHtc owsianke zrobie jutro, bo baaardzo ja lubie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Do tej pory najbardziej wartosciowym posilkiem dzeicka bylo mleko (czy to mleko matki czy mm), rozszerzajac diete wartosciowe mleko trzeba zastapic innym wartosciowym posilkiem - bo zastepujac go danonkiem z cukrem, slodka kaszka itp. dostarczamy dziecku malo wartosci odzywczych - ibledne kolo sie zamyka, bo dzeicko jak nie slodkie to nie ruszy.. A warzywa gotowane na parze, okraszone maselkiem? dzieci dosc chetnie jedza jak dodatkowo jest maslo czy olej niektore posilki jak kaszka naturalna, probuj dosladzac bananem, albo slodkiem jablkiem. Moze wiecej surowych owocow i warzyw, np. starta marchew z jablkiem? Probuj, moze choc troche uda sie ograniczyc Czarna herbata zawiera teine (kofeine), niewskazana dla dziecka niestety Mam nadzieje, ze nie czujesz sie pouczana, to nie o to chodzi, staram sie tylko troche pomoc
Moja dziewczynka Edytowane przez Moderna Czas edycji: 2014-04-09 o 10:33 |
|||
|
|
|
#1286 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaa super!!!! to co jesteś już trzecią w dwupaku? Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() nadrobiłam
|
|
#1287 |
|
Zakorzenienie
|
A ostanio jaka rewelacyjna surowke zrobilam
seler z jablkiem ![]() pol selera starlam na drobno, starlam na drobno jablko i do tego sosik (wycisniety sok z malej cytryny, troszke cukru pudru(ok. lyzka), rozbeltac i dodac troche smietany i jogurtu - wszystko na oko ), i do surowki, pol godzinki ma sie przejesc w lodowce - pyyycha
|
#1288 |
|
Zakorzenienie
|
po pierwsze Florek już umie wstać sam bez podparcia
po drugie Nestelle jakie kakao ty dajesz dzieciom? jest jakieś bez cukru? no oprócz tego "prawdziwego" ?
|
#1289 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak ma jedzenie w ręku to sobie je "drobi" zamiast jeść.---------- Dopisano o 10:47 ---------- Poprzedni post napisano o 10:40 ---------- Cytat:
zupki z jajkiem i piersią kurczaka też je bardzo chętnie słoiczków w ogóle nie jada, od początku je tylko gotowane jarzynowe zupy, to nie jest tak ze daje jej same danonki caly dzien ![]() Owoce tez jada bardzo chętnie.Nie, nie, ja lubię słuchać rad, bo wiadomo, że nikt doskonały nie jest
|
||
|
|
|
#1290 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:44.

bol i zmeczenie mijaja haha. 

-jesteśmy w zmowie ,działamy jak policja ,duzy korek to kogut wlączony i jesteśmy pierwsi 

Je mniej, nie je ciężkich rzeczy, bo po zatruciu jej nie dajemy, więc nie wiem, skąd te wymioty.
na tarasie stoi scobba (taki odkurzacz myjący) i my mamy na tarasie tak kna na około 70 cm i mała jak nauczyła się wstawać to nie widzi przez to okno to co robi? wchodzi na scobbe i na niej wstaje i wtedy ładnie jej już główka ponad murek wystaje i widzi wszystko
pandy nie mamy. z moim haj nid bejbi nie dojadę do dużego Tesco.
klask i:

seler z jablkiem