![]() |
#91 | ||
Konto usunięte
|
Dot.: Świąteczna awantura o szynkę
Cytat:
![]() I jak ci to aż tak ciemięży to naprawdę, wyprowadzka jest najlepszym wyjściem. Nie wszyscy mają super ekstra hiper wyrozumiałych rodziców albo rodziców ateistów, masz już X lat i powinnaś to wiedzieć. Zdarza się, masz co masz i ciesz się z tego co masz ---------- Dopisano o 21:05 ---------- Poprzedni post napisano o 21:04 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 21:06 ---------- Poprzedni post napisano o 21:05 ---------- Ja tez. Ale świeta obchodzę ze względu na mamę dla której jest to coś niesamowicie ważnego i ona sobie nie wyobraża zeby się ze mną w wigilię czy wielkanoc nie spotkać. Gdybym była sama jak palec albo miała rodzinę silnie dysfunkcyjną to pewnie bym się od tego odcięła. Ale na chwilę obecna nie widzę powodu. Mamie zależy, mi nie robi bo i tak mam wolne... |
||
![]() ![]() |
![]() |
#92 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#93 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#94 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#95 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#96 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#97 |
Raczkowanie
|
Co my mamy właściwie zrobić? Dostarczyć Ci tę szynkę, żebyś ją zjadła na oczach rodziców i babci?
|
![]() ![]() |
![]() |
#98 |
Zakorzenienie
|
ale przeginka z twej strony.... ile masz lat?
|
![]() ![]() |
![]() |
#99 |
Strzelaj lub emigruj!
|
ja pierdzielę, co za problem....
przecież w tym przypadku można 'zjeść szynkę i mieć szynkę'. Ja bym zjadła wtedy, kiedy nikt nie widzi. Po problemie. Nie róbmy problemów tam, gdzie ich nie ma ![]()
#100 |
BAN stały
|
Racuszki drożdżowe z jabłkami sobie zrób. Smażone na oleju.
Pycha. Przepis z Anielskiej kuchni siostry Anieli. Albo placki ziemniaczane. Z tak błahego powodu jak parę deko szynki naprawdę nie warto robić rewolucji w domu. |
![]() ![]() |
![]() |
#101 |
Zakorzenienie
|
Ja bym chyba wolala uniknac wojny, bo po co. Na pewno cos sie wykombinuje na 2 dni. Dasz rade
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#102 |
Raczkowanie
|
Ja się odniosę do głównego posta. Skoro twoja rodzina taka pobożna, to chyba powinni ci wybaczyć, jak zjesz to mięso. A nie wojny robić. Przecie wierzący to i mordercom wybaczają. To nie powinni ci afery robić, że zjesz szynkę.
|
![]() ![]() |
![]() |
#103 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#104 | |
MUSEarka
|
Cytat:
Nie wiem czy taka zagorzała ateistka skorzysta z przepisu siostry zakonnej ![]()
![]() |
#105 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Problem z pupy.
![]() |
#106 |
Zadomowienie
|
Ale wątek. Widzę, że z jakiegoś powodu jesteście uprzedzone do autorki, nie wiem, nie znam. Napiszę jak ja to widzę, po tym co tylko tu przeczytałam.
Też jestem za tym, aby nie szukać zwady w święta, bo po co? Tylko, na co te wszystkie wasze złośliwości? Ogólnie porównania typu mam kochaną babcie, która jest katoliczką i dla niej to ważne, ja jestem ateistka i chętnie jej w świętach i we wszystkim pomagam, a tyś jest rozwydrzony bachor i wszędzie szukasz zwady, na swoim jak będziesz to się szynki nażryj są głupie. Bo wiadomo, że każdy normalny człowiek z szacunku dla swoich bliskich postąpiłby tak właśnie, jeśli oczywiście oni go szanują. A jak rodzina autorki nie jest normalna. Bo to normalne nie jest, aby w ten sposób się zachowywać, to powiem szczerze, że mało by mnie obchodziły uczucia religijne kogoś kto mi grozi wyrzuceniem z domu, uderzeniem w twarz, co histerię urządza i od jakiś najgorszych elementów mnie nazywa. A jeszcze od innych słuchać, żeś ty bachor i dostosować się nie umiesz, no tak, przecież. Oczywiście z terrorystami nie ma co walczyć, bo widać, że nie ma tu co zwojować, tylko najlepiej się wyprowadzać. Ale ja frustrację w takim przypadku rozumiem.
#107 |
Zadomowienie
|
Czytam i nadziwić się nie mogę, że większość dziewczyn nie rozumie, że nie sama szynka jest faktycznym powodem sporu. Niektórzy po prostu nie potrafią zamknąć się i schować głowy w piasek dla świętego spokoju. Dla mnie to zrozumiałe, że chodzi o narzucanie ogólnie przyjętych zasad i brak szacunku dla poglądów odmiennych. Dżizas...
#108 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#109 |
Zadomowienie
|
Jedz, co jest, albo idz cos zjesc w barze,kup sobie cos na kanapke i z bunkra rób, co tam sobie wymyślisz. Jestes chyba dorosła? Jesli tak, to rozwiąz problem z szynką
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#110 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja jestem w innej sytuacji, bo po prostu poszłabym do sklepu i kupiła sobie mięso / wyjęła je z zamrażarki. A autorka jest na utrzymaniu rodziców i krzyki pt 'masz mi kupić łososia' są co najmniej śmieszne ![]() Chodzi po prostu o to, że gdybym nie miała możliwości kupna mięsa, to jadłabym potrawy bez mięsa, bo jest tyle możliwości, że z głodu bym nie umarła. Narzucanie zasad nie jest ok, ale jeśli jesteś na utrzymaniu rodziców i mieszkasz z nimi, to za dużo nie zdziałasz, a serio to taki problem zjeść 2 dni coś bez mięsa? Jak pisałam, ja nie poszczę, a nieraz jem bezmięsne potrawy i żyję. Poza tym, jak człowiek trochę dojrzewa, to zaczyna rozumieć, że ślepy i głupi upór zupełnie nic nie daje w starciu z czyimiś racjami, zwłaszcza, gdy ktoś ma nad nami przewagę (np. nas finansuje). Ja nie jestem wierząca, a święta obchodze, bo nie chcę żeby było przykro mojej mamie, dziadkowi czy teściom. Po prostu pomijam wymiar religijny, spotykamy się, rozmawiamy, jemy dobre rzeczy i tyle. Staram się pogodzić i moje poglądy i ich oczekiwania. Nie czuję się zmuszana do niczego, jest w porządku, a oni są szczęśliwi. Głową muru nie przebiję, więc nie będę jak rozhisteryzowana nastolatka odprawiać szopki pt: ja świąt nie obchodzę, nie zapraszajcie mnie, nie przyjeżdżajcie, bo jestem niewierząca, mam gdzieś Wasze oczekiwania, będę siedzieć przez dwa dni sama w domu! Jestem mocno wierna swoim zasadom i konsekwentnie je stosuję, ale trzeba trochę myśleć i nie być rozwydrzonym bachorem, żeby wiedzieć, jak pogodzić różne rzeczy. Czy np. mam nie iść na ślub, bo to msza w kościele? A na pogrzeb? Mam odstawiać szopkę i przyjść po mszy? No nie, bo z szacunku dla bliskich osób idę do kościoła, uczestniczę w mszy, ale nie modlę się, nie klękam itd. To, co uskutecznia autorka to nie jest obrona własnych poglądów (którą ZAWSZE pochwalam), tylko histeria malolaty i pieniactwo ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#111 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#112 |
Zakorzenienie
|
Kolejny post, który pokazuje, że mentalnie jesteś małą dziewczynką, która zamiast problemy rozwiązywać, na siłę szuka powodu, żeby wszystkim opowiedzieć jaka jest ciemiężona.
U większości ludzi bez skłonności do urządzania dramatów ta scena skończyłaby się w monecie - nie ma żadnego mięsa? no nie ma, post. - ok, to ja idę do sklepu po rybę. Ty nie walczysz o swoje. Ty buntujesz się jak mały dzidziuś, któremu mama nie ośmieliła się nie kupić cukierka. Matka MA CI KUPIĆ łososia. A za przeproszeniem, masz 5 lat? Do sklepu droga daleka? Widocznie dla kobiet w Twoim domu ten obyczaj jest ważny. I jak nie rozumiem zmuszania do praktykowania wiary kogoś, kto tego nie chce, tak ścierając się na ich miejscu z Twoją księżniczkowatą postawą - TY MASZ MI DAĆ POD NOS czułabym się kompletnie zirytowana i na złość bym Ci pokazała, że ja mięsa nie jem, więc ja Ci mięsa nie kupię. Ps. obawiam się, że masz strasznie ubogą dietę, skoro niewykonalne jest dla Ciebie przeżycie 2 dni bezmięsnych. Na prawdę, spożywanie codziennie mięsa to przymus? Nie umiesz żywić się zdrowo bez niego? Edytowane przez _ema_ Czas edycji: 2014-04-18 o 07:46 |
![]() ![]() |
![]() |
#113 | |
✌
|
Cytat:
Nie rozumiem postawy osób broniących Autorki. ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja bym wyśmiała malolatę, która mając zapewne pół lodówki żarcia, będzie mi dyktować, że mam jej łososia kupić ![]() No to niech nie je, jej problem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#115 | ||||
Oby do wiosny
|
Cytat:
Cytat:
To ja jeszcze bardziej, bo mam ślub kościelny ![]() Cytat:
Nie zawsze walka o własne poglądy i "moje najmojsze ja" jest właściwe Cytat:
Żyjemy w kraju w którym kościół i wiara mają duże znaczenie. i nie da się iść przez życie udając że tak nie jest. Kompromis to najlepsze wyjście. To że ja nie wierzę, to znaczy, ze mam się nie spotkać z Rodziną którą kocham, w czasie śniadania wielkanocnego? |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#116 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ja już nie mówię w ogóle o tym że... tak było od zawsze. mimo mojego ateizmu i całej mnie do głowy by mi nie przyszło by na wigilie przyjść do mamy np z kotletami albo kiełbasą, bo ja tak chce i ateizm i fogle |
|
![]() ![]() |
![]() |
#117 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Cóż, dzisiaj mamy piątek. Poszczę, bo co mam zrobić? Wieczorem wszyscy wybędą do kościoła na 4 godziny to wtedy zrobię sobie coś normalnego. Wilk syty i owca cała, korona mi z głowy nie spadła, aczkolwiek poczułam kwas między zębami, że muszę się dostosować do czegoś tak bzdurnego. Dzięki! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#118 | |
✌
|
Cytat:
![]()
![]() |
#119 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#120 |
Oby do wiosny
|
Mimo, ze post na wigilię został oficjalnie zniesiony. Ale to jest tradycja.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:39.