Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą! - Strona 83 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-04-26, 13:03   #2461
ckin2u
Zakorzenienie

Dot.: Żyć oszczędnie, ale z klasą - nie martwiąc się na co dzień kasą!

Cytat:
Napisane przez Varga Pokaż wiadomość
Poważnie wypłaty nie poszły w górę? W roku 2003 poszłam do pierwszej pracy i zarabiałam najniższą krajową 500zł. W tym samym czasie mój brat kupił mieszkanie za 50tysięcy PLN.

Wypłaty bardzo poszły do góry i ciągle rosną, ale nieproporcjonalnie do cen. Jednak nie można mówić, że nie poszły do góry, bo poszły.
Dziwne, ze nie mialy o tyle pojsc skoro az o tyle podskoczyly ceny, musieli to zrobic, szkda, ze po najnizszej linii oporu,
Tak jak mowisz sa one nieproporcjonalne do cen, ale to sie szybko tutaj nie zmieni.
Dlatego nie powinna Polska sie wyrywac i porownywac do innych bo nie ma ku temu podstaw. Jakos ludzie zyja i sobie radza, na pewno nie jest bardzo zle, bo jestesmy do tego przyzwyczajeni, jest jak jest, ale szkoda, ze rzad potrafi wydac na swoje potrzeby kupe kasy a nie dba o obywatela
ckin2u jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-26, 13:04   #2462
201801191006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez o_Khaleesi_o Pokaż wiadomość
No jeśli chodzi o net to jako dostawcę mam tylko tp, a że nie mam telefonu stacjonarnego to mi doliczają 30zł za utrzymanie linii

(...)

A ja za 6zł nie pójdę do pracy, bo to już jest śmiech na sali i wyzysk, jeśli będziecie się zgadzać na takie stawki to dalej sobie będą z nami pogrywać, szczerze mówiąc to nigdy nie pracowałam za takie pieniądze.

(..)
u mnie w domu też linia nie jest z tp, a mamy neostradę. opłatę da się jakoś obejść, trzeba się tylko zainteresować. u mnie za internet jest 49zł, bez żadnych opłat za linię.

no i też bym nie poszła do pracy za 6zł/h. to jest jakiś śmiech na sali, a nie wypłata.

Cytat:
Nie myślałyście o założeniu własnej firmy? Niektóre banki chętnie dają na ten cel kredyty.
w Katowicach by mnie konkurencja zjadła w moim rodzinnym mieście by było pewnie ok, ale jednak to za duże ryzyko żeby wszystko przewracać do góry nogami i zaczynać coś tam od nowa.
201801191006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-26, 13:05   #2463
ckin2u
Zakorzenienie

Cytat:
Poważnie wypłaty nie poszły w górę? W roku 2003 poszłam do pierwszej pracy i zarabiałam najniższą krajową 500zł. W tym samym czasie mój brat kupił mieszkanie za 50tysięcy PLN.

Wypłaty bardzo poszły do góry i ciągle rosną, ale nieproporcjonalnie do cen. Jednak nie można mówić, że nie poszły do góry, bo poszły.

Narzekacie też na kredyty. We wszystkich Państwach ceny mieszkań są kosmiczne (a w Polsce jeszcze są dużo tańsze) i kto może sobie pozwolić na kupno mieszkania bez kredytu? Niewielu. Podobnie ilu pracujących za najniższą może sobie pozwolić na wynajem mieszkania? Chyba nikt. I nie, nie mówię tu tylko o Polsce, tylko o Europie.

Dużo ludzi narzeka na Polskę, na ceny, na to że nie może się usamodzielnić, ale dużo osób zapomina, że w innych krajach ludzie mają po 30 lat i też mieszkają z rodzicami. Jasne, za granicą jest spokojniejsze życie, ale dużo argumentów przeciwko Polsce jest oderwana od rzeczywistości.
sa drozsze - to prawda ale wyplaty sa tez lepsze

w innych krajach za najnizsza krajowa da sie utrzymac a w Polsce? nie.
Stary 2014-04-26, 13:09   #2464
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez ckin2u Pokaż wiadomość
Tylko na chłopski rozum - wypłaty wzrosły o 500zł (przykładowo) a ceny mieszkań o 150 tys.... Wiem że są biedniejsze kraje, gdzie ludzie głodują, ale czemu mam się cieszyć w związku z tym z tego co mam, skoro jesteśmy w unii i fajnie by było gdybyśmy żyli bliżej poziomu życia na zachodzie a nie jakiejś Rumunii...
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-26, 13:10   #2465
Varga
Wtajemniczenie

