Coraz większe nasze brzuszki, w czerwcu będą już maluszki cz.II - Strona 145 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-04-10, 21:44   #4321
kinia8906
Raczkowanie

Dot.: Coraz większe nasze brzuszki, w czerwcu będą już maluszki cz.II

Zaraz zacznę chodzić po ścianach....! tak mnie zgaga męczy

22.09.2012r. - nasz wielki dzień
http://www.suwaczek.pl/cache/4c5a0d8ede.png
kinia8906 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-10, 21:52   #4322
_Maya_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sylvuniaa84 Pokaż wiadomość
Okropnie boli mnie żołądek...nie wiem czy moze da duzo zjadlam czy to dziec tam nogę trzyma? Miała tak któraś? Nawet schylać sie nie moge
ja tak mam, nie jesteś sama - pomaga zmiana pozycji, żeby dzieć się przekręcił
_Maya_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-10, 22:07   #4323
sylvuniaa84
Zadomowienie

Jak chodzenie po ścianach przy zgadze pomaga to tez zaraz zacznę...

A co do tego bólu to jest okropny,nie wiem czy to żołądek czy co,powyżej pepka czuje..a dziec w dodatku kopie i kopie,akurat w tamtym miejscu
Stary 2014-04-10, 22:24   #4324
_Maya_
Zakorzenienie

Cytat:
Jak chodzenie po ścianach przy zgadze pomaga to tez zaraz zacznę...

A co do tego bólu to jest okropny,nie wiem czy to żołądek czy co,powyżej pepka czuje..a dziec w dodatku kopie i kopie,akurat w tamtym miejscu
oj ze zgagą to i tu się łączę w bólu - od 3 dni mam permanentną po wszystkim - już mi się odechciewa ssania renie - chyba kupię syrop, żeby łyknąć i mieć spokój...
_Maya_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-10, 22:30   #4325
TroppoSensibile
Raczkowanie

Mała_Biało_Czarna i Berenika super, że wszystko ok po wizycie

Kamilla zazdroszczę basenu... marzy mi się takie odprężenie... ale cóż okoliczności nie sprzyjają

Anteria trzymam kciuki żeby to był fałszywy alarm. Ważne żeby się szybko wyjaśniło

Karolkya takie standardowe naleśniki to chyba najlepsze zrobiłaś mi smaka muszę jutro fetę i szpinak świeży kupić. Chociaż zastanawiam sie jak często powinno się jeść szpinak? Bo ostatnio mogłabym ciągle
i super, że wyniki ok

Ramona gratulacje za 33 tydzień
Poziomka NecroKitty za 30 tydzień

Bogini Bastet witaj chyba się witamy po raz pierwszy

Kakusia jestem pełna podziwu liczby Twoich ciuszków
co do szpitala to faktycznie trochę macie tych kilometrów... a ja się martwiłam moimi 12 czyli podjęłaś już konkretną decyzję co porodu? Ja w końcu nie mogłam się zdecydować nad dwoma, a wyszło, że planuje na Raciborskiej w Katowicach rodzić. Jak to wyjdzie w praniu to nie wiem, ale taki jest plan. A co do karetki to chyba jest tak, że zawożą do najbliższego szpitala

------------
Dziewczyny co do zgagi usłyszałam dziś sprawdzoną przez inną mamusię radę, o której jeszcze nie słyszałam. Polecała wodę Zuber - tak, tak wiem, że jest niedobra, ale podobno faktycznie działa więc czasem dobrze spróbować i przemęczyć ten smak dla upragnionej ulgi

Mnie osobiście aż tak często zgaga nie męczy, ale za to nocny ból biodra i ciągle pełny pęcherz skutecznie uniemożliwia mi wysypianie się i dzienne funkcjonowanie

W ogóle jak tak oglądam i porównuję Wasze brzuszki to mam wrażenie, że urodzę jakiegoś giganta mam chyba największy z Was
TroppoSensibile jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-10, 23:02   #4326
__Sylwia__88
Zadomowienie

Dziewczyny współczuje tej zgagi. Ja chyba nawet nie wiem co to jest, jakie to uczucie.
Ale za to mój kręgosłup skutecznie nadrabia. Posiedziałam dziś chwile na stołku bez oparcia i konam z bólu. Położyłam się spać ale było jeszcze gorzej, wstałam i siedze teraz na pół leżąco to jest jako tako.
Jedzenie mi w przełyku stoi, widocznie żołądek uciśnięty, Mały kopie po pęcherzu i tak dzień za dniem leci.

26.10.2013

Jesteś z nami
http://www.suwaczki.com/tickers/16udyx8dc2t2u5uz.png

Wybieram NOWOŚCI z mikroperełkami!
__Sylwia__88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-10, 23:12   #4327
sylvuniaa84
Zadomowienie

ImageUploadedByWizaz Forum1397164210.060892.jpg
Szukałam psa...a cwaniak zakopał sie pod kocem i tak sobie spał!!
mykam do wyrka
Dobranoc

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2014-04-11, 07:01   #4328
ANTERIA
Zakorzenienie

GG do ANTERIA

Dzień dobry, dzisiaj już lepiej się czuję psychicznie, trochę mnie to wszystko zdołowało, ale nie może być źle. Powiem wam że ktokolwiek mi mówi że będzie dobrze, że nic się nie dzieje a mnie to tylko wkurza ale na wysokości zadania stanął mój mąż. Zaczął dotykać brzuszek pokazywać mi o popatrz przecież on nie jest taki mały, tu ma główkę, tu się wypina pupą a tu nóżki muszą być, i że on się nie zna ale jak dla niego to on wcale taki mały nie jest. Może takie nic ale po tych słowach tak jakby mały przybił mu piątkę i zaczęłam się śmiać... Myślę że to może być błąd albo w pomiarach albo w liczeniu tygodni, może moje maleństwo jest młodsze W każdym razie ważne że jest zdrowy i rozwija się dobrze a za dwa tyg usg tylko to potwierdzi.

