|
|||||||
| Notka |
|
| Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4471 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Wszystkie dobrze się tu znamy , o swych sprawach rozmawiamy Część XI
Dzień dobry
Ale piękne słoneczko...nananana ![]() Jak tam nasze dzieciaczki???Były grzeczne dzisiaj w nocy ?Pradip-jak brzucholek???boli jeszcze??? Papryczka-ja się nie znam na tych wynikach, więc Ci nie pomogę
|
#4472 |
|
Zakorzenienie
|
Z nerwów to raczej nie bo nie mam powodów ale coraz częściej mnie pobolewa @ albo mocno twardnieje :/
Z wynikami nie pomogę bo oduczyłam się samodzielnego interpretowania ale pamiętam że na początku też miałam dodatnie toxo i lekarz twierdził że już chorowałam. Kiedy masz teraz wizytę? jeszcze się nie ruszyłam z łóżka więc nie jestem pewna chyba nie boli ale czuję się jakbym @ dostała Kurcze jak mi się chce na słoneczko |
|
|
|
#4473 |
|
Zakorzenienie
|
Izetka - mój Kacper zasnął około 21.00, ale od 1.40 budził się co godzinę i popłakiwał i cały dzień jakiś marudny... zasnął mi na klacie co ostatnio strasznie rzadko się zdarza....
Pradip - a masz jakiś leżaczek żeby się wyłożyć z książką na słoneczku? mam nadzieję, że nie skończy się u ciebie tak jak u Aldrin z tymi bólami...a właśnie, nie wiesz czy wyjdzie do domu? |
|
|
|
#4474 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Pradip jutro idę na wizytę , chyba awidność będę musiała zbadać. Zobaczymy jutro.
|
|
#4475 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam huśtawkę ale zanim się na nią zebrałam to pogoda się zepsuła. Głowa mnie dziś boli od rana i pierwszy raz odkąd jestem w ciąży nie chce mi się jeść. Staram się oswoić z myślą że jutro lekarz wyśle mnie do szpitala ale tak mi to psuje humor że chodzę zła cały dzień Aldrin wszystkie Was pozdrawia i do domu raczej nie wróci szyjkę ma długą, skurcze trochę czuje ale najbardziej wykańczają ją kobiety które przychodzą rodzić :/Cytat:
Dobrze że wizyta już jutro |
||
|
|
|
#4476 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() A co tu taka cisza? ![]() My wczoraj cały dzień po za domem, a o 22 wszyscy już spaliśmy takie zmęczenie Nas dopadło ![]() Marcelek wczoraj tak się spocił, że wszystko było mokre , dziś chyba będzie w samym pampersie leżał w wózku![]() Malgos - Kacperek jednak nie daje mamusi się wyspać, bidulek sam przez takie wybudzanie się męczy Papryczko - daj znać jak po wizycie. Pradip - jak się czujesz?? Kiedy masz wizytę?? Ewelika, Meduzka - jak maluszki?, a Wy jak się czujecie? Adrin - będzie leżała do porodu w szpitalu?? Skoro szyjka długa to po co ją trzymają?? Współczuje jej bardzo bo wiem co to znaczy leżeć w szpitalu ![]() Fiona - co u Ciebie? ![]() Izetko - wyprawka zakończona? Ja muszę od początku zakupić wiele rzeczy Ubranka, wanienkę |
|
|
|
#4477 |
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry
Obudziłam się po 7 i znowu zasnęłam, ale obudziała mnie moja kochana teściowa telefonem ![]() Ludzie chyba wyczuwają, kiedy śpię, bo zawsze jak w dzień się zdrzemnę to w tym czasie zbiera im się na rozmowy ![]() Justii-Marcelek już poważny mężczyzna się robi ale mam będzie w swoim żywiole na zakupach![]() ![]() wcale się nie dziwię, ze Malutkiemu gorąco, bo jak dla mnie już jest za gorąco a co to będzie latem w upały a jak tam po zabiegu???bo wczoraj chyba byłaś???co do wyprawki, to po weekendzie majowym zamawiamy łóżeczko i materac, bo już mam wybrane, zrealizuje zamówienie w gemini i zamówię jakąś paczkę na allegro i będę miała wszystko Wczoraj udało nam sie dokupic proszek do koloru i wzięłam płyn do płukania, będę po troszku tylko dodawac bo mam całą półkę po brzegi w rozmiarach 0-3, 3-6![]() Podczepiam się pod wszystkie pytania do dziewczyn, bo miałam prawie to samo pisac ![]() ![]() ![]() Dziewczyny co myślicie o tej pościeli w paseczki z łódką???nie za bardzo dziewczyńska co???: http://allegro.pl/producent-3-elemen...166700736.html
17.08.2012r- 17.06.2013r- 02.07.2014r. Edytowane przez Izetka_ Czas edycji: 2014-04-24 o 09:55 |
|
|
|
#4478 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na czym kładziesz Marcelka w wózku? Hmm no tak kolejną wyprawkę czas zacząć Miałaś małą wanienkę że mały już się nie mieści?Czuję się strasznie przez to leżenie. Dziś od 4 do 5,30 bujałam się na piłce bo mnie plecy nawalały i brzuch udawał skałę i pewnie siedziałabym na niej nadal gdyby nie to że mąż na 6 do pracy i jeszcze nie wstał. Dziś mam wizytę i pewnie dołączę do Aldrin choć tak sobie w nocy myślałam że skoro tydzień w domu wytrzymałam to jeszcze 2 też przeleżę ale boje się że jak oleje zalecenie lekarza i nie pójdę do szpitala to potem on oleje mnie Aldi pisała że albo się rozkręci do tygodnia albo przenosi po takiej dawce magnezu jaka jej dają. I macie od niej pozdrowienia ![]() Cytat:
![]() O to będę teraz odliczać dni do majówki i Twoich zakupów żeby mi szybciej czas mijał ![]() Przed chwilką oglądałam w ddtvn o robakach w materacykach i aż mi się niedobrze zrobiło ![]() Bardzo ładne te pościele ta z łódka i szaro biała ze słonikiem mi się chyba najbardziej podoba Meduzka i jak brzuszek się goi? Papryczko i co lekarz powiedział? |
||
|
|
|
#4479 |
|
Zakorzenienie
|
Hej kochane
Izetko bardzo ładna pościel bierz ! Justii zadowolona z efektu makijażu ? Przez pierwszy rok, dwa dzieci rosną najszybciej i praktycznie co 3 miesiące wymiana garderoby. No ale jest tez dobra strona tego wszystkiego - zakupy .Aldrin ma siedzieć w szpitalu do porodu czy jak? ![]() Pradip Ty też się oszczędzaj, bo żebyś nie podzieliła losu z Aldrin. Papryczko daj znać jak po wizycie. Fikusek ja Ci dam słonia ![]() A co u mnie ? Ktoś też pytał o prace... A więc postanowiłam spróbować iśc do tego faceta, o którym wcześniej pisałam i to był błąd. Debil jakich mało. Mam grafik, który jak się okazuje zmienia się w trakcie miesiąca cały czas. Pracuje co drugi dzień, ale co z tego jak 2 razy w tyg wydzwania do mnie w dni wolne żebym przyszła do pracy, bo coś tam. Teraz jak dzwoni tel to od razu pierwsza myśl, czy to nie szef . Co najciekawsze, jak mówię, że nie przyjdę to każe mi się tłumaczyć dlaczego ...( mój biznes co robię w dzień wolny ). W pracy obowiązują chore zasady m.in.: w trakcie przerwy nie wolno mi korzystać z tel kom i opuszczać sklep nawet żeby iść kupić coś do zjedzenia nieważne, że to mój zasrany biznes co robię na przerwie. Ten gostek ma 4 sklepy i nigdy nie wiem do którego sklepu wyśle mnie dnia następnego - latasz jak tak głupia . Co najciekawsze, potrafi dzwonić o 22 żeby przyjść następnego dnia do pracy. Gdyby nie fakt, że dziewczyny są bardzo fajne to dawno bym kopnęła go w dupę. Wiem jedno na pewno tam długo nie popracuję ---------- Dopisano o 10:37 ---------- Poprzedni post napisano o 10:33 ---------- A i jeszcze wczoraj jedna z dziewczyn mówiła mi, że ostatnio kazał im wypisać ich wszystkie nr telefonów, stacjonarne, komórkowe i do MĘŻÓW w razie jakby któraś nie odbierała Rozumiem, że ludzie boją się o pracę, ale tak dawać się wykorzystywać ? Te laski biegają na każde jego zawołanie to co się pózniej dziwić, że tak robi skoro ludzie sami dają się tak traktować.
Edytowane przez fiona27 Czas edycji: 2014-04-24 o 10:53 |
|
|
|
#4480 |
|
Zadomowienie
|
Pradip-ta teściówka to tak mnie przeżywa, że już mówiła, że pod koniec ciąży będą przyjeżdżac do mnie i mnie pilnowac, żebym sama w domu nie była jak sie poród zacznie
bo jakbym miała z Nią siedziec to pewnie zaraz zaczęłabym rodzic aż ja się boję Twojej dzisiejszej wizyty u lekarza ale jak każe iśc do szpitala to idź![]() Mam nadzieję, że Aldrin jednak urodzi w terminie Fionka-jak czytam o tym Twoim szefie, to od razu przychodzi mi cała litania niecenzuralnych słów w czy wszyscy ludzie, którzy mają trochę władzy muszą byc tak beznadziejni ale nie dawaj się i szukaj czegoś innego bo na dłuższą metę to nie do przeżycia taki szef imbecylJutro znowu jedziemy na wieś, bo mamy w sobotę chrzciny, ale tak mi sie ich nie chce
|
#4481 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Brzuszek bardzo szybko się goi. Praktycznie już zapomniałam ,że miałam cesarskie cięcie
|
|
#4482 |
|
Zadomowienie
|
Meduzka-chcemy zobaczyc Piotrusia!!!!!!! no pochwal się synem
|
#4483 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja czuję się naprawdę dobrze ![]() Myślałam ,że dużo gorzej przejdę tą cesarkę, ale jestem pozytywnie zaskoczona ![]() Piotruś jak narazie jest bardzo grzecznym chłopcem Oby tak już pozostało ![]() ---------- Dopisano o 10:55 ---------- Poprzedni post napisano o 10:54 ---------- mogę wysłać fotkę ale mms -em na telefon
|
|
#4484 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a jak tam Wam idzie karmienie???
|
|
#4485 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Już Ci wysłałam foto ![]() A jeśli chodzi o karmienie to mały nie bardzo chce ssać cyca i ściągam mu mleko
|
|
#4486 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Bardzo ładny Maleńki W ogóle śliczne te nasze wątkowe dzieciaczki
|
|
#4487 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Już korzenie zapuściłam w łóżku Pomylony ten szef dobre że koleżanki fajne ale nie zasiedź się w tym kołchozie Cytat:
![]() Do mnie wszyscy dzwonią że mi pomogą sprzątać i szykować wszystko Skoro Ty się boisz to co ja mam powiedzieć ![]() Czemu nie chcesz jechać na wieś? Mogę za Ciebie? ![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#4488 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pradip ale masz fajnie do mnie nikt nie chce przyjść posprzątać Meduzka a Ty jak się czujesz w roli mamy? Pewnie nie możesz się napatrzeć na synka Izetka teściowa nie taka zła skoro chce pomóc. Moja to nawet nie interesuje się wnukiem. Pierwszego dnia jak wróciliśmy do domu ze szpitala z synkiem to przyjechała, usiadła w kuchni i to ja koło niej chodziłam kawka, ciasto, zamiast ona mi pomóc to ja koło niej latałam, bo dama zawitała.
|
|
#4489 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Bycie mamą to chyba najpiękniejsze uczucie na świecie Synuś jest moim największym skarbem
|
|
#4490 |
|
Zadomowienie
|
Pradip-na wieś chce mi się jechac, bo fajna pogoda, będę pewnie zajmowała się Bratanicą, moją małą miłoscią
ale chętnie zabiorę Cię ze sobądaj znac koniecznie po wizycie Fionka-ach to masz teściówkę a kiedy teraz męża masz w domu???
|
#4491 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No to miałaś miął wizytę teściowej wcale się nie dziwie ze po tylu latach to pamiętasz...Cytat:
Nie przeraza Cie karmienie, przewijanie, kąpanie? I jak Tż? Cytat:
|
|||
|
|
|
#4492 |
|
Zakorzenienie
|
Już od tygodnia jest w domu. Wyjeżdża 11-12 maj.
|
#4493 |
|
Zakorzenienie
|
Hej kochane!
U nas wczoraj było ładne słoneczko a dziś już dużo chłodniej. My w końcu wydrukowaliśmy to zdjęcie z uśmiechem na płótnie, a to ze śmieszną minką wydrukowałam i wrzuciłam w ramkę wyszły super, wrzucę wam potem zdjęcie Meduzka - bardzo się cieszę, że dobrze się czujesz, a co do karmienia to przede wszystkim musisz być wytrwała, zobaczysz, że Piotruś polubi cyca a ty zaoszczędzisz kupę czasu. Lecę zobaczyć małego kawalera ![]() Izetka - super że jedziesz na wieś, ale imprezy nie zazdroszczę, ja obecnie lubię spokój i ciszę - tzn jeśli o spokoju i ciszy można mówić przy dziecku ![]() mi się podoba ten wzór marynarski i wydaje mi się, że spokojnie może być dla chłopca. Fiona - o ludzie! ale trafiłaś... mam nadzieję, że nie będziesz zmuszona tam pracować... jak można traktować tak ludzi? Pradip - wytrzymaj jeszcze troszkę kochana... mam nadzieję, że nie będziesz musiała siedzieć w szpitalu tak jak biedna Aldrin Justii - fajnie macie, że tak cieplutko. Mam nadzieję, że te potówki już mu przeszły. My jakiś czas temu wymieniliśmy wanienkę, ale mieliśmy bardzo małą, a co do garderoby to co chwilkę kupuje coś już na przyszłość. Teraz jesteśmy na etapie przechodzenia na rozmiar 3-6m -większość jest jeszcze troszkę za duża, ale te mniejsze są zdecydowanie za małe. Kurcze nie mogę uwierzyć, że chłopaki tak szybko rosną. Wczoraj zauważyłam, że Kacper próbuje dźwigać główkę, początkowo myślałam, że mi się wydaje, ale nic nie mówiłam tż-towi i wieczorem też to zauważył. Na razie oczywiście jest to takie krótkie i delikatne dźwignięcie. My dziś jedziemy zamówić chrzest Kacperka a wczoraj kupiłam mu ubranko. Nie chcieliśmy takiego typowo eleganckiego. Jednak wystąpi na biało ale w lnianych spodniach i koszulce.---------- Dopisano o 12:16 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ---------- Pradip - wydaje mi się, że takiego dzieciaczka z 35 tc jednak daje się do inkubatora, bo widziałam takie na intensywnej, ale też nie jestem pewna, bo to też mógł być inny powód. |
|
|
|
#4494 | ||||
|
Konto usunięte
|
Hej, nie zdawałam sobie sprawy, że będzie mi tak ciężko usiąść do laptopa przy małym dziecku
Cytat:
Cytat:
jedynie czasami łapie mnie straszny ból kręgosłupa, ale zauważyła że też już coraz rzadziej Cytat:
![]() Cytat:
Przed wczoraj urodziła też moja siostra cioteczna, termin miała na 25 maja a malutka zrobiła jej psikusa i wyskoczyła miesiąc wcześniej. Na szczęście wszystko z nią ok, tylko że jest maleńka, bo ma 2700. Dziś przyszła mi elektroniczna niania AngelCare z monitorem odechu, wyobraźcie sobie, że teściowie się szarpneli i dali nam na nią kasę ![]() Meduzko byłaś już na spacerze? Ja mam ochotę wyjść ale K i moja mama twierdzą, że to jeszcze za wcześnie i najpierw każą mi ją werandować. |
||||
|
|
|
#4495 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć myszki moje, jestem w domu
Czytałam Was w szpitalu ale zabijcie już nei pamiętam co miałam której odpisać wiem, że pradip mi pokazała ten swój materacyk, musze go poszukać i od razu zamówić jak jest z klinem czytałam, też że mamy zdjęcia maluszków w klubie to szybko biegnę je oglądać Izetko ta pościel bardzo fajna co pokazałaś i nie wydaje mi się dziewczęca dzięki Pradip za taką relację i Wam wszystkim za kciuki i wsparcie, nawet nie wiecie jak miło się czytało takie wiadomości
|
|
|
|
#4496 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Kochana super ,że w domku jesteś ![]() Oszczędzaj się ![]() ---------- Dopisano o 19:22 ---------- Poprzedni post napisano o 19:18 ---------- [1=e49b640a255e4f36f4ca038 9c216c83b5b764891_6122d6f 2c8cf5;46161940]Hej, nie zdawałam sobie sprawy, że będzie mi tak ciężko usiąść do laptopa przy małym dziecku Bardzo ładna pościel, myślę że spokojnie pasuje dla chłopca Ja mam tak samo, na trzeci dzień po cesarce normalnie chodziłam, a teraz czasami nawet zapominam, że ją miałam jedynie czasami łapie mnie straszny ból kręgosłupa, ale zauważyła że też już coraz rzadziej Wogóle sobie nie radzę, tzn. mam bardzo mało pokarmu na cały dzień ściągam około 100ml. A muszę ściągać, bo jedną brodawkę mam wklęsłą i chcę ją trochę wyciągnąć. Dokarmiamy małą Enfamilem, z butelki łatwo jej leci to jak daję jej cyca strasznie płacze bo trudno jej złapać sutek. Oczywiście już zaliczyłam przez to załamanie, że małą będzie mnie mniej kochać, że nie ssie cyca tylko butlę. Ale dzięki wsparciu K szybko się pozbierałam ![]() Lekarz mówił, że mam wąską miednicę i niby dlatego. Była na obserwacji ale tylko takiej 6h, antybiotyku nie dostała bo na szczęście się ich nie nałykała. Przed wczoraj urodziła też moja siostra cioteczna, termin miała na 25 maja a malutka zrobiła jej psikusa i wyskoczyła miesiąc wcześniej. Na szczęście wszystko z nią ok, tylko że jest maleńka, bo ma 2700. Dziś przyszła mi elektroniczna niania AngelCare z monitorem odechu, wyobraźcie sobie, że teściowie się szarpneli i dali nam na nią kasę ![]() Meduzko byłaś już na spacerze? Ja mam ochotę wyjść ale K i moja mama twierdzą, że to jeszcze za wcześnie i najpierw każą mi ją werandować.[/QUOTE] Mnie też czasami plecy pobolewają, chyba po tym znieczuleniu. Z karmieniem mam podobnie mam mało mleka i dokarmiam Piotrusia. Na spacerku jeszcze nie byliśmy.
|
|
#4497 |
|
Zadomowienie
|
To fajnie, ze pościel Wam sie podoba
to wezmę chyba ją![]() Aldrin-ale super, że jesteś w domku ![]() a ten materacyk to lateksowy???bo ja macałam kokosowo lateksowy i chyba wolę taki niż sam lateksowy ![]() Ewelika, Meduzka- dzisiaj na sr oglądaliśmy filmik o karmieniu piersią i jestem przerażona te cyce będą mi się chyba dzisiaj śniłyEwelika- dla teściów za taki fajny prezent![]() Małgoś-super zdjęcia Kacperka Fionka-to fajnie, ze mężuś w domku a jak tam z Waszymi starankami???mam nadzieję, że wykorzystujesz męża intensywnie![]() Pradip-jak po wizycie???bom zniecierpliwiona
|
#4498 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
położne się już śmiały, że ja to za chwile ekspert będę tyle porodów przeżyłam, że mój to pewnie pójdzie jak spłatka sorki nie nie czuje się dobrze, tyłek mnie boli i mam straszne siniaki no i dziecko po powrocie do domu to zaczęło nieźle wariować w brzuszku i boli cholernie ![]() tak chce tylko lateks bo ten kokos może uczulać niby, więc co tam wezmę sam lateks
|
|
|
|
|
#4499 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
chyba lepiej życ w niewiedzy![]() ![]() ![]() Malutki się cieszy, że w domku jest, bo i Ty na pewno się lepiej w swoich kątach czujesz ![]() a to nie wiedziałam z tym kokosem to i ja wezme tylko lateks
|
|
#4500 | ||
|
Zakorzenienie
|
o to długo jest z Wami
Cytat:
Pokarz smoking na chrzest Mały twardziel chce oglądać świat co tak będzie leżał ![]() W ogóle to dziś gadałam z Gegee i tak nam się na wspomnienia zebrało jak zaczynałyśmy grudniowy wątek, jak chwaliłyście się testami a teraz chłopakami [1=e49b640a255e4f36f4ca038 9c216c83b5b764891_6122d6f 2c8cf5;46161940]Hej, nie zdawałam sobie sprawy, że będzie mi tak ciężko usiąść do laptopa przy małym dziecku Ja mam tak samo, na trzeci dzień po cesarce normalnie chodziłam, a teraz czasami nawet zapominam, że ją miałam jedynie czasami łapie mnie straszny ból kręgosłupa, ale zauważyła że też już coraz rzadziej Wogóle sobie nie radzę, tzn. mam bardzo mało pokarmu na cały dzień ściągam około 100ml. A muszę ściągać, bo jedną brodawkę mam wklęsłą i chcę ją trochę wyciągnąć. Dokarmiamy małą Enfamilem, z butelki łatwo jej leci to jak daję jej cyca strasznie płacze bo trudno jej złapać sutek. Oczywiście już zaliczyłam przez to załamanie, że małą będzie mnie mniej kochać, że nie ssie cyca tylko butlę. Ale dzięki wsparciu K szybko się pozbierałam ![]() Lekarz mówił, że mam wąską miednicę i niby dlatego. Była na obserwacji ale tylko takiej 6h, antybiotyku nie dostała bo na szczęście się ich nie nałykała. Przed wczoraj urodziła też moja siostra cioteczna, termin miała na 25 maja a malutka zrobiła jej psikusa i wyskoczyła miesiąc wcześniej. Na szczęście wszystko z nią ok, tylko że jest maleńka, bo ma 2700. Dziś przyszła mi elektroniczna niania AngelCare z monitorem odechu, wyobraźcie sobie, że teściowie się szarpneli i dali nam na nią kasę [/QUOTE]A co Ty niby robisz całymi dniami przecież Igusia śpi Bardzo się cieszę że też tak szybciutko wróciłaś do żywych po cc Jak mała reaguje na Enfamil? Dobrze że mąż wybił Ci te głupoty z głowy o kochaniu bo same byśmy to zrobiły ![]() Gratulacje dla kuzynki (co te dzieciaczki tak się tu pchają ) i dla teściów ![]() Cytat:
Super że Cię wypuścili tzn że wszystko się jeszcze wyciszyło Widziałaś ten filmik o robakach z wątku majowego? Strasznie się cieszę że zamówiłam lateksowy materacyk choć do tej pory go nie rozpakowałam i teraz się boję ![]() A mi strasznie ulżyło... Szyjka zaczęła się od środka otwierać ale się nie skraca czyli moje leżenie coś daje
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:52.

?

szyjkę ma długą, skurcze trochę czuje ale najbardziej wykańczają ją kobiety które przychodzą rodzić :/

.

lekarz tez się spisał
i Wam wszystkim za kciuki i wsparcie, nawet nie wiecie jak miło się czytało takie wiadomości