Cytat:

w innych krajach za najnizsza krajowa da sie utrzymac a w Polsce? nie.
Poważnie nie dasz rady się utrzymać za 1180? Wynajem 500, jedzenie 400-500, rachunki 100. Da się. Nie kupisz za to za dużo, ale się da. Wiadomo, że życie w UK, Niemczech będzie inne, bo nie będzie tyle zamartwiania się o to ile zostanie do końca miesiąca, ale w Polsce da się utrzymać (siebie, nie rodzinę).
Varga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-26, 13:11   #2466
kalwinka
Zadomowienie

A tych 3 ostatnia najbardziej mi się podoba

A ślubna piękna

Cytat:
Napisane przez wiolusia00 Pokaż wiadomość
Ja w marcu pracowałam przez pare dni w Carrefour przez agencję. I nigdy więcej już pracy przez agencje Zwolniłam się po paru dniach z powodów zdrowotnych. Ale zadzwoniłam do kierowniczki regionalnej i poinformowałam co i jak i dlaczego. Powiedziała, że okej, że nie ma problemu. Pod koniec marca zadzwoniłam spytac kiedy moge oczekiwac przelewu za te dni-telefonu nie odebrała tylko kazala smsem napisac co chce i odpisala zebym sobie doczytala umowe, ze przeciez tam jasno pisze, ze przelewy wychodzą 21 kazdego miesiaca. W umowie jest tekst, ze wyplacane sa pieniadze w ciagu 21 dni od poprawnego wystawienia rachunku. Dla mnie to nie było takie w 100% jasne.
Do dnia dzisiejszego nie mam przelewu Kierowniczka regionalna dodala mnie w swoim telefonie do zablokowanych numerów, bo nie chciała ze mną gadać, dzwoniłam do głównej siedziby-nic mi nie pomogą, mam sie kontaktowac z kierowniczka i nie dociera do nich, że ona nie odbierała i nie odbierze telefonu ode mnie
A wczoraj uzyskalam nr do jeszcze jakiejs innej kierowniczki i ona powiedziala, ze 28 beda robione przelewy, ale moja wyplata bedzie pomniejszona o kare za porzucenie pracy-w umowie nie ma takiej kary wpisanej, wiec zobacze co bedzie w poniedzialek.
A myślałaś żeby sprawę zgłosić w inspekcji pracy ?

Dziewczyny znacie może jakieś sensowne ubezpieczenie indywidualne obejmujące opiekę szpitalną ? Mój brat dostał teraz umowę o dzieło i chciałby sie ubezpieczyć, a dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne to zdzierstwo
kalwinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-26, 13:15   #2467
Varga
Wtajemniczenie

I dziewczyny, to nie jest tak, że łatwo mi pisać, bo zarabiam więcej. Wiem, że z najniższą pensją nie wynajęłabym mieszkania i nie utrzymałabym siebie i córki. Chodzi mi o to, że w narzekaniach na beznadziejność Polski często się przesadza, wyolbrzymiając problemy. I tu jest taka przesada.

No i pocieszam- kiedyś pewnie dostaniecie lepsze pensje Pracowałam 4 lata za najniższą i w końcu dostałam upragniony awans. Wy też zapewne dostaniecie awans lub zmienicie prace Tego Wam życzę

Edytowane przez Varga
Czas edycji: 2014-04-26 o 13:16
Stary 2014-04-26, 13:15   #2468
GrumpyCat
Wredny kotecek

Jakieś pół roku temu składałam cv na recepcjonistkę do klubu fitness który mam 100m od domu i nikt nie oddzwonił, od tamtej pory ogłoszenie pojawiło się jeszcze ze 4 razy, zawsze się zastanawiam o co takim pracodawcom chodzi
Stary 2014-04-26, 13:15   #2469
201801191006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez theoneandonly Pokaż wiadomość
Edyta, jesli zlecenie czy dzielo sa naprawde stosunkiem pracy, to te umowy sa zakazane.

a nie boisz sie, ze bedziesz miala problem jak zdecydujesz sie zrezygnowac juz z tej pracy? nie bedzie Ci przyslugiwaly zadne papiery, swiadectwo pracy, w umowie tez nie masz pewnie ujetych wszystkich wykonywanych obowiazkow.
Jak bedziesz szukac nowej pracy to bedzie problem jak okaze sie, ze pracowalas, byl stosunek pracy a tak naprawde nie bylas pracownikiem.
Radze Ci z doswiadczenia, walcz o ta umowe o prace, ktora Ci sie nalezy, bo potem odkryjesz problemy, o ktorych wczesniej nawet nie myslalas
ja już myślę o rezygnacji z tej pracy. mój wkład jest nieproporcjonalny ani do wypłaty ani do takiej ludzkiej wdzięczności i poszanowania tego co robię ze strony szefa. wiesz, gdyby szefostwo tam było w porządku wobec pracownika, to by sami z siebie zaproponowali umowę.
tż mi mówił o ustaleniu stosunku pracy dzień w dzień, żebym coś z tym zrobiła. teraz mówi żebym złożyła wypowiedzenie i się nawet nie zastanawiała, bo widzi jaka jestem zestresowana i nerwowa przez sytuację w pracy. ostatnio po mnie przyjechał, wsiadłam do samochodu i się rozpłakałam jak małe dziecko, bo byłam po 11h pracy, a akurat był w biurze dyrektor i cały dzień mnie gnoił.
także tu nie ma o co walczyć, trzeba uciekać.

szukam teraz czegoś innego, jestem jeszcze w o tyle dobrej sytuacji, że studiuję więc póki co spełniam główną zachciankę pracodawcy czyli status studenta.
Stary 2014-04-26, 13:16   #2470
ckin2u
Zakorzenienie

Cytat:
Poważnie nie dasz rady się utrzymać za 1180? Wynajem 500, jedzenie 400-500, rachunki 100. Da się. Nie kupisz za to za dużo, ale się da. Wiadomo, że życie w UK, Niemczech będzie inne, bo nie będzie tyle zamartwiania się o to ile zostanie do końca miesiąca, ale w Polsce da się utrzymać (siebie, nie rodzinę).
wynajem 500? gdzie?!
Jakby tak bylo to bym pobiegla, serio

U mnie wynajem zaczyna sie od 1000 + oplaty i to w nie zbyt urodziwej dzielnicy.
Stary 2014-04-26, 13:17   #2471
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
I dziewczyny, to nie jest tak, że łatwo mi pisać, bo zarabiam więcej. Wiem, że z najniższą pensją nie wynajęłabym mieszkania i nie utrzymałabym siebie i córki. Chodzi mi o to, że w narzekaniach na beznadziejność Polski często się przesadza, wyolbrzymiając problemy. I tu jest taka przesada.
Wg mnie nie ma przesady, ale niestety zawsze tak jest że ten któremu nie brakuje nie zrozumie..
Stary 2014-04-26, 13:18   #2472
Varga
Wtajemniczenie

Cytat:
wynajem 500? gdzie?!

U mnie wynajem zaczyna sie od 1000 + oplaty i to w nie zbyt urodziwej dzielnicy.
Warszawa, miejsce w pokoju.

---------- Dopisano o 13:18 ---------- Poprzedni post napisano o 13:17 ----------

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
Wg mnie nie ma przesady, ale niestety zawsze tak jest że ten któremu nie brakuje nie zrozumie..
Oj, Grumpy. Mi też brakowało i rozumiem to doskonale. Za 500 zł + stypendium 150 ciężko było mi się utrzymać wynajmując pokój.
Stary 2014-04-26, 13:18   #2473
ckin2u
Zakorzenienie

Cytat:
Warszawa, miejsce w pokoju.
Ja mowie o wlasnym, samodzielnym utrzymaniu czyli wynajeciu mieszkania a nie pokoju u kogos, co i tak jest cena z kosmosu..
Stary 2014-04-26, 13:19   #2474
Varga
Wtajemniczenie

Cytat:
Jakieś pół roku temu składałam cv na recepcjonistkę do klubu fitness który mam 100m od domu i nikt nie oddzwonił, od tamtej pory ogłoszenie pojawiło się jeszcze ze 4 razy, zawsze się zastanawiam o co takim pracodawcom chodzi
A zanosiłaś czy wysyłałaś? Dałaś CV do rąk właściciela?
Stary 2014-04-26, 13:20   #2475
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Ale niestety wydatki to sprawa niesamowicie elastyczna, można sobie planować a przyjdzie nagła wizyta u lekarza, albo tak jak u mnie muszę pilnie wyrwać zatrzymaną 8mkę i to koszt 500zł + 50zł zdjęcie panoramiczne + antybiotyki po zabiegu A potem kilka miesięcy trzeba żeby stanąć na nogi i co w tym czasie przestać jeść czy płacić rachunki? To taki przykład tylko bo jeśli uda mi się załatwić skierowanie będę miała za darmo (chociaż na konsultację i zdjęcie 150zł mi już poszło) ale wiadomo że są różne sytuacje, a na fundusz musiałabym czekać do września mimo że jestem ubezpieczona i składki są za mnie płacone, to jest chore...
Stary 2014-04-26, 13:20   #2476
Varga
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja mowie o wlasnym, samodzielnym utrzymaniu czyli wynajeciu mieszkania a nie pokoju u kogos, co i tak jest cena z kosmosu..
A ja mówię o wynajęciu pokoju/miejsca w pokoju. W niewielu miejscach za najniższą krajową da się wynająć mieszkanie (wiem jak jest w UK, Niemczech, Francji i Norwegii, nie wiem jak inne państwa mają się do tego).
Stary 2014-04-26, 13:20   #2477
ckin2u
Zakorzenienie

Nie mowie ze Polska jest zla i jest tu najgorzej na swiecie - bo nie jest. Ludzie i tak sobie radza i kryzysu nie widac chocby po tych kolejkach w CEntrach handlowych gdzie ceny tez sa z kosmosu. Ale minimalna krajowa tu szwankuje i nikt mi nie powie ze nie ;-)
Stary 2014-04-26, 13:21   #2478
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
A zanosiłaś czy wysyłałaś? Dałaś CV do rąk właściciela?
Nosiłam osobiście właścicielowi, taka forma była wymagana w ogłoszeniu.
Stary 2014-04-26, 13:22   #2479
ckin2u
Zakorzenienie

w Uk za najnizsza da sie wynajac mieszkanie , oplacic je, spozywac normalne posilki :P i kupic sobie kosmetyk lub ciuch - od takie zwyczajne zycie. Bez szalenst, normalnie, ktore kazdemu sie nalezy Nie powiem ,ze mozna tam za minimalna utrzymac sie i jezdzic co miesiac na wakacje (i denerwuje mnie jak ktos az tak ten kraj idealizuje) ale na zwyczajne zycie starcza..
Stary 2014-04-26, 13:23   #2480
Varga
Wtajemniczenie

Cytat:
Ale niestety wydatki to sprawa niesamowicie elastyczna, można sobie planować a przyjdzie nagła wizyta u lekarza, albo tak jak u mnie muszę pilnie wyrwać zatrzymaną 8mkę i to koszt 500zł + 50zł zdjęcie panoramiczne + antybiotyki po zabiegu A potem kilka miesięcy trzeba żeby stanąć na nogi i co w tym czasie przestać jeść czy płacić rachunki? To taki przykład tylko bo jeśli uda mi się załatwić skierowanie będę miała za darmo (chociaż na konsultację i zdjęcie 150zł mi już poszło) ale wiadomo że są różne sytuacje, a na fundusz musiałabym czekać do września mimo że jestem ubezpieczona i składki są za mnie płacone, to jest chore...
Rozumiem Cię. Miałam podobną sytuację dobrych kilka lat temu, jak zarabiałam już zawrotne 750zł i wyrobiłam sobie kartę bankomatową (kredytową) i musiałam przeznaczyć 500zł na chirurga stomatologicznego i wzięłam oczywiście pieniądze z karty) i spłacałam to ponad 2 lata, bo odsetki były ogromne.
Stary 2014-04-26, 13:23   #2481
201801191006
Konto usunięte

Cytat:
wynajem 500? gdzie?!

Cytat:
no ale po co Ci całe mieszkanie?
w Katowicach bez problemu znajdziesz pokój jednoosobowy, nieprzechodni, mieszkanie w fajnym standardzie i centrum. ja tak mieszkałam ze znajomymi, każdy miał swój pokój.
myślę, że w innych miastach ceny wyglądają podobnie.
Stary 2014-04-26, 13:24   #2482
theoneandonly
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez loloo Pokaż wiadomość
ja już myślę o rezygnacji z tej pracy. mój wkład jest nieproporcjonalny ani do wypłaty ani do takiej ludzkiej wdzięczności i poszanowania tego co robię ze strony szefa. wiesz, gdyby szefostwo tam było w porządku wobec pracownika, to by sami z siebie zaproponowali umowę.
tż mi mówił o ustaleniu stosunku pracy dzień w dzień, żebym coś z tym zrobiła. teraz mówi żebym złożyła wypowiedzenie i się nawet nie zastanawiała, bo widzi jaka jestem zestresowana i nerwowa przez sytuację w pracy. ostatnio po mnie przyjechał, wsiadłam do samochodu i się rozpłakałam jak małe dziecko, bo byłam po 11h pracy, a akurat był w biurze dyrektor i cały dzień mnie gnoił.
także tu nie ma o co walczyć, trzeba uciekać.

szukam teraz czegoś innego, jestem jeszcze w o tyle dobrej sytuacji, że studiuję więc póki co spełniam główną zachciankę pracodawcy czyli status studenta.
Poszukaj czegos, na pewno znajdziesz, czas niestety w takich przypadkach dziala na Twoja niekorzysc, im dluzej pracujesz przy stosunku pracy na umowe dzielo/zlecenie tym dziwniej to tez wyglada w cv, a po co masz sie tlumaczyc na nast rozmowach o prace
Bo umowa dzielo/zlecenie to jest umowa na skladanie dlugopisow czy pomoc przy czasowym projekcie a nie normalna praca biurowa na caly etat.
Powodzenia
theoneandonly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-26, 13:24   #2483
Varga
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie mowie ze Polska jest zla i jest tu najgorzej na swiecie - bo nie jest. Ludzie i tak sobie radza i kryzysu nie widac chocby po tych kolejkach w CEntrach handlowych gdzie ceny tez sa z kosmosu. Ale minimalna krajowa tu szwankuje i nikt mi nie powie ze nie ;-)
Szwankuje, ale narzekanie, że za najniższą nie da się wyżyć jest trochę... przejaskrawione :P Da się, jest ciężko, trzeba planować, ale się da. Wiele osób żyje za najniższą.
Cytat:
w Uk za najnizsza da sie wynajac mieszkanie , oplacic je, spozywac normalne posilki :P i kupic sobie kosmetyk lub ciuch - od takie zwyczajne zycie. Bez szalenst, normalnie, ktore kazdemu sie nalezy Nie powiem ,ze mozna tam za minimalna utrzymac sie i jezdzic co miesiac na wakacje (i denerwuje mnie jak ktos az tak ten kraj idealizuje) ale na zwyczajne zycie starcza..
To się wiele zmieniło Bo pamiętam, że za pokój płaciłam 500 funtów.
Stary 2014-04-26, 13:28   #2484
ckin2u
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez loloo Pokaż wiadomość
no ale po co Ci całe mieszkanie?
w Katowicach bez problemu znajdziesz pokój jednoosobowy, nieprzechodni, mieszkanie w fajnym standardzie i centrum. ja tak mieszkałam ze znajomymi, każdy miał swój pokój.
myślę, że w innych miastach ceny wyglądają podobnie.
Po to, ze dla mnie samodzielne utrzymanie sie to posiadanie (chocby wynajetego) mieszkania.

Na wynajecie pokoju u kogos byloby mnie stac i z minimalnej, ale jak dla mnie mija sie to z celem - jezeli mowimy o 'samodzielnym' zyciu.

Kazdy ma swoje podejscie do roznych spraw I kazdy ma swoje racje, jednym dobrze w PL, innym dobrze w UK. Jedni narzekaja na wszystko, a inni we wszystkim widza plusy.
Moim zdaniem pensje w Polsce sa smieszne, a na pewno nie propocjonalne do cen i ot koniec dyskusji Bo to gdzie komu dobrze to sprawa indywidualna, niektorzy zarabiajac 1200 funtow narzekaja w UK, a znam osob ktore w Polsce za 1500 radza sobie ok

---------- Dopisano o 13:28 ---------- Poprzedni post napisano o 13:27 ----------

Cytat:
Szwankuje, ale narzekanie, że za najniższą nie da się wyżyć jest trochę... przejaskrawione :P Da się, jest ciężko, trzeba planować, ale się da. Wiele osób żyje za najniższą.

To się wiele zmieniło Bo pamiętam, że za pokój płaciłam 500 funtów.
Moze zalezy od mejsca.. O Londynie sie nie wypowiem.
Ja w okolicach Bristolu za cale mieszkanie (i to w ladnym stanie) place 450. (salon+sypialnia)
Stary 2014-04-26, 13:30   #2485
Varga
Wtajemniczenie

Cytat:
Moze zalezy od mejsca.. O Londynie sie nie wypowiem.
Ja w okolicach Bristolu za cale mieszkanie (i to w ladnym stanie) place 450. (salon+sypialnia)
W okolicach większych miast w Polsce też można płacić np. 500zł za mieszkanie (z opłaconym czynszem). Nie mówię tu o okolicy Warszawy, ale choćby Lublina, Białegostoku, Krakowa.
Stary 2014-04-26, 13:30   #2486
GrumpyCat
Wredny kotecek

http://www.rp.pl/artykul/1101786.html nie każdemu źle się w polsce żyje

http://www.dts24.pl/wydatki-poslow-lupa_9635.html

Edytowane przez GrumpyCat
Czas edycji: 2014-04-26 o 13:33
Stary 2014-04-26, 13:37   #2487
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6
Konto usunięte

Cytat:
Można zacząć od małych rzeczy, np. maszyna do robienia papierosów
Cytat:
Przykładowo wynajem maszyny do robienia papierosów. Mój kolega otworzył i sobie chwali. Kupuje papierki, tytoń i wynajmuje maszynę w miasteczku obok mojej rodzinnej wsi.
Rozumiem że kupuje droższy tytoń z akcyzą.
U mnie to nie przejdzie. Wielu znajomych i moi rodzice tez palą.
I to się robi tak, taka mała maszyneczka ręczna kosztuje z 13zł. Gilzy czyli te papierki 8zł za 500 sztuk.
Oczywiście nikt nie kupuje tytoniu z akcyzą bo jest drogi tylko szuka się plantatora, któremu trochę liści zostało i kupuje się na kilogramy.
to się tnie i kleci papieroski.
Robotka chałupnicza w każdym domku idzie pełna parą. a to jest nielegalne. co innego kupowanie tytoniu z akcyzą (tez wychodzi taniej niż fajki ze sklepu, ale jednak tytoń do plantatora najtańszy).

Cytat:
Ale nie, nie. To nie o to chodzi.
Ludzie kupują od niego papierki i tytoń, płacą za wynajem i sami sobie robią papierosy. Paczka u niego wychodzi po 6,5, a nie po 13 jak w sklepach.
A jeszcze mi się przypomniało, że kiedyś był sklep z liśćmi tytoniu, ale juz go nie ma. Nie wiem czy podatki ich zabiły czy co.

A mój chłop i tak pali fajeczki po 13zł bo jak twierdzi lubi. Tak bym chciała żeby rzucił ale nic z tego. Nie chodzi o kasę ale o zdrowie.

Cytat:
Napisane przez Charlotta83 Pokaż wiadomość
edyta_13, a Ty przypadkiem nie jesteś z Podlasia? Jak czytam Twoje wpisy to wypisz wymaluj mój region Stawki głodowe, ale wokół buduje się pełno domów i bloków i ludzie mają na to kasę.
W Polsce jest jak jest, ale na pocieszenie powiem Wam coś. Niedawno odwiedziła nas "ciocia z Ameryki" i po pierwsze była zdziwiona, że nasze ceny są zbliżone do amerykanskich ( a tam się przecież więcej zarabia), ale z drugiej strony powiedziała nam, że każdy młody Amerykanin po skończeniu studiów ma 100 000 dolarów długu (nie mam pamięci do cyfr, więc mogłam się machnąć o jedno zero, ale w jednym i drugim przypadku to też dużo, poza tym tam wszystkie studia są płatne, a potem zaczyna swoje życie z kredytem na dom i samochód. Każdy dolar jest rozplanowany, ludzie nie mogą sobie pozwolić, żeby np. przez jeden dzień nie iść do pracy, bo to im zabiera tygodniowe wyżywienie i mają problem ze spłatą rat. Co prawda tam jest łatwiej z pracą, ale moim zdaniem i tak nie jest słodko. Tak więc wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma. Moja filozofia jest taka: albo atakowali nas bracia z zachodu albo ze wschodu, możemy im teraz za to podziękować (a pracujemy u Niemca na zmywaku, taki paradoks), komunizm zrobił swoje i naprawdę zajmie nam dużo czasu, żeby dogonić zachód i tu nie chodzi o dobrą lub złą wolę rządu. Musimy po prostu mieć na to czas, nikt przecież nie dodrukuje banknotów, żeby wszyscy mieli więcej kasy, a czasem mam wrażenie, że Polacy tak właśnie myślą. Gospodarka rządzi się swoimi prawami i jestem pewna, że nasze dzieci i wnuki nie będą mieć takich problemów jak my. My trafiliśmy w okres przejściowy niestety, w okres największych zmian. A moim zdaniem i tak jest lepiej, porównajcie Polskę sprzed 10 lat, a Polskę teraz. Polskę sprzed 1989 r i Polskę teraz. jesteśmy wolnym krajem od tak niedawna, ze nie ma co oczekiwać cudów tu i teraz. Tak więc dupka w troki i trzeba coś robić ze swoim życiem, a nie narzekać. Jeśli stracę pracę, to pójdę do jakiejkolwiek, ze sprzątaniem włącznie. Człowiek nawet nie zdaje sobie sprawy jakie pokłady energii i kreatywności w nim drzemią, dopóki sytuacja go nie zmusi do ich wykorzystania. Mam 30 lat, kredyt na mieszkanie, nie mam prawa jazdy, zarabiam 1800 zł netto jako asystentka, więc praca jak dla mnie mało rozwojowa, ale stabilna, myślę o otworzeniu własnego biznesu i wiem, że to się prędzej czy później stanie, a widzę, że większość koleżanek tutaj jest ode mnie o wiele młodszych, a już piszą, jakby życie się dla nich skończyło.
Lubelskie
Nie każdy może i musi mieć studia. W innym kraju możesz być zwykłym robolem i się utrzymać. A u mnie w pracy pani na stanowisku inspektora płacze że końca z końcem nie wiąże w tym miesiącu bo tyle wydatków. A co mają powiedzieć ludzie na niższym stanowisku?
Moim zdaniem to że Polska odzyskała wolność dopiero po 89 nie jest usprawiedliwieniem dla obecnej sytuacji.
Jakoś w latach 90 źle nie było. A teraz jesteśmy w Unii to powinno być jeszcze lepiej.
Prawda jest taka że wszystko zostało rozkradzione i zniszczone.
A rządzący mają to w dalekim poważaniu, wdają miliony na byle pierdoły. I nakładają na nas coraz to nowe podatki, bo myślą że budżet się zapełni, a Polacy nie głupi i kombinują by jakoś to ominąć.
I mają rację.
Popatrzmy chociaż na UK jaka kwota jest tam zwolniona od podatku a jaka u nas. Nie ma zagranicznych supermarketów z wyjątkiem Lidla. Reszta sklepów jest angielska, bo stawia się na rodzimy przemysł.
U nas odwrotnie.
Tam pomoc społeczna jest dla człowieka a nie przeciwko niemu.
Tworzą się miejsca pracy, bo nie ma bzdurnych przepisów, zusów, sanepidów. Ludzie mają pracę, wiedzą że w razie co mogą liczyć na państwo i zakładają rodziny.
U nas sytuacja odwrotna. Wszystko zbiurokratyzowane na maksa.
W urzędach po 3 osoby w pokoju, nie wiem na co. W dużym angielskim mieście w Job Center jest kilku pracowników, a u mnie w malutkim miasteczku w UP kilkaset.
Pomoc społeczna trafia do patologii a nie do naprawdę potrzebujących.
I przy naprawdę niskich zarobkach państwo pożera nam prawie wszystkie pieniądze jakie zarabiamy. Vat mamy jeden z największych w Europie. Szkoda pisać.
W zeszłym roku rząd wymyślił, że szczesze kasę jak podniesie akcyzę na alkohol. I co wpływy do budżetu jeszcze mniejsze.
Czemu nikt nie pomyśli, że gdyby poluzować pętle na szyi każdego Polaka kraj zacząłby się rozwijać?
W innych krajach się da.
Denerwuje mnie jeszcze to, że jesteśmy ślepo zapatrzeni w Unię, a europosłowie jeżdżą do Brukseli tylko po to by mieć obecność i kasę z tego.
I potem wychodzą takie historie, że np wprowadzamy jakieś bzdurne prawo o zakazie wędzenia, uboju rytualnego, wprowadzeniu ogromnego Vatu na ubranka dziecięce itd. bo Unia tak chce. A jakoś inne kraje potrafią się sprzeciwić i nie wprowadzają przepisów pogrążających ich gospodarkę.

Ale trzeba wmówić ludziom że jest dobrze. Co prawda jest kryzys, ale lepiej u nas niz a Afryce, Bułgarii i Rumuni.....
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-26, 13:42   #2488
GrumpyCat
Wredny kotecek

Odnośnie palenia i oszczędzania:P

- Palisz?
- Tak.
- Ile paczek dziennie?
- Trzy.
- Ile kosztuje jedna?
- 12 zł
- Od dawna palisz?
- Od 20 lat.
- Uśredniając wydajesz 36 zł dziennie na papierosy, co daje 13140 zł rocznie. W ciągu ostatnich 20 lat wypaliłeś 262 800 zł. Nawet biorąc pod uwagę fakt, że kiedyś papierosy były tańsze, nie uwzględniamy przecież kosztów inflacji, itp. Możemy więc założyć, że to faktycznie przybliżone wydatki?
- Zgadza się.
- Czy wiesz, że gdybyś odkładał te pieniądze w banku na oprocentowanym rachunku oszczędnościowym mógłbyś kupić sobie za to nowiutkie Porsche?
- A Ty palisz?
- Nie.
- To gdzie twoje Porsche?
Stary 2014-04-26, 13:44   #2489
ckin2u
Zakorzenienie

Cytat:
Odnośnie palenia i oszczędzania:P

- Palisz?
- Tak.
- Ile paczek dziennie?
- Trzy.
- Ile kosztuje jedna?
- 12 zł
- Od dawna palisz?
- Od 20 lat.
- Uśredniając wydajesz 36 zł dziennie na papierosy, co daje 13140 zł rocznie. W ciągu ostatnich 20 lat wypaliłeś 262 800 zł. Nawet biorąc pod uwagę fakt, że kiedyś papierosy były tańsze, nie uwzględniamy przecież kosztów inflacji, itp. Możemy więc założyć, że to faktycznie przybliżone wydatki?
- Zgadza się.
- Czy wiesz, że gdybyś odkładał te pieniądze w banku na oprocentowanym rachunku oszczędnościowym mógłbyś kupić sobie za to nowiutkie Porsche?
- A Ty palisz?
- Nie.
- To gdzie twoje Porsche?
haha ^^

moj kolega podliczyl ze co miesiac na papierosy wydaje 500 zl
mowi, ze tak tego nie odczuwa, ale kurde kupa kasy..
Stary 2014-04-26, 13:45   #2490
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6
Konto usunięte

Cytat:
A ja mówię o wynajęciu pokoju/miejsca w pokoju. W niewielu miejscach za najniższą krajową da się wynająć mieszkanie (wiem jak jest w UK, Niemczech, Francji i Norwegii, nie wiem jak inne państwa mają się do tego).
w UK da się. Oczywiście nie mówię o Londynie bo tam z tysiaka trzeba na mieszkanie wyłożyć.
Z tego co wiem od znajomych w Niemczech też da się. Wszystko zalezy od miejsca w którym mieszkasz.
Jeśli chodzi o UK to najwięcej kosztuje mieszkanie. Jedzenie, ubrania itp są już tanie.
wyobraź sobie że idziesz do sklepu w Polsce i kupujesz sobie np margarynę Florę 1 kg za 2 zł. Albo spaghetti za 50gr. Tam za 10 f można sporo nakupić.
Nie wspomnę już o sklepach Paundland, gdzie wszystko można kupić za 1f.

Całe życie nie da się mieszkać w pokoju, zawłaszcza, że planuje się założyć rodzinę.
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości