|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4351 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Coraz większe nasze brzuszki, w czerwcu będą już maluszki cz.II
cześć piątkowo
![]() Cytat:
najważniejsze że jest zdrowa a dla ciebie lepiej łatwiej rodzić Cytat:
![]() łącze sie w bólu ![]() Cytat:
![]() ból biodra, zgaga, kręgosłup, szyjka, ucisk dziecka na wszystkie możliwe narządy w środku jedynie w nocy pęcherz mnie nie męczy (obym sobie tego nie wykrakała : D ) damy radę jeszcze tylko trochę Cytat:
![]() Cytat:
brawa dla męża ![]() co do szpitala to musisz się Ty w nim dobrze czuć, ja bym pewnie rodziła w szpitalu gdzie jest mój lekarz tym bardziej jak opieka lepsza a 40 hm to nie jest tak dużo, można spokojnie odwiedzać no ale to Twoje dobre samopoczucie najważniejsze bo jak sie będziesz meczyć w tym szpitalu i nie czuć dobrze to trzeba to przemyśleć ![]() Cytat:
dużo zdrówka
|
||||||
|
|
|
#4352 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
Ja wczoraj chyba troszkę przegięłam z praniem/prasowaniem bo mój kręgosłup wieczorem wołał pomooocyyyy ale jak się położyłam tak odrazu usnęłam i ledwo zwlekłam się z łóżka o 7:40 ![]() Dziś słoneczko wychodzi od rana więc wybiorę się chyba na drobne zakupy, spacerek ![]() Jeszcze 3 prania czekają na wyprasowanie, logistyczne poukładanie w komodzie i ciuszki gotowe! Cytat:
Ale ja to z praniem tych białych rzeczy to chyba przekombinowałam ![]() - najpierw 6h moczyłam w odplamiaczu oxy - wypłukałam i niektóre ciuszki moczyłam jeszcze 1h w niemieckim Persilu do białego - nie wypłukałam tylko wsadziłam do bębna, dolałam balsam Dzidziusia do białego i nastawiłam na Ręczne Pranie w 30 stopniach (prałam 2 kurtki i musiałam w takiej temp.) Efekt ? otwieram pralkę a tam piana z bębna wychodzi tak się zestresowałam, że włączyłam na dodatkowe Super płukanie i siedziałam jak na szpilkach na koniec prania ![]() Na szczęście wypłukało się ufff ![]() Cytat:
![]() A co do trwania porodu to wiesz, nie zawsze można od razu wsiąść w auto i gnać do szpitala czasem trzeba poczekać aż mąż z pracy wróci starsze dziecko do dziadków zawieźć itd ![]() Cytat:
A pomiary z usg są tak dziwne i różne, że w ogóle bym się tym nie martwiła naprawdę! ja do dziś wspominam jak moja miała być drobniutka max 3kg tak usg całą ciążę pokazywało, a urodziła się prawie 4 Cytat:
Cytat:
- pajacyki - welurowe, polarowe - spodnie + sweterek/bluza wszystkie opcje przetestowałam z pierwszą i sprawdzone [1=7436419bdde6dac9254d6bd 67d9526de215a6d26_5f3c5da c4904a;45978622]Hej, melduję się po wizycie Szyjka długa i zamknięta, z małym ok, wszystkie wymiary na usg wychodzą równo na 33 tc I waży już 2091g Za to ja dołączam do grona z anemią[/QUOTE]super, że wizyta udana anemia to już chyba normalna robi się w ciąży - dzidziuś zabiera dla siebie żelazo, no to my musimy nadrobić
|
|||||
|
|
|
#4353 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
od początku brałam go pod uwagę (koleżanka tam rodziła) właśnie wybieram się tam w sobotę po świętach a Ty na kiedy masz termin? Wielkością brzucha się nie przejmuj, ja momentami to mam wrażenie, że chodzę kołysząc się na boki jak kaczka ![]() Cytat:
6 osób na sali w szpitalu??? masakra |
||
|
|
|
#4354 | |
|
Wtajemniczenie
|
Od rana czuje jak mnie mała po szyjce kopie, takie głupie uczucie jakby chciała wyjść
![]() Cytat:
Kto by pomyślał, że mnie tak mały deszczyk załatwi |
|
|
|
|
#4355 | ||
|
Zakorzenienie
|
eee to spoko, przynajmniej wiesz kiedy urodzisz
bo zauważyłam, że większości po ściągnięciu pessara odrazu akcja się zaczyna ![]() Cytat:
podziwiam jeśli chcesz wszystko za 1 razem wyprasować ja nie dałam rady ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#4356 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ja wczoraj wstawiłam pranie i w połowie sobie przypomniałam ze nie dodałam proszku więc to chyba jeszcze nie mój czas na ten etap przygotowań ![]() Cytat:
---------- Dopisano o 11:02 ---------- Poprzedni post napisano o 11:00 ---------- no co Ty? według moich obserwacji większość właśnie przenosi nawet do 2 tygodni |
|||
|
|
|
#4357 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
szwagierka po ściągnięciu zdążyła do domu wrócić i wody chlusnęły (37tc)koleżanka miała umówioną położną więc lekarz po ściągnięciu zapytał tylko czy chciałaby dziś urodzić (39tc) i zrobił jej masaż szyjki i po 4h miała już dziecko na rękach! Pessar zakładają bo szyjka się skraca i robi się rozwarcie czyli po jego ściągnięciu to na logikę - szyjka dalej jest krótka i z rozwarciem - niewiele trzeba więc, żeby rozchulać akcję ![]() Ty się nie martw o przenoszenie! raczej umów się z lekarzem/położną, że po ściągnięciu chciałabyś od razu urodzić. Trochę ich dobrej woli ![]() Cytat:
za dużo stresu mnie to kosztuje nie mówiąc, że eksperymentuje bo ja laik praniowy jestem
|
|||
|
|
|
#4358 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Posegregowałam dziś dziuszki dla Małego i tak doszłam do wniosku że po praniu i wyprasowaniu te ubranka dalej strasznie sztywne i twarde są. U nas jest bardzo twarda woda i z normalnym praniem bez płynu do prania nie da rady. Macie jakieś sprawdzone sposoby na zmiękczenie ubranek dziecięcych w praniu? Jakiś płyn do płukania? Planuje prać w Białym Jeleniu. I do jakiego rozmiaru pierzecie już w dziecięcym proszku ciuszki? Bo tak myślę że chyba nie ma co się porywać i prać na dłuższy czas. Bo gdyby nawet się okazało że dziecko ma uczulenie na proszek to cała robota na nic.
|
|
#4359 |
|
Raczkowanie
|
Witam piątkowo.
Zbiorowo gratuluję tygodni , jakoś Wasze tygodnie mi szybko lecą, a moje mi się dłużą .Szalejecie z tymi praniami i prasowaniami . Ja na dobrą sprawę jeszcze nie mam co prać . Bo raptem kilka sztuk.Zubi89 fajny brzuch ANTERIA trzymam mocno kciuki ![]() ![]() , brawa dla TŻ za podejście, tak trzymać . Berenika_26 za wizytę, super, że z małym ok. Kurde ta anemia to dopada wiele kobiet, ja na swoje wyniki właśnie czekam.Mala_Czarno_Biala za wizytę.NecroKitty oby szybko przeszło Pradip założą pessar i będzie dobrze No to nadrobiłam , miłego dnia |
|
|
|
#4360 | |
|
Zadomowienie
|
[1=7436419bdde6dac9254d6bd 67d9526de215a6d26_5f3c5da c4904a;45978622]Hej, melduję się po wizycie
Szyjka długa i zamknięta, z małym ok, wszystkie wymiary na usg wychodzą równo na 33 tc I waży już 2091g Za to ja dołączam do grona z anemią I znowu to nieszczęsne żelazo....[/QUOTE] Super, że z szyjką wszystko dobrze, a dzidzia już całkiem spora a z żelazem sobie poradzisz ![]() Cytat:
pewnie jakbyś wspomniała o takim czymś to mąż sam zaproponuje Ci "pomoc" a masażu bo on pewnie nie wie, że trzeba takie coś robić ![]() A to że dzidzia malutka, to może taki jej urok po prostu więc jeśli rozwija się prawidłowo to tylko się cieszyć ![]() Kurcze ja nie mogę z tym NFZ, po co są te telefony jak i tak albo się człowiek nie dodzwoni, albo już jak masz szczęście i ktoś odbierze telefon to i tak nie będzie miejsc... Ale idź i może Cię przyjmie między innymi kobietami... |
|
|
|
|
#4361 |
|
Wtajemniczenie
|
Majkela rzeżucha to chyba już urośnie po 5 dniach ale nie wiem, bo miałam przerwę w sianiu. Może Ramona się wypowie
|
|
|
|
#4362 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A na szpital zdecydowałabym się raczej oddalony skoro jest lepszy i będziesz czuć się bezpieczniej z powodu lekarza. Sądzę, że TŻ będzie w takim amoku, że odległość nie będzie grała roli i choćby miał oczy na zapałki ze zmęczenia, będzie u Was codziennie. Poza tym wyobrażam sobie, że po porodzie będziemy tak zaaferowane Maluszkami, że ani szpital, ani kto nas odwiedza (lub nie) nie będą miały większego znaczenia, będą liczyć się tylko nasze Pędraki ![]() Cytat:
Cytat:
Ja wypiorę tylko 56-62, chociaż patrząc na moją Kruszynę, i tak pochodzi w tym długo. A ja zapomniałam się pochwalić, że od wczoraj mamy 30 tydzień Wczoraj wieczorem panika mnie złapała, że na dobrą sprawę zostały 2 miesiące, a i za 1,5 miesiąca może już być po wszystkim, bo w IX miesiącu to już trzeba być przygotowanym w każdej chwili.... O rety rety...
|
|
#4363 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I ja planuję w dzieciowym prać do 6mca, potem przerzucić się na niemiecki persil (wiele Mam za granicą stosuje je od samego początku) i prać z naszymi A dziecko uczulenie może mieć na jakiś mocny detergent, a na delikatny dzieciowy nie, więc ma sens pranie ubranek przynajmniej tych na pół roku. Mala Czarno Biala gratuluję 30tc
Edytowane przez Kakusia Czas edycji: 2014-04-11 o 12:01 |
|
|
|
|
#4364 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() słonko było i zniknęło za chmurami ![]() zdązyłam posiać do doniczek cukinię, patisony i dynię, a do gruntu pietruszkę, rzodkiewkę, sałatę i koperek, niech rosną ![]() idę teraz się położyc i odpocząć
|
|
|
|
|
#4365 | |
|
Rozeznanie
|
Witam! Łazienkę posprzątałam, pranie wstawiłam, bo słońce wyszło i teraz się relaksuję przed prasowaniem
![]() ANTERIA nie wiem jak w Austrii, ale w Polsce jak wszystko jest ok to po cc wypuszczają już w 4 dobie więc nie jest źle a tż może wziąć urlop, albo teściowa? Masz tam jeszcze kogoś bliskiego? Myślę, że lepiej będziesz się czuła jak będziesz miała w pobliżu swojego lekarza, a z drugiej strony jak będziesz zdana tylko na siebie to i język podszkoliszTroppo, Majkela ja na basenie nie pływałam w sumie bym chciała się zanurzyć, ale w jednoczęściowy nie wejdę, a w dwuczęściowym z tym brzuchem na wierzchu to jakoś się krępuję Kubuś jeszcze jutro odrabia zajęcia i jak kluczyk się nie znajdzie to będę miała do zapłacenia 30złCytat:
![]() A z dietą to rzeczywiście sprawa indywidualna - widzę, że mało masz przekroczony wynik. Ja w pierwszej ciąży miałam jakoś 160, ale mierzyłam i jadłam normalnie i nic mi cukier nie skakał NecroKitty zdrówka Majkela - jeśli chodzi o wózek to coś muszę kupić, bo ten po Kubusiu ma moja siostra. Może być duży i ciężki i gdyby miał być nowy to coś takiego - szary http://allegro.pl/riko-primo-rico-2w...115244059.html No ale chciałabym jeszcze kupić i używać chustę. Znalazłabym te 1500 na nowy, ale wolę to wydać na coś innego, np. na szczepionki czy na wakacje z dziećmi. Latem wózek więcej będzie stał na ogrodzie, a od września będziemy chodzić po Groszka do przedszkola. Ten róż o dziwo mi też nawet pasuje na lato - jak moja koleżanka powiedziała mi, że siostra ma różowy, to myślę sobie - o Boże tylko nie róż Codziennie wchodzę na tablicę, ale ponad 75% odpada, bo albo nie mają skrętnych kół czy sztywnej gondoli (np.roan marita), albo kolor nie taki (niebieski, różowy, czarny, zielony limonka odpada), albo 3-kołowe, albo po prostu brzydkie , albo nie piszą jaka firma, a mi się nie chce dzwonić i dopytywać. Kilka jest fajnych - x-lander, mutsy czy bebe confort, ale wszystko powyżej 1000 Szukam tylko w swojej okolicy, bo chciałabym zobaczyć wózek w realu i odebrać osobiście. Tak więc prześpię się z tym od siostry koleżanki i pojadę go zobaczyć w przyszłym tygodniu. Sorry, jeśli Cię zanudziłam, ale musiałam się wygadać, bo mojego tż jakoś mało to interesuje![]() Dominika nawet mi pasuje, ale jakoś przekonana nie jestem... Tż chce Julię, mi się podoba np. Weronika czy Helenka, ale wszyscy będą wołać Hela albo Wera, a to już mi się nie widzi A kiedy i gdzie jedziecie w góry? Ja myślę wybrać się nad morze na początku maja
|
|
|
|
|
#4366 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam zamiar stosować Persil (Austriacki) Sensitiv, nie ma tu w sumie innego wyboru, a kombinować nie chce. Mam nadzieję że maluch nie będzie uczuleniowcem ![]() ---------- Dopisano o 12:29 ---------- Poprzedni post napisano o 12:25 ---------- Cytat:
Lekarz mówił że po porodzie spędzę w szpitalu około 5 dni, doliczam jeszcze pewnie z jeden góra dwa dni przed porodem (wiadomo muszą mnie przygotować) Co do urlopów u Teściowej szans nie ma, mąż weźmie na pewno ale podejrzewam że dopiero po porodzie żeby ze mną być w domu już. Poza mężem i jego rodziną oraz paroma znajomymi nie mam tu nikogo więcej niestety. Rodzice moi pewnie jak przyjadą to dopiero na chrzest. I myślę że faktycznie nie ma się nad czym zastanawiać i pojadę rodzić do Feldbach, poczytałam o tym szpitalu i widzę że mają tam w sumie wszystko i wygląda ten szpital faktycznie dobrze.
|
|
#4367 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
za 3 z przodu ja jak myślę ile mi zostało to są 2 opcje i jak mówię 2 miesiące o jakoś to tam ok, ale jak mówię 7 tygodni to już gorzej a w dniach to już w ogóle bo tylko 51....
|
|
|
|
|
#4368 | |||
|
Rozeznanie
|
Kakusia rozbrajasz mnie z tym praniem
zazdroszczę!Pradip współczuję pessara, ale już coraz bliżej i tak jak dziewczyny piszą - ściągną i od razu akcja się rozkręci ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#4369 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Na katar mam amol i jest już dużo lepiej. Edytowane przez NecroKitty Czas edycji: 2014-04-11 o 13:29 |
|
|
|
|
#4370 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Któraś pisała, że na majowo-czerwcowych kolejna rozpakowana... Ale ja tam już nic nie rozumiem skoro Dziewczyny mają tam terminy na kwiecień ![]() Ależ zrobiłam sobie pyszności na II śniadanko koktajl z 2 bananów, pół kubka dużego kefiru, soku z pomarańczy, zmielonej owsianki i siemienia lnianego ![]() ---------- Dopisano o 12:47 ---------- Poprzedni post napisano o 12:45 ---------- a ja jestem tym przerażona
|
|
|
|
|
#4371 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() za trójkę z przoduCytat:
---------- Dopisano o 12:50 ---------- Poprzedni post napisano o 12:48 ---------- Przy naszej wodzie niestety nawet prasownie niewiele daje.
|
|
#4372 | |||
|
Zakorzenienie
|
Do zrealizowania chyba tylko wtedy jeśli na dworze lać deszcz będzie.
A tak to zapewne na samym początku się wczuję i będę prasować tak na cacy a później albo przeprasuję tak na sztukę aby było albo odłożę to na inny dzień Cytat:
Ale teraz chociaż wiesz że twojej pralce nawet duża ilość piany nie zaszkodzi. Ja to się zawsze boję o ilość prania w bębnie bo najczęściej pcham ile wlezie. Ale teraz trochę mniej powkładałam dlatego póki co zrobiłam 3 prania białego i mam jeszcze jedno, ale to musi mi poschnąć to co wisi bo miejsca mi już zabrakło. Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#4373 |
|
Wtajemniczenie
|
Oj prawda, mój bratanek miał uczulenie na Lovele a np na Vizir już nie, nie ma reguły. Każdy proszek może uczulić.
|
|
|
|
#4374 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
pyszne musi być ![]() Cytat:
ale masz rację, że się tyle ruszasz, trzeba jak najwięcej w miarę naszej możliwości oczywiście a przy tym będziesz miała super ogródek ![]() Cytat:
Teraz to jeszcze i tak pół biedy, ale ja sobie nie wyobrażam siedzieć w poczekalni z maleńkim dzieckiem do pediatry jak mają być takie akcje, kolejki itd. już się tym stresuję
|
|||
|
|
|
#4375 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a przecież pralka powinna zabierać zimną wodę ![]() Cytat:
też czekam aż zwolni się suszarka ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
A ja dostałam pierwszy telefon w sprawie wózka, babeczka niby zdecydowana, ale musi się z mężem skontaktować i wieczorem zadzwoni raz jeszcze. Trzymajcie kciuki, żeby kupiła ![]() Zrobiłam się meeega senna... Chyba się prześpię a zakupy zrobię już po przedszkolu z córcią
|
|||||
|
|
|
#4376 |
|
Zakorzenienie
|
Kakusia, ja to czekam aż zwolni się strych. 5 długaśnych gdzieś ok. 5 metrowych sznurków zawieszonych totalnie
![]() Pogięło mnie z tą ilością ubranek Milena będzie każdego dnia inaczej ubrana trzymam kciuki za sprzedaż wózka. oby się udało.My z małżem sprzedajemy rower. Aukcja się kończy dziś wieczorem i póki co jestem średnio zadowolona z obecnej ceny Edytowane przez beat@ Czas edycji: 2014-04-11 o 13:18 |
|
|
|
#4377 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A co masz za wózek? Może ja kupię ![]() Cytat:
Dlatego jednomiesięczne wydają mi się lepsze, bo do porodu mamy jakieś 2 miesiące i więcej wspólnych tematów, bo jesteśmy na podobnym etapie![]() A ja cały czas głodna chodzę dzisiaj i tylko myślę co tu zjeść |
||
|
|
|
#4378 |
|
Wtajemniczenie
|
omatko jak wy pedzicie !
musze was nadrobic jakos za chwile ![]() jeny kobietki ja juz mam dosc zgaga mnie tez zabija powolnymi torturami, kregoslup to juz nie wspomne, bol bioder po kazdej nocy, Oliwier kopie matke nonstop po zoladku za to Borys wciska sie pod zebra albo wypycha mi bok oszaleje do tego oni chyba wogole nie spia nonstop sie wierca.. a o rozstepach nie wspomne 3trymestr to katastrofa ![]() a moja szyjka to wszystko trzyma caly czas rownie mocno szok jak czytam ze wasze sie juz skaracaja jak ja juz bym chciala moc isc na dlugi spacer a na pozadny trening to juz marzenie marudna sie robie juz zalaczam moj wielki brzuchol i zdjecie z sesji buziaki milego dnia Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#4379 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ceny na allegro zawsze na końcu najbardziej wzrastają tak że nie martw się bo w ostatnich 5 min może cena Cie zaskoczyć. Cytat:
oby się zdecydowała. Chyba ciśnienie spada bo ja też czuje że zaraz bym zasneła ale muszę sie zbierać do przychodni.
|
|
#4380 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale zdrzemnęłam się jakieś 30min ![]() Cytat:
I cieszę się, że nie jestem sama z tą ilością ubranek będziemy miały modelki i już ![]() A cena do wieczora może się jeszcze zmienić też trzymam kciuki! Ty na pewno wolisz jakieś nowsze i udoskonalone a ja kupowałam w 2010. Hebart Omega 3w1, zdjęcie poniżej a tak to zajdziesz go na tablicy np tam więcej zdjęć ![]() Cytat:
i to nie z powodu przedwczesnego porodu a takiego terminu wg OM.... Cytat:
ale wcześniej to sama sobie pałaszuję bo nie wytrzymałabym.Zbieram śpiący szanowny tyłeczek, może zdążę Rossmanna zaliczyć przed przedszkolem a potem z córą do Tesco... Edytowane przez Kakusia Czas edycji: 2014-04-11 o 14:08 |
||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:58.

Tak poza tym wszystko książkowo.
mam chyba największy z Was 
W każdym razie ważne że jest zdrowy i rozwija się dobrze a za dwa tyg usg tylko to potwierdzi.

. Co powiedział lekarz?? Ile ma szyjka?? Jak mus to mus, ale dzięki temu dotrwacie do terminu

13.07.2013 
. Ja na dobrą sprawę jeszcze nie mam co prać 

a tż może wziąć urlop, albo teściowa? Masz tam jeszcze kogoś bliskiego? Myślę, że lepiej będziesz się czuła jak będziesz miała w pobliżu swojego lekarza, a z drugiej strony jak będziesz zdana tylko na siebie to i język podszkolisz