Teraz mam tylko dylemat, niby już podjęłam decyzję ale jeszcze się troszkę waham więc tak: mogę rodzić u siebie w mieście, szpital mam bardzo blisko mieszkania i Tż-t mógłby w każdej chwili mnie odwiedzić i nie tylko on. Ale mój lekarz zaproponował mi żebym rodziła u niego w szpitalu. Jest to jakieś 37 km stąd, podobno standard jest dużo wyższy i ogólnie opieka lepsza ale jest to daleko i na pewno mąż nie da rady aż taki kawał drogi dojeżdżać codziennie i w sumie tylko to mnie martwi. Język znam na poziomie podstawowym, i niby się dogadam ale jakoś przeraża mnie fakt spędzenia tyg wśród samych Austriaków i bez Tż-ta. Nie znoszę szpitali i psychicznie mnie strasznie dobijają. No nic popatrzę jeszcze jak ten szpital ogólnie wygląda może mają stronę internetową, i chyba jednak się na niego zdecyduję. Jednak dziecko jest najważniejsze chce żeby przyszło zdrowe na świat a ja się jakoś przemęczę
Stary 2014-04-11, 07:47   #4329
karolkya
Wtajemniczenie

Dzien dobry...
Ja dzis jakas obolala sie obudzilam Mala sie rozpuycha az mnie boli w boku prawym i kuje... Tak jakos mi ciezko, a musze na raty jakos sie do porzadku doprowadzic bo jutro wizyta...

Anteria dobrze ze masz takie wsparcie w TZ dla niego... Wiadomo ze wszyscy na okolo mowia ze bedzie dobrze , mnie tez to zawsze denerwuje... Trzymajcie sie i niech Maluch podrasta szybciorem

Milego dnia

Wyslane za pomoca Tapatalk2
Stary 2014-04-11, 07:58   #4330
__Sylwia__88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ANTERIA Pokaż wiadomość
Dzień dobry, dzisiaj już lepiej się czuję psychicznie, trochę mnie to wszystko zdołowało, ale nie może być źle. Powiem wam że ktokolwiek mi mówi że będzie dobrze, że nic się nie dzieje a mnie to tylko wkurza ale na wysokości zadania stanął mój mąż. Zaczął dotykać brzuszek pokazywać mi o popatrz przecież on nie jest taki mały, tu ma główkę, tu się wypina pupą a tu nóżki muszą być, i że on się nie zna ale jak dla niego to on wcale taki mały nie jest. Może takie nic ale po tych słowach tak jakby mały przybił mu piątkę i zaczęłam się śmiać... Myślę że to może być błąd albo w pomiarach albo w liczeniu tygodni, może moje maleństwo jest młodsze W każdym razie ważne że jest zdrowy i rozwija się dobrze a za dwa tyg usg tylko to potwierdzi.

Teraz mam tylko dylemat, niby już podjęłam decyzję ale jeszcze się troszkę waham więc tak: mogę rodzić u siebie w mieście, szpital mam bardzo blisko mieszkania i Tż-t mógłby w każdej chwili mnie odwiedzić i nie tylko on. Ale mój lekarz zaproponował mi żebym rodziła u niego w szpitalu. Jest to jakieś 37 km stąd, podobno standard jest dużo wyższy i ogólnie opieka lepsza ale jest to daleko i na pewno mąż nie da rady aż taki kawał drogi dojeżdżać codziennie i w sumie tylko to mnie martwi. Język znam na poziomie podstawowym, i niby się dogadam ale jakoś przeraża mnie fakt spędzenia tyg wśród samych Austriaków i bez Tż-ta. Nie znoszę szpitali i psychicznie mnie strasznie dobijają. No nic popatrzę jeszcze jak ten szpital ogólnie wygląda może mają stronę internetową, i chyba jednak się na niego zdecyduję. Jednak dziecko jest najważniejsze chce żeby przyszło zdrowe na świat a ja się jakoś przemęczę
Dobrze że już lepiej się czujesz, z czasem wszystkie złe myśli można rozmyśleć i lżej człowiekowi. I dla TŻ.
Jeśli chodzi o szpital to ja bym na Twoim miejscu wybrała raczej ten drugi gdzie będzie Twój lekarz. Innaczej się też będziesz czuła wiedząc że masz swojego prowadzącego a to ma duże znaczenie. Ja będąc w szpitalu całkiem innaczej się czułam jak moja gin prowadząca była, wiedziałam że jej o wszystko mogę się zapytać a ona mnie nie zignoruje jak inni lekarze i wszystko wytłumaczy. A 37 km to nie aż tak dużo, pół godziny jazdy. Dziewczyny tu pisały o odległości 60 km do szpitala. Też myślę nie będziesz w tym szpitalu miesiącami leżeć, kwestia kilku dni.
A może nawet przekonasz się że lepiej unikać odwiedzin rodziny czy znajomych. Ja np nie chciałam żeby mnie ktoś poza mężem odwiedzał.

26.10.2013

Jesteś z nami

Stary 2014-04-11, 08:02   #4331
Bogini Bastet
Zadomowienie

Cześć ale dzisiaj Mały dał mi wycisk w nocy żebra tak mnie bolą, że nie ma nawet mowy o spaniu na boku, na plecach też mi niewygodnie

Cytat:
Napisane przez karolkya Pokaż wiadomość
idę posiać rzeżuchę świąteczną
posiałam w poniedziałek, ale coś mi nie rośnie...wyjeżdżam na weekend i boje się, że wyschnie mi na wiór jak wrócę.

Cytat:
Napisane przez Kakusia Pokaż wiadomość
wolę teraz i tak szaleć niż po porodzie nie wyrabiać z praniem i prasowaniem bo będzie mi brakować ciuszków wiem co mówię - przy pierwszym dziecku miałam 1/10 tego co teraz a córa ulewała - ja nie nadążałam już z praniem!
wyobrażam sobie Twoje zasoby też chciałabym mieć już swoją wyprawkę, ale jeszcze prawie 2 tyg muszę czekać Za to po weekendzie przywożę łóżeczko - zobaczymy w jakim jest stanie

Cytat:
Napisane przez beat@ Pokaż wiadomość
Powiem ci że ja ostatnio wrzuciłam właśnie białe kaftaniki bo były takie pożółkłe. To pewnie od oliwek itp. po kąpieli jak chrześnica była smarowana.
No ale jak przeczytałam że 6 godzin to stwierdziłam że chyba ich poniosło. No i stwierdziłam że tak długo to ja moczyć nie będę bo mi się nie chce tyle czekać i ostatecznie moczyły się ok. 2 godzin. Wszystko poschodziło
mnie też czeka odplamianie, wybielanie. Polecacie jakieś konkretne detergenty?

Cytat:
Napisane przez zubi89 Pokaż wiadomość
Aj :/ to masz tak jak ja wg usg parametry do tyłu o 2,5 tygodnia i waga za mała 983g a w szpitalu na lepszym sprzęcie parametry do przodu o ponad tydzień a waga 1730 g także może i u Ciebie tak jest ? może pójdź do innego gina to jeszcze sprawdzić ?
Zubi ma rację 8 kwietnia miałam usg Mały ważył 1446 g 9 kwietnia miałam kolejne usg i waga 1556g przecież nie urósł aż tyle w ciągu jednej nocy klinika i sprzęt ten sam tylko lekarz wykonujący usg inny mojej siostrze tuż przed porodem usg wyliczyło wagę dziecka na 3800 a urodziła 4500

Cytat:
Napisane przez kamilla123 Pokaż wiadomość
A ile bierzesz tardyferonu? Ja mam 2x1 prawie od początku ciąży i hemoglobina trzyma się w okolicy 12
Kamilla raz dziennie w połączeniu z witaminami dla ciężarnych matruelle (ok 200% zapotrzebowania na żelazo) no i jem naprawdę dużo czerwonego mięsa. ale żelazo coraz gorsze...
Krwinki czerone: 3,37 T/l (norma 3,5 - 5)
Hemoglobina 10,8 g/dl (12-16)
Hematokryt 32% (37-47)
Lekarz kazał mi nie zwiększać dawek żeby nie obciążać organizmu.

Cytat:
Napisane przez Mala_Czarno_Biala Pokaż wiadomość
Na kegla to chyba ostatni dzwonek żeby to jakiś skutek przyniosło :/ Ja ćwiczę od dwóch miesięcy, ale z masowaniem to nie wiem jak będzie...
W takim razie od dziś biorę się do pracy
po mału przestaje sięgać w "te" rejony, więc masaż bez pomocy tżeta w grę nie wchodzi, co w sumie brzmi obiecująco i przyjemnie

Cytat:
O rety... ja nie mogę się zmusić żeby poprosić o pomoc przy depilacji choć wiele razy o tym rozmawialiśmy, a co dopiero zagonić go do masowania.... jakoś się krępuję
Boziu, wczoraj podczas depilacji - co robi się coraz bardziej niewykonalne też myślałam żeby poprosić tżeta o pomoc, ale trochę narusza to moją intymność i też mnie to krępuje...

Edytowane przez Bogini Bastet
Czas edycji: 2014-04-11 o 08:17
Bogini Bastet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-11, 08:10   #4332
beat@
Zakorzenienie

GG do beat@ Send a message via Skype™ to beat@

Anteria, będę trzymała mocno kciuki żeby jednak wszystko okazało się wporządku. Ja tam wierzę że to kwestia sprzętu i jak w szpitalu posprawdzają to tam będzie już tak jak być powinno
dla małża.
Co do szpitala to ja bym mimo podstawowej znajomości języka wybrała ten w którym pracuje twój lekarz. Zawsze to inaczej jak się widzi chociaż jedną znajomą twarz, na pewno będziesz też się pewniej czuła.

Piszecie o zgadze. Ja się muszę przyznać że nawet nie wiem co to jest zgaga. Ale współczuję bo małż często ma i widzę jak się męczy z tym.

Pogoda się dziś poprawiła no i od razu jest mi potwornie gorąco. Dzisiejsze pierwsze pranie już wstawione później to już tylko sterta prasowania mnie czekać będzie

---------- Dopisano o 08:10 ---------- Poprzedni post napisano o 08:08 ----------

Cytat:
Napisane przez Bogini Bastet Pokaż wiadomość
Oxy z biedronki póki co u nas daje radę. A już na plamy naprawdę cięższego kalibru to ostatnio użyłam vanisha

Patrycja 28.06.2014

beat@ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-11, 08:16   #4333
Bogini Bastet
Zadomowienie

Cytat:
dzisiaj już lepiej się czuję psychicznie, trochę mnie to wszystko zdołowało, ale nie może być źle. Powiem wam że ktokolwiek mi mówi że będzie dobrze, że nic się nie dzieje a mnie to tylko wkurza ale na wysokości zadania stanął mój mąż.
Anteria, niestety w ciążę wpisany jest cały czas lęk o maleństwo. a ludzie próbują pocieszać choć bardzo często im nie wychodzi

dla Męża!

Miałam już tyle problemów, leków i przepłakanych dni przez te 7 m-cy, ale jak na razie Mały wychodzi cało z każdej złej diagnozy i opresji i oby tak dalej.

Cytat:
Myślę że to może być błąd albo w pomiarach albo w liczeniu tygodni, może moje maleństwo jest młodsze W każdym razie ważne że jest zdrowy i rozwija się dobrze a za dwa tyg usg tylko to potwierdzi.
na pewno tak jest mój Malec jest prawie 1,5 tyg do przodu i w moim przypadku to też nie jest dobra wiadomość. Ale waga z usg to tylko uśrednione pomiary. I na razie tym się nie martwię.
Stary 2014-04-11, 08:21   #4334
__Sylwia__88
Zadomowienie

Cytat:
Ja tez Oxy z biedronki używam. Nawet do białego prania z proszkiem dosypuje żeby biel odświerzyć.

Muszę dziś iść do mojej gin, bo do wczoraj miałam zwolnienie i kazała dziś przyjść. Do tego chce te wyniki glukozy skonsultować. Dzwonie zaraz po 8, rejestracja od 8 i Pani mi mówi że nie ma już wolnych miejsc na dziś i ona nie wie co ja mam zrobic

26.10.2013

Jesteś z nami

Stary 2014-04-11, 08:29   #4335
Bogini Bastet
Zadomowienie

Cytat:
Co do szpitala to ja bym mimo podstawowej znajomości języka wybrała ten w którym pracuje twój lekarz. Zawsze to inaczej jak się widzi chociaż jedną znajomą twarz, na pewno będziesz też się pewniej czuła.
beat@ ma rację w szpitalu nie będziesz zbyt długo a komfort i poczucie bezpieczeństwa są ważne.

ja jeszcze nie wybrałam szpitala, cóż....mieszkam tu tydzień nie wiem na który się zdecydować, podobno najwyższy stopień referencyjności ma uniwersytecki, ale wizja studentów podczas porodu jakoś mnie blokuje no i połóg podobno mało komfortowy, bo sale są 6 osobowe.
Zobaczymy, mam jeszcze 2 m-ce na ostateczną decyzję

Cytat:
Oxy z biedronki póki co u nas daje radę. A już na plamy naprawdę cięższego kalibru to ostatnio użyłam vanisha
a po namoczeniu pierzesz już normalnie w proszku dla niemowląt? Czy wielokrotnie płuczesz zanim wypierzesz?

Słucham muzyki relaksacyjnej dla kobiet w ciąży , ale wcale mnie to nie relaksuje za to Mały kopie sobie w rytm Mozarta

---------- Dopisano o 08:29 ---------- Poprzedni post napisano o 08:27 ----------

Cytat:
Napisane przez __Sylwia__88 Pokaż wiadomość
Muszę dziś iść do mojej gin, bo do wczoraj miałam zwolnienie i kazała dziś przyjść. Do tego chce te wyniki glukozy skonsultować.
Też idę dziś po zwolnienie

Sylwia a jakie masz wyniki z glukozy?
Stary 2014-04-11, 08:40   #4336
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:
Załącznik 5647269
mykam do wyrka
Dobranoc
jest przeuroczy
Ramona_85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-11, 08:42   #4337
__Sylwia__88
Zadomowienie

Cytat:
Też idę dziś po zwolnienie

Sylwia a jakie masz wyniki z glukozy?
8,43 mmol/l po 2 godz 75g glukozy
Widziałam że udzielasz się na słodkich mamach. Może wiesz czy ten wynik jest w jakiś sposób groźny. Bo pytałam tu już na tym wątku i zdania były podzielone. Część dziewczyn mówiła ze wynik jest ok a część że mam cukrzycę.

26.10.2013

Jesteś z nami

Stary 2014-04-11, 08:52   #4338
Bogini Bastet
Zadomowienie

Cytat:
8,43 mmol/l po 2 godz 75g glukozy
Widziałam że udzielasz się na słodkich mamach. Może wiesz czy ten wynik jest w jakiś sposób groźny. Bo pytałam tu już na tym wątku i zdania były podzielone. Część dziewczyn mówiła ze wynik jest ok a część że mam cukrzycę.
a jakie są normy podane?

ja, niestety mam cukrzycę ciążową od m-ca jestem na diecie, ale chyba włączą mi insulinę, bo mam złe wyniki.

moje wyniki glukoza 75 g - oznaczenie 2 h:

glukoza (jed. tradycyjna) 150,8 mg/dl (norma <140)
glukoza (jedn. Sl) 8,37 mmol/l (norma <7,77)
Stary 2014-04-11, 08:57   #4339
sylvuniaa84
Zadomowienie

Cytat:

dla TŻ za podejście do sprawy
Dobrze ze lepiej sie już czujesz

Wkraczam w 29 tydz

Edytowane przez sylvuniaa84
Czas edycji: 2014-04-11 o 08:58
sylvuniaa84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-11, 08:58   #4340
NecroKitty
Wtajemniczenie

Dzień dobry. Dopadło mnie przeziębienie wczoraj wieczorem już miałam katar i kichałam a dzisiaj jeszcze mnie paskudnie gardło boli. Na razie leczę się sokiem z malin i czosnkiem ale muszę się zebrać po syropek i coś na to gardło nieszczęsne
Mam już dość, co chwila coś mi się przyplątuje
Stary 2014-04-11, 09:00   #4341
__Sylwia__88
Zadomowienie

Cytat:
a jakie są normy podane?

ja, niestety mam cukrzycę ciążową od m-ca jestem na diecie, ale chyba włączą mi insulinę, bo mam złe wyniki.

moje wyniki glukoza 75 g - oznaczenie 2 h:

glukoza (jed. tradycyjna) 150,8 mg/dl (norma <140)
glukoza (jedn. Sl) 8,37 mmol/l (norma <7,77)
https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...0&d=1396865396 tutaj są moje wyniki

26.10.2013

Jesteś z nami

Stary 2014-04-11, 09:23   #4342
Bogini Bastet
Zadomowienie

Cytat:
Zagmatwane te Twoje wyniki. Boję się je interpretować, bo się na tym nie znam, ale wg mnie masz nietolerancję glukozy tzw. cukrzycę ciężarnych. No bo wyniki wskazujące na cukrzycę podane u ciężarnych po 2 h/75 g glukozy to powyżej 7,8mmol/l a Ty masz 8, 43 mmol/l postaraj się dostać dzisiaj do gina a jak nie to do ogólnego, niech zinterpretuje Ci wyniki. I jeśli byłaby to cukrzyca niech skieruje Cię do poradni diabetologicznej.
Stary 2014-04-11, 09:34   #4343
__Sylwia__88
Zadomowienie

Bogini Bastet Też dziewczyny tutaj to podobnie rozczytały i mi się wydaje tak samo jak piszesz. Do tego trochę późno miałam te badania robione bo 28t2d i boje się żeby to nie miało złych konsekwencji. Poczytałam troszkę nt cukrzycy ciężarnych i uważam na to co jem. Ale bez porozumienia lekarza trudno cokolwiek działać na własną rękę.

26.10.2013

Jesteś z nami

Stary 2014-04-11, 09:42   #4344
majkela12
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Rybka12321 Pokaż wiadomość
No i na tym ktg przy opisie dość "zabawna" sytuacja była, lekarz mnie opitala, że po co ja tak wcześnie przyszłam, opowiada mi, że ktg to jak ekg- w danym momencie jest dobrze, a za chwilę człowiek ma zawał (tu już mi z deka ciśnienie podniósł i jeszcze chwila, a bym mu ripostą ciętą odpowiedziała) i takie tam mi farmazony mówi, po czym mnie pyta o lekarza prowadzącego, to mu mówię, że ordynator. I tu nagle zmiana o 180 stopni, tak tak dobrze że Pani przyszła, trzeba sprawdzać, jak coś to Pan ordynator jest dziś na oddziale i można podejść, no mówię Wam- nie ten człowiek. Żenująca jest ta nasza polska państwowa służba zdrowia. Przecież ja tam nie poszłam z mojego widzimisię, tylko miałam skierowanie od lekarza, a te teksty i opitol to już w ogóle, on tam był od sprawdzenia, a nie umoralniania. Że już nie wspomnę o zmianie nastawienia po info o lekarzu prowadzącym. Tak nie powinno być.
Kochana polska służba zdrowia Żenuła...

Cytat:
Z okazji, że zaczynamy dzisiaj 8 miesiąc wrzucam wam fotkę

P.S. kupiliśmy wczoraj łóżeczko, szufladę, materac i pościel już się nie mogę doczekać aż przyjdzie
za 8 miesiąc
Brzuś super Czekamy na foty zakupów

Cytat:
Napisane przez Ramona_85 Pokaż wiadomość
ja się dzis witam w 33 tc
Gratulacje

Cytat:
Napisane przez pater86 Pokaż wiadomość
I tak dla rozluźnienia przytoczę Wam cytat z książki, którą czyta mój mąż pt."Bobas- instrukcja obsługi". Jest taki rozdział: Wybór i instalacja smoczka pod koniec którego jest
"UWAGA: smoczków należy używać do uspokojenia dziecka między karmieniami, ale nigdy zamiast nich. Bez regularnych dostaw żywności bobas zacznie szwankować."
Dobre

Cytat:
idę posiać rzeżuchę świąteczną
No właśnie też bym posiała, a ile wcześniej posiać, tak żeby była na wielkanocne śniadanie???

Cytat:
Napisane przez poziomkka Pokaż wiadomość
Witam się i ja w 30 tc !!
Gratulacje

Cytat:
Cześć dziewczyny. Ja po wizycie jestem trochę zdołowana. Po pierwsze na pewno już będę rodzić przez cc, czego bardzo nie chciałam no ale jak mus to mus, a po drugie mimo że moje dziecko jest zdrowe to jest za małe i badanie usg pokazuje na 27 tydz ciąży a ja jestem w 30 Lekarz powiedział że jak za dwa tyg okaże się że dalej dziecko jest za małe to od razu mnie bierze do szpitala i będę musiała urodzić już wtedy. Płakać mi się chce. Mam nadzieję że może sprzęt się myli bo nie wyobrażam sobie rodzić tak wcześnie takie maleństwo.
Mam nadzieję, że to tylko głupi sprzęt znowu się myli i tak jak pisze Zubi wszystko będzie dobrze Musi być dobrze

Cytat:
Mam wyniki chyba wszystko ok, w sobotę gin oceni Grupa krwi 0Rh+ bez przeciwciał
Jedyne co to standardowo w moczu flora bakteryjna
to może coś przepisze na te bakterie i będzie wtedy cacy

Cytat:
Mój dzieć chyba juz na dobre się przekręcił na nietoperka...
ciągle kopytka na żołądku czuje...aż boli..tez tak macie ?

Kurcze wpadłam w szał kupowania,ale zamawiam ciągle bodziaki i półśpiochy...
bodziaki głównie na kr rękaw,i zastanawiam się co mogę wziąć cieplejszego...
bluza?spiworek?kurteczka? co najlepiej na lato? wiadomo czasem trzeba wyjśc w chlodniejszy dzień,wieczór to w samych bodziakach zimno chyba...
Moja dzisiaj źle się ułożyła tak, że jak wstałam to tchu złapać nie mogłam, nie mówiąc już o śniadaniu
Bluza, komplecik dresik, cieplejszy pajac....

[1=7436419bdde6dac9254d6bd 67d9526de215a6d26_5f3c5da c4904a;45978622]Hej, melduję się po wizycie Szyjka długa i zamknięta, z małym ok, wszystkie wymiary na usg wychodzą równo na 33 tc I waży już 2091g Za to ja dołączam do grona z anemią I znowu to nieszczęsne żelazo....

Koleżanka miała się dziś za to stawić do szpitala na ktg, lekarz kazał jej spakować torbę - tak jej mówił w poniedziałek i się ogólnie przygotować na piątek góra poniedziałek na cc. Tak też zrobiła, a on dziś do niej po ktg stwierdził, że ma wracać do domu i przyjść w poniedziałek, ale na samo ktg i tą cc to jej raczej zrobią po świętach [/QUOTE]
pięknie Dawidek rośnie.
Szkoda koleżanki, bo biedna się pewnie nastawiła na poród, a tu d...
Stary 2014-04-11, 09:47   #4345
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:

Wkraczam w 29 tydz
gratulacje
Ramona_85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-11, 09:51   #4346
Bogini Bastet
Zadomowienie

Cytat:
Bogini Bastet Też dziewczyny tutaj to podobnie rozczytały i mi się wydaje tak samo jak piszesz. Do tego trochę późno miałam te badania robione bo 28t2d i boje się żeby to nie miało złych konsekwencji. Poczytałam troszkę nt cukrzycy ciężarnych i uważam na to co jem. Ale bez porozumienia lekarza trudno cokolwiek działać na własną rękę.
Obowiązkowo musisz mieć glukometr i mierzyć cukier po posiłkach i na czczo oraz paski do mierzenia ciał ketonowych w moczu, bo niby skąd masz wiedzieć jaki masz poziom cukru we krwi lub czy się nie głodzisz i nie czerpiesz zasobów z organizmu?
Dieta to rzecz bardzo indywidualna, w moim przypadku nawet najbardziej niewinne potrawy powodują straszne skoki cukru (bye bye nabiał i pełnoziarniste produkty), porcje jem mikrusie, ale często. Mimo wszystko mam ciała ketonowe i chcą włączyć mi insulinę a waga Małego jest ciut powyżej normy wg usg (w cukrzycy ciężarnych jest duże ryzyko makrosomii płodu).

Koniecznie idź do lekarza, byle jakiego, niech zinterpretuje Twoje wyniki i na pewno Ci pomoże.

Jeżeli to cukrzyca, absolutnie nie jest za późno, najważniejsze jest to, że zaczniesz działać! Na pewno dostaniesz skierowanie na hemoglobinę glikolowaną, która pokaże średnie stężenie cukru we krwi w ciągu ostatnich 2-3 m-cy.
Masz przed sobą jeszcze kilka tygodni ciąży i teraz Maleństwo rośnie najintensywniej, więc musisz chronić je przed nadmiernym przyrostem i stężeniami cukru we krwi.

Głowa do góry i atakuj służbę zdrowia! W końcu jako ciężarna masz swoje przywileje
Stary 2014-04-11, 09:59   #4347
Pradip
Zakorzenienie

Cytat:
do zeszłego tygodnia mieszkałam w warszawie, ale firma przerzuciła mojego tżeta na kontrakt do białegostoku i tu do przyszłego czerwca będziemy mieszkać teraz mam ręce pełne roboty, bo od nowa muszę sobie poukładać sprawy. mam już nowego lekarza prowadzącego, nie wiem jaki szpital wybrać. nikogo tu nie znam, tżet dużo pracuje i w ogóle
mam 32 lata.
Witaj i cieszę się ze do stolicy Cie przywiało bo mało tu nas na wątku
Cytat:
Napisane przez Rybka12321 Pokaż wiadomość
No i na tym ktg przy opisie dość "zabawna" sytuacja była, lekarz mnie opitala, że po co ja tak wcześnie przyszłam, opowiada mi, że ktg to jak ekg- w danym momencie jest dobrze, a za chwilę człowiek ma zawał (tu już mi z deka ciśnienie podniósł i jeszcze chwila, a bym mu ripostą ciętą odpowiedziała) i takie tam mi farmazony mówi, po czym mnie pyta o lekarza prowadzącego, to mu mówię, że ordynator. I tu nagle zmiana o 180 stopni, tak tak dobrze że Pani przyszła, trzeba sprawdzać, jak coś to Pan ordynator jest dziś na oddziale i można podejść, no mówię Wam- nie ten człowiek. Żenująca jest ta nasza polska państwowa służba zdrowia. Przecież ja tam nie poszłam z mojego widzimisię, tylko miałam skierowanie od lekarza, a te teksty i opitol to już w ogóle, on tam był od sprawdzenia, a nie umoralniania. Że już nie wspomnę o zmianie nastawienia po info o lekarzu prowadzącym. Tak nie powinno być.
W Polsce to sami prezesi i kierownicy a jak się przytoczy nazwisko kogoś naprawdę na wyższym stanowisku to nagle ludzie milkną żenada
Cytat:
Gratuluję i przyłączam się do imprezowania u mnie też dziś 32 tc
A ja najlepiej czułam się w II trym. Teraz robi się coraz bardziej nie fajnie :/ puchną mi nogi, ręce....a od 2 dni ciężko mi się oddycha :/ dopiero jak zasypiam jest lepiej i jak wstanę to po kilku h znów mnie to łapie :/
Z okazji, że zaczynamy dzisiaj 8 miesiąc wrzucam wam fotkę
Też ten III trymestr najbardziej mi doskwiera a tego że zaczęłyśmy 8 miesiąc w ogóle nie czuje bo po 30 tc czas mi się zatrzymał
Jaki Ty masz nieduży brzuszek też taki chce
Cytat:
Napisane przez pater86 Pokaż wiadomość
I tak dla rozluźnienia przytoczę Wam cytat z książki, którą czyta mój mąż pt."Bobas- instrukcja obsługi". Jest taki rozdział: Wybór i instalacja smoczka pod koniec którego jest
"UWAGA: smoczków należy używać do uspokojenia dziecka między karmieniami, ale nigdy zamiast nich. Bez regularnych dostaw żywności bobas zacznie szwankować."
dobry tekst i fajnie ze Tż ma swoją encyklopedie
Cytat:
Cześć dziewczyny. Ja po wizycie jestem trochę zdołowana. Po pierwsze na pewno już będę rodzić przez cc, czego bardzo nie chciałam no ale jak mus to mus, a po drugie mimo że moje dziecko jest zdrowe to jest za małe i badanie usg pokazuje na 27 tydz ciąży a ja jestem w 30 Lekarz powiedział że jak za dwa tyg okaże się że dalej dziecko jest za małe to od razu mnie bierze do szpitala i będę musiała urodzić już wtedy. Płakać mi się chce. Mam nadzieję że może sprzęt się myli bo nie wyobrażam sobie rodzić tak wcześnie takie maleństwo.
Dziewczyny mają racje u mojego gina notorycznie mały wychodzi w terminie om a na wszystkich innych sprzętach ponad 2 tygodnie starszy. Po za tym pamiętaj że u Ciebie wszystko ma prawo fizjologicznie być mniejsze. Wielkie brawa dla męża że tak do tematu podszedł i Cie uspokoił
Cytat:
Muszę dziś iść do mojej gin, bo do wczoraj miałam zwolnienie i kazała dziś przyjść. Do tego chce te wyniki glukozy skonsultować. Dzwonie zaraz po 8, rejestracja od 8 i Pani mi mówi że nie ma już wolnych miejsc na dziś i ona nie wie co ja mam zrobic
Idz bez zapisu

A mnie czeka pesser eh....
Pradip jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-11, 10:00   #4348
beat@
Zakorzenienie

GG do beat@ Send a message via Skype™ to beat@

Cytat:
a po namoczeniu pierzesz już normalnie w proszku dla niemowląt? Czy wielokrotnie płuczesz zanim wypierzesz?[COLOR="Silver"]
Namaczałam juz jakiś czas temu u rodziców w domu bo tam wszystko póki co mam. I po namoczeniu najpierw wszystko trochę przepłukałam w zwykłej wodzie a później od razu sru do automatu i wyprałam w tym proszku w którym moja mama normalnie pierze. A teraz już powoli piorę sobie całą resztę ubranek i od razu dorzucam te poodplamiane żeby były przeprane w proszku dla dzieci. Tu u teściów akurat mam Lovelę a u mamy czeka sobie w kolejce Dzidziuś

Ja to jakaś szalona jestem bo pościel do łóżeczka wyprana, cały rozmiar 56 też, prawie cały 68, i prawie cały 62. Zostało mi jeszcze 1 białe, 1 pranie w czerwieni ale to już zbieranina 2 rozmiarów i 1 to ciuszki jeansowe, więc ani to z białym ani z czerwonym. Tylko tego ostatniego mam mało i kminie jak to zrobić. Może coś jeszcze dołożę albo dorzuce np. swoje ciążowe
Generalnie później mam zamiar to wszystko wyprasować. Plan jest taki żeby za jednym podejściem

Cytat:
Wkraczam w 29 tydz
gratuluję

Cytat:
Napisane przez NecroKitty Pokaż wiadomość
Dzień dobry. Dopadło mnie przeziębienie wczoraj wieczorem już miałam katar i kichałam a dzisiaj jeszcze mnie paskudnie gardło boli. Na razie leczę się sokiem z malin i czosnkiem ale muszę się zebrać po syropek i coś na to gardło nieszczęsne
zdrówka życzę

Patrycja 28.06.2014

beat@ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-11, 10:05   #4349
poziomkka
Zadomowienie

Hejka Ale mam zakwasy po wczorajszym basenie ale i tak rewelacyjnie czułam się w wodzie, taka lekka przepłynęłam kilka razy dł. basenu, później już musiałam wspomagać się deską piankową , bo aż mi ręce drżały

Wczoraj widziałam, że kolejna mamusia na wątku majowo-czerwcowym rozpakowana

ANTERIA sama w szpitalu nie będziesz, bo już z Maleństwem A to tylko kilka dni, na pewno dasz radę

Cytat:
W takim razie od dziś biorę się do pracy
po mału przestaje sięgać w "te" rejony, więc masaż bez pomocy tżeta w grę nie wchodzi, co w sumie brzmi obiecująco i przyjemnie
Boziu, wczoraj podczas depilacji - co robi się coraz bardziej niewykonalne też myślałam żeby poprosić tżeta o pomoc, ale trochę narusza to moją intymność i też mnie to krępuje...
Ja póki co znalazłam sposób i depiluję się z lusterkiem Nie jest może jakoś super dokładnie, ale mam to gdzieś
Jeśli chodzi o naruszanie intymności to ja wcale tego tak nie odczuwam. Masaż krocza np: przecież to całkiem podobne do gry wstępnej
a depilacja? hmm, bardziej bałabym się o to, czy mąż mnie nie okaleczy

Cytat:
Wkraczam w 29 tydz

Cytat:
współczuję, mam nadzieję, że szybko przejdzie wstrętne choróbsko
poziomkka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-11, 10:27   #4350
majkela12
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kamilla123 Pokaż wiadomość
Heloł Byłam dzisiaj na basenie, bo w czwartki Groszek ma szkółkę i zgubiłam kluczyk Ach ten ciążowy budyń... Swoją drogą jak poobserwowałam trochę te dzieciaki na basenie to widzę dużo takich z nadwagą, nie że zaraz otyłych, ale takich jakby to powiedzieć "nabitych" i to szczególnie dziewczynki...

Zazdraszczam basenu. Ty też pływałaś??? Co do dzieci też to niestety zauważyłam

Byłam dzisiaj w pracy, bo było zebranie naszego stowarzyszenia i się nasłuchałam komplementów mówiąc nieskromnie Za pracą nie tęsknię, za współpracownikami tak, bo fajnych mam ludzi i atmosferę Fajnie tak wyrwać się z domu od czasu do czasu

Ja za pracą też nie, ale koleżanki mam super. Ostatnio je odwiedziłam. Miałam wpaść na godzinkę, a siedziałam od 9 do 13, aż kobity w recepcji się śmiały, że ładna ta godzinka

Co do wózka to jest coś takiego:
https://www.google.pl/search?q=w%C3%...ni%3B800%3B533

Carino, podobny do mojego Tako jaki miałam ostatnio - czyli 3w1, pompowane koła, rozkładana spacerówa, itp. itd. Waga i gabaryty mi nie przeszkadzają. Jest to wózek siostry mojej koleżanki z pracy, ma 2 lata, cena 500 zł, ze sprawdzonego źródła. Ale:
-kolor taki jaki się wyświetlił czyli blady róż, no nie jest źle chociaż trochę za jasny dla mnie (blisko las i pole)
- i widzę, że podobnie jak w moim byłym tako przy spacerówce ciężko cokolwiek do kosza włożyć (wąska ta szczelina)
- rączka i uchwyty mogłyby być w czarnej skórze

Planuję go używać ok. roku, fotelik do samochodu będę miała maxi cosi więc bezpieczniejszy niż ta "skorupka" co jest w zestawie, do tego na przyszłe lato planuję uruchomić już parasolkę x-landera plus przyczepkę do roweru. Więc nie chcę inwestować w nowy wózek. Ale sama nie wiem czy brać ten czy szukać dalej Co myślisz?

Co do wózka, więcej się nie wypowiem jak tylko to czy ładny czy nie. Kakusia jest ekspertem Wizualnie mi się podoba i o dziwo ten kolor też, a jeszcze ładniejsza cena Tym bardziej, że planujesz korzystać z niego tylko rok, to może nie ma co kombinować.

Zosia bardzo ładne U nas ciągle najbardziej syn zdecydowany i stały w uczuciach - Dominika

Nam się chyba już udało Adasiowi wybić z główki Gabrielę, bo my nie byliśmy przekonani. Teraz gada, że chce Zośkę, a na te już prędzej się z tż zapatrujemy. Chcemy, żeby to on "wybrał" imię, niech się poczuje jako starszy brat. Zresztą ja siostrze też imię wybierałam A Wy Dominikę akceptujecie???
Cytat:
Ja dziś po wizycie, Mała waży 1230g, jest nieduża jak na swój wiek, ale tak jest od początku, my z TŻem też do grubych nie należymy, więc po kim miałaby być większa Tak poza tym wszystko książkowo
ładnie waży, jak moja panienka

Cytat:
Napisane przez TroppoSensibile Pokaż wiadomość
Dziewczyny co do zgagi usłyszałam dziś sprawdzoną przez inną mamusię radę, o której jeszcze nie słyszałam. Polecała wodę Zuber - tak, tak wiem, że jest niedobra, ale podobno faktycznie działa więc czasem dobrze spróbować i przemęczyć ten smak dla upragnionej ulgi

W ogóle jak tak oglądam i porównuję Wasze brzuszki to mam wrażenie, że urodzę jakiegoś giganta mam chyba największy z Was
Co do tej wody, to bez zgody lekarza tak sobie bym jej nie piła. Wody lecznicze pije się po konsultacji z lekarzem. Wiem, że np. dzieci pić jej nie mogą, dopiero po 16 r.ż. Zresztą sprawdzę teraz jak będę na majówce w Krynicy
Co do brzucha, to nie czaruj tylko pokaż a my ocenimy Poza tym nie wierzę jak Ty taka chudzina jesteś

Cytat:
Załącznik 5647269
mykam do wyrka
Ciemne zdjęcie i burza włosów, nie mogłam namierzyć gdzie ma pyszczek

Cytat:

Dobrze, że emocje już opadły, tak trzymać i dla tż że tak ładnie Cię wspiera Tak jak pisałam wcześniej też mam nadzieję, że to tylko gufniany sprzęt.
Co do szpitala, to jeśli przed samym porodem okaże się, że ciąża jest bez zarzutów, to bym wybrała szpital blisko domu. Wsparcie tż-ta rodziny bezcenne, a z lekarzem swoim możesz się nawet nie zobaczyć.
Tylko, że ja to piszę z perspektywy warunków w Polsce. W poprzedniej ciąży właśnie taką decyzję podjęłam, teraz też tak zrobię, jak tylko będzie ok to wybieram szpital, który jest bliżej domu, ale jeśli tfu tfu miałaby być np. cesarka to uciekam do wawy

Cytat:
Myślę, że jak podejdziesz tylko po zwolnienie to Ci wypisze od ręki, a na wizytę umów się na przyszły tydzień. Jak nie będzie chciała wypisać, to leć do rodzinnego.

Cytat:
ja jeszcze nie wybrałam szpitala, cóż....mieszkam tu tydzień nie wiem na który się zdecydować, podobno najwyższy stopień referencyjności ma uniwersytecki, ale wizja studentów podczas porodu jakoś mnie blokuje no i połóg podobno mało komfortowy, bo sale są 6 osobowe.
Zobaczymy, mam jeszcze 2 m-ce na ostateczną decyzję
Ja rodziłam w nieakademickim, a studentów i stażystów była kupa
Przy porodzie to ich wszystkich nie ma. Tylko są na obchodzie. Pamiętam jak leżałam na salce dwuosobowej, mały pokoik i wchodzi cała ta procesja, a chyba ze 30 osób, fru kołdra do góry i oglądanie kroczabosko:haha ha:

Cytat:
Wkraczam w 29 tydz
Gratulacje

Cytat:
Zdrówka Ja męczyłam się dobre dwa tyg. Nie kupuj tylko tych tabletek na gardło prenalan. One są z propolisem i za każdym razem lądowałam
---------------------------------------
Wczoraj miałam fatalny wieczór. Namordowałam się w kuchni, tak że ledwo na nogach stałam. Chciałam coś zrobić innego niż pasztet z mies z rosołów. Wymyśliłam jakieś pierożki zapiekane, masakra. Została mi jeszcze micha farszu nie wiem co z tym zrobić. Wczoraj byłam istne beztalencie w kuchni
Jeszcze dzisiaj mam ang no i trzeba chałupkę ogarnąć, a ja nie mam sił Ciekawe kiedy mi się włączy w końcu syndrom wicia gniazda
A może te żelazo mnie tak muli Chyba kupię sobie te soki z pokrzywy co o nich pisałyście.

Miłego dnia kobitki

---------- Dopisano o 10:27 ---------- Poprzedni post napisano o 10:21 ----------

Cytat:
Napisane przez Pradip Pokaż wiadomość
A mnie czeka pesser eh....
A jednak. Co powiedział lekarz?? Ile ma szyjka?? Jak mus to mus, ale dzięki temu dotrwacie do terminu

Cytat:
Generalnie później mam zamiar to wszystko wyprasować. Plan jest taki żeby za jednym podejściem
Dobra jesteś, ambitny plan

Cytat:
Napisane przez poziomkka Pokaż wiadomość
Hejka Ale mam zakwasy po wczorajszym basenie ale i tak rewelacyjnie czułam się w wodzie, taka lekka przepłynęłam kilka razy dł. basenu, później już musiałam wspomagać się deską piankową , bo aż mi ręce drżały
Super to jeszcze ładną kondyche masz Poszłabym na basen, ale nie mam kostiumu

